Baby-Iskander

In fapt o rachete micuta si de foarte mare acuratete dotata cu un motor ramjet si capabila sa loveasca inamicul la o distanta de peste o suta de kilometri. Logica rusilor este relativ simpla: nu dai cu Iskanderul dupa tinte care nu merita dar care totusi ar fi de bine daca n-ar mai fi deloc.

Pe de alta parte, Iskanderul este mare, ditamai camionul, vizibil din spatiu si cu ajutorul avioanelor/dronelor de recunoastere. Greu ca cineva sa confunde un lansator Iskander cu o banala masina de gunoi, pe cand asta mai mica, cu tot cu container, nu ar trebui sa cantareasca mai mult de 150kg, din care 57kg, capul de lupta.

Ca platforma de lansare n-ai nevoie de-un camion, este suficient orice vehicul greu 4×4: Tiger sau Typhoon. Calibrul “Klevok-D2″ este 207mm iar racheta in sine este de fapt o racheta “Hermes” dotata in schimb cu motor ramjet care-i va permite sa atinga viteza hipersonica.

Achizitia tintei va fi una clasica: avioane/drone, iar rusii sustin ca la o distanta de 100km parcursi eroarea va fi de doar 0,5 m…

 “Klevok-D2″

In nomencatorul armatei ruse, noua racheta isi va ocupa locul intre artilerie (clasica sau reactiva) si racheta balistica cu raza scurta Iskander, oferint trupelor o foarte mare flexibilitate si capacitatea de a angja tinte de valoare in adancimea teritoriului inamic.

“Klevok-D2″ este echipata cu un booster pentru lansare si pentru a atinge viteza necesara angajarii motorului ramjet, in principiu racheta va atinge o viteza de 1500-2000m/s dupa intrarea in functiune a ramjet-ului.

Asa cum scriam mai sus, noua racheta hipersonica este una derivata din racheta multirol cu raza medie “Hermes”, diferenta fiind data de motorul ramjet. “Hermes” este gandita sa fie folosita atat cu lansare de la sol (un camion cu sase rachete – raza 100km) cat si de la bordul elicopterelor de atac rusesti Ka 52M (ghidare laser si raza undeva in jur de 20km).

Interesanta este insa varianta hipersonica transportata si lansabila de la bordul unui 4×4 usor cum este Tiger.

GeorgeGMT

14 comentarii:

  1. Și nici măcar o animație? S-au lenevit porcii. Măcar un gif ceva. Să înțeleg că următoare rachetă va fi doar o schiță…

    @George

    Eu te credeam băiat deștept, dar văd că ai pus botul la cel mai porpagadist site militar rusesc. Mda..

    6
  2. daca chiar atinge parametrii mentionati de proiectanti, atunci… valeleu! O asa precizie la 100km da insomnii oricarui adversar, cu atat mai mult celor slab dotati!

    1
    • Precizie ? La rusi? 🙂 Unde s-a mai pomenit?

      14
    • Nu atinge nici un rahat. Și nu pentru că această rachetă nu există, ci pentru că nici nu va exista niciodată.

      Proiectul ”Klevok”, ca tot ce au rușii acum, e sovietic. În anii ’90 a fost redenumit „Hermes” ca prin 2000 să bage niște video dubioase cu lansări de pe elicopter și cu asta s-a terminat tot. Acu băieții l-au mai redenumit o dată și i-au zis ”Klevok-D2”, au zis că va fi hipersonic și.. că va fi.

      Ce mă surprinde cu adevărat e infantelismul lui George care a pus botul la ce zice un articol de pe topwar tradus cu google translate. Când am văzut linkul către topwar am rămas șocat. Ce spunea Diaconescu la OTV merită mai multă încredere, decât acea cloacă de propagandă de 2 bani.

      10
  3. HIMARS rusesc?!?!
    Pe hartie suna foarte bine. Combinatia raza + viteza + precizie + mobilitate o fac un instrument redutabil. Probabil americanii isi rod deja unghiile de ciuda. Chinezii incep sa puna bani de o parte 😀

    1
  4. Problema este cand munitia asta e ieftin si usor/rapid de produs. Nu prea conteaza asa de mult precizia, ca e 0,5m, ca sunt 2-3m.

    Inamicul o sa lanseze o gramada de rachete din astea si tu, logic, trebuie sa te aperi de ele.

    In cazul nostru asta inseamna sa dam cu rachete de X ori mai scumpe, pe care (o sa) le avem in numar limitat.

    De-aia e important sa ne producem singuri munitie pentru tot ceea ce folosim si eventual sa proiectam si noi solutii low-cost la echipamentele noi/moderne/performante care incep sa ne vina si noua.

    Daca boschetarii aia pot da cu 100 din astea inspre tine fara prea mari probleme si fara sa le faca paguba in buget atunci e rau pentru noi cei aflati la „incasare”.

    Practic astea pot fi flosite la inceput ca sa-ti consumi toata munitia si pe urma sa dea cateva „strategice” si sa termine balciul.

    Nu e de ajuns sa avem cele mai noi/performante sisteme. Trebuie sa fie si sustenabil si fezabl sa le folosim dpdv economic. Trebuie sa avem aparare dar si atac multi-stratificate si dezvoltate atat pe verticala cat si pe orizontala.

    Scandinavii ar trebui sa fie un exemplu bun pentru noi. Desi sunt tari mai bogate bugetele de aparare uneori sunt relativ similare, si ei mai cumpara la cheie diverse chestii, dar se gandesc la ce e mai rau si se pregatesc ca atare. Nu se axeaza doar pe Patriot sau nu stiu ce avion, se gandesc si la dispunerea bazelor/trupelor (sa fie rasfirate nu concentrate toate intr-un loc), au tactici si doctrine „smart” in caz de razboi si au gandit fel de fel de scenarii (realiste) nu cum sunt exercitile noastre prin care se executa trecerea unui rau fara sa te deranjeze nici dracu, implica si populatia in diverse activitati, fie ca-s rezervisti sau nu neaparat.

    Prin ei ar fi mult mai greu sa treaca, prin noi… Noroc ca n-avem infrastructura si s-ar misca mai greu din punctul A in punctul B.

    14
    • Vom avea și producție proprie de rachete dar nu când vrei tu, ci când se poate fizic, asta nu poți sa înțelegi tu. E ca și cum ți as cere eu acum ție ma de ce nu ai firma cu o cifra de afaceri de 100 mil euro.. Eu zic ca în ani care vor urma după ce se vor termina achizițiile se va încerca și productia proprie, asa a fost și după ani 60 – 70 când am mai copiat tehnica militară și rachete

      2
      • Ai spus-o de te-ai nimerit direct in picior…., in anii 60-70 era perioada licențelor iar după Praga 68 rușii nu ne mai dădeau nimic nici armament dar nici licențe acătării…….totuși pe lângă Ceașca au fost si ceva indivizi pricepuți la comerț , ăștia l-au sfătuit sa cumpere licențe pt a recupera decalajul industrial fata de celelalte tari ești și poate chiar sa le depășească….,Renaul 8, 12 , Citroën , Saviem, MAN, motorul Viper de pe Rombac si IAR-URI a foat consecință a acestei politici……sa nu uitam ca atunci China era un oponent al URSS și după 68 ne devenise un aliat important, Israel pentru poziția României după 67 a sprijinit mult relațiile lui Ceausescu cu Occidentul .

        Nasoleala a apărut când a început Ceașca sa joace la mai multe capete iar jocul la depășit…..deci vb de alt context, alte politici, alte nevoi….acum Ro nu mai are nevoie sa-si producă singura, prea multă bătaie de cap din perspectiva unora vezi Turcia.

        Noi dacă vom mai produce vreodată o vom face doar dacă nu vom mai ave a de unde cumpara, iar atunci vom produce prost și de calitate slaba ca de nu vom avea cu ce .

        Nema voința, nema planificare, nema putirinta.

        6
  5. Probabil ca le vor lansa in salva, ca pe katiushe … sa fie siguri ca acopera o arie corespunzatoare …. 😀 😀 😀

    Sau o sfera … 😀

    Si daca nu minereste, face plici ? Sau zboara pina oboseste ? 😀

    Hai „La Multi Ani” mai Andrei , si pentru ROMANIA (pentru miine) !!!

    Sa avem o tara „ca afara” – de preferat Vest – US – UK …

    2
  6. Poa să pună o nucă tactică?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *