Stiri din China

Infanteria marina chineza creste

Kunlunshan 998

Pe 18 februarie Marina Chineza a intrat in posesia celei de a doua nave de asalt, destinata Infanteriei Marine chineze, Jinggang Shan. Nava face parte din clasa 071 si poate face multe lucruri destepte, fiind un LPD(Landing Ship Dock). Prima nava din serie, Kunlan Shan, a fost lansata in urma cu patru ani si impreuna cu nava sora, lansata recent, sunt cele mai mari nave din inventarul Chinei, asta pana la operationalizarea primului portavion chinez.

Susnumitul LPD are capacitatea de a sustine operarea a patru elicoptere concomitent, poate primi si avioane, poate duce 800 de militari si 20 de vechicule blindate, la 20000 de tone deplasament. Pretul estimat al unei bucati este in jurul sumei de 300 milioane de dolari. In program sunt patru astfel de nave. Este, daca vreti, varianta chineza, pastrand proportile desigur, al mult mai faimosului Mistral francezo-rus.

Pentru mai multe date tehnice: Wikipedia

sursa: strategypage

Noul UAV chinezesc  X-200, scos la facut poze

Singapore AirShow este locul unde industria chineza s-a hotarat sa prezinte lumii un UAV cu decolare verticala(VTOL), numit deocamdata X 200. Cei care l-au  produs sustin ca X 200 este capabil sa zboare autonom, poate avea o sarcina utila de 100kg. si o viteza de croaziera de 130 km/h.

X 200

De asemenea poate ramane in aer 5 ore la o altitudine de aproximativ 5000 de metri. Acest aparat este o dezvoltare a unui model chinezesc mai vechi M 28, aparat construit in mai mult de 20 de exemplare si aflat in uzul armatei. Cel mai intersant lucru mi se pare a fi destinatia jucariei care este civila, nu militara.

Iar asta poate insemna ca o parte macar, a industriei high-tech chineze a intrat pe piata civila, acolo unde se fac cei mai multi bani si mai poate insemna ca tehnologia chineza a ajuns la o anumita masa critica, cand se pot face transferuri catre partea civila. Ori acest lucru dovedeste o tendinta de maturizare a economiei chineze, o posibila accedere la produse civile de inalta tehnologie si buna calitate.

Sa nu uitam ca si Japonia a urmat dupa 1945 acelasi scenariu: mana de lucru foarte ieftina, apoi produse relativ decente calitativ, iar acum vedem cu toti unde a ajuns. Daca China va urma exact acelasi tipar, vom putea vedea in urmatorii ani produse Made in China de inalta calitate, iar peste 20-30 de ani ar putea deveni chiar emblematice. Stiu ca suna SF, dar tot asa au inceput si japonezi…

Sursa: defensenews

3 comentarii:

  1. Nu compara mere cu pere. Japonezii sînt altă nație. Ei chiar pot să facă lucruri de calitate, chinezii nu. Chinezii știu doar să copie prost și să adapteze la stilul lor chicios totul.

    • Mda poate ai dreptate, dar nu pot sa nu-mi aduc aminte ce am invatat despre refacerea economica a Japoniei: produse simple si foarte ieftine si bineinteles au avut marele noroc cu razboiul din Coreea.
      Poate si chinezi au in vedere modelul japonez, macar ca incercare. Daca vor reusi…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *