Si acum sa numaram, vorba lui Pristanda si sa concluzionam

banca-centrala-a-rusiei-a-cheltuit-anul-trecut-76-de-mlrd-de-dolari-si-5-4-mlrd-de-euro-pentru-a-limita-prabusirea-rublei-1421064709

Pai UE este dependenta de Rusia sau… viceversa?! Este Rusia un stat bananier?!

Eu am sustinut tot timpul ca Rusia este de fapt dependenta de banii din UE si de alimentele si bunurile de larg consum importate si nu UE de gazele rusesti. Dovada ca Rusia nu a avut curajul sa taie gazele Europei desi Europa a pus in practica destule sanctiuni economice si financiare fata de Rusia.

Asadar haideti – vorba lui Pristanda – sa le numaram:

-Rusia este a saptea tara din lume ca suprafata agricola disponibila si are o sumedenie de ape dulci

– dar in acelasi timp aproximativ 40% din alimentele de zi cu zi cu zi sunt importate

-a fost suficienta o scadere severa a pretului petrolului si “superputerea” lui Putin a inceput sa rabde de foame, la fel ca in “vremurile bune” ale bolsevismului

-in Rusia zilelelor noastre nu se rabda de foame ca pe vremea sovietelor, dar o sumedenie de sortimente de alimente au disparut din rafturile magazinelor, iar preturile au luat-o zdravan in sus, ca tot se intrebau baietii cum este afectat mujicul de prabusirea rublei

-ironic sau nu, singura perioada istorica aproiata cat de cat de noi, cand popoul rus isi producea singur mancarea, ba mai si exporta pe deasupra, a fost perioada Tarului. Cum au pus bolsevicii mana pe putere a dat foamea in rusi, si mare diferenta nu este nici acum, pe vremea neo-bolsevicilor actuali, cand Rusia, pare puternica dar este slaba ca vai de ea.

Curios este faptul ca actuala criza alimentatra i se datoreza in primul rand lui Putin care prin decret a crezut ca sanctioneza tarile europene, interzicand importurile de alimente. O smecherie de acest tip ar putea face Polonia sau Romania, in Rusia s-a dovedit ca interzicerea importurilor de alimente duce la penurie, deocamdata cel putin…

Bineinteles ca europenii nu au murit dar Rusia s-a infometat subit singura, pentru ca logica Kremlinului precum ca poate importa alimente din alta zona s-a dovedit proasta, Rusia neavand de unde sa-si  importe necesarul.

Acum daca pretul petrolului (si al gazului natural) a scazut Rusia are si optiunea sa vanda aur in schimbul alimentelor, asa cum facea pe vrea sovietelor, asta daca domnu’ Putin isi abroga singur decretele care au dus, alaturi de inflatie si devalorizarea rublei (cu +40% fata de dolar si 35% fata de euro) la o situatia care face ca rusii sa-si cumpere in curand cu greu si altceva decat votca zilnica.

Asadar Rusia este o tara bananiera, dupa toate definitiile economice, atat timp cat exporta petrol pentru a cumpara hrana, tot asa cum tarile arabe vand petrol si importa benzina. In actuala situatie economica interna nici cel mai fervent sustinator al Rusiei nu mai poate ocoli aceasta sintagma, pentru simplul motiv ca realitatea economica il izbeste drept in fata: Tara Bananiera clasica, buna de studiat la capitolul “tari bananiere”cu aproximativ 70% din export format din gaze si titei, dar incapabila sa se hraneasca singura, desi are pamant arabil de n-are ce face cu el…

Dar ce-i drept e drept, bananiera cu un arsenal formidabil, desi se pare ca ivanii au ceva necazuri si cu tehnologia militara, fiind intr-o oarecare jena pentru fabricarea Su 35  in lipsa unor componente din import…

GeorgeGMT

 

84 de comentarii:

  1. Oare de ce Rusia sustine ca SUA si Occidentul au vrut sa scoata Ucraina din sfera ei de influenta?Pentru ca Rusia nu este capabila sa o tina in sfera sa.Hai sa facem un exercitiu de imaginetie si sa ne inchipuim ca Rusia ar dori sa scoata Canada din sfera de influenta a SUA…:))))Parca ii vad pe canadieni dand navala in raiul siberian…Hahahaha…!!!

  2. Judecând la rece, cum spunea un jurnalizd american: „Ruşii pretind că sunt mai puternici decât SUA, dar tot PIBul lor e cât al Californiei.”

    Dar asta are sens când te joci pe calculator, nu când ai de-a face cu oameni în carne şi oase, şi mai ales şireţi, ca nişte foşti KGBişti. Numai într-un joc pe calculator „ai resurse”, „produci unităţi” şi „cucereşti teritorii”. În viaţa reală, trebuie să mai ţii seama şi de alte chestii. Contraexemplu: cu toată inflaţia demnă de epoca lui Ţapu’ Constantinescu, corupţia, încăierările de stradă, salariile de două parale, când a fost făcut un sondaj de opinie în 2014, la întrebarea „dacă ar fi mâine alegeri, pe cine aţi vota?”, 85% din ruşi au răspuns în cor, ca la miting: „PE PUTIN!”

    E foarte uşor să spui că îl laşi pe Putin să îşi sape singur economia. Dar, cum a zis cândva Hruşciov, cel care face asta „va câştiga atât de puţin şi va plăti atât de mult încât din punct de vedere moral a pierdut”. Ruşii nu sunt undeva pe altă planetă, sunt pe continentul european şi au cârtiţele lor aici. (Începând cu doi dorei, pe numele lor Orbán Viktor şi Semjén Zsolt, care au pretins că există o conspiraţie homosexuală a occidentalilor ce urmăresc să înrobească Ungaria.)

    Astfel încât, dacă Putin se vede pus cu spatele la zid şi nu mai are încotro, ar putea să capete idei mai periculoase, cum ar fi să-i asmută pe unguri împotriva Bruxellesului. Sau împotriva României. Sau pe greci împotriva Germaniei. Sau pe francezi împotriva lui Hollande, cum s-a întâmplat cu exact un an în urmă, când au manifestat cot la cot catolici tradiţionalişti şi musulmani conservatori, lucru care ar trebui să ne pună pe gânduri.

    Când un politician bruxellez vede cum UE crapă pe la colţuri, începe să creadă că parcă-parcă nu e Putin atât de negru şi nici ucrainienii atât de importanţi încât să rişte de dragul lor.

    • Nu e chiar asa simplu sa ii asmuți (dincolo de un punct) pe unguri împotriva Bruxelles-ului. Sau împotriva României. Sau pe greci împotriva Germaniei.

      Sunt niște dependente economice peste care nu poți sa treci. Rusia nu poate sa ofere Ungariei sau Greciei o piața nici măcar apropiata ca mărime/valoare de UE. In plus economiilor lor sunt acordate la UE. Deci nu poate sa ofere nici nivelul de trai asemănător ce oferă UE… Deci nu exista șanse ca Ungaria sau Grecia sa lase UE pentru Rusia. Deci nu vor ieși din limite…

      Influenta Rusa asupra Greciei sau Ungariei, supra-vehiculata în ultima perioada, poate fi comparata cel mult cu mersul la „fetite”. Grecia și Ungaria au o oarecare marja de libertate în declarații și acțiuni în cadrul UE și o oferă Rusiei contra bani. Putin e fericit cu asta pentru ca poate sa arate și ea acasă ce influenta e Rusia și cum „sparge” unitatea UE în timp ce UE tolerează escapadele si e fericita ca ii mai sparge niște bagi Rusului.

      Nici Grecia și nici Ungaria nu pot și nu își doresc sa treacă peste o anumita limita în relația cu Rusia.

      • Aşa spunea şi jurnalizdul american despre dependenţele economice şi despre diferenţa dintre Rusia şi California.

        Dar experienţa demonstrează că un oarecare Ceauşescu A. Nicolae din Scorniceşti poate trece, aşa cum a trecut şi Becali-ul venezuelean Chavez. Ba chiar e privit ca un erou după ce a trecut peste ele, cam aşa cum a fost şi Chavez însuşi. Sau Becali-ul românesc, la un nivel mai mic.

        • Dependenta si increngaturile economice sunt vizibile cu ochii liberi. Iar efectul lor l-am vazut deja in pozitia Frantei vis-a-vis de afacerea Mistral de exemplu. O arma nucleara nu are acelasi impact pe care il are astazi o amenda cu multe zero-uri sau un imprumut cand ai nevoie …

          Ceausescu a fost el rebel dar nici el nu a trecut o anumita limita in relatia cu URSS … Mai mult exista o teorie care spune ca rebeliunea lui a fost cu acordul Moscovei. Nu stiu care a fost adevarul, insa ce este sigur e ca a avut grija sa nu deranjeze Moscova inutil sau prea mult. Inacceptabil a fost Budapesta ’56 – sa ii dai afara pe Rusi din tara in apogeul puterii lor, sau Primavara de la Praga – inceputul unei liberalizari, sistem pluri-partid – practic iesirea din blocul comunist.

          Iar Ceausescu si Chavez au avut un oarecare avantaj. Amandoi au fost dictatori, au beneficiat de o stabilitate mult mai mare (partidul unic) si au putut sa impuna o anumita linie fara sa le pese de impactul asupra nivelului de trai al populatiei. Echivalent, Orban nu poate sa iasa public si sa spuna: fratilor, o dam cu Rusia chiar daca multi dintre voi o sa ramaneti someri si va trebui sa renuntati la concediile in vest pentru ca asa putem si noi sa nationalizam tot ce am privatizat pe bani putini, primim si gaze ieftine si apoi vedem noi cum o scaldam. Mai dam un pic inapoi, mai lasa si ei …

  3. dupa declaratiile date de putin ieri rezulta ca suntem in fata unui razboi iminent si pana la urma povestile lui melescanu legate de un conflict armat in care sa fi antrenati in 2017 nu sunt fabulatii;
    putin a declarat ieri ca, conflictu` in Ucraina a inceput pt. ca UE si Nato au dorit sa puna mana pe state care au apartinut urss: inseamna ca presedintele rusiei este bolnav mintal si nu intelege ca odata cu destramarea urss si formarea noilor state acestea au devenit independente si au dreptu` sa intre in UE, Nato sau orice alianta doresc;
    pana la urma desele prezentari publice ale maretelor realizari ale noului tar al rusiei si`au atins scopu` acesta a inceput sa creada ca el este noul presedinte al urss sau cel putin urmasu` de drept al Romanovilor.

    • Daca vrea razboi… razboi o sa aiba mister Putin…Nu face decat sa-si puna streangul singur… + ca deja a condamnat poporul rus la inca un secol de totalitarism garnisit cu vodca si sloganuri…

      • Bun, presupunem ca va fi razboi zonal. Oricum am da-o, Rusia va iesi cel putin cu buzunarele goale si mult slabita, iar la panda sta China. Aceasta nu va ezita sa ia Siberia. O data inceputa distractia, nu o vad oprindu-se repede.
        Rusia fara Siberia nu are viitor. Popoarele est-europene, nevoite sa indure mojicia rusilor timp de 3 secole, nu vor ezita sa ii infinga acesteia un cutit in spate.
        Ceea ce ma surprinde insa pe mine e altceva: incrancenarea rusilor de a face politica in Europa. Alo, Moskva…Europa nu mai este buricul pamantului de 7 decenii si rolul ei scade pe zi ce trece. Viitorul e in Asia si in Orientul Mijlociu. In Asia se naste un imperiu si ala are sa va haleasca. Cine are sa va ajute atunci? Franta, Germania??? Astea is curve, or sa va intoarca spatele, dupa ce vor face bani frumosi pe spinarea voastra. America? Astia vor resursele voastre si viseaza sa va rupa in bucati. Polonia, Romania? Astia or sa va sara la beregata atunci cand veti fi in genunchi si or sa traga un chef dupa ce, in prealabil, or sa va suceasca gatul, asa dupa cum meritati.

    • @capatu’satului
      ” presedintele rusiei este bolnav mintal si nu intelege ca odata cu destramarea urss si formarea noilor state acestea au devenit independente si au dreptu` sa intre in UE, Nato sau orice alianta doresc”

      Adica Ucraina sa intre in NATO si Rusia sa nu faca nimic? Tare…. Nici deontologii americani care zic asta nu o cred cu adevarat. O zic public dar in sinea lor se aia pe ei de ras la o asemenea idee nastrusnica.

      • @vector Hai sa punem problema invers, de ce nu ? Adica Ucraina sa intre in UEE si Nato sa nu faca nimic? Tare…Nici deontologii rusi care zic asta nu o cred cu adevarat. O zic public dar in sinea lor se aia pe ei de ras la o asemenea idee nastrusnica.

        Ukraina (asa stat artificial cum e el mai nou) e stat recunoscut de ONU si de Rusia. Ba mai are si garantii de securitate de la Rusia. Daca in conditiile astea vii cu omuletii verzi si declansezi un razboi civil pentru ca „statele URSS iti apartin” (http://www.mediafax.ro/externe/vladimir-putin-acuza-occidentul-ca-a-provocat-criza-din-ucraina-au-fost-incercari-de-a-smulge-de-la-rusia-state-care-au-apartinut-urss-13810914) poti fi considerat „bolnav mintal” pentru ca

        1) primul U din URSS insemna Uniune, nu proprietate privata.
        2) Dai cu piciorul la tot ce insemna civilizatie.
        3) De castigat din razboiul asta va castiga o republica „independenta” ruinata si demolata economic si abonata etern la banii Kermlinului.
        4) Insa miile de morti se vor razbuna. Intotdeauna o fac.

        • @zoro
          Da, SUA a vrut sa blocheze intrarea Ucrainei in UEE. Foarte bine. Problema e ca SUA a mers dincolo de simpla blocare a intrarii Ucrainei in UEE si l-a sustinut pe Porky anul trecut sa lanseze operatiunea militara in est. Stiind foarte bine ca asta nu va rezolva nimic si va declansa interventia rusa cu voluntari si armament.

          Rusia a afirmat de mai multe ori in ultima perioada ca e de acord cu o solutie care sa mentina Ucraina neutra. SUA insa se face ca nu intelege si vorbeste de arme pentru Kiev…. adica arme cu care guvernul pro-UE/NATO din Kiev sa continue ofensiva in zonele pro-ruse ale Ucrainei.

          • Pai da, dar inainte ca SUA „l-a sustinut pe Porky anul trecut sa lanseze operatiunea militara in est”, Rusia e cea care a mers dincolo de simpla blocare a intrarii Ucrainei in UE si a trimis omuletii verzi in Crimeea….
            Cam ala a fost factorul declansator al razboiului. Cum poti sa reactionezi la anexarea unei portiuni a tarii tale ?

  4. Crimeea valoreaza intre 450-600 de miliarde de dolari (vasta majoritate in gaz iar infrastructura exista desi pt. a sporii exportul trebuie noi conducte. Una conducta spre Turcia asta asa ca sa fie toata lumea fericita..) asa ca pe termen mediu/lung sunt, oarecum, tot pe plus.

    Putin:
    “Au fost încercări de a smulge de la Rusia state care au aparţinut URSS (Uniunii Sovietice) şi de a le determina să facă o alegere artificială «între Rusia şi Europa»”, a declarat Putin pentru cotidianul egiptean Al-Ahram.

    ///
    Bat. Azov a inceput atacul asupra Oktyabr (N-E de Mariupol).

  5. Faptul ca putin a hotarat interzicerea importurilor de produse alimentare din UE ca raspuns la sanctiunile europene ascunde dupa parerea mea alta problema, devalorizarea rublei. El stie ca importurile se fac pe euro si dolari care trebuie cumparati de pe piata libera, astfel interzicand importurile europene de alimente presiunea pe curs este diminuata, practic a incercat sa rezolve un motiv pt devalorizarea masiva a rublei.

  6. Concluzionăm concluzionăm dar ce dracu facem că uite, Ivan ne amenință direct, pe față. În timp ce boboru stă cu ochii lipiți pe tv-uri, s-o vadă pe blondă cum duce deștu na năsuc…

    Vladimir Evseev, directorul Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, a vorbit despre apropierea ameninţătoare a NATO de graniţele Rusiei. Acesta a vorbit direct despre posibilitatea ca trupele ruse să atace bazele militare ale NATO din România.

    „Pe teritoriul Crimeei, în prezent se formează o grupare de forţe armate terestre bine pregatită şi de sine stătătoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile să neutralizeze toate ameninţările posibile. Din păcate, dacă România se va lăsa antrenată într-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din România să nu fie trecute pe lista acelor ţinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme. După evaluările militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmează să fie amenajate în România pot fi lansate nu numai dispozitive antirachetă. Rusia este foarte îngrijorată că de acolo pot fi lansate şi rachete de croazieră sau alte dipozitive de genul ăsta. Rusia va fi obligată să reacţioneze nu numai la apariţia centrelor de comandă, dar şi la depozitele de armament sau altă infrastructură militară. Ştim că în România se poate crea şi potenţial ofensiv, de aceea vom căuta şi mijloace de a anihila flota militară românească. Cred că va creşte confruntarea dintre ţările noastre şi din păcate avem motive să credem asta”, a spus Vladimir Evseev pentru Televiziunea Română.

    http://activenews.ro/avertisment-fara-precedent-este-imposibil-ca-o-serie-de-obiective-militare-din-romania-sa-nu-fie-atacate-rusia-va-fi-obligata-sa-reactioneze_1884907.html

    Concluzia: avem nevoie urgent de antiaeriană performantă și de ceva gen Iron Dome israelian. ACUM, cât mai repede, nu din 2017 că până atunci se termină și războiul…

    Până și gsg, în culmea optimismului desigur, cred că e de acord cu asta 🙂

    • Bre io ma simtz bobor.
      Buon io stau cu ochii la A3 … si nu imi dau seama ca avem nevoie de aparare
      Ins adfaca ma uit pe contributors unde scrie intelectualii in frunce cu Tismaneanu cel amerlocan … Cezi ca zise caerea ca nhe trebe ? Nu darag ne trebe numa morala si lecturi potrivite! A da osata unu cica analist politic si prof loa stiinte politice isi iecsprima regretu ca Gicu Friedanmn nu este student la el (genul dacopat de pe colentina) ca sa il pice pe prostivan!
      Sau cumva crezi ca pe In Linie Drepata intrectualii neamului cica conservatorii Romaniei (adica prosionisti) zic ceva ca …?!
      Cumva pe 22 sau Dilema veche?

      Asa ca mai lasa boboru in pace ca cand marile inteligente ale neamului au rams la „hai sa ne unim popoare sa facem din arme nucleare pluguri de arat ogoaere!”. Asta ca cand nu sporovaie despre Platon si pestera – insa cum se face ca nimeni nu stie ca Platon in calitate de aristocrat trebuia s astie sa „argumenteze” cu lancea si sabia? Sau ca profu de filozofeala a lu Platin era veteran cu oaresce merite militare ?!

    • Intr-o confruntare Nato – Rusia , Romania oricum va fi antrenata in conflict ,nenea Evseev asta nu spune nimic nou. Cred ca si ai nostrii isi dau seama ca in caz de razboi vom fi printre primele tinte , la fel cum isi dau seama si polonezii sau balticii, problema este ce facem noi ca tara Si nu prea facem nimic. Nea’ Putin asta a luat-o razna rau , se crede conducatorul URSS.Tipul traieste in alta epoca si nu intelege ca in Europa sunt state independente si libere sa adere si sa se asocieze cu cine vor si la ce organizatii vor.

      • Extinderea conflictului nu va fi pe flancul nordic al NATO (Polonia, Estonia, Letonia, Lituania) deoarece ar antrena in conflict Germania si Franta, iar Putin nu va risca acest lucru. Nu ar avea nici un castig acolo, la M. Baltica. Dimpotriva, flancul sudic, in speta noi, vom suferi atacul rusesc. La Baltica, rusii vor efectua insa diversiuni menite sa tina ocupate acolo fortele NATO.
        Insa acest atac rusesc va sosi in urma unei provocari a NATO. Ce ar insemna o astfel de provocare, din punctul vedere al rusilor: in cazul unei ipotetice inaintari rusesti la nordul Marii Negre, spre Odessa, Armata Romana va intra garantat in sudul Basarabiei si in actuala Republica Moldova. Pe plan mediatic, o astfel de actiune va fi prezentata ca fiind un ajutor acordat Ucrainei. Retineti, abia intr-o situatie de acest gen, armata rusa va ataca Romania.
        Tineti cont de un singur lucru: un atac asupra unui membru NATO va declansa GARANTAT raspunsul militar imediat al americanilor. De ce? Punctul nr. 5 al Tratatului e doar motivul juridic al unei astfel de actiuni militare. Motivatia imediata are insa legatura cu statutul Americii in lume. Daca SUA nu vrea sau nu este capabila sa isi apere aliatii sau coloniile, dupa caz, nimeni in lumea asta nu va mai da doi bani pe SUA. Pentru americani, miza este mult mai mare decat simpla existenta a Romaniei. E vorba de rolul si influenta Americii pe plan mondial, de statutul ei de unica superputere.
        Dl. Ghetau, in articolul de pe acest site, a nimerit el ceva acolo, sau poate nu a vrut sa mearga mult mai departe. Cred ca e vorba de a doua varianta, iar aceasta e cat se poate de infioratoare. O data pornit tavalugul, numai Dumnezeu din cer stie unde se va opri.

  7. e astazi …articolul este speculativ si plin de greseli ideologice, simt nevoia sa intervin.

    As enumera numai:
    1. Rusia este per traditie un producator si exportator de produse cerealiere, da nu au randamente mari pe suprafetele imense pe care le cultiva insa tocmai pentru ca nu au o agricultura intensiva per exemplu cum are austria la grau unde media in austria este de ~7.4t in rusia ~3.5t.
    2. da s-au scumpit cartofii (cu 80%), laptele, porcul, zaharul si gaina si alte produse fandosite care acopereau o necesitate maximala si nu minimala.

    Hai sa luam cartoful per exemplu, mancarea saracului:
    Cartoful este un produs sezonier cu ani buni si ani foarte prosti, per exemplu in Rusia anul 2013 a fost un an dezastruos, in 2011 a fost seceta cumplita. Acum chiar daca Rusia cultiva potrivit faostat 3 mil de ha, productia medie este 10t la ha pe cand in polonia este 20t/ha, iar germania cu 40t/ha pai hai sa vedem dece? pai uite pentru ca 80% de productie este data de tarani ca mine si doar 8% in ferme private si 13 de entitati economice mari.

    Asadar daca facem matematica la un necesar de ~20 de mil de tone metrice de cartofi de pentru consum cu greu gasesti din productia interna totala de 30 mil de t acoperirea necesarului calitativ cand 80% din productie este facuta de entitati multiple care nu sunt specializati pe asa ceva. Cine stie cultura cartofului nu o face chiar oricine pentru ca necesita echipamente speciale si investii consistente daca vrei sa o faci pentru o productie avantajoasa, de asemenea iti mai trebuie si samanta de calitate care in rusia este de obicei importata din germania, olanda uk si polonia, la fel facem si noi facand o paralela. Asadar revenind. Anul 2013 a fost un an prost pentru cultura cartofului, cartoful sa scumpit, importul a crescut, de unde a crescut? pai simplu exact de unde importi si samanta. In 2014 a venit embargoul samanta nu a mai fost, asadar preturile au luat-o razna iar suplinirea acestui produs de baza se poate face doar intorcandu-te la soiurile tale rustice sau la importuri masive din china,egipt.pakistan si azerbaijan adika alte tari care pot suplini importul.

    3. Atunci cand ai crestere economica ani la rand si consumul creste si pretentiile consumatorilor cresc asadar intorcandu-ma la paralela cu cartofi in momentul in care nu stiu cate mii de restaurante pline de clienti dornici sa manance si alti cartofi in afara de cei facuti acasa vin si iti spun ca vor cartofi frantuzi in 3 felii rasi pe dunga iti dai seama ca acel cartof trebuie sa aibe o calitate pe care numai cei specializati in cultura cartofului o cunosc si ca rezista la procesele termice necesare ca acel cartof sa fie bun in acel moment pentru a satisface o necesitate. Asadar restaurantele se duc si cer cartofi din franta, importatorul ii importa si uite asa merge afacerea pentru ca este mai usor sa importi decat sa produci.

    4. Cine stie URSS a avut acelasi sistem de agricultura ca noi organizat pe colectivitati, dupa caderea URSS a fost un haos la fel ca la noi, deschiderea catre europa a facut ca taranul rus sa planga ca nu se fac investitii ca nu primeste nici un ban de la stat si ca ar trebui sa se descurce singur. Facand analogie exact acelasi lucru sa intamplat si la noi cand in anii 93-95 puteam cumpara cu 3 lei/ha. Asadar in timp ce taranul rus plangea pe ogor, taranul european primea subventii consistente ca sa produca cat se poate de mult pentru a asigura productia interna. De abia in 2014 statul rus sa trezit si a inceput sa subventioneze agricultura desi cadrul legislativ exista din 2006, asadar tara bananiera? Nu, doar influentata si gestionata prin politici! dar resursa de crestere o au nu este consumata. Europenii nu au gaz si nici petrol suficient.

    In Rusia anilor 2000 era mai ieftin sa importi decat sa produci, cand ai o migratie uriasa catre urban tocmai prin cresterea economica de ani la rand…bine o sa se gaseasca unu care sa o imi spuna ba tarane dar cresterea economica sa facut pe petrol, pai bine bre pe petrol pe petrol dar petrolul nu se teleporteaza singur de la producator la client, acolo sunt facute investitii pe oameni si pe tehnologie, unii fac tevi, unii sudeaza, altii foreaza, altii transporta e o intreaga industrie si te rog sa ma ierti ba ala care ma facut taran, dar economic vorbind nu e mai bine sa investesti in ceva care are valoare mare si implicit marje mai mari de profit decat sa stai la coada vacii si sa numeri mustele? Ba da ma astept sa spuneti toti in cor, a fi taran si a produce e naspha, hai sa fim toti oligarghi. E exact teoria asta a fost gestionata prin politicile sale marele Putin, sa vina banii sa curga petrolul si gazul…daca le ai de ce nu sa le folosesti? lasati agricultura ca putem importa la o adica.

    Evident ca totul are un pret si balega vacii are un pret (apropo din el fac compost care are alt pret ca si ingrasamant decat balega simpla,deci ii adaug valoare) si petrolul are un pret. Amandoua variaza in functie de vreme, politici si evident democratie la tone dictata la comanda prin biroul oval (mai putin balega ca aici eu sunt seful).

    5.Nu mai citesc capital de mult, articolele sunt lipsite de consistenta si cel putin atata timp cand economic vorbind eu produc si stiu costurile si eficienta ca sa am profit si sa supravietuiesc orice cretin scrie pe capital teorii si speculatii doar de dragul de a fi citat si a avea trafic…recomand foreign policy, bloomberg care lucreaza pe cifre, noi traim pe cifre, mancam pe cifre, dormim pe cifre.

    6. Asta cu tarile arabe! Pai bre matale stii cat e l de benzina in arabia saudita? 0.15, stii cat este in Iran? 0.24. Bahrain:0.25. Kuwait:0.22. Stii de ce? Uite o teorie: Este subventionata in proportie foarte mare! Subventie mare=Consum mare ca e moka,free,aproape gratis pentru toti.

    Ok, atunci de ce nu construiesc aia rafinarii? Pai domle au? Pai domle au, uite:
    – exemplul 1: Ras Tanura din Arabia Saudita cea mai mare din lume: 30 mil de t pe an, insa atunci cand o opresc pentru mentenanta 3-4luni importurile cresc de 3 ori, numai in 2012 daca imi aduc bine aminte de articol pe bloomberg zicea ceva ca in mod normal importa benzina 40.000 pe zi si cand opresc rafinaria ajung sa importe 80-100.000 pe zi. (barili) si te rog sa ma crezi dar eu cand am mers cu camila prin desert si apoi cu masina, masina aia era un mercedes care consuma 38% cu aer conditionat pornit.
    – exemplul 2: Hai sa ne mutam la iranieni ca astia sunt cu problema: 40% din combustibil este importat din india, de ce? pai hai sa vedem, pentru ca rafinariile lor sunt vechi, pentru ca sunt sub embargou tehnologic si pentru ca la naiba e mai bine sa importi daca ai de unde decat sa produci la costuri mai mari decat ai importa, iarasi consumul creste pentru ca este subventionat.
    – exemplu3: Stie cineva statistic vorbind cate masini la 1000 de locuitori sunt inregistrate in tarile arabe: 537 in Bahrain,532 in Qatar, 527 in Kuweit, 510 in Brunei, 336 in Arabia Saudita, 313 in Emirate. Stiti cate sunt in ro? 200 de masini la 1000 de locuitori. Asadar statul in ro taxeaza si masina si combustibilul in tarile arabe nu platesti taxe si combustibilul este aproape gratis, si sa nu facem comparatie la consumul acelor masini.

    Tari bananiere? Nu cred.

    7. Nici pe vremea razboiului rece nu sa intrerupt gazul catre europa. Acum germania este singura asigurata pentru ca are legatura directa prin NordStream. Restul pricajiti…si milosi la mana rusului e aici concluzia mea este sa continui sa lucru la pivnita pentru ca nu se stie ce o cade cand o cade si de unde cade.

    • Comentariul e foarte bun dar sa stii ca la pivnita lucrez si eu …si de ani buni. Nu vreau sa ma prinda ca pe ucrainieni …descoperit.

      • Bre @Radule…
        Daca toti romanii isi fac pivnite in caz ca… si se adapostesc in ele atunci cine draqu’ mai lupta ? Sau asteptam pe altii sa ne elibereze si dupa macel ne luptam iarasi intre noi?

        • @Dany,
          Pivnita e ptr. aparat familia si tinut proviziile. Nu sa ma ascund in ea. Daca vrei va trimit lista cu necesarul pe o saptamana cu lucruricare trebuie detinute in caz de razboi. Dimpotriva, am o claustrofobie ….ca eu cred ca mai bine merg pe jos pe langa TAB decat in el. DEci e ptr familie ….nu neaprat ptr. mine. Cand vad in jurul meu cata inconstienta exista si ignoranta…ma crucesc. Am prietenicare nici macar o lanterna nu au prin casa, o conserva, un sac de dormit, nimic, nimic, nimic. In schimb mergem frumos la mall-uri sa ne afisam si sa cumaram cacaturi…asta e .

        • Stai linistit Dany, si daca nu mai am varsta incorporarii, nu incepe razoiul asta fara mine. Sunt satul de lasitati si eschive oportuniste.

          • @Radule…razboiul care va veni (da’ vaz ca Putin se pierde in amanunte ori intre chicherele Kabaevei 🙂 ) va fi un razboi total… Si atunci va conta orice batran, femeie sau copil…daca vrem sa mai supravietuim inca un secol ca natiune…
            Nu numarul de kg de muraturi si conserve per cap de roman vor face diferenta…ci cu totul altceva…

            • Draga Dany, permite-mi sa te contrasig. Fiecare muratura pusa deoparte va conta, fiecare glont sau obuz va conta. De ce? Ptr. ca nu le avem nici pe alea. Daca te uiti pe site-urile de „prepari” din US ..adica a celor care se pregatesc de un conflict atunci o sa vezi ca m dreptate. Nu de alta dar acele surplusuri te mai tin o zi in viata. Stiu pe propria piele ce inseamna sa maninci singurul biscuite cu ulei de locomotica ca sa mai rezsti inca 40 km de mars pe o vreme rece si umeda. Am gasit un biscuite in rucsac, pierdut….am crezut ca mi l-a adus ingerul asa imi era de foame. Am ramas marcat de o experienta din asta pe viata.

        • @dany -tu du de mergi la lupta daca tii de lupta dar nu ii treaba de lupta ca nu te bati cu betze, e treaba de a supravietui chiar daca lupti azi un pic maine un pic, pentru ca vezi tu noi ca natie daca am fi toti barbati si am mere cu totii sa purcedem la lupta in acelasi moment am disparea in mitanu no1 ca asa cum om zis nu ne batem cu betze si pietre, vine ak-ul, vine pantsir, armata, borei, bulava, iskander nume grele are echipa adversa.

          Asa draga dany azi lupti tu, maine eu, maine tu stai la mine in pivnita alaturi de altii la odihna si recuperare si lupt eu si uite tot asa. Trebuie sa supravietuiesti ca nu poti lupta cu burta goala.

    • exemplul 3 e un argument nerealist. E normal ca benzina sa coste putin in tari in care au mai multe sonde petroliere decat buruieni.

      • @robi. oare asa sa fie? de ce pentru ca nu ai costuri? Atunci cum iti explici ca norvegia este cel mai mare producator european de petrol si totusi au cea mai scumpa benzina de pe glob? Este 2.45 usd litru. Norvegieni si exporta petrol si gaze! Nici macar in Japonia nu gasesti asa de scump litru de benzina unde mai pui ca japonezii nu produc aproape deloc oil and gas si importa masiv din uae si arabia.

    • @John Adrian. Bre imi cer eu scuze, nu sunt tari bananiere ci economii puternic dezvoltate! 🙂 Cu matematica aia poti sa incerci sa sa te proptesti in fata unui hipermarket din Moscova sa vedem cat succes ai, pt ca ca scuze poti gasi cu duiumul, da economia nu merge cu scuze ci cu cifre reci.

      Un singur contra-exemplu. Cartoful a ajuns in Romania, o tara modesta pana la urma, intr-un asa hal de cultivare ca efectiv taranii nu au ce face cu el, pretul prabusindu-se, iar noi nu suntem chiar un exemplu de agricultura intensiva si subventionata.
      Iar rubla s-a pravalit pt singurul motiv ca Rusia importa foarte multe bunuri de larg consum, odata cu aliemntele, dand dovada ca au o economie bananiera. Petrol si gaze! Daca ar fi avut o economie cat de cat bine structurata, sanctiunile aste ar fi fost aur curat, pentru ca ar fi permis firmelor rusesti sa acapareze piata in lipsa concurentei vestice, ar fi scazut somajul, ar fi crescut salariile in ruble, da cum nu au economie e prapad.

      • Ţăranii din Covasna au ce face, îl dau la porci şi apoi mănâncă porcii.

      • bre tot respectu dar nu mai convins oricat de economist ai fi nu mai convins cu nici un argument solid care sa ma faca sa ma ridic de scaun si sa beau un vin in cinstea matale. Asa ca vinu il beau dupa ce iti scriu ca sa nu ma bagi ca categoria betivani ca discutam ete asa:

        Exemplu ro. Subventie ioc, inputuri ioc. lasa maghiarimea care produce cat produce dar nu ii baga in seama nici un retail cu volum mare pe angro…carfour importa din franta si olanda, auchan importa din franta, mega importa din franta si olanda. Eu intaleg ca te pricepi la economie dar imi arati doar sa stau la coada in loc sa combati o cifra cu alta cifra. Eu personal iti multumesc ca m-ai trimis in fata supermarketului, multumesc am fost si nu am sa mai calc vre-o data. Am lasat cultura cartofului decat pentru mine si nu mai dau retailerilor decat _|_.

        De ce romania importa 100.000-200.000t de cartofi anual cand ea produce mai mult de 1mil de t in excess? De ce eu trebuie sa dau cu 0.65-0.75kg? De ce auchan importa cu 0.95 cu tot cu linia input-producator-procesator-depozitar-transport? O sa zici ca nu iti pasa!

        E normal. E economie, o sa zici ca nu e vorba de ro e vorba de rusia. Daaa statea putin pe butonu rosu si se gandea el ba sa avem cartofi ca nu se stie ce va fi, hai sa depozitam cartofi si bam in 3 luni la ordinele lui putin se cultiva cartofi care sa iasa in 2 luni ca sa aibe ce pune lumea pe masa pana cand baga embargou. E cam ridicol sa nu intalegem procesul de productie al unui cartof dar sa ma izbesti cu ideea ca economia este bananiera pentru ca nu intalegm insasi ideea ca tehnologic vorbind agricultura este sezoniera si ciclica si oricat de DUMNEZEU ai fi nu poti substitui ceva ce nu ai de unde decat in ciclul urmator si daca il ratezi pa. Si nu doar agricultura este ciclia si economia este ciclica! Ca sa pui pe picioare local un produs substituibil iti trebuie in primul rand tehnologie, forta de munca si capital. Unde le gasesti cand este mai usor sa importi decat sa produci? Stateau aia in fabrici si uzine si citeau ziaru si la comanda lui putin substituiau produsele?

        Spui ca firmele rusesti ar fi acaparat piata? care piata? iti garantez 100% ca multinationalele faceau piata asa cum o fac si la noi! Economie structurata? Unde naiba gasesti asa ceva? Americanii importa de ii iau dracii de la chinezi, chinezii importa de la arabeti si arabetii de la americani si europeni, unde vezi matale economie structurata? Era economia rusiei degajata de restul planetei? Nu se baza pe cerere si oferta? Pe profit? Pe importuri si exporturi? Nu fuse criza in 2009? Nu a explodat pretul pretolului? Nu au avut probleme cu vremea in 2009 si 2013 cand au important 5 mil de tone de cartofi din ue? nu a fost politica de a se arunca totul pe o singura carte si aia de a face bani si nu productie de cartofi pentru ca un salariat in industrie petroliera castiga de 100 de ori mai mult decat din cartofi? Trebuia putin sa ii oblige pe aia sa faca economie centralizata ca pe vremea lu ceasca cu productii si rahaturi pe fiecare ramura a industriei sa asigure crestea multianuala si cincinala a sovietului suprem?

        Somaj? pai in 2014: franta 10.5%, turcia 10%, usa 6%, ro 5%, germania 4.5 dar au avut si 10% in 2007…despre ce vorbim? economie ciclica ai cerere produci nu ai shomezi.

        Romania=tara bananiera. exporta materii prime si importa ce importa si rusia+alte kkaturi bagate pe gat la pret de dumping si gata ziua buna mergi cu teoria matale la altii ca nu convingi taranu din mine si basta si nu are legatura cu rusia in general (la un pib de 2000mld $) ci cu ideea in sine ca Brazilia nu este tara bananiera dar da 10% din productia de banane la un pib de 2.200mld, ca india nu este tara bananiera la 1900mld pib si da 30% din productia de banane si ro la 200mld$ este zana maseluta…gata acu beu vinu. Noroc.

        • Tu ai vazut structura exportului romanesc inainte sa ne faci…bananieri 🙂 ? Eu nu sunt incantat deloc de structura economiei nationale, dar de aici si pana la a defini economia romaneasca ca fiind una bananiera este o cale atat de lunga incat nu poate fi parcursa.
          Rusia exporta 70% gaze si petrol, la care se adauga alte procente sanatoase din metale.
          Romania exporta +70% produse industriale finite: masini, utilaje, motoare electrice, etc, etc, materiile prime avand un procentaj din ce in ce mai mic an dupa an.
          In rest inteleg greu ce vrei sa spui.

          • România e o ţară bananieră în sensul propriu al cuvântului, fiindcă e (re)exportator net de banane. Adică se (re)exportă mult mai multe banane şi kiwi decât se consumă.

          • Ui mă la iel ce 8imist se făcu!!!
            Îl lăsai nesupravegheat o țâră și iacă ce bine judecă. Se vede schimbarea de cip, MLU etc.
            Vezi GMTule că ajungi periculos de aproape de opiniunile mele exprimate prin 2011-2012, pe-ri-cu-los. Și pe Rusia și pe România. Viitorul sună luminos, nu?
            Orișicum, ține zeama că vă referiți la chestiuni diferite. Pe bucata lui omu are dreptate… În plus, cartofii sunt buni, unul din alimentele mele de bază, în variatele lor forme. Fără nicio rușine.
            Hai că mă întorc la cartofii mei.

            • Stai tranqilo nea Floggere, stam bine in raport cu Rusia, da in raport cu forta de munca stam rau si foarte rau. In raport cu Rusia si Bulgaria pare tara dezvoltata si cu economie functionala 🙂 de piata…
              Ca daca ma apuc sa compar structura fortei de munca cu Polonia – sa zicem – incepem amandoi sa plangem, dar fata de Rusia stam remarcabil de bine si asta este simpla statistica economica.

    • Indiferent de starea vremi un stat cu o agricultura puternica asigura necesarul pentru populatie lucru pe care Rusia nu reuseste sa il faca de foarte mult timp
      Dupa al doilea razboi mondial adica de vreo 70 de ani cea mai importanta parte a bugetului Rusiei a fost obtinut din exportul de materii prime si hidrocarburi
      Singurele domenii unde au inregistrat progrese sunt industria militara,cosmonautica si energia nucleara.ACESTA FIIND SINGURUL LUCRU CARE AI DEOSEBESTE DE O TARA BANANIERA
      Aceste domenii au fost dezvoltate prin planuri cincinale si au beneficiat de finantari importante obtinute din exportul de materii prime .Chiar si in prezent aceste domenii subventionate masiv nu sunt capabile sa se autosustina
      IN CONCLUZIE CAM PUTIN PENTRU PRETENTIA DE MARE PUTERE
      HA HA HA ce joc de cuvinte :putzin-PUTIN

    • Iranienii si-au rezolvat problema cu benzina:
      1. au scazut subventia, deci consumul general a scazut,
      2. a crescut productia de produse derivate din petrol, adica aia chiar au investit in retehnologizari si in noi capacitati productive. Acum exporta benzina.
      P.S.: si eu tot la pivnita, 100 mp.

  8. „Tara Bananiera clasica, buna de studiat la capitolul “tari bananiere”cu aproximativ 70% din export format din gaze si titei, dar incapabila sa se hraneasca singura, desi are pamant arabil de n-are ce face cu el…”

    Bre nu tre sa te uiti la altii pentru a vedea tari bananiere…

    Despre agricultura::
    https://www.youtube.com/watch?v=rRMVOs7YacY
    Despre industria laptelui:
    https://www.youtube.com/watch?v=7qec6iwpP7c

    • Noi, asa amarati cum suntem, nu traim din exportul de materii prime. Pai agricultura romaneasca, intr-o situatie similara cu cea ruseasca (adica de piata inchisa) ar exploda pur si simplu, taranii ar dansa pe strazi, pt ca ar avea in sfarsit unde sa-si vanda surplusul cu care acum nu au ce face: cartofi, lapte, branzeturi, carne, cereale, etc, etc. Pana una alta Romania are surplus pe cam toata zona agricola, Rusia n-are…

      • Pai nu te bucura, ca vin maidanezii aia si incep: davai cartofi, davai lapte, davai oua…ca-s invatati…

      • Si asta crezi ca ne salveaza de statutul de tara bananiera…?!
        Aberatiile care le vedem la televizor zilele astea crezi ca nu denota tara bananiera?!

        Rusia nu cred ca a fost o piata inchisa pana la impunerea sanctiunilor. Poate suna oleaca comic pentru multi dar exista voci in Rusia care il critica pe Putin ca e prea liberal si nu e suficient de patriot. :)) Iar criticile au oarecare temei pentru ca astfel s-a putut, ca si la noi, invadarea pietei cu produse occidentale in dauna economiei locale.

        Sincer vorbind nu stiu daca noi romanii suntem in pozitia sa le spunem rusilor ca sunt o tara bananiera… Daca eram germani, olandezi, englezi sau altii poate mai mergea dar nu stiu daca noi de pe ramurica noastra ar trebui sa „ciripim” despre cat de primitivi iobagi bananieri sunt altii…

      • @george

        care surplus bre, aberatii! Piata inchisa? Vise taica, vise, sfidezi insasi teoria economiei de piata, incep sa cred ca ai avut note proaste la economie.

        Ani agricoli senzationali de prosti, porumb nu este, grau nu este, toti umbla dupa grain stuff prin targuri si gasesti cal 3. Randamente mici, ploi multe, calitate slaba, inputuri scumpe. Recoltare porumb in decembrie din cauza ploilor, semanare tarzie din cauza ploilor. Evolutie ciclia si sezoniera. Siloz prost, hrana pentru animale proasta si scumpa, importi din serbia, ungaria sau la mama draqu in praznic din danemarca.

        Penurie? PAI O FI IN CAPUL VOSTRU CA NU VA PASA DE UNDE CUMPARATI.
        – Voi nu vedeti ca totul pe piata este inundat de altii la pret de dumping?
        – Voi nu vedeti ca graul se exporta pe bani frumosi si se aduce grau furajer pe post de grau cal 1?
        – Voi nu vedeti ca porumbul in marile trading-houses ofera preturi de rahat producatorului ro gen 0.2-0.3 la porumb si 0.5-0.6 la grau si il exporta la pretul matif sau mai rau la pret negociat direct pe volum mare?
        – Voi nu vedeti ca cartofii nostri zac si voi cumparati rahaturi de prin olanda si franta?
        – Voi nu vedeti ca toata manacarea aia directionata spre rusia acum vine spre noi si nea lovit atat de rau incat TARANUL ROMAN o sa fie cocosat complet ca nu poate face fata costurilor de productie si comercializare si NU O SA MAI EXISTE si o sa tipe pe aici domnu george ca romania nu sa dezvoltat multilateral si dezvoltat pe toate sectoarele agricole?
        – Voi nu vedeti ca s-au inchis atatea fabrici de lapte din 200 in 2007 acum sunt doar 80??!!?!?!?!?! si importam masiv lapte amestecat ungaria-polonia etc?
        – Voi nu vedeti rosiile venite din turcia, olanda si germania? Va plac gustul lor?

        Poate george o trai in alta romanie! Sa fii sanatos. Eu traiesc in romania mea in care produc pe langa altele si sunt zilnic cu pretu in mana…poate george o fi bisnitar si stie mai bine, oi lua de la mine te pomenesti!

        uite citat referitor la industria laptelui:<>

        http://www.mediafax.ro/economic/aproape-o-treime-dintre-fabricile-de-lapte-din-romania-s-au-inchis-anul-trecut-13749927

        • Poate George intelege unele definitii de baza ale economiei. Eu ma refeream strict la capacitatea si la productia efectiva dintre Ro si Rusia si la structura economica, in rest insiruirea de termeni si alte chestii n-are nici o legatura cu nimic si este si putin inteligibila..
          Noi putem produce cartofi de nu avem ce face cu ei, rusii nu!

          • Mistăr Ion. Te-am urmărit pe tarlaua cu cartofi, dar la lăptic nu stă trebșoara chiar așa.
            Uzinele date spre ex. s-or fi închis, nu contest, însă producția a crescut de la an la an, vezi și datele recente pe 2014/2013. Vb de lapte, procesat, brânzeturi. De asemenea, datele indică scăderea semnificativă a importurilor, în paralel cu creșterea producției și consumului local.
            După nasometrul din dotare, aș opina că e de bine și nu de rău. Mai mult, creșterea s-a făcut cu și de capitalul românesc, unde le-am luat cotă de piață invadatorilor capitaliști care este.
            Ibidem în sectorul financiar bancar, unde 8serv aceeași dinamică care este.
            Toate indică căci nu e atât de rău pentru biata Românica, precât zic gurile „rele”. Industria, aia cât e, e mai performantă decât multilaterala și profunda nefuncționalitate din anii 1980 și vinde bine și cu valoare adăugată pe euro și dolari. Tot ce mi-aș mai dori ar fi creșterea eficienței și întărirea capitalului românesc, se aude Moșule?

            • @Flogger
              Industria aia multilaterala din anii 70-80 era expresia deplina si pe masura a putirintei romanesti. Cea de acum e rezultatul capitalului, tehnologiei si managementului strain. Acesta e inputul care face diferenta. Altfel fiind ortodocsi romanii sunt la fel de „bananieri” ca rusii si grecii dpdvdr economic si social.

        • Va rog sa detaliati chestiunea cu graul romanesc exportat versus graul din import, de calitate indoielnica, vandut la noi drept cal. I. Nu de alta, dar socrul meu este coproprietar la cel mai mare IMP din tara (IMP=intreprindere de morarit si panificatie) si nu mi-a povestit niciodata asa ceva (ceea ce sustineti dvs.). Dimpotriva, mi-a spus ca la achizitii fac teste atat in laboratorul propriu (pt. gluten, umiditate si impuritati), cat si la un laborator neafiliat la ei, recunoscut de catre Min. Agriculturii. Ce-i drept, mi-a spus ca au fost cazuri cand au refuzat grau deoarece nu corespundea dpdv calitativ.

  9. Parca se face anul de cand ma tot asiguri ca acus acus Rusia moarta de foame se va cere iertare in genunchi si va restitui Crimeea …
    Insa la 2 articole distanta imi scrii ceva despre baze rusesti in Cipru …

    Dar mai am ceva de zis. Rusia poa incerca sa importe din Argentina si Brazilia . Insa nu prea vaz de unde ar importa UE maine gaze. A da acu un an se vanturau proiecte ca cum vor aduce shale gaze din Uniunea Sovetica Ailalta. Dar nu am citit sa fi inceput pe undeva sa se contruiasca statiile de „degazeficare” necesare … sau ca macar sa se fi alocat fondurile.
    Insa citetsc ca Rusia largeste hora in Ucraiana (nu fiti hoti sa intre……. la toti!)

    Ca Rusia importa ? DA!!! Sunt destul de prosti (GRAMADA!) sa se mandreasca ca platesc pe altii care traiesc mai bine !! Insa daca feri-ne Doamne se intampla ce zicea Putin ? Adica ca sa se plimbe mai putin prin Vestake (Harrods, Davos, hotel George V Paris) si se apuca sa isi creasca singuri niste vaci porci si sa cultive niste grau? Pai Rusland cu haleala si petrol si gaze si Oiropa cu excendete agricole fara miscare – ca cine o incurcateshte?! (Plasa luata de idiotii nostri „care gandesc” care in 1990 isi inchipuiau ca pot reveni la situatia de la 1900. Ca ai nostri „care gandesc” habar nu au ca azi nemtii sunt autosuficinetii la grau si Englitera are pretentia sa exporte carne de vita!!)

    Si ar fi bine sa nu vobesti de funie in casa lu spanzuratu’ roman! Ca orasele romanesti halesc din import! Cica 70% din ce bagi in jgheab este imporc – carne de porc (inlcus salam) , pulpe de pui, cartofi, usturoi , mere , salata . Ba cica si lactatele de la Napolact este cam din Ungaria!!! Da petrolul nostru este OMVist , gazele vor fi ale altora , datoriile ale noastre … A da . Cica 700.000 de moldoveni lucreaza in Rusia – casti i Romania? Adica ar putea castiga aici ca in Rusia?
    Sa nu zic ca mai avem cateva MIg 21 care e bine sa nu fie ridicate de la sol (deact cu macaraua!) ca dotarea este .. tu stii mai bine decat mine, ca industria de parare este eplendica da nu prea mai se egzista samd.
    Deci dragul meu ar fi bine sa fim bananieri ca Rusia!
    Da noi suntem corcodușiera da corcodușele nu au cerere externa!!ba nici interna …

    A da. Ia de aici (cu putin gin si multa zeama de lamaie! )
    Fără surse proprii de gaze, statele est-europene pregătesc conducte pe hârtie şi cer României să pregătească exportul de gaze din Marea Neagră
    Marea Neagră rămâne astfel singura sursă nouă de gaz pentru Europa. De la descoperirea zăcământului, în 2012, României i se cere tot mai des să-şi pună la punct piaţa şi infrastructura de transport al gazelor, pentru ca în momentul în care câmpul ar intra în producţie, în 2019-2020, să fie posibile exporturile. Săptămâna trecută, la Viena, Gerhard Roiss a pledat pentru o abordare în sectorul gazelor care să respecte în primul rând „interesele regiunii” şi nu pe cele strict naţionale, referindu-se voalat la România. (Ziarul Financiar , 2 febr 2015
    Gerhard Roiss este CEO al OMV, este preşedintele consiliului de supraveghere al Petrom

    Pai sa nu individiezi pre rusi? Na inca un motiv:

    2014, an cu export record de electricitate. România îşi inundă vecinii cu energie ieftină

    Primele nouă luni ale anului au adus cele mai mari exporturi de energie din istoria României. La atingerea acestui record au concurat mai mulţi factori, printre care inundaţiile din primăvară care au afectat serios capacitatea de producţie de energie a vecinilor, scăderea preţului la curent pe bursă şi producţia mare din acest an.

    Potrivit acestuia, cea mai mare parte a energiei exportate este cea produsă de centralele ce produc energie electrică din surse regenerabile. Explicaţia este simplă: producţia de curent a acestor centrale este subvenţionată în final de toţi consumatorii din România, deci administratorii lor îşi pot permite să vândă la preţuri mici.

    http://www.economica.net/romania-scrie-istorie-in-2014–ne-inundam-vecinii-cu-energie-ieftina_88739.html#ixzz3RLZ0LNXz

    Adica romanu cel bogat subventioneaza energia buleftrica ptr sarantocii din
    Ungaria …

    Cum e cu coada caprei celei mai raioase?!

    • Carne de pui nu importam.

    • Vorbe mai adevarate si mai cu genetul pe rana decat ce ai spus dumneata despre Romania nu cred sa existe.

      Inainte sa ne gandim la un razboi cu Rusia ar trebui sa luam un calcul serios un razboi cu politrucii care ne tradeaza zi de zi (ne-negociind redeventa cu petrol de exemplu) si apoi apar pe TV ca salvatorii natiei ca au marit socialul cu 50 lei.

      Despre Rusia insa sunt cateva puncte la care as vrea sa adaug ceva.

      Una la mana ar fi ca Rusia nu importa bunurile de baza (pentru ca nu doar de mancare este vorba) pentru ca nu au altceva de facut decat sa ii plateasca pe altii sa taiasca ei bine (fara sa faca nimic), ci pentru ca au o economie debalansata. Investesc bani si in personal uman in armata si servicii mai mult decat isi permit, cei mai buni ingineri (8/10 e o cifra de care am auzit) ajung in industria militara. Pentru industria civila si agricultura nu prea mai raman cadre… Oricum nu de calitate. Asta e motivul pentru care toata lumea a auzit de Suhoi, Mig si Bug dar aproape nimeni nu poate sa numeasca un produs rusesc altul decat vodca. Suplinesc aceasta lipsa de produse de baza prin importuri – contabalansate de exporturile de petrol. Problema pe care o au acum cu scaderea pretului la petrol este ca nu mai reusesc ca contrabalanseze acest echilibru si de aici problemele de nivel de trai si rezervele care tot scad pentru a atenua caderea.

      Europa nu e asa de dependenta de trocul cu Rusia: Gaze contra produse. Presupunand ca shifteaza acest schimb catre China nu cred ca ar fi o problema deosebita. In primul rand nu se poate face peste noapte. China nu poate sa creasca consumul asa usor: nu e vorba doar de teava, sunt necesare investii mari in infrastructura si consumatori, industrie. Timp in care Europa va folosi altceva. Cum spuneai chiar si in Romania avem excedent de energie de nu stim ce sa facem cu ea. Consumatorii caznici deja schimba (eu am cuptor electric acasa) iar cei cu centrale de apartamanet asa cum au trecut de la CET la cantrala proprie pot sa faca si drumul inapoi daca nu va mai fi rentabil.

      Oricum in aceasta directie se va merge. Acordul cu China (asa cum am spus mai sus) nu are efecte imediate, dar pe termen mediu va avea. Rusia va avea alternativa si va creste pretul pentru Europa. Moment in care Europa va gasi alternativa.

      In schimb, daca e sa ne intoarcem la Romania intradevar suntem mai ocupati decat Crimeea. Probabil de asta nici se agita Ponta si guvernul ca nu avem armata si „din 2017” e suficient iar 12 F16 la mana a 3-a e deja cursa a inarmarilor. pai in definitiv ce ne pot face Rusii ? Sa ne ia petrolul OMV-ulul ? Sau terenurile agricole ale italienilor ?

      • Mai ieri am avut un razboi cu politrucii. Adica au fost alegeri. Si nu sunt ei de vina (politrucii), daca boborul ii alege 🙂
        De lipsa de inzestrare a armatei se stie de ani buni. Se pare ca majoritatea nu e interesata de asa ceva. Si a ales ce se vede.
        Vox populi, vox dei ! (pana la noile alegeri; anticipate !? 🙂 )

      • Recitind postul meu simt nevoi sa fac o precizare.

        Mi-as dori ca cei care citesc acest port sa nu creada ca insting la no combat, sa nu luptam pentru Romania in caz de razboi ca oricum nu avem ce apara. Asta ar fi o mentalitate de sclav.
        Mi-as dori sa inteleaga ca inainte sa isi bage „ghiara in gat” ca nu avem Grippen in loc de F16 sau cine stie ce tanc sa inteleaga ca inainte sa te gandesti la armata trebuie sa ai o tara „ca afara”. Pentru ca altfel investitiile in armata o sa fie doar o alta sursa de spagi imense (cum e in Grecia). Primul razboi e aici acasa, in strada daca este cazul pentru protectia DNA continuarea reformei justitiei. Pentru convingerea vecinilor sde la tara sau bunicilor ca daca voteaza cel mai mare spagar doar pentru ca le da malai nu vor scapa de saracie.
        Degeaba te dai patriot pe forum daca daca in loc de un mars in centru pentru independenta DNA preferi o bere. In caz de razboi vei fi primul care prefera comoditatea ascunderii sub canapea ororilor razboiului.

        • Indeopendenta cui ?!
          Ca ultimele dosare is cam vechi.. Se zice prin targ de ani de zile …
          Ins aas dori sa iti si sa va atrag atentia asurpa cazului ucrainean. Aia au facut maidanu sperand ca o sa traisca mai bine (ptyr niste oungi cu zahar sa zicem) Si ce au obtinut ? Si mama mama ce chef au sa lupte cu rusii !!!

          Ntz. O populatie infrigurata, care toeste cu teroarea banilor care nu ajung si are sub nas si spectacolul luzlui afisat de „destepti” … nu va fi prea combativa. Mai pune cestia ca o mare parte din populatia mai tanara (apta militar) este la „export” ca de 20 de ani tineri au fost „educati” de tismanei, patatpievi ,plesi si alte lichelene ….

          Sa nu mai zic ca entuzisamul tau este cel putin deplasat … um spuneai chiar si in Romania avem excedent de energie de nu stim ce sa facem cu ea. EU nu am spus ca avem excedent! Eu am scris ca noi (adica eu, tu samd) platim subventii ca sa avem un presupus excedent bazat pe „regenerabile” Adica platyim ca CEZ sa aiba benefitz , ca unguri sa aiba curent buleftric mai eftin ./. De la sursa citata Potrivit datelor Transelectrica, în 29 septembrie, media preţului în Ungaria era de 43,5 euro, în Slovacia, 41,8 euro, 40,3 euro, în Cehia, 44,6 euro, în România. Mde exportam findca subventionam. Si in conditile astea mai zici „bobor” si de pungi cu malai ? DNA asta ar trebui sa nahcteze. DNA, SRI samd daca vrei o tara ca afara!!

          • Independenta justitiei.
            Asa cum e ea. Ca se poate si mai bine e perfect adevarat, insa e mai bine decat acum cativa ani si avem sanse ca in cativa ani sa fie si mai bine. „Strategic” suntem prijiniti in mod clar si deschis in sectorul asta, insa tine si de noi. Asa cum nu va veni Germanu’ sa moara ca sa apere Romania in locul rau, nu va veni nici Americanu’ sa faca conticoruptie in locult tau. Te va ajuta cu arme sau … informatii in cazul noastru.

            In mod „normal” nimeni nu isi doreste o Romanie ne-corupta, banii adevarati se fac cu spagi. Corporatiile nu au greturi de la spaga: Bechel, Microsoft, RMGC…. Acum beneficiem de o fereastra de oportunitate in care SUA isi doreste aici un aliat caruia ii merge bine, pentru a avea pe cine da de exemplu in acesta mare pro-rusa (Bulgaria, Serbia, Moldova, Ungaria). Sa se vada ca e mai bine cu SUA decat cu Rusia. E o sansa istorica pentru noi (dupa nesansa istorica din 89). Insa daca noi nu luptam pentru o Românie curata nu va lupta nimeni.

            Cei de pe Maidan au facut un calcul corect pe termen lung. E greu de contestat ca o Ukraina intrata in UE va trai mai bine decat o Ukraina in Uniunea Euro-Asiatica. Compara nivelul de trai din Romania cu cel din Belarus. Iar Romania nu e chiar un caz de success in UE. Polonia sau Ungaria da. Cei de pe Maidan au avut suportul SUA pentru asta si si-au asumat un risc. E greu de spus cat de bine l-au calculat. Poate ca s-au asteptat chiar sa piarda tot estul rusofon insa era singura sansa la dezvoltare. Rusii au concentrat peste tot in URSS industria in zone rusofone (Transnistria – alt exemplu), avand in vedere a fost util nu vad de ce si-ar schimba optiunea in viitoarea uniune Euro-Asiatica. Daca Ukrainienii isi doresc o dezvoltare uniforma a tarii nu Rusia e calea.

            E perfect corect, pentru miile de morti din estul Ukrainei era mai bine cu Rusia, insa pentru si pentru mortii de la revolutia din ’89 era mai bine cu Ceausescu … asta nu insemna ca pentru Romania era mai bine sa fim si acum cu nea’ Nicu.

            Romania chiar are un excedent de energie: http://www.capital.ro/-nita-romania-are-un-excedent-de-energie.html. Da, e corect ce zici de subventii, au fost lasate prea mult si acum ne costa.

            • Poate convingi la invatamnutul politic ptr trupeti cu 6 clase primare.. Aolio ca azi soldatii e profrsionsiti si mai scoliti …

              Eu nu imi fac iluzii . Nici o secunda . Nici cu anticoruptia nici cu independenta. Daca „partenerii” ne „spijina” o fac doar ca sa schimbe benficiarul coruptiei… Adica sa primeasca unu de la lui nu … un glona din colonie. Ptr mine va fi la fel!! (asta nu inseamna ca nu le dorec multora „la multi ani” de .. sbarna!!

              Oricum pana sa imi explici ce doreste SUA de la noi .. vezi ce zice Gyuri Friedman . O sa ai niste surprize …

              In fine. Maidanu. Daca renuntau la Est si ziceau Rusiei „ia fa Donbasu si Crimea cu rusii tai cu tot si de-te-n ########### si Siberia sa va ia mama @@@@@@@@@@@@@@@@@@ !!!! ” apai nu era nici un sucar ba poa aveau si gaze… numa vreo 59 de ani. Ntz. Sa iti zic io – au crezut ca rusu va sta de lemn Tanase.. Nu au calculat NIMIC asa cum nu au calculat nici aia din Vestake. Ba mia rau se pare ca ua crezut ca Moscova va subventiona in continuare Ucraina.. (cestia cu Crimeea s-a pronit dupa ce Netia a intrebat Masckva daca mai da 15 mld Ucrainei )
              Si pana la intratu Ocarinei in UE mai va. Nici dracu nu vrea UIcraina in UE !! (Dracu – Franta. Nemtia ori cine mai vrei)

              Cat despre „excedentu” de energie… vai.. vai. Vai de noi , de curul nost Pai din articolul ala pe care il indici : În plus, Muntenegru are nevoie de cantităţi de energie pentru a susţine funcţionarea grupurilor industriale de pe teritoriul său Care industrie muntenegreana ? Aluiminiu si otel!!! Si otelariile noastre? Da nu noi avem excedent ca am inchis capacitati de productie!!!
              A da.. capacitati excedentare. Ia de cauta pe net. Cica la sub 80$ barilu se duce dracului energia alternativa – costa prea scump si nici cu subventia nu mai tine!! Apopos cu subventiile din Romania (ptr energie regenrabila) CEZ vrea sa construiasca centrala nucleara la Temelin … Nu cred ca cehii sunt prostii ci noi ..
              A .. era sa uit. Cica din cauza „nergiei regenerabile” din Dobrogea o „capacitate” (centrala termo electrica) sta pregatita non stop. Adica o termocrnmtrala mare este gata sa intre in functiune. Asta inseaman ca arde combustibilul de pomana PE BANII MEI!!!!!
              Da ma rog noi trebuie sa platim mai scump, sa avem „exedent” (adica s areducem locurile de munca !) ca sa aiba altii de unde cumpara energie buleftrica …

              Zau asa parca sunteti vorbiti sa faceti jocurile Moscovei …. .

              • La unele puncte sunt perfect de acord cu tine la altele complet impotriva. O sa incerc sa le argumentez.

                Cu anticoruptia .. SUA e departe de a fi perfecta dar chiar nu ea aduce ea coruptia in Romania. Contra-exemple: Japonia, Coreea de Sud, Polonia. Daca avem coruptie nu e vina SUA sau UE, ci vina populatiei bastinoase … care in mare gandeste ca tine .. ce rost are sa lupt impotrica coruptiei ca oricum nu are sens, nu voi reusi. Daca se schimba garda sau dispare de tot depinde doar de noi, de implicarea noastra, de reactia noastra.

                Daca semneaza un politruc un contract ca Bechtel sau Fregatele si nu exista o reactie din partea populatiei sau generalilor vinovatul nu e neaparat politrucul. Exista o vorba veche: de la omul prost sa iei ce-oi lua. Daca poti sa iti atanjezi viitorul pe 3 generatii riscand putin sau deloc de ce nu ? Daca populatia nu reactioneaza si voteaza aceeasi ciorba insemna ca e ok sa acopere daunele. Deci, de ce te plangi ca Polonia are JAASM si tancuri si rachete si inca mai cumpara si produce si noi nu ? E ca si cum ti-ar goli hotii casa in fiecare we si vii sa imi plangi pe umar ca nu ai tv. Cumpara-ti frate alarma, vrei sa vin eu sa te pazesc eu ?

                Legat de energie, nu cred ca exportam pentru subventionam. Certificatele verzi se regasesc in pretul final, energia se tranzactioneaza/exporta pe bursa. Deci daca Ungurii cumpara energie din Romania o cumpara la pretul de 44.6 si platesc astfel si certificatele verzi aferente. Nu sunt chiar specialist in energie. Gresesc?. Insa la capitolul capacitati, din nou un mare da, disparitia a mare parte din industrie a „creeat” acest „potential” de export.
                Centrala la care te referi si care sta pregatita non-stop este termocentrala Brazi (http://ro.wikipedia.org/wiki/Termocentrala_de_la_Brazi). Este pe gaze si e folosita DOAR pentru amortizarea fluctuatiilor date de eoliene. Mai exact amortizeaza ce se modifica peste viteaza cu care poate amortiza hidroelectrica. Crede-ma asa functioneaza sistemul peste tot in lume si nu e o tragedie.

                Si … nu inteleg cum am ajus sa fac jocul Moscovei. Daca e ceva specifica mai punctual. Coruptia impotriva careia militez e singura care face jocul Moscovei. Pentru ca in cele din urma doar datorita ei Romania nu are bani de armata si deci niciun cuvant de spus indiferent ce s-ar intampla in R.Moldova sau in jocurile care se fac acum in Marea Neagra.

    • Eh coane Bizoane, dara nu se face sa compari o tara cu aspiratii de superputere cu amaratii rupti in fundul Balcanilor, pai ce, jucam in aceeasi liga? 🙂

      • Zgurene este bine ca omu sa isi stie lungu masului si cat sa se intinda sub plapoma sa!!
        Adica nu suntem chiar in situatia sa facem misto crunt de Rusia .. ca e bananiera ca ca cand nou estem corcodusieri si vreo 10 ani s-au cladit averi exportand fier vechi pana cand „minele” au secat
        Si da suntem aliati cu SUA si Germania care au neica nivel de trai, tehnoligie si bani.. da asta nu ne indreptateste sa ziem „tropaim tropaim” decat cu rizicul de a deveni ridicoli.

        Nu stiu da parca de vreo 20 de ani parca am inebunit. Suntem cu nasu pa sus de parca am avea lefuri macar cat in Grecia !!!

        • Nem tudom Bizoane 🙂

          ce are a face analiza situatiei de facto din Rusia, ca despre asta e articolul, cu starea tarii noastre?

          Eu am scris mai multe articole despre coruptia si alocarea mizera a fondurilor la noi, dar articolul era despre Romania si nu amestecam Rusia, desi a avut si ea anumite amestecuri legate de coruptie si de vanzarea unor ramuri industriale pe nimic.

          Amu’, la articolul asta vorbim de Rusia. Si o sa fii surprins, dar autorul articolului de mai sus nu-l considera deloc aurolac pe Putin si nici pe rusi, mai ales pe domeniul militar. Insa economic, rusii nu stau bine deloc… ce sa mai vorbim de pretentii de superputere.

          • Îhîmm, mda despre asta era vb în poveste.
            Că ieconomia și statu susțin armata (stat în stat), iară nu invers -într-o lume normală. Invest, se poate, dar tinde spre Coreea de N și aia nu e bine spre exemplu.
            Noi trebuie să ne vedem de treabă și să creștem unde putem. Între timp se face și armată (mai)mare.

    • Bre intrebare nu este de ce exportam ieftin ci de ce factura noastra nu scade?
      Dar aici este o chestie generala: energia se scumpeste peste tot, la noi ar trebui sa creasca veniturile…
      Toata UE subventioneza energia verde: hidro, eoliana, solara, biomasa, bio-diesel, etc si intradevar acest lucru se vede in facturile noastre, pe de alta parte energia verde nu prea poti s-o stochezi si trebuie ori s-o vinzi, pe cat oi vinde-o, ori sa-o lasi sa dispara.
      Pe hidro poti stoca cat de cat, dar cum ultimii ani au fost ploiosi banuiesc ca barajele sunt pline-ochi asadar mai bine s-o vinzi la export, chiar la pret de dumping pentru vecinii nostri, care vor cumpara de la noi decat sa investeasca in proprile surse de generare (sper eu). Pana la urma sunt bani din nimic.
      Romania tinde sa devina lider economic regional pe cateva zone foarte interesante:
      -enrgetic. Suntem deja pe zona producerii energiei electrice, trebuie sa ne dezvoltam si pe gaze naturale si petrol
      -daca vom fi macar un pic destepti ar trebui ca in 4-5 ani sa avem exporturi nete mari pe zona alimentara (deja suntem exporatori neti din cate stiu eu
      -si daca am avea si autostrazi am deveni si zona de tranzit principala

      • Preţul energiei nu ţine doar de regulile economiei clasice şi de jocul cererii şi ofertei, ţine şi de factori sociali. Nu e în interesul deţinătorilor puterii să utilizeze cea mai ieftină sursă posibilă de energie şi să vândă unui utilizator casnic sau industrial pe un preţ simbolic. S-a întâmplat deja cu Cerşetorul Nr. 1 al ţării, Ioan Niculae, şi n-a dus la niciun rezultat, tipul a folosit gazul ieftin ca să producă îngrăşăminte scumpe pe care le-a vândut ieftin, şi mare parte din ele tot la stat, că aşa ştia el din Republica Socialistă România.

  10. Ardar, sunt de acord cu ideea ca flancul de sud este penetrabil dar nu cred intr-o interventie in Basarabia, este mai ” ecologic” sa scoti castanele cu maini ukrainiene,asadar inarmarea lor este cea mai plauzibila ,nato nu va iesi din cuibare decat atunci cand cuibarele sunt lovite.
    Intre timp poate-i sparge careva capul lui putin in kremlin .

    • Eu nu aş fi prea optimist nici măcar atunci când NATO ar fi lovit direct.

      Toţi liderii militari occidentali ştiau, şi în 1945, şi în 1956, şi în 1968, ba chiar şi în timpul marii debandade din 1993, că nu pot, n-au putut niciodată şi e foarte puţin probabil să poată vreodată invada Rusia şi ţările comuniste. „Război terestru cu Rusia” era o fantezie de bandă desenată cu supereroi. La nivelul şefilor de state şi generalilor se ştia -destul de bine ca să se scurgă şi în presa scrisă- că în caz de război pe pământ european cu Uniunea Sovietică, se va folosi armamentul nuclear tactic.

      (Lucru pe care guvernul comunist al URSS n-a intenţionat niciodată să îl facă, potrivit doctrinei militare sovietice războiul nuclear era ultima formă de apărare, când toate celelalte au cedat şi inamicul a lansat primul. Propaganda comuniştilor -poveştile şi SFurile cu şi despre imperialiştii cei cruzi care nu se dau înapoi de la nimic şi sunt gata să masacreze popoare întregi cu ajutorul armelor de distrugere în masă, de care unii de la noi au râs- era ancorată în realitate. Exact asta ar fi trebuit să se întâmple în caz de război cu URSS. Să zicem mersi că nu s-a întâmplat.)

      Ideea că art. 5 al Tratatului NATO te protejează fiindcă unui atac i se răspunde cu toate forţele statelor membre sună foarte bine şi optimist. Cu mica precizare că a răspunde unui atac al Rusiei înseamnă război nuclear total, lucru care nu prea îi cade bine la stomac unui lider politic, şi cu atât mai puţin când e vorba de o încăierare de genul celei din Ucraina, de pe urma căreia nu prea se câştigă nimic vizibil.

      • Armamentul nuclear, in ziua de azi, nu mai reprezinta un atuu ci o povara.
        Toata povestea cu Ucraina e plata americanilor pentru implicarea Rusiei in Siria. Au mutat centrul de interes al Rusiei dinspre Orientul Mijlociu spre estul Europei, adica au dus razboiul la granitele Rusiei. Apropo, cum sa reactioneze rusii altfel??? In ’43 au murit cu ghiotura aparand Harkovul. Moscova e la o aruncatura de bat de granita cu Ucraina. Nu discut daca unii sau altii au sau nu dreptate. Pur si simplu nu ma intereseaza.
        Evolutia evenimentelor din Ucraina i-a surprins pe americani, cel putin asa cred, iar vest europenii si Polonia, desi la inceput s-au implicat puternic in maidan, acum sunt cu pantalonii in vine si nu stiu cum sa mai carpeasca hardughia.
        Ce cred eu? Rusii vor tot sudul Ucrainei, plus legatura terestra cu Transnistria, poate si sudul Basarabiei, asta pentru a transforma Transnistria intr-un nou Kaliningrad viabil.
        Ce ofera ucrainenii, vest europenii si americanii? Fie o impartire clara, cu sarma ghimpata, a estului industrializat (care sa asigure Ucrainei o oarece supravietuire economica), fie un condominium asupra acestor zone industrializate. Problema este ca rusii au intrat intr-o hora din care nu se mai pot opri. Ceea ce ofera Ucraina e prea putin, din punctul lor de vedere si ar constitui, probabil, doar un moment de respiro pentru ucraineni, pana la urmatoarea confruntare. Or Rusia nu este de acord sa ofere Ucrainei in momentul actual nici o sansa. Efectiv astia sunt nebuni. Nu sunt in stare sa se lepede de naravul unor imputiti de migratori: pamant, pamant si iar pamant.
        Ganditi-va cum sau purtat cu asa zisii lor fratiori (ucrainenii) la inceputul conflictului. Rusul era gata sa omoare ucraineanul, iar asta din urma se stramba la ordinele superiorilor, ba, mai mult, trecea cu arme in bagaje in tabara rusului, tradandu-si. Acum ucraineanul omoara la rusi fara greturi. Efectiv avem de-a face acum, la nivelul mentalului colectiv, cu o situatie oarecum similara celei din 1941. Ucraineanul decimat de holodomor trece de partea neamtului si il ucide pe rus.
        Daca toata povestea asta a fost prevazuta de americani in detaliu de la inceputul maidanului…nu stiu. Teoretic ar trebui, doar de asta dau salarii babane la tot felul de indivizi prin America. se prea poate insa ca evenimentele sa ii fi depasit.
        Mai tineti cont de un lucru. Zilele trecute, intrebat fiind de ziaristi daca este de acord cu livrarea de armament Ucrainei, gen. Ph. Breedlove ce raspunde??? Nimic legat de armament, insa declara ca nu exclude o interventie militara in Ucraina. In ce conditii, numai el stie. Blufeaza? Maine se aduna iar la Minsk. E oare vorba doar de a pune presiune pe rusi?

        • Poate rusii sunt cam nebuni .. INSA in gnl la nivel macro is extrem de logici si previzibili … Daca ai inteles ca vor pamant … si accepti asta (accepti dpv intelectual nu sa ii cedezi muscalului pamantu tau) stii cam la ce sa te astepti de la rus . A da. Ca rusul totusi vrea pamantul ala „cat mai ieftin” (adica fara mari complicatii ca rezistenta armata, scandal diplomatic samd)

          Nasulia – iar repet – este ca ailtii nu vor sa inteleaga …
          Nasulia cu amerlosii este ca multi din rezervoarele gandirii (thin tank) au si alte enterese. Adica sunt polonezi, evrei, unguri, ucrainieni si ce dracu se mai nimereste. Si cand fac analize cam tind sa repete idiosincraziile poloneze, ucrainiene samd .. cestie ce rizica ca pana la urma sa intre in contradictie cu „vederile” altor analisti cu alte radacini culturale sau pur si simplu sa se arate cam neproductive ptr SUA.
          Tot nasol ptr americani este ca analistii americani – americani (adica fara partis-prisuri etnice) sunt cam ca americanii de rand : crez ca SUA ar fi chiar exemplul ptr inteaga lume. Cum explica candva un amerlos …. SUA este deja un continent si sunt difernte destul de mari intre state- adica unu din Vermont sau Iowa se cam simte in strainatate in Texas sau California .. INsa asta nisicodata nu va putea intelege ca dferentele din Europa sunt MULT MAI MARI!!!

          Mai pune diversitatea intereselor americane (de la afaceri „cum sa scot banu de la farieru asta” pana la cele pur strategice samd plus diverse idiosincrazii) si cestia ca entersele SUA is globale si o sa vezi de ce politica SUA pare de multe ori haotica…

          M rog opinie personala cel mai bun pres a fost Nixon si Kissinger cel mai bun ministru de externe . Rationali!!! Americani!!!! Adica de inteles…

          A da. Si cauta cartea JFK a lu Prouty . Si o sa vezi cum se pot inventa „comunisti”, „gherile comuniste” si SUA s-au trezit intr-un razboi pe care nu isi permiteau sa il castige …

    • Ce sa zic…Sa dea Dumnezeu sa scapam basma curata. Aia, acolo, sunt efectiv nebuni. Am vazut azi un filmulet, un link pus de cineva pe acest site. Doi soldati ucraineni raniti grav, buzunariti si agresati fizic de catre soldati rusi. La sfarsit…executati. Oameni raniti care au fost executati. Idiotii astia nu respecta nici o lege, omeneasca sau dumnezeiasca, nu-i nici o diferenta intre ei si scarbele alea din ISIL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *