Si chinezii tot incearca…

800px-Han_class

Baietii cu fata de peshte (licenta artistica Made gsg9 ) sunt incapatanati si nu se lasa pana nu le iese si lor un submarin nuclear decent. Astfel zilele trecute ceainizii au anuntat oficial ca primul lor SSN a fost trecut in lumea dreptilor si trimis la vesnica odihna intr-o locatie care nu ne interesaza aboslut deloc.

Istoria primului submarin atomic chinezesc incepe inca de la mijlocul anilor “60 cand Mao s-a hotarat sa fie si el putere navala serioasa, dar a durat mai bine de zece ani si s-au cheltuit sume enorme de bani pana cand primul SSN a fost lansat. Type 091 sau  “Marsul cel Lung 1” a fost lansat la apa in 1974, dar de operationalizat a fost abia la mijlocul anilor “80.

Clasa Han este un sub mititel, pentru unul nuclear de doar 4100 de tone, si are la bord 41 de chinezi mici cu fata de peshte, iar printre electronicele lui, majoritar occidentale,  s-au numarat si un sonar francez, pentru ca in acele vremuri China nu ajunsese inca uzina mondiala care este astazi.

Nascut deja pensionar din punctul de vedere al tehnologiei folosite si a capabilitatilor, Han class a iesit pana la urma pe mare, remarcandu-se prin cateva croaziere cu adevarat impresionante, pentru Marina Chineza. In octombrie 2004, un Han class a trecut pe langa Okinawa, iar peste cateva zile a  ajuns destul de aproape de Guam, pentru ca in noiembrie sa intre accidental, spun chinezii, in apele teritoriale japoneze. De notat ca o parte importanta a acestui mars a fost executata prin navigatie la suprafata !

In anul 1990 tot un Han class a fost zarit de un avion american la 100 de kilometri de insula japoneza Kyushu, pentru ca mai apoi submarinul chinezesc s-o ia incetisor spre portavionul Kitty Hawk, caruia ii apartinea avionul… Si s-a tot apropiat subul chinezesc de portavionul american pana la o distanta de 38 de kilometri dupa care a facut cale intoarsa.

Desi politica US Navy din acea vreme nu permitea unui submarin considerat ostil sa se apropie atat de mult de o grupare navala, americanii l-au lasat in pace sa vada ce poate face “micutul chinez”, asta in conditile in care americanii il auzeau inca de la plecarea din baza navala, submarinul chinezesc fiind extrem de zgomotos, nereusind sa ia pe absolut nimeni prin surprindere, atata timp cat si japonezii s-au prins cand aceasi nava a intrat pentru putin timp in apele lor teritoriale.

Una peste alta submarinele nucleare chinezesti mai au mult combustibil nuclear de consumat pana sa ia pe cineva prin surpindere, atatat timp cat nici clasa urmatoare, Type 93 nu e cine stie ce, iar sperantele Beijingului vin din cea de-a treia clasa de SSN-uri, Type 95 nave care ar urma sa fie lansate la apa prin 2015.

Submarinele din clasa Han sunt trei la numar, initial au fost construite cinci, dar aceste nave vad foarte rar largul marii pe motiv ca sunt extrem de usor de detectat de catre oricine si mai au si probleme mari la reactorul nuclear.

 

GeorgeGMT

 

3 comentarii:

  1. Chiar mult zgomot pentru nimic? 🙂

  2. Le tin pumnii. Forza China! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *