Sistemul Trophy in US Army

trophy_stryker1

Sistemul Trophi montat pe Stryker

Sistemele de aparare activa incep incet sa-si faca loc si in armata americana. De curand General Dynamics a integrat APS -Active Protection System pe  Stryker/LAV III.

Astfel americanii urmeza exemplul Israelului care a montat deja sistemul Trophi pe transportoarele sale si pe tancurile Merkava, practic toate tancurile IDF fiind in prezent dotate cu sistemul de aparare activa Trophi.

Revenind la transportoare, israelieni au montat pe un Stryker Armored Fighting Vehicle sistemul ASPRO-A (TROPHY), dezvoltat de catre Rafael Advanced Defense Systems si l-au supus unor teste de sase saptamani in Statele Unite, la cererea DoD. Testele au constat in trageri cu munitie reala asupra transportorului. Munitia folosita a variat de la diverse tipuri de rachete ghidate, pana la lovituri clasice RPG-7. Testele au fost trecute cu succes de sistemul activa de aparare.

Trophi, ca sistem activ de protectie, are doua componente majore si actioneaza in trei etape distincte. Astfel prima componenta este TROPHY Situational Awareness, a doua Active Protection Hard Kill System.

Cele trei stadii ale modului de operare sunt: detectarea amenintarii, urmarirea ei si activarea sistemului Hard Kill. Contramasurile, care practic distrug prin explozie amenintarea survenita, intra in alerta imediat ce proiectilul este detectat, dar sunt lansate doar daca traiectoria acestuia se intersecteza cu vehiculul tinta. Un alt avantaj al Trophi este dat de de faptul ca sistemul detecteza locul de unde a fost lansat proiectilul inamic si transmite aceaste informatii catre Battle Management Systems si/sau catre sistemul de armament automat de pe vehicul Remote Controlled Weapon Station (RCWS), reusind astfel sa ofere un raspuns foarte rapid in fata unui atac, printr-o contra-lovitura extrem de précisa si rapida, la doar cateva secunde dupa lansarea proiectilului inamic. Acesata calitate a Trophi il face foarte util in luptele urbane si anti-insurgenta, acolo unde tactica cel mai des folosita este “loveste si fugi”.

stryker_tropys1

Aici se poate observa diferenta intre Trophi clasic, sa zicem, vizibil pe partea stanga a vehiculului si Trophy Light pe partea dreapta

In recentele teste desfasurate de americani, pentru selectarea unui sistem de protectie activa, au fost evaluate produsele mai multor companii: LEDS 150 – Africa de Sud, dezvoltat de Saab, Iron-Fist construit de catre  IMI din Israel,  TRAPS, produs deTextron Systems, Iron Curtain dezvoltat de americanii de la compania ARTIS si bineinteles Trophi.

Isarelieni au prezentat insa o variant optimizata a Trophi, varianta dezvoltata special pentru a fi utilizata pe transportoare. Astfel cele patru mini-radare EL/M 2133 WindGuard si cele doua lansatoare de contramasuri, asezate fiecare pe cate o parte a vehiculului, au o noua configuratie special gandita pentru un TAB.

 

Israelienii au totusi un avantaj major in fata concurentei, datorita faptului ca sistemul lor a fost deja testat in lupta in conditii reale. Astfel pe 1 martie 2011 Trophi si-a intrat oficial in paine, sistemul protejand un Merkava 4 atacat cu un lansator portabil RPG in Fasia Gaza. Sistemul a functionat impecabil distrugand racheta fara ca tancul sa fie macar atins. Practic echipajul a aflat ca a fost atacat doar dupa ce Trophi neutralizase amenintarea. Conform cu DoD israelian, tancul executa o patrulare pe granita cu Fasia Gaza, cand sistemul de protectie activa a tancului a sesizat o lansare de racheta,  i-a calculat traiectoria si considerand-o periculosa a lansat contramasurile in intampinarea acesteia. Racheta palestiniana a fost distrusa la o distanta foarte mica de vehciul.

Imediat ce amenintarea a fost evitata, radarul a oferit locatia de unda s-a executat focul, militari israelieni fiind capabil sa gaseasca grupa AT palestiniana si sa deschida focul, lovind cel putin o persoana.

Asadar Trophi si-a facut botezul focului, si-a dovedit valoare, iar fata de pretul de doar 100 de mii de dolari per tancul protejat, daca tinem cont de valoare unui tanc si mai ales a echipajului sau, putem spune ca este chiar ieftin. Varianta Trophi pentru transportoare este mai compacta decta cea montata pe tancuri si a primit numele de TROPHY-LIGHT.

 

Surse: Defense-update 1, 2 si 3

 

 GeorgeGMT

 

 

 

7 comentarii:

  1. Scula asta ar fi foarte potrivita pentru monitoarele noastre. Cate doua sisteme pe Brutar si pe Kogalniceanu ar face o treaba excelenta. Iar 100.000 dolari sistemul e foarte putin, doar ceva mai mult decat o racheta Hellfire.

    • Intradevar monitoarele ar fi extraordinar sa poata beneficia de un astfel de sistem. Cred ca ar trebui sa fie primele beneficiare ale unui sistem de aparare activa, daca s-ar pune problema unei astfel de achizitii.

  2. Era sa uit: daca renunta sa le mai dea pensiile nemeritate betivanilor lui Dogaru fac rost de bani sa cumpere sisteme Trophi pentru toata flotila de Dunare.

  3. Intre timp am aruncat un ochi pe wiki si acolo costul unui sistem (cel clasic pentru tancuri) este de 600.000 $. Pare totusi o suma mai realista, fata de 100.000 $
    Chiar si asa 600.000 x 8 nave x 2 sisteme de fiecare nava ajunge undeva la 9,6 milioane $ sau 7,4 milioane Euro, cam cat costurile suplimentare anuale pentru betivanii lui Dogaru.

  4. Se poate sa ai dreptate. Suta de mii era o aproximare atunci cand au propus sistemul pt prima oara pt Merkava. O mai fi crescut, la fel ca pe la noi 🙂 .

  5. Ca veni vorba de US, doar ce am gasit un video, cam „off” da merge intr-un fel…:)

    http://youtu.be/opiMHTaUEaA

    Uitati-va la tot 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *