Sistemele anti-balistice ale Indiei

Pe 24 noiembrie India a efectuat mai multe teste cu sistemul sau anti-balistic ABM, teste care, conform cu oficialii indieni, au avut foarte mult succes. Testele au avut la baza interceptarea mai multor rachete balistice in acelasi timp, iar rezultatele sunt pana acum incurajatoare.

In urma acestui test si nu numai, oficialitatiile indiene cred ca sunt gata pentru a desfasura sistemul ABM in jurul mariilor orase si in acelasi timp, gata pentru productia de seria.

Precizam ca India este a cincea tara care isi dezvolta propriul sistem anti-balistic. ABM indian are la baza doua interceptoare:

–          Racheta Prithvi Air Defense (PAD), este cea mai mare si opereaza la altitudini mari, 50-80 de kilometri

–          Racheta cu raza medie  Advanced Air Defense (AAD), care este poiectata sa doboare tinte pana la altitudinea de 30 de kilometri

 

Astfel cele doua rachete, impreuna cu radarul  bazat pe Green Pine-ul israelian, care opereaza cu sistemul Arrow si poate detecta tinte de pana la 5000 de kilometri, asigura apararea anti-balistica, sau mai exact va asigura aceasta aparare in curand.

PAD 

India mai are in dezvoltare o rachete anti-balistica, hypersonica, capabila sa doboare tinte de pana la 150 kilometri distanta.

Preocuparile anti-balistice ale Indiei dateaza de peste 10 ani, cand au fost cumparate din Israel doua radare Green Pine, iar dupa sase ani a avut loc primul test reusit de interceptie a unei rachete balistice. Pe baza radarului Green Pine, indienii au dezvoltat propriul sistem de detectie numit Swordfish. Numai ca Swordfish nu este doar un simplu radar, ci este in esenta un sistem complex de urmarire a rachetelor balistice, care lucreaza in colaborare cu sateliti si alte sisteme de urmarire si alarmare timpurie,  care pe baza tuturor informatiilor obtinute si analizate, ia decizia lansarii rachetelor anti-balistice si controleaza traiectoria acestora.

AAD

Rachetele interceptoare si sistemul de control al focului sunt in principiu proiectate si construite de India, insa se banuieste ca au primit si ajutor israelian pentru a grabi lucrurile. Trebuie spus aici ca India a dorit initial sa cumpere intregul sstem Arrow de la Israel, insa americanii nu au permis tranzactia, pentru ca sistemul Arrow a fost costruit de Israel cu un masiv sprijin tehnologic american.

 

Bineinteles ca acum principalul semn de intrebare ramane capacitatea industriei indiene de a construi ceva atat de complicat si sensibil, stiindu-se faptul ca indienii nu sunt chiar un exemplu in calitatea armelor, sau in integrarea in productia a licentelor cumparate, dar cu toate astea sistemul ABM ar putea fi diferit datorita implicarii industriei israeliene in proiect, implicare care se crede este mult mai ampla dacat se recunoaste oficial.

In aceste conditii China si Pakistanul sunt obligate, ori sa construiasca mai multe rachete, ori sa foloseasca capete multiple, sau sa lanseze momeli, insa orice solutie ar alege, ea va insemna foarte multi bani si eforturi foarte costisitoare, pe care mai ales Pakistanul le suporta din ce in ce mai dificil, daca tinem cont de saracia lucie din tara si de problemele interne.

 

Sursa: strategypage

 

GeorgeGMT

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *