Serbia se uita dupa Rafale?

Oare?! Isi doreste Serbia sa detina omniroale Rafale? Probabil ca si-ar dori, dar isi poate permite sa cumpere si sa opereze astfel de aparate? Asta in conditiile in care aviatia sarba se bazeaza pe aparate MiG 29 primite cadou din Rusia si Belarus, pe J 22 Orao si ceva elicoptere, dar de aici si pana la Rafale este cale lunga.

Credeti-ma, pentru Fortele Aeriene Romane trecerea de la MiG 21 LanceR la F 16 a reprezentat un soc “cultural”, tehnologic si financiar echivalent cu trei picioare-n gura. Un soc enorm peste care inca n-am trecut cu totii. Efectiv totul se schimba, nu discutam aici nu doar de avioane si echipamente. Lucrurile sunt foarte complexe si au legatura cu mentalitatea pilotilor, a personalului de la sol, asta pe langa efortul financiar covarsitor.

Ok, noi am trecut de socul initial, avem o escadrila, mai asteptam doua, dar sarbii?! Evident ca se vor descurca cumva, dar intrebarea este: ar vinde Franta Rafale catre Serbia? Serbia este “in bete” cu Croatia, Belgradul este un avanpost extrem de serios al Rusiei in Balcanii de Vest, n-are nici o treaba cu NATO si este o tara profund pro-rusa.

Sigur ca mai sunt si alti pro-rusi sau pro-chinezii pe la granitele noastre, Ungaria fiind doar un exemplu, Bulgaria altul, poate chiar si Cehia, dar Serbia are totusi un alt statut fata de cele mentionate deja si are in primul rand un potential de conflict serios cu Croatia prin Bosnia-Hertegovina (o alta entitate geografica numita pompos “tara”).

Tinand cont de toate acestea, plus de efortul financiar enorm cerut de achizitia si operarea a macar 12 aparate Rafale, chiar isi doreste Serbia acest avion? Ar fi Franta dispusa sa il vanda, cu atat mai mult cu cat in acest moment linia de productia a Dassault nu duce deloc lipsa de clienti certi iar altii, potentiali, sunt la orizont?

Interesanta reactia Parisului, asta daca va exista vreuna, cu atat mai mult cu cat nici Bulgaria, Ungaria sau chiar Romania nu ar privi cu ochi buni o astfel de afacere. Sigur ca 12 aparate, fie ele si Rafale, nu ar schimba dramatic balanta de forte din regiune, dar gestul conteaza si prima impresie ramane.

Va marsa Franta, fara sa tina cont de aliatii sai, pe un posibil contract de vanzare a Rafale catre Serbia?! Ar putea primi Serbia rachete IRIS T si Meteor, rachete care sa ajunga direct in bratele rusilor? Poate chiar rachete de croaziera Scalp NG?

Pentru ca vedeti voi nu doar avionul in sine conteaza ci si armamentul cu care vine, ori lucrurile se complica cand discutam de crema rachetelor aer-aer europene date direct pe mana rusilor si de aici pana la prabusirea comenzilor pentru ele nu este decat un pas. Mic de tot…

PS Initial pare simplu: Rafale pentru Serbia, ce-i mare galagie?! Pai, daca privim mai de aproape, ar fi mare galagie cu destul de multe consecinte…

PPS In luna decembrie sarbii au primit rachete AT Kornet din Rusia, rachete care vor fi montate pe un vehicul senilat (drona) local –  Milosh. Rachetele se adauga tancurilor T 72B1MS, avioanelor MiG 29, transportoarelor blindate BDRM-2, elicoptere MiL Mi 35M, Mi-17V, sisteme anti-aeriene  Pantsir-S1. Asadar?!

PPPS Iar pe de alta parte rusii n-ar fi foarte fericiti. Adica cand a fost de donat, sa fie primit, cand avem bani de cumparaturi ne ducem la NATO?! Greu ca Belgradul sa faca o astfel de schimbare de macaz fara sa-si ia una peste ochi. Cel mai probabil ca vor cumpara Suhoi Su 30 de la Maica Rusie.

GeorgeGMT

90 de comentarii:

  1. Cred că e tactică de negociere cu ruskii. „Mulțam de donații, dar la Suhoaie nu dați ce vreți voi la prețul pe care îl vreți voi, că avem opțiune să luăm ceva tare!” – – ar zice sârbii.

    2
  2. Sunt sigur ca francezii ar vinde dar nu vad nici un avantaj ca sarbii sa ia rafale oricat de bune ar fi ele. Tot pe rusi se bazeaza. Nu se poate pune problema de razboi deschis nici cu croatia nici cu altii. Pur si simplu nu ar avea unde sa le foloseasca. Si rafale sau nu intr-un conflict cu NATO fara rusia ar ramane fara ele in primele ore. Pentru tarile astea mici e mai important sa cumperi protectia de care ai nevoie decat tehnica in sine. MIG-urile/suhoaiele isi fac foarte bine treaba.

    6
  3. Sa fim seriosi….orice filorus in zona asta dauneaga grav pacii si linistii in zona. Probabil si Albania o sa urgenteze achizitiile militare, urmata de Bosnia si restul tarilor din Balcani, in functie de miscarile ‘prietenilor’. Pur efect de domino. Exemplul cu Ungaria este elocvent. Dupa ce noi am initiat ‘marea inarmare’ s-au ‘trezit’ si ungurii, apoi incet incet si bulgarii, acum Serbia.

    12
    • sirbii sunt ok ca si popor dar nu au inteles ca soft power este mult mai bun ca hard power, mai ales ca au iesit sifonati rau din ultimele incercari. Au o problema legata de sporul natural, in Kosovo si Bosnia unde musulmanii castiga cu fiecare zi % la populatie proprie, pur si simplu la un moment populatia sarba va deveni nerelevanta. Discutam cu coleg croat si-mi spunea ca familiile traditionaliste musulmane din Bosnia si Kosovo primesc ajutoare finaciare de la diferite „fundatii” finantate de tari bogate in petrol.
      Sarbii militar nu au absolut nicio sansa, musulmanii vor fi sustinuti de turci si de „donatii” consistente ale fratilor musulmani. Nici croatii nu ii iubesc pe musulmani dar au ales cu totul alta cale care se pare ca e mult mai eficienta
      Legat de IRIS-T si Meteor, cum credeti ca nemtii vor da ok la aceasta achizitie?

        • Musulmanii ăia ce nație/nații sînt? Că mereu se zice sîrbii, croații, bosniecii, etc. și musulmanii, adică niște națiuni și o religie

          4
          • Pune si tu intrebari mai ușoare. In principiu sunt slavi crestini care au fost islamizati. Dar de exemplu nu se stie exact nici măcar originea croatilor, o varianta ar fi ca sunt originari din Persia, croații chiar au avut o cercetare pe tema asta, dar nu s a dovedit nimic. Cert e că in ww2 nu au intrat in vizorul croatilor cum au fost sarbii. La sarbi targetul ustasilor a fost o treime expulzați, o treime convertiti la catolicism, restul sa dispară. Musulmanii nu au fost văzuți atunci ca inamici. In zilele noastre situatia e complicata, au cazuri in BiH cand croații si sarbii au luptat împreună împotriva musulmanilor, gen războiul tuturor contra tuturor.

          • Era o categorisire în fosta Iugoslavie. Exista natiunea „musulmanà”.
            Acum au schimbat macazul, sunt „bosniaci” în timp ce ansamblul cetàtenilor Bosniei-Hertegovina sunt „bosnieni”.

            2
            • În general există o națiune a islamului. Dar eram curios în legătură cu originea musulmanilor balcanici nativi, care trăiesc acolo de generații, nu alogeni nou veniți sau proaspăt convertiți. Eu bănuiam că sînt sîrbi, croați, albanezi și alte nații care trăiesc acolo care s-au convertit sau au fost constrînși să se convertească în timpul ocupației turce și grupuri etnice de religie musulmană aduse de prin imperiu de turci.

              3
            • Bosniaci au fost de pe vreamea kuk. Regimentele No. 1-4 bosniace ne spune ceva? Am mai fost si un gagiu pe nume Eduard Wagner care a compus un imn popular la vremurile respective „Die Bosniaken Kommen”.

              Faci aluzie la umma care se traduce communitate si nu natie/natiune.

              2
            • Asa este. „Muslimanii” erau unul din cele 6 grupuri etnice recunoscute oficial „constituente”, pe langa sarbi, croati, muntenegreni, macedoneni si sloveni, a Republicii Socialiste Federative Iugoslavia. Muslimanii cuprineau bosnieci, etnici gorani si torbeši(macedoneni musulmani).

              1
          • @Stefan
            Sârbii și croații ar fi ca muntenii și ardelenii la noi, iar bosniecii ca basarabenii, adică, alta religie. Bine, sârbii scriu cu chirilice, încă

            • Ce „altà” religie au basarabenii ?

              13
            • Hai sa nu confundam lucrurile, sarbii si croatii sunt doua natiuni diferite, romanii sunt toti un neam si-o limba si-o istorie comuna.
              Iar romanii din Basarabia au fix aceeasi religie ca aia din Vascauti: crestini-ortodoxi adica…

              28
              • Sarbii si croatii au aceeasi limba comuna.Si muntenegrezii sau bosniacii musulmani au aceeasi limba comuna cu sarbii si croatii.
                Diferenta o face religia, in general, sarbii fiind ortodocsi iar croatii, romano catolici, si se pare la nume de familie, de exemplu, unii fiind Pop iar altii Popescu.

                5
              • Croații nu sunt sârbi. Ei spun că sunt de origine sarmatică. Cert este că sunt plecați din zona Nistru-Nipru (unde într-adevăr trăiau sarmații). Iar elita primului regat croat din Dalmația (cristalizat pe la 925) era de origine sarmatică.

                Istoric este unanim acceptat că triburile croaților albi au migrat din regiunea Nistru-Nipru spre Galiția (sub presiunea hunilor) iar apoi spre Dalmația (sub presiunea avarilor).
                Și este destul de logic să fi fost populații parte slavizate conduse de o elită războinică de origine scitică/sarmatică care s-au așeazat peste populațiile ilirice (parte dintre ele romanizate) din Dalmația.

                5
                • Slavizarea balcanilor a fost impusa prin intermediul Bisericii Orientale grecesti din Bizant. Daca o faceau impunand limba greaca in Biserica nu reuseau, daca o faceau prin limba romana majoritara le era frica ca servesc zona pe tava Romei si pierd influenta, asa ca au folosit slavona. Asa au reusit sa edifice slavizarea bulgarilor dupa ce ei fusasera latinizati, apoi s-au impus pe rand in balcani peste populatiile romanesti(latine) si ilire, care pana atunci erau majoritare si neasimilate. Valurile migratorii slave, chiar daca foarte mari, nu reuseau sa incline balanta definitiv daca nu se implicau imparatii bizantini de origine greaca si clerul de la Constantinopol. Probabil se intampla ce s-a intamplat la nord de Dunare, anume ca localnicii in asimilau in timp pe noii veniti.

                  Dar asa s-a scris istoria si nu putem schimba lucrul asta, ramane mai degraba sa avem grija de elementele romanesti inca prezente in zona. Din pacate nici asta nu mai facem de multa vreme incoace!

                  5
            • O comparatie nefericită croati/ sarbi cu ardeleni/munteni. La cata ura a fost si este intre croati si sarbi, n are nici o treabă cu noi. Exemplu Miroslav Filipovici, Fra Sotona, un franciscan care taia gaturile copiilor sarbi si le cerea ustasilor sa faca la fel ca va lua el păcatele lor asupra lui. Plus croati-catolici sarbii – ortodocsi .

              9
            • @gabi s

              „Sârbii și croații ar fi ca muntenii și ardelenii la noi, iar bosniecii ca basarabenii, adică, alta religie”

              Nu serios, Sherlock!
              Faci tu ce faci și mai bagi o fisa la propaganda estică care zice că toate popoarele balcanice sud-slavice sunt de fapt „aceleași popor”.
              Iar basarabenii ce „alta religie” au? Dacă te referi la ortodoxia pe rit vechi, m-am cam prins ce agenda faci (românii nu o privesc ca „alta religie”).

              20
              • Ca să lămuresc agenda, am făcut comparație între foștii iugoslavi și noi tocmai pentru că diferențele între ei sunt minime, dar sunt exagerate pentru a justifica războaieue terminate nu de mult. Adevărat, basarabenii nu au alta religie, în majoritate au alt cult – ortodox de rit vechi. Dar nu aveți grijă, diferențierea o fac ei, lipsa de susținere a Mitropoliei române de la Chișinău făcând asta și mai ușor de susținut

            • Daca te ar auzi prietenul meu Croat ce a luptat in razboi contra sarbilor ti ar da numai pumni in gura.

              1
      • conteaza mult momentul ales. Data trecuta obsesia/interesele lul Clinton i-au infrant. Daca conflictul apare in mandatul unui „Trump”, cu Putin inca in forta si o UE fara chef de implicare militara….pot castiga. In Bosnia ar putea intervenii doar turcii dar deja sunt implicati in multe parti. Si azerii au asteptat un moment favorabil.

    • Momentan sârbii agită spiritele în Bosnia. Și, evident, au băgat și ruși pe acolo.
      https://www.google.com/amp/s/www.rferl.org/amp/republika-srpska-national-day-ban/31646317.html

      3
    • Mai sunt unii prin zona, cu idei crete, nu numai sarbii.

      https://polishnews.co.uk/riots-in-kazakhstan-hungarian-prime-minister-viktor-orban-expresses-solidarity-with-kasym-zomart-tokajew/

      Nu e intamplatoare agenda comuna a Ungariei si a Serbiei, ambele tari au intentii revizioniste puternice si au agenda aceea cu schimbarea granitelor; cum Bosnia-Hectegovina nu e functionala, acolo pare ca se va incerca marea cu degetul mai ales ca si Slovenia a exprimat la un moment dat acordul pentru o astfel de miscare.

      Noi ar trebui sa intarim legaturile cu Croatia (daca mai aveam T-72 puteam face un upgrade cu ei), cu tarile din Balcani (Albania, Muntenegru, Macedonia) si in special cu Bulgaria, chiar pro-rusi cum sunt ei, mai ales ca bulgarii pro vest au inceput sa fie semnificativi. Nici cu slovacii n-ar strica sa discutam mai mult diplomatic si sa ne armonizam pozitiile fata de tendintele Ungariei de a ghettoiza populatia vorbitoare de limba maghiara din afara granitelor.

      Revenind la Rafale, sarbii au un interes mai vechi fata de acesta, pentru ca Franta a oferit asistenta pentru dezvoltarea Novi Avion in anii 80; yugoslavii nu au mai dorit cooperarea cu noi pentru ca fiind tara a Pactului de la Varsovia vesticii erau reticenti in a ne da accesul la tehnologia lor. Prin urmare Yugoslavia a considerat ca e mai productiv sa-si faca singuri propriul avion supersonic cu asistenta franceza, obtinand astfel mai usor tehnologie vestica; reusisera si cu ORAO sa obtina ceva, de pilda Maveick americane sau bombe de provenienta britanica sau frantuzeasca, capabilitati pe care IAR-93 nu le avea. Noi eram mai degraba un balast, le inchideam accesul spre tehnologii occidentale.

      Nu cred ca rusii parghii suficient de puternice sa ii atraga pe sarbi in vreun conflict, in cazul in care se hotarasc sa intre in Ucraina, nu cred ca sunt atat de tampiti sarbii sa fie atrasi in asa ceva pentru ca daca fac pasul asta in Bosnia vor fi probabil distrusi in 2 saptamani.

      5
    • Albania si Muntenegru sunt in NATO. Asa ca… nu cred ca vor cumpara ceva de la rusi. Si oricum, nici nu cred ca au bani. BiH reprezinta 6 entitati diferite si – in afara de rusi – oricum nimeni sanatos la cap nu le-ar vinde nimic. Mai ramane Macedonia de Nord, care da, poate se vor uita la ce fac sarbii, dar nici pe astia nu ii dau banii afara din casa.

      1
    • Marea inarmare ce? Pana acum am cumparat o escadrila de F-16 SH…

  4. Orce vanzare de armament din vest catre o tara pro Rusia reprezinta un real pericol spionii sunt peste tot da in Serbia Bulgaria nici nu e nevoie de ei lucrurile merg de la sine.De cerut poate sa ceara si F 35 B asta nu inseamna ca vor primii asa ceva vreodata s a fim sinceri Romania a asteptat ani buni s a poata cumpara armament din vest si sigur au ceva garantii cei ce ne vand asa ceva .Avem nevoie s a profitam la maxim de situatia asta si sa trecem complet la arme din vest acum e momentu da la noi mai greu asa batrneste???In BG cand am foat am ramas prost alaturi de steagu bulgariei pe la terase si hoteluri nu era steagu EU s au a altor state europene ghici ce era al Maicii Rusii ???

    4
  5. Sau dupa ce le cumpara le dau la studiat catre Est 🙂 Eu cred ca este tot o tatonare pentru obtinerea unei afaceri mai bune cu rusii, pentru o tara ca Serbia cumpararea unei tehncii militare fara speranta unui suport ulterior ( si politic ) in cazul unui conflict in zona este un efort aproape inutil. Or spera la Su-75 Checkmate daca avionuol asta o sa fie produs indepand cu 2026 si o sa fie si bun.

    • De ce aveți impresia că Serbia e vreo „pușculiță” și ar folosi „negocieri” pentru obținerea vreunei așa zise afaceri?

      Serbia are un PIB de 5 ori mai mic decât al României. În plus și-au și asumat rolul de gubernie rusească in Balcani.
      Iar toată discuția despre Rafale a plecat de când s-a facut public că croații vor primi acest avion. Și brusc, unii din FAS au zis că „Rafale ar fi o varianta mai buna decât SU30”.

      Deci undeva între propagandă și vise umede (gen „daca croații vor avea noi de ce nu?”).

      În acest moment orice frază care conține Serbia și Rafale in aceiași propoziție nu e o discuție serioasă.

      16
      • Fac o speculatie.Teoretic, rusii si chinezii le-ar putea oferi sarbilor, banii necesari ca sa cumpere cateva aparate Rafale pentru ca apoi sa aiba acces la ele si sa le studieze in detaliu, foarte meticulos.

        2
        • @Sorin,

          Dar francezii nu ar fi atât de fraieri. Pentru că ar ști că așa ceva ar dăuna la viitoare livrări.

          3
        • Da, iar dupa asta armee de l’air se plimba prin Marea Neagra… Cu ce? Doar cu Mirage, nu? Dupa cum spunea antevorbitorul, Rafale si Serbia in aceeasi propozitie e ceva ce nu merita discutat.

          1
  6. Poate chiar rușii să finanțeze o astfel de achiziție din motive evidente. Cam cum a fost când URSS a cerut să fie primiți și ei în NATO.

    1
  7. „Ar putea primi Serbia rachete IRIS T si Meteor…”
    Nu, nu va primi IRIS T !
    Ti-am mai spus George cà IRIS T nu este calificat pe Rafale. El are MICA (IR sau EM).
    Deh, vârsta… 🙂

    5
    • #MirceaS. Du-te coane pana la aia de la Dassault si explica-le ca este unu in Romania care o tot tine cu IRIS T pe Rafale, s-o integreze dracului odata sa scap si eu de grija…

      21
    • @ Mircea S – George GMT anticipeaza viitorul MICA IR pare ca este mai scumpa decat IRIS-T si decat Sidewinder AIM 9X deci nu m-ar mira ca odata cineva sa ceara integrarea unei astfel de rachete mai prietenoase cu bugetul.

      • Posibil.
        Dar cum am ecouri despre evolutia lui Mica NG (two way data-link, cooperare între rachetele lansate (si alea chiar de vectori diferiti), cap de càutare cu AESA pentru varianta EM), cred cà „cineva” s-ar prostitua decât sà scape chilipirul.

        • @ MirceaS – MICA NG o sa fie racheta complementara Meteor, daca se corecteaza si cu two way datalink asta o sa faca ca Rafale sa ajunga la ultimul standard Typhoon dar mai ai nevoie si de rachetele gen Matra Magic 2 – AIM 9, IRIS-T pentru misuni cu low risk.

  8. Eu nu cred într-o eventualà comandà sârbà, sunt prea multe elemente contra.

    În primul rând atitudinea croatà, tarà care face parte din NATO. Ar fi simtità ca o tràdare. Stiu cà pe acest forum pàrerile mjoritare despre francezi oscileazà între „sunt curve” si „sunt lasi”, dar nu cred cà sunt si prosti. Comanda croatà a fost o simpaticà surprizà pentru Dassault, desi modestà, este o victorie importantà pentru tabloul de vânàtoare a lui Rafale (tarà europeanà si în NATO).

    Sârbii au început sà lucreze la „soft power”, vizând în primul rând Croatia.
    Apoi poate sà fie si un apel la Rusia, uite bà ce sculà au croatii, vrem si noi ceva echivalent.

    16
    • „Ceva echivalent” ala s-ar putea sa coste mult…

      1
    • Sau ar putea fi un gest ca sa ii motiveze pe rusi sa le ofere avioane mai performante la un pret cat mai bun posibil.Ipotetic vorbind, rusii ar avea ocazia sa isi vanda pentru prima data, Mig-ul 35 la export.
      Un fost coleg pe acest blog, userul Romania Inedit, in urma cu 10-12 ani, avea o mare pasiune pentru Mig35.

      4
      • Păi MIG 35 e cam singurul avion pe care rușii ar fi fost dispuși să îl vândă împreună cu transfer de tehnologie. Eu sunt romania inedit.

        2
  9. @George GMT
    IrisT is not on Rafale,
    For air defence, as you should know, Rafale is equipped with MICA IR and Mica EM (plus Meteor)

    3
  10. @S2
    parerea mea este ca Rafale chiar este mai bun decat SU-30

    cate despe cine a zis ca de ce nu Rafale, se pare ca a fost unul Stefanović: https://informer.rs/vesti/politika/663579/povecanje-budzeta-stratesko-investiranje

    cred ca nu trebuie uitat, ca si sarbii sunt tot balcanici, si ca si la ei, politicienii vorbesc fara sa gandeasca, sau au „sponsori” la fel ca si ai nostri (cred ca actorul Robin Williams spusese ca politicieni trebuie sa poarte costume ca pilotii de masini de curse, ca sa fie clar pt toata lumea cine-i sponsorizeaza)

    13
  11. Mie articolul lui George mi se pare de pus în ramă nu pentru sârbi și Rafale, ci pentru paragraful asta:

    „Credeti-ma, pentru Fortele Aeriene Romane trecerea de la MiG 21 LanceR la F 16 a reprezentat un soc “cultural”, tehnologic si financiar echivalent cu trei picioare-n gura. Un soc enorm peste care inca n-am trecut cu totii. Efectiv totul se schimba, nu discutam aici nu doar de avioane si echipamente. Lucrurile sunt foarte complexe si au legatura cu mentalitatea pilotilor, a personalului de la sol, asta pe langa efortul financiar covarsitor.”

    Da, asta trebuie sa pricepem, oricât de deștepți și de agili ne-am crede noi, românașii. Trebuie mai întâi sa depășim decenii de deformare culturală rusească și sa înlocuim vechile generații cu unele noi la care paradigmele culturale și mentale anglo-saxone sunt
    naturale și însușite în cel mai scurt timp.
    Altfel, putem ajunge în cel mai bun caz un bazar militar a la Gadaffi sau Saddam upgradat la F35 și alte jucării.

    24
  12. Daca Rafale ar ajunge in dotarea sarbilor, sunt ferm convins ca ar fi obiect de studiu aprofundat, in detaliu, pentru rusi si chinezi.

    2
  13. Asa ma gindeam si eu Sorine.
    Daca e sa cumpere Rafale, o sa cumpere pe banii rusilor, ca sa faca apoi un mic exchange cu SU 30/35 si sa mestereasca si rusii putin la technika din Franta, sa vada ce au pus aia in avionul asta.
    N-o sa primeasca Rafale, parerea mea, e doar o intentie, poate vor SU30 la un pret decent … nu de dumping.
    Dar intrebarea moarte n-are si cu ocazia asta mai vad si ce spirite se agita printre vecini, macar sa-i bage la cheltuieli … hehehe
    Si asa e criza energetica … sa curga cu cumparaturi de armament zic.
    Si la noi, hai odata cu G2G cu Damen si aia e, ca nu facem corvete cu francezii si nici nu cumparam Rafale… desi era o optiune destul de buna, scumpa dar nu ca F35.
    Dar n-ai cu cine … de aia cumpara romanul Sh-uri din Germania, olanda, etc .. la masini …

    1
    • Serbia nu va avea Rafale in dotarea fortelor lor aeriene din mai multe motive f evidente.
      Faza cu uitatu dupa Rafale a fost decat o manevra de imagine ceva gen aratatu pisicii ca sa impushte mai multi iepuri de o data mai ales de la rusi si ca sa le faca in ciuda croatilor.
      Poate vor avea MIG-35 sau SU-30 dar nu mai mult de 12 bucati pt ca le vor avea pe bani de la rusi si nu prin donatii precum MIG-29 ca sa inlocuiasca NJ-22 Orao alias IAR-93 Vultur.
      Cert este ca ArmRo treb sa puna cate o escadrila de16 F-16 AB MLU Block 15 6.5.2 Falcon sh pe Giarmata TM si pe Craiova DJ deci ar mai trebui cumparate inca 32 F-16 AB MLU Falcon sh dupa aceeash schema ca cele din Norvegia.
      @Tony ” nu cumparam Rafale… desi era o optiune destul de buna, scumpa dar nu ca F35.” Da Rafale-CB sh in numar de 32 de avioane era o super solutie pt FARo impreuna cu cele 48 F-16 AB MLU Falcon sh dar MAPN.ro nu vrea avlsmr bimotor pt ArmRo si FARo din ciudate motive.
      Personal preferam pe langa cele 48 F-16 AB MLU Falcon sh 32 F-15 E Strike Eagle sh pt ca pot avea f multe in comun cu F-16 Falcon sh dar daca MAPN.ro nu vrea asta….sa fie sanatosi.
      Macar sa poate avea in dotare FARo si ArmRo 80 F-16 AB MLU Falcon sh impartite in 5 escadrile a cate 16 avioane si tot ar fi o mega realizare pt Romania!!!!

  14. Eu cred ca ca strategia Serbiei e asa: „bre, noi am venit la voi sa ne cumparam arme, dar daca nu ne dati, sa nu ziceti pe urma ca de ce am mers la rusi”.
    Eu unul nu cred ca UE, UK sau US vor vinde ceva catre Serbia. Ma rog, asta intr-o lume normala, dar ce mai e normal azi.

    3
  15. Chiar daca ar avea bani sa le cumpere si opereze, putin probabil ca americanii sa isi dea acordul ca Franta sa vanda Rafale sarbilor.

  16. „Interesanta reactia Parisului, asta daca va exista vreuna, cu atat mai mult cu cat nici Bulgaria, Ungaria sau chiar Romania nu ar privi cu ochi buni o astfel de afacere.”

    Sentimentele cu care ar privi bulgarii, ungurii sau romanii o eventuala vanzare de Rafale catre Serbia ar fi ultima grija a Frantei, mai ales ca sunt iritati de orientarea noastra cvasitotala de a cumpara armament USA. Sa nu uitam reactia pe undeva justificata) la anularea lictatiei pt baterii de coasta (adjudecata practic de Exocet) urmata de comanda de NSM

    5
  17. sarbii au armata si conducere,
    au avut colaborari cu francezii si in trecut – de aia Novi Avion, un monomotor plecat din Rafale
    https://en.wikipedia.org/wiki/Novi_Avion
    de la Novi Avion sarbii nu au dorit sa intre in programul IAR 95,

    Rafale a dovedit ca are electronica superioara aparatelor rusesti mai noi, inclusiv Su 35,
    de aia egiptenii au renuntat la Su 35,
    si altii la fel,

    noi stim bine ce facem, avem conducere cu flori pe piept, dar ei nu stiu,
    ministru apararii a declarat ca n-are rost sa luam F 35 ca oricum noi le-am folosi la fel ca pe F 16 de 40 de ani,

    iubesc tradarea dar urasc pe tradatori

    2
    • „de aia egiptenii au renuntat la Su 35”

      Egiptul nu a renuntat la Su-35. Aparatele sunt fabricate si parcate în Rusia.

      E îmbârligàturà americanà. Pur si simplu intrà în sfera sanctiunilor comerciale americane.
      Noua armà „steaua mortii”. Nu cumpàra, cà te tai.
      M-am crucit când am avut detaliile informatiei.

      1
      • Avioanele fabricate pt Egipt vor ajunge la iranieni.

        4
      • @MirceaS
        Se cheama „TWOFER” (oarecum echivalentul la faire d’une pierre deux coups ): iti vinzi propriile produse si iti impiedici adversarul sa le vanda pe ale lui (cu consecintele de rigoare pt el)

        2
      • Egiptul a renuntat sa mai astepte livrarea, imbarligatura fiind dupa cate stiu oaresce jucarii care trebuiau puse pe suhoaie, doar ca embargou catre ivani, asa ca nu au ce pune pe ele, electronica, evident, iar egiptenii nu prea le vor asa.

        1
  18. Eu mizez pe MIG 35 poate cu ceva customizari pentru Serbia dar nu ami mult de atat.
    Sau de ce nu poate Su 30 cu ceva tehnologie custom made pentru sarbi dar nu mai mult.
    Sa nu uitam ca Su 30 MKI a avut si tehnologie franceza acolo, acum nu stiu ce sa spun cu secretele si sistemul de bruiaj si contramasuri electronice.
    Ceea ce este clar este clar PESA de pe SU 30 este sub PESA de pe Rafale batch 1 si cu mai mult de cateva zeci de procente sub AESa de pe Rafale-ul actual.

    4
  19. Eu cred ca a fost un mod elegant al ofiterilor sarbi de a aduce in lumina faptul ca daca croatii vor primi Rafale, situatia nu se va rezolva cu Su 30, care este o alegere politica. Sunt doar niste comandanti care tin la oamenii lor si carora le pasa de tara lor. Este a doua confirmare, prima e de la egipteni, ca Rafale poate provoca surprize neplacute Suhoaielor.

    Ce bine e sa ai avionul tau…

    4
  20. SU-35 pentru export nu are AESA. Cele rusesti sau meșterite de chinezi sunt tot la fel?

    1
    • nici su 35 pentru piata interna nu are aesa. su 35 are pesa.

      singurul avion cu aesa la rusi e su 57

      1
      • Su-35S are, pe lângà puternicul radar PESA N035 (350 km în functie de SER-ul tintei si modul de functionare radar nu este neglijabil) si douà radare AESA în bordurile de atac dar care functioneazà în banda L mai ales ca identificator friend foe (IFF).

        5
  21. Atunci , algerienii si egiptenii au testat contra Rafale o variantă downgrade a Su-35 de au renuntat complet la rusoaice?
    Din ce am înțeles, radarul era problema.

  22. Nu cred ca sarbii vor Rafale. Probabil e o forma mascata de a isi arata temerile si poate invidia fata de alegerea croatilor. Vor merge in continuare pe varianta MIG-29 modernizat, cel putin inca cativa ani. Cand primesti avioane donate iti iei niste angajamente fata de donator -ramai cu el. Sarbii oricum nu vor lua avioane Vest&SUA din motive politice si de orgoliu. Sincer, eu ii admir ca trag inca de Vulturul lor, ca il modernizeaza cum pot…La ei industria aviatica misca inca! Si cea militara chiar daca produsele nu rup in totalitate gura targului…Dar sunt ale lor! Fac, produc si uneori mai si exporta! Ii invidiez si pentru asta fara a fi nostalgic comunist sau pro-Rusia, pro-SUA, pro-NATO, pro, pro…

    5
  23. Am o întrebare pentru domnul Mircea. Din ce am citit Rafale a reușit (chiar foarte ușor) să bruieze radarul PESA al SU-35 egiptean (prin SPECTRA) cu toate că in mod normal Rafale ar fi fost descoperit cu mult înainte de către SU (teoretic). Întrebare mea este ,acest SPECTRA al Rafale-ului poate bruia radarul rusesc la peste 200km?

    • « Confruntarea » Rafale vs. Su-35 nu este confirmatà de surse credibile.

      SPECTRA nu bruiazà în mod clasic. Nu este scris negru pe alb pentru muritorii de rând, dar mi s-a povestit cà SPECTRA trimite radarului advers un tren de unde care îl zàpàcesc, ori prin anihilarea semnalului (activ cancellation stealth technology) ori prin informatii false.
      Rafale nu este invizibil electromagnetic dar nu este bine identificabil. Practic, detectia adversarului spune cà este ceva, undeva, pe acolo, dar nu se reuseste ca racheta sà fie locked(en) – verrouillé(fr) (nu stiu cum se spune în româneste) pentru o lansare optimà.
      SPECTRA foloseste pentru contramàsuri radarul RBE2 AESA care e dat cu o bàtaie de 150 km. M-ar mira sà poatà sà facà ceva de la 200 km.

      2
  24. Pentru o … NOAPTE BUNĂ!
    Răspuns la întrebarea din titlu:
    Sârbii se uită după Rafale… când le zboară croații pe la granița comună..

    5
  25. Serbia will buy French weapons, but not this plane.
    The future aircraft to replace the MiG-29 is the Suhoi Sah Mat.

  26. Wait…whaaat?
    https://twitter.com/TheDeadDistrict/status/1481645117911883779

    „WTF?
    According to the some sources, the France Air Forces don’t have enough working OSF (Optronique secteur frontal) so they replaced them with fake one when it out of work.
    This happens when you reduce the military budget.”

    • Prostii.
      Ansamblul OSF sunt înlocuite (sau pe cale de înlocuire) cu cele modernizate.
      Efectiv existà niste „balasturi” cu forma si masa OSF-urilor, dar nu ca sà zicà adversarul cà „aoleu, mà prinde Rafalu’ în lungimea de undà a spectrului vizibil si infrarosu” ci pentru a juca rolul de „balast” aerodinamic si masic în timpul înlocuirii (unele elemente sunt recuperate de la vechile OSF).

      3
  27. Sârbii sunt o națiune dificilă. De la venirea lor in Balcani au fost in principiu creștini ortodocși dar au luptat si alături de otomani si împotriva altor creștini.
    Sârbii sunt buni luptători și să nu uităm ca alături de croați au fost singurii care au încercat să-l asasineze pe Stalin (vezi asasinii trimiși de Tito).
    Noi românii, i-am integrat cumva in istoria proprie (Baba Novac, Gruia Novac, Pavel Chinezu si mai aproape Ioan Slavici, Belodedici, Lavinia Milosovici ,Lepa Brena etc …). Avem zeci de localități cu zone numite „La sârbi” sau „In sârbi” si mai avem „sârbele” (in toate regiunile românești). Nu ar trebui să ne dezicem de ei si poate cumva ar trebui sa-i ajutăm/integrăm alături de noi intr-o variantă similară NATO/Ucraina.
    Sârbii sunt momentan pro-rusi DAR nu sunt îndrăgostiți de ruși.

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *