Sauditii si cele doua flote

download (1)

Arabii bogati in petrol din Golful Persic au doua flote, am spune noi cam tiganesti si clientelare. Astfel Flota de Vest, stationata in Marea Rosie  este preponderent dotata cu nave construite de francezi (vezi fregatele Al Riyadh class/La Fayette class si  Al Madinah class – care urmeaza sa fie modernizate de francezi) si are ca baza portul  Jeddah. Flota de Vest este de departe cea mai puternica.

Flota de Est cu sediul in Jubail are in componenta nave usoare: vedete rapide, nave vanatoare de mine, etc, insa in principal francezii sunt responsabili cu constructia de fregate si nave de suport logistic, americanii de navele rapide de patrulare si corvete iar britancii sunt acum in carti pentru achizitionarea de catre sauditi a doua distrugatoare Type 45.

Ciudat, sauditii nu au astazi in dotare nici macar un singur submarin, desi au existat discutii cu Germania.

OK, revenim acum la stire si aceasta imbraca forma achizitiei de catre Arabia Saudita a patru nave americane de tip LCS – Freedom class. Aflam ca americanii si-au cam dat acordul pentru vanzarea  navelor, care atunci cand vor fi operationale vor fi alocate Flotei de Est in Golful Persic.

Freedom-class  – le stim cu totii – sunt nave de patrulare costiere, vanatoare de submarine dar si capabile sa atace tinte de pe tarm, sa controleze traficul naval sau sa sustina unitatiile proprii debarcate pe tarm, una peste alta yankeii vad LCS ca nave de suport sau cu activitati pe langa coasta, nicidecum ca nave principale de lupta, drept dovada LCS-urile americane au in continuare la bord un tun automat calibrul 57mm si nu au silozuri de lansare verticale pentru rachete.

Sauditii insa vor avea parte de o cu totul alta varianta a LCS Freedom class, pentru ca ei vad aceste nave ca unitati de lupta principale pentru flota lor, sau macar unitati de sprijin pentru cele doua distrugatoare Type 45, daca afacerea cu englezii se va concretiza.

Revenind acum, Freedom class in varianta saudita va dispune de urmatoarele: 16-VLS (K 41) capabile sa lanseze rachete Evolved Sea Sparrow Missile (RIM-162 ESSM), vor dipune de lansatoare pentru rachetele anti-nava Harpoon Block II, protectie apropiata oferita de RIM 116 Rolling Airframe Missiles pe post de SeaRAM, un tun principal de 76mm, sistem de management al luptei COMBATSS-21 de la LM (compatibil cu AEGIS), radar Cassidian TRS-4D C-band, sonar pe frecventa joasa, etc, etc…

Acest contract vine in cadrul programului Saudi Naval Expansion Program II (SNEP 2) care are in vedere intarirea masiva a Flotei de Est (Golful Persic), program care are o valoare estimate de aproximativ 16 miliarde de dolari.

Astfel se au in vedere achizitia a sase corvete, 20-24 de nave de patrulare rapide, trei avioane de patrulare maritima, intre 30 si 50 de drone “grele” tot pentru patrulare maritima.

Deocamdata sauditii au cumparat deja 10 elicoptere maritime multirol MH-60R pentru folosirea lor la bordul navelor de lupta. Valoarea celor 10 elicoptere socheaza insa: 1.9 miliarde de dolari, de te intrebi daca le-au cumparat impreuna cu pilotii si personalul de deservire de la sol!

Una peste alta orice veste buna pentru Teheran (ridicarea embargoului) este o veste foarte proasta pentru sauditi, iar dupa cum s-au descurcat pana acum armata saudita in Yemen, au motive de ingrijorare, dar nu pe zona tehnica si pe cea a calitatii factorului uman.

Intarirea flotei din Golful Persic ar putea fi, in acelasi timp, si un semn ca americanii isi vor mai reduce prezenta navala in Golf?

GeorgeGMT

 

 

8 comentarii:

  1. mai bine cumparau 6 type 45

  2. chir f curios ca la banii lor sauditzii nu au submarine pt. marina lor militara. le trebuie cam vreo 4 in fiecare flota.

  3. O sa vedem daca evolutiile din urmatoarele saptamani o sa ii mai lase sa aiba 2 flote….taca se apuca rusii de ei o sa aiba vreo 30 de ani de involutie in plus…..
    Tare cred ca USa se pregateste sa ii lase din brate in urmatoarea perioada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *