Secretarul general NATO anunță: România, gazda unei brigăzi multinaționale NATO după summitul de la Varșovia. Câți militari ar putea fi amplasați pe teritoriul țării

NATO members

NATO își va spori prezența în România, ca parte a măsurilor de reasigurare care sunt luate de către Alianța Nord-Atlantică în semn de răspuns la acțiunile Rusiei din Ucraina, transmite DPA, care citează declarațiile de presă ale lui Jens Stoltenberg de dinaintea reuniunii miniștrilor Apărării de la Bruxelles.

”Țările noastre se confruntă cu provocări de securitate fără precedent. Din est și din sud. La acest summit (n.r. – de la Varșovia), vom lua decizii pentru consolidarea poziției noastre de apărare și de descurajare împotriva amenințărilor din orice direcție. În următoarele două zile vom pava calea spre deciziile Summitului”, a declarat Stoltenberg înaintea începerii reuniunii miniștrilor Apărării, potrivit unui comunicat NATO.

Printre aceste decizii se numără trimiterea, prin rotație, a patru batalioane multionaționale în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, dar și hotărâri care vizează flancul sud-estic al regiunii, prin care va exista un element militar terestru construi în jurul unei brigăzi multinaționale în România.

Vom lua decizii pentru o prezență adaptată și în regiunea sud-est (n.r.- a flancului estic), cu un element terestru construit în jurul unei brigăzi multinaționale în România”, a declarat Stoltenberg.

”Discutăm o ofertă din partea României prin care ea poate oferi sediul pentru o brigadă care ar putea organiza și facilita acțiunile NATO în regiune, inclusiv exerciții și alte măsuri de asigurare”, a mai precizat secretarul general al NATO, în contextul analizării de către NATO a posibilității de intensificare a prezenței aliate în regiunea Mării Negre, încheie sursa citată.

Declarațiile furnizate de secretarul general arată faptul că România ar putea fi gazda unei brigăzi multinaționale a NATO cu o componență de aproximativ 5000 de militari, potrivit Agerpres, însă indică și faptul că această decizie ar viza o acoperire de către NATO a flancului sud estic, inclusiv a Mării Negre.

Aflat recent în vizită în SUA, premierul Dacian Cioloș, a susținut cauza unei prezențe NATO la Marea Neagră într-o întrevedere cu vicepreședintele Joe Biden, declarând ulterior că ”am explicat demersurile pe care noi le-am făcut deja în colaborare cu Bulgaria și Turcia și am avut promisiunea sprijinului, în cadrul summitului, pentru ca această cooperare la Marea Neagră să fie susținută de NATO”.

De la momentul anunțării unui proiect al României privind orientarea NATO față de Marea Neagră, președintele Klaus Iohannis a susținut în diferite formate internaționale – Conferința pentru Securitate la Munchen, Summitul Securității Nucleare și la întrevederi bilaterale – importanța atribuirii unei atenții sporite zonei Mării Negre.

Recent, răspunzând declarațiilor amenințătoare ale lui Vladimir Putin privind scutul de la Deveselu, șeful statului a declarat că ”recentele declaraţii din partea Federaţiei Ruse legate de sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice sunt incorecte pe fond, pentru că sistemul nu are absolut nicio legătură cu Rusia. Ele nu pot să ne intimideze. Dimpotrivă,aceste ameninţări fără bază reală reconfirmă faptul că abordarea noastră, de întărire a securităţii NATO ca reacţie legitimă la atitudinea Rusiei în regiunea Mării Negre, este cea corectă”.

Articol integral: CaleaEuropeană – Robert Lupitu

175 de comentarii:

  1. O stire mai veche care s a mai discutat : ,,John Nicholson, comandantul Forţelor Terestre ale NATO: Există actul fondator din 1997 al relaţiilor dintre NATO şi Rusia în care Alianţa a căzut de acord să nu contruiască baze permanente în ţările aflate pe flancul estic al Alianţei. NATO respectă acest acord.”
    http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/General+NATO+Fara+baze+permanente+in+Estul+Europei
    Vor sa aplice ,,Conventia de la Montreux” varianta terestra?

    • „NATO reiterates that in the current and foreseeable security environment, the Alliance will carry out its collective defence and other missions by ensuring the necessary interoperability, integration, and capability for reinforcement rather than by additional permanent stationing of substantial combat forces. Accordingly, it will have to rely on adequate infrastructure commensurate with the above tasks. In this context, reinforcement may take place, when necessary, in the event of defence against a threat of aggression and missions in support of peace consistent with the United Nations Charter and the OSCE governing principles, as well as for exercises consistent with the adapted CFE Treaty, the provisions of the Vienna Document 1994 and mutually agreed transparency measures. Russia will exercise similar restraint in its conventional force deployments in Europe.”

      Acesta este paragraful de referinta. Nici pe departe nu angajeaza NATO ca nu o sa construiasca ceva permanent daca „mediul de securitate” nu va necesita asa ceva. Cuvintele magice sunt „in the current and foreseeable security environment, the Alliance will carry out its collective defence and other missions by ensuring the necessary interoperability, integration, and capability for reinforcement rather than by additional permanent stationing of substantial combat forces.” Cum mediul de securitate s-a cam schimbat, au liber sa faca ce vrea muschiul lor.

      http://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_25468.htm

      • Alexander Vershbow, care a fost recent la Bucuresti, a zis ca actiunile rusesti invalideaza acest acord. Eu vad acest acord ca fiind acceptul rusesc al extinderii NATO, dar fara plasarea de armate si baze in Est, unde s-au extins. Iar NATO s-a tinut de asta.
        http://cepa.org/sites/default/files/The%20Case%20for%20Strengthening%20NATOs%20Eastern%20Defenses-%20(2).pdf

        Raportul CEPA aparut in anul in care Romania a implinit 10 ani in NATO arata dispunerea asseturilor NATO (americane adica) in Europa. 23 din 28 de baze la vest de Berlin. Mai multi soldati americani in Olanda decat in toata Europa de Est, de la tarile baltice pana la bulgari. Primele planuri de contingenta pt baltici facute in 2009, dupa Georgia. Primul exercitiu NATO major in Est a fost cu Polonia, Steadfast Jazz, in 2013.

        Deci NATO s-a tinut de cuvant, in sensul in care a dat garantia de securitate tarilor care doreau aceasta umbrela, dar nu a facut gesturi puternice catre stabilirea de asseturi in Est, ci le-a mentinut pe cele din perioada Razboiului Rece (mentinut e impropriu spus, ca au scazut foarte mult si acelea).

    • Mi se pare ironic ca rusii sa se planga de nerespectarea unor tratate internationale. Iar in cazul de fata, dupa cum a mentionat si Alex, ideea ca NATO s-a angajat ca nu se va extinde, este cam fortata. Si sugereaza o ordine a lumii cu impartiri de sfere de influenta ascunse si pline de conspiratii, care vad ca e dorita cand ei sunt factorul de decizie si denuntata doar cand sunt lasati pe dinafara. Problema lor e ca toata lumea vrea in NATO, si UE, iar in BRICS si alianta cu Rusia nu prea vrea nimeni. E ca si cum clientul s-ar duce unde oferta e mai buna si cel care vinde produsul mai scump si mai prost incepe sa se smiorcaie pe la usi, il ia la injurat pe concurent si la bataie pe client. Dar sa-si revizuiasca oferta, sa se uite si prin ograda lui? Neee. Clientul e Ucraina azi si Georgia inainte de asta.

  2. Daca la summitul NATO se decide infiintarea si stationarea acestei brigazi multinationale atunci ce fel de echipament va avea in dotare? Al fiecarei tari din componenta brigazii sau al SUA ca cel mai important membru NATO. Pe europeni nu-i consider eligibili fiindca aia nu au nici pt ei. Nu-i vad pe francezi sa trimita Leclerc in RO sau pe britanci cu Challenger 2. Deci macar de data asta vedem si noi jucarioare americane pe acilea nu doar sa stam sa salivam ca si copiii de dupa gard la dulciuri? Niste Abrams, Strykere, Palladini, Patriot, apacheuri 🙂

  3. brigada multi-nationala ca si componenta etnica, sau tehnica? 😀

  4. maine o sa fie plin de comentarii de la kremlin la articolul asta

  5. Rușii o să facă spume la gură ..
    As vrea sa vad această brigada cum trece Prutul si se instalează pe malul Nistrului.

  6. Polonia, Ucraina și cele trei state baltice – Estonia, Letonia și Lituania – au condamnat marți împreună deportările masive în Siberia cărora au căzut victime cetățenii lor începând cu anii ’40 și au cerut Rusiei să recunoască aceste crime, să ofere compensații celor afectați sau familiilor acestora și să renunțe la retorica de ‘glorificare’ a trecutului sovietic, relatează agenția EFE.
    http://www.agerpres.ro/externe/2016/06/14/cinci-state-victime-ale-deportarilor-staliniste-cer-moscovei-despagubiri-20-49-45

  7. Dar 4000 în tarile baltice și 5000 în romania? Și va fi baza terestra sau cu tot cu cei de pe mare vor fi 5000?

    • Vor fii si straini ,canadieni aprope sigur apoi americanii si moldoveni mai mult ca sigur plus bulgari cine stie si muntenegreni o sa se adune stai voi linistiti.
      Aflu si eu face comandamentul NATO din Romania si este foarte bine.
      Ce ziceti devine Romania putere regional sau sau nu?
      Taberele sau schimbat Romania este pe alt drum si nu se mai poate face nimic

      • Gogu' de la cazane

        Moldoveni nu pentru ca nu sunt in NATO, dar probabil vor fi invitati sa participe la unele actiuni de antrenament (de 2-3-7 ori pe an).
        Brigada va fi formata in principal din trupe din tarile europene care se vor roti periodic. Se pare ca Turcia si Bulgaria vor avea un contingent mai permanent.
        Vor fi ceva americani, sigur la nivel de comandament, dar este inca incert daca si trupa… Despre tehnica americana stationata la noi inca nimic, cel putin oficial.
        Detaliile se vor stabili probabil in cadrul intalnirii NATO de la Varsovia sau imediat dupa.
        Putere regionala in zona este Turcia, adevarat cu unele probleme in ultima perioada, dar cred ca momentan nu vrea nimeni rivalitate interna in NATO.

        • Prin rotire periodit se intelege ca vin alte trupe nu?
          Adica vin trupe ptr.diverse aplicati daca e asa pai in ceva ani trimitem in aplicati toata armata cu toate componentele.
          Ma refer la aplicati ca vanatori de munte ,lupte anti-tank,desant aerian etc. se observa ce nu merge si se remediaza, inclusive prin noi achiziti ,formarea de ofiteri cu experienta etc.
          Sper ca am inteles bine si sa fie cum zic eu.

    • Daca e brigada… eu inteleg ca e o unitate terestra.

  8. Daca se pune in practica , atunci 2016 devine cel mai bun an pentru Romania de la Revolutie incoace.
    Iar daca mai facem ceva si cu Marea Neagra , atunci chiar ca facem ceva pentru Romania copiilor nostri.

    Ce ma incanta pe mine foarte tare e ca se vorbeste sa se faca in Romania , nu in Bulgaria, nu in Ungaria…

  9. M-as fi bucurat sa aud ca 2-3 brigazi romanesti vor fi inarmate la cele mai inalte standarde cu tehnica de ultima ora+1-2 batalioane de puscasi marini cu garnizoanele undeva pe langa frontiera de est..

    ca vor veni unii altii sa ne pazeasca oile-veste proasta! de ce?parca vad cum se amana toate programele de achizitii,ramanem cu 12 f 16,pirania,fumaraile de 14,5 etc…cunoastem bine politicul romanesc..

    • Exista riscul asta, politicienii si nu numai sa se felicite reciproc „ne apara NATO”.
      Asa ca nu e imperios necesar sa cheltuim pentru inzestrare, ca aduc altii tot ce trebuie, nu-i asa?
      Macar de ar aduce 3 baterii de Patriot, dar ma tem ca, la fel ca in cazul balticilor, este o forma de asigurare, nu de pregatire efectiva.

      • @tzupy ; Stai linistit ca s-a cam schimbat situatia . Sunt altii care ne obilga sa mai cumparam cate ceva ( vezi Unchiu Sam) . Probabil situatia s-a pus ceva de genul , daca vreti sa fiti aparati trebuie sa investiti si voi in aparare. Adevarata provocare va fi dupa alegerile generale din toamna cu un nou parlament si un nou guvern .

    • Mda. Era de asteptat.

        • Acum vom avea 5000 de baieti si fete adunati de prin Balcani. Gata,suntem protejati.
          Preferam cateva zeci de F16+F15, ceva Leo si Pac3. Niste sub-uri si ceva mai multi instructori Us sau Uk. Romanii stiu cu armata.Nu au nevoie de bulgari,tatari si ce mai trimit astia. Au nevoie de echipamente ,nu de gargara.

          • Pai si daca am fost prosti pana acum si ne-am neglijat armata? Decat nimic e bine si ” 5000 de baieti si fete”.
            Vestea asta nu poate fi decat buna pentru Romania, s-a tot zis ca americanii nu sunt buni, ca nu ar risca un razboi cu rusii pentru noi etc. Acum avem dovada ca sunt un partener de incredere, care isi ia in serios lucrurile.
            Sper ca odata cu asta va fi mai multa presiune pe noi sa ne punem armata la punct.

    • pai au inceput deja bine, pregatind infiintarea brigazii multinationale au desfiintat Divizia 1 Dacica… bravo!

      • chiar intreb sincer. de ce este bine ca au desfiintat Divizia 1 Dacica?

      • Bre , nea Mariuse, matale ce știi practic despre desfiinnțarea asta, de ești așa supărat?

        • problema e ca n-am reusit sa aflu nimic, chiar si de la fosti militari cu grade destul de importante, e ceva tare ciudat.
          Si de ce sa desfiintezi o divizie, cea mai importanta, NR.1, si ca si nume/identitate, realocand unitati ale ei la celelalte doua, pentru a infiinta apoi o brigada?!
          Cred ca o sa fac un articol in coada de peste…

        • Prin contrast, noi desfiintam mari unitati in timp ce polonezii si balticii infiinteaza unitati si cresc efectivele! Is cam satul de permanenta noastra defazare… nu ca n-am fi cu 15 ani in urma polonezilor si n-avem cu ce inarma nici unitatile existente, dar situatia la granita de est nu e roza deloc!

          • Ce am desființat noi, practic?

            • comandamentul Diviziei 1, daca unitatile din componenta inca exista, transferate la celelalte 2 divizii… Eu banuiesc ca vor sa transfere cateva batalioane ale fostei divizii 1 la brigada multinationala mai intai.

              • Care comandament s-a metamorfozat in comandamentul multinational… 😉
                Deci, ce ai pierdut?

                • pai ai pierdut structura unei divizii nationale, care avea responsabilitatea apararii unui anumit teritoriu, conform doctrinei de aparare existente.

                  Brigada multinationala e cu dus si intors, neavand efectiv complet si deci capacitate completa de lupta atata timp cat participantii distanti nu-si trimit trupele la locul „crimei”, deci sunt niste riscuri, daca respectivele batalioane nu sunt alocate permanent in regiune, prin rotatie. IAr multinationala, fiind sub comandament NATO, s-ar putea sa primeasca direct sarcini in alte locatii din regiune, unde arde, ramanand ca noi sa ne descurcam temporar, in functie de prioritati, cu ce mai avem in ograda.
                  Imi aminteste de problemele aparute frecvent pe frontul de Est in WWII, intre comandamentele german si roman, sau altii, cand se cereau unitati dintr-o parte in alta, si lucrurile se tergiversau. Sper ca la capitolul asta lectia sa fie cat de cat invatata.
                  De-aia nu inteleg de ce au desfiintat structura unei divizii!

                  • Repet intrebarea, nea Mariuse…Ce ai pierdut, practic? Știi despre ce e vorba, de fapt, sau doar îți exprimi anumite frustrări? Deunde știi că acel comandament de divizie multinațional nu poate primi imediat , în caz de ceva, o brigadă de colo, una de dincolo, încă una mai de departe, alta mai de aproape, și a devenit instant o divizie în toată regula… Zic și eu, nu dau cu parul…

                    • in primul rand ai pierdut un simbol, Dacica, in al doilea rand, ar fi fost normal ca daca aloci cateva batalioane unei unitati internationale, sa le inlocuiesti prin crearea altora in structura de plecare…

                    • Nea MAriuse, no offence, dar eu încerc să-ți spun ceva, tu o ții langa cu altceva, toal pe lângă subiect. Scuză-mă că ți-am răpit timpul…

                    • pai nu mai fii asa subtil… ca scopul era sa intarim apararea pe flancul asta, nu doar cu cateva batalioane straine si echipament aferent!
                      Subiectul e compus din mai multe subiecte:
                      – capacitatea de lupta inainte si dupa reorganizare
                      – doctrina de aparare
                      – traditia si simbolistica unitatilor
                      … si ar mai fi toata aura asta de mister de aproape un an de cand s-a anuntat mutarea, aura pe care eu nu o inteleg.
                      O fi si faptul ca mai asteapta niste decizii la summitul de la Varsovia…

                  • Si cu steagul unitati ce sa intamplat, ca doar nu a disparut?

        • deci sa inteleg ca practic vom avea trei intarite?

          • cam nefericita exprimarea cu „intarite” 🙂

            In primul rand, vor avea 2 divizii in loc de 3, plus o brigada NATO. In al doilea rand, cred ca „intarirea” va fi mai putin semnificativa, o parte din batalioane, probabil chiar cele mai capabile si mai echipate, fiind alocate ulterior brigazii NATO.

  10. Astia de la Digi ziceau ca la noi vor veni bulgari si turci, dar ca tot romanii vor forma grosul brigazii… Adica un rahat impachetat, in care astia de pe flancul estic isi transfera unii altora 2 batalioane amarate. Pai ideea era ca vor veni amerloci, frantuji, nemtoi etc., vestici dinastia pe care rusii sa nu indrazneasca sa-i atace si care sa adauge un plus de oameni si echipamente, ca x+1-1 = tot x iar permutarile astea cam asta fac, muta din flancul estic in flancul estic. Iar la noi vin bulgarii sa se apere, adica super-puterea numarul 1 a galaxiei…
    Sper ca au vorbit prostii astia.

    • Pai nu e tot una, ca una e sa atace numai romania sau numai estonienia spre ex. Si alta e sa fie trupe combinate si cand dai in unu dai in mai multi, si raspund mai multi.
      Singura chestie care nu-mi place e cu turcii, sa vina orice chiar unguri numai turci nu.
      Sa faca aplicatii si moschei acolo la ei acasa.

      • Problema e ca pe rusi ii cam doare undeva de Bulgaria. Eu as fi vrut trupe din DE/FR/GB/IT/US, astia avand si ceva echipamente mai serioase.

        • Sant buni si noi tot in curu gol am mers cu americani si am primit ce trebuia am invatat si acum culegem roadele sa nu crezi ca statele din sud nu privesc ce se intampla aici si nu ar dori sa faca parte din comandamentul sud-estic ,lucrurile sant cu bataie mai lunga.

  11. O chestie ciudata…stiti ca ministrul turc al apararii spunea acum cateva zile ca am avea Patriote?…..se cam pare ca avem…
    daca cititi cu atentie articolul : http://www.defensenews.com/story/defense/show-daily/eurosatory/2016/06/14/us-army-grapples-short-range-air-defense-gap-europe/85860378/
    undeva scrie ceva foarte interesant….si anume…Recently, the Army conducted a river crossing exercise in Romania where the Romanians provided a SHORAD capability to counter such threats as aerial drones, Hodges said, and at Poland’s Anakonda exercise this month, the Army brought Avengers from the US National Guard for a live-fire, air-defense drill….
    adica noi avem ceva ce nu au polonezii??dar ei au Patrioate date de americani….noi ce avem…nu imi spuneti ca vechile sisteme rusesti..ca ma duc sa ma culc…

  12. Probabil nu avem doar vest europeni din cauza ca ne considera mai puternici , se poate sa avem ceva jucării prin tara aduse pe sestake

    • ce am citit este ca noi o sa conducem o brigada formata din 5000 de soldati…nu se specifica componenta..dar au specificat foarte clar ca in romania o sa fie prepozitionata tehnica de lupta si provizii….cel putin asa spune norvegianul de la otan….

  13. nenea salvatorul norvegian zise..He said NATO had now fully implemented the “Readiness Action Plan,” adopted at the Wales Summit two years ago, and NATO allies were now taking the next steps. Ministers also agreed on tailored measures to enhance defense and deterrence in the Black Sea region with more pre-positioned equipment and supplies..http://www.defensenews.com/story/defense/omr/roadtowarsaw/2016/06/14/nato-sees-uptick-defense-spending/85882752/
    adica noi tot am cerut si tot primim….intrebarea este pe unde tot primim….
    americanii cica se baga doar cu 2 brigade….si acum nemtii o dau cotita…italienii…am citit ca sunt moral alaturi de noi..dar nu trimit nimic….frantuzii…au razboiul la ei…sa spunem UK 1 Canada 1( daca printesa de prim ministru nu transforma Canada intr-o plantatie de crinzanteme )….cine mai ramane? si visul frumos se spulbera…macar sa ne dotam cu ceva….

  14. Odată cu scoaterea stagiului obligatoriu, în caz de război nu mai avem rezerve si cei care au făcut armata înainte nu mai au mult pana la pensie. Ar trebui ca sa se facă o instrucție de câteva luni cu cei care termina liceul.
    Iar acum cu aceasta decizie de avea 5000 de soldați în plus pentru teritoriul e binevenita.

    • Ar trebui multe dar copiii nostri isi doresc confort, Xbox, Fb…etc. Mai greu cu patriotismul acum.

      • Nu sunt de acord cu afirmatia ta dl Nova. Sunt copii care isi iubesc tara si care la nevoie o vor apara. Nu moare patriotismul asa usor. Si-ar dori rusnacii sa fie asa onsa nu e.. si cum am spus in caz de rezbel cu rusii acestia vor avea o surpriza ..neplacuta.. pt ei 😉

      • Exact Mariuse, asa zic si eu. In caz de galceava o sa aiba surprize ivanii.

      • Lasa, ai sa te lamuresti ce se intampla daca raman fara internet ca asa vor rusii ^^. Crezi ca generatia asta, asa cum o vezi tu, este dispusa sa mai inghita comunism si propaganda? Uite ce s-a intamplat cu Colectivul, eu mai mare incredere am in ei decat in oamenii muncii.

    • Daca vrei sa emigreze si mai multi tineri, tobele razboiului sunt un imbold serios.
      Parerea mea e ca nu trebuia scos stagiul militar, trebuia reformat. Sa dureze mai putin, eventual in sezonul cald, poate ceva pe baza de voluntariat cu beneficii la facultate, selectie pe baza de probe (cand e concurs si nu intra oricine devine atractiv) etc.

    • Bine au facut ca l-au scos. Ne trebuie o armata profesionista, nu una de masa. Mai in detaliu aici:
      http://www.rumaniamilitary.ro/armata-romana-ieri-si-astazi-22-de-ani-dupa

      Sunt, totusi, de acord cu propunerea aia de „armata de week-end” pentru a crea o baza de indivizi apti si oarecum pregatiti, dar doar dupa ce ne punem la punct echiparea armatei profesioniste.

      • Marcian:
        „Bine au facut ca l-au scos. Ne trebuie o armata profesionista, nu una de masa.”

        Armata israeliana e cumva nepregatita?

        • Si de unde scoatem noi peste 10% din P.I.B. (ei au ~6%, dar dintr-un P.I.B. per capita mult mai mare ca al nostru, deci probabil ca noi o sa trebuiasca sa scoatem cam ~10 % daca echivalam P.I.B.-ul real per capita) pentru a antrena si echipa corespunzator o astfel de forta? Dar conducatorii patrioti si institutiile performante care sa gestioneze cateva sute de mii de oameni, de unde le scoatem?

          • De unde vii cu enormitatea asta de 10%? Gandeste-te ca in Israel armata obligatorie pentru baieti in general e de 3 ani si de 2 pentru fete. Tine cont de aceste AMR-uri cand te gandesti la acel 6%…basca mediul constant de pericol care exista la ei si ce implica acest lucru din punct de vedere financiar in privinta frecventei si complexitatii/logisticii misiunilor…

            • P.I.B. real per capita Romania = aprox. 20.000 dolari;
              P.I.B. real per capita Israel = aprox. 33.000 dolari;
              buget aparare Israel = aprox. 6% (da, atat costa Israelul, o tara cu o economie net superioara celei noastre, sa aiba o armata de circa 2% din populatie);
              33.000/20.000 x 6% = 10%, pentru a avea un buget similar (in termeni reali) pe cap de locuitor.

              Pai si la noi cat ai vrea sa fie stadiul, daca e sa avem intr-adevar o armata pusa la punct, cu soldati bine instruiti, mai ales in mediul de lupta modern hiper-tehnologizat?
              Da, ei au parte de mai multa actiune, dar gandeste-te si la faptul ca noi va trebui sa investim masiv in achizitia de echipamente pentru rezervisti (practic, o vom lua de la 0), in conditiile in care suntem vai de capul nostru si la echiparea profesionistilor.

            • am inteles ca pana la o anumita varsta, la barbati cel putin in Israel tre sa servesti Patria ceva de genul 3 saptamani / an? ( nu mai tin minte exact 3 saptamani , o luna sau ceva de genul, a fost mai demult cand am vorbit cu israelianul respectiv)

    • Aia care termina liceul ar putea face un stagiu militar imediat dupa admiterea la facultate cu ceva beneficii dupa terminarea studiilor. Un loc de munca spre exemplu, sau macar intaietate, ceva orice sa-i si motivezi.
      Stiu si eu ii lasi sa aleaga arma sau sa mearga impreuna cu prietenii/colegii, ceva atractiv sa inghita mai usor.
      Si armata” poate sa fie cu juma de norma, cat sa aiba habar sa manuiasca o arma si sa-i disciplineze, ca tineretu asta e vai de mama lui.

  15. Dunt curios unde o vor instala.
    Cred ca in zona Munteniei. Mai exact in Baragan. Ca sa poata interveni in caz de ceva….

    • ar trebui sa sa infiinteze Garda nationala…..

    • Gogu' de la cazane

      Nici prea aproape nici prea departe de posibila zona de interventie, cu aeroport si relativ aproape de Bucuresti – deci Alexeni.

    • Off topic:

      Acum o ora o droaie de Pume se invarteau deasupra Pitestiului. Dus, intors, dus intors….de la est la vest. Ultima oara cand le-am vazut facand asta a fost acum 3 luni, atunci au efectuat aterizati pe blocurile din oras, exersand aterizarea de urgenta. Au facut asta repetat in Pitesti dupa inceperea ostilitatilor in Ucraina. Nu stiu de ce anume au tot ales orasul asta, insa presupun ca ceva au ei aici de-i intereseaza in mod special zona asta. Poate institutul de cercetari nucleare, poate Petrochimia sau Scoala de Tancuri….dracu stie, dar presupun ca e ceva aici de-i intereseaza in mod deosebit.

      PS Fericirea copiilor de prin centru dar si a mea…..copil batran! 🙂 Abia ce am plecat mi-am adus aminte ca trebuia sa fac o poza ceva! 🙂

  16. Niște finlandezi ar trebui să vină în brigada aia…apropo de articolul cu blindatele armatei finlandeze. Ei au tradiții solide în lupta cu ivanii.

  17. Asta inseamna ca Romania va primi/gazdui cu 1000 de militari mai mult decat cele trei tari baltice + Polonia la unloc, chiar daca brigada e, teoretic, pentru a apara toata zona…..interesanta abordare a amenintarii ruse. Acum incepe sa iasa mizeria de sub pres si sa se coaca buba de securitate adevarata, sa se vada de unde vine pericolul cu adevarat si unde el e mai pregnant. Si ce schimbare de abordare in politica romaneasca….de la niciun pericol pentru noi al lui Basescu, la declaratia lui Iohannis vis a vis de corectitudinea intaririi Romaniai in fata pericolului rus. Inseamna ca ceva s-a schimbat radical in relatia NATO-Rusia in ultimul timp, mult peste problemele initiale din Ucraina. Probabil serviciile secrete stiu mult mai mult decat noi, insa nu pot sa faca publice aceste lucruri.

    PS Exista vreo o sansa ca aceasta brigada sa reprezinte contraoferta NATO la cerearea Romaniei pentru o flota aliata la Marea Neagra? Adica nu se poate face flota, multumiti-va si cu o brigada?! 🙂

  18. Romania cumpara Moldova pe doi bani
    Asa scrie cotidianul Nezavisimaia Gazeta. Romania le ofera moldovenilor (de peste Prut) vize, pensii de 3 ori mai mari si avantaje pentru mame. Da-ai cor cu Romania. Hmm … aici nu zice rau 🙂
    Dar de limba romana vorbita de ambele maluri ale Prutului, tacere deplina 🙂
    De altfel, jurnalistul este indignat ca militia nu intervine impotriva ONG-urilor unioniste. Cum isi permit sa adune semnaturi pentru Unire ?? 🙂
    De fapt, Unirea, ne spune jurnalistul, e IMPOTRIVA RUSIEI, deoarece ea va permite intrarea NATO in fostul teritoriu ex-sovietic.
    NATO „ante portas” se aude la Kremlin 🙂 🙂 🙂
    http://www.ng.ru/cis/2016-06-15/7_rumynia.html

    • E bine daca Romania cumpara Moldova, Chisinaul etc… mai urmeaza sa cumpere Iasiul si Ploiestiul.

      Normal ca le ofera vize, pensii si avantaje pentru mame, rusii le-au oferit gulag, gropi comune si foamete.

      Eu ma intreb totusi cand luam bilete de tren pentru sarmanii aia de la Tiraspol? As putea cumpara 3 bilete de tren pana in Moscova si 6 sandwichuri, daca as stii ca pleaca definitiv dar fara armamentul din dotare. N-am bani sa platesc bagaje !

    • Bun, si fac rusii o contraoferta? Ei ce pot da Moldovei? Doar sunt cel mai maret popor ?

  19. Pentru ca se amintea pe aici de Flota NATO la Marea Neagra, trebuie spus ca rusii au pornit contraofensiva si iata ce gasim in Rossiskaya Gazeta:
    Prezenta NATO in Marea Neagra ameninta securitatea regionala
    Mai pe scurt, un gorobete de la MAE rus ne informeaza ca Marea Neagra nu e spatiu maritim NATO (!?), n-are nicio relatia cu alianta militara (!??) si ce e de fapt o zona de navigatie libera.
    E zona asta asa de libera ca rusii au decis sa aduca 6 fregate noi, plus 6 submarine, tot noi, declarand mai apoi ca toata Marea Neagra e sub „protectia” rachetelor Kalibr 🙂
    In traducere, Marea Neagra = lac rusesc” 🙂
    https://rg.ru/2016/06/15/mid-rf-prisutstvie-nato-v-chernom-more-destabiliziruet-situaciiu-v-regione.html

    • Rusii cateodata imi fac pur si simplu greata. Mint cu nerusinare, n-au nici macar o urma de onoare, dovada ce-au facut prin Franta. Cateodata incerc sa uit de sutele de mii de romani morti din cauza lor si sa ma gandesc ca rusii sunt si ei tot un popor de omeni, doar ca foarte repede, politica lor jenanta, imi provoaca iar lehamite…

  20. iar daca iese trump presedinte cred ca va fi si adio brigada.
    omu a zis ca face pace cu putin si da peste bot tarilor nato

    • Aha…da. Pana s-o supara si cu Putin, apoi ii faca mai in ciuda decat Obama sau Clintoanca. Presedintele rus e un speculator prin definitie, o hiena in politica externa, iar Trump unul cu gura mare si ditr-o bucata…..genul de om de nu stie prea multe si le da din topor. Nu neg ca vor incerca sa bata palma, chiar si cu KIM, insa cand va simtii ca vor sa-l arda smecherii aia, ca un veritabil business man ce e, va musca mai rau ca aia al unloc. Important, zic eu, e sa nu bata palma si sa nu fie aia 2 seriosi…..eventual sa incerce sa-l arda din prima, sa schimbe omul placa! 🙂

    • Gogu' de la cazane

      Trump serveste poporului ceea ce acesta isi doreste sa auda: pace si pretinie intre popoare.
      Probabil ca la sondarea celor care nu merg la vot a iesit chestia asta: mai putine cheltuieli (interventii) militare si mai multa diplomatie.
      Dupa alegeri vede el cum face (de fapt consilierii din umbra probabil au deja scenarii si solutii).

    • Trump este un retardat mintal . Daca stau bine si ma gandesc cred ca Vadim Tudor era mai educat decat agariciu asta . S-au tampit si americanii astia .

  21. e un raspuns politic un SEDATIV pt tarile din flancul estic, Rusia nu-si permite sa atace NATO nici macar UE!

  22. Aliații nu recunosc și nu vor recunoaște anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii” de către Rusia și „noi vom continua să cerem Rusiei să înceteze destabilizarea Ucrainei”, a declarat Stoltenberg.

    Demult n-am mai vazut o declaratie asa de apasata la adresa Rusiei !
    Incep sa trag sperante de la summit-ul de la Varsovia 🙂

    • Ce sa caute ukrainienii in brigada nato? Si mai departe ce naiba sa caute ei pe aici la noi? Dupa ce se rezolva cumva conflictul la ei s-o putea discuta de o colaborare mai stransa dar pana atunci cred ca tot contactul cu Ukraina se va rezuma la exercitii comune, nu brigazi comune. Sa aduci acum la noi trupe ukrainiene permanente e aiurea din multe puncte de vedere. Au ce au rusii cu ei dar nu ar trebui sa uitam ca si noi avem un colt impotriva lor. Toata simpatia asta pentru ukrainieni e in raport cu interventia rusilor, in rest prietenie mare intre Ukraina si Romania, ce sa zic.

      Cat despre bulgari nu e nimic altceva decat frectie, 400 de bulgari in plus sau minus nu reprezinta nici o descurajare pentru Rusia, o brigada exclusiv romano-bulgara ar fi total inutila. Trebuie ceva mai serios, US ar fi cel mai bine, FR/UK/IT/DE iar ok dar ma indoiesc ca trimit aia ceva aici. Sa nu ne trezim cu o brigada RO/BG/HU. Buna treaba cu trupe prietene aici dar sa fie si cu folos, chiar daca doar fac act de prezenta, dar macar sa fie ceva ca lumea.

      • E o ocazie sa cimentam o relatie cu ei, acum, cand sunt dispusi sa asculte. De ce trebuie sa stam cu unghia-n gat tot restul istoriei? Putem obtine lucruri benefice pentru ambele state.

    • Ukropii vor sa se dea pe langa NATO, dar propunerea mi se pare ridicola. Adica tu ai frontiera cu Rusia, care ti-a mai si rapit din teritoriu, si mai esti implicat si intr-un razboi pe care nu esti in stare sa-l castigi, dar iti permiti sa trimiti trupe sa apere alta tari.

      • Gogu' de la cazane

        Probabil niste trupe de pilosi trimisi la siguranta in Romania, departe de front.
        Sau viitorii omuleti verzi ai Rusiei?

    • Asta-i o prostie, Ucraina nu are ce cauta intr-o unitate militara NATO…

  23. In actuala conjunctura mondiala, cred ca acesta prigada este pentru noi ceva in plus fata de nimic. Este in primul rand o sustinere politica, o prezenta pe hartie. Grosul trupelor dupa cate se pare nu o sa fie din randul tarilor potente financiar si militar. Nu mai zis ca revin la vechea mea reticienta, ca nu ai putea pune mare baza pe trupele europene din vest. Sper ca cei care decid programele de inzestare raman cu picioarele pe pamant si nu isi spun ca o sa avem cat de curand pe teritoriul nostru o forta formidabila de descurajare. Intelept este sa ne facem temele ( si inca multe din ele restante). O sa intervina pericolul in care opinia publica iar o sa creada ca este mai mult decat aparata… ce invetsitii sa mai facem?!! pai nu este NATO cata frunza cata iarba la noi? si mai avem si 12 avioane F16, mai trece la parada un Bizon …si gata se bifeaza capitalul de incredere, liber la alte achizitii nationale „mult mai importante” decat armata. Macar de ar duce banii in sanatate..dar nu ar face asta. Mai sunt o serie de oameni care vad ca spera cumva asa … ca sa vina trupele astea si sa iasa in final o bataie sa le aratam NOI rusilor ( noi…aliatii, un fel de:te bat de o sa te rup, dar stai sa vina fratii mei mai mari sa te rezolve, ca sa vezi ce smecher sunt eu ). Un razboi este ultimul lucru de care ar mai avea nevoie tara asta, cu poztia asta de tampon, indiferent de deznodamant, noi am fi facuti praf.
    P.S. M-as fi bucurat mai mult sa se discute la aceasta intrunire NATO un program de asistenta financiara – tehnica favorabila, pentru inzestrarea fortelor armate din flancul estic. Aasta ar fi cu adevarat un ajutor, cu trupe prezente, in functie de realitatea politica din tarile proprii, pot sa ramana sau sa plece cand iti este nevoia mai mare.

  24. am cateva greseli in text …prigada- brigada, reticienta – reticenta …dar nu stiu cum sa re-editez.scuze. programul de lucru si meciurile de la ora 22 m-au epuizat :)) . Apropo de diseara..sper la victorie dar cred ca o scoatem cel mult egal. Ar merge deschis un topic despre fotbal pe parcursul campionatului…

  25. Cred ca Nato ia mai mult in considerare o interventie ruseasca in partea de nord est ( Tarile Baltice ) decat in partea de sud est . Probabil specialistii Nato considerea partea de nord est mai vulnerabila decat partea de sud . In orice caz pe noi ne-au lasat mai mult sau mai putin descoperiti . Insistenta Poloniei a dat roade pana in final , vor avea si trupe si echipament prepozitionat la ei in tara . Sa vedem ce iese cu flota Nato de la MN .

    • La Baltica amenintarea e imediata, peste gard fiind Kaliningrad… la M. Neagra, Rusia are insa mai mult spatiu de sicana, pe teritoriul ucrainean (Odessa/Bugeac, Insula Serpilor), spatiul maritim international si zona economica romaneasca. Pe frontiera maritima e mai mult spatiu de gesturi… interpretabile, fara sa intri neaparat pe teritoriul unui stat NATO.
      Un desant rusesc in Insula Serpilor sau Bugeac nu ar fi o amenintare directa la NATO, insa ne-ar da fiori reci pe sira spinarii. La fel, reincalzirea Transnistriei… adica ne-am simti oarecum cu o obligatie pe cap, fara a putea insa implica direct NATO.
      La Kaliningrad situatia e mai clara, aia fiind gard in gard. E alba sau neagra, poate cu nuante de gri in Baltica…

  26. Stati, inca nu va bucurati ! Se schimba guvernul la toamna !
    La sfarsitul ACESTUI AN, dupa alegeri, vom avea alt guvern ! Poate fi „dottore Tonta” care ii duce trena lui Putin (vezi Baku, Soci etc) !
    Sau poate guvern PSD+Tariciordeanu care când a fost prim-sinistru a cerut ca trupele noastre din cadrul NATO, sa se retraga din Afganistan !!!
    Poate daca romanii inteleg ce ii asteapta ……………..

    • @Serban :Da , si eu m-am gandit foarte mult la treaba asta . Un alt parlament , alt guvern …. poate se tin de pactul ala semnat de toare partidele importante privin alocarea a 2 % din pib pt. aparare . Cred ca sunt si vor fi presiuni din partea SUA mai ales pentru continuarea achizitiilor si modernizarea in ansamblu a Armatei . As vrea sa cred ca Tonta si nea’ Pizdiceanu ala nu prea mai conteaza .

      • Si as vre sa-i vad la puscarie pana la toamna pe talambii astia doi, sa nu mai aibe posibilitatea sa mai candideze la parlamentare, implicit sa fie out din joc. Insa nu se stie niciodata. Referitor la treaba cu schimbatul in dulcele stil romanesc e posibila si nu prea….depinde de consecventa oamenilor, indiferent de partid, cat mai ales de ce vremuri vin si de ce s-a transmis de sus. Vedem ca inarmarea e aleasa, poate nu de noi neaparat, insa ea pare calea de urmat. Azi citeam un articol in ZF, in care un reprezentant de seama al LM spunea ca ei vor ca Romania sa produca piese pentru F 16, insa doreste ca romanii(guvernul mai precis) sa fie seriosi si sa vina cu un plan concret de care sa se tina. Nu stiu daca Polonia, de exemplu, produce piese pentru F 16….inclin sa cred ca nu!

        Asta demonstreaza ca ceva serios a intervenit in ecuatia geopolitica a partii asteia de lume, altfel nu se explica de ce toti acesti producatori de armament doresc sa ofere licente, offset, sa deschida linii de productie la noi, nu doar asamblare s.a.m.d. Inseamna ca inarmarea noastra trebuie sa fie si sustenabila dpdv economic pentru tara, ca altfel faceau ca pana acum…..ne vindeau chestii naspa pe o carca de bani si nu le pasa deloc ce si cum. Acum vad ca doresc sa si intretinem ce cumparam, adica sa fie si functionale, nu doar sa dea bine pe gartie.

        Recapitulam….aliatii doresc sa ne dea arme, multe dintre ele produse la noi integral sau in parte, sa producem piese si echipamente pentru multe dintre ele, chiar pentru altii, ne ofera finantare si integrare economica sustenabila pentru a putea duce crucea grea a inarmarii + asistenta si ajutor pentru o buna functionalitate a acestora. Ceva ma face sa cred ca ce a fost decis este pente capul si vointa politrucilor roman si nu mai pot sa dea inapoi asa cum ar dori ei.

        Ca la pactul de la Snagov, in care clasa politica romaneasca a decis ca noi trebuie sa luom calea occidentului ca orientare strategica. S-au facut ‘n’ greseli de atunci in tara asta, insa de aceasta decizie niciun guvern sau partid nu s-a atins in niciun fel!

        Poate avem acelasi noroc si de data asta….numai ca acum va veni acompaniat de o altfel de bunastare pentru polulatie, ca parte a investitiilor viitoare, anume mai pe simtite pentru mase, precum si cu o lupta anticoruptie apriga….pe care o vedem noi acum! 🙂

        Ca asa e in viata cateodata…….la Barza chioara ii face Dumnezeu cuib! 🙂

        • pai Romania e foarte probabil sa mai pofteasca la 1-3 „escadrile” de F-16, deci incearca sa ne ademeneasca cu „ar putea… daca”, mai ales de-ar fi noi, adica sa le comandam direct de la ei. Si mai interesant daca bulgarii, croatii sau altii din apropiere ar dori F-16…
          Polonezii si-au cam facut plinul cu tot cu offset, o escadrila tinand-o mai mult in conservare, poate ca in caz de ar mai dori maxim o escadrila.
          Turcii la fel, acum se uita spre F-35 si poate noul avion autohton.

  27. Pffff, greu cu artmetica asta, bre. Se spune clar în articol, și prin alte articole de prin altă presă, că România s-a oferit sa găzduiască, și să coordoneze o brigada multinațională de cca. 5000 de militari NATO, pe teritorul său, în zona de sud-est! Bulgarii s-au oferit sa contribuie cu cca. 400 de militarii, ucrainienii și-au exprimat interesul față de aceasta brigadă. Decizia va fi luată la sumitt-ul NATO de peste 3 săptămâni, de la Varșovia! Restul e can-can, pur și simplu. Învățați să citiți, și să gândiți cu creierul propriu și personal. În rest, și bulgarii și ucrainienii au tot fost la noi, și noi la ei, de prin 2000 încoace, ca parte din SEEBRIG. Așa că precedentul e creeat, și nu ar fi absolut nici o problemă în a coopera cu ei.
    Părerea mea, hîc…

  28. ce spuneti,se mai lanseaza niste invitatii de aderare?!
    vor intinde coarda si mai mult?

    • Aderearea cui?

    • Nu cred….cel putin acum, la Varsovia. Mai depinde si de cat de mult va mai intinde Rusia coarda apoi. Am vazut ca NATO desi se misca greu, intotdeauna a avut ca stindard sintagma ‘actiune-reactiune’, in functie de miscarile ivanilor.

      Daca Putin e baiat destept, nu neg asta, insa nici nu pot confirma, va cauta si va gasi o cale onorabila prin care sa detensioneze progresiv relatiile incordate cu occidentul. Ar avea astfel mai mult de castigat decat sa le tensioneze si mai mult! 🙂

      Cred ca rusilor de rand le convine mai mult sa beneficieze de relatiile economice cu vestul, decat sa faca foamea in tara si sa se injecteze cu vodca si petarde nationaliste fundamentate in propaganda ieftina!

      • De vodka nu se ia nimeni. E un subiect tabu 🙂
        A fost o incercare, pe vremea lui Gorbaciov 🙂

      • Una dintre marile banci rusesti -VSB s-a cam dus dracului. VSBul este banca „de casa a” a lui Putin si dupa ce a finantat camarila din jurul Kremlinului e aproape de faliment.
        Because…coruptia e politica de stat in Rusia, cu mult peste ce vedem noi in Romania, si astia se dau mare putere mondiala 🙂 .

        • Da , si se pare ca guvernul rus I-a zis ” Niet ” lui Putin vis a vis de recapitalizarea bancii . Se pare ca rusii vad fundul sacului si au aparut primele dezacorduri intre Putin si guvern .

        • @ George GMT

          Cand vorbim de putere vorbim automat si fara discutii si de coruptie ca sunt legate. Sa fi puternic pe cale legala esti prea slab si atunci faci una alta si devii pe cale ilegala.

  29. Voua cum vi se pare ideea cu brigada multinationala? Nu seamana a inititativa anti-romaneasca si anti-NATO? Anti-romaneasca pentru ca, desi o groaza de bani sunt depusi offshore, nu este dotata armata ci se apeleaza la astfel de expediente. Mai mult, ofertele occidentale sunt blocate prin negocieri dure si coruptie dar se alearga la turci sa li se cumpere borsiturile. Anti-NATO pentru ca interesul de a avea reprezentanti ai atator armate si un comandament are un singur scop: recrutarea cat mai multora dintre ei (stiti cate fete sunt la „militarii” nostri dar nu numai, plus alte mijloace precum banii, santajul sau pur si simplu manipularea), spargerea sistemelor de comunicatii si invatarea procedurilor de comandament, la fel cum a facut URSS cu Germania, planuind sa fie inamici intr-o zi. Mi se pare ca a incerca se negociezi e o pierdere de timp – cand nu vor mai fi tipii astia occidentalismul va veni de la sine.

    • Banii din off-shore-uri au legatura mai mult cu mafiotii romani, nu cu NATO. Mai mult, NATO fiind o alianta multinationala atunci si brigazile ar trebui sa fie multinationale. La fel era si in Pactul de la Varsovia unde tarile comuniste europene colaborau fara probleme.

      • Nou fara probeleme…… nu prea colaboram …
        Si unitati multinationale in Pactul de la Varsovia? Ca care?!

        • Se colabora in Pactul de la Varsovia chiar si fara brigazi multinationale, iar RS Romania nu a mai participat la exercitii ale pactului abia dupa 1968, dupa invadarea Cehoslovaciei.

    • Cum sa fie anti-NATO si anti-Romaneasca o brigada NATO?! O brigada este o mare unitate militara si cu asta basta, ba dimpotriva este pro-NATO pt ca arata ca Alianta nu se joaca si ia in serios protejarea membrilor sai aflati aproape de Moscova.

  30. Este un lucru bun ca intr-adevar se misca ceva.
    Presupun ca o sa aiba si un batalion de tancuri in componenta…Deci cel mai probabil o sa vedem vreo 54 de Abrams cu baza in Romania? 🙂

    • Brigada multinationala e un lucru bun, chiar daca majoritatea soldatilor vor fi tot romani. Daca ai acolo americani, bulgari, turci, poate si din 1-2 tari vestice gen Spania ar fi chiar OK. Prezenta straina poate fi minima aici (sa aiba insa desemnate la ei in tara unitatile complete care sa fie detasate imediat aici la nevoie), atata timp cat ai o structura logistica bine pusa la punct si un comandament bine pus la punct, care sa asigure formarea foarte rapida in caz de nevoie si coordonarea diviziei aleia multinationale. Poate fi pastrat aici inclusiv o parte, daca nu tot armamentul greu, chiar daca nu vor sta si toti militarii aici

      Desi si mai de interes e o dotare corespunzatoare a noastra. Si o flota NATO la Marea Neagra e foarte bine sa existe (mai importanta chiar decat brigada asta) dar cred ca in acelasi timp e foarte necesar sa ne intarim si noi (profitand si de prezenta NATO care mai lasa loc de manevra si ofera si timp).

      Aviatie, aparare AA, rachete de croaziera/antinava, ceva la marina

  31. Dupa doi ani de la anexarea Crimeii, ce a facut efectiv Nato? ce a facut efectiv Romania? putem spune ca avem soldati mai multi sau mai bine pregatiti? putem spune ca avem o dotare mai buna? se vorbeste tot timpul la viitor, ca se va face, ca vom avea .., dar in realitate nu se vede pana acum mai nimic. Suntem in fundul gol si cu panatalonii dati jos in fata rusilor si o sa primim ajutor de la Bulgaria si Turcia care oricum sunt in aici in prima linie in fata rusilor. Unde sunt celelalte state Nato? Nato momentan inseamna numai UK, GB si surprinzator pentru mine chiar Germania. Eu unul vreau sa aud de la greci si unguri ca vor trimite si ei cate o mie de oameni, glumesc evident. Daca din brigada asta de 5000 de oameni, 75% vor fi romani, unde este efectiv ajutorul?

  32. Print YM E-mail Mai mare|Mai mic Comentarii
    Stoltenberg, NATO: Avem cunostinta despre manevre importante, agresive si neanuntate dinspre partea rusa
    de G.S. HotNews.ro
    Joi, 16 iunie 2016, 10:26 Actualitate | Internaţional

    Jens Stoltenberg
    Jens Stoltenberg
    Foto: AGERPRES
    Secretarul general al Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a estimat joi, intr-un interviu acordat cotidianului german Bild, ca Rusia incearca sa creeze ‘o zona de influenta prin mijloace militare’, informeaza AFP, citata de Agerpres.

    ‘Rusia incearca sa creeze o zona de influenta prin mijloace militare. Cu incalcarea dreptului international, Moscova a anexat Crimeea si ii sustine pe separatistii din estul Ucrainei. Observam, de asemenea, o militarizare masiva a frontierelor NATO: in regiunea arctica, in regiunea baltica, in Marea Neagra si pana la Marea Mediterana’, a subliniat Stoltenberg.

    ‘Avem cunostinta despre manevre importante, agresive si neanuntate dinspre partea rusa si trebuie sa reactionam la aceasta’, a adaugat el, in contextul in care NATO a anuntat luni ca va desfasura patru batalioane in tarile baltice si in Polonia.

  33. Rasturnare de situatie in Bulgaria: Premierul se declara impotriva initiativei Romaniei de creare a unei flote comune NATO la Marea Neagra

    Bulgaria isi schimba pozitia de la o zi la alta in privinta propunerii Romaniei de creare a unei flote NATO la Marea Neagra. Joi, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat ca nici el, nici presedintele Rosen Plevneliev si nici ministrul Apararii nu sunt de acord cu initiativa Romaniei, potrivit Novinite. Presedintele Plevneliev declarase ieri insa, intr-o conferinta de presa comuna cu Klaus Iohannis, ca Bulgaria sprijina propunerea Romaniei. Primele efecte ale pozitiei duale a Bulgariei au aparut imediat: din cauza refuzului Bulgariei de a se alătura flotei comune, Turcia a reziliat unilateral acordul cu Sofia de readmisie a refugiaţilor, potrivit Rador.

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21084812-rasturnare-situatie-bulgaria-premierul-declara-impotriva-initiativei-romaniei-creare-unei-flote-comune-nato-marea-neagra.htm

    • Bulgaria a cedat rapid presiunii ruse. Astia nu prea se simt in NATO.

      • Era de asteptat … oricum mai bine asa din timp sa isi dea arama pe fata decat sa ne trezim in timpul furtunii ca ne gauresc barca. Bulgaria e condusa de o cloaca mafiota pro rusa si la cum evolueaza lucrurile si pe plaiuri mioritice cu loviturile sub centura date non-stop DNA-ului nu m-as mira ca dupa alegerile parlamentare sa ne trezim si noi ca nu mai avem nevoie de modernizarea armatei ca sunt alte prioritati 😀

        • Schimbarea asta la 180′ a Bulgariei trebuie sa ne puna pe ganduri. Astia practic s-au scos din NATO cu razgandirea asta si s-au pozitionat indirect in tabara rusa. Un motiv pentru care Romania trebui sa se profileze si mai mult ca varf de lance NATO la Marea Neagra si sa ceara sprijin financiar si militar dr la aliati – ma refer in primul rand la SUA aici evident.

          • Nenea Stoltenberg a zis in mai multe interviuri ca bugetul Nato nu poate sustine asa ceva iar SUA nu o sa miste nimic pana la alegeri. Ar trebui sa se miste urgent ceva pe la noi ceva dar ne asteapta si pe noi alegeri, deci mi se pare ca momentan suntem intr-o pozitie extrem de dificila.

    • Bulgaria este total dependenta energetic de Rusia.
      De aici si schimbarea de atitudine a lui Borisov.
      Mai mult,el spune ca vrea exercitii navale numai intre Romania si Bulgaria. Fara „altii” (a se citi Turcia).
      Cred ca Bulgaria a vorbit intr-un moment cand trebuia sa taca.

    • Lasa bre, mai bine… ne-am lamurit si cu bulgarii… si poate s-a lamurit si unchiul sam cine sunt singurii pe care poate sa se bazeze in zona.
      Sa vedem si noi niste investitii americane mai mari in zona si niste colaborari mai stranse in industria de aparare.

      • Au turcii o vorba: „dusman pe fata place mai mult decat prieten ascuns”.
        Cu alte cuvinte, americanii ar face bine sa mute rapid o brigada din Olanda in Bulgaria, ca sa stie si bulgarii cum se invarte ceasul.

  34. oameni buni ar trebui sa cerem unchilui Sam un program de ajutor financiar( echipamente militare) cum are cu Israelul,Egiptul….trebuie sa jucam tare…ca usor usor cam ramanem singuri parteneri fara o agenda ascunsa cu ei!!!!
    Si daca am primi de la ei 1-2 mld pe an macar 10-20 de ani….plus cei 2% din PIB-ul nostru…..am cam deveni ce ar trebui sa fim….
    AStazi am citit ca fostul presedinte francez..si probabil viitorul..a declarat la Sankt Petersburg ca Putin ar trebui el sa ridice primul embargoul ca apoi urmeaza ceilalti…marele italian Renzi..a declarat ca nu tine neaparat la reinoirea sanctiunilor…Germania….( citeam in Janes ca din vro 30 si ceva de elicoptere navale functioneaza doar 9…mare putere militara….UK…au undeva la 250 de Challangere MBT..ce sa trimita si la noi…Franta…ar fi o sansa…dar cu 40-50K de militari pe strzile din toata Franta ..poate avem sansa sa trimita niste (macar unu) fregate …la fel spaniolii si italienii…astfel…cu vro 3-4 de la europeni plus una din SUa plus Canada..ar cam fii 5 nave de razboi…am sta linistiti…dar nu stiu daca marele nostru presedinte o sa poata obtine asa ceva….

  35. Bulagaria spera la SOuthstream…de ce dracu nu le dam noi gaze pana se le iasa pe urechi…plus energie….sa-i facem dependenti de noi..la fer cu sarbii si bozgorii….suntem capabili sa le oferim ce au nevoie….macar 10-15 ani….pana punem in functiune loturile din MN….
    sa moara masa suntem o insula intr-o mare de dusmani….

    • „de ce dracu nu le dam noi gaze pana se le iasa pe urechi…plus energie….sa-i facem dependenti de noi..la fer cu sarbii si bozgorii” Tu ai impresia ca suntem Azerbaidjan ?

  36. Borisov vrea sa pastreze secretele castravetilor murati doar pentru el.Nu se intampla nimic cu flota pana nu.l schimba pe Borisov.Adica pana la sf anului!

  37. Eu nu înțeleg ce bază pune NATO pe de-alde Bulgaria. Ăștia în caz de cafteală în secunda 2 trec de partea lui Ivan. Pașol na turbinca, mâncători de castraveți!

  38. Si „mutu” bate in retragere ….

    ” Presedintele Klaus Iohannis a tinut sa clarifice, joi, ca propunerea facuta presedintelui si premierului Bulgariei privind colaborarea fortelor navale vizeaza exercitii comune si training comun si ca nu s-a vorbit despre crearea unei flote comune NATO la Marea Neagra. „Nu creeaza nimeni o flota NATO, asta este o prostie. NATO nu poate si nu doreste sa intretina o flota proprie in Marea Neagra (…) initiativa vizeaza exercitii, training comun al fortelor navale”, a declarat seful statului, aflat in vizita in Bulgaria. ”

    Crearea unei flote la Marea Neagra a fost o ” gluma proasta ” probabil ca si gluma aceea din viitor in care se va propune o forta terestra romano – maghiara !!!

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21085633-klaus-iohannis-nu-creeaza-nimeni-flota-nato-asa-numita-initiativa-navala-care-prezentat-liderilor-bulgari-referea-colaborare-zona-exercitiilor-comune.htm

    Asta e adevarul :

    Nu avem cu cine …. 🙁

    In toata zona UE nu avem prieteni ….. Nici cu Polonia nu mi-e rusine ….. speram doar la mari departari in USA si Canada .

    Bulgaria si Ungaria ne vor sabota , la presiunile Rusiei , in cele mai grele momente ale istoriei noastre ….. e din ce in ce mai evident si nu mai tine de previziuni .

    Pentru ca protectia unei zone nu tine de cit de puternice sint unele verigi tehnologice ale unui lant de aparare ( aviatie , tancuri , marina , etc ) ci tine de verigile slabe ale factorului uman ( tradatorii )

    Planul B ; C ; D … etc …. militarizarea zonelor montane si de deal ale Carpatilor Meridionali …. singurele zone in care se mai poate organiza o rezistenta pentru salvarea unui nucleu de romanism ….

    Restul … Dumnezeu cu mila 🙁

    Speranta ca ne salveaza NATO va fi o amarnica dezamagire …. Pina vine grosul , daca o sa mai vina , inamicii din tarile ” vecine si prietene ” vor fi calare pe noi .

    Asa ca tot pe cont propriu va fi apararea …… Din ramasitele armatei va trebui sa incropim rapid cercuri interconectate de protectie pentru refugiatii civili .

    Supravietuirea va fi concretul … am incetat sa mai visez pasarele F-16 , bizoni 85 , si rate in ulei de motor ( si scumpe ) pe pereti ….

    • off … mai bine tacea Klaus Iohannis, mai bine o lasa asa, noi am propus si altii au refuzat. Acum a ramas ca ne-am murdarit si noi pe pantaloni la fel ca vecinii nostri iubitori de pace cu pistolu la tampla.

  39. Structura celor 2 divizii „rămase” + Comandamentul ForTer (ce unități au fost transferate de la Div.1 Dacica sunt îngroșate):
    _______________________________
    _______________________________
    Divizia 2 Infanterie „Getica”, structura:

    Comandamentul Diviziei 2 Infanterie „Getica”-Buzău
    Brigada 9 Mecanizată „Mărăşeşti”-Constanța:
    (Batalionul 341 Infanterie pentru Protecția Forței ”Rechinii Albi”-Topraisar;
    Batalionul 911 Infanterie ”Capidava”-Medgidia;
    Batalionul 912 Tancuri ”Sciția Minor”-Murfatlar;
    Batalionul 345 Artilerie ”Tomis”-Medgidia;
    Batalionul 348 Apărare Antiaeriană ”Dobrogea”-Basarabi;
    Batalionul 168 Sprijin Logistic ”Pontus Euxinus”-Constanța)
    -(bonus, Batalionul 307 Infanterie Marină-Tulcea al Forțelor Navale)
    Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”-Focșani:
    (Batalionul 280 Infanterie Mecanizată ”Căpitan Valter Mărăcineanu”-Focșani;
    Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei”-Galați;
    Batalionul 284 Tancuri ”Cuza Vodă-Cavalerii Negri”-Galați;
    Batalionul 285 Artilerie „Vlaicu Vodă”-Brăila;
    Batalionul 288 Apărare Antiaeriană ”Milcov”-Focșani;
    Batalionul 469 Sprijin Logistic ”Putna”-Focșani)
    Baza 3 Logistică „Zargidava”-Roman:
    (Batalionul 43 Transport ”Roman I Mușat”-Roman;
    Centrul 83 Mentenanță ”Est”-Roman)
    Regimentul 52 Artilerie Mixtă „General Alexandru Tell”-Bârlad
    Regimentul 53 Rachete Antiaeriene „Tropaeum Traiani”-Medgidia
    Batalionul 202 Apărare CBRN „General Gheorghe Teleman”-Huși

    Batalionul 528 Cercetare „Vlad Ţepeş”-Brăila
    Batalionul 47 Comunicaţii şi Informatică „General Nicolae Petrescu”-Buzău
    Batalionul 200 Sprijin „Istriţa”-Buzău

    Unități ce au fost transferate de la Div.1 Dacica:
    -Brigada 2 Infanterie „Rovine”-Craiova:
    (Batalionul 20 Iinfanterie „Dolj-Scorpionii Negri”-Craiova;
    Batalionul 22 Infanterie „Romanați”-Caracal;
    Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab-Scorpionii Roșii”-Craiova;
    Batalionul 325 Artilerie ”Alutus”-Caracal;
    Batalionul 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu-Scorpionii Albaștri”-Craiova;
    Batalionul 116 Sprijin Logistic ”Iancu-Jianu-Scorpionii Aurii”-Craiova)
    -Brigada 2 Vânători de munte „Sarmizegetusa”-Brașov:
    (Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”-Predeal;
    Batalionul 30 Vânători de Munte „Dragoslavele”-Câmpulung;
    Batalionul 33 Vânători de Munte „Posada”-Curtea de Argeș;
    Batalionul 206 Artilerie ”General Mihail Lăcătuşu”-Ghimbav;
    Batalionul 228 Apărare Antiaeriană ”Piatra Craiului”-Brașov;
    Batalionul 229 Sprijin Logistic-Brașov)
    -Batalionul 96 Geniu „Joseph Kruzel”-București
    -Regimentul 51 Artilerie Mixtă „General Cornel Paraniac”-Slobozia

    _______________________________
    _______________________________
    Divizia 4 Infanterie ”Gemina”, structura:

    Comandamentul Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”-Cluj-Napoca
    Brigada 18 Infanterie ”Banat”-Timișoara:
    (Batalionul 26 Vânători de Munte „Avram Iancu”-Brad;
    Batalionul 32 Infanterie „Mircea-Scorpionii Galbeni”-Timișoara;
    Batalionul 191 „Colonel Radu Golescu”-Arad;
    Batalionul 183 Artilerie ”General Ion Dragalina”-Lugoj;
    Batalionul 184 Apărare Antiaeriana „Timiş”-Giarmata;
    Batalionul 185 Sprijin Logistic „Mureş”-Lipova)
    Brigada 61 Vânători de Munte ”Gl. Virgil Bădulescu”-Miercurea Ciuc:
    (Batalionul 17 Vânători de Munte „Dragoş Vodă”-Vatra Dornei;
    Batalionul 22 Vânători de Munte „Cireşoaia”-Sfântu Gheorghe;
    Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu”-Miercurea Ciuc;
    Batalionul 385 Artilerie „Iancu de Hunedoara”-Odorheiu Secuiesc;
    Batalionul 468 Apărare Antiaeriană „Trotuş”-Lunca de Sus;
    Batalionul 435 Sprijin Logistic ”Ciuc”-Miercurea Ciuc)
    Brigada 81 Mecanizată ”Gl. Grigore Bălan”-Bistrița:
    (Batalionul 811 Infanterie „Dej-Dragonii Transilvani”-Dej;
    Batalionul 812 Infanterie „Bistrița-Șoimii Carpaților”-Bistrița;
    Batalionul 814 Tancuri „Mihai Vodă”-Turda;
    Batalionul 817 Artilerie „Petru Rareș”-Prundu Bârgăului;
    Batalionul 3 Apărare Antiaeriană „Potaissa”-Turda;
    Batalionul 405 Sprijin Logistic ”Năsăud”-Bistrița)
    Baza 4 Logistică ”Transilvania”-Dej:
    (Batalionul 41 Transport ”Bobâlna”-Dej;
    Centrul 88 Mentenanță ”Ardealul”-Cluj-Napoca)
    Regimentul 69 Artilerie Mixtă ”Silvania”-Șimleul Silvaniei:
    (Batalionul 7 aruncătoare Proiectile Reactive ”General Vasile Danacu”-Florești-Cluj;
    Batalionul 315 Artilerie ”Simion Bărnuțiu”-Șimleul Silvaniei)
    Regimentul 50 Rachete Antiaeriene ”Andrei Mureşianu”-Florești-Gilău
    Batalionul 72 Apărare CBRN ”Negru Vodă”-Sighișoara
    Batalionul 53 Geniu ”Scorilo”-Deva

    Batalionul 317 Cercetare ”Vlădeasa”-Someșeni
    Batalionul 55 Comunicaţii şi Informatică ”Napoca”-Someșeni
    Batalionul 400 Sprijin ”Feleacu”-Cluj-Napoca

    Unități ce au fost transferate de la Div.2 ”Getica”:
    -Brigada 15 Mecanizată “Podu Înalt”-Iași:
    (Batalionul 151 Infanterie „Războieni”-Iași;
    Batalionul 634 Infanterie „Petrodava”-Piatra Neamț;
    Batalionul 631 Tancuri „Oituz-Urșii Băcăuani”-Bacău;
    Batalionul 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun”-Botoșani;
    Batalionul 635 Apărare Antiaeriană „Precista”-Bacău;
    Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”-Iași)

    _______________________________
    _______________________________

    Comandament ForTer, structura:

    Comandamentul Statului Major al ForTer-București
    Brigada 6 FOS ”Mihai Viteazul”-Târgu Mureș:
    (Batalionul 610 Operațiuni Speciale „Vulturii”-Târgu Mureş;
    Batalionul 620 Operațiuni Speciale „Băneasa-Otopeni”-Buzău;
    Batalionul 630 Parașutiști „Smaranda Brăescu”-Bacău;
    Batalionul 640 Sprijin Logistic ”Horea,Cloșca și Crișan”-Târgu Mureş)
    Brigada 8 Artilerie Mixtă ”Alexandru Ioan Cuza”-Focșani:
    (Batalionul 81 LAROM „Maior Gheorghe Şonţu”-Focșani;
    Batalionul 83 LAROM „Bogdan I”-Bârlad;
    Batalionul 96 LAROM „Mircea Voievod”-Ploiești;
    Batalionul 84 Asigurare Date „Mărăşti”-Focșani;
    Batalionul 85 Sprijin Logistic „General Mihail Cerchez”-Bârlad)
    Brigada 10 Geniu ”Dunărea de Jos”-Brăila
    (Batalionul 3 Geniu ”General Constantin Poenaru”-Mărăcineni/Buzău transferat de la Div.2 în iunie 2015;
    Batalionul 52 Geniu „Tisa”-Satu Mare;
    Batalionul 72 Geniu „Matei Basarab”-Brăila;
    Batalionul 136 Geniu „Apulum”-Alba Iulia;
    Batalionul Nave Treceri Fluviale-Brăila;
    Batalionul 110 Sprijin Logistic ”Mareșal Constantin Prezan”-Brăila)
    Batalionul 500 Sprijin Logistic-București
    Batalionul 265 Poliție Militară-București

    Garnizoana București cu Batalion de sprijin

    Unități ce au fost transferate la Comandamentul ForTer de la Div.1 Dacica:
    -Brigada 1 Mecanizată „Argedava”-București:
    (Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni/Tigrii Deșertului”-București;
    Batalionul 495 Infanterie ”Căpitan Ștefan Soverth”-Clinceni;
    Batalionul 114 Tancuri ”Petru Cercel”-Târgoviște;
    Batalionul 113 Artilerie ”Bărăganul”-Slobozia;
    Batalionul 288 Apărare Antiaeriană ”Milcov”-Focșani;
    Batalionul 117 Sprijin Logistic ”Colonel Alexandru Polyzu”-Popești-Negoiești)
    -Regimentul 61 Rachete Antiaeriene/Artilerie Mixta ”Pelendava”-Slobozia (2 Batalioane)
    -Baza 2 Logistică ”Valahia”-Târgoviște:
    (Batalionul 22 Transport ”Dâmbovița”-Târgoviște;
    Centrul 102 Mentenanță ”Bucov”-Bucov)
    -Batalionul 49 CBRN ”Argeș”-Pitești

    -Batalionul 313 de Cercetare ”Burebista”-București
    -Batalionul 45 Comunicații „Căpitan Grigore Giosanu”-București
    -Batalionul 300 Sprijin Logistic „Sarmis”-București
    -Batalionul 1 CIMIC București
    -Regimentul 30 Gardă și Protocol ”Mihai Viteazul”-București

    _______________________________________
    _______________________________________
    Să punem ca bonus și unitățile de învățământ

    -Academia Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu”-Sibiu;
    -Academia Forțelor Aeriene ”Henri Coandă”-Brașov;
    -Academia Navală ”Mircea Cel Bătrân”-Constanța

    -Școala de Aplicație pentru Unități de Sprijin de Luptă ”General Eremia Grigorescu”-Sibiu / Centrul de Instruire pentru Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriana ”Ioan Vodă”-Sibiu / Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD și Apărare CBRN ”Panait Donici”-Râmnicu Vâlcea (Baze de Instruire Râmnicu Vâlcea și ”Muscel”-Câmpulung);
    -Şcoala Militară de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Terestre „Basarab I”-Piteşti / Şcoala de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă ”Mihai Viteazul”-Pitești;
    -Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale „Amiral Ion Murgescu”-Constanța;
    -Şcoala de Aplicaţie a Forţelor Navale „Viceamiral Constantin Bălescu”-Mangalia;
    -Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene ”Aurel Vlaicu”-Boboc/Buzău;
    -Şcoala de Aplicaţie pentru Logistică „General Constantin Zaharia”-București/Chitila;

    -Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir”-Breaza;
    -Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”-Alba Iulia;
    -Colegiul Național Militar „Ştefan cel Mare”-Câmpulung Moldovenesc;
    -Colegiul Național Militar ”Tudor Vladimirescu”-Craiova (reînființat anul acesta)
    __________________________________________

    • Ingroasa si Regimentul de Artilerie Mixta Cornel Paraniac de la Slobozia pentru ca a apartinut de Divizia 1 Dacica.

    • Regimentul de Garda n-a apartinut nici pana acum de Div.1 Dacica.

    • La Div.2 Getica mai sunt Bg.15 Mec. si Bt.3 Geniu de la Buzau.

      • Bg.15 Mec. e la Div.4 ”Gemina”
        si Bt.3 Geniu a fost transferat la Comandamentul ForTer in iunie 2015, face parte din Bg.10)

        • Ha? Adica au mers pe o feliere gen: partea de nord Div.4 si partea de sud Div.2 ?
          Bine, partea de sud incluzand si jumatatea de sud a Moldovei cu Poarta Focsanilor.

          • Yep!

            Div.4 e pur și simplu neschimbată!..cu excepția Bg.15 Mec.”Podu Înalt”-Iași luată de la Div.2

            Div.1 au canibalizat-o în Div.2 și in Comandamentul ForTer!

            Cum Div.2 își păstrează conducerea la Buzău înseamnă că cea a Div.1 de la București a fost folosită pentru scheletul ăsteia NATO-SE-multinaționale!

            • Și eu ce spuneam mai sus, oameni buni?

              • Pai intr-un moment cand tot flancul estic NATO isi sporeste efectivele, noi profitam de infiintarea unei brigazi/divizii multinationale ca sa desfiintam o divizie.
                1.) Adica de ce sa infiintam o structura noua cand putem lua structura Diviziei 1 si sa o „revopsim”?

                2.) Apoi, de ce trebuia sa dispara numele „DACICA”? ! Nu ca eu as fi „dacist” convins!

                3.) Nu pierdem din unitati, chiar ne vin in plus, probabil prin rotatie, cateva batalioane straine, cu tot cu tehnica militara.

                Dar efortul nostru, cam in ce consta, in afara de vaicareala si de cererea de a infiinta si o „flota NATO” La M. Neagra, de parca flota noastra, a Bulgariei si Turciei nu sunt flote NATO?!

                Nu sunt neaparat adeptul cresterii efectivelor, avand in vedere ca nu avem inzestrare nici macar mediocra pentru efectivele existente, ca sa nu zic altfel!

                Ce voiam sa zic este ca ar fi fost un moment bun sa restructuram putin din structura civila din MApN si sa infiintam cateva batalioane noi, care sa le inlocuiasca pe cele trecute in structura multinationalei… si nu e vorba de cresterea cu 50% a efectivelor, ci de cateva mii de oameni!

                Sa vedem ce se anunta dupa summit… poate se separa apele!

                • Adica sa separam putin apele…
                  Inzestrarea decenta a propriei armate e in obligatia noastra, indiferent de ce se intampla in zona. Faptul ca acum trebuie sa cheltuim peste 10 mld. euro ca sa inzestram armata, constituie o factura care trebuia oricum platita, dupa toti anii de stagnare cu privire la programele de inzestrare. Sa contorizezi asta (avion multirol, fregate+corvete, sisteme sol-aer, artilerie autopropulsata, LAROM cu raza extinsa, arma de asalt) la efortul de intarire a flancului NATO e… politicianism pur.

                • sunt curios cum vor deservi si bazele aeriene..inainte…

                  -Div.1 era deservita de BA 86 Borcea;
                  -Div.2 era deservita de BA 95 Bacau;
                  -Div.4 era deservita de BA 71 Campia Turzii.

                  Deci Borcea va deservi MND-SE? 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *