Stryker pentru Lituania, aprobat!

Departamentul de stat al SUA a aprobat vanzarea catre Lituania, prin programul FMS (Foreign Military Sale), a  84 de vehicule transportoare de infanterie M 1126 Stryker ICV (Infantry Carrier Vehicle), contract in valoare totala de 599 mil. $, incluzand echipamentul adiacent, piesele de schimb si sprijinul logistic. Anuntul a fost facut de US Defense Security Cooperation Agency (DSCA) in data de 5 noiembrie.

M1126 este o varianta a familiei Stryker aflat in inzestrarea fortelor armate ale SUA, vehicul derivat la randul sau din varianta canadiana LAV III a Swiss MOWAG Piranha IIIH 8×8.

http://www.armyrecognition.com/images/stories/north_america/united_states/exhibition/ausa_2014/pictures/Protector_medium_caliber_Kongsberg_Stryker_AUSA_2014_defense_exhibition_Washington_DC_United_States_001.jpg

Stryker cu turela Protector si tun ATK MK44 cal. 30mm

Varianta ceruta de guvernul lituanian include o turela teleoperata echipata cu tun cal. 30mm ATK MK44, XM813 sau o varianta europeana, dar si mitraliera cal. 12,7mm M2 Flex. Pachetul mai include optiunea ICV-30 cu sprijin logistic al contractorului, echipament aditional, piese de schimb, armament, 2 radiouri/vehicul de tip AN/PRC-152, un  receptor GPS de tip AN/PSN-13 DAGR pentru fiecare vehicul, un sistem intercom VIC-3 per vehicul, sisteme de antrenament si simulare (TADSS), manuale tehnice traduse si laptopuri, formarea in sine, training, costurile reprezentantilor Foreign Service (FSRs), costul serviciilor de de-procesare a vehiculelor prestate de OCONUS Contractor (vezi SOW) si asistenta tehnica aferenta. Valoarea pachetului specificat este de 462 mil. $.

Se mentioneaza ca vanzarea in cauza va „spori securitatea unui aliat NATO”, „fara a altera balanta militara in regiune”.

Intentia Lituaniei este de a inlocui transportoarele senilate M113 din inzestrarea a 2 batalioane mecanizate ale brigazii „Lupul de Fier” (‘Iron Wolf’ ), cererea initiala fiind de 60-72 de masini de lupta ale infanteriei.

Surse: DSCA si ArmyRecognition.

24 de comentarii:

  1. Nu Lituania a fost refuzata politicos de Germania pentru aceasta achizitie?
    Atata timp cat pui banul jos, SUA vinde, in special tarilor membre NATO, tot ce au nevoie acestea si nu face figuri ca nu poate onora o comanda deoarece nu vrea sa supere Rusia.
    Cu 84 de TAB-uri, Lituania nu se impune in fata Rusiei.

  2. Salutare !!!
    Alta tara cu ” cretini ” ce fac catesceva pt dotare !!! Cumparand de la altii ca ei deh nu au efectiv industrie de aparare !! La noi si cu idustrie de aparare cat o mai fii si aia nu avem astfel de cretini !!! Asta ca tot zicea acu fo doua zile un coleg de pe aici ca sa stam linistiti ca nu vand desteptii nostrii rachetele Fagot fara a ne reinoii stocurile ca nu sunt atat de cretini !!! Sigur ca e asa ca voba aia in ultimii ani ne am redotat/reinoit stocurile asa de masiv incat sunt atat de invizibile !!!! Am dat S 125 si am inlocuit cu …nimic , nu mai tragem nici cu KOnkurs ca s pe limita se stoc , nu mai stragem cu Styx din Ruzbeh ca e cam pe drojdie si alea si putem continua dar decidentii nu sunt cretini sa nu le inlocuiasca . Iar ” cretinii ” astia de lituanieni isi cumpara astvel de vehicule echipate cu noile kituri de logidtica de pe laterale in loc sa ceara cu ambrazuri dupa cum vor alde cap patrat de majoristi romulani ?!!!
    Oricum alora le trebuie , noua nu !!! In tot tumultul asta nimeni nu are ceva de spus si despre armata mai ales armata !!! Tineretul e interesat de altele f bune si alea da de armata nu care in caz de tambalau mor mai multi de 32 !!!! Iar pensionarii militari is suparati ca astfel nu se vor mai marii pensiile sau salariile si nicideecum dotarea care ar trebuii sa echipeze tinerii ce ar trebuii sa lupte in caz de … !!! Ei dar am asteptat atata deci mai putem astepta inca ceva !!! Oricum americanii se implica si ei in noile schimbari dar nu si in cazul armatei asa cum cu altii !!!!

  3. Se prefigurează un efort de dotare cu tehnică 9 în cooperare cu yancheii. Fie licență, fie preluarea în licență a trenului (cutia există și par promițătaore rezultatele parțiale). Platformă multi, cu logistică simplificată și în număr de peste 200, ar fi un pas hotărât pt refacerea capacității. Dar nu văz semnele financiare prin bugetare, încă…

  4. Lituanienii scot 600mil$ pt Stykere…

    Pai de unde bani prin bugetare, ai nostri inca mai cauta banii pe la safi sau banca religiilor 🙂 🙂

    Acuma o frecam cu guverne interimare, proteste, alegeri anticipate sau ce o mai fi, nush de ce am asa un feeling ca n’o sa invsteasca nimeni in armament si ca 2017 se va impinge usurel spre 2018 si dupa aia spre 2019 si tot asa, tot inainte ca vajnicii pionieri

    • Vedem. (nu ca și chiorii :P)
      Bani ar fi, chiar fără rectificare, problema e cine-și asumă?
      Orișicum m-aș cam grăbi să semnez cât de curând, altfel se blochează în focurile politice ce va să vie… cum s-ar zice să bat fieru cât e cald și sunt bănuți nealocați!

      • Exact ce am spus, se prefigureaza ceva instabilitate politica, pe climatul asta nasol se pare ca nu se arunca nimeni bucuros la guvernare si daca o va face careva va avea grija sa calce ca pe sticla, bani au fost si cand a fost multirolul la inceput, nu s’au cheltuit si in final dupa ani de caft politic si ramas fara bani s’a ales praful de RoAF…

        Atata trebe sa tzipe vreun jurnlist isteric platit de rusi 🙂 ca se toaca banii pe armament cand profesorii si doctorii n’au salarii si gata s’a terminat povestea, asa a fost si cu VL MICA

        Nush de ce am un feeling ca la romani povestea se repeta…ca romanii nu prea au imaginatzie

        • Instabilitate este deja si, oricum, dupa umila mea parere, Puie Monta trebuia sa plece, ca si militianul acela idiot cu fata de bovina aroganta.
          Oricine s-ar baga la guvernare, si cineva tot o va face (pentru ca ceea ce se tot striga prin piata, ca sa-si dea toti parlamentarii demisia, este usor aberant, asta ca sa nu zic altceva) va trebui sa urmeze aceeasi linie in domeniul apararii. Eventual se va merge mai „pe burta” cu anunturile privind dotarea armatei.
          S-a strigat foarte mult „10% la sanatate” si e corect, sistemul este subfinantat si, colac peste pupaza, si furat la greu. Educatia are si ea nevoie de bani, ca fara educatie n-ai facut ni’ca.
          Din punctul meu de vedere asta ar fi un moment bun de speculat pentru dotarea armatei. Astazi, pe toate posturile apareau imagini cu Spartanul care i-a carat pe amaratii aia (Dumnezeu sa-i ierte!) prin tarile Europei si care acum ii va aduce si inapoi.
          Noi vorbim mult pe aici, dar prin piata Universitatii n-am vazut niciun banner despre starea precara (din nou, ca sa vorbesc frumos) a dotarii armatei. Iar asta ar depinde de noi…
          S-ar putea profita si pentru dotarea ISU (esalonul 2 in caz de conflict, foarte important) si pentru dotarea armatei de aceste evenimente care se desfasoara in zilele acestea.
          Se pot face niste campanii de presa mai inteligente care sa creeze un curent de opinie favorabil inzestrarii armatei.

    • 52 mil euro, atît are de plătit impozite restante pesedeul robert neguiță, na că iar l-am botezat și ca porcu ăsta mai sunt mulți alții, nu trebuie decît să-i ia la șuturi pe aștia și vor face rost de bani. Din nefericire jegurile de la ANAF fugărersc babele prin piețe că vînd usuroi ,,neapcizat,, iar de ștabi nu se iau

  5. Am vazut pe site multe articole legate de vehiculele de lupta terestre ale altora.
    Nu sint specialist in domeniul militar, as vrea sa ma lamuresc daca este posibila realizarea unei platforme de lupta pe senile si a alteia pe roti (8×8) care sa poata fi folosite astfel:
    -platforma (sasiul) pe senile atat pt. MBT cat si pt. IFV, precum si pt. tun/obuzier autopropulsat, lansator de rachete, senilat de recuperare / mentenanta, etc?
    -platforma (sasiul) pe roti ata pentru IFV cat si pt. APC, tun autopropulsat (vanator de tancuri), sistem A/A, etc?
    Intrebarea este: sint posibile constructii suficient de flexibile si modularizate astfel incat cu doar doua platforme sa se poata acoperi aceste necesitati (si altele)? Exista precedente de acest fel in armatele mari? Pe net sint munti de informatii, dar mie nu mi-e clar care vehicul deriva sau a fost adaptat din care, daca exista asadar niste „familii” bazate pe o aceeasi platforma senilata, respectiv pe roti.

    • Exista precedente, exemplul cel mai cunoscut este CV 90 folosit atat ca IFV cat si ca vanator de tancuri. In Ro programul TBT 8×8 avea/are ca scop crearea unei platforme mutlirol: transportor de trupe, sistem AA mobil, ambnulanta, chiar si autotun. Fata de o platforma pe senile aici lucrurile sunt mai nuantate. Evreii au lansat IFV/MLI Namer pe sasiu de Merkava, ucrainenii si rusii au si ei MLI-uri grele pe sasiu de tanc, insa un sasiu de tanc este de cele mai multe ori prea greu pt un MLi si astfel a aparut solutia CV 90, un sasiu pe senile multifunctional si care are o arhitectura foarte deschisa.
      Familia Armata de la rusii preconizeaza ca pe acelasi sasiu (senilat) sa fie dezvoltata o intreaga gama de vehicule, de la tancuri la obuziere, MLI-uri, etc.

    • @Segment Major Exista precedente inca din aldoilea razboi mondial !!! Si se poate face aproximativ orice varianta in funtie de platformasi de vremurile in care in care a aparut Vehiculul de baza !!! A se vedea T 34 si familia de SU pe sasiul sau ; Tancurile Pancer 4 si derivatele pe sasiul lor ; semisenilatul SD KFZ 251 ce a ajuns la 22 de variante si apoi multe alte vehicule si gama derivate din ele !!! Un alt eexmplu cu o gama mare a fot in anii 60 70 cu BTR 60 PB ce a avut multe variante pt stat major /transmisiuni !!! si exemplele sunt multe in functie de tara , la ora actuala cred ca chinezii au cea mai mare gama de vehicule si „familia” derivatelor !!!

    • Lituanienii au tupeu. Oricum ,ei sunt echipa cu Polonia si probabil multe lucruri le vor lua de acolo. Sunt un popor interesant.

  6. analysis paralysis

    intrebare: daca Lituania si altii din jurul Ru se inarmeaza terestru… apai noi nu ar trebui sa ne inarmam aerian si AA (unitati mobile) in primul rand ?!

    sa ii ajutam in caz de naspa…

  7. Probabil sunt performante dar numărul lor este nesemnificativ. Prețul este uriaș, la 7 milioane de dolari bucata. Comparați cu Piranha la 1, 5 milioane euro bucata achiziționate de România.

  8. Sa-mi bag … Si lituania se inarmeaza mai bine ca noi !!!!ba suntem in cadere cand alti sunt in crestere !!!!!!!!

  9. Cred ca suntem cei mai prosti din europa de est…..mai liseste sa se inarmeze si bulgarii

  10. Daca primesc si offset este clar…

  11. Nu vedeti ca nu vrea nimeni sa ne inarmam? Nici din tara, nici din afara. Rolul nostru asa cum il vad eu este doar de carausie cu avioanele de transport, carne de tun prin nu stiu ce colt uitat de lume si fight club in cyber space. In rest jimic ca deh se supara ursu’…De-ar ramane pe lume atatia rusi + izmenarii care le canta in struna, atatia cat am botezat eu, mamma mia ce planeta pasnica ar fi Pamantul.

    • Ambasadorul sua zicea ca romania are nevoie de inca 12 avioane. Aia din nato ne vor inarmati ca altfel suntem degeaba. Nu aducem nimic in alianta…

      Nu mai veniti cu bazaconii d’astea ca aia din afara ne leaga mainile. Ni le legam singuri de prosti.

  12. Stryker bufonul regelui.. (cand derivi din Piranha -suma erorilor de proiectare si fabricatie – mai greu sa fi altceva)
    Ce le putem dorii dect: Deznamolire usoara:
    https://www.youtube.com/watch?v=u_E25Yyv0ZE

    Si atentie ca se cam da peste cap (ii cam plac tumbele):
    https://www.youtube.com/watch?v=rh-JWzq0_fo

    //
    Un filmulet interesant despre OTOKAR COBRA in razboiul din Georgia:
    https://www.youtube.com/watch?v=uXTKFFSlBx0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *