Sondajul Rumania Military #15: Corvetele

This entry is part 15 of 20 in the series Sondaje RuMil

Întrebare: Cine va câștiga contractul corvetelor românești?

Puteți vota în sondajul din dreapta-jos a paginii blogului, iar aici discutăm opțiunile. Sondajul se va încheia…când se va încheia. 🙂

La 1 Decembrie?

*editat, Rezultat Final (pentru că data viitoare când veți vota de mai multe ori, ca politicienii *wink – peste jumătate din voturi în cazul de față – vă blochez IP-urile):

Series Navigation<< Sondajul Rumania Military #14: Referendumul privind casatoria dintre un barbat si o femeieSondajul Rumania Military #16: EUROparlamentare si Referendumuri in 26 Mai >>

156 de comentarii:

  1. Sper sa existe o corelare intre castigator si companiile care au investit deja consistent si coerent in Romania , dincolo de pragmatismul unei colaborari izolate. Eu sper ca acest contract sa fie doar un capitol dintr-o poveste de succes mai lunga a industriei navale militare in Romania. Asadar sper ca totusi va fi Damen sau Fincantieri (in ordine alfabetica) in defavoarea unei scurte colaborari cu NG, chiar daca ultima vine cu o oferta tentanta financiar.

    • Naval Group.E doar parerea mea.Olanda a cam facut figuri in fata Romaniei(nu ca Romania nu ar merita asta) iar today is the payday.Ma bucur ca au iesit dracu’ nemtii din joc.In rest sper sa vad cum se sparg sticlele de sampanie de tabla lor si niste salve de tun+rachete asa,in ciuda rusilor.Hai noroc!

  2. Pai, facem sondaje? Nu a fost ieri 15?

    • Abraziv esti, neschimbat. Las-o mai moale! Sau voteaza ”dupa noi, potopul!”

      • Domnu’ Mihaeanu, folositi argumente ad hominem pentru a-mi respinge o intrebare, cred eu, justificata. Nu era data de 15 noiembrie(e drept, nu stiu anul, dar presupuneam ca este vb de 2018) data anuntata pentru anuntarea castigatorului?
        Acum, sa imi dau si eu cu parerea: mi-ar placea Damen. Daca este insa sa nu iau in considerare placerile petsonale, habar n-am. Everything goes!

  3. Răspuns: care corvete??

  4. Complicat de raspuns, eu imi pastrez optiunea: Damen.

  5. Nu votez ci zic aici ce si cum:
    De castigat probabil Naval Group. De ce zic asta: Romania, Bosanceanu si mai departe se stie ce si cum.
    De meritat (as in cea mai buna oferta calitativ/cantitativ pt. marina), la ce am vazut pe aici ca ofera mi-as fi dorit sa castige Damen, dar una e ce iti doresti si alta ce se intampla ca deh tre’ sa roada si ei un os…

    • Sper sa fie Damen, pare cea mai buna oferta (nava+echipare).
      Despre NG…vedeti ce presiuni si ce atitudini au francezii fata de noi, in speta pentru Airbus H215M…

  6. #dupanoipotopul
    #sperNG
    #celmaiprobabilDamen
    #arfibunsiFincantieri

    De curiozitate, nu m-a pricep , dar dacă schimbi termenul la o licitație, cred ca totuși trebuie sa dai o data, nu cred ca e corect sa spui, “pana după 15 Noiembrie” ca așa as înțelege ca se pot hotărî și anul viitor sau peste 2ani, nu știu exact cum funcționează.

  7. Si eu merg pe Damen.
    Nu ar fi o nenorocire sa castige Naval Group. Gowind este o corveta excelenta si probabil ca va venii pe partea de AA cu MICA NG si Simbad/Tetral (oricum SF-uri pentru noi). Problema este daca SNC poate construi asa ceva? Sau va fi UMB reloaded?
    In cazul Damen sau Fincantieri stii macar ca au santiere serioase si nu vor pierde timp cu angajuatul de specialisti si retehnologizare.
    SNC o fi construit vreo nava de la zero in ultimii 10 ani?

  8. Damen sau daca nu Naval Group cu armament posibil partial americanizat, ca stiu sa faca si mix-uri de arme MBDA (Exocet/Mica) cu NSM/ESSM/RAM.

  9. Am votat Fincantieri, in baza celui mai mic pret. Ma indoiesc ca NG sa poata oferi Gowind sub pret de AD oricat de imbunatatit (echivalentul Italian pentru Gowind e Multirole, sa nu uitam) mai ales in conditiile in care nu au santierul lor aici. Oricum, daca s-ar concretiza zvonul, eu zic ca ar fi o afacere foarte buna pentru noi.
    Sigma imi place cel mai mult, mai ales in configiratia propusa, desi ar fi de vazut ezact ce VLS pun pe ea. Doar 8 ESSM ar pute fi cam putine.

    Oricare ar fi, numai sa fie.

  10. Se va anula licitatia si, poate, se va relua pe la finalul lui 2019 cu depunerea ofertelor in 2020.

    Pentru ca guvernul are nevoie de bani.

    • Haideti, domnu’ Iulian, ce naiba… De-abia intrasem si noi in weekend… S-a dus dracu’…

    • Haoleu, cum a sunat asta in oceanul de entuziasm!
      si io care vroiam sa raspund: Cred ca intrebarea buna ar fi fost „Cine va castiga contractul, va primi comanda si chiar va fabrica corvetele!”
      subscriu la Iulian, serpii din Guvern tocmai storc de bani companiile energetice, daca prima transa de plata cade in mandatul lor sa vezi pensii platite cu banii de ESSM si RAM…

  11. Daca e Gowind.. e si armament MBDA.
    Saca e Sigma.. e armament USA.

  12. Desi prefer Sigma, nu cred sa fie mare diferenta intre Sigma si Gowind.

  13. Eu zic, va fi Fincantieri. Tot ei vor face si submarinele. Am mai cumparat sub-uri de la italieni, cind cu WW2. Se chiama ca avem traditie de colaborare in domeniu

    • Cate suburi am cumparat de la italieni?
      Unul singur si a durat o caruta de ani pana s-au corectat erorile d econstructie si s-a facut receptia. Cand l-am dat in folosinta era deja batran ca generatie.

  14. Eu merg pe Damen oficial sa deschis casa de pariuri …..

  15. Daca nu e Damen e teapa. Clar.

    Ma astept la orice dar sunt arhisatul de bataie de joc.

  16. Voi fi Potrivnik azi. Nu se va lua nimic. Nu anul ăsta.

  17. o sa votez cu italienii -oferta de pret , nave dotate cu orice li se cere.
    nu ma pricep la nave, dar corporatiile lor gen Astaldi, Fiat si inca cateva au dezamagit
    constant consumatorul roman. sper sa nu fie cazul!

  18. După noi, potopul! Nu se va decide nimic anul acesta!

  19. Merg pe varianta Damen cu Sigma si sa privim pe viitor ptr 3 fregate Omega plus 3 A26 tot cu Damen+SAAB.

  20. Sa nu ajungem ca bulgarii cu avioanele….trantim licitatia asta….si facem alta la anul cu doua comisii…

  21. Nu intelegeti ca deja Naval a cistigat.Probabil se vor tine licitatii pina iese cine trebuie.Normal aceste nave militare trebuiai facute la santierul proprietatea statului roman si daca Damen e si el acolo Damen sa fie.Apropo de inarmarea vaselor,francezii au promis linie de rachete la Ploiesti …SUA e cu totul facut la ei ca in cazul Patriot,Himars si Piranha v.

    • cu cine vor face francezii rachete la elmec? aia mai au 80 de angajati din care 1/2 hartogari si momentan fac niste rachetomodele penibile(rag-96).

  22. câștigă cine trebuie.

  23. Statul roman se impusca singur in picior daca nu alege oferta Damen. Oferta olandeza mi se pare cea mai solida si ea vine din partea santierului de la Galati, o firma solida si cu experienta in constructia de nave militare. Si totusi, cum ar fi ca statul roman, care e coproprietar (impreuna cu Damen) la un santier naval romanesc la Mangalia, sa decida in favoarea unui licitant care nu detine niciun santier naval in Romania?

  24. Doamne-ajuta sa fie Damen!

  25. WE WANT DAMEN !!!

  26. Numai Italieni sa nu fie, dar prefer Damen!!!

  27. In varianta optimista sper ca Damen…ar fi si ciudat sa nu castige ei mai ales dupa toata combinatia cu achizitionarea santierului.

  28. Pai cum sa castige Damen sau Fincantieri in condițiile în care cate ăștia de mâine se apuca de treabă iar guvernul nu are bani ?!……pregătirea unui șantier cum e cel de la Mangalia pt a construi o corveta modernă probabil va dura aproximativ un an asa ca ……NG e cu siguranță! ….de anulat nu vor anula nimic, situația e convenabila tururor chiar daca costul pt Gowind va fi mai mare, mai e si primirea cordiala făcută lui Iohannis de catre Macrou, e cred ca nu degeaba!

    Cu toate astea sper sa ma înșel!

  29. Cred ca, la intrebarea „Cine va castiga contractul corvetelor?” Majoritatea au raspuns cine si-ar dori ei sa castige.
    Din punctul meu de vedere, Sigma(Damen) cu ESSM si RAM ar trebui sa fie alegerea, chiar daca va trebui anulata procedura si mers pe negociere directa.
    Pe celelalte sisteme de senzori si armamente, toate trei au propuneri foarte performante dar apararea antiaeriana-antiracheta este cruciala in Marea Neagra.
    Nu are nicio legatura cu cat sunt de nesuferiti oficialii olandezi sau ca face Dragnea nu stiu ce jocuri.
    Aia e nava care ne trebuie. Punct.

  30. Daca e gowind atunci gowind sa fie
    Competitia e competitie , regulile sunt reguli
    Castigi mai mult ca tara , daca stii sa te respecti
    Toti stiu sa construiasca nave si sa faca bani
    Toate sunt nave foarte ok ptr cerintele marinei

  31. No, ca m-o certat dincolo… Deci!
    Ce inseamna “cea mai buna”? Cea mai buna fiindca ieftina sau cea mai buna in sens de pret/calitate?

  32. Poate francezii au oferit o licenta la rachete Mistral..

  33. Articol RuMil acum exact un an, 16 noiembrie 2017 🙂

    https://www.rumaniamilitary.ro/gowind-vs-sigma-10514-vs

  34. sa nu uitam ca sigma 10513/14 este o fregata (si ca dimensiuni si in privinta armamentului) iar fortele navale vor corvete.banii alocati sunt ptr. 4 CORVETE care in mod normal sunt mai ieftine decat fregatele.nu stiu cum ar putea olandezii sa ofere 4 FREGATE la pret de corvete.decat printr-o magarie gen „va construim „corvetele” ptr. 1,6 miliarde(+ modernizarea altetelor) dar fara armament ,senzori si cms iar pe astea le luati voi mai tarziu.momentan singurul contract despre care se cunoaste exact cat a costat,cel cu marocul,vorbeste de doua 9813 si o 10513 la pretul total de 1,2 miliarde$ in 2008.adica acum 10 ani.adica 375-450 mil/nava.cum vor reusi sa ne ofere 4 nave superioare celor marocane ,10 ani mai tarziu la acelasi pret nu prea stiu.

    • Fiindca reusesc
      Nu trebuie sa ne raportam la navele marocanilor ptr a ne orienta ca pret
      Ptr mine surpriza ar fi tocmai naval grup ..ptr ca in principiu plecau cu ultima sansa tocmai din prisma pretului
      Daca au reusit sa se ajusteze , fara sa detina un santier ..probabil conteaza foarte mult relatia cu furnizorii de armament si echipamente

      • …utati-va la scandalul din Brazilia cu spagile date de naval grup, asta, sa castige ei nu stiu ce program program barosan de inarmare si apoi la infractorul condamnat definitiv nicolae dragnea, care a anulat contractul cu Damen (care era foarte ok, dupa mine)!

        NAVAL GRUP a castigat, 100%!!!
        sigur a spaguit unde trebuie!

        o s-avem un fel de vaporase dotate cu prastii teleghidate prin wifi

        • zau.
          si cu „ailalti” o sa avem crucisatoare stelare sau ce?

          „angajatii (orice forma) producatorilor nu au voie sa participe la promotie” sau pe acolo.

    • Speculatii inguste, fara baza, dupa modelul „hai sa gasim bube si daca nu-s, le punem noi”! 🙂

    • epopeea asta a inceput din momentul in care, in negura istoriei, „fortele” noastre, la un moment dat, au considerat/ales ca si model pentru corveta multi… pt. „fortele” noastre sigma 9813, dar au fost luminati (ha, ha, ha) de producator (ghiciti care) ca ceea ce ne trebuie/este bun/luati-l, este sigma 10513. un model pentru asia. macar de veneau cu acelasi concept oferit poloniei.
      orice dar nu 10513/14?.

  35. Zic sa nu deschideti prea repede sampania,fanii Naval,Orcan habar n-are macar ce e o corveta.
    Sper sa anunte saptamana viitoare,sa n-o smantaneasca iar, Gowind, Sigma, Abu Dhabi,oricare e suficient de buna.

    • Este absolut jegoasa „campania de presa” a francezilor. Poa’ sa vina si cu Enterprise, dpmdv n-au decat sa-si ia troacele si sa plece…
      Avem doua santiere aici, aia trebuie sa primeasca si comenzile in urma unei licitatii/competitii restranse.
      Iar armata prin departamentul competent sa puna naibii mana pe carte sa invete sa organizeze licitatii asa cum trebuie.
      Ambii (Damen si Fincantieri) sunt constructori reputati cu portofolii bogate, in mod cert au ce ne oferi, orice am vrea sa construim.
      Daca francezii sau altii vor acces la aceste licitatii, sa vina mai intai sa investeasca. Mai avem santiere de vanzare.
      P.S. „Campania de presa” imi arata ca in acest moment jocurile sunt exclusiv politice. C-asa-i la noi dintotdeauna.

      • Absolut corect. Damen si Fincantieri au investit in Romania zeci de milioane de euro prin cumpararea de santiere navale, platesc taxe si impozite statului roman si dau de lucru unor muncitorii romani. Pe de alta parte, vin unii care nu au investit absolut nimic in Romania, fac o oferta mai mica si vor sa castige un contract de 1,6 miliarde de euro. Curat, murdar. Problema e alta, nu e prost ala care cere ci ala care da. Aviz statului roman.

  36. Cel mai bun raport calitate pret: Damen.
    Criteriul pretului cel mai mic a nenorocit toate licitatiile din Romania din ultimii 28 de ani.

  37. Cam Damen as zice si eu ca ar fi cea mai buna alegere , dar cu atatea politicianisme de bruiaj nu m-ar mira s-o tot amane pana se plictisesc cu totii

  38. In armata romana este o tendinta (eu cred ca e mai mult decat o tendinta):

    Cine pune pe nave xat mai mult armament american, castiga contractul. Cine mizeaza pe armament european, va pierde.

  39. Naval Group pentru ca merita.

    • @Gefreiter, de ce merita NG? Ce a facut asa bun pentru Romania ca sa merite un contract de genul? Sau ce produse vor oferi? Ca de comparat Sigma 10514 cu Gowind, nu cred ca se poate, mai ales daca pe Sigma primim armament american atunci e clar care nava e superioara(Sigma, daca nu te-ai prins).

  40. Damen, dar nici nu as face mare caz daca ar castiga frantujii.

  41. Newsweek anunță că Naval Grup e câștigătorul cu 1,2 miliarde. Danemarca e pe locul 2.

  42. Având in vedere faptul ca statul roman deține acum 51% din participația la SNM, licitația ar trebui anulată. Nici o lege nu interzice asta.
    Pasul 2. Pe baza ofertei făcute de Damen, ar trebui reluată negocierea pentru construirea corvetelor la Mangalia.
    Dacă asta nu e posibil, atunci încredințat contractul lui NG dacă într-adevăr au cea mai buna oferta.

    • Mi-ar placea Sigma, dar Gowind 2500 cu 16 VL Mica si 8 NMS, ce ar avea?! Nava are si capacitati stealth, iar Naval Group nu e chiar nesemnificativa la nivel mondial. Intreb si io.

      • 16 VL Mica sunt insuficiente in Marea Neagra. Plus ca racheta are un raport pret-raza de actiune criminal.
        Nu vor veni cu NSM ci cu Exocet.
        Naval Group nu are santier aici, va fi doar o colaborare pe proiect apoi vor pleca.

        • Pai Sigma are 8 Exocet/Harpoon si 12 Mica. Corveta nu are rolul de a proteja antiaerian un grup de nave. Isi foloseste sistemele SA doar pt propria protectie. Daca ceri NMS, asta vor pune. Au oferit Exocet/NMS, parca. Restul cu cat si unde se asambleaza/armeaza/construieste, ar trebui sa fie specificat in caietul de sarcini ca si conditii minimale.

        • de ce sa nu vina cu nsm??? cele 6 gowind malaieziene sunt dotate cu nsm nu cu exocet.

      • Nava propriu-zisă e un vehicol. (Asi fi preferat ceva cu propulsie duala diesel-electric). Important e ce pui pe ea. Dacă e Gowind, asta înseamnă MBDA. Nu cred ca oferta lor e cu arme americane. Inseamna shorad/vshorad mica/mistral care sunt ok, dar nu comunica cu patriot/hawk. Si ajungem iar la ghiveci calugaresc. Baterii de coasta cu exocet sper MM40 block 3C. bunisoare zic dar cap de lupta mic, pret mare, raza 200 km.
        Legat de logistica, americanii pot furniza armele in cantitati semnificative, rapid. Macrou si angelica te pun pe hold si te negociaza pe la spate, ca altfel, le taie putin gazul.
        Armata europeana cu echipament de care? Ciuca n-a fost prost cand a cerut armament american. Dar din ultimele chestii vezi H215 si IAR, vad ca am inceput sa o intoarcem ca la Ploiesti.

        • @pot sa atrag asupra mea tot „armagedonul” blogului dar tehnic vorbind si strict din punctul de vedere a capacitatii de aparare, industria romaneasca de aparare a facut si face mai mult rau. E un program de asistenta sociala. N-ar trebui sa fie asa dar asa este, de aia am avut IAR-93 in loc de Su-22 sau eventual Su-25, Puma in loc de Mi-24 si Mi-8 si TR85 in loc de T-72. Chestia cu „nu voiau rusii sa ne dea” o consider mai mult legenda romaneasca atata timp cat exista stenograme clare care arata opusul, sovieticii ajunsesera la exasperare cu reticenta romaneasca de-asi reinnoi parcul de tehnica militara.
          Ma rog, acum ce-a fost a fost, ce ma deranjeaza e ca istoria se repeta. In ce priveste echiparea cu elicoptere MApN n-are ce face cu H215, combinatiile militare PROFESIONALE sunt la ora asta doua pe piata accesibila noua: AH-1Z/UH-1Y (coste echilibrat) respectiv AH-64E/UH-60/S-60 (performanta maxima).

    • Sa schimbam regulile in timpul jocului?Pai nu asta facem de 30 de ani si rzultatele se vad!!!Damen nu a fost buna cind Ciolos prin incredintare directa le-a oferit contractul de corvete…Dragnea urla si infiera cu minie proletara pe Ciolos…si facura licitatie sa iasa Damen caruia din asocierea cu statul roman la portul Mangalia,statului si lui Daewoo i s-au sters datoriile(oare fara parandarat?)Si uite ca a iesit Naval GRUP cu o nava la fel de buna ca si cea a olandezilor dar care isi vor pune sigur armamentul lor,iar Dragnea fara armament luat de la SUA este deconectat de la aparate.

  43. Nimic in 2018.
    E razboi mare intre politicieni pe malai si…..NOI, adica Ro, vom pierde.

  44. Pai spune-ne si ce competitor a beneficiat de cele mai multe voturi multiple.

  45. Vad ca B1 o tine una si buna (via NewsWeek): Naval Group, Damen si Fincantieri, cu teoria conspiratiei cum ca MApN incearca sa fac loc Damen ca castigatoare. Deocamdata ei sunt singurii care sustin aceasta ordine.
    Preturile oferite ar fi (conform NewsWeek): Naval Group – 1,2 miliarde de euro, Damen – 1,255 miliarde de euro si Fincantieri – +1,3 miliarde euro.
    Ciudat ca francezii sa fie cei mai ieftini, foarte ciudat.
    Naval Group ofera insa cea mai performanta nava. Vorbim strict de nava nu si de arhitectura de sisteme de armament sau senzori, unde se stie doar ca vin cu opt Exocet Mk 3 si 16 VL Mica.

    • Doar cel mai mic preț e criteriul de alegere?

    • Eu nu inteleg care-i rostul si lui Newsweek si lui La Be 1TV-ee sa denigreze pe Damen in speta si contractul unde sunt singurii producatori de armament care-s tot americani.

      LaBe1TVee nu-i Rupert Murdoch actionar ?

      What the heq…

      Acuma atentia e captata de coada maimutei care o bagat-o cineva, nu la maimuta insasi…o fi DrackNeea

    • Pai daca ar fi asa, nu ar fi deloc o afacere rea pentru Romania. In banii astia (1.2 mld) sa ai 4 Gowind 2500 plus fregatele aduse la zi – o flota bunicica. Nu pot sa nu remarc diferenta mare fata de pretul de pornire, practic 20-25% discount. Si noi care ziceam ca 1.6 mld nu sunt de ajuns. Unde e vointa…
      Oricum, eu de AbuDhabi, oricat de „enhanced” ma temeam, daca e Sigma sau Gowind ma declar foarte multumit. Si ca sa intind elasticul putin, daca e NG, putem sa visam la 3 FREMM si 3 Scorpene in log de Omega si A26?

      • Belharra mai curand decat FREMM. Desi ca nava Gowind este preferata mea varianta de inarmare pentru Sigma propusa de Damen mi se pare foarte ispititoare. Asa ca avand loialitati impartite ca sa zic asa nu voi vota.

  46. Daca sunt adevarate ofertele vehiculate in presa, banuiesc ca sumele astea acopera tot programul corvete plus fregate.
    Avem idee cum ar putea fi inarmate corvetele, dar nu avem nicio informatie legata de armamentul pentru fregate.
    Modernizarea fregatelor cum e denumita in acest program se refera doar la inarmare sau se fac si alte lucrari inafara de inarmarea propriu-zisa? Ma refer la propulsie de exemplu si nu la modificarile care trebuiesc facute pentru instalarea armamentului la bord.
    Daca noi punem la bataie 1,6 miliarde euro si francezii au facut oferta pentru 1,2 miliarde (si sa presupunem ca se vor incadra in suma asta la final) nu putem profita de diferenta de 400 milioane pt armament mai mult sau mai bun?
    Aster 15 pe fregate, aici doar dau cu parerea ca n-am idee cat ar costa.
    In fine, pun intrebari la care doar MApN si concurentii stiu raspunsul dar ma enerveaza la culme lipsa asta de informatii din partea MApN acum ca licitatia s-a incheiat si de la ei nicio veste.
    Trist, acum lasa loc de speculatii daca e adevarat ce s-a vehiculat acum ca o firma ar fi castigat licitatia si incercam sa o dam la intors, nu prea e corect.
    Eram primul care radea de Bulgaria cu epopeea lor cu avioanele, acum sper ca nu le calcam pe urme.
    Si daca vom mai lansa vreodata licitatii cine ne mai ia in serios? Si sa renunte naibii MApN-ul la porcaria de criteriu cu pretul cel mai mic.
    Eu preferam Sigma cu armamentul american, acum daca e sa fie Gowind, nu ma oftic deloc, sa fie binevenite.

  47. daca preturile anuntate de newsweek sunt reale este clar ca se refera doar la nave fara armament.egiptul a semnat in 2014 ptr. 4 gowind 2500 la pretul de 1 miliard euro +rachetele exocet si mica la 400 milioane + torpile de 100-200 milioane.in total 1,5-1,6 miliarde euro.nu au cum in 1,2 miliarde sa ne ofere noua acum armamentul inclus.probabil ca asa au fost ofertele tuturor.iar fincantieri la 1,34 miliarde probabil ca a venit cu corveta multirol.in privinta armamentului de pe gowind nu e musai sa fie francez.cele 6 corvete malaieziene de exemplu au nsm-uri in locul exocet.

  48. Pentru gunoaiele astea varianta cea mai profitabila=cea cu pretul cel mai mic. Asta da jurnalism! ???
    Ca putem pri mai mult decat am sperat noi vrodata pentru 55mil in plus, nu intra in capul lor de manipulatori.

    https://www.b1.ro/stiri/eveniment/damen-licitatii-corvete-fregate-ministerul-apararii-249337.html

    Eu cred ca ar trebui anulata licitatia si continuat cu primi doi in dialog. Altfel pierdem oportunitati.
    Ce ziceti?

  49. Eu as fi multumit si in cazul in care ar castiga italienii. Nu stiu de ce am subestimat oferta lor. Cred ca atunci cand m-am uitat pe google la poze cu Abu Dhabi class inca nu aparuse articolul vostru unde este prezentata randarea cu nava Abu Dhabi Enhanced propusa noua.
    Si cred ca am omis sa citesc si articolul cand aparuse.
    Asa ca pentru cei care au uitat ce ne propun Fincantieri:
    https://www.rumaniamilitary.ro/buletin-naval-corveta-de-clasa-abu-dhabi
    Are un design imbunatatit, hangarul e fix si nava este alungita, probabil are aprox. 100 m lungime fata de 88 ai Abu Dhabi clasic. Asa ca este similara Sigma si Gowind ca dimensiuni si greutate.

    • A italienilor e aproape cat celelalte doua dar e mai ingusta cu 2m decat Sigma si cu vreo 5m fata de Gowind.
      O nava ingusta nu e o solutie fericita atunci cand ai nevoie sa fie stabila cand evolueaza la viteze mici si face ascultare sau manevreaza sonarul remorcat.

      Daca au renuntat la RAM pentru a-i reduce pretul, chiar nu se merita s-o iei.

      Nu mi-e clara solutia de motorizare daca va fi cu 2 sau 4 motoare Diesel, oricum nu foarte potrivit pentru un vanator de submarine.

  50. Interesant, încă mai exista speranța ca, cândva, intr-un viitor nedefinit, politicienii își vor amintii de tara

    Dacă făceați sondaju la conducerea tari, aia care aleg de fapt, sondaju se finaliza cu 110 % după noi potopu

    Multe lume considera ca posturile prin care critic conducerea țării și a armatei sunt deplasate, având in vedere câte s-au făcut și se vor face

    Astea cu s-au făcut și se vor face nu au în vedere ce se întâmpla azi in tara și istoria noastră cu 1940 – o tara sub povara unor politicieni corupți

    Toate lucrările de investiții publice sunt către 0
    Antreprenoru metroului din drumu Taberei a câștigat procesu cu statu condus de comunishtii obosiți și a obținut multe milioane
    Banii nu s-au plătit pt ca nu sunt fonduri.

    Mai avem peste 20 de miliarde ieuro de cheltuit fonduri evropene dar guvernu zice ca fondurile ue sunt prea putine și prea multe verificări de la olaf, dna, etc
    Sa nu poți sa furi liniștit in tara ta este ceva ilegal pt conducerea statului – normal legile se modifica

    Așa ca autostrada Iași – Tg Mureș a primit o cruce fix la centenar deși UE zicea ca da bani – banii erau insuficienți la câți vroiau sa sugă din autostrada, in mod corect, s-a renunțat la fondurile UE

    A apărut și o lege ca sa șterga neuronii alegătorilor – autostrada se va face nu când vrea electoratul ci atunci când vrea muschiu conducerii

    Așa ca s-a renunțat la fonduri gratis și am intrat pe credit – unii zic ca lunar luam vreo 2 mld ieuro

    Dar, cat suntem încă in UE mai avem speranța

    Poate comisia europeană se trezește și deschide acțiune împotriva țării

  51. mie nu imi merge sa votez imi apare ca o poza. eu zic damen

  52. Acum câteva zile a fost anunțată o alianță strategică dintre Naval Group și Fincantieri, care se bucură de sprijinul guvernelor din Franța și Italia:

    https://www.naval-group.com/wp-content/uploads/2018/10/fincantieri-and-naval-group-detail-their-alliance-with-support-of-the-french-and-italian-governments.pdf

    Gowind construit la Brăila? 🙂

  53. Am vaga impresie că Armata a avut un cuvânt minimal in toată chestiunea asta și dacă e așa sunt incalificabili. Să nu poți să-ți impui punctul de vedere împotriva nenorociților ce se gândesc doar la șpăgi și nu la siguranța marinarilor noștri, mie îmi sună a pupincurism. Așa ceva e incompatibil cu haina militară.

    • Nu mai vorbiti tot felul de prostii
      Ce siguranta????
      Nu vorbim de nave interstelare vs salupe de pescari
      Orice barca din cele 3 e perfect valida din prisma barcii in sine , calitati nautice ,etc
      Toate sunt bazate pe proiecte mature cu componente mature
      Importanta o da pachetul de armament , senzori , pretul si procentul de fabricatie local
      Ce treaba au militarii cu asta ??

      • Asta ai înțeles din ce am scris mai sus? Eu făceam referire la poziția Armatei nu la calitățile nautice ale navelor. Armata ar trebui să aibă ultimul cuvânt nu nenorociții din politică și să-și impună voința. Daca tot se face efortul asta financiar, macar sa capete ce e mai bun și ca nave și ca armament, in limita bugetului ăla.

        • Ok ..sa raspund
          Armata , ca si institutie in sine e subordonata politicului in ultima instanta
          Sa facem o diferentiere aici ..la nivel de idee
          Pe timp de pace , pe timp de razboi armata va fi tot timpul subordonata politic , direct , sau indirect
          Justitia nu , ptr ca „trateaza” cu regulile(legile) asumate de societate si factorul politic
          In achizitiile astea trebuie sa fie un factor tehnic (care va corespunde militarilor) ..care sa fie ” impins” cat mai in fata
          E cam utopic sa credem ca va fi pur tehnic
          Totusi au fost criterii , a fost licitatie ..castigatorul e castigator
          Personal as fi vrut sa castige sigma , nu numai ptr nava , nu cunosc suficiente detalii cat sa imi dau cu parerea ca ar avea ceva caracteristici ce celorlalti le-ar lipsi, ci ptr ca sigur s-ar fi fabricat la galati , eu sunt galatean si as fi vrut sa vina de acolo
          Dar daca ar casitiga oricare ..consider ca sunt nave cat de potrivite
          Nu poti acuza militarii de ceva ce nu exista ..de un criteriu propriu etc
          Militarii jura sa apere tara , etc , toata chestia ..dupa legi si alte cele cu ..ce au la indemana
          Nu poate exista ideea asta …ce „transpira” din comentariul tau
          Lupti cu ce ai
          Pana nu se dovedeste ..nu se poate vorbi de spaga ..una , alta ..ptr asta exista servicii , exista specialisti in fraude economice in randul serviciilor
          Pana nu iesim din mentalitatea de feudali , vom.fi tratati ca atare
          Pur tehnic oferta sigma era superioara prin arhitectura de armament
          Sistem de rachete autoghidate ptr close in cu radar de descoperire , angajare independent
          Sistem de rachete antiaeriene cu raza medie ghidate , cu sistem de iluminare , transmitere date ..care e o alta arhitectura fata de mica (care e o racheta excelenta)..ceea ce „provoca” o redundanta foarte mare a sistemului in sine
          In rest toate vin asemanator pe antisubmarin , toate vin cu arhitectura stealth
          Combinat ..cu faptul ca olandezii sunt deja „plantati” ..si arhitectura lor pare mai bine alcatuita (la fel pe partea de propulsie)..ma faceau sa cred ca ar fi favoriti
          Daca naval grup au venit cu o oferta mai buna , eventual un pachet mai consistent ptr fregate ca si offset ..cine stie
          Poate are vreo legatura si recenta asociere cu ficantieri ..
          Eu sper sa se fi facut alegerea corecta ..acuzatiile la adresa militarilo ..mi se par pe dinafara

          • Cunoaștem bine subordonarea armatei și nu asta am vrut sa spun mai sus. Dpmdv ideal ar fi fost Gowind ca nava, cu propulsia și armamentul Sigma. Am vrut sa spun că militarii ar trebui să pună piciorul în prag și să fie lăsați să aleagă ce le convine -prin specialiștii care au participat la licitație. Chiar sunt dezamăgit că de-a lungul timpului nu au luat poziție mai ferma la starea și nivelul dotărilor. Șefii decât să-și etaleze osânza prin poze, ar face bine să-și pună influenta la bătaie ca să primească macar minimul necesar de care e atâta nevoie.

        • Licitatiile in general ar trebui sa decurga in felul urmator.
          1. Expertii/profesionistii fac un SF (nu science fiction) in care se stabileste necesarul minim de achizitionat si un buget, de la inceput discutat si cu reprezentanti ai mai multor companii din domeniu.
          2. Pretul ofertelor este fix si este egal cu bugetul stabilit de experti si aprobat de beneficiar.
          3. Ofertele sunt doar de natura tehnica si exprima ce ofera fiecare ofertant pentru acei bani.
          4. Departajarea se face de experti/profesionisti prin analizarea ofertelor pur tehnice, pe baza sistemului „who gives me the most for my money”.

          Sistemul cu cel mai mic pret este o mare pacaleala la proiecte complexe, ca aici nu e vorba de achizitia de hartie de buda. Dar, trebuie sa ai profesionistii care sa se priceapa la SF si la analiza. Nu rude si nici fosti colegi de gasca!

          • De acord cu tine
            Totusi trebuie tinut cont ca sunt achizitii care vor fi „cunoscute publicului” ..fara a fi cunoscute total
            Tocmai in lipsa aceea de transparenta..ptr anumite chestii , justificata ..uneori nu , se pot ascunde „motive” suficiente ptr „coruptela”
            Trebuie tinut cont ca sunt proiecte ..in care suma e foarte mare , e usor sa „gasesti” functionari dispusi
            Proiectele de tipul asta vor starni mereu controverse ..sunt destul de complexe ptr a avea o abordare simpla
            In prima faza competitia e buna..trebuie tinut cont si de faptul ca statul roman nu a avut o „relatie contractuala” cu niciunul pana la momentul dat( legat de „istoricul” lui @ chipp)..in afara de remorcherele de la damen..deci e si un fel de tatonare
            Probabil ptr cei implicati poate fi si un fel de pozitionare vis a vis de viitoarele „extractii” din marea neagra
            In afara de ng ..si damen si ficantieri sunt activi pe zona extractiilor(a constructiilor dedicate)

  54. Pana la urma, propunerea NG este CODOE sau a ramas doar diesel?

    Si eu sper sa castige Damen desi, dupa ce s-a vehiculat/speculat un numar de 32xESSM, 12x mi se pare un numar dezamagitor de mic. Stie cineva exact cate celule au containerele MK 56 propuse de Damen?

  55. Las si eu o intrebare retorica aici. Daca e sa fie castigator Naval Group,Cum ar fi daca s-ar negocia in loc de offset pentru fregate Type22, un upgrade de la vl-mica la aster 15 & 30. Si cele doua fregate casate. Si evident o noua filozofie pt doua FREMM class la orizontul anilor 2025

    • ati innebunit toti cu essm,aster30 si alte minuni.fratilor,sunt corvete nu distrugatoare antiaeriene.nu pleaca singure de capul lor in mijlocul MN.pleaca impreuna cu cel putin o fregata dedicata pe lupta anti aeriana. citesc tot felul de aberatii cu cel putin doua mk41 cu zeci de essm sau alte alea.marinarii unde mai stau nene?in hamace pe fundul navei ca in epoca victoriana?

      • Am inteles. Tu te gandesti ca vor lupta doar in conditii ideale, sub protectia unor nave specializate antiaerian.
        Nu cred ca va fi asa decat la exercitiile pe timp de pace.
        Daca se declanseaza un conflict, primele lovite vor fi fregatele si submarinele (daca vom avea).
        Drept urmare, corvetele vor fi nevoite sa opereze fara umbrela. In cazul asta, ESSM+RAM vs 16 Mica poate sa insemne diferenta dintre misiune indeplinita si scrisoari de condoleante pentru familiile echipajelor.

        • daca se declanseaza un conflict(cu cine??) vor incerca sa loveasca orice tinta importanta .mai ales navele cele mai moderne.in caietul de sarcini au cerut CORVETE cu misiunea principala asw si secundar asuw si aaw.sa inghesui armament in nestire pe o nava inseamna ca nu prea mai ai altceva in afara ei.vezi cazul israelului sau qatar.atunci iti iei ceva care sa faca un pic din toate.dar niciuna foarte bine.

          • Si care-i problema daca poti sa-ti dotezi navele ceva mai bine decat standardul (care o fi ala?!) unei corvete? Tocmai pt ca vom lupta intr-o neta inferioritate ai nevoie de redundanta, acolo unde acest lucru este posibil. Noi nu ne permitem nave specializate, nu putem avea o flota structurata clasic. Vom lupta cu ce avem si de aceea e bine sa avem cat mai multe.

        • Eroule, eu ași face un exercițiu de imaginație. În cazul unui conflict, dacă vreau să paralizez o țara, ași lovi niște obiective militare majore vezi Deveselu, MK, dar m-aș axa pe câteva civile, cu impact devastator.
          1. Centrala de la Cernavodă. Ai granarul României contaminat radioactiv. Ai dezechilibre majore în aprovizionarea cu energie a țării. Ai exod masiv al populației datorită contaminării radioactive.
          2. Barajul de la Bicaz. Zeci de mii de morți în urma viiturii produse. Infrastructură paralizată. Probleme logistice insurmontabile. Exod masiv al populației. Probleme în aprovizionarea cu energie electrică. Drenarea apei se va face prin bazinul Siretului cu poduri prăbușite…
          3. Barajul de la Stânca-Costești. La fel ca mai sus. Drenarea apelor se va face prin bazinul Prutului cu consecințe până la Chilia.
          4. Barajul de la Vidraru. Idem.
          5. Stațiile de extracție petrol de la MN. Dacă sunt distruse, vei avea tot litoralul românesc, bulgăresc și turc până la Bosfor poluat. Consecințe pe termen lung turism… etc.
          Cred că România ar fi capabilă să absoarbă șocul pierderii tuturor navelor sale, dar nu ar fi capabilă să absoarbă șocul pe care l-ar suferi dacă vor fi distruse obiectivele de mai sus.
          Acum, după astea, îți dau dreptate în ceea ce privește armamentul AA al corvetelor, fregatelor, etc…, dar, nouă ne trebuie pentru obiectivele strategice ceva ce au israelienii, de genul Iron Dome.
          Apropos, dacă ai capacitatea să distrugi 25-30 de rachete lansate în snop, pentru un obiectiv de mai sus, rusul va pune 40 de rachete ca să fie sigur. Oricât plusezi, el va plusa mai mult. Mai ales că vorbim de ruși. Dacă era Ukr, mai mergea. Cu aștia nu merge. Astora trebuie să le arăți că ai și tu capabilități de distrugere cum au și ei. Și atunci se vor gândi de mai multe ori dacă să apese pe buton sau nu. Ar fi singura măsură rezonabilă pentru ei.

          • tu ai idee ptr ce este iron dome?israelienii l-au conceput sa poata intercepta grad-urile si alte rachete artizanale nedirijate(qassam) lansate de „descultii” din fasia gaza .adica da jos niste proiectile cu traiectoria predictibila si viteza relativ mica pana sa atinga tinta.cu iron dome nu poti sa interceptezi iskander ,biryuza sau kinzhal.ptr. asta exista patriot pac-3/3mse.dezavantajul major este pretul imens si aria mica acoperita in lupta atbm(max 1200-3500km).

            • eu am zis ceva de genul Iron Dome. Nu am spus Iron Dome. Iron Dome poate fi un punct de plecare, iar interceptorul poate fi dezvoltat după necesități. Cum am zis la sfârșit, rușii nu se tem dacă le arăți scutul, dar se întreabă de două ori dacă le arăți măciuca. Dacă ar fi după mine, ași investi masiv în măciuci, după un scut decent.

          • Florine stiu ca e doar un comentariu dar il gasesc oarecum ofensator.
            La ce ai insirat tu acolo, ala e genocid. Daca tot facem un exercitiu de imaginatie si nu exista NATO si ne-ar fi atacat rusii, sigur nu s-ar fi pretat la asa ceva. Nu mai e Al Doilea Razboi Mondial sa tintesti deliberat comunitati mari de cilivi. Orori din astea ar comite scrantitii aia de islamisti.
            Doar distrugerea unei centrale nucleare ar putea produce un dezastru continental, aerul poluat…

            • Daca e NATO vs URSS nu mai conteaza…

            • Dragă Rocco, dacă Rusia, va decide să atace România, un stat NATO, va căuta să dea o lovitură maximă și să ne scoată total din joc.
              De-a lungul istoriei, Rusia nu a arătat nimic mai mult. Nu a ținut cont de militarii lor pe care îi aruncau în prima linie fără arme, muniție, eventual cu NKVD-ul în spate să-i împuște pe cei care dădeau înapoi. N-au o problemă cu Katin, nu au o problemă cu avionul polonezilor, nu au nicio problemă cu avionul Malaezian. De ce ar avea vreo problemă cu Cernavodă? Sau cu barajele mai sus enumerate?
              Dacă se pornește pocinogul cu rușii, NATO va fi mai mult pe suport medevac. Singurle parți funcționale din țară vor fi Transilvania, Maramureșul, Bucovina poate, Banatul iar Oltenia e la bara-bara…De-a lungul istoriei, nu le-a păsat niciun pic de populația proprie. De ce le-ar păsa de alta? Pot bloca în UN orice rezoluție.

              Rocco, ieși un pic din gândirea pacifistă, surgical strike, gândire pe care nu o au. Ei nu gândesc așa. Iar dacă atacă o țara NATO, o vor face să o pună pe butuci. Toată lumea vestică va fi ofensată. Și ce? Toată lumea va protesta energic. Germania își va lua gazul tot de la ei, vom primi niște compensații de la mue asigurari din state ca vezi articolul 5…Asta ar fi ofensator, nu comentariul meu.

            • @Rocco
              Remember Balshoi Teatr si școala din Beslan. Ăia erau
              Oamenii lor, nu cetățenii unui stat inamic. 😉
              Părerea mea, hîc…

          • In siria fara sa aiba suportul „informational” al rusilor , probabil sirienii luau snopul de rachete in cap fara sa intercepteze nimic
            Avertizarea timpurie e foarte importanta ptr succesul „combaterii” unor atacuri surpriza
            „Scutul” e „instalatie” strategica a sua ..deci au „acces” la „cercetare” si informatii in timp real despre activitatea „instalatiilor” de lansare rusesti ce le corespund
            Informatii ce nu ar fi accesibile noua
            Daca , pe rang inferior , ne ocupam de „protectia aeriana” , etc , informarea va merge ptr „pe rang ierarhic” ptr instalatiile din curtea noastra
            Un fel de acces indirect ..de asta latrau rusii si spuneau
            Nu poti sta cu felinarele si bateriile aa non stop si pozitionate si aprinse ..ptr ca nu e viabil …cand unul e „la atac” are initiativa si decide ..nu poti decide tu momentul , nici sa il provoci ..actionand proactiv ..ptr ca sunt rusii ..nu israel vs arabeti
            De asta ar fi importante submarinele ..ptr a „tine sub observatie ” activitatea diferitelor platforme din crimeea
            Vom avea 4 corvete cu instalatii de cercetare , descoperire foarte performante ce pot descoperi si urmari tinte „la rasul apei” , de tip rachete de croaziera , pe traiectorii inalte , samd
            E important sa stii pozitionarea unitatilor ruse ..ptr ca pot lansa de pe corvete , au avioane ce pot lansa de divers tip
            Monitorizand activitatea iti pozitionezi unitatile avansate ..ptr a tine controlata aria respectiva si a avertiza , coordona timpuriu activitatea unitatilor din roaf..ce se ocupa cu „protectia strategica”
            Vei tine sub control mijloacele de atac initial
            Daca vor vrea sa iti atace unitatile avansate ..de tip corveta , in larg , pot folosi multitudine de mijloace ..de la a ataca cu „multe rachete” ieftine ..ptr a goli stocul aa si a veni la atac cu aviatia sau de croaziera combinate , ptr a te scoate din uz
            Nu cred ca e scopul

  56. De ce-mi apar comentariile cu intarziere de jumatate de zi sau chiar de o zi iar uneori de loc? Chestia asta dureaza deja de ceva timp si mi se pare ciudata.
    *editat
    Data viitoare nu mai raspunzi adminilor cu „hai sictir!”. Esti pe lista rosie, a celor blocati, sa zici merci…totusi esti lasat sa postezi – dupa ce un admin iti evalueaza comentariul. Altii sunt spamati definitiv, nici macar nu stim daca mai incearca sa posteze.

  57. tocmai ca ideea lor este sa avem o flota structurata clasic dupa modelul nato.cu fragate multifunctionale care sa conduca si sa protejeze aaw la mare distanta grupari de nave dedicate asw(corvetele) sau asuw(npr-uri).daca bagi o caruta de bani sa inghesui de toate pe corvete ptr ce sa mai modernizezi si fregatele sau npr urile?dupa cum am spus o nava mica care vrea sa faca de toate nu va face nimic f. bine.o sa faca un pic din toate.

    • Ai dreptate 101% așa ar trebui sa fie adică o flota structurată. Dar, de la dorința la putință, in cazul RoNavy și al Armatei in general e cale lungă și cred că soluțiile propuse pe aici țin seama mai ales de factorul putință. Așa că dacă tot se face investiția asta, ideea era sa se pună pe navele alea cam tot ce ar trebui să poată fi pus pentru ca băieții nostri sa aiba sanse să se și bată dacă e cazul și să se și întoarcă sănătoși acasă. N-am fost adeptul împăcării și caprei și verzei, dar alta soluție în acest caz nu exista.

  58. Damen! După engleji, olandejii au fost cei mai antirusi din UE.

  59. Fifor tocmai a zis ca pleaca de la aparare.

    Sa fie un semn ca nu mai cumpara ai nostri nimic?

  60. Observ ca intrebarea e cine va castiga contractul. Damen.

    Desi Naval Group pare ca a castigat licitatia – daca ne luam dupa ce scrie presa, eu cred ca francezii nu vor accepta sa semneze contractul, pentru ca vor fi clauze industriale foarte greu de indeplinit si conditii grele dpdv comercial.

    Vor ramane olandezii si italienii in cursa, Damen avand avantajul unui santier mult mai bun.

    Vom vedea. Pe de alta parte, francezii e posibil sa aiba interes sa castige chiar daca vin cu bani de acasa pentru ca au nevoie sa blocheze avantul Damen pe segmentul asta de piata, mai ales ca se bat si in Brazilia pe bani mult mai multi.

    Pana la urma, din competitia asta Romania poate beneficia de un moment bun pentru achizitia asta si sa economiseasca o gramada de bani si sa-si puna la punct industria navala.

  61. ce data este azi? fifor e pa… stam bine. corvetele cred ca vor fi una din multele deziluzii din noul an… adica pentru ca nu vor mai fi deloc sau cine stie… inchiriem de la turci 🙂

  62. Orice ne-am cumpara rusii ne scuipa seminte in cap la ce au in Marea Neagra – https://en.wikipedia.org/wiki/Black_Sea_Fleet#List_of_Black_Sea_Fleet_warships

    Ideea ca trebuie sa ne aparam singuri de rusi intr-un razboi all-in e exagerata dupa parerea mea. Daca fac vreo smekerie, nu-i vad sa ne atace militar.

    • momentan, dar majoritatea navelor sunt foarte vechi, sau noi si cu belele. noile fregate au probleme la motoare
      la submarine stua foarte bine fata de noi, aici avem mult de munca

  63. Damen, cel mai bun raport calitate / pret.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *