Soldatul Svejk aplica statutul rezervistilor voluntari

Sursa foto: RecrutareMApN

COMUNICAT NR. 88
Data: 02.04.2018

M.Ap.N. continuă procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari în anul 2018

Procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari ai Armatei României continuă în anul 2018 cu o nouă etapă care a început luni, 2 aprilie, cu selecţionarea candidaţilor care doresc să încadreze funcţii de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri şi soldaţi-gradaţi rezervişti voluntari.

Pentru anul 2018 sunt disponibile peste 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, aproximativ 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari.

Recrutarea candidaților se va desfășura în perioada 2 aprilie – 8 iunie, iar selecția candidaților, repartizarea pe funcții, anunțarea candidaților declarați admiși și instruirea acestora se vor desfășura conform unui calendar care va fi anunțat în timp util.

Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, candidaţii se vor prezenta la sediile centrelor militare zonale, judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente:
a) actul de identitate, în original şi în copie;
b) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii;
c) acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie;
d) permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice;
e) livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

La prezentarea la sediile centrelor militare, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele procesulului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială (dacă este cazul).

De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini.

Pentru alte detalii, cei interesaţi se pot adresa centrelor militare judeţene sau de sector. Adresele poştale şi datele de contact ale centrelor sunt disponibile pe pagina de internet destinată recrutării, accesând http://recrutare.mapn.ro/index.php?pagina=Contact.

* * *

În urma campaniei de recrutare și selecție a soldaților și gradaților rezerviști voluntari desfășurată în anul 2017, au fost recrutați 739 de candidați, dintre care 209 au semnat contracte cu unitățile militare beneficiare.

Procedurile de recrutare a rezerviștilor voluntari se desfăşoară în baza Legii nr. 270 din 10 noiembrie 2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari şi a Normelor metodologice de aplicare a acesteia.

Rezerviştii voluntari reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a personalului militar în activitate.

Iata ca a venit si ziua cea mare dupa ce in anul 2017 SOC-SOC armata iara si din nou nu si-a respectat promisiunile.Inca din 2016 ministrul de atunci, Mihnea Motoc pomitea desfasurarea recrutarii pentru un numar de 2700 de cadre militare si soldati gradati( citam si nu vorbim gratuit https://www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/mapn-romania-ar-putea-avea-2-700-de-rezervisti-voluntari-611944.html ). Desigur in anul de gratie 2017 numarul initial anuntat s-a redus cu 500 si la “bataie” au fost scoase un numar de 2200 de posturi toate pentru soldati-gradati. Ministerul anunta apoi in mod evaziv ca posturile pentru cadre militare vor fi anuntate “in timp oportun”. Dl Ministru Tutianu mult mai transant a zis cu subiect si predicat “nu se fac recrutari pentru ofiteri anul acesta” (citam desigur: http://cetateanul.net/stiri-de-ultima-ora/armata-romana-recruteaza-rezervisti-sunt-2-200-de-locuri-pentru-soldati-si-gradati/ ). La o intelegere elementara a comunicarii in mediul militar intrebam retoric, nu eram mai util sa comunici din start ca ai doar posturi pentru soldati si gradati si sa spui ca pentru anul 2018 vor fi locuri pentru cadre militare rezervisti voluntari? Ei nu, aparent este mult mai util sa camuflezi informatia si sa pui oamenii pe drumuri pana la centrele militare sa intrebe aceleasi chestii in mod repetitiv obsesiv.
Amploarea succesului campaniei si faptul ca ministerul prin ai sai experti este depasit evident de implementarea acestui proiect rezida in cifrele prezentate in comunicat: 2200 de posturi, incadrat 209. Apoape la fel de bune rezultate ca la fotbal.

Si ajungem in anul de 2018 si acest anunt. Aparent a durat 3 ani din 2015 in prezent sa pricepa ministerul ce si cum ar trebui sa functioneze acest sistem. Ei, nu. Nici poveste. Deoarece ministerul nu a inteles nici pana in prezent care este profilul unui om care doreste sa se ofere voluntar in serviciul militar. Pentru cadre militare ministerul are in spectrul de selectie persoane care detin deja calificari, unele inalte si de regula au un loc de munca stabil. In acest context, candidatul admis trebuie sa renunte la serviciu timp de cateva saptamani pentru instruirea initiala. Este normal sa fie asa. Dar aici apare problema, pe acesti oameni nu banii ii motiveaza, cum ministerul insista sa afirme ci posibilitatea de a face ceea ce isi doresc, sa se specializeze in arma in care doresc. Pentru cei cu experineta militara trecuti in rezerva, cheia sucesului nu este acel 10% ci posibilitatea de a trece pe un grad superior ori intr-un corp superior.

Evident ca nici poveste sa existe astfel de mentiuni in actele normative ce aplica legea 270/2015 si ministerul este ferm convins ca banii sunt problema. Da, la o persoana care in civil castiga ca de doua ori cat militarul problema este banul.Asa-i cand logica doare. Sa ajungem la ofiteri acum. Aparent in aplicarea acestei legi tot ministerul s-a gandit ca ar fi o idee buna sa discriminam oameni geografic. Daca un candidat ar avea aspiratii de ofiter, renunta la serviciu 2-3 luni in functie de situatii, isi pune angajtorul in cap isi ia inima in dinti si merge la centrul zonal i se spune elegant: pai avem 3 locuri, unul pentru tancuri, altul pentru psihologie si unul pentru mai stiu eu ce specialitate care fix de aia este nevoie.

Adica nu exista macar cateva locuri pentru infanterie pe fiecare judet si mai apoi cu specificul local. Chiar nu mai este nevoie de un pluton de infanterie eventual cercetare pe langa orice unitate? Politie militara sa dirijeze traficul cand scot aia tancurile din unitati? Ideea ar fi sa formezi cat mai multi oameni in aceste specialitati pentru ca este cel mai ieftin. Ei nu, aparent este mai necesar sa formam intai serviciile, unitatile de sprijin de lupta si mai apoi ce avem nevoie? A da, unitati de lupta!

Rezerva ar trebui sa insemne locul unde daca esti apt si doresti, ai studiile pentru categoria respectiva sa te poti specializa in ceea ce doresti. In loc de asta este inca un pat a lui Procust din uriasul complex militar unde ori esti prea mare, ori esti prea mic, ori nu sunt locuri pentru specialitatea ta, ori nu ai studiile pentru alta specialitate ori nu esti macar felcer sa te angajezi subofiter sanitar. Nu domnilor, nu asa se face treaba. Sunt curios cum vor arata cifrele dupa acesta etapa, estimez tot o incadrare de 10%.
Toata aceasta operatiune se intampla in timp ce Rusia atinge noi cote de militarizare si prietenul polonez si-a asigurat apararea cu aproximativ 50000 de rezervisti.

Si ma opresc aici domnilor din minister. Consultanta costa.

Ma semnez ca Lt (rez) – unul din multi care au parasit sistemul si au sperat ca prin acest proiect isi pot servi tara in continuare, dar dvs inistati sa ii tineti la usa.

90 de comentarii:

  1. Salut.Pai din ce spui matale cei din mapn demonstreaza un singur lucru, sunt ghiolbani.

  2. Am vrut si eu sa ma inscriu, doar ca perioada de instructie este mult prea mare si nu imi pot lasa locul de munca sa devin ofiter/subofiter in rezerva. Nici un angajator nu este dispus sa te lase 2-3 luni pe bara sa imi faci tu placerile, mai ales cand altii depind de tine. O sa se duca cei fara loc de munca, sau care e prost platit si nu au nimic de pierdut. O sa vad daca reusesc sa ma inscriu si sa acopar macar jumatate de perioada cu concediul de drept.

    • Buna, buna.
      Eu m-am inscris si am aceeasi problema. Sefu depinde de mine foarte mult, la fel si oamenii di santiere. Lucrez in proiectare constructii si telefonul suna mereu. Dar dorinta mea sa faca ceva pentru tara m-a facut sa imi asum riscurile si totusi, sa aplic pentru rezervit.
      Am depus dosarul pentru soldati, pentru ca instructia dureaza cel mai putin, respectiv 4 sapt instructia militara si 5 sapt pregatirea teoretica. Ma rog, am dat probele, testele, vizita medicala… si acum astept sa ma sune pentru instructie, daca prin loc.

      La munca: desi am o relatie super lejera si sefu, interactionez direct cu el si chiar e super ca om. I-am spus ca am trecut probele si astept sa ma sune… Nu a reactionat cum as fi vrut dar a reactionat cum ma asteptam. Pana la urma, omul e ingrijorat si chiar pierdut putin, fara mine.

      Acum, nu stiu ce sa fac…sincer. VREAU sa fiu in rezerva si poate mai incolo in activitate dar un gram mai mare, aferent studiilor. Nu ma deranjeaza ca sunt/voi fi soldat, dorinta mea e mult prea mare…dar se merita??? Si da, snt femeie, deci nu am pregatirea militara.

  3. Vezi, chestile astea ies la suprafata prin articolele de genul si cand vad ce scrii ma doare sufletul. Sti de ce, ca exact de oameni ca tine ii nevoie, cum spui specializati cu un loc de munca bun. Dar locul ala de munca bun tu l-ai obtinut ca esti bun cu adevarat, ai invatat, ai studiat si mai apoi te-ai specializat. Este exact cum spui, vor intra cei ce nu au nimic-nimic de pierdut dar asta inseamna o resursa umana foarte slaba pentru armata.
    Ca vrei sa iti acoperi din concediul legal o parte din instruire este laudabil si arata hotarare dar ca tine cred ca sunt sub 1%

  4. E facut prost proiectul ca ideea este buna.

    Dar cum pana mea te astepti ca eu, un amarat de fruntas cand am terminat armata ca n-aveam de unde sa duc damigene cu vin (facuta imediat dupa liceu cu japca) acum dupa o facultate ,10 ani experienta in IT si certificari, cu un salariu decent chiar si pentru o tara din UE sa ma duc sa car telefoane in spinare ca eu cica am facut transmisiuni? Nu zic de bani, zic de facut lucruri care sa-mi faca placere din punct de vedere profesional. De ce pana mea as lasa eu serviciul unde sunt tratat ca om, cu program flexibil ca sa merg sa invat ce ? Sa trag cu pusca? Stiu deja, la 10 ani dupa armata inca ma descurc destul de bine.

    Amicul meu,caporal dupa armata, medic primar chirurg acum, are un salariu decent desi conditiile de lucru sunt cum sunt, mai colaboreaza si cu o clinica privata part time. Pai asta crezi ca se duce el pana la Cercul Militar intre 2 slujbe, dus/luat copilul de la scoala/gradinita in traficul din Bucuresti ca sa-i spui tu ca ai post pentru sofer (ca el a fost sofer in armata)?

    Sa plateasca si eu vreun meleon sau doua la niste elvetieni sau altii care au programe similara, sa scoata un program facut cu cap (cacofonie intentionata) nu ca asta.

    • Pai stai 15min la poarta unei U.M.. Cu exceptia unora care s-au angajat cu contract de 1-2 ani, o sa vezi numai burtosi iesind de acolo la sfarsitul programului. Pe vremuri, G.A.Z.-ul era intr-un colt al unitatii iar acolo se cresteau de toate, nu numai rhatani. Azi se pare ca au devenit unitati de ingrasare suine. Sa nu mai amintim de chefurile de la popota, ce vremuri dom’le. Beai de-ti faramai ficatii cu banii de inghetata ai unui amarat de copil. Bah, da fasolea… fasolea aia a fost marea dragoste. Despre orez („balastru”) mai bine nu vorbim.

  5. Nu au nevoie de ofiteri rezervisti deoarece au deja prea multi activi.
    Parerea mea.
    Oricum , cam peste tot formarea de ofiteri in rezerva se face prin scoli de ofiteri. Cu doua mari orientari . Activi si rezervisti.
    + specializarile.
    E naiv sa crezi ca un ofiter rezervist( sa zicem artilerist dar e valabil pentru oricare specialitate ) il formezi cu doar 2-3 luni de scoala.
    Odata format ofiterul , legea trebuie sa asigure mentinerea postului din civilie pe perioada concentrarii , mobilizare .
    Sintem ramasi inca la modelul RSR.

  6. Asa-i, o idee buna ingropata(probabil) voit intr-un hatis de conditii…
    Bine ca altii pot sa isi pregateasca rezervistii – si nu cred ca e vorba doar de bani!
    De ce sa aduci impreuna unii care stiu ce vor, care in caz de ceva nu ar sterge-o ca sobolanii, cind poti sa mai aduci niste pile si relatii si sa le mai dai un os de ros…
    Pacat, inca o data, ideea de inceput a fost faina! I-au dat in cap! Deranja prea multi burtosi…

  7. Ha-ha-ha
    Cand am terminat facultatea, taica-miu a dat spaga unui ofiter de la centrul militar, sa ma ia in armata, ca tot n-aveam nici un rost pe lume.
    Cu spaga respectiva, ala m-a chemat dupa vreo 10 luni, timp in care m-am insurat, am gasit un serviciu bun, m-am mutat la prima mea locuinta si am pus-o si de unu’ d-ala mic…
    A trebuit sa-i fentez de vreo 3 ori, insa angajatorul meu mi-a spus ca e cazul s-o rezolv cumva, ca sa-mi faca contract pe perioada nedeterminata. Asa ca am dat si eu spaga la randul meu, sa scap de toata prostia cu armata, ca-mi trecuse cheful…

  8. Pe vremuri rezervistii erau chemati sa se puna la pct cu noua tehnica in masura in care apareau tipuri noi de arme.
    Tin minte ca la dotarea armatei cu IAR 93, au fost chemati la specializare citiva colegi care lucrasera deja la proiectarea avionului si care stiau mult mai mult despre avion decit cei care ii scolariza.

    Astazi cred ca nu ar strica ca armata sa primeasca de la rezervisti o injectie de know-how, sau mai degraba as vedea-o ca un fel de schimb de experienta intre specialisti civili si militari. Desigur, pt. aceasta categorie de specialisti ar trebui gasita o modalitate atractiva, atit financiara cit si a timpului afectat.

    • Ai pus punctul pe I. Exact despre injectia asta de know-how este vorba. Cum zice colegul de mai sus, are 10 ani experienta in IT si daca doreste totusi si face un scarificiu, tu minister ii spui ca ai locuri la intendenta si tancuri? Pai daca ar merge la CMZ ar trebui luat in brate si pupat( stiu o domnisoara lt acolo, nu s-ar supara deloc colegul).
      Ce ar putea sa insemne injectia asta de know-how in IT&C la nivel de minister? Nici nu indraznesc sa ma gandesc, ca poate ar merge treaba nu bine ci foarte bine ori asa ceva la noi nu-i voie. E neregulamentar!
      Si problema ramane, daca ai un baiat/fata, care isi doreste chestia asta, ii permite locul de munca, este specializat, cum dracu sa il tii la usa mai ca ceva zile mai tarziu sa te plangi ca esti pe minus cu 6400 de oameni.

  9. Tara lui Andrei

    Fifor a spus, totusi, ca au invatat niste chestii din valul de „recrutari” de anul trecut, ca au facut niste modificari si eu sincer cred ca anul asta o sa fie ceva mai bine…

    Si jumatate din procentaj daca l-ar indeplini ar fi bine… Cred ca aici inca odata se vede spiritul nostru latin. Peste tot in jurul nostru slavii (si altii) sunt cu arma-n mana metaforic vorbind. Noi… Noi suntem pacifisti de fel… 🙂

    • Da a invatat cum sa traga tzeapa prostilor care s-au mai dus. In lege scrie ca ai toate drepturile unui soldat profesionist in activitate, inclusiv dreptul la norma de hrana, haine (care sunt vechi fiind de la casat luate, cu masuri de „burtosi” pe care esti obligat sa le ajustezi pe banii tai) solda in functie de grad si functia primita la repartitie si de vechimea in munca si transport de acasa la unitate si invers cu celebrul vsd. Dar nu e asa ca „nu esti militar”. In plus mananci la popota/cantina unitatii scoala obligatoriu ca „asa era pe vremea mea” si tre sa traiasca si Ro Army Cattering cu ceva, care serveste o mancare de cantina din anii 80 la pret de Hilton. Ghici cine plateste toate astea? Rezervistul voluntar = tzepuit. Asta in conditiile in care ai contractul de munca suspendat si nu primesti nici un ban de niciunde iar vechimea din civilie „nu are valoare in militarie” solda fiind de fix 1100 de lei net.
      Sa ne invatam minte. Haideti la recrutare! Sau Hai liberare!?

  10. @lt(rez)

    Stii care-i faza. Prin 2015 am fost la actualizarea datelor la CMZ. Spre meritul lor aici in Bucuresti au fost foarte ok si n-am pierdut vremea pe acolo, in 15 minute eram plecat cu datele actualizate. Nu mai tin minte ce date au cerut exact dar nu mi-a spus nimeni nimic de posturi, de eventuale chemari la reimprospatarea informatiei etc.
    Personal, eu am avut contact cu oameni care lucreaza pentru DOD la niste conferinte si am avut un schimb de idei cu ei. N-am avut acces la informatii secrete sau mai stiu eu ce dar cateva trucuri tehnce profesionale tot am invatat.
    Dar cel mai mare castig pe care l-as vedea, vorbesc pe partea de IT ca aici ma pricep, sunt destui care lucreaza pentru companii externe cu tehnologii care la noi abia sunt la nivel de idee in companiile private, ce exista pe la ANAF sau in alta parte nu suport comparatie. Multi din oamenii astia ar face cate ceva pentru armata in schimbul unei minime pregatiri militare deoarece nu au avut ocazia de a vedea ce inseamna armata dar sunt si rezervisti ca mine care ar putea aduce un suflu nou.

    Personal cunosc cativa absolventi de Academia de Tehnica Militara care sunt foarte buni tehnic dar, ghici ce, lucreaza la privat. Mai stiu pe cineva care a facut facultatea la SRI (nu mai stiu exact denumirea oficiala) care a platit ca sa plece din sistem inainte de termenul legal. E programator cu peste 10 ani experienta si castiga un purcoi de bani la privat, cum ar fi sa-l aduci pe asta pe post de consultant cu upgrade-urile la soft-uri, chiar si la alea de uz intern gen pontaj, fluturas salariu etc ?

    Sunt ferm convins ca in multe alte domenii situatia este similara dar trebuie ca statul sa ne ajute sa-l ajutam.

  11. Dupa cate tin minte in armatat nu e vorba de ce dporesti tu ci de ce are nevoie ea!

    Si ma asa niste dubii ca armia roaman are nevoie de prea multi ingineri de IT cat de din aia de creapain bataia proiectilelor .

    • Turcu și pistolul

      Dupa cate tin minte in armatat nu e vorba de ce dporesti tu ci de ce are nevoie ea!

      Știu eu niște cadre, multe din păcate, care doreau doar fripturi în sânge și vinuri cu aburu’ pă sticlă și să iasă cât mai rpd la pensioară!

  12. In armate era si este vorba de ce are nevoie ea in principal dar cum nu are nevoie de 3 oameni ci de 10.000 la prima strigare se mai impleteste putin si cu inclinatile omului. Fiind vorba de un om cu inclinatii spre domeniul militar, sigur el sau ea nu va manifesta interes spre pictura, dans sau metafizica. Dar inca nu s-a nascut omul care sa ma convinga, argumentat din punct de vedere militar, ca inainte de unitati le lupta ai nevoie de unitati de sprijin de lupta si mai inainte de astea ai nevoie de servicii. Cand incepi recrutarea cu adminstratie, psihologie etc incepe sa-mi miroase mie a dedicatii exact ca la Salam sau alte mezeluri. Daca discutia incepea cu ne mai trebuie o brigada de infanterie, atunci ma puneam jos, taceam din gura si priveam cum o idee buna poate fi aplicata decent in Romania.
    Cu IT&C in secolul asta ii practic backbone-ul la operatiuni.Ca la noi nu e cu totul alta discutie. Oi’ scrie eu si despre asta candva.
    Mai confirm ceva, este exact cum scrie colegul mai sus, ofiteri pe tehnic termina 4 ani de ATM si vin firme de IT le platesc contravaloarea studiilor si ii angajaza pe minim pe economie plus un zero la coada. Este criza de IT&C. 6400 de posturi insemna ca este criza cam de orice, asta fiind 6400 activi plus 3200 rezervisti.

    • Tara lui Andrei

      In ziua de azi „baietii de la IT&C” ar putea face multe intr-un conflict militar (conventional sau neconventional) dar din pacate Romania nu cred ca a profitat de potentialul imens al resursei noastre umane in domeniul asta si nici nu cred ca avem niste strategii/planuri/doctrine bine stabilite in caz de ar fi nevoie.

      Aduc aminte doar centrala aia nucleara care a fost grav afectata (sa nu mai vorbim de intregul program nuclear al iranienilor) de diverse entitati prin virusul STUXNET si de otelaria germana care tot asa a fost „hackerita” de niste baieti si a creat pagube semnificative.

      Cum ar fi fost ca in cazul unui razboi otelaria aia sa fie trecuta pe productie militara insa cu ajutorul unei mici echipe care sa foloseasca niste laptopuri banale si o conexiune la internet s-o faci praf in cateva ore si sa nu mai produca nimic ?

      • @Tara lui Andrei: nu avem noi IT-isti care sa saboteze genul de obiective pe care le-ai mentionat. Stiu ce vorbesc. Pacalicii care „hacker”-esc de pe meleagurile noastre, o fac cu programe free luate de pe Internet. Autorii acestor programe avertizeaza asupra „scopului educativ” si ca cine le foloseste in necunostinta de cauza, o va face pe propria raspundere. Este exact motivul pentru care astfel de „hackers” sunt prinsi. Adevaratii „mesteri” sunt cei care au lucrat la elaborarea sistemelor de operare, a protocoalelor, etc. scoliti din interiorul respectivelor companii. Da’ astia nu se vor bate public in piept ca sunt ceea ce sunt. In final, ca aici voiam sa ajung, genul de programator vocal este cel de pe urma caruia se vor trage invataminte amare dupa vreo 2-10 ani de la angajare. Oamenii pasionati si valorosi sunt extrem de rari iar asta inseamna o baza mare de selectie, dintr-un invatamant de calitate in domeniul vizat.

  13. STUXNET ala este tip of the iceberg. Nici nu vreau sa ma gandesc ce au SUA si CHINA in spate. Rusii incep sa piarda teren, oamenii buni pe care ii au migreaza si ei catre privat, cam ca la noi. Cel putin asta e impresia mea.

    Pentru cei interesati va ofer mai jos un punct de pornire pentru doctrina militara IT.
    https://en.wikipedia.org/wiki/PLA_Unit_61398

    Raportul original are vreo 40 de pagini, se gaseste si ala pe internet pentru cei interesati. E plin de informatii utile si interesante.

    • Tara lui Andrei

      Din pacate, din punctul meu de vedere, intr-o situatie de conflict mai mare, mi se pare ca mult mai mult ar avea de pierdut occidentalii decat China/Rusia in ceea ce priveste cyberwarfare.

      In occident totul este digitalizat, unele tari deja nici nu prea mai lucreaza cu bani fizici, daca lovesti in partea de IT deja ai vulnerabilizat aproape tot. O mitraliera o folosesti fara probleme dar un sistem complex de rachete care poate necesita GPS, radare, si alte acareturi, e altceva.

      Sa nu mai vorbim de faptul ca occidentalii parese ca nu prea au investit foarte mult in cyberwarfare nici pe aparare nici pe atac. Chinezii s-ar putea sa fie peste rusi la momentul asta si avantajul lor ar fi ca sunt si multi…Asta probabil inseamna mai multi oameni implicati in chestii de genul asta si deci mai multe sanse de succes.

      Primul care loveste s-ar putea sa aiba succes dar pe urma daca se ataca unii pe altii nu prea vad Occidentul castigator, mai ales aici in Europa (in special europa de vest unde europenii sunt inca adormiti si flower power).

      Noroc ca mai contrabalanseaza americanii si israelienii (astia chiar pare ca stiu meserie).

      • Te inseli, cel putin englezii au bagat bani la greu, am vazut niste oameni destul de pregatiti la ei. N-as zice ca sunt chiar de pomana. Depinde de redundata infrastructurii din spate, nu se rezumata totul la atacul initial. Am impresia ca prin Anglia, Franta se face destul de mult doar ca nu prea se face reclama. Am vazut niste inventii facute de frantuji pe partea asta de sta pisica-n coada.

        • Tara lui Andrei

          Ma refer la faptul ca vestici par foarte pasivi. Nu zic ca trebuie sa distruga nu stiu ce uzina prin internet sau sa faca sa le cada UAV-urile altora prin lume (presupun ca se poate face asta…).

          Dar au existat fel de fel de atacuri cibernetice si occidentalii nu s-au aparat de ele. De-aia zic ca ei/noi suntem mai vulnerabili pentru ca tarile, mai ales alea dezvoltate, pot fi vulnerabile la atacuri cibernetice…

          Prin internet n-o sa poti sa ajungi la nu stiu ce atelier unde se repara vehicule blindate la mama naibii in rusia sau china, in schimb, o sa poti sa ajungi (din pacate) foarte usor la acelasi tip de atelier undeva in germania sau suedia sau italia…

      • @Tara lui Andrei: „Noroc ca mai contrabalanseaza americanii si israelienii (astia chiar pare ca stiu meserie).”

        Sunt si au fost (uita-te la Tanase, umoristul onorat si omorat – a ridiculizat si pe aia ante- cat si pe aia post- comunism) aici „sugative”. „Intelectualul fin” a vazut tot felul de oportunitati si s-a folosit de influenta sa… sau i-a fost folosita influenta. Jocul se repeta. Pana acum unii au primit sah mat iar altii remiza.

  14. Sincer va spun ca m-am gandit si eu la perspectiva unui an sabatic ( ar fi de fapt un an bi-sabatic daca socotim de cand am „intrat in productie”), dar exact neprevazutul si lipsa unor informatii concrete despre ce si cum se intampla toata treaba m-au determinat ca nici macar sa nu ma duc la CMZ sa cer informatii. Asteptam sa miasa macar o generatie de voluntari ca sa am pe cine sa intreb cum functuioneaza sistemul. Plus ca acum vad ca am pierdut anul 2018, ca inscrierile s-au terminat acum cateva zile … nici nu am stiut de treaba asta. Referitor la timpul alocat instruirii, evident ca sunt de acord cu o perioada de 6-7 saptamani de cazarma , cand inveti ” basic military”, dar 2-3 luni e destul de mult ca sa nu inghita niciun angajator asa ceva. Sincer eu as vedea treaba chiar si pe perioade de pregatire mai lungi, poate chiar un an, dar numai in conditiile in care te lasa sa-ti vezi cumva si de serviciu. Altfel ma indoiesc ca oamenii cu 10, 14 sau 20 de ani de experienta in orice domeniu vor putea aduce acel know-how in armata, in absolut orice domeniu ar fi vorba. Si da – armata trebuie sa vada la ce este bun fiecare voluntar, nu sa impuna sabloane, cum spunea lt(rez). Cu alte cuvinte flexibilitatea in gandire si organizare din partea armatei si punerea voluntarului pe primul plan ar fi cheia succesului unui astfel de program. Asa cred eu.

  15. Silviu de la Oradea

    Stati linistiti la locurili voastre.In Romanica sunt foarte putin cei care stiu IT din ala adevarat.Acum tot ”mucosu” care stie ceva JavaScript se crede IT-ist.Ce sa stie el de kernel-uri,limbaj de asamblare,compliatoare,lucruri low-level in general(in IT low-level nu inseamna usor,asta asa,pt necunoscatori)?.Vreau sa vad si eu odata un proiect sa zicem de upgradare a OSA cu LCD-uri si un soft care sa emuleze ecranul PPI.Grafica sa zicem ca o fac dar procesarea de semnal etc…………..Las’ ca fac indienii(Gen Bharat Electronics care au si foundry de MMIC[adica fac chipuri de la 0) noi stam si belim……

  16. Asta cu rezervistii voluntari seamana tot mai mult cu o campanie de recrutare din sursa externa.
    As fi preferat sa se mearga pe sistemul clasic de concentrari ale rezervistilor, sa zicem 1 saptamana pe an si apoi cate un weekend pe luna sau la doua luni.
    S-au schimbat proceduri, tactici iar noi am rams cu ce stiam cand am facut armata, unii inainte de 89.
    Nu mai zic de armamente sau sisteme de comunicatii.
    Eu am inteles ca ei vor mai tineri dar, daca te uiti la ultimele campanii din Balcani sau din Ucraina, grosul fortelor a fost asigurat de unii mai carunti pe la tample, de pe la 40 de ani in sus.
    Nu stiu ce roata vor ei sa inventeze dar nu merge.

  17. arata falia dintre mentalul colectiv de stat si restul populației….chiar a timpurilor pe care le traim.
    cand ai cateva ore reale de munca pe zi cred si eu ca viata e frumoasa si iesi cu asmenea enormitati de parca economia si cetateanul se invarte in jurul lor si nu invers.

  18. Romania ar trebui sa adopte din nou serviciul militar obligatoriu, insa sub forma civilizata, pe model elvetian care ar trebui adoptat si implementat de armata romana cu sprijinul parlamentului si guvernului.Doar in acest fel, armata romana si-ar putea asigura necesarul de rezervisti.
    Recrutul trebuie sa fie tratat ca un om demn care se afla temporar in randul fortelor armate pentru a se instrui in asa masura incat sa isi poata apara tara si sa lupte cat mai eficient posibil intrun razboi modern, inclusiv cu un inamic mult superior inclusiv numeric, si nu pentru a fi tratat ca un vierme, ca un animal de povara si sa isi piarda aiurea o perioada din viata sa trecatoare.
    Cred ca cel mai mare necesar de rezervisti il are armata romana in primul rand la arma infanterie.Aceasta arma ar trebui intarita cel mai mult cu rezervisti.Dintr-un infanterist bun faci un bun vanator de munte, infanterist marin, parasutist, politist militar, genist, etc.Domeniile tehnice cum ar fi armele radiolocatie, IT, marina, artilerie, aparare AA, aviatie, ar trebui incadrate cu militari profesionisti care sa fie motivati financiar pentru a fi determinati sa activeze cat mai mult in randul fortelor armate.
    Un model pentru rezervisti ar fi cel al polonezilor sau cel al Garzii Nationale americane.
    Eu as adopta modelul elvetian atat pentru serviciul militar obligatoriu cat si pentru rezervisti.

    • Consider ca rezervistul trebuie sa fie instruit pentru a lupta eficient in prima linie, ca infanterist(inclusiv vanator de tancuri)genist si operator de mortier,avand cunostinte decente si in domeniul armelor de nimicire in masa.
      Ca rezervisti, Romania are cea mai mare nevoie de infanteristi.Fiecare judet ar trebui sa aiba cat mai multi rezervisti infanteristi.

      • Amin, asta spun in articol plus ordinea inversa de incadrare ceea ce este in fapt o prostie. Si depinde ce vrei sa faci. O varianta este dublarea functilor active(US Army Reserve ar fi un exemplu) si alta este o strctura distincta incadrata cu rezervisti mobilizata la necesitate(US National Guard). Dar sa lasam americanismele.
        DAR si subliniez, rezerva asta mare si lata ar trebui sa primeasca si specialistii, ca nu numai la IT ma refer oricand si la orice ora, nu sa vi cu sabloane nesuferite. Ca nu iti permiti. Ai tu minister in subordine un institut medical, greu iti este sa atragi medici mai ales tineri, sa ii faci rezervisti si sa le platesti diverse proiecte de cercetare? Evident ca traim in Romania si nu „se poate”- cu reflexiva lui peste prajit.
        Tot cu rezerva, bine ca pana acum cativa ani toti functionarasii din primarii erau de la maior in sus…
        Si cred ca treaba asta poate fi si un pool de selectie pentru toate structurile. Mai bine iei un politist sau un jandarm de pe strada, pe sursa externa decat un rezervist cu specialitate apropiata? Valabil si pt SRI / SIE care isi scoleste oameni la cademia fortelor terestre din sibiu sau ATM.

  19. https://www.youtube.com/watch?v=jhdFe3evXpk&list=RDjhdFe3evXpk&t=7
    *editat Dire Straits – Brothers In Arms (puneti o mica explicatie la linkurile video care nu sunt „embeded” ci directe, ca sa stie omu’ pe ce da click)

  20. @Sorin

    Modelul elvetian mi se pare si mie destul de bun. Sunt de acord cu tine ca un rezervist ar trebui sa fie in primul rand un infanterist bun.

    @SorinS, Silviu, cameleon

    Tot „mucosu” care scrie Javascript este IT-ist. Poate nu la un nivel inalt dar este IT-ist. Si asa cum intr-o firma privata sunt oameni de mai multe nivele (juniori, seniori, experti) cred ca nevoia este similara si in armata. Nu toata lumea trebuie sa stie compilatoare, ASM si alte astea. Stiu ca suntem in urma la multe sectoare ale IT-ului, asta spuneam si eu ca e bine sa aduci oameni din afara sistemului care au mai vazut si in afara chestii care la noi sunt la nivel de idei sau abia se implementeaza in unele firme la privat.

    IT este un domeniu foarte diversificat si nu exista IT-ist care sa le stie pe toate. Programarea web nu este totuna cu programarea OOP sau programarea microcontrolerelor.
    Asa cum programarea nu este totuna cu administrarea unei infrastructuri. Iar administrarea unei infrastructuri se imparte in administrarea retelei si administrarea sistemelor.
    Admnistrarea unei infrastructuri sau programarea nu este acelasi lucru cu asigurarea securitatii informatice a sistemelor. Care si asta se imparte in mai multe:blue team/red team, SOC etc.
    Da, poti sa stii din fiecare dar nu vei fi foarte bun decat pe un singur domeniu, din celalalte vei avea un nivel de cunostinte mai redus.

    Ca sa nu divaghez prea mult.

    • Silviu de la Oradea

      De acord cu Dvs. Domnule Dorel.Imi pare rau ca nu suntem in stare sa facem cu softul macar upgrade-uri cum fac cei de la Retia(Cehia) sau Litak Tak (Lituania).Bine astia din urma folosesc componente noi furnizate de ucrainieni.

  21. Buna tuturor. Am fost sa ma interesez de posturile pentru ofiteri voluntari rezervisti. Ulterior am sunat deoarece vroiam sa aflu gradul pe care as fi incadrat ca ofiter voluntar rezervist. Mentionez ca am 50 de ani, doua facultati si un doctorat si nu as vrea sa fac perioada de pregatire si sa ajung sublocotenent. Din acesti ofiteri isi pot lua dintre cei care absolva anul acesta scoala militara. Am sunat la CMZ si a vorbit o d-na cu mine mai rau decat daca vorbea cu un cersetor. Probabil ca oamenii de la CMZ nu doresc ocuparea acestor functii altfel nu imi explic faptul ca nu dau toate informatiile. Si inca o problema, asa cum spunea un interlocutor mai sus: nu poti sa stai in cazarma 2-3 luni de pregatire consecutive.

  22. Ați mai aflat ceva despre acest subiect? Perioada de depunere a dosarelor s-a prelungit până pe 22.06. La CMZ au spus ca , nu se face întreaga perioadă de pregatire consecutiv ci în 3 module pana se ajunge la cele 13 saptamani.Dacă aveti stagiul militar , scapati de primul modul .În privința gradului teoretic ar trebui sa coreleze studiile și vârsta, în plus dacă aveți grad în rezervă, cel de rezervist nu poate sa fie mai mic decât cel din livret….

  23. Buna tuturor din nou. Am fost astazi sa-mi depun dosarul pentru ofiter rezervist voluntar. Avea dreptate Lt.(rez). Cred ca va fi un mare fas. Ce ma interesa pe mine, post de ofiter de intendenta, aveau in oferta la doua unitati din Turda dar functia maxima era cea de capitan. Nu vroiam functie de general dar macar de maior sau locotenent-colonel da, vroiam. Am renuntat de oarece la 50 de ani sa fiu capitan mi se pare putin deplasat. Pentru grade gen sublocotenent, locotenent sau capitan nu trebuie sa ia civili in rezerva deoarece au absolventi in fiecare an. Nu vreau sa par egoist dar daca vrei sa stimulezi oameni bine pregatiti sa vina in randurile armatei, chiar si rezervisti voluntari, atunci trebuie sa vii cu alta oferta si nu cu grad de capitan.

  24. Buna tuturor , a si vrea sa stiu daca ma puteti ajuta cum se acorda gradele de ofiter daca nu detii grad de ofiter in rezerva.multumesc

    • @ady.

      Daca nu ai facut armata atunci faci pregatire cumulata la vreo 13 saptamani si primesti dupa terminarea tuturor saptamananilor gradul de sublocotenent conform legii rezervistului voluntar si faci contract pe 4 ani. La finele contractului, daca il reinnoiesti si exista functie, primesti gradul de locotenent. Reinnoirea se face pe un contract de 3 ani. la finele noului contract, faca exista functie, poate primesti gradul de capitan, daca nu, mai stai o tura locotenent. Si tot asa. Daca esti tanar, pana in 30 de ani, pana iesi la pensie, poate prinzi gradul de maior deoarece asa cum scria tiberiu mai jos, functiile sunt ocupate de ,,sefi” si nu de lideri.

      • Un rezervist cu grad de fruntas poate opta pentru o functie de capitan , aici ma refer daca ii da voie ordinul de ministru M 25/2017 de aplicare a prevederilor legii rezervistilor voluntari,,,art. 11 din norme cam asta ar spune..

  25. Va faceti vise dle….daca avem 900 de doctori ( oameni cu dotorat ) in armata…dar s-a facut misto doar de un singur ” dottore ” civil de catre Basescu, credeti ca la functiile mai mari nu se gasesc oameni din sistem sa ii roteasca….

    De aceea exista mereu aceasta criza in sistem…..la nivele de „jos” este mereu impinsa responsabilitatea de catre cei „mari” cu numele….la nivelele de jos partea de executie trebuie sa domine activitatea si partea de responsabilitate e strict limitata la ceea ce se executa….

    Pe masura ce se urca in ierarhie, raportul ar trebui sa fie invers…si asa am avea lideri nu „sefi” …..dar degeaba… faptul ca suntem natie latina contribuie la faptul ca managementul nu este si nu va fi punctul nostru forte niciodata…. mereu va treuie sa ne salveze ” curul ” ca s ama exprim mai plastic….

    • Ei, de-ar fi asa simplu. Zau va spun, cu mana pe steag, ca eu nu pricep ce vor sa faca astia.
      Functiile de care ziceti voi, alea de colonel nu exista. Nu au scos asa ceva. Si nu pricep ce structura ii asta? In capul meu fie ai scos locuri pentru un batalion aia inseamna un lt-col doi maiori bla-bla si asa mai departe, ori dublezi functile deja existente. adica apare o companie de infanterie de rezerva in cadrul mai multor batalioane si tot asa pe scara in sus. Nici una nici alta avem noi aici.
      Si ce stab colonel ar veni pentru 400 de lei, pensioar fiind cu 4000-5000 de lei? Ei au alte „probleme” la pensie, la 48 de ani… Deci nu face logica.
      Ce varza au facut astia, a pai numai ei stiu.
      Si la centre zici ca vorbesti cu stalpul din fata casei.
      @Mircea, o mentine referitor la ce spui mai sus: „pentru grade gen sublocotenent, locotenent sau capitan nu trebuie sa ia civili in rezerva deoarece au absolventi in fiecare an.”
      Postruile alea, mai ales de sublt si lt nu l-eau scos si nu(!) pot fi incadrate cu personal din scoli, cei din scoli trec la serviciu activ iar prin contract pentru ca statul ne-a platit studiile trebuie sa lucrezi 8 ani in minister. Dupa 8 ani sa fi slt este imposbil sau ii o problema disciplinara. lt daca iesi in rezerva daca inisti sa mori cu dreptatea in mana si ti se va forta o demisie. Deci aici este marea porblema de personal in rezerva, sergenti si sublocotenenti. Fix ceea ce nu au scos.

  26. Bună. Am participat și eu la aceste recrutări. Probele psihologie, fizice și medicale au fost ok, le-am trecut cu brio. Am fost declarat admis și așteptăm nerăbdător telefon pentru a fi repartizat, știam că suntem 4 candidați pe 5 locuri ( ofițer, artilerie și rachete) . Am primit frumos telefonul mult așteptat și m-am prezentat doar că sa mi se spună sa merg acasă. Mai concret doar două locuri erau ocupabie, celelalte trei fiind de căpitan iar eu tânăr la 28 ani, doar cu facultate nu mă incadrez pe ele ( lucru de care nu am fost informat de la început, ba chiar mi se zicea că sigur este loc, 4 candidați pe cinci funcții) Și uite așa am primit un șut în fund și dacă dorești mă așteaptă și la anul sa mai dau o data examen. Sincer trebuie sa fiu prost de tot sa mai merg vreo dată pe acolo. Concret au fost repartizați doi candidati, cei cu punctaj mai mare. Am întrebat de nenumărate ori de ce nu pot fi repartizat pe alta funcție, sau chiar la soldat rezervist as fi fost dispus, dar îmi tot zicea că nu se poate. Mare măgărie mai ales că eu nu mi,am ales acea funcție, tot ei mi,au ales o, așa zisa consiliere, și apoi să fiu neadmis…. Tot de ei, cum vine asta…..

    • Salut , as vrea sa stiu cum se calculeaza punctajul..

      • Cei care au făcut armata au 50 puncte, iar restul nu am înțeles, ceva proba sportivă …. Desi eu știam( că așa mi s,a spus) că este doar proba eliminatorie.. Ce nu înțeleg este de ce nu pot opta pentru alta funcție sau grad din moment ce toți am dat aceleași probe, și de ce nu pot ocupa funcția de căpitan dacă era scoasă la concurs, adică ce anume în plus îmi trebuia să fi putut ocupa acea funcție?

        • Ce gunoiae de oameni mai, dar cum sa faca asa ceva? Ca nu te incadrezi pentru capitan, asta da, nu din cauza varstei, poti fi capitan la 28 de ani dar si la 38 ci am explicat in articol de ce. Dar posturile alea pentru care ai dat probele, sunt de locotenent presupun? Deci nu te-ai incadrat si nu poti fi repartizat pe alta functie ca? Motivatie ceva ti-a dat?
          Si unde scrie asta cu 50 de puncte din burta pentru cei care au armata? Eu nu am gasita sa ceva in regulamente.
          Cred ca propun lui GerogeGMT un editorial spatamanal de MApn bashing…

          • A zis simplu” Nu se poate”.

            • Tocmai ce am aflat că sunt locuri libere pe alt grad/ funcție și nu mi s,a zis nimic. Am aflat că dacă nu mai sunt locuri pe funcția/ gradul ales inițial în urma consilierii poți fi repartizat pe alt loc rămas liber, iar când m,au chemat la recrutare nu mi s,a zis asta. Ceea ce mi s,a zis a fost că ” nu se poate” și la sfârșitul conversației a făcut domnul de acolo o strigare că la piață dacă vrea cineva la soldat gradat, eu înțelegând că nu e vb despre rezervist ci trebuie, dacă vreau, sa dau din nou examen. Am înaintat o cerere către comandant cu speranța că totuși voi fi repartizat, lucru ce a înfuriat pe respectivul. Spuneți va rog ce demersuri mai pot face, sunt dispus sa merg și la poliția militară pentru dezinformare.

              • Din pacate aici mare lucru nu pot spune. Politia militara nu se ocupa la fel ca si politia civila cu plangeri. Ei asigura paza obiective, circulatie si aplicarea RDM-ului. Cred ca cei de la tribunalul militar se ocupa de astfel de probleme iar infractiunea pe care o cauti tu se numeste neglijenta in serviciu din amintirile mele. Pana nu o dezincrimineaza cretinii astia de la guvernare.
                Problema ta nu cred ca se mai poate rezolva dupa finalizarea procedurilor de selectie. Si ceea ce ai patit tu este unul din motivele pentru care am scris si voi scrie in continuare. Nu esti singurul sunt chiar multi. Eu am patit altceva dar asta este o poveste pentru urmatorul articol.
                Ce as mai putea spune este eventual sa incerci din nou in septembrie, cei de la CMZ de la mine au spus ca ei au primit informatii ca va mai fi o etapa in septembrie.
                Nu te descuraja si „hold your ground” cum zice amerikanciul.
                Un sfat: cand te duci data viitoare zii sa iti arate listele cu locurile si fa o poza cu telefonul(stiu ca scrie pe perte ca nu ai ce cauta cu telefonul acolo).
                Vai de curul nostru ce am ajuns, oamenii sa vrea armata si niste tembeli sa ii tina la poarta.

        • Legat de studii , nu se acorda punctaj supliimentar ?

          • Pentru ofițeri rezervisti facultatea și masterul sunt obligatorii deci , nu se acordă nimic. În cazul doctoratului se acordă puncte .
            Din ce am înțeles de la CMJ, în cazul în care sunt mai mulți candidați diferențierea se va face în funcție de punctaj.
            Cele mai multe puncte le obțin cei care au grad în rezerva si în livret specialitatea pentru care concureaza, doctoratul , probele sportive ( puncte obținute prin depășirea baremelor ) , punctajul obtinut la evaluarea psihologica, vechimea în muncă, etc.
            Pentru subofițeri și soldați rezervisti în plus fata de cele de mai sus se acorda puncte și pentru facultate și master.

            • Ms , pentru raspuns, gasesc undeva un ordin de ministru sau altceva in care sa arate punctele suplimentare…

            • Un coleg mai devreme spunea ceva de 50 de puncte pentru stagiu militar..legat de studii, facultate + master adica 3+2 sau facultate + master 4+ 2 innorme spune decat de studii superioare pentru ofiteri adica 3 ani.., logica ar fii sa se acorde punctaj suplimentar , master , doctorat etc..

    • În alte cmz uri s-au ocupat funcții cu gradul de căpitan și fără a avea pregătire militara. Pe management financiar contabil a ocupat postul o domnișoară de 29 de ani , fără pregătire militara dar cu studiile aferente postului. A semnat angajamentul, iar începând cu luna septembrie va începe perioada de pregătire militară de baza de doua luni , după care va face cele trei saptamani specializarea pe arma.

      • Prietene, daca esti sigur de asta 100-1000% s-ar putea sa fie ceva de lucru pentru procurorii militari, dupa ce termina cu jandarmii.
        Pe de alta parte nu stii pe cine are don’soara in spate. Pentru noi, astia, populimea copulativa regulamentul este sfant, legea si-mai-si!

  27. Din cate stiu eu sistemul de puncatje il redateaza cei de la Directia de Managment Resurse Umane deci un ordin de ministu pe tema asta nu cred ca gasesti.
    Vezi ce zice CMJ-ul.

    • Cam ce se poate face daca , cei de la CMJ interpreteaza legea intr un anumit fel de exemplu nu inscrie pentru selectie candidatii fara pregatire militara pentru functiile de ofiteri si subofiteri in conditiile existentei functiilor eligibile conform metodologiei.

      • Cum adica nu inscrie, adica sunt posturi de, dau exemplu, sergent, ai studiile, esti eligibil, tot tacamul si zic: nu te inscriem, ca nu ai armata?
        Daca am priceput bine ce zici, suna la statul major general al armatei sau scrie-le. Intreaba care-i baza legala pentru asa ceva?

  28. Buna ziua!
    Tocmai am fost admis in calitatea de ofiter rezervist voluntar numai ca, ieri, cand am fost chemati sa semnam acel angajament, am avut 2 surprize neplacute:
    1. Ne sunt aplicate prevederile Legii nr. 270/2015 si nici vorba de vreo modificare cu 30% din solda etc;
    2. Desi am o pregatire militara de 4 ani si trecut in rezerva cu gradul de plutonier, ni s-a comunicat ca trebuie sa urmez o pregatire de 14 saptamani, contrar disp.art.14, alin. (5) din lege si art. 32, alin (4) din metodologie precum si a inf. vehiculate in media specificand doar 5 saptamani. Motivul indicat este ca „am cerut trecerea de la corpul de subofiteri, la cel de ofiteri” ori eu am copletat o cerere care nu specifica nimic in acest sens si nici in textul legii nu am vazut o astfel de specificare.
    Vorbim de armata, unde lucrurile trebuie sa fie simple, clare, precise si fara echivoc. Aceste lucruri trebuiau transate pana la inceperea selectiilor. Nu mi se pare normal ca la semnarea angajamentului sa am astfel de surprize.
    Cine este in masura sa transeze clar aceste lucruri?
    Mentionez ca noi deja am semnat acele angajamente si sper ca, pana in septembrie cand incepe programul de pregatire, sa stim daca mai ramanem ori ba.
    Multumesc

  29. Legea 270 se apalica intocmai, informatia conform carei trebuie sa primesti 30% este GRESITA!. NICI POVESTE. prevede clar 10%.
    S-a propus o modificare alegii 270 care bate pasul pe loc. Prin acesta modificare urma sa creasca soldele de la 10% la 30%. Orice va fi, modificarile la lege nu se iau in discutie pana cand incepe sesiunea parlamentara. Eu nu mi-as face speranta cu asa ceva. Si prioritatile lor sunt clare. Am citit pe alt site ca legea 270 a intrat in parlament in 2011 si a fost votata in 2015. Cam astea sunt termenele realiste in Parlamentul Romaniei.
    Cu a doua nu stiu ce sa spun. Pregatirea pentru cienva cu experienta militara ar trebui sa fie doar anumite module aferente specialitatii sau corpului din care faci parte.
    Depinde ce semnezi pe foaie. Daca semneazi 13 saptamani, vei sta 13. Observ de mult ca legea pentru ei ii asa orientativ. Dar oricum nu are rost sa te legi de informatile media. Aia sunt paraleli cu orice referitor la armata.

    • Eu sunt constient ca angajamentele si contractele se completeaza si semneaza dupa prevederile legale in vigoare si nu dupa propuneri, idei sau publicatii media, dar, faptul ca anul acesta s-au inscris un numar semnificativ mai mare fata de anul trecut, se datoreaza unei imense campanii de publicitate derulate anterior inceperii procesului de inscriere, atat in media cat si pe site-urile oficiale, asupra modificarilor ce „vor urma”.
      Referitor la perioada de instruire, indiferent care o fi ea si prin ce Ordin intern este regleentata, trebuia adusa la cunostinta candidatilor in momentul depunerii cererii.

    • Legea privind rezervistii voluntari e de prin 2006, la pachet cu statutul soldatilor gradatilor voluntari,

      • Nu, din legea aia s-a abrogat dispozitile pentru la rezervisti prin legea 270 din 2015.

        • Da , corect am vrut sa arat prima lege de acest fel, legea valabila acum e 270_2015 si daca studiati varianta initiala a legii solda era de 30 la suta din solda intreaga pentru rezervisti voluntari, se asteapta acum modificarea legii actuale..

  30. Domnul meu, ai perfecta dreptate insa daca verifici varianta chiar de pe siteul ministerului a legii 270, art 6:
    Art. 6
    Rezervistii voluntari, in perioada in care nu participa la instruire sau la misiuni in cadrul structurilor in care sunt incadrati sunt, in continuare, declarati in sistemul public de pensii, in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si in sistemul asigurarilor de somaj, beneficiaza lunar de o remuneratie, in cuantum de 10% din suma reprezentand solda de functie pe care sunt incadrati, conform contractului incheiat si solda gradului detinut. In aceasta perioada, rezervistii voluntari sunt contribuabili ai sistemului de asigurari sociale, iar remuneratia lunara este venit supus impozitului pe venit si baza de calcul al contributiilor sociale, datorate potrivit legii.

    Ei au prezentat intradevar cu „ar vrea sa fie” si modificarile pe care ministerul le-a propus. Mai departe, guvern, parlament si presedinte.
    Si da ar trebui sa va prezinte variantele clar inainte de a completa pana si cererea dar asa se pune problema la centre. Nu ai ce sa le ceri mai mult.

  31. Bună ziua,
    Am și eu o întrebare . Cele 15 zile calendaristice obligatorii anual sunt 24 din 24 în unitate sau sunt cu program de 8 ore conform programului cadrelor militare in activitate?
    Mulțumesc.

    • De cazarmare intrebi? Nu stiu sa se fi precizat asta prin ordin pe undeva. Depinde de multe chesti, alarme, de serviciu pe interior s.a.m.d. Ma indoiesc sa fie 8-16 si acasa.

      • Într-adevăr, despre cazarmare întrebam. Logica ar fi ca , cele 15 zile sa le petreci in unitate, mai ales ca se spune in lege ca sunt consecutive si calendaristice. Ori, in cazul in care ar fi program de 8 ore , sambata si duminica sunt zile de repaus saptamanal și ar fi trebuit sa spună 15 zile lucrătoare. ..Mulțumesc pentru răspuns.

      • Au început sa se înmâneze ordinele de chemare pentru anul viitor și…senzație

        Cele 15 zile calendaristice sunt împărțite în 3 perioade din 3 luni consecutive ,câte 5 zile de luni – vineri program 08.00-16.00. .

        O sa fie o adevărată fericire pentru angajatorii privati, iar pentru rezervistii voluntari o „adevărată” conexiune de grup, pregătire, etc. 🙁

  32. În cazul în care sunt declarat admis și semnez contractul pe 4 ani se poate ca , in aceasta perioada sa îmi schimb unitatea sau acest lucru se poate realiza doar după expirarea primului contract și doar în urma unui nou examen?

  33. Toti cei care semneaza un angajament cu armata romana in baza legii 270/2015 comit o ilegalitate. Nu ai statut de rezervist voluntar pana ce nu semnezi contractul care sa-ri confere acest statut si calitate prevazut la art. 1 din lege. Ori ei iti conditioneaza acest statut si nu ai nici o calitate in baza caruia/careia sa te poata obliga sa-ti iei angajamente ILEGALE de parcurgerea unei asa zise pregatiri militare FARA NICI O VALOARE practica si legala . Astfel ca angajamentul luat ca urmezi o asa zisa pregatire militara si vei semna un contract pe 4 ani cu aceeasi institutie in baza art.14 alin 5 din aceeasi lege nu li se poate aplica acestor neica nimeni de pe strada si NU ARE NICI O VALOARE JURIDICA. E nul de plin drept. Poate sa-l semneze si GRIVEI ca are fix aceeasi valoare. O. Asa ca puteti pleca linistiti daca nu va convine fix ca de la o casa straina. Poftiti la spionat GRU MOSAD SI ALTII. ARMATA ROMANA E O VACA GRASA MOARTA SI PUTREZITA. Asa cum era si armata rusa pe vremea lui Stalin.

  34. Buna ziua.
    Am citit abia acum acest articol. Este unul excelent. Sa speram ca mai marii din MaPN il vor lua in seama, intrucat exista niste idei excelente in el.

    Sunt un fost pretendent la statutul de… rezervist voluntar. Zic fost, intrucat am luat probele, insa am hotarat sa nu ma prezint la Unitatea in care am fost repartizat pentru instruirea initiala.

    Voi explica aici de ce am hotarat acest lucru.

    1. M-am prezentat initial la CMJ pentru un post de ofiter rezervist. Am studii superioare si lucrez de cativa ani buni pe specialitatea studiilor superioare. I-am spus acest lucru domnului recrutor, insa mi-a zis ca nu ii intereseaza experienta mea din civilie, ea nu conteaza in Armata deloc.
    2. Nu am putut accede pe un post de ofiter, intrucat nu exista niciunul in judetul in care am domiciliu.
    3. Am ales un post de subofiter, pentru care am dat concurs.

    Am hotarat, asa cum am zis mai sus sa nu ma prezint la instructia initiala din urmatoarele motive:
    1. Eu nu zic ca e importanta experienta mea din civilie, insa consider ca o persoana cu facultate, cu experienta pe studii superioare, ar putea fi incadrata ca ofiter rezervist voluntar. Nu vad de ce m-as duce subofiter, cand studiile imi dau posibilitatea de a ajunge mai sus.
    2. Nu mi-a placut deloc marketingul ieftin facut de MaPN. Vuia presa ca se maresc soldele cu 30%, cand de fapt asta era o poveste…
    3. Nu as alege acest lucru pentru bani, asta e clar. Insa consider ca ar trebui ca acest program sa fie oarecum diferit, si anume: merge o persoana la CMJ sa se intereseze de un post de rezervist voluntar. Persoana in cauza are studii medii. Ok, ii propui un post de subofiter rezervist. In acelasi timp, daca are studii superioare, ii propui un post de ofiter rezervist.

    Personal nu cred ca acest program va avea succes pana nu se vor implementa anumite lucruri de bun simt, inclusiv cel descris de mine mai sus.

    Sunt multe lucruri de spus, dar acest articol le-a cuprins excelent pe toate.

    P.S. Cunosc o persoana care a dat intr-un alt judet concurs pentru un post de ofiter. Un tanar in varsta de treizeci si ceva de ani, absolvent de studii superioare in strainatate. A fost respins, intrucat concurentul sau avea grad in rezerva. Si vine apoi MaPN si se plange pe la TV ca nu se ocupa posturile? Asta-s povesti…

    Problema nu sunt banii, degeaba o tot dau ei la TV ca e vorba de bani. Nu, nu e vorba de bani, e vorba de faptul ca ar trebui procedat diferit, iar dumneavoastra ati specificat in acest articol foarte bine ce si cum. Sa speram ca MaPN va avea ochi de vazut si urechi de auzit. Eu personal m-as angaja maine ca rezervist voluntar, as face instructia initiala si gratis, cu conditia sa mi se dea un grad pe masura studiilor mele(ma refer la gradul de sublocotent).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *