“Siragul de perle” in varianta chinezeasca

In ultimii ani China a devenit tot mai activa in bazinul Oceanului Indian, devenit extrem de important si de vital, pentru comertul pe mare al Beijingului. Drept urmare dupa navele de transport marfuri a venit si randul Marinei Chineze sa-si faca veacul prin zona, intr-un mod cvasi-permanent, prin stabilirea de baze navale in regiune. In interiorul acestor baze se pot face reparatii, re-alimentari, mentenenta pentru nave sau zone de odihna pentrui echipaje.

images

Astfel prin ajutoare financiare foarte generoase, China a reusit sa creeze in Oceanul Indian un adevarat “Sirag de Perle”, de baze militare mai exact, mai mult sau mai putin permanente. Trebuie mentionat ca nu toate aceste locatii au personal militar chinez in permanenta, ci doar ca sunt gata oricand sa primeasca nave militare chinezesti si sa le asigure intregul suport. Locatile unde China si-a pus deja piciorul sunt: Bangladesh (Chittagong), Burma (Sittwe and Coco Island), Sri Lanka (Hambantota), Pakistan (Gwadar), si Tanzania ( Bagamoyo).

In aceste conitii India nu se simte foarte bine, mai alers ca presiunile chineze nu vin doar dinspre mare, ci si dinspre nord. Astfel daca pana de curand Nepalul era destul de pritenos cu miscarea tibetata anti-chineza, Beijingul a reusit sa inverseze aceasta stare de fapt, tot prin ajutoare finaciare substantiale, sustinand Nepalul impotriva vechiului sau dusman India. India care a avut cateva tendinte hegemonce asupra Nepalului.

In ultimii sase ani exercitile navale departe de coastele Chinei au devenit din ce in ce mai dese si mai complexe. Astfel, daca adaugam si navele folosite in largul coastelor somaleze pentru misiuni anti-piraterie, totalul navelor chineze implicate in misiuni de antrenament din ultimii sase ani se apropie de 140 de vase. Scopul acestor exercitii este dual. Pe de o parete China doreste sa aiba o marina militara cat mai bine pregatita, iar pe de alta parte inceraca sa-si proiecteze puterea catre oricine ar avea pretentii asupra zonei Marii Chinei de Sud, zona considerata de chinezii ca find, in cea mai mare parte, curtea sa din spate. Tensiunile generate de pretentile chineze sunt din ce in ce mai acute in aceasta zona, doua exemple fiind deja foarte cunoscute: insulele Senekaku si insulele Paracel.

Asadar China continua sa-si extinda influenta dincolo de bazinul Marii Chinei de Sud, indreptandu-si atentia asupra Oceanului Indian si aici urmarind tot doua scopuri majore: siguranta rutelor sale comerciale si mentinerea Indiei departe de interesele chineze din zona, creand presiune asupra hindusilor din toate partile posibil. Practic politica Beijingului pare sa arate ca se doreste o incercuire a Indieie, atat pe uscat, Pakistan si Nepal, cat si pe mare, prin cresterea si indesirea “Siragului de Perle“  din marile calde.

 

Sursa: strategypage

 

 GeorgeGMT

2 comentarii:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *