Semicentenarul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare

de Bogdan Oproiu

În urmă cu 50 de ani, în Ordinul de Zi numărul 1 al unei nou înființate unități militare, scria: Ministrul Forțelor Armate a ordonat: 1. Înființarea pe data de 01.04.1968 a Institutului tehnic de cercetări științifice și proiectări al Ministerului Forțelor Armate, subordonat adjunctului ministrului Forțelor Armate și șef al Direcției generale a înzestrării…

La 21 august 1968, trupele pactului de la Varșovia, cu excepția României, invadau Cehoslovacia, care schimbase direcția stabilită la Moscova pentru statele socialiste prietene, dar schimbarea începuse din ianuarie și URSS era evident neplăcut impresionată de ce se întâmpla.

Pentru România, neparticiparea la invazia Cehoslovaciei a presupus creșterea potențialului militar într-o manieră accelerată. Totul trebuia făcut în România. De la cercetare la linia de asamblare pentru produsele de serie. Uneori, chiar dacă resursele alocate erau suficiente, viteza la care se cerea avans tehnic și tehnologic era greu de obținut, dat fiind timpul necesar parcurgerii tuturor etapelor și a procedurilor de îndeplinit pentru fiecare din acestea. Adesea se lucra cu imposibilul pe masa de proiectare.

Misiunea principală a activităților de cercetare științifică și dezvoltare tehnologică în domeniul apărării a revenit Institutului tehnic de cercetări științifice și proiectări al Ministerului Forțelor Armate. De la munca de cercetare până la linia de asamblare pentru produsele în serie, totul era realizat în România de specialiști civili și militari, cu pregătire inginerească.

Procesul de reorganizare și transformare a armatei române, început după 1989, a afectat și acest domeniu. Mai mult instituții și structuri de cercetare au fost înglobate în ceea ce, în baza Ordinului ministrului apărării din ianuarie 1998, a devenit Agenția de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare.

Agenția a înglobat Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Armatei, Centrul de cercetări științifice pentru marina militară, Centrul de studii și cercetări pentru electronică și informatică, colectivul de Cercetări științifice din Academia Tehnică Militară, Atelierul de cercetare științifică și proiectare tehnică de geniu și căi ferate și funcțiile de cercetare din Institutul de proiectare-producție în domeniul topogeodeziei militare.

Acum, ACTTM are în compunere cinci centre de cercetare ştiinţifică, organizate pe secţii şi laboratoare cu profil distinct, pe domenii de cercetare ştiinţifică.

Centrele desfășoară activități de cercetare științifică competitivă, pe proiecte, în beneficiul categoriilor de forțe. Sursa de finanțare este bugetul MApN, pentru proiectele incluse în Planul sectorial de cercetare-dezvoltare al MApN, și bugetul Ministerului Cercetării și Inovării, pentru proiecte câștigate în cadrul Planului Național de Cercetare Dezvoltare și Inovare. În ultimii ani, inginerii militari au avut acces și la fonduri europene, primite ca urmare a acceptării la finanțare a proiectelor depuse individual sau în cooperare cu unități similare civile.

ACTTM activează în grupurile de lucru ale Organizației pentru Știință și Tehnologii a NATO, ale Agenției Europene pentru Apărare și ale Agenției Spațiale Europene.

Model de uniformă și camuflaj pentru forțele pentru operații speciale.

Centrul de Cercetări şi Încercări în Zbor

Este o instituţie destinată încercării în zbor a produselor realizate de industria aeronautică din România şi testării de tehnică militară achiziţionată de ministerul apărării, precum şi cercetării ştiinţifice în domeniul aeronautic. A fost înfiinţat în 1974, în acelaşi timp cu uzina Avioane Craiova. În perioada 1974-1991, centrul a funcţionat sub mai multe denumiri, dar cu acelaşi domeniu de activitate, încercarea în zbor a tehnicii aeronautice.

Avioanele sunt elementul definitoriu al Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor. Primul prototip de IAR-93 a fost adus aici de la Bacău, dar Craiova îi este adevărata casă. Specialiştii Centrului, fie ei cercetători sau piloţi de încercare, au contribuit la dezvoltarea acestui produs. Avionul 718, modernizat cu un kit de avionică aidoma celui de pe MiG-21 LanceR, devenind IAR-99 Şoim, a creat senzaţie la salonul aeronautic de la Le Bourget din Franţa, în 1997.

  • Execută zboruri de încercare a aeronavelor nou fabricate/reparate/modernizate
  • Cercetare-dezvoltare în domeniul aeronautic
  • Cercetări și experimentări în scopul certificării sau omologării altor produse cu destinație militară
  • Elaborează/actualizează documentația de exploatare a aeronavelor la sol și în zbor

ACTTM a avut preocupări, pe componenta de soldat al viitorului, de dezvoltare a unui sistem care recepţionează prin intermediul diverşilor senzori răspunsul la acţiune.

Centrul de Testare-Evaluare şi Cercetare Ştiinţifică pentru Sisteme Informatice şi Comunicaţii

A fost înființat în anul 1998 în cadrul ACTTM și de atunci se ocupă de activități legate de securizarea obiectivelor MApN – de la proiectarea, testarea și evaluarea sistemelor integrate de securitate a sistemelor de securitate și protecție –, de cercetare-dezvoltare în domeniul criptografiei și multe altele.

Până acum au pus la punct rețeaua militară națională de comunicații, au realizat caracterizarea TEMPEST a echipamentelor, au conceput sisteme integrate de securitate pentru obiective militare și altele.

  • suport în evaluarea, achiziţia, dezvoltarea şi implementarea conceptelor şi sistemelor C2 pentru forţele aeriene, navale şi terestre
  • dezvoltare de software și integrare sisteme de comunicaţii: fir, radio, radioreleu, satelit
  • cercetare-dezvoltare sisteme criptografice complete
  • expertiză în comunicaţii
  • experți TEMPEST

Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Forţele Navale

Dacă aerul și proprietățile sale portante sunt cercetate la Craiova, de studiul echipamentelor ce ar putea fi folosite în Marea Neagră și pe Oceanul planetar se ocupă Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Forţele Navale. Centrul oferă consultanţă în sisteme pentru nave, cât şi a restului de echipament care urmează să fie utilizat de Forţele Navale.

  • Expertiză în domeniul construcţiilor navale şi echipamentelor de bord
  • Proiectare navei noi şi modernizări
  • Sisteme de luptă navale
  • Vehicule subacvatice fără pilot

Modul de intervenţie rapidă S.I.B.C.R.A. (Sampling & Identification of Biological, Chemical and Radiological Agents).

Centrul de Testare-Evaluare şi Cercetare Ştiinţifică pentru Armamente

Centrul dispune de competenţa ştiinţifică cea mai înaltă din ţară în ceea ce priveşte sistemele optoelectronice de vedere pe timp de noapte (cu intensificatori de imagine şi cu termoviziune). Au laboratoare capabile să evalueze şi să certifice majoritatea parametrilor tehnici de interes ai echipamentelor optoelectronice. Tot aici se face cercetarea ştiinţifică a sistemelor de armament, precum activităţile de testare privind arma de asalt, configurarea tehnică a batalioanelor de obuziere autopropulsate, sistemele de armament pentru forţele speciale etc.

  • sisteme laser
  • sisteme de camuflaj în multiple spectre.
  • intensificatoare de imagini
  • cercetare balistică

 

Centrul de Cercetare Ştiinţifică pentru Apărare CBRN şi Ecologie

 Înfiinţat în 1924, ca Laboratorul de cercetări al serviciului de apărare contra gazelor, acesta a trecut prin multe etape de transformare din punct de vedere al titulaturii, dar mai ales al responsabilităţilor. Principalele domenii de activitate ale centrului sunt activităţile de cercetare aplicativă şi dezvoltare tehnologică, activităţi în sprijinul categoriilor de forţe, activităţi de intervenţie la evenimente CBRN şi de prestări servicii în regim acreditat. Analizele şi încercările în regim acreditat sunt executate prin laboratoare acreditate RENAR. De asemenea, centrul este singura unitate din cadrul MApN atestată pentru elaborarea studiilor pentru protecţia mediului.

Muniție termobarică.

Pe plan internaţional, centrul deţine statutul de laborator desemnat pentru analiza off–site a probelor colectate de inspectorii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care a primit în anul 2013, premiul Nobelpentru pace, o distincţie care onorează şi centrul.

  • Parte din rețeaua laboratoarelor Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC – ONU)
  • Protecţie individuală şi colectivă împotriva armelor de distrugere în masă;
  • Participare în comandamentele de criză constituite la nivel naţional în caz de dezastre chimice, nucleare, radiologice, ecologice etc.
  • Mascarea trupelor şi a tehnicii de luptă în spectrul electromagnetic

PresaMil.ro

ACTTM

17 comentarii:

  1. băieții cu termobarica ,drona hobby sau vesta antiglonț pentru femei…toate ultimul răcnet în materie?

    • cred ca e o greseala in articol! Pozele sunt cu produse realizate la Palatul Elwvilor pe vremea lui Ceasca!!! Plus ca arma aia pare cam a fi de airsoft.. Ni fiti rai si noi am fost copii si am facut tot felul de chestii de amatori la cercurile de fizica si chimie. Produsele din poze nu pot fi opera unui Institut de Cercetare!! Rog adminii sa schimbe pozele

  2. Asa si care/unde e soldatul al viitorului???,Casca din ww2+ak47???

  3. Tara lui Andrei

    Pe de o parte institutiile astea au nevoie de mai multe fonduri dar si resursa umana e slaba.

    Potential exista, enorm, dar nici nu vreau sa ma gandesc pe ce nepotisme sau alte criterii sunt oamenii angajati acolo si, eventual, promovati.

  4. “Relatiile dintre SUA si Rusia sunt mai grave decat la Criza rachetelor din Cuba!“ Ce ziceti de afirmatia asta? Eu cred ca este corecta!
    Mai trebuie doar o scateie sa arda tot Pamatul!
    Sper sa intervina o detensionare! Sa gaseasca caile si motivele sa detensioneze relatiile! Pentru o bucata de pamant mai mult sau mai putin strategic sunt in stare sa inceapa razboiul care va distruge Pamantul!
    https://m.digi24.ro/stiri/externe/sua/pregatesc-sua-un-atac-donald-trump-isi-anuleaza-vizitele-in-strainatate-pentru-a-superviza-raspunsul-in-siria-910439
    O mica greseala a unui om poate duce la inceperea razboiului!
    Scuze de off-topic dar nu am stiut unde sa scriu!

  5. arata mai rau decat credeam….

  6. Bah nene, daca merge vajnica armata sa se „doteze” de la un magazin modern de articole sportive si de vanatoare, sigur ar iesi mai ieftin si dotarea ar fi mai buna decat ceea ce vad in foto. Aia nu e cercetare, este diletantism. Argumentul „produs in Romania” este subtire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *