Articolul de seara: despre rachetele noastre anti-nava

Lucrurile merg brici, toate cele patru companii au depus oferte (Boeing, Diehl, Kongsberg si MBDA), acum urmeaza fazele urmatoare: citirea ofertelor, intelegerea lor (pe cat este posibil de catre cei de la MApN), chemarea companiilor la discutii tehnice, oferta finala si angajanta si (daca nu iese cine trebuie) dosar la parchet, la DNA, lalairea desemnarii unui castigator etc.

Daca insa totul ar functiona precum intr-o tara membra NATO si UE ar trebui sa avem un castigator in maximum doua luni, adica pe la mijlocul verii…

Evident, greu de crezut ca totul va functiona macar, intr-un fel sau altul.

GeorgeGMT

35 de comentarii:

  1. Kongsberg a venit singur sau cu Raytheon?

  2. in poza e royal navy in malvine dupà ce s-au intalnit cu exocetul?

    • In poza e o nava care a dat fata cu reactiunea. 🙂

      Nu mai poate ilustra omul un text cu o imagine ca toata lumea interpreteaza. 😛 Serios, nu era nici un substrat.

    • #psyhco. Este o prezumtie rautacioasa domnule draga, asa cum te-a lamurit Iulian, este o nava, o racheta si urmarea intalnirii lor. Atata tot! 🙂 …

      • Ce rachete anti-nava si anti-aeriene se vor pune pe fregata Marasesti, cele 2 corvete Tetal 2 si pe cele 3 Tarantul ale FNRo in cazul ca aceste nave se vor moderniza?
        Sper ca MApN sa aiba in proicet ca dotare pt FNRo si o clasa de vedete rapide de asalt multirol/polivalente purtatoare de artilerie, mitraliere grele, rachete AN/AA si torpile gen Kilic class, Sa’ar 4,5 class sau Gepard class.

        • 1.) ce te face sa crezi ca vor fi modernizate? O declaratie prin presa sau un program aprobat?
          2.) noi inca nu stim pe cele prevazute in program si pe bateriile de coasta ce vor pune…

          • Pai am presupus si eu ca ar fi logic si normal sa se modernizeze si restul din actuala flota a FNRo, daca vor fi bani, mai ales pe sisteme de armament, in afara de cele 2 fregate Type 22, pt ca presupun ca nu au bani sa reinoiasca totata flota.
            Ei debia se chnuie sa faca cele 4 noi corvete, nu mai vrb si sa mai cumpere 3 submarine + sper eu, modernizarea Delfin-ului Kilo class.
            Nu cred ca decat cu 4 corvete noi si 2 fregate modernizate se poate apara Romania la Marea Neagra, iar restul de flota sa fie taiata precum cele 6 Osa I class.

    • măi oameni buni nu am insinuat si nu am nici un substrat,doar am intrebat ?

    • @psycho: e HMS Sheffield (D80), intre 4 si 10 Mai 1982.

  3. Daca au mers iar pe „pretul cel mai mic”… clara treaba.

  4. Nu va faceti griji , treaba va functiona ca unsa dupa metoda deja cunoscuta … pasul 1 : Cineva va promite ca ”desigur , luam [ceva …] ” .
    pasul 2 : Cineva va uita ca apromis ca vom lua …[Sau cineva care il va inlocui pe cel care a promis ca ”desigur , luam ” va uita ca cineva a promis ca ”desigur , luam ” Eventual totul se va termina apoteotic prin intrunirea unei comisii de analiza si gata ]

  5. Mai usor cu optimismul se va sfirsi ca de obicei tipic PSD ist . Comisie si reluam licitatia la anul, or se mai schimba ministrul apararii .

  6. Personal cred ca peste doua luni vom fi exact la acelasi pas ca astazi.
    Nimic concret.
    Ca si cu Piranha V a zis tovarasul ministru ca producatorul are 2-3 saptamani sa vina cu taburile sau sa dea banii inapoi sau sa prezinte o solutie.
    Asta acum doua luni. 🙂 Tot nimic la orizont.
    Aceasta coalitie de guvernare doar bate gura si schimba ministri ca sa traga de timp.

  7. Statul MAPN care vorbește mult care voiau să dezvolte pentru viitorul dar de fapt nu face nimic si nici unul macar o corveta si nici elicoptere de atac…
    Armata română e grozav care zice ” noi suntem mai puternici” dar de fapt e slab si pierde!!

  8. Smaranda Florin

    Sunt de părere ca sunt necesare atât rachere cu ghidare radar cât și cele IR. Asa pentru orice eventualitate. Dacă ataci o țintă navala cu ambele tipuri de rachete simultan șansele de a o scoate din lupta sau chiar a o distruge se duc vertiginos spre 100%. Știu ca nu exista nicăieri 100 % șanse de succes dar te duci foarte aproape de acest procentaj.

  9. Pana se hotărăsc ăștia cu cu chestiunile astea grele… Am un prieten care va pleca în Afganistan, sunt tare curios de echipamentul lui. Sunt curios mai mult de protecție, comunicații etc… Kalashu… Tot kalash… Trage. Urata treaba.

    • Poate ne tii si pe noi la curent 🙂

    • Bafta omului, misiune usoara…despre echipamentul lui, numai bine. Poate la intoarcere nu o sa mai fie cazul sa isi plateasca ciorapii, camasa, pantalonii distrusi. Sper sa aiba 7.62, nu minunata 5,45, ca aia nu are munitie – minunatii idioti trimit militari cu 5.45 dsr munitie ioc, stiu cazuri in care romanii pur si simplu au cumparat de la afgani kalasuri pentru ca erau in teatru cu 5.45 de acasa, dar munitie aveau cam 5 incarcatoare, atat…inca o data, misiune usoara, si sa ne tina la curent…

  10. Pana nu scapam de ciumati nu vor fi nici un fel de achizitii militare. Doar galgara de birt. Banii se vor duce la pensiile speciale, la asistatii sociali si pentru pomeni electorale, cel putin 1 an jumate de acum. Nu va mai faceti iluzii. Nici macar in vis.

  11. Perfect, intr-un final vom avea torpile aeriene…:))) E, cred ca se asteapta inventarea torpilelor fotonice.

  12. NSM. și pe fregate/CORVETE/NPR și la bateria de coasta. Sa nu uitam ca după contractul ptr lcs/fregate a câștigat și competiția ptr dotarea usmc. Francezii nu sunt în cărți ptr vreun tip de armament iar harpoon este antica și de demult. Nici americanii nu o mai vor.

  13. Povestea imi aduce aminte cu pretentiile femeilor la barbati:
    Cand sunt tinere: sa fie inalti, frumosi, civilizati, iubitori etc.
    Cand sunt batrane: sa fie!!!!

  14. Vineri 17
    „Industria militară din România, lăsată fără apărare. Legea salvatoare nu se aplică”
    https://m.stirileprotv.ro/lbin/mobile/index.php?article_id=3819913

  15. Realizati cat timp a trecut de cand au inceput ai nostri procedurile?
    Cam asa e la noi, daca vrei sa cumperi ceva peste 2 ani e bine sa incepi de pe acuma 🙂

  16. George îți mai amintești cum mă luai la mișto când îți spuneam de Neptun? Că e laie, că e bălaie, că are la bază nuș ce rachetă sovietică, că nici măcar nu există.

    Ucraineii, în 5 ani de intervenție militară rusească, au făcut mai mult pentru armata decât România în 30 de ani de independență și pace. Asta pe mine mă macină.

    • Nu-i chiar asa, MiG 21 Lancer este superior, din multe puncte de vedere, MiG 29/Su 27 ucrainene. Ei nu au un MLI comparabil cu MLI 84M, rachete AT abia de curand primite de la americani, in rest n-au reusit sa scoata mare lucru. Da-mi un exemplu daca ai. Racheta AN Neptun este o fieratanie sovietica, vedem daca au bani s-o introduca si in dotare, de prototipuri sunt plini.

  17. De avioane nu zic nimic, nu știu prea multe. Din punctul meu de vedere – MiG-ul tot MiG e. Când vine un F, atunci lucrurile se schimbă (și aici e clar un plus mare pentru România). Dar când vine vorba de BMP-uri… Nici nu încerc să te contrazic. Sunt n-șpe variante de modernizări din toată lumea, însă toate au un lucur comun – cum nu ai moderniza un sicriu, tot sicriu rămâne. Ori BMP-1, ori BMP-2, ori MLI-84M, ori BMP-1U și multe alte acronime – toate-s degeaba. Acest proiect e mort din uter. Orice proiect de modernizare – îs bani cheltuiți aiurea. În condițiile moderne de luptă, aceste mașini pot fi folosite doar împotriva Luxemburgului și Vaticanului cu un număr de pierder relativ OK.

    Pe partea de AT-uri și da și nu. Adic le-au dat americanii sulițe, dar oricum nu au voie să le folosească în lupte (doar în caz de ofensivă a trupelor rusești). Folosesc RK-3 „Corsar”-e și Stugna-P. Nu-s cele mai fericite 2.5 primul și 4 mii al doilea, dar în condițiile în care tranșeele se află și la 500 m unul de altul, e mai mult decât suficient (pe moment cel puțin). Și chair fac diferență de când le-au primit (din 2018!).

    Dac Neptul e sovietic, Harpoon-ul din ce epocă e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *