Stiri din Franta…

…ca tot avem spectrul rachetelor antiaeriene franceze in fata.

Astfel galicii nostri aliati au numai vesti bune in luna decembrie, pesemne ca au fost cuminti si le-a adus Mosul cadoruile in avans. Se vede treaba ca ivanii si galii au fost cei mai cuminti europeni, Moscovei i-a adus 1(una bucata) motor de Suhoi 57, francilor le-a adus mai multe, polonezilor le-a adus un pret la Patrioate de au inceput sa se intrebe la ce le trebuie lor rachete ca oricum nu-i ataca nimeni 🙂 , dar revenind ca francezi acestia se pot lauda cu urmatoarele:

MMP –  intrarea in dotare a primelor rachete AT de generatie nou Missile Moyenne Portée. Intre 15 si 23 noiembrie au fost livrate armatei franceze primele 50 de rachete, impreuna cu 20 de sisteme de lansare. Noul sistem va înlocui treptat sistemele Milan, rachetele HOT montate pe vehiculele de luptă blindate (VAB) și unele dintre rachetele ERYX. Acestea vor intra în serviciul unităților de infanterie și cavalerie, precum și al forțelor speciale din Forțele Terestre, Navale sau Aeriene franceze. Programul MMP va consta în livrarea a 400 de posturi de lansare și 1.750 de rachete, la un cost de 634 mil. euro, către toate categoriile de forțe ale armatei franceze, până în 2025. Primele livrări vor fi folosite pentru instruirea viitorilor utilizatori. Noile sisteme vor fi operaționale încă din anul 2018.

Asadar batrana Milan va fi retrasa din dotare treptat…

VBCI 2 dotat cu turela CTA 40. Sursa –Army Recognition

VBCI – Aici avem chiar motiv de mare sarbatoare fiind vorba despre primul export pentru transportoarele lor blindate Véhicule Blindé de Combat d’Infanterie (probabil VBCI 2 cu tun calibrul 40mm – turela CTA 40, munitie telescopica). Pe sase decembrie ministerul apararii de la Paris a anuntat ca Qatarul a semnat o scrisoare de intentie pentru achizitia a 490 de transportoare blindate (MLIuri) VBCI. Fericitul fabricant este Nexter. Prin 2015 VBCI 2 a fost vazut prin desertul qatarez la probe. Tunul foloseste si munitie de tip APFSDS care poate penetra un blindaj echivalent cu 140mm. Super haios pentru TAB-urile si MLI-urile lui ivan cu trebi pe langa noi, adica ar fi haios pentru noi daca am integra vreodata asa marafeturi, mai putin haios pentru ivani…

Nu cunoastem inca pretul, dar presa franceza avaseaza suma de 2 miliarde de euro pentru 300 de transportoare si de aici incolo dati-i si voi cu regula de trei simpla. De reamarcat ca daca impartim cele 300 de vehicule la 2 miliarde de euro, ajungem la extrem de respectabila suma per tranasportor de 6, 5 milioane de euro, dar cel mai probabil ca francezii vor trebui sa exporte si personalul de intretinere odata cu vehiculele asadar nu-i chiar asa de scump 🙂 .

Rafaleinca 12 aeronave multirol Rafale pentru tot qatarezi. Pe langa cele 24 de aeronave deja antamate, Qatarul a anuntat ca va mai comanda inca 12 bucati, spre bucuria evidenta a francezilor. Deocamdata nu se cunoaste si pretul platit. Aici ar putea insa sa apara unele „mici” probleme, tara araba anuntand ca va cumpara si 24 de Eurofighter Typhoon din Marea Britanie pentru 8,6 miliarde de lire sterline, basca 36 de F 15 de la Boeing pentru „modica” suma de 12 miliarde de dolari. Unii analisti sugereaza ca este foarte greu de crezut ca arabii vor cumpara trei tipuri diferite de avioane multirol. Cel mai probabil patronii Al Jazeera au nevoie de cat mai multa bunavointa, din partea a cati mai multi amici – in razboiul lor rece cu sauditii& friends – si de aici si lista de shoping impresionanta, mai ales pe zona aviatiei.

Asadar, Vive la France! Vive la la peur des Arabes!

GeorgeGMT

6 comentarii:

  1. MMP-ul asta e dat naibii. Un javelin cu steroizi. Ne-ar trebui si noua asa ceva. Sau macar niste Spike SR.

  2. Cele 12 Rafale sunt o optiune suplimentarà de la comanda precedentà de 24, care a fost transformatà în comandà fermà.

  3. Am citit un articol din Capital daca nu ma insel acum cateva zile despre achizitia quatarezilor pentru cele 490 VBCI, 12 Rafale (unde pretul dat pentru acestea cred ca era de 1-1.5mld euro, foarte putin fata de prima transa de 24 aparate) si 50 Airbus (cred ca A321) unde se spargeau cei mai multi bani. Alte contracte sunt pentru ecologizare, etc, toate acestea dupa vizita lui Macron la camilari.

  4. Compara mere cu pere. Javelin e shoulder-launched, MMP nu.

  5. Cand ai morcovul cat casa, nu prea te mai uiti la bani. Uitandu-ma la astia, primul lucru care imi vine in minte, este reactia disperata a Romaniei Mari vis a vis de inarmare, exclusiv in al 12-lea ceas, atunci cand nu mai puteai oricum face prea multe.

    Poate astia sunt mai norocosi decat am fost noi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *