Sondajul Rumania Military #16: EUROparlamentare si Referendumuri in 26 Mai

This entry is part 16 of 20 in the series Sondaje RuMil

In 26 Mai cetatenii Romaniei vor avea in fata trei buletine diferite de vot:

Unul pentru Alegerile EUROparlamentare 2019 (ordinea stabilita pe buletinul de vot prin tragere la sorti):

 • 1. PSD
 • 2. Alianta 2020 USR – Plus
 • 3. Pro Romania
 • 4. UDMR
 • 5. PNL
 • 6. ALDE
 • 7. PRODEMO
 • 8. PMP
 • 9. Partidul Socialist Romania
 • 10. Partidul Social Democrat Independent
 • 11. Partidul Romania Unita
 • 12. Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei
 • 13. Blocul Unitatii Nationale – BUN
 • 14. Gregoriana-Carmen Tudoran
 • 15. George-Nicolae Simion
 • 16. Peter Costea

Unul pentru fiecare dintre cele doua intrebari cuprinse in Referendumul pentru Justitie:

 • 1 – Sunteti de acord cu interzicerea amnistiei si gratierii pentru infractiuni de coruptie?
 • 2 – Sunteti de acord cu interzicerea adoptarii de catre Guvern a ordonantelor de urgenta in domeniul infractiunilor, pedepselor si al organizarii judiciare si cu extinderea dreptului de a ataca ordonantele direct la Curtea Constitutionala?

Cele trei buletine vor fi introduse in trei urne de vot – separate.

Puteti vota in cele trei sondaje din dreapta-jos a paginii blogului, iar aici discutam optiunile. Sondajele se vor incheia sambata, 25 Mai, ora 23:59.

PS – In caz ca incercati sa votati/trisati de mai multe ori la aceeasi intrebare, sistemul pastreaza dupa un scurt timp doar un singur raspuns al IP-urilor identice, primul, anulandu-le pe urmatoarele.

*editat, Rezultatele finale:

Share
1 stea2 stele3 stele4 stele5 stele (medie: 4,89 din 5)
Încarc...

 

Series Navigation<< Sondajul Rumania Military #15: CorveteleSondajul Rumania Military #17: Alegerea Președintelui României – 2019 >>

71 de comentarii:

 1. Întrebările sunt formulate la caterinca.

  • la caterinca traiesti tu! sti ca rata prin apa. din aceasta cauza, cei care vor sa scimbe ceva nu pot! studiile superioare sunt in minoritate fata de cele elementare!

   • eu zic ca studiile superioare date pe banda si fara valoare sunt problema,masterate si doctorate la tot poporul !

   • psdraq, mai ușor bobiță cu etichetările. Ai să râzi in hohote dar sunt foarte mulți cu studii superioare ce votează PSD de 30 de ani, administrație, MAI, MApN, educație, sănătate, etc. Nu pot sa schimbe din cauza problemelor la prostată. O sa vezi și la acest scrutin și referendum că nu facem, din păcate, nici macar 60% prezenta.

    • asta este manipularea care scunde adevarul.
     se împing in fata categorii marginale(asistati,pensionari,țărani)dar nu se vorbeste de adevaratul votant pdsr-psd….angajatul la stat dependent de partidul stat si loial partidului stat.
     asemenea naivitate cu antagonizarea angajatului cu studii superioare/medii de catre psd am auzit-o si dela moise guran.
     politistul,militarul,preotul,doctorul,profesorul,magistratul au fost si inca mai sunt vectori de infuenta ai pedesereuluil.aceste bresele influenteaza comunitatile si cercul de cunoscuti cu tot felul de mesaje bine ticluite ,am fost martor la asemenea discuții.

 2. yap,TATOV !

 3. Asta cu trei urne pentru trei buletine e o golanie de cea mai joasa speta.

  Daca incurca buletinele si le baga invers in urne, se anuleaza ?
  Desfaci prima urna numeri, verifici intocmesti procesul verbal.
  Apoi desfaci a doua urna si gasesti in ea buletine care trebui sa fie in prima urna. Le anulezi sau refaci procesul verbal de la prima urna?

 4. curioasă tragerea asta la sorți a pozitiei pe buletienul de vot?dar sa nu devenim paranoici,nu incă.

  • Legea nr. 33/2007 privind organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European:
   Art.20:
   (6) Pentru stabilirea numărului de ordine de pe buletinele de vot a partidelor politice, organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, alianțelor politice și alianțelor electorale care au depus liste de candidați, precum și a candidaților independenți, se procedează astfel:
   a) în prima etapă, listele de candidați ale partidelor politice, ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, ale alianțelor politice și alianțelor electorale dintre acestea, care au membri în Parlamentul European, se înscriu în patrulaterele buletinului de vot în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de președintele Biroului Electoral Central; lista primului partid, primei alianțe politice, primei alianțe electorale, primei organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale extras/extrase din urnă se imprimă în patrulaterul cu numărul de ordine 1; lista celui de-al doilea partid politic, celei de-a doua alianțe politice, celei de-a doua alianțe electorale, celei de-a doua organizații a cetățenilor aparținând minorităților naționale extras/extrase se imprimă în patrulaterul cu numărul de ordine 2. Imprimarea continuă până la epuizarea listelor de candidați ale tuturor partidelor politice, alianțelor politice, alianțelor electorale, precum și ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale;

   b) în etapa a doua, listele partidelor politice, alianțelor politice și alianțelor electorale, precum și ale organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale legal constituite care nu au membri în Parlamentul European se imprimă în următoarele patrulatere ale buletinului de vot, în ordinea rezultată din tragerea la sorți efectuată de președintele Biroului Electoral Central.

 5. pe bune ,psd si pro românia ?!….asta nici memorie scurtă nu se mai poate numi,oribil.
  pnl e pământ de flori aici iar la nivel national e peste psd?

 6. 1. DA , interzicerea amnistierii

  2. DA , interzicerea OUG

  PNL si psd ….la egalitate in sondaje ….. Interesant .

  O sa bag un vot pt PNL doar ca sa piarda fsn-ul lui iliescu :)))

  Impotriva pds pina la moarte ……. Moartea psd-ului desigur 🙂

  https://www.euractiv.ro/eu-elections-2019/sondaj-inscop-14483

 7. Cu George Simion nu votează nimeni?
  Mi se pare un om integru, curajos şi hotărât.
  Are tor respectul meu, cu atât mai mult după incidentul de la Valea Uzului cu GUNOAIELE IREDENTISTE.

  • 30 de voturi din 421! Asocierea lui cu primarul Iasului, vidoclipul de promovare cu cantec (imagini discutabile), inclusiv incidentul la care faci referire il trimit pe lista perdantilor.

 8. Cum stam pana acum cu voturile multiple?

  • A fost un moment in primele ore, cu 3 voturi pentru unul din candidatii independenti – Peter Costea, aparute in cateva minute…redus apoi doar la un singur vot.
   Cine ti se pare ca incearca sa fenteze?

   • Teoretic, poate oricine sa incerce dar, in mod normal, n-ar trebui sa fie mai mult de un vot dublu in sensul ca a uitat cineva ca a votat deja sau a crezut ca poate vedea rezultatele sondajului doar dupa ce voteaza.

 9. Daca PSD-ul nu o sa fure masiv la aceste alegeri, nu cred ca vor scoate 15%! Eu cu toata lumea cu care am vorbit nu voteaza cu psd-ul! Nici nu vor sa auda de psd, chiar daca vorbesc cu oameni din Bucuresti, din Alexandria, sau de la tara!

 10. Ce rost are sondajul de fata cand nu e reprezentativ pentru populatie?…

 11. Se merge si la Europarlamentare pe redistribuirea votului daca partidul sau candidatul votat nu obtine voturile necesare pentru a intra in parlament?Daca este asa, este pacat sa se iroseasca votul care va ajunge la cine nu dorim.

 12. o sa merg la votul pentru referendum si o sa votez DA la ambele intrebari.
  in ceea ce priveste Europarlamentarele o sa votez ptr parlamentarii tarii unde locuiesc si al carei cetatean sunt. o fac pentru ca sunt sigur ca in Romania, mafia o sa piarda de data asta, asa ca o sa votez aici, impotriva celor care sunt finantati de rusia.

 13. Daca vrem sa ne jucam cu cifrele, daca scadem din respondentii la sondaje pe cei care au raspuns ca nu vor merge la alegeri / referendum, ar rezulta ca participantii la referendum vor fi cu cca 11-12% mai putini decat cei care vor participa la alegeri.
  Adica:
  – la o prezenta la vot de 50% pentru PE, vom avea o prezenta de 44 – 44.5%;
  – la o prezenta la vot de 45% pentru PE, vom avea o prezenta de 39.6- 40.05%;
  – la o prezenta la vot de 40% pentru PE, vom avea o prezenta de 35.2- 35.6%;
  Asta inseamna ca majoritatea votantilor PSD-ALDE vor respecta consemnul de a nu vota la referendum.
  Dar e doar o joaca pe un sondaj facut pe „un popor” educat si cu optiuni masiv antiguvernamentale.
  Adicatelea diferenta reala ar putea sa fie mai mare, spre 15-20%.

  • Cred ca o sa fie o carca de buletine anulate….

  • Ghita Bizonu'

   Siin numeleboboruluiceluieducat te temi canu vor stii unde sa puna buletinele de vot ?

   A ..poate ati uitat .Dupa ce se inchide votarea incepe numararea… si dureaza nopatea intreaga . Acum cum o functiona la 2 noaptea creierul unuia care e treaz de vreo 20 de ore va intrebati ?

   • Ăsta este și motivul pentru care, de regulă, președinții de secții se aleg din rândul persoanelor care rezistă, fizic și psihic, la nesomn!
    A doua zi dimineața, când răsare soarele și păsărele încep să cânte tu trebuie să ai in continuare mintea limpede in timp ce pe ceilalți, din cauza privarii de somn, îi apucă toți dracii…?
    Cam după o săptămână îți revii!

    • De obicei, pe la pranz, presedintele o intinde cateva ore sa doarma si sa se freshuiasca, timp in care ii tine locul vicele, spre seara pleaca si vicele un pic.

    • Am participat la nu mai stiu cate comisii de votare.
     De obicei, maraielile intre membri sunt la inceputul zilei.
     Seara, dupa ce se inchide votarea, toti sunt rupti de oboseala si fac eforturi sa termine si sa plece acasa. Nu mai are nimeni chef de scandal.

     • Depinde…
      La un tur de alegeri, unul dintre ”catindați”, prezent în sală, a solicitat respectarea ad literam a prevederii conform căreia fiecare vot se strigă cu voce tare și se arată la sală.
      Am făcut operațiunea asta de 4.800 (patru mii opt sute) de ori – 1.200 voturi x 4 !
      După ce mi-a revenit vocea am sunat la AEP și le-am cerut, cu subiect și predicat, să mă taie de pe listă.
      Sigur, nicio problemă, mi s-a răspuns, excesiv de politicos!
      La următoarea tură de alegeri m-am trezit tot acolo, deși nu făcusem cerere. Aveau datele mele în sistem!?

 14. Pentru a se micsora posibilitatea de a introduce buletinele de vot in urne gresite, era bine daca buletinele si urnele aveau aceleasi culori.Si baga tot omul rosu la rosu, albastru la albastru………..

  • Ai perfecta dreptate. Doar ca romanii sunt o nație care nu iubesc simplitatea și funcționalitatea. Lasă că merge și așa, ne descurcam noi …………

 15. a fost specificat asta seara faptul ca nu conteaza faptul ca un buletin de vot a fost introdus in alta urna decat aia dedicata. la finalul votului membrii comisiei contorizeaza voturile in functie de ce scrie pe vot nu pe urna. la stirile DIGI24 a fost informatia

 16. Pana acum au votat 421 … 27 de voturi cu PSD, 17 voturi impotriva interzicerii amnistiei si gratierii pentru infractiunile de coruptie, 25 de voturi impotriva interzicerii OUG-urilor pe justitie.
  Ma intreb de ce voteaza astfel unii dintre noi…

 17. Cred ca este greu totusi sa razbatem secole de mentalitate: „hotul neprins este negustor cinstit”, „hotia merge mana in mana cu domnia”, „meseria se fura, nu se invata” sau cele legate de slugarnicie „capul plecat sabia nu-l taie”, „pana treci puntea te faci frate si cu dracu”.
  Cred ca este greu dar speranta mea este ca vom reusi. De asemnea este adevarat cat eram la stat, vedeam usor diferit lucrurile, cu stanga nu am votat niciodata am votat doar dreapta insa exista o alta perceptie fata aportul coruptiei in societate. Erai afectat de corputie dar daca direct aveai ceva de suferit. Ca privat in schimb iti dai seama ca o forma de coruptie este omniprezenta in societate datorita birocratiei excesive la care doar privatul este supus nu si angajatul la stat. Mai mult cand vezi sumele pe care tu esti obligat sa le virezi lunar la stat si serviciile pe care le primesti in schimb te apuca dracii si inevitabila intrebare unde se duc banii.

 18. „Cred ca este greu totusi sa razbatem secole de mentalitate: “hotul neprins este negustor cinstit”, “hotia merge mana in mana cu domnia”, “meseria se fura, nu se invata” sau cele legate de slugarnicie “capul plecat sabia nu-l taie”, “pana treci puntea te faci frate si cu dracu”.”

  Permiteti-mi sa am o alta interpretare aici. Odata ca zicalele “hotul neprins este negustor cinstit”, “hotia merge mana in mana cu domnia”, “meseria se fura, nu se invata” sunt realiste (pentru orice societate, nu doar cea romaneasca) si sunt mai degraba semne se avertizare si descrieri ale realitatii.

  Apoi “capul plecat sabia nu-l taie” este de obicei citat incomplet, din cate stiu are si o continuare in zicala populara („dar nici soarele nu-l vede”, ori la Bolintineanu, in varianta „culta”, „dar cu umilinta lantu-l incovoaie” daca imi amintesc bine, cu acelasi sens) si care ii da un inteles complet opus celui citat incomplet in prima parte.

  “pana treci puntea te faci frate si cu dracu” e iarasi un proverb realist si care se potriveste in general firii umane nu doar romanilor. Sigur, probabil nu toti oamenii fac astfel de compromisuri dar zicala atrage atentia ca majoritatea sunt pe acolo. Poate suna un pic cinic dar cred ca astea sunt sensurile reale

  • Desigur nu va contest opinia si o respect.
   Afirmatile mele nu sunt gratuite insa si cred ca putem afirma lipsa oricaror diferente culturale intre romani si oricare alta natiune. Desigur ca putem gasi trasaturi mai apropiate sau de poporul nostru insa ca sa captati foarte bine aceste diferente, va provoc sa faceti urmatorul experiment: unui strain incercati sa ii explicati notiunea de „smecher”. Preferabil in limba germana, dar si in engleza este la fel de… interesant voi spune doar. Apoi incercati sa explicati acea exclamare pe care mamele uneori o atribuie copiilor din dragoste „Hotomanule!”. Si lovitura de gratie, incercati sa explicati miorita.
   Sunt lucruri care valoric ne apropie de un model Europan, dar si lucruri care ne leaga de un model vetust care nu-si mai are locul in prezent.

   • Smecher=wiseguy sau in anumite sensuri smart aleck
    Cu restul sunt partial de acord, cu mentiunea ca e un subiect extrem de amplu

    • absolut de acord cu ce scrieti, si atunci imi permit sa reproduc din memorie acesta discutie, avauta in engleza acum ceva timp. Pe departe ramane cea mai savuroasa discutie cea in limba germana avuta cu un client de-al firmei insa si cea in engleza este interesanta. Dar acolo se contrapune si mentalitatea germana peste subiect.
     El: So what dose this word mean?
     Eu: Well it’s something like wiseass (aia mi-a venit la vremea respectiva)
     El: So, like a gangster, Italian gangster (stereoticpic, ca doar USA, nu?)
     Eu: No, nothing like that, more like a person that evades rules or laws, but not that kind.
     El: So… a criminal.
     Eu: No, not quite because usually a court in Romania will find this as small offenses and they will not convict.
     El: So an unconvinced criminal, that society despises.
     Eu: No, society usually sides with them, because they sort of get an approval and admiration for being able to solve problems by evading rules.
     El: So, they brake the law, and they get approvals for this? Nobody is furious because they had to obey rules and this guy jumps the fence?
     Eu: Yes, sort of.
     El: I don’t get it but you know that when they arrested Al Capone for a petty crime most law abiding citizens cheered.(Nota, in acest moment mi-am dat seama ca in capul amerikancilui cu care am vorbit breaking the law, rules = felon / criminal, el nu a putut disocia acesta notiune de ceea ce noi numim „a te descurca”. La fel wiseass/wiseguy sunt stereotipii ale italienilor in SUA )
     Traducerea exista, problema este ce intelegem fiecare din asta si mai ales cum trateaza societatea persoane cu astfel de trasaturi. Aici este cheia dupa parerea mea.

     Preluat din dictionarul Webster:
     wise guy noun
     \ ˈwīz-ˌgī \
     Definition of wise guy
     1 : SMART ALECK
     2 usually wiseguy \ ˈwīz-​ˌgī \ : MOBSTER
     wiseass noun
     wise·​ass | \ ˈwīz-ˌas \
     Definition of wiseass
     : SMART ALECK
     Preluat din DEX:
     ȘMÉCHER, -Ă, șmecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care știe să iasă cu dibăcie din încurcături, pe care nu-l poți păcăli; abil; isteț, dezghețat; șiret, șarlatan. – Din germ. Schmecker „persoană cu gust rafinat”.
     Ei de la acea origine etimologica a plecat o discutie cu un client german in care in prima faza am ras si apoi… noi romanii ne-am pus pe plans un pic.

     • Ca sa si concluzionez: ma duc la referendum ca am ocazia sa spun ca eu unul nu mai accept smecheri care isi schimba legile cum au ei chef. Furtul ii furt si gata. Nu credeam ca trebuie si un referendum sa ne spuna ca cerul ii albastru si iarba verde, dar in tara asta uite ca trebuie.

      • Ast nu crek trebuie desbatut. Chiar am vazut mult mai putina rezistenta si mult mai mult interes la acest referendum comparativ cu ale dati.

     • Eh, nici smecherii aia italieni nu erau „despised” de toata societatea. Nu e ca si cum u umblau pe la rstaurante faine, cu pipite faine 🙂

      • corect si niciodata nu vorbesc in proportii absolute. Si ma refer la reactile pe care le au societatile al anumite trasaturi ale mebrilor. Reactile sunt in cel mai fericit caz majoritare dintr-un esantion interesat.
       Ca sa stereotipizez si mai mult, desi nu imi place, sunt sigur ca redneck-ul ala de fuge prin orgada dupa porc habar nu are cine a fost ala Al Capone. Si nici aia de campeaza langa Rosswell si asa mai departe.

     • smecher = slick
      daca „smecheria” respectivului are aspecte ilegale = fixer
      in sensul de sarlatan = swindler

   • @lt(rez)

    Multumesc, asemenea

    Eu cred ca firea umana are niste caracteristici ancestrale care se regasesc la marea majoritate a oamenilor indiferent de cultura de suprafata sa zic asa. Exista insa si diferente date de cultura si societate, educatie etc, de acord.

    Nu stiu daca o sa am ocazia sa vorbesc cu un strain despre asta dar pare un experiment interesant pentru a observa niste diferente culturale sa le zic asa, ori impuse de societate si daca ele chiar exista la un nivel mai adanc, o sa tin minte asta.

    Desi daca ne uitam la unele filme de succes de la Hollywood americanii cel putin nu par prea diferiti din pct asta de vedere, cel putin in cultura de consum a maselor. Putem gasi similaritati si cu alte culturi insa poate unii nu o exprima asa pe fata.

    Legat de Miorita, nu stiu ce sa zic, altii mult mai invatati decat mine nu au putut veni cu o explicatie unitara deci…e posibil sa fie ceva mai adanc, e posibil sa fie doar ce apare direct la suprafata, nu stiu.

    Ideea e ca Miorita a fost din cate stiu inclusa pe cale culta ca fiind una din „operele de baza” ale culturii populare romanesti, si apoi promovata ca atare in scoli. Exista insa si balade haiducesti si mai ales basme cu origini si mai vechi si cel putin la fel de raspandite in cultura populara dar care din diferite motive sunt ignorate (sau au fost de catre cei care au decis ce si cum sa promoveze din pct asta de vedere).

    Exista si Tinerete fara batranete si viata fara de moarte de ex, care este tot ceva unic si specific culturii populare romanesti (se pare ca avem ceva cu moartea, intr-adevar heh ), exista si o pleiada de eroi (chiar si eroine) si tot felul de basme cu ei si cu ispravile si aventurile lor dar nu (mai) au promovarea de dinainte.

    • Asemenea. La miorita, nu vorbesc de partea artistica, ci vorbesc de mentalitatea ciobanului. Desi este supus la o uriasa nedreptate, el asteapta o rezolvare astrala. Francezul chema eventual garda republicana, neamtul un panzer si americanul tragea dupa ei cu un tun antiaerian pe care il detine in mod legal, civil fiind. Desigur glumesc, dar exista un mic sambure de adevar acolo.
     Pe de alta parte, eu atunci cand intru in contact cu straini, nu le arat birturile tarii si vorbesc de dracula ci incerc sa fac un laudatio tarii mele de fiecare data. Ajung inevitabil la diferente culturale si acolo. Dar fata de straini, poate gresit, niciodata nu critic tara mea. Critica este pentru noi intern aici si ar trebui sa ne serveasca drept imbold sa ne apucam de munca, sa corectam sa facem mai bine pe vitor. Poate sunt idealist, poate sunt tembel. Dar eu de aici nu plec. De votat, e musai.

 19. Pe 23 mai Farage cred ca o sa faca de ras conservatorii si laburistii:

 20. https://www.gandul.info/politica/rezultatele-finale-la-alegerile-europarlamentare-din-2019-pnl-10-mandate-psd-9-mandate-usr-plus-8-mandate-datele-finale-pe-referendum-peste-6-milioande-de-romani-au-votat-da-la-ambele-intrebari-18154939
  Rezultatele finale:
  „Europarlamentare…Numărul voturilor valabil exprimate a fost de 9.069.822, iar numărul voturilor nule 274.415.

  Numărul participanţilor care au votat în cadrul referendumului pentru prima întrebare este de 7.922.591 votanţi, iar pentru a doua, 7.923.869.
  La prima întrebare au fost 403.530 de voturi nule, iar la cea de-a doua, 407.081.”

  WTF, people?
  Deci la europarlamentare (cu peste 1,1 milioane mai multi prezenti decat la referendumuri) au fost anulate 3%…
  …dar la referendumuri (unde, atentie, au multi lipsit o parte din PSDisti) au fost anulate 5%! Adica nominal cam cu 45%+ peste cele la europarlamentare!
  Ma asteptam sa fie multe dar…damn!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *