Slovacia devine primul client care desfăşoară sistemul Carl-Gustaf M4

Firma de apărare şi securitate Saab a livrat arme multirol Carl Gustaf M4 Slovaciei. Livrarile au avut loc la mijlocul lui iulie 2017.

Forţele Armate slovace sunt echipate în prezent cu mai multe unităţi ale armei multirol Carl Gustaf M3. Pentru a-şi consolida şi mai mult capabilităţile de apărare, ministerul apărarii din Slovacia a decis achiziţionarea noului sistem Carl-Gustaf M4, care este livrat în prezent, Slovacia devenind prima ţară care desfăşoară această armă nouă.

Carl-Gustaf M4 are toată eficienţa şi versatilitatea sistemului devedit Carl-Gustaf, dar designul său îmbunătăţit, uşor ca greutate – mai puţin de 7 kg – oferă avantaje semnificative de mobilitate pentru soldaţi. M4 este de asemenea compatibil cu viitoarele dezvoltări ale tehnologiei de pe câmpul de luptă, cum ar fi sistemele de ochire inteligente şi muniţia programabilă.

„Forţele Armate slovace sunt echipate în prezent cu mai multe unităţi ale armei multirol Carl-Gustaf M3, iar livrarea sistemului Carl-Gustaf M4 demonstrează că putem oferi cele mai convenabile soluţii clienţilor noştri”, declară Görgen Johansson, şeful Zonei de Business Dynamics a Saab.

„Sunt foarte mândru să anunţ că Slovacia este prima ţară care integrează sistemul Carl-Gustaf M4 în forţele sale armate. Dat fiind faptul că sistemul Carl-Gustaf M4 este de asemenea compatibil cu viitoarele dezvoltări aler tehnologiilor de pe câmpul de luptă,  Slovacia are acum un sistem care îi va spori in mod considerabil capabilităţile de apărare,” spune Magnus Lewis-Olsson, şeful Zonei de Piaţă Europa, Orientul Mijlociu şi Africa a Saab.

Carl-Gustaf M4 este cea mai nouă versiune a sistemului de arme multirol, cu lansarea de pe umăr. El le conferă utilizatorilor o gamă largă de opţiuni de angajare a focului şi le permite trupelor să rămână agile şi eficiente în orice scenariu. El dezvoltă capabilităţile formidabile ale sistemului, oferind un grad mai mare de acurateţe, o construcţie mai uşoară şi compatibilitatea cu viitoarele inovaţii.

42 de comentarii:

  1. parcă și americanii erau interesati de minunăția asta.

  2. Foarte tare scula…ce ia r impiedica pe ai nostri bravi ca brazii sa facă o comanda ca sa scoatem primitivul ag 7din dotare..?va zic eu..dezinteresul total .necunoașterea.precum zicea nicolita parca il cheama..dela psd acu intr o seara..nu e vremea investițiilor si a autostrazilor acuma trebuie sa oferim oamenilor salarii si pensii.

    • Mihail Mihailovici

      hai sa fim seriosi. nu e deloc performant. nici nu se compara cu Kornet-ul rusesc. e mult sub acesta dpdv :

      – puterea de penetrare a jetului reactiv care e data de : – viteza acestuia, tipul de particule care lovesc blindajul (metalice, particule amorfe, sticla etc)

      – capacitatea de a trece de sistemele de tip TROPHY

      – anduranta pe cimpul de lupta

      etc

      eu nu l-as recomanda pentru armata romana. evident ca este peste rpg 7 – pe bune? – sunt totusi alta generatie ….. dar nu e de cumparat ….

      acest T14 Armata realmente ridica mari probleme in prezent armatelor vestice.
      ginditi-va ca soldatii aia 3 stau efectiv intr-o capsula ceramica de pina la 90 cm grosime ( partea frontala). cum treci de ea? …aceasta-i intrebarea !!!

      iar ca sa scoti din lupta turela rotativa apoi taica …cu un RPG ….. no matter care model ….nu faci nimic…. acolo e otel de juma de metru grosime camasuit ceramic …..

      T14 Armata daca va fi produs in serie mare va fi un mare pericol pentru Vest.
      mobil ….. usor…. putere mare de foc… protectie the best ……. la asa ceva m-am gindit si eu acum mai multi ani…. design-ul meu avea pe laterale si 2 tunuri anti-aeriene de 40 mmm x 105 , foc cu mare cadenta cu proiectile cu sabot – care sa doboare un elicopter Apache la 22 km. iar in spatele turelei pusesem un radar escamotabil.

      rusii mi-au luat-o inainte ….. ce oameni rai !

      multi or sa imi reproseze din nou ca sunt pro-rus dar adevarul gol-golut e ca rusii au ingineri si tehnicieni de elita …… iar T14 Armata – mai ales daca ii vor pune tunul ala nou de 152 mm – apoi nu va mai avea rival pe cimpul de lupta

      • Domnule Mihail Mihailovici
        Faceti o mare confuzie .

        Kornet rusesc e racheta dirijata . Din familia rachetelor antitanc ghidate . Din aceeaisi categorie : Javelin ,Spike , Milan, TOW .

        Carl-Gustav in general si inclusiv aceasta varianta M4 e o arma NE-ghidata . Din aceiasi categorie sovieticul AG , americanul M72 Law sau germanul Panzerfaust 3 .

        Prima categorie are (prin definitie) si raza de actiune mai mare .

      • Carl-Gustaf M4 vs. Kornet? Serios? Compari mere cu pere?
        „T14 Armata realmente ridica mari probleme in prezent armatelor vestice”. Te referi la T14 care nu este in productie ?
        „2 tunuri anti-aeriene de 40 mmm x 105 , foc cu mare cadenta cu proiectile cu sabot „– care sa doboare un elicopter Apache la 22 km„.
        „– capacitatea de a trece de sistemele de tip TROPHY”
        Ti-am mai spus, schimba-ti dealerul, iti vinde prostii. Sau pune mana si invata, altfel patesti ca putin, te lauzi cu realizarile altora, in special cu Apache. :)))

        • Mihail Mihailovici

          nu inteleg nimic din ce ai zis. ce vrei sa spui ? … nu am inteles faza cu dealerul etc etc …….fii mai clar … please

          eu compar 2 arme anti-tank pe care trebuie sa dau niste bani – ghidate /neghidate – nu conteaza ….. eu am facut armata la tancuri si te asigur ca pina si o arma atit de simpla nu e usor de folosit….. te obliga sa tragi de la mica distanta ….cu sanse mari de rateu …. apoi – esti in vizorul infanteriei inamice ….

          • MM, hai sictir cu comparatia aia! Te-am dat afara ca ne-ai facut de 2 ori „postaci atotstiutori”.
            Acum te scot de la spam direct la „ignore”, unde nici macar administratorii n-o sa mai vada ce scrii.

            • @Razvan M,

              sunt total impotriva atitudinii dumneavoastra.
              Nu inteleg de ce puneti oameniila blocati in conditiile in care altii ii plrovoaca?

              e normal blocati si pe cel ce provoaca primul.
              Eu personal am fost in cateva randuri blocat deoarece am RASPUNS UNOR PROVOCARI!

              iertati-mi indrazneala dar asta e adevarul!

              • Aloooo…Cine l-a provocat pe MM? Omul s-a aberat un pic; comparand mere cu pere; apoi cineva i-a raspuns frumos explicandu-i ca merele nu sunt pere totusi. Plus faza cu postacii chiar nu se merita. „Eu personal am fost in cateva randuri blocat deoarece am RASPUNS UNOR PROVOCARI!” deci ca sa inteleg; TU ai raspuns unor chestii scrise de niste persoane si ai fost blocat nu? TU AI RASPUNS si banuiesc ca tonul si exprimarea ta a a fost un pic deplasata. Asa ca ce bine ca nu esti admin; plus de obicei pe un site in care postezi e de preferat sa asculti de ce spune admin-ul ca deh el e un fel de Sf. petru pe site 🙂 . Nu iti convine si te aberezi pac si spam-ul o data de doua ori pana la block. My 2 cents…

                • nu am raspuns unor chestii scrise de niste persoane.

                  Am raspuns unor comentarii la adresa mea, nepotrivite. si am fost bagat la spam.
                  ca sa nu zic ca unele au fost chiar jigniri.

            • @Razvan M

              daca eram administrator, in urma atitudinii care ati avut-o fata de MM, folosindu-va abuziv de dreptul de a baga si scoate oamenii de pe SPAM si IGNORE, v-as retrage acest drept, macar pentru 1 luna de zile.

              nu v-a jignit cu nimic. chiar daca v-a facut postac atotsiutor, De multe ori multii din cei care posteaza, se umfla in pene incercand sa arate ca sunt atotstiutori.

              sunt total dezgustat de astfel de atitudini. lipsite de respect si lipsite de smerenie.

      • Vezi ca saptamana asta va intarzia tov. Putin cu plata.
        Ia de aici 50 lei si stai jos.

      • Au pe dracu aproape tot au furat de la altii in principal de la Americani,un popor de hoti si betivi asta e in gena lor!

    • Prioritatea in Armata romana este schimbarea AG/SPG-9 de 73 mm, AG/RPG-7 este inca bun si poate fi si mai bine modernizat. Ca aruncator de grenade reactive ar fi nevoie de un AGR de cel putin 90 mm pt a inlocui AG/SPG-9. In categoria asta ar intra : MATADOR de 90 mm, Alcotan-100 mm si Apilas de 112 mm. Daca s-ar stresa un pic cei din industria autohtona de aparare ar fi bine de conceput si fabricat un AGR de 107 mm. Bulgarii fac dega asa ceva cu proiectil termobaric.

  3. Arma in varianta anterioare , M3 (la americani e denumita MAAWS) a fost intens utilizata in Afganistan . Cam 1.500 de incarcaturi folosite .
    Actuala varianta (aparuta acum 3 ani ca prototip) are o teava interna in titan (extern e „invelita” in fibra) si garantata pentru 1.000 de trageri .
    Dispune si de ghidaj tip șină standard NATO Mil-STD-1913 Picatinny pentru montarea rapida a dispozitivelor de ochire optice/electronice.
    Acest standard NATO (de șină) il vedeti pe oricare arma portabila occidentala folosita in lupta in ultimii 20 de ani .
    Noi cu nemuritorul AKM mioritic nu am reusit sa implementam asa ceva pe arma dar nici incarcatorul standard NATO (STANAG 4179) . Asta spune mult de gradul de inapoiere a cercetarii militare in RO . Presupunind ca mai exista asa ceva .

    Car- Gustav M4 e net superioara AG (RPG in denumirea engleza).
    Ca bataie, precizie si letalitate .
    Ca accesorii (cu plata) avem dispozitiv de comandat focul de la distanta dar si contactor de lovituri „trase” .
    Cu noile proiectile in studiu (mentionat in articol) , arma ajunge sa loveasca obiective la distanta dubla fata de „normal” . Adica pina la 2.000 metri .

  4. Armata română are nevoie şi de lansatoare de grenade reactive Carl Gustav m4 dar şi de lansatoare de rachete Javelin. Fiecare are rolul lui în combaterea diferitelor ţinte de pe câmpul de luptă. Sunt foarte necesare.

  5. O bună parte a reliefului nostru este muntos, pretabil folosirii acestei tehnici, deci vânătorii de munte ar fi încântaţi de achiziţie. Binenţeles şi în cantităţile necesare nu doar câte vreo două, cum e obiceiul…

  6. m-ati innebunit cu arma asta… Carl Gustaf M4.
    de 1 an tot este ridicata in „slavi”.

    este intr-adevar o arma foarte buna. dar sa o lauzi la infinit… ca pe Ceausescu…

  7. Propun un articil comparativ… AG 7- CARL G.- PANZERFAUST, si parca israelienii aveau ceva de genul high velocity. Ca sa ne lamurim si noi cum sta fiecare. Oricum, sa compari armele astea cu rachetele antitanc e de raaul curcilor ?!

    • sunt cateva articole in care sunt si ceva comparatii…

      marele avantaj al lui Carl Gustav, in comparatie cu RPG-7 provine din calibrul lansatorului.
      si anume Carl G-M3 are un calibru de 84mm ceea ce i-a permis mereu munitii mult mai puternice ce pot parcurge distante mai mari.
      In comparatie RPG-7 (AG-7) lansatorul are un calibru de doar 40mm de aici si limitarile…

      astept cu nerabdare articole despre dezvoltarea LAPGECA-99/LGEI-99 si LAPGECA-95 care sunt produse romanesti.

      https://www.rumaniamilitary.ro/mgk-bur-intra-inzestrare

      • Nu e buna comparatia calibrelor. Desi teava RPG-ului e de 40mm, focosul sta in exterior. E mai lat decat teava. De aia RPG-ul are proiectile AT inca bune (desi limitate ca raza), si proiectile termobarice bune. CG-ul are in schimb fragmentatie mai buna si HE mai bun, impreuna cu proiectile de iluminare, fum si chiar camere (desi ultima nu e folosita). Ambele sunt dificil de folosit la distante mari: CG-ul necesita o traiectorie inaltata, si trebuie sa stii cat il inalti (e rapid pt un recoilles, dar tot lent comparativ cu un glont sau obuz). RPG-ul e extrem de susceptibil la vant (si in maniera ciudata, pt ca la vant transversal, se misca in sensul opus vantului, nu invers ca la o arma balistica).
        CG-ul modernizat are greutatea de 7kg gol, cat un RPG vechi fara proiectil. Unul nou are 3.5kg fara proiectil. Asta e o nebunie si e un mare plus la portabilitate (cantareste cat o arma de asalt cu tot cu munitie): http://www.airtronic-usa.com/products/gs-777-lightweight-shoulder-fired-recoilless-launcher/
        Ambele au nevoie de optice bune ca sa loveasca ceva decent la distanta peste 200 de metrii.

        • E buna comparatia mea.

          Calibrul influenteaza precizia de lovire la distant mare.
          Fara un calibrul mare all Gavin nu AI o precizie buna la distantanta mare

          Calibrul mic inseamna combustibIl Putin, viteza mica, precizie redusa. CE sa zic CA proiectilul evoluiaza Putin interior teava scurta

  8. Carl Gustaf e cea mai buna arma de infanterie inventata prin prisma costului, portabilitatii, eficientei si versatilitatii ei. A fost aleasa de US Navy Seals, US Special Forces, British Special Air Forces, canadienii, germanii, etc.

    Totodata e si genul de arma periculoasa pentru armatele mari in lupta cu armatele mici echipate cu astfel de arme portabile de un singur om (7 kg) dar extrem de puternice si versatile.

    Sa ai un tanc de milioane de euro cu un echipaj antrenat mii de ore sau un alt vehicul de lupta sofisticat scos din lupta de un proiectil de cateva mii de euro nu e prea placut, e chiar o problema. De asta prietenii de la Est ar fi extrem de deranjati de o astfel de achizitie si vad ca si-au trimis postacii la inaintare ca sa explice ca nu sunt bune de nimic…

    Insa CG trage si cu multe alte munitii, nu doar anti-tanc ceea ce il face extrem de util in multe situatii si de asta americanii si-au echipat trupele cu arma aceasta.

    A fost folosit in varianta M3 in Afganistan, unde s-a dovedit mai usor de utilizat si mai practic decat Javelin, si apoi ca lectie invatata a devenit standard issue pentru soldatul din US Army, toate brigazile avand acum CG.

    • A propos de munitie, de pe wikipedia despre varianta M3, unele din optiuni:

      The M3 MAAWS fires the following ammunition:[citation needed]
      High Explosive Dual Purpose (HEDP) round
      High Explosive Anti-Tank (HEAT) round
      High Explosive (HE) round
      Illumination round
      Smoke round

      Note that the following are Canadian designations (other countries use similar terminology, replacing the „FFV”)

      FFV441 is an HE round, useful in a „lobbed” trajectory to 1,000m, which can be fused to either detonate on impact or as an airburst.

      FFV441B is an HE round with an effective range against personnel in the open of 1,100 m. The round arms after 20 to 70 m of flight, weighs 3.1 kg, and is fired at a muzzle velocity of 255 m/s.[14]

      FFV469 is a smoke round fired like the FFV441, with a range of about 1,300 m. The 3.1 kg round is also fired at 255 m/s.[14]

      FFV502 is an HEDP round with the ability to be set to detonate on either impact or one-tenth of a second afterwards. Effective range is 1,000 m against dispersed soft targets such as infantry in the open, 500 m against stationary targets and 300 m against moving targets. Minimum range is 15 to 40 m to arm the warhead. Penetration exceeds 150 mm of rolled homogeneous armour (RHA). Ammunition weight is 3.3 kg and muzzle velocity is 230 m/s.[14]

      FFV509 is an ASM (Anti-Structure Munition), designed especially for destroying buildings and other types of urban constructions. The fuse has two modes, impact or a delayed function.[18]

      FFV545 is an illuminating star shell, fired up to 2,300 m maximum range, but with an effective envelope of 300 to 2,100 m. Suspended by parachute, the star shell burns for 30 seconds while producing 650,000 candela, providing a 400 to 500 m diameter area of illumination.

      FFV551 is the primary HEAT round and is a rocket-assisted projectile (RAP). Effective range is up to 700 m (400 m against moving targets) and penetration up to 400 mm of RHA. Ammunition weight is 3.2 kg and muzzle velocity is 255 m/s.[14]

      FFV552 is a practice round with the same ballistics as the 551.

      FFV651 is a newer HEAT round using mid-flight rocket assistance for ranges up to 1,000m. In theory, it has less penetration than the FFV551, but it includes a stand-off probe for the fuse to improve performance against reactive armour.
      HEAT 655 CS (Confined Spaces) „high-explosive anti-tank (HEAT) round that can be fired by the 84 mm Carl Gustaf recoilless weapon from within small enclosures”[19][18]

      FFV751 is a tandem-warhead HEAT round with an effective range of 500 m and ability to penetrate more than 500 mm of armour. Weight is 4 kg.[14]

      FFV756 is an MT (Multi Target) ammunition, designed for combat in built-up areas and for incapacitating an enemy under cover inside a building or some type of fortification. The MT 756 uses a tandem charge.[18]

  9. AG 7 sau RPG 7 e si ea destul de versatila ca munitie si ieftina, insa e foarte imprecisa, trebuie sa fii la 50 m ca sa fii sigur ca lovesti tinta, ceea ce nu e prea util ca te poate impusca si un incepator inainte sa apuci sa tragi tu.

    Altfel, la 500 m probabilitatea de a lovi tinta e de 4%… La 200 m e la 51%.

    Nici munitia nu e asa de performanta ca penetrare.

    The RPG-7 can fire a variety of warheads for anti-armor (HEAT, PG-Protivotankovaya Granata) or anti-personnel (HE, OG-Oskolochnaya Granata) purposes, usually fitting with an impact (PIBD) and a 4.5 second fuze. Armor penetration is warhead dependent and ranges from 30 to 60 centimeters of RHA; one warhead, the PG-7VR, is a ‘tandem charge’ device, used to defeat reactive armor with a single shot.

    Hit probabilities[edit]

    A U.S. Army evaluation of the weapon gave the hit probabilities on a 5-meter (16 ft) wide, 2.5-meter (8 ft 2 in) tall panel moving sideways at 4 meters per second (8.9 mph).[19] This probability decreases when firing in a crosswind due to the unusual behaviour of the round; in an 11-kilometer-per-hour (6.8 mph) (3 m/s) wind, the gunner can not expect to get a first-round hit more than 50% of the time beyond 180 m.[20]

    Range Percent
    50 m 100%
    100 m 96%
    200 m 51%
    300 m 22%
    400 m 9%
    500 m 4%

    • Varianta Airtronic e mai precisa. Nu e corect sa compari varianta moderna a M4 cu varianta veche a AG-ului. CG a trecut si el prin niste modernizari.

      • AG’ul e imprecis orice i’ai face, pentru ca 1) nu are teava ghintuita ca CG si 2) viteza la gura tevii e mai mica. Oricat ar compensa tot imprecisa ramane, chit ca accelereaza dupa aia, sau se roteste putin in zbor.

        Acelasi motiv pentru care CRV-7 va fi mai precisa decat orice S5 sau S8: pleaca din teava deja cu viteza mare, si rotatie si translatie

        • AG 7 e depasit tehnologic si e folosit de „rudele mai sarace” care nu au bani de altceva . E si motivul imensei difuziuni planetare a respectivei variante . Constructie simpla si e foarte ieftin .
          Actualmente seria AG (RPG) a ajuns la AG 32. Puternica arma antitanc . Dar cea mai periculoasa arma NEDIRIJATA individuala antitanc e AG 29 .(exista doar in varianta antitanc)
          Aici video cu ce poate face arma asta unui T 72 sirian.

          https://www.youtube.com/watch?v=Vl5kkryn7tk

          De remarcat , se salveaza un singur membru al echipajului (banuiesc mecanicul conductor) , munitia din turela ia foc pirjolind tot in interior ( elocventa flacara care iese din turela si fumul care iese pe teava ) . Ce inseamna sa trimiti tancurile la lupta in oras fara trupe de infanterie de sprijin .

          Carlg Gustaf in schimb e o arma polivalenta in functie de proiectilul folosit .

          • Aicea vb de ag 7 si 9, alea pe care le folosim si producem noi. Sunt unii care zic sa investim in modernizarea lor, sunt altii care zic sa trecem la CG sau PzF 3 si gata.

          • Da, RPG 29 e mai puternica si de temut, desi are un range de doar 500m si e grea (12 kg goala si 20 kg cu proiectil) s-a dovedit periculoasa pentru tancurile vestice si israeliene.

            Romania nu o are in dotare si nici nu cred ca o sa ne apucam sa importam armament rusesc acum – cred ca nici nu ni le-ar vinde rusii, dat fiind ca ar fi primii candidati sa aiba de-a face cu ele la primire…

            Ideea e ca pana la a-si lua tot felul de sisteme complexe si scumpe gen Patriot, Romania trebuie sa-si cumpere arme eficiente asimetrice – gen CG M4 pentru anti-tanc, iar daca ramanem la portofoliul suedez atunci RBS 70, ghidate laser, pentru lupta asimetrica contra avioanelor si elicopterelor adverse. Daca ai cateva mii de arme din astea in armata nimeni nu-si va risca tancurile si avioanele pe aici, sa piarda un aparat de zeci sau sute de milioane de euro dat jos de un proiectul de cateva sute sau mii de euro.

            In al doilea rand sau pe poate chiar in primul rand trebuie refacut armamentul soldatului de infanterie – arma, armura imbunatatite. Si adus munitie suficienta pentru toate fortele si/sau refacute fabricile.

            Altfel e ca si cum ai da o spoiala noua peste o ruginitura si o armare extrem de scumpa dar foarte superficiala – daca iti scot aia Patriot din uz (tragand mai multe rachete decat avem noi interceptoare, ceea ce nu va fi prea greu la banii nostri) si cele 12 avioane F-16 – din care probabil merg jumatate in cel mai bun caz, ramanem in ,,,, gol. Munitia nu se mai face in tara si nu stam bine la acest capitol.

            Norocul nostru e ca amenintarea e modesta deocamdata, dar sa te bazezi pe asta e o mare eroare pe termen lung.

            • Te rog sa nu imi mai dai o racheta AT sau MANPAD care sa necesite un trepied. Din clipa in care apesi tragaciul, cineva incepe sa traga in tine. Trebuie sa fugi, si sa lasi naibii trepiedul, lansatorul si calculatorul cu optica. Astea nu sunt ieftine…..

  10. eu as inlocuit AG-7 cu LAPGECA-95
    Si as dezvolta si o lovitura anti-tanc pentru lansator.
    E interesant pentru ca LAPGECA are un calibru de 95mm ceea ce-i permite o cantitate ceva mai mare de armament.

    Chia daca AG-7 are un calibru de 105mm, datorita faptului ca tubul de lnsare are calibul de doar 40mm, arma este imprecisa la distante > 300-400m.

    daca comparam cu AG-9 de exemplu… precizia estei mult mai buna. in special din cauza tubului (tevii tunului).
    acelasi avantaj poate sa-l aiba si LAGECA-95. proiectilul volueaza in interiorul tubului. ceea ce-i creste precizia la tinta, pe distante ceva mai mari.

    dar trebuiesc dezvoltate proiectile diversificate.
    mai adaugam 1 luneta cu computer (de pe AG-7) de la airtronic si 2 manere frumoase!

  11. RPG7
    Raza – 1500m cu bomba exploziva 60mm; (1km cea de 40mm).
    Capacitate de penetrare: deja in 1977 incepe productia PG 7L (93mm) 600 RHAe; 1.1m beton armat; 1.5m caramizi, 2.5m pamant.
    1988- PG 7R (105mm – tandem) 600 dupa ERA sau 700mm fara ERA; 1.5m beton armat; 2.7m pamant (cam scump).
    PG-7LT este si mai perfromat.

    @Alex3 In ce priveste acuratetea ce este pe Wiki este cel putin „rautacios” caci nu se fac precizarile necesare. Acolo nu este acuratetea RPG7, in general, ci in prezenta vantului si se testezeaza 85mm adica versiunea originala a muntiei si a RPG (fara optice care apar la vesiunile viitoare):
    Fara vant sanse de a lovi tinta erau:
    200m ai cam 70%;
    250m-50%;
    300m 34%.
    Intre timp au aparut noi variante de lansator si munitie.

    Una din marile probleme in privinta acuratetei este estimarea distantei dar astazi nu mai este asa de greu echipamentele necesare sunt destul de compacte. Impactul este mare astfel la 300m ajungi la aproape 60%.

    Versiunile mai noi au mai corectat din probleme astfel in doctrina URSS se spunea ca distanta optima de a angaja un tanc de 2m inaltime este de 300m. A se vedea si:
    Putin mai veche:„U.S. Army infantry platoons may one day be fighting with an Americanized version of the famous, Soviet RPG 7 anti-armor weapon.
    Army testers recently evaluated Airtronic USA Inc.’s RPG 7 as part of service’s annual Army Expeditionary Warrior Experiment.

    “The durability, simplicity, low cost and effectiveness of the RPG 7 has made it the most widely used man-portable anti-armor weapon in the world, according to the AEWE’s Systems Book of selected technologies chosen for this year’s experiment.

    The problem was that RPG ammunition is made in Europe and could not be safety certified in time for this year’s live-fire portion of AEWE, he said.

    “Special-ops command is a little ahead of the Army as far as looking at these,” Lubin said. “They have got the lots of ammo certified … we didn’t not have that luxury. Soldiers could handle it but couldn’t pull the trigger on it.”

    This challenge may be solved in the future since Airtronic USA is working on producing the ammunition for it in the United States, Lubin said.

    The weapon did perform well when company representatives fired it at targets between 900 and 1,200 meters away, Lubin said.

    “The accuracy seemed to be very good,” he said.

    https://kitup.military.com/2015/02/army-tests-soviet-designed-rocket.html
    Nu stiu daca intre timp nu s-au complicat lucrurile datorita licentei (sanctiuni Rusia).

    Nu sustin ca ar fi o arma foarte precisa dar nu este chiar de lapadat, ar trebui modernizat atat lansatorul (rangefinder si „optica”) cat si munitia (ar fi amuzant ca Romania sa scota din dotare RPG7 iar US sa il introduca).

    Filipinezii au primit la sfarsitul lunii trecute sau aceasta RPG7 de la Airtronic:
    https://www.youtube.com/watch?v=jn37DeFX2Uw

    SPG9
    Raza – lovitura exploziva 5400m (4.5km corp din fier); HEAT 1.3km iar bulgari au pana la 6km.

    Penetrare 550 fara ERA 400 cu ERA (nu stiu daca avem PG-9VNT). Fara ERA poate penetra, frontal, chiar si T72 B (dar nu si cu Kontakt 1 – T72 A + Kontakt 1 poate). Sa nu uitam ca mai sunt si APC/IFV si cu vasta lor majoritate nu are probleme si sa folosesti ceva mai scump in orice situatie este scumpo 🙂 . Iar la o adica este suficient de ieftin incat sa il abandonezi daca trebuie sa evacuezi rapid.

    Are o acuratele foarte buna pana la 800m, ISIS il folosea de multe ori ca sniper contra pozitiilor inamice cand nu doreau sa le avarieze prea mult (mai ales in cladiri trageau prin geamuri sau diferitele guri din zid).
    Din punctul meu de vedere ar ramane in folosinta mai limitat (muntie termobarica).

    Ceva trebuie ca o complectare la RPG7-9 dar sa fim foarte atenti ce alegem.

    Ca fapt divers ISIS avea fabrica de RPG7 si 9.

    @chipp
    LAPGECA-95 este termobarica.

    Trebuie sa caut link-ul:
    „- mina săritoare cu exploziv combustibil-aer „MISECA” (Produs C21) – prototip industrial omologat cu UPS Dragomireşti;
    – lansator portabil de grenade termobarice cal. 99 mm „LAPGECA-99” – prototip de cercetare avizat;
    – lansator portabil de grenade termobarice cal. 95 mm „LAPGECA-95” (similar cu RPO-A rusesc) – model experimental avizat;
    – bomba de aviaţie de 100 kgf „BAECA-100” – model experimental avizat pentru componenta de luptă;
    – grenadă termobarică cal. 105 mm pentru aruncătorul de grenade AG-7 – prototip industrial omologat cu S.C. „Carfil” Braşov.”

    Toate sunt destul de interesante (desi mina nu cred ca are sanse si sincer nu prea imi plac cele care nu sunt AT).

    • SPG-ul e greu in draci. Si tot treb sa fugi de unde tragi dupa ce ai tras (daca nu vrei sa iti vezi organele interne fara raze X).

  12. Ce inseamna sa ai capacitate amfibie sa poti sa te antrenezi:
    VIDEO Comandantul Fortelor Terestre SUA in Europa, impresionat de Armata Romana dupa exercitiul de trecere a Dunarii: „Lucrez in armata de 37 de ani, iar aceasta a fost cea mai bine organizata si executata traversare a unui curs de apa pe care am vazut-o vreodata”
    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21911488-video-comandantul-fortelor-terestre-sua-europa-impresionat-armata-romana-dupa-exercitiul-trecere-dunarii-lucrez-armata-37-ani-iar-aceasta-fost-cea-mai-bine-organizata-executata-traversare-unui-curs-ap.htm

    Bravo lor.

  13. Concluzionez comentariul meu al acestui articol cu un mic memento: armele cu tragere de pe umăr au avut un rol important în primul război din Afganistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *