Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României – ministrul apărării naționale la ceremonia de resfințire a „Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial”

Azi, de ziua Sfântului Andrei, ocrotitorul României, urăm „La mulți ani!” românilor care își sărbătoresc ziua numelui! Începând cu ora 12.00, vă așteptăm pe pagina noastră de Facebook pentru a vedea Resfințirea Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial.

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, va participa luni, 30 noiembrie, începând cu ora 12.00, la ceremonia militară și religioasă de Resfințire a Crucii comemorative a Eroilor români din Primul Război Mondial, de pe platoul din apropierea Vârfului Caraiman din Munții Bucegi.

Evenimentul, organizat de Ministerul Apărării Naționale de Ziua Sfântului Andrei, primul chemat, ocrotitorul României, se înscrie în contextul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României și va fi transmis în direct pe pagina de Facebook a MApN.

De asemenea, la activitate, care va fi organizată cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus, vor participa militari din toate unitățile de vânători de munte ale Armatei României, care vor purta steagurile de identificare ale acestora.

* * *
Detalii suplimentare cu privire la derularea întregului proces de reabilitare și restaurare a monumentului pot fi obținute de pe pagina de internet:

http://reabilitare-crucea-caraiman.ro/

MApN


https://www.facebook.com/mapn.ro/videos/392517575161903/

20 de comentarii:

  1. Pozele cu termenul limita 31.12.2020 sunt facute de mine anul trecut, in august.
    Pilotul (pilotii?) elicopterului ce cara materialele cred ca e „eroul” reabilitarii Crucii Eroilor.
    editat*

    6
    • Sunt curios cum va arata cand e gata, mai ales ca dureaza de ceva vreme (judecand dupa momentul in care am inceput sa vad primele containere si apoi sacii – de obicei mult mai risipiti ca in filmuletul asta). Oricum, o veste buna nu strica nicioadata. Daca ajungi inaintea mea, sa pui poze te rog 🙂

  2. am ajuns anul asta pe platou si am incercat urcarea la pas pe versant spre cruce dar am renuntat, prea obosit .am ajuns la babe si sfinx, o delasare si o mizerie revoltatoare. totul lasat vraiste si in degradare, nu era picior de organ pe acolo. tinutul nimanui, fiecare face ce vrea….statul si autoritatile locale sunt inexistente.

    8
    • daaa. ai dreptate. Bucegii sunt o rusine, in jurul cabanelor cel putin, e o mizerie! wow! sa vezi la Cote sau la Padina etc. La Bolboci parca mai curatel, iar la Malesti n-am mai ajuns din ’95, asa ca nu stiu! Dar ai dreptate, putina educatie…

      3
      • Malaiestiul arata foarte bine, atat cladirea cat si curatenia din jurul ei, probabil ceva normal pentru locuri unde accesul este restrans si majoritatea vizitatorilor sunt entuziasti ai muntelui/muntomani.
        Bolbociul nu l-am stiut niciodata cu adevarat curat, probabil asa cum spui tu, curatel, este mai potrivit pentru a-l descrie. Si aici, odata cu sporirea traficului si accesul uosr cu masina s-a deteriorat si partea de curatenie, desi nu spectaculos.
        Babele, Sfinxul samd sunt zone deschise publicului larg, usor accesibile, nu au nimic deosebit fata de orice alta atractie turistica fara acces controlat, sau fata de orice zona din natura in care oamenii ies des (ex: zonele de gratare). Asa au fost mereu, indiferent de perioada la care ne raportam, doar ca acum sunt mai multi cei care-si permit sa viziteze zona si sunt mai multe produse alimentare microambalate/la purtator.
        Oricat ar parea de ciudat aceste zone sunt favorizate dpdv al curateniei si arata bine prin comparatie cu multe altele, pentru ca nu poti sa cari cantitati mari pana acolo, si prin urmare cantitatile de deseuri sunt limitate.

        3
      • @corral, nu cred ca ai fost in Bucegi prea des de afirmi asa ceva. Partea cu Padina da, e aglomerata desi nu poti spune ca e foarte murdara. Se fac gratare si e mult trafic, dar presupun ca e ok raportat la ce poate romanul de rand.
        In rest, potecile sunt curate si destul de rar vezi gunoaie. nu turistii, ci ciobanii sunt prima sursa de deseuri pe munte la noi.
        Malaiesti arata foarte bine pt o cabana romaneasca, Omu e o rusine. Ca de obicei omul sfinteste locul

        3
        • Mda, nu zici rau deloc cu omul sfinteste locul.
          Platoul a beneficiat de investitii centrale berechet, dar la o aruncatura de bat, in Crai, lucrurile stau mult mai bine organizatoric vorbind, si pe partea de sustenabilitate sunt la ani lumina. Doar ca si plimbaretii sunt altii, nu doar cei de-ai locului.
          Vad si eu diferenta intre Omul si Curmatura sa zicem,, si clar diferenta pleaca de la oameni, niciun dubiu, dar nu stiu cat de pretentiosi putem fi: cati altii ar fi interesati de administrarea cabanei aleia? Financiar nu pare deloc vreo veste buna, esti izolat ca dracul, si jumatate de an trebuie sa-ti vezi de altele. Multi trec, putini consuma, si afara de cei rau osteniti sau cu vreo entorsa, mai nimeni nu ramane.
          La fel si la Babele: cei de acolo sunt niste sinistri, dar la cata lume trece pe acolo, toti cu bidoane si snacksuri de jos (si putini dispusi sa care ambalajul gol cu ei, macar din principiu – am vazut pe multi cu 3 bluze si 16 buzunare cautand disperati sa scape cumva de un ambalaj prin zona), nu stiu cati ar vrea sa puna cosuri mari pe care tot ei sa le goleasca si sa le care la cabina.

          • Marius, cabana Omu e o mina de aur, doar ca avut ghinionul sa intre pe mana unui om rapace, celebrul Popa, vestit pt nesimtire, egoism si lipsa de amabilitate. Cabana aia ar putea sa arate ca in vest, pt ca cererea de cazare si servicii (mancare, bauturi, etc) este mult peste oferta.
            Nu s-a investit absolut nimic, omul doar scoate bani frumosi in fiecare an si deschide si inchide cand are el chef. Cabana are gaz, deci incalzirea si mancarea nu sunt o problema. pt curent puteau face ca cei de la statia meteo cu generator diesel.
            Ai vazut cat de infecta e buda de acolo? stiai ca nu curata niciodata rezervorul de apa? costa cateva sute de lei, bani pe care ii face in juma de ora.
            Eu bat Bucegii in lung si in lat in fiecare an, dar m-am jurat ca nu mai iau nimic de la el. E proprietar si la Poiana Izvoarelor si o tine inchisa. Si-a batut joc de acel cuplu tanar care a luat cabana, pana au plecat.
            Am fost de multe ori in Alpi, in Bucegi se poate face acelasi gen de turism daca am putea recupera cabanele si daca parcul nu ar fi o gluma proasta.
            Sunt multe de spus, as putea scrie pana dimineata 🙂

            14
    • E .. asa suntei voi astia!

      MIZERABILI!

      Ca nici in 1969, nici in 1979, 83 nu am vazut caralii pe platou da nici mizerie!
      Acu auid ca aveti nevoie de ginosieriu si caralii sa va amendeze!

      • Mai tineti minte comuismul lu’ Nea Ghita, cand totul era liniste si pace, masini putine pe strazi, mai ales pe Valea Prahovei?
        Hammer and Sickle Inc. rememberberries!

        3
        • eh, lasa, ca la varfurile de poluare in Paris au introdus chestia aia cu numere pare/impare la placutele de inmatriculare ale masinilor si peste tot inchid strazi ca sa le faca pietonale macar duminica 🙂

          1
        • Right up my alley…and slightly offtopic 🙂
          In vremea cand toata lumea putea sa-si ia o masina, si aveam 3 fabrici de turisme si puteam sa ne facem singuri masinile ca nimeni altii, eram statul din blocul estic cu cele mai putine masini. Curios, nu? Mai precis in ’77 se inregistrau de doua ori mai putine decat bulgarii, de 4 ori mai putine decat ungurii, de 7 ori fata de cehoslovaci, polonezi, iugoslavi. La numar de oameni la o masina stateam si mai rau (evident): practic ungurii aveau de 5 ori mai multe iar germanii (aia buni) de vreo 50.
          Din blocul estic stateam cel mai arau si ne urmau sovieticii (surpriza?). Cel mai bine stateau germanii rai, aia cu Trabantul lor. La sovietici Moskvichul era primul (spre surprinderea mea, nu Lada, care era la acealasi pret, sau ZAZ-ul care era cam la jumatate de pret).

          1
        • Anii 50-60, cartierul Andronache in margine de Bucuresti. Populat cu multi tarani veniti la Bucale .. cam 1 din 10 erau nascuti pe strazile alea ….

          De 1 Mai si 23 August in padurea Andrimanche , „la scena” (era una contructie recenta din ciment) vneau „ansambluri de amatori” – dansuri si cantece populare.
          Cartoeru se ducea „la scena” .. cu paturi, fete de masa, plase de haleala si pileala. Seara cand se retargaeau mahalagii ERA CURAT! Ca iti strangeai resturile, le bagai la ziar si le duceai acasa sa le pui cu gunoiul! Ca altel te arata tiata lumea ca esti imputit!

          Anii 60 .. duopa 65 . A mai inceput lumea s amerga si pe munte . fara gratare ca ce naiba ! Snitel si banza la pachet daca erai stramtorat sau zgarcit. Latfle mancai la cabana !
          Mizerie? Cum sa faci mizerie pe munte ? S alsi dupa tine cutii de conserve si sticle? C’esti imputit ?! Carai dupa tine pana ajungeai intr-un loc de unde se strangea gunoiul!

          Asa ca vezi tu … cestia cu mizeeria si imputiciunea este o „cucerire” a socialismului !
          la fel si nesimtirea – azi stau unii cu CPLM in gura toata ziua … ca e dimacratie!

          Oamneii noi, ceauseii se comporata ca miste .. imputiti!

          2
  3. Mi-a atras atentia faptul ca ,constructia, a durat 2 ani si 4 luni.Io cred ca in zilele noastrre, at fi durat 4 ani si 2 luni. Pe putin.

  4. Nimic fără soborul de popi. Preoții militari chiar trebuie să fie cu anteriul ăla până în pământ ca popii din parohii?

    2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *