T 72B3 cu coviltir

O inventie specific ruseasca, un upgrade la tancurile T 72 modernizate la standardul B3 – adevarat ca nu la toate, prezentata pe siteul nostru de Marius Zgureanu cu nu foarte mult timp in urma.

Logica rusilor a fost una simpla – vine racheta imperialista, sa spunem Javelin si ataca, marsava, de sus in jos (top-attack, cum ar veni pe englezeasca) – sa blocheze atacul rachetelor AT vestice care au posibilitatea de a ataca tancul de sus, zona cea mai putin protejeata a turelei.

Nu se stie sigur daca exista rachete AT rusesti care sa poata lovi in acest mod, dar stim ca mai multe modele occidentale, plus Spikeul si Lahatul israeliene, stiu miscarea si de aici “coviltirul” rusesc.

Ideea in sine poata parea buna, racheta intalneste gratarul, detoneaza dar jetul nu atinge decat mult slabit blindajul superior al turelei provocand doar daune minore. Teoria poate parea buna, pana la urma rusii au ingineri de tancuri valorosi, servicii de informatii serioase (care sa le ofere date despre comportamentul rachetelor AT inamice), asadar succesul asigurat cu investitii minime.

Din pacate pentru tanchistii rusi, “coviltirul” le-a asigurat doar confortul moral pana la intalnirea cu Javelin si NLAW (ambele sisteme AT pot ataca de sus) pentru ca pierderile in tancuri ale armatei ruse sunt destul de mari.

T 72B3 cel putin sare in aer la fel de repede ca si T 72 clasic (tanc vestit pentru ca-si poate arunca turela mult mai sus decat orice alt tanc contemporan) si, una pesta alta, “coviltirul” s-a dovedit la fel de eficient ca si tancul in sine.

Dar intrebarea care-ti rasare pe buze este relativ simpla: cand s-au apucat sa sudeze “coviltire” pe tancuri, rusii nu au avut la baza un studio de specialitate? Nu cunosteau caracteristicile tehnice al Javelin, Spike, sau NLAW? Au pus pur si simplu o cusca din bare de otel sau profil peste turela si si-au spus ca lucrurile s-au rezolvat?

Pai atunci de ce nicio alta natiune, detinatoare de tancuri, nu a folosit acest sistem? Si nu va lasati pacaliti, “custi” din otel folosesc si francezi pe Leclerc sau altii mai demult prin Afganistan, dar acestea erau pe laterala tancului (in general protejau motorul) si aveau rolul de a opri loviturile de tip RPG 7/29, nu rachetele AT inamice.

Pana una alta, vanzarile de NLAW si Javelin sunt probabil in crestere, tarile cu flote de T 72, India mai ales, ar trebui sa fie atente, cu atat mai mult cu cat nu stim cum reactioneaza T 90 in fata acelorasi rachete AT. Probabil la fel…

PS Si poate lipsa de incredere a militarilor rusi in propria armata a facut ca acestia sa-si abandoneze vehiculele de lupta intr-un numar mare, sustin ucrainenii, sa si le abandoneze pur si simplu, fara sa stim in ce numar, constatam noi: tancuri T 80U, T 90, sisteme AA Tor-M2, Pantsir sau Buk-M1, inclusiv obuziere auto-propulsate 2S19 Msta-S.

Ori pentru o armata de invazie este de mirare aceasta insiruire pe drumurile publice ucrainene de proprietati ale statului si poporului rus. Pai nu-i pacat la cati bani costa?!

GeorgeGMT

225 de comentarii:

  1. Le abandoneaza fiindca stiu bine că au de trecut cu ele prin localități neevacuate de civili si fara a executa nici o pregatire de artilerie prealabilă tranzitului.
    Cat despre „coviltir”, cat timp nu exista blindaj inexpugnabil montat pe sasiul unui tanc, ce pretentie am putea avea la niste bare de fier mort?

    2
  2. Sau o chestie de incurajat trupele proprii…ca nu cred ca au fost chiar asa de baturi in cap ivanii sa creada ca gratarele alea chiar functioneaza….dar poate un habarnist, sa spunem un recrut de 18-20 de anisori, o ia de buna ca e protejat….si nu e gluma, la cat is de spalati pre creier rusnacii, te miri? Ca si fun, in 1993, fiind mandru cercetas diversionist in mandrele trupe ale mandrei armate noi romane, niste imbecili de ofiteri superiori incercau sa ne predea lectii despre lupta antitanc in mediul urban, agresorul fiind…hai sa lasam amanuntele, iar blindatele utilizate fiind Sherman…Tot bat campii pe aici de ani de zile ca minunatii militauri romanesti in proportie de – optimist – 70% sunt pe langa subiect, ca cam macai si eu cu unul cu altul….comandant de piesa de 82 – wow, mare strateg – habar nu are ce e ala Fagot, mecanic pe TABC care e convins ca e cea mai suprema masina – il citez, nu va luati de mine – , ditamai colonel, acuma general, pe care il invat eu cum faci PSL-ul sa traga foc automat cu o scobitoare….si va mirati ca pica MiG-urile cu givraj, ba ca sunt destui oameni cretini sa trimita si SAR cu aparat fara degivrare, si il mai si pierd….noaptea mintii, pe cuvant….aici s-a ajuns cu pilaraia si coruptia….

    28
  3. ionica fonosch

    * Si China si Rusia au o problema mare cu Javelin
    https://aberdeentimes.org/2016/03/historic-event-u-2-incident-proximity-fuze/
    [Sotii Rosenberg au dat rusilor focosul de proximitate in 1944 si au asigurat succesul ptr sa-2]
    * Pina nu reusesc sa copieze focusul de la Javelin nu vor avea contramasuri
    https://mobile.twitter.com/jonhawkes275/status/1302874914932785154
    [gratarul fara ceva „compact” peste nu prea „functioneaza „]
    Sa auzim de bine !
    PS si la statii radio stau cam rau se pare si unii si altii cum zicea un coleg [1000 ron Statie radio PMR portabila PNI:-)))]
    https://defence-blog.com/russian-soldiers-uses-chinese-portable-radios-during-kremlins-invasion-of-ukraine/

    9
    • rusii au probleme cu sistemele lor de comunicatii ,find in mare parte bruiat de americansky & co , de aceea se explica numarul mare de generali rusi uciesi ,ei fiind nevoiti sa fie pe linia frontului pentru a comunica rapid si a emite ordine si contraordine trupelor din teatrul de razboi.
      asta nu am scos-o de la mine ,este de la un prieten de al meu care lucreaza in armata de 30 de ani in domeniu

      19
    • @ionica fonosch
      Giiiizzzz, prostia e aceeași peste tot! Sau are originile tot la ruși, că recunosc din ce în ce mai multe prostii în războiul ăsta.
      Și ideologii noștri au aceleași ideila aplicații, cu indicativele și corespondenții lor, în clar, lipite pe spatele stațiilor HH, deși chestiile astea sunt secrete, în mod normal.
      Sincer, nu știu dacă să râd, sau să plâng…
      Părerea mea, hâc…

      8
    • Green Strumpfy

      Sezi bland ca aia mici cu ochii oblici au facut coppy paste si dupa Javelin. Identica si la fel. Sageata rosie 12 cica ii zice. Un pic mai scurta si mai groasa(vreo 8mm). Doar ca nu le a placut senzorul IR american si l au copiat pe ala dual IR+TV de la Spike ul evreilor. Acelasi sistem cu CLU detasabil, daca nu esti atent le „cufunzi”!!

      2
  4. Din câte observ rușii au aceiași tactică ca in ww2. Trimit oamenii la moarte in speranța că ucraineni vor rămâne fără muniție. Un exemplu elocvent, regimentul Azov lupta la Mariopol ca și cei 300 de spartani.
    Rusia este doar o mare sperietoare de ciori, iar T-72 cu această cușcă arată sistemul cleptocratiei din Rusia. Cel mai probabil ca cei care au venit cu ideea despre ingenioasa cușcă ar fi raportat mai departe eșalonului superior ca e totul ok. Și bineînțeles fondurile pt. proiect au fost substanțiale.
    Probabil că in urmatoarele 2 săpt. vom vedea și deznodământul acestui măcel.

    12
    • Aceste cuști nu au fost inventate de ruși . Problema e că cei care le au inventat nu luptau împotriva unora care foloseau nlaw sau javelin . Ideia este sa provoci explozia mai departe de blindajul principal dar …… !!!??? Ce e curios că tancul este deschis că o conserva

      8
  5. A doua putere militară a lumii (Rusia), cere ajutor pentru a lupta cu cea de-a 22 putere militară a lumii. Așa ceva nu cred că anticipa cineva…
    Putin a reușit să facă de căcăt armata roșie!

    66
    • armata rosie nu mai exista demult… ca propaganda rusa a incercat sa ii reinvie imaginea, e altceva.

      32
    • @Andr3i

      Vorbesc despre asta de când am venit pe acest site. Adic de peste 5 ani.

      La fel cum unii analitici militari din occident care spunea că Pentagonul doar cheltuie bani aiurea, pentru că Rusia nu e o amenințari din punct de vedere a războiului convențional și cereu ori să declare China amenințare ori să nu le dea ăstora bani.

      6
    • Nu trebuie ignorați realitatea.Adica ca Rusia lupta cu ucrainenii care sunt susținuți de SUA, UK și unele tari NATO, cu armament, munitii, alimente, consiliere militara și mercenari cu experienta de război.Datorita SUA, trupele ruse nu pot face o mișcare fără ca imediat ucrainenii sa afle ce se întâmplă, datorita SUA.In plus, anumite acțiuni militare sunt planificate, coordonate si monitorizate de ofițeri americani.
      Fără susținerea militara și economica(inclusiv masurile economice luate împotriva Rusiei( din partea SUA, UE, Japonia, Australia, din partea occidentului, Ucraina nu ar fi rezistat pana acum.
      Dacă Rusia a cerut armament și munitii de la chinezi, înseamnă că stocul sau de armament și munitii este limitat și nu ii permite sa continue un război cu Ucraina, cu bătaie pe termen mediu și lung.Are Rusia industrie de armament însă trupele sale au nevoie acum de armament și munitii și nu peste câteva săptămâni.Timpul lucrează în defavoarea Rusiei.

      32
      • „Adica ca Rusia lupta cu ucrainenii care sunt susținuți de SUA, UK și unele tari NATO, cu armament, munitii, alimente, consiliere militara și mercenari cu experienta de război.Datorita SUA, trupele ruse nu pot face o mișcare fără ca imediat ucrainenii sa afle ce se întâmplă, datorita SUA.”

        Si ??? Rusia pana recent cu NATO isi incorda muschii. Nu erau mare putere militara ?

        17
        • Ba da… Obiectivul lor era minimi Berlinul, daca nu direct Atlanticul. Si amenintari peste ameintari. De genul „ba ala din randul 4, ai ras, vezi ca vin si te fac muci”…. Acum vedem ca „puerea mondiala, cu a 2-a armata din lume” are ceva probleme cu o armata cat de cat organizata si cu ceva armament si organizare vestica

          13
      • @Sorin

        Adic dacă scoatem România din OTAN, luăm războiul din Ucraina și îl transpunem pe România – va fi același rezultat?

        Tu conștientizezi cât de lipsită de sens afirmația ta? Americanii au dat mult mai mult ajutor și bani Afganistanului ani de zile. Ce s-a ales din asta?

        3
        • Nu poți să faci nimic cu oameni care încă nu au ieșit din triburi, și se complac la viața din evul mediu, nu mai aduceți exemplul Afgan că vă faceți de râs.

          8
      • Asa jane scuza i continuu pe prietenii tai.
        Cum au castigat ww2 nu cu ajutorul sua, angliei si a aliațiilor.? Totusi prin manualele lor se lauda ca de unii singuri. Asa ca si acum când oniaubpe coaja o iau d ela ukrainieni. Punct.

    • @Andr3i, trebuie sa salutam și tractoristii ucrainieni pentru contribuția la victorie.

      E plin internetul de foto și filmări de blindate rusești remorcare/furate de tractoare ucrainiene.

  6. @GeorgeGMT
    „Teoria poate parea buna, pana la urma rusii au ingineri de tancuri valorosi, servicii de informatii serioase (care sa le ofere date despre comportamentul rachetelor AT inamice), asadar succesul asigurat cu investitii minime.”
    Nea George, probabil au și ei ingineri d-ăia care se iau după buletine tehnice și rapoarte din care rezultă că ce au făcut ei e 110% bun și superfuncțional, doar că soldații proști, nu vor să le folosească cum trebuie.
    Părerea mea, hâc…

    32
    • cred ca e o combinatie la rusi de tehnica nemaivazut de fantastica in niste institute cu locuri caldute pentru pile si tactici de elita ale comandantilor.

      in mai multe clipuri ii vad pe rusi mergand cat mai compact din motive pe care nu le inteleg.
      cum e in clipul asta
      https://www.youtube.com/watch?v=GdPcg6W5xvI

      ce e coloana aia toti unul langa altul….si la nivel mai mic de grupa am tot vazut ca merg cat mai grupati. nu inteleg ce e in capul lor, n-au facut basic training ?

      exact ce faceau in „exercitiile” alea uriase unde faceau show de parada asa se misca si aici. eu am crezut ca au si niste aplicatii unde fac ce trebuie…
      chiar nu au nici un ofiter sau subofiter care sa urle la ei sa mearga mai rasfirati ? sau cultura organizatiei e asa de toxica de nu poate nimeni sa zica nimic lu sefu ?

      multe semne de intrebare pentru mine cand ii vad pe rusi in actiune.

      24
      • @robi
        Da, și eu am rămas uimit, la început, de greșelile astea. Credeam că o să fie doar ceva minor, la început, și apoi, după primii morți, o să-și revină.
        Dar nu, ei insistă să se comporte în același mod.
        Văd că inițiativa la nivel mic continuă să nu fie încurajată, și cum se întâmplă ceva care perturbă planul, se intră în blocaj total.
        Mă așteptam să văd manevră de arme combinate, ceva exemple strălucite de artă militară, dar…nimic. Au încercat un blitzkrieg la început, nu le-a ieșit, așa că au revenit la ce știu ei mai bine. WW2 reloaded!
        Aștept momentul în care ucrainenii o să preia inițiativa, și să vedem când cer rușii „Stop joc”!
        Faptul că au inceput să trimita camioane civile cu soldați, cer ajutorul Chinei în tehnică și tehnologie, și cer „voluntari” ceceni si sirieni arată că nu e departe acel moment.
        Părerea mea, hâc…

        23
    • Javelin si Piorun inseamna victoria inginerului asupra ” sergentului – major „

      3
    • Pai la noi militarii de la at3 făceau antrenament la tenis de masa pt dexteritate. Ala era simulatorul

  7. Totuși, de ce nu funcționează coviltirul? Efectul Munroe necesita contact f apropiat de suprafață pe care încerci să o penetrezi.

    5
    • Green Strumpfy

      Din fotografie, coviltirul si turela nu sunt f avariate. Probabil racheta a lovit din lateral sau din spate. Javelinul nu loveste doar de sus.

      9
    • Pentru ca energia cinetica a rachetei e mult mai mare decat rezistenta custii de pe turela. In mod normal, cusca ar fi trebuit sa dezmembreze racheta inainte ca varful ei sa ajunga la turela. In realitate, racheta trece prin cusca ca si cum n-ar fi si apoi isi face treaba cu blindajul.

      In ultima saptamana nu am mai vazut nici un tanc cu grilajul deasupra.

      22
    • Coviltirul n-a functionat macar si pt ca Javelin/NLAW sunt rachete AT cu raza foarte scurta (te uiti in ochii tanchistului) si datorita acestui lucru militarul care lanseaza poate hotara sa loveasca tancul in lateral.
      Tocmai de aici rezida prostia rusilor, cunosteau ca NATO are rachete duale cu raza foarte scurte care pot lovi atat de sus cat si din lateral. Si cum militarul care lanseaza vede cu ochiul liber, foarte bine, tancul va lovi din lateral si atunci la ce mai pui coviltirul? Impotriva submunitilor AT?! Haida de…

      Vorba lui Sharky mai sus, au facut ceva sa nu zica ca n-au facut…

      4
    • Pt ca detonează in anumite condiții. Alea sunt bune pt grenade antitanc, in rest zero utilitate

  8. in mod cert operatorii rusi nu au incredere in tehnica, un T90 cu saci de nisip peste locul mecanicului conductor.
    https://twitter.com/ua_industrial/status/1503062203179614216?t=Xtia5ApZjlCE3Q-OSlqLzw&s=19.
    Mai sunt si rachetele ucrainiene foarte puternice care ataca din lateral https://twitter.com/ua_industrial/status/1503132792552632322?t=yzZ_D8wzaPrgcsMN2tftwQ&s=19
    Pana acum tancurile s-au distins doar prin rata uriasa a distrugerilor, razboiul racheta vs tanc are un castigator detasat.

    14
  9. Soluția rușilor e simpla: carnea de tun. Doar ca sa fie nănăii convinși ca sunt cei mai buni li se da o vodca iar tancurilor li se sudează uscătoarele alea de rufe.

    10
  10. Eu știam că au pus coviltir contra rachetelor de pe TB2, nu cu gândul la Javelin.
    Dar ce am văzut în Ucraina în ultimele săptămâni, dau ăștia cu AG-7 in tancuri și tot sar că pop-cornul!
    Adevărul este că până în Siria, ivanii tot o scăldau că tancurile de export sunt mai castrate și de aia…
    Pe naiba, cu tot cu ERA, unde îl au, se fac terci.
    Bănuiesc că aceeași poveste e și cu ale noastre Tr-uri…
    Ce observ, rușii nu învață nimic, nici din Siria, nici din Karabah…

    24
    • Nu au ce sa invete daca realitatea lor e merau fabricata si cosmetizata. Cand toate serviciile iti spun ca tancurile tale s-au comportat exemplat, avioanele au putut bombarda tintele fara nici o problema, ca transportoarele blindate au putut transporta soldatii in operatiuni fara probleme, atunci chiar ai impresia ca armata ta este a doua dupa SUA si altii trebuie sa se teama de tine.

      In realitate, cam toate misiunile rusilor din ultimii 15 ani au fost impotriva unor civili inarmati cu AK-uri si a unor soldati nepregatiti care nici nu stiau ca sunt in razboi cu Rusia. Cand au dat de un inamic cat de cat pregatit, toate sincopele au iesit la iveala.

      44
    • Fix asa cum zice Daniel. Nu vedeti ca toate rapoartele lor de la exercitii si testari sunt reusite grandioase? Gandirea critica si semnalarea problemelor sunt cultivate doar in vest, in est nu exista asa ceva. Eu am invatat lucrand la o firma multinationala sa semnalez orice problema intalnita, fara teama de consecinte. Inclusiv daca am facut o greseala, cat timp o semnalez la timp nu mi se taie capul. La ivani nu e asa, cu rezultatele vazute

      27
    • Apropos de ce-am mai văzut în Irak și Siria: încă nu vad acțiuni ale partizanilor care sa lovească tancurile și transportoare cu IED-uri în zonele deja ocupate. Doar țărani care fura blindatele cu tractoarele lor agricole. Un proiectil de 152 pus intr-un drum de pământ strămoșesc, care explodează sub caruselul de muniții a oricărui tanc rusesc – T72, 80, 90 – produce instant extraordinara performanță de aruncare în sus la înălțimi apreciabile a propriei turele. Suprafața ocupata de rusi e acum de circa 135000 km pătrați, deci mai mult de jumătate din România. Deci câteva milioane de oameni sunt deja im teritoriul vremelnic ocupat de inamic. Așadar unde sunt partizanii?

      3
      • 1. De unde proiectil de 152mm, la dispozitia civililor?
        2. De unde pregatire genistica la civili, ca sa nu devina martir(i) inainte de vreme?
        3. Pana sa intre Rusia in Ukraina vezi ca si aia erau draconici cu armele date „boborului” desi se caftesc de prin 2014.

        3
      • https://youtu.be/9eKcNpN5zgE
        aici a fost plantat ceva in șoseaua strămoșească, ceva ce explodează

      • S-a dus si mitul „invulnerabilitatii” T90. Cu tot cu saci de nisip pe post de blindaj, ard foarte frumos. Cu turela pe ele, nu langa (cum e moda la T72), dar ard foarte frumos.

        2
      • S-a fasait si mitul invulnerabilitatii T90 la arme de mana… Sunt exempleare „blindate” cu saci de nisip, arzand frumos, cu flacarile iesind din turela… Inca un succes la celei mai avansate industrii din lume, cea ruseasca.

        1
  11. captain Gomeaja

    Poate n-aveau unde sa le parcheze si le-au dus in Ukraina !

    9
  12. Extraordinar ultimul ragnet de tehnologie rusă.
    Ivanii mă uimesc mereu. ?

    Și am mai remarcat ceva.
    Trimit moderne bombardiere cu mega , ultra bombe cu cădere liberă. Adică model folosite in ultimul război mondial.
    Cu toată cohorta de ingineri cu care se lauda , nu au reușit să producă un kit de transformare a bombei proaste in bomba inteligenta , de precizie.
    Adică ce americanos produc de vreo 25 de ani. Paveway , JDAM , o necunoscută pentru rusnaci.
    Se vede că țin mult la efectele colaterale. Tipic țarist. Pardon sovietic. Pardon rus.

    24
  13. De dinaintea invaziei Ukrainei aveau coviltirul.Din timpul exercitiilor.E clara confuzia? Ucrainenii au nevoie de drone, radare de contrabaterie,lovituri termobarice,artilerie reactiva,baterii AA si munitie la greu.Mangeare,medicamente si alte ajutoare au si de astea nevoie.Se pare ca rusii si-au epuizat forta principala de atac si acum cer ajutor de la ortodocsi ca ei-china ,siria,belarus.Rusine pentru civilizatia europeana care se sinucide incepand cu 1914

    9
  14. Din divizia aia de jenerali ai Armiețâi române, trage vreunul concluzii la campania asta din Ukraina? Tancele mai au viitor într-o armată? Mijloacele AT devin foarte răspândite, eficiente, ieftine. Javeline, NLAW-uri, Carl Gustavi, Pioruni și ce se mai află prin linii de montaj sau proiecte, fac imposibilă viața tanchiștilor. Plus, așa cum văd prin nordul Ukraina, o coloană de blindate e însetata mereu, șoselele sunt aglomerate, solul nu susține plimbarea răsfirata.

    10
    • E evident ca tancul are probleme. Este o arma scumpa, Scump de produs, scump de intretinut. Si usor de anihilat. In epoca in care vor apar valuri de drone, rachete portabile, si in fine multe arme HI-TECH mult mai ieftine, forta bruta a tancului poate fi usor anihilata. Asimetric.
      Asta cel putin vedem acum.

      10
      • E clar ca tancul are probleme, dar e si mai clar ca tactica rusilor e tare deficitara.- Nu stiu ce fel de recunoastere fac ei, dar cand iti trimiti tancurile cu gramada intr-un inamic care nu a fost tocat intai cu artileria si nici nu este hartuit de infanterie, e clar ca ceva le lipseste grav.

        Analistii militari din Vest pe care i-am citit au fost uimiti de lipsa de insotire a tancurilor de catre infanterie. Adica, infanteria in fata care sa atraga focul si tancurile din spate care sa atace inamicul pe masura ce-si deconspira pozitiile de tragere. Ori, rusii trimit 20 de tancuri intr-un convoi de un singur rand si sunt doar tinte pentru ATGM-uri.

        Sunt exemplare ambuscadele de vineri de la nord de Kiev cand rusii au pierdut cateva tancuri in fata infanteriei aflate la 50m de coloana si in fata unor ATGM-uri care nu stiau de unde vin. Totul filmat in HD.

        24
        • Corect. Pare ca nu mai stiu nici macar propria tactica din WW2. Cand tancurile atacau inconjurate de infanterie, care mergea la moarte cu strigate de „uraaaa”….
          Bine, erau si comisarii politici cu mitralierele ceva mai in spate, asa ca alegerea era daca preferau sa moara de gloante germane, sau de cloante rusesti…

          Dar trecand peste WW2, si experienta lui, lipsa de coordonare si de tactica e surprinzatoare. Explicatiile ar fi cel putin 2, dupa mine:
          – Pregatire execrabila a soldatilor si ofiterilor pt genul asta de lupta
          – Trupa s-a asteptat la „manifestatii de bucurie la vederea eliberatorilor”
          Poate fi si o combinatie a celor 2. Si mai pot fi sigur, si alte explicatii, astea imi par cele mai probabil acum.

          9
        • Infanteria e acolo, dar nu au chef sa se duca la moarte sigura. Aici se vede lipsa moralului, lipsa de incredere in telul razboiului. Ati vazut grupe de infanterie pe jos? foarte putine imagini cu infanterie desfasurata

          5
    • Orice arma isi are antidotul, secretul e cooperatea intre arme.

      Chiar si tancurile americane au fost distruse de rachete AT in Yemen.

      Sigur, se poate ca tancul sa ia drumul carului de razboi, dar cel mai probabil problema Rusiei e ca nu are sprijin aerian si nici infanterie suficienta in sprijinul tancurilor alora.

      7
      • Nu pot trimite infanteriștii pe lîngă tancuri.
        Deoarece grămadă de ” cărămizi” reactive montate pe tancuri , nu permite prezenta infanteristului în împrejurimi.
        Când detoneaza ” cărămida” la anihilarea unei arme AT , face praf tot ce e infanterist in jurul tancului.

        15
        • Infanteria are transportoare, MLIuri etc.

          7
          • Armata rusa este armata MT-LB și T-72. Ce sa facă grupa de grenadieri intr-un MT-LB? Când ies din rapciunea aia, le trebuie 10 min sa-si revină de vibrații și zgomot. Va dați seama ce situational awareness au ăștia în cutia aia de conserva. Daca le arăți Iron Vision cred ca este Netflix.
            MLI-84 Jder este piesa pe lângă MLI-urile rușilor…. hai poate BMP-3, dar și ala e cantitate farmaceutica.

            13
        • Pe langa tancuri nu inseamna lipita de tancuri gata sa prinda racheta AT cu dintii .
          Exista doctrina moderna deja dovedite in lupta despre cum trebuie folosita infanteria si aviatia pe langa tancuri.

          Mie de asta mi-e – ca rusii in razboiul urmator in Ucraina vor invata, daca nu din greselile altor, atunci din ale lor.

          Sigur si noi si ucrainienii ar trebui sa belim putin ochii.

          La ucrainieni deja am vazut – rachete AT plasate la cativa zeci de metri si operatorul in groapa cu ecranul in fata.

          Cu multi ani in urma am vazut documentare despre armele americane de tip cluster-munition facute sa atace o coloana de blindate.
          Sau si mai frumos „mine” de tipul MPB poloneze, PTKM-1R rusesc sau versiunea mai avansata americana.

          1
          • Sunt solutii ieftine. Drone ușoare, le duci în rucsac. Lansezi drona si nu distruge tot tancul nu e nevoie, îl incapaciteaza. Adica aparatura optica. De microdrone nu zic, la noi e sefe

        • De-aia stau în spatele tancurilor

      • chestia e ca aici vorbim de o solutie tehnica care e inutila nu de tactici.
        mult laudatele placi era sunt varza, colivia de porumbei e varza, luminile alea infrarosii care zapacesc rachete sunt varza.

        6
    • Da. Nu te astepta la ontanu, Iordănescu si oprea. Ciolpi crezi ca nu trage?

    • Nu, ca așteptăm sa le tragi tu, iexpertule. Ai creierul mai odihnit

  15. Green Strumpfy

    Rezbelul asta imi confirma parerea(personala) ca arma tancuri si a trait traiul si a mancat malaiul. Dupa chiflele Leo2 turcesti in siria si leclerc/abrams in yemen, aceasta confruntare arata ca racheta AT a castigat detasat. In acest moment MBT ul este in situatia cuirasatelor din WW2. Mare si prost! Bagi zeci de milioane de $ in achizitia si exploatarea unor asset uri care sunt facute muci de doi soldati cu cateva rachete care costa undeva la juma de milion(un javelin cu clu si 3 rachete vreo 600000$). Tancul, oricum si a pierdut de mult menirea ptr care a fost conceput in WW1. Daca in momentul respectiv (si la inceputul WW2) se ocupa cu protejarea pifanilor de sarma ghimbata, mitraliere, transee, etc. dupa 1942 s a ocupat mai mult cu distrugerea tancurilor inamice. Toti au construit mastodonti din ce in ce mai mari, cu tunuri imense care sa faca praf mastodontii aluilalt. Cu miliardele date pe cateva batalioane de tancuri dotezi o gramada de l atv uri si pifani cu spike er/nlos si spike sr si ai terminat balciul. Cu baterii de himars ii pisezi pe inamici de la dracu in praznic si ai terminat balciul. Acum inteleg de ce i au lasat americanii pe marinsi fara testoase si o tot lalaie cu inlocuirea lor. Mai trag de ele un pic si pe urma, vaya con dios.

    30
    • Pai MBTul este mai vulnerabil decat ar trebui pt ca este folosit prost, fara infanterie de sprijin in primul rand, iar pe de alta parte, MBTul in sine este slab.

      15
      • Crezi ca tancurile occidentale ar rezista la loviturile rachetelor trase de lansatoarele portabile AT folosite de ucraineni?Ar salva viata echipajelor lor, tancurile occidentale?Personal sunt sceptic.
        Cred ca și pentru tanchistii noștri, efectul lansatoarelor portabile de rachete AT, asupra tancurilor rusești, este deprimant deoarece știu ca și ei, la o adică, în T55, TR85 sau TR85M1 ar avea aceeași soarta ca și tanchistii rusi.

        12
    • Totusi, pana acum rusii au pierderi confirmare vizual cam asa: 204, of which destroyed: 71, damaged: 2, abandoned: 39, captured: 92
      https://www.oryxspioenkop.com/2022/02/attack-on-europe-documenting-equipment.html

      Dupa nr. celor capturate/abandonate, pare ca altceva n-a mers bine acolo. La fel si in Yemen, cine a urmarit clipurile acolo a vazut ca de obicei pierderile erau provocate de tancuri stand pe loc in locuri unde puteau fi lovite, adica in zone vulnerabile…nu recunoastere, nu camuflare, uneori zbura racheta spre ei si nu schitau nici un gest, o fumigena macar, nimic.

      Concluzia comparand cele doua e ca echipajele (si mare surpriza, logistica rusa) lasa profund de dorit, concluzie in concordanta cu ce s-a tot afirmat pe aici constant si anume ca poti avea toata tehnologia din lume insa omul care manuieste arma ramane un factor extrem de important.

      Acum putin off topic fata de afirmatia ta, chestia cu logistica imi confirma ceea ce afirmam mai demult ca batalionul NATO cu 54 de tancuri nu prea isi are rostul la noi.

      In continuare cred ca MBT cu acoperire de infanterie si AA ajuta foarte mult la reducerea pierderilor propriei infanterii, ca un tanc ca TRul modernizat, folosit cu tactici de tun de asalt poate avea un rol in continuare in suportul infanteriei si ca MLI-urile nu sunt necesare, sunt overrated la greu.

      5
      • Nu merge ca tun de asalt , țeava TR-ului are o resursa de viata limitata la câteva sute de lovituri .
        Ar fi nevoie de o viteza mai mica la gura țevii
        Intr-o săptămână dai gata o țeavă, adica un tanc mai putin …
        Acum doi ani , eu va spuneam de artileria tractată (calibru est 152 mm sau NATO 155 mm ) ca forța de luptă principala împotriva grupărilor de tancuri , dar toți ați fost sceptici …
        Desigur , o mobilitate superioară și putere de foc mai mare are artileria reactivă , adica orice de la APR122
        ( inclusiv ) în sus .
        Studiile ce vor urma după război vor completa imaginea actuală , iar artileria noastră are nevoie de bani .
        Mulți !

        6
        • pai daca-l folosesti ca tun de asalt / suport cu foc al infanteriei nu tragi cu munitie AT ci cu exploziva care are viteza mai mica la gura tevii.

          900 m/s for HE
          1400 m/s for APFSDS-T

          2
          • Nu , chiar și asa e prea mare , viteza la gura țevii ar trebui să fie sub 600 m/s , dar ar trebui alte încărcături de azvârlire dedicate ( la temperaturi scăzute se comporta diferit ) desigur trebuie alte proiectile explozive , cu incarcatura termobarica și focos airbust …
            Viata țevii s-ar dubla / tripla , spre 2000 de lovituri .
            Cine sa pună toate astea cap la cap ?
            Când ?
            Cu ce bani ?
            Timpul trece …

            2
        • Exista, din anii 90.

          1
      • Despre viata tevilor de tun de Resita – inclusiv incidentul din Egipt
        https://rft.forter.ro/biblioteca-virtuala/19326/tunurile-re%C5%9Fi%C5%A3ei
        Cam amara viata lor

        4
    • Bre, pana si eu am inteles ca poti sa ai mama armamentului, daca nu stii sa-l exploatezi, ramai fara el. La cum s-au miscat pana acum, rusii ar fi pierdut si un distrugator spatial, daca-l aveau.
      Au tot spus pe aici aia care au ceva habar de militarie la modul direct (adica au luptat in teatre de operatiuni) ca daca insisti sa folosesti un tanc pe post de cazemata (negandu-i exact principalele puncte forte) il vei pierde mai devreme sau mai tarziu, de regula mai devreme.
      Este adevarat ca progresul armelor ghidate AT in combinatie cu faptul ca tancurile au ajuns niste mastodonti scumpi ca dracu’ te poate conduce la concluzia ca vremea tancurilor a trecut.
      Hai sa ne uitam cum se face achizitia tintei cu Javelin: IIR. Din cate stiu eu, dar te rog sa ma corectezi daca gresesc, nu prea ai cum sa afli ca cineva te-a luat la ochi cu un sistem IIR pen’ca ala nu emite nimic. La vehicule terestre exista avertizare pentru cand esti vizat de un sistem laser sau radar, dar nu si pentru asa ceva. Exista ceva la americani – AN/AAR-47B(V)2 dar este pentru zburatoare. La vehicule terestre nu am auzit sa existe. Si e clar ca rusii n-au asa ceva, n-am vazut nici macar celebrele sisteme era, shtora etc samd
      Marinsii au renuntat la Abrams pentru ca au schimbat radical strategia, island hopping and shit. Cam greu sa faci asa ceva cu un animal de aprox. 60 to pentru care iti trebuie si o logistica destul de sanatoasa. Ceea ce ar fi trebuit notat a fost ca USMC renunta la Abrams, nu si US Army. S-a mai spus foarte clar ca pana ce nu va aparea ceva revolutionar in materie de blindaj sau de tunuri, americanii vor continua sa foloseasca Abrams. Insa, daca te uiti, tot ei incep sa dezvolte concepte de tancuri usoare, cu sau fara echipaj.
      Impresia mea, din ce am mai citit, e ca rusii sunt foarte dezorganizati (cel putin pentru moment) si n-au prea folosit arme intrunite sau cum i-o spune si la care zicea lumea ca ar fi foarte buni.
      Au folosit adeseori doar drumuri asfaltate (exclude surpriza si asigura predictibilitate inamicului care a primit informatii de la occidentali), fara o cercetare prealabila a terenului din jur (au fost atacati de la cateva zeci de metri, nu de la 1 km, dintr-o padure, in timp ce ei pareau ca merg in pas molcom). N-am vazut nimic pe partea de razboi electronic pana acum, n-am vazut cooperare inter-arme (aviatia a lipsit, desi aveau superioritate neta) si, in general, mi s-au parut praf la cercetare si culegere de informatii desi lumea zicea ca au drone cu kilogramul.
      Concluzia acestui comentariu lung e ca nu mi se pare ca poti sa tragi o concluzie clara cum ca tancul si-a trait traiul, si-a mancat malaiul. Cel putin nu din ce-am vazut pana acum in acest razboi ruso-ucrainian.
      Zic si eu… 🙂

      16
      • Cealalta concluzie ca m-am pierdut in absolut: problema putea fi rezolvata cu o tactica adecvata de utilizare nu cu o cusca de intins rufe sudata pe turela.

        6
      • ” mi s-au parut praf la cercetare si culegere de informatii desi lumea zicea ca au drone cu kilogramul.”
        pai ei fac cercetare la noi: https://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-25432461-drona-cazuta-intr-sat-din-bistrita-nasaud-politia-spune-nu-avea-insemne-care-lege-vreun-fel-conflictul-ucrainean.htm;
        :O))))))

        3
      • Corect tot ceea ce ai scris! As mai putea adauga ca aceleasi tancuri T 72B3 in dotarea unei armate NATO decente ar fi mult, mult mai eficiente si nu am vedea aceleasi imagini.
        Chiar T 72 syriene dupa impactul initial si primele 5 luni jalnice s-au comportat mai bine.
        Apoi orice tanc este facut sa reziste frontal dar lateral este o cu totul alta poveste, aici blindajul s-ar putea sa cedeze inclusiv la 14.5 mm tras de suficient de aproape.
        Ce le lipseste la rusi acum este inclusiv blindajul ala reactiv cu care se lauda, degeaba ai placile daca ai vandut sau nu ai exploziv intre ele, au mai facut asa si in Cecenia.
        Grilajul de genul cage armor rezista sau are utilitate la chestiile mai low cost cum sunt RPG 7 si echivalentele insa tot ce este de la NLAW in sus spre Javelin sa nu mai spun de Hellfire patrund prin el ca prin branza.
        Trebuie spus ca rusii nu au invatat nimic dar chiar nimic din experienta germana in WW3 si acum repeta aceleasi greseli de la invazia lui Hitler.
        Daca iti plimbi tancurile pe sosea si le si tii unul langa altul nu o sa fie de mirare cand ambuscade de genul o sa se tot intample in ukraina unde avem de-a face cu o armata competenta europeana si care are o motivare de a lupta extraordinar de buna.
        Combinat acest lucru cu rasputita ukrainiana ai cheia dezastrului.
        Protectia activa devine absolut necesara pentru un tanc modern pe campul de lupta actual.

        9
      • AN/VLQ-6 Missile Countermeasures Device folosite de americani in Desert Storm (one or more jammers would normally be fitted to cover the required protection zones over the frontal arc) insa are o durata de viata de doar 400 opre (oricum mai mare decat SHTORA care e pe vre-o 250)

        2
      • Chestia cu arme intrunite si tot „tacamul” servit de rusi prin intermediul clipurilor de pe you tube ..eu am zis de mult ca e propaganda.
        Cand tu vezi rezolutia imaginilor de pe un Ka 52 ..si camera termala de pe un tigre ..iti dai seama de diferenta.
        Dar ….erau multi care ziceau ca razboiul nu se castiga cu lap-topul.
        Nu se castiga cu laptopul ..daca nu il ai , sau nu stii sa il folosesti.
        Ce arme intrunite sa faca …cand ei au desenat cu var niste simboluri pe tab-uri , ca sa nu le confunde aviatia cu ale ucrainienilor. De stau analistii si le analizeaza semnificatia ..ori ca e razboiul zombi ..si de acolo e Z-ul.
        Au desenat cu creta ..ca sa il vada suhoiul 25 ..cu gps lipit cu scotch de parbriz ..cand da cu prnd-uri.
        Asta e mareata red army.
        Unde sunt elicopterele americanilor , transponderele la „purtator” , „aplicatiile” de forte amice-inamice , automate ..girostabilizate , optice , etc???
        Cu astea faci interarme ..rapid , fiabil.
        Nu le ai….le faci cum se faceau pe timpuri …cu stegari si fanfara militara.
        Maskirovska …e ptr ei , ca sa isi minta cetatenii ..cu fierataniile lor.
        Razboiul , pe langa forta bruta …e comanda , control.
        Coordinarea fortelor e esentiala.
        Probabil , daca ucrainienii aveau avioane capabile de atac la sol precis si bombardament ..nu mai gaseai picior de rus pe la ei.
        La drone , totul sta in optica si senzorii imbarcati ..si la modul de folosire a munitiei , cat si softul , ce ii da tactica de utilizare.
        Chestii , la care rusii nu exceleaza.
        Ca unii sa isi faca o idee o camera termala girostabilizata , care sta precisa pe tinta de la o altitudine de 5000 metri si vede la peste 10 km ..e cam peste tot ce au tancurile moderne si la limita elicopterelor.
        Un bayraktar costa intre 2 si 5 milioane. Loganul dronelor , bun la toate.

        10
      • Cavaleria grea medievala a fost la fel „anihilata” de arcuri lungi, falange, arbalete, muschete si tot a ramas relevanta sute de ani. Cavalerii au continuat cu armuri ce cantareau mai putin si alte tactici. Pe vremea lui Napoleon inca erau folositi cuirasieri. Prosti sa ii foloseasca gresit au tot existat (francezi de multe ori). Dar tot au castigat razboiul de 100 de ani cu artilerie + cavalerie grea. Leclerc de ex era laudat, Abrams si Leo primesc Trophy, americanii fac un tanc mediu. Pare similara evolutia.

        1
      • Ai idee ce înseamnă cercetarea terenului intr-un oras?

        1
  16. „Bilhorod-Dnistrovskyi(09:02). Red Alert: aerial threat. Sirens sounding. Take cover now!” https://liveuamap.com/en/2022/14-march-bilhoroddnistrovskyi0902-red-alert-ag
    Sirene antiaeriene în Cetatea Albă … voi tot cu ” … hă, hă, și-au scos rușii chiloții la uscat pe turelele de tanc… ce pot să ne facă muscalii ăștia proști, incompetenți și corupți … ” că noi nu folosim nici-un uscător de rufe, noi avem scutul dacic pe cele maxim 57 de tancuri funcționale (mai bine zis un fel de „tancuri” – TR85 modernizate acu’ doo-șcinci de ani). Voi tot cu citate ” … Slava Ukraini … victoria e aproape … ” atât de aproape că Zelenski face rap pe ritmul exploziilor de katiușe de deasupra buncărului … Slava Ukraini …
    Nu vă pun pe podium, că acolo stă profesionistu’ Dungaciu cu „Don’t look up, nu va fi invazie” și generalii-jurnaliști cu „arma de distrugere în masă termobarică”, dar voi, toți experții în militărie de pe-aici, nu ați putut să răspundeți la o întrebare simplă – care e probabilitatea de invazie a Bugeacului și Moldovei.
    Din contră, voi toți, cu fermitate : 1. rușii și-au epuizat rezervele în luptele actuale, deci nu mai pot deschide alt front, 2. rușii sunt demoralizați de pierderile care le au, 3. Odessa e țintă de diversiune, 4. ăsta nu-i război de uzură, e foc bengal de vodevil, 5. cât de psihopați or fi, rușii nu pot fi atât de criminali să niveleze orașe-ntregi, 6. știe Occidentu’ ce face … Ce constatăm acum ? 1. fals, 2. fals. 3 fals. 4. fals, 5. fals, 6. fals …
    Nu faceți decât să chibițați și să croșetați având în urechi o singură propagandă, fără a vă uita împrejur decât prea puțin. Nu sunt nici anxiosul cu iodură de potasiu-n buzunar la coadă la pașaport, nu sunt nici baciu’ moldovan de pe-o gură de rai cu „ce-o fi o fi”, dar eventualitatea invaziei ruse în Moldova mă afectează direct. Sau mai bine zis, m-ar afecta direct într-o lume normală, nu într-una în care avem BET 13400 / 15.02. 10900 / 07.03. și 12300 / 14.03. pe volume egale …
    Nu-mi rămâne decât … Slava Ukrainîi … Slava Moldovskîi … Slava Rumuniju …

    12
    • O sa-ti raspund pe rand:

      1. rușii și-au epuizat rezervele în luptele actuale, deci nu mai pot deschide alt front

      daca aduc ceceni, sirieni si cer ajutor chinez tie cam cum ti se pare ca e ?

      2. rușii sunt demoralizați de pierderile care le au

      unde vezi tu moralul ala inalt la rusi?

      3. Odessa e țintă de diversiune

      deocamdata da, pentru ca doar pe uscat poti cuceri orasul, cu o debarcare nu e suficienta logistica … si atunci mai plimba vaporase pe acolo sa mai ii mai faca pe aia care se apara mai la est sa-si puna intrebari

      4. ăsta nu-i război de uzură, e foc bengal de vodevil

      de joi e cam acalmie, doar ciocniri locale, nici Mariuopol nu au reusit sa-l ia rusii desi piseaza cu artilerie acolo de cateva zile

      5. cât de psihopați or fi, rușii nu pot fi atât de criminali să niveleze orașe-ntregi

      asta de unde ai scos-o? 🙂

      6. știe Occidentu’ ce face …

      ce e neadevarat aici? sunt sanctiuni economice fara precedent si deja se vad unele rezultate insa mai e nevoie de timp; s-a spus clar ca NATO nu se va implica militar pentru Ucraina ci doar in cazul in care un stat membru este atacat; mai clar de atat ce vrei…care e partea falsa?

      Deci, in afara de ton de marlan care face pe desteptu, ce mai stii?

      62
      • Excelenta analiza !

        9
      • Green Strumpfy

        Nu prea e asa. Pana acum au folosit trupe de recruti aduse de la dracu din praznic din siberia. Habar nu am de ce. La cateva sute de km de front au niste divizii de garda incadrate cu soldati angajati in mare parte:tamanskaya, kantemirovskaya, aia de desant de munte de langa rostov si inca multe altele. De ce dracu nu le folosesc, habar nu am.si oricat am rade de ei(avem si motiv) armata rusiei nu inseamna 170000 de soldati. De la declansarea lui, razboiul asta e o nebuloasa totala, cel putin ptr mine. Nu stiu macar ce naiba urmaresc cu el.

        14
        • Armata Rusiei înseamnă 160 BTG-uri,din care au întrat în Ucraina 120,din care la capitolul tehnica blindata au pierdut cam 12.Pragul psihologic de spus „piua” e după încă 6 btg pierdute.
          Bătăliile de la Mariupol și Harkov vor mai consuma ceva,incercuirea Donbasului nu e gata.
          Kievul putea fi atacat cu succes cu 20 de btg în primele 5 zile,când era haos și lipsa de pregătire.Dupa 3 săptămâni și sa atace cu 40 va ieși un măcel crâncen, cu rezultat incert.
          Factorul timp.Rodina Mat Rossia avea 3 săptămâni de campanie pana sa dea noroiul în care sa atingă telurile principale.3 săptămâni au trecut,cu rezultat nul.Cand se mărește mlastina de lângă asfalt,pirații ucrainieni vor lovi cu și mai mare spor în aprovizionarea rusa,lăsând cu burta goala pe eroii ce vor ataca Kievul.
          Bătălia Kievului acum e probabil sa dureze mult și bine,iar armata rusa va cădea psihologic și logistic înainte sa o poată termina.

          Și dacă Sumy sau Cernigov ori Harkov ar cădea acum,e probabil prea târziu pt rusi.
          În 6 săptămâni, la actualul ritm documentat de pierderi, rusii ajung la 30% din totalul efectivelor angajate inițial.Daca e vreo mare bătălie urbana și mai repede.

          Pe cât de bune aveau șansele inițial și în primele zile,pe atât de tare or kkt steagu’.

          36
          • Multumesc de lamuriri. Eu am stat cu creionul in mana saptamana trecuta si cam la fel imi dadea, probabil ceva mai pesimist.

            Ce nu-mi iese insa la socoteala e intreaga armata ucraineana, vreo 5 brigazi, posibil mai multe. Probabil ca sunt pe linii de comunicatii din vest, probabil disperati din cauza aviatiei ruse dar nu exclud ca vedem si o surpriza la un moment dat.

            Aici e o ipoteza interesanta cu privire la convoiul ala de 40 de km
            https://twitter.com/tomiahonen/status/1503368526127673347

            4
            • Cum definea cineva bine strategia Ucrainei de pana acum?
              Mlastina.
              Lasi inamicul sa patrunda , fara a intra in confruntari directe , decat gradual.
              Il slabesti , ii ataci liniile de suport , pana ramane intepenit.
              Ii ataci tehnica , pe care nu aveai posibilitatea sa o ataci „frontal”.
              Odata lipsiti de tehnica si provizii , transformi grosul trupelor intr-un fel de militie , putin mobila si dezorganizata.
              Acum , ma gandesc la moralul alora , ramasi cu trei conserve , trei incarcatoare ..intr-o tara straina , fara cai sigure de intoarcere ..intre populatie ostila si o armata ce ataca razlet.
              Intre timp ..au iesit unii cu fanfara , sa ne anunte ..ca iar au rusii ceva mistic , necunoscut umanitatii ..si restului mortalilor.
              Trei denumiri kanteromiskaya , alexandrion ..si batalioane de garda…urra , urra ,urra.
              -inamic aerian la joasa inaltime! Culcat pe spate , foc de akm!

              Logica???
              Tampitul de la Kremlin , continua razboiul asta ..ptr ca a pierdut.

              9
        • -ha! Oare unde e Tamanskaya? ?
          Tu esti baiatul „destept” de la sputnik (sau doar util) care isi dorește ca Rusia sa termine ce a început cu ucrainenii si sa ajunga 2-300 km mai aproape de noi.

          https://youtu.be/cGA8PqT1oWo
          sec 15
          – voinskaya chast?
          – 58198
          Ia cauta pe google ce unitate e asta ?
          (Ptr restul, e regimentul 1 de tancuri din divizia Tamanskaya, printre prizonieri locțiitorul comandatului de regiment si un comandant de batalion)

          16
        • Categoric, au arme secrete, ultra periculoase, da’ le tin secrete. Cu cati mai multi rusi mor aiurea prin campiile ukrainei, cu atat mai tare devine Rusia. Logica desavarsita, de troll rusesc..

          8
        • Za fors iz strong in iu!

          1
      • În sfârșit, primesc și eu un răspuns ! Mulțumesc pentru asta !
        Comentarii :
        1. Cecenii, sirienii și chinezii pot fi și o propagandă pentru armata rusă clar demoralizată și pentru publicul intern rus pentru o creștere de moral – „uite cum se sacrifică aliații măreței Rusii, nu copiii mamelor ruse”
        2. Rușii de rând și soldații ruși da, sunt demoralizați. Poate și o parte din oligarhi. Dar moralul rușilor care contează – camarila putinistă – e la maxim – pentru ei nu mai e acum un simplu război, e lupta pentru supraviețuire, ei știu că acum nu au decât două opțiuni : succesul, măcar aparent sau noviciok-ul. Știi foarte bine – nu-ți prinzi adversarul într-o fundătură decât dacă știi că-l termini de la distanță, și dacă mai are și o centură de exploziv pe el, trebuie să faci distanța mai mare, pentru că va avea moralul mai puternic decât al tău
        3. Diversiunea Odessa – și eu am considerat același lucru, dar nu mi-am putut explica uriașul consum de resurse militare ruse din zonă – de ce în loc să-și trimită trupele la Kiev sau Mariupol persistă să se tot apropie de Odessa, de ce încet-încet se întind în suprafață de la Mykolaiv spre nord către Krivoi Rog dacă nu vor o ariergardă solidă pentru un front de durată la Odessa ?
        4. Focul bengal e un foc mare dar care nu face nimic – cam ce s-a întâmplat în primele zile când rușii erau atât de disperați să se-audă împușcături lângă Kiev că și-au sacrificat parașutiștii pe aeroportul de lângă Kiev. Acum, cu ce spui și tu – reducerea intensității luptelor – mie tocmai mi se pare pregătirea rușilor pentru război de uzură. Noi nu știm nici ce rezerve mai au ucrainenii (deși nu imposibil, e greu de crezut că rușii sunt chiar atât de proști precum îi prezintă singura propagandă cât de cât credibilă pentru noi)
        5. au fost mulți care-au spus că rușii nu vor nivela orașe-ntregi Groznâi-style. Uite-te la imaginile de satelit pentru Harkov, triplul Clujului, sau la Mariupol – dublul Constanței. Ălea vor mai fi orașe funcționale fără miliarde de euro ? Da, Mariupolul nu e nivelat complet, e doar 80 % distrus …
        6. Ce notă a obținut Macron când a dat lucrare de control la profu’ Vova ? Exprimă-ți părerea despre Scholz ! A primit măcar vreo dojană Orban ? În ’99 la momentul Kosovo, Clinton a spus-o clar și răspicat : cine nu-i cu noi nu va fi cu noi. Nedemocratic, neelegant, dar eficient. Exceptându-l pe Boris Johnson care a știut să se ducă peste oligarhi unde-i doare cel mai tare și parțial pe americani care au știut să convingă pe McDonalds, Ford sau Apple să plece din Rusia (sau e posibil chiar companiile să fi luat decizia unilateral, plusul de notorietate fiind mult mai mare decât pierderile filialei rusești), în afara atitudinii de ruptură insuficientă dar care nu mai poate fi reparată, ești mulțumit de atitudinea Vestului ?
        Ești convins că dacă nu ar fi alți factori, atitudinea Vestului îl va determina pe Putin să nu viseze la un URSS cu Moldova, Georgia și Kazahstan ? N-am zis nici o secundă că Putin trebuie ridicat la mai mult de rangul de mafiot de cartier printr-o confruntare directă. Dar când încep smardoii lu’ Putin să ia la bătaie oamenii de pe strada lui, în primul rând le arăți că pe alte străzi, gen Chișinău sau Tbilisi, nu au voie să calce – o mie de soldați NATO în Chișinău era o linie roșie de netrecut. Le mai zici să pună armele jos până nu e prea târziu, nu le zici că e prea târziu că sancțiunile au fost deja date … știe Vestu’ ce face … să sperăm …
        La acest moment, grație atitudinii Vestului, eu nu văd decât un Putin dincolo de no return point care nu are cum să câștige, ci doar să facă distrugeri și o Rusie care nu are cum să nu rămână ani buni dincolo de o cortină de fier, fizică sau economică, împreună cu teritoriile cucerite acum. Fără o debarcare rapidă a lui Putin (iluzorie după mine), următorul lider rus va fi mai naționalist decât Putin. Dar … la o adică, România are mare nevoie de forță de muncă, iar basarabenii și ucrainenii emigranți sunt ușor integrabili în societatea noastră, ba chiar avem multe de învățat de la ei …
        P.S. Nu cred că am ton de mârlan, dar da, am talentul să pot enerva bine oamenii – te-ai ofuscat pentru că un outsider pune la îndoială competența tagmei militare cu care te identifici. Ca să fiu sincer, recunosc că și eu m-am ofuscat văzând pe acest site puține comentarii pertinente dpdv militar, sau care par pertinente dpdv militar pentru un outsider. Și te-am abordat tocmai că am constatat că mai înțelegi pe ce lume trăiești.

        7
        • Dacă aduc sirieni, eu le propun rușilor ca în loc sa bage bani în coviltire fără folos la tancuri, mai bine ar cumpara de banii aia niște Pampers Seni pentru luptătorii lui Assad. Nu de alta, dar o sa se cace pe ei de frig sirienii în primăvara asta în Ucraina.

          6
        • OK, imi cer scuze, am fost si eu probabil prea direct. Nu sunt militar, nici n-am facut armata, doar stiu sa folosesc cateva tipuri de arme si m-a pasionat domeniul de copil fiind crescut de bunica-miu care a facut 4 ani de front. am vrut sa devin militar insa la momentul ala mi-a explicat un ofiter proaspat absolvent, un vecin mai mare de varsta ca daca vreau ceva actiune, mai bine caut altceva pentru ca o sa fie reduceri masive si armata n-o sa mai fie ce-a fost (mijlocul anilor 90). Privind retrospectiv la vietile noastre, mi-a dat un sfat bun chiar daca probabil n-am facut ce-am vrut in adolescenta, am parte de destula adrenalina hehe uneori prea multa. Revin la discutie, tot punctual:

          1. Cam vine in conflict cu imaginea atotputernicei Rusii chestia asta; ceceni hai inteleg. sirieni insa? suport chinez (in tehnica probabil) deja suna a disperare.

          2. Fundatura aia e periculoasa dar s-au bagat singuri in ea. Au inceput sa se aresteze intre ei…acum cam ce parghii crezi tu ca ar avea Vestul acuma? Ce sa le faca, sa le dea drumul sa zburde iar prin lume ? Sa arunce prosopul si discutam. Deja sunt semnale in sensul asta si anticipez un pic aici si raspunsul cu privire la Macron
          https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25434274-presedintele-finlandei-schimbarea-regim-kiev-nu-mai-este-lista-lui-putin.htm

          3. E clar ca n-au cum debarca daca nu merg in paralel cu actiunea pe sol, dinspre Nikolaev. probnabil ca planul era sa se duca spre nord si debarcand pe langa orasul asta mai atrag ceva unitati ucrainene ca sa nu mai fie presiune pe principalele unitati de acolo…dracu stie ce e in capul lor ca la cate tampenii au facut nu m-ar mira sa-i plimbe pe aia doar pentru asta
          Cred ca si Ukr baga batul prin gard, probabil ii asteapta cu ceva surprize.

          https://remnmilitaryblog.com/2022/03/14/fortele-armate-ale-ucrainei-estimeaza-ca-rusia-va-debarca-desantul-maritim-la-odesa-in-urmatoarele-doua-trei-zile/

          Posibil ca initial, cand se miza pe caderea sau lipsa de opozitie a armatei Ukr asta sa fi fost planul.

          4. Posibil sa fie o regrupare, o schimbare de planuri, alimentare cu munitie/combustibil dar e un lucru cert ca un razboi de uzura nu le surade rusilor, pur si simplu nu au mijloacele necesare si pe noroiul care vine o sa fie nasol.

          5. Nu stiu cine a spus asta, dar era clar dupa prima saptamana ca nu vor precupeti nici un efort. Cel putin pt mine, n-am crezut nici in teoria cu frana trasa nici ca nu vor folosi tot ce au..de acord, urat pentru Ukr, reconstructia o sa fie grea insa probabil vor primi si suport serios din UE/US.

          6. Macron face niste miscari interesante de la o vreme. Pe de o parte cauta o alternativa la polul franco-german si era evident deranjat de unele pozitii ale germanilor mai ales pe partea de energie. Romani in Mali, trimiterea de trupe in Romania nu e o intamplare, Franta cred ca are ceva planuri aici care evident sunt legate si de politica interna in UE. Ca si presedintele finlandez, Macron mai vorbeste din cand in cand cu idiotul de la Kremlin sa ii ia pulsul. Rol ingrat dar sanatos. Scholz e devreme de spus ceva, insa are meritul ca a fost pana la urma ferm in fata evidentei, ce-i drept sustinut si de coalitia cu Verzii care-s mai hardlineri asa cu Rusia si China. Ar fi bine sa renunti la ideologie cand analizezi lucrurile astea. Orban n-o fi primit nimic public dar a votat sanctiuni, cand a contat l-au pus la colt, probabil discret, o sa se ocupe de el mai tarziu. Oricum e rasul Europei si cred ca si polonezii l-au luat la ochi, frate frate dar totul are o limita. Biden mie chiar mi se pare jucator de sah. Unii spun ca atacul asta ar fi fost programat de fapt in martie aprilie 2021 chiar la schimbarea de presedinte in US. Era un moment propice si pentru ca se schimbau echipele la externe, aparare, nu apucau sa ia contacte cu aliatii, etc. dar din diverse motive nu s-a intamplat. De ce? Mister. Sa fi fost covidul? Nu era asa rau in Rusia in perioada aia, scadeau cazurile. Chiar nu am habar de ce a amanat.

          Multi spun ca retragerea din Afganistan i-a dat un motiv in plus lui Putin. Eu cred ca de fapt era ceva normal, nu mai era o miza demult insa nici Obana nici Trump n-au avut curaj sa o faca. Era o decizie normala, doar nu era cu o China ostila, un Pakistan aliniat Chinei si Rusia masand trupe in jurul Ukr in martie-aprilie 2021 sa lasi un contingent american in centrul Asiei, fara linii de comunicatii. 82nd aia care au plecat ultimii de acolo au ajuns primii in Polonia si nu e o coincidenta. Biden a dat verde si la Nord Stream 2, iar alt gest interpretat asa. Dar pana la urma, ce era sa faca? A fost un deziderat declarat in campania electorala refacerea relatiei transatlatice si Germania e un stat suveran care a dorit acest proiect; pana la urma era o treaba interna a UE si o mini coalitie interna impotriva dependentei de caz se creease de ceva vreme, Franta-Italia, cu perspective de a atrage si Spania si de a fi un proiect vandabil esticilor nervosi din cauza rusilor. Eu unu sunt satul demult de smart Germans care-mi explica ei cum o sa se faca rusii baieti cuminti ca se imburghezesc daca faci afaceri cu ei si nah, ma saturasem sa fiu warmonger … semnele insa s-au vazut demult

          Ce-a gresit mosul in ultimele zile a fost declaratia aia categorica, nu vomlupta pentru Ukr, pare sa le fi dat aripi alora, au atacat imediat in vest…pe de alta parte cred ca beneficiaza si de alte informatii, s-ar putea sa fie prea devreme sa judecam asta.

          https://eu.usatoday.com/story/news/politics/2022/02/17/ukraine-fort-bragg-fort-campbell/6831293001/

          Atitudinea vestului…stii sunt mult diplomati straini care spun ca extinderea NATO a cauzat aceasta atitudine. Cu unii de pe aici am vorbit personal, povestea asta s-a vandut. N-as putea spun ce e de fapt, nu pot spune ca-i inteleg pe rusi atat de profund insa cred ca presiunea unui sistem mai uman s-a simtit, in Ukr spun unii ca viata incepuse sa se imbunatateasca, ca mai vopsisera una alta cu banii EU, mai o gradinita o scoala si omul vede si baga la cap.

          1000 de soldati al Chisinau…de ce? pana la Maia nu-i voia nimeni acolo si nici ea nu cred ca e deplin convinsa ca gesturi de astea bruste ar ajuta acum…si eu unul sutn de aceeasi parere. Ce e de facut e sa acceleram noi conectarea cu ei si in rest mai vedem, poate-si rupe ursul gatul. Cat moldovenii nu-s convinsi ca e nevoie sa renunte la Transnistria daca nu cumva se intampla o minune si se predau aia de bunavoie, nu prea ai ce le face. Posibiul ca la un moemnt dat sa le fie mai dragi afacerile pe care le deruleaza in UE prin Moldova si Romania si sa lasa dracu sovietele

          multumesc pentru propozitia finala, uneori nu-s sigur ca stiu pe ce lume traiesc, se intampla tuturor :))

          3
          • „Cat moldovenii nu-s convinsi ca e nevoie sa renunte la Transnistria”
            Daca moldovenii renunta la Transnistria, a doua zi acolo va fi Rusia de jure, sa fii sănătos

            5
            • @Mda. ” … Daca moldovenii renunta la Transnistria, a doua zi acolo va fi Rusia de jure … „. De la momentul invaziei de acum 3 săptămâni, adio orice modificări teritoriale, adio Transnistria contra Bugeac sau Herța sau Transnistria „independentă” în uniunea eurasiatică. Să stea în genunchi cerând asta toți transnistrienii și toți moldovenii în fața lui Biden și tot nu va accepta Occidentul așa ceva. E o linie roșie pentru care până și Macronu’ ar prefera să facă-n fiecare zi baie de radiații gamma decât s-o treacă. Cam de-asta e atitudinea polonezilor – până acum mai mârâiau și ei pe teme de Liov, de învățământ, de naționalism – acum nu știu cum să producă mai repede rachete antitanc Piorun.
              Dacă nu înțelegi asta … nu știu ce să facă ca să-nțelegi că există un mod de gândire mai bun ca al lui Putin …

              1
            • Moldovenii nu vor unire, din păcate. Se poate face în 10 min. Si nici Udmr, da, asta . Politicieni

              1
          • @steppewolf.
            Când îmi spui că n-ai făcut armata, îmi accentuezi marea mea dezamăgire la adresa tagmei militare – tot aștept comentariul pertinent referitor la Ucraina al unui actual / fost militar adevărat, care să nu fie blocat în gândire de frustrări freudiene sau anxietăți endogene sau tulburări paranoide (mai pe românește – văd numai tipologii de Elmer Fudd, Willie Coyote sau Foghorn Leghorn). În viața de zi cu zi aproape că mi-am dezvoltat un reflex în anamneza ghidată să-i îndrept pe militari în revelarea acestor tulburări, și, din păcate, pot emite diagnosticul în mai puțin de un minut în cel puțin 99 % din cazuri. Parcă aș vrea să aud ce gândește un John Rambo …
            Anyway … back to blunder in the thunder :
            1. Rezervele uname și tehnice ale Rusiei – Mihais afirma că au folosit deja în Ucraina 120 din totalul celor 160 de batalioane … să sperăm … deși eu nu-i prea văd să facă mare lucru – dacă sunt, atuci chiar generalii lor sunt campioni la prostie ; despre utilizarea sirienilor – în propaganda internă conducerea rusă și sovietică a fost dintotdeauna internaționalistă
            2. Moralul lui Putin – repet : e bătălia vieții lui – dacă o pierde, știe că va sta în istorie lângă Kerensky și nu lângă Stalin sau Petru cel Mare – de-asta este la mobilizarea maximă și e capabil de orice (limita e bomba cu hidrogen), și de-asta nimeni nu are chef să joace Chicken cu el; eu, dacă l-aș considera prea periculos, i-aș trimite o scrisorică parfumată cu plutoniu sau noviciok cât mai repede să aibă o șansă facțiunile pro-vestice ruse în fața naționalismului deșănțat, dacă nu, aș lăsa ursul să iasă din fundătura în care-a intrat fără să mai zgârie pe ucraineni sau moldoveni momindu-l cu zăhărelul eliminării sancțiunilor și pupat pe gură-n Piața ONU, și dup-aia l-aș arde metodic pe la spate cu opoziția rusă până vom avea o societate cât de cât modernă și cât de cât democratică
            3. Odessa – diversiune sau nu : eu nu văd un desant naval la est de Nistru – la est de Odessa e inutil că oricum sunt aproape trupele de uscat, între Odessa și Nistru ar fi blocați în teritoriu îngust, dar între Nistru și Dunăre (în Bugeac) au avantajul rezistenței minime în Ucraina și al rezistenței zero în Moldova, avantajul depozitelor de muniții de la Tiraspol și astfel pot realiza blocada Odessei dispre nord împreună cu trupele de uscat dinspre est (Mykolaiev) – evident că o asemenea acțiune ar fi dezastrul cel mai mare pentru România pe care-l poate aduce acest război – o cortină de fier pe Prut
            4. Durata războiului – blitzkrieg sau război de uzură – evident că nu le surâde rușilor un război lung, dar între dorință și putință … De acord că așa-zisa acalmie de acum e o regrupare datorită blitz-ului fâsâit. Chestia cu rasputitza (noroiul după precipitațiile de primăvară) cred că e puțin valabilă acum, în epoca diferențialelor blocabile și a climei tot mai secetoase – oricum pe ruși nu-i văd decât pe șosele și nu prea înțeleg de ce nu fac manevre în afara tramei rutiere, poate și pentru că războiul e de fapt o hărțuire continuă a coloanelor blindate ruse de către infanteria ucrainene. Când îi văd pe ruși cum își consumă rsursele cu înaintarea spre Krivoi Rog nu pot decât să cred că vor, cel puțin acum, toată Ucraina printr-un război de uzură. În ciuda aparenței date de excelenta propagandă ucraineană, îmi vine greu să cred că armata lor nu e dincolo de limita resurselor.
            5. Capacitatea rușilor de a comite crime oribile („nivelatul orașelor”) – de acord cu tine, chiar și acum, în secolul XXI, războiul e o afacere abjectă pe care noi nu ne-o putem imagina; eu tot sper că de frica Vestului / negocierilor de pace Putin va pune frână la crime oripilante – dar dacă nu o pune – va putea societatea să-i ierte pe Macron / Scholz / Biden care s-ar pupa pe gură cu criminalul acesta la semnarea acordului de pace ? Nu vorbesc aici de „societatea civilă” care vroia să-i dea lui Bush premiul Nobel pentru pace …
            6. „știe Occidentu’ ce face” – Macron nu ia pulsul idiotului de la Kremlin, Macron e idiotul – e un narcisic blocat afectiv în contemplarea conflictului dintre realitatea cognitivă a inadecvării continuării stării patologice și realitatea afectivă a fericirii găsirii suportului dat de relația cu surogatul matern – Macron e incapabil să ia o decizie cu propriul creier și de aceea amână cât poate orice decizie (de-asta și vorbește în „macronisme” – termen consacrat de presa franceză – să poată s-o dea la-ntors). Biden e dement funcțional – deși e capabil să prezinte, și încă bine, un raționament logic, nu mai are capacitatea mnezică de a lua decizii cu propriul creier – să sperăm că are consilieri buni – din acet punct de vedere, ia uită-te la directorul CIA, un tip cu formație de diplomat care s-a-nvățat să vorbească cu perdea – https://youtu.be/NZ-2oPOFqCo – mie mi-a cam dat fiori reci ce spunea, și mai ales claritatea expunerii). Scholz ar face orice să nu fie azi afectată economia germană fără să se uite la mâine, Boris Johnson – șturlubatic, certat cu pieptenele, dar admirabil ca și consecvență și pragmatism, dar unul singur … deci știe sau nu știe Occidentu’ ce face ? Mie nu prea-mi inspiră încredere … dar … opinie personală.
            Pentru noi contează toate aceste lucruri dacă ne dorim să putem previziona starea economiei și mentalului colectiv al României. Mi s-ar părea iluzoriu să putem prevedea detalii, dar măcar lucrurile esențiale cred că sunt în abilitatea noastră – durata și extensia teritorială și macroeconomică a războiului. Deși … sincer, acum 20 de zile, eu credeam că se va termina totul rapid cu Putin înghițind o halcă ceva mai mare iar Zelenski și Vestul înghițind gălușca – nu puteam concepe atât imbecilism tactic al armatei ruse și performanțele atât de bune ale celei ucrainene.
            7. Sprijin direct vizibil occidental pentru Republica Moldova – 1000 de soldați NATO la Chișinău sunt suficienți să ridice un steag și să deseneze o linie roșie. Putin niciodată nu va depăși linii roșii pentru că pe asta se bazează tot narativul politicii sale externe. Asta a vrut cu Transnistria, Abhazia, Nagorno-Karabah, dar n-a putut decât să deseneze linii cu bățul în nisip. A spus că Ucraina e linie roșie, Vestul a zis ok, ba chiar a exagerat spunând de sancțiuni că vor fi în cazul unor evenimente militare extinse. Le-a făcut extinse, și-a furat-o cu McDonald’s și cu Visa, iar Vestul trebuie să-i zică „bă bagabontule, tu nu ne zici nouă ce să facem – nu ne-am băgat în Ucraina da’ de-ai dracu’ ne băgăm în Moldova, că n-ai tu curaj să te iei la harță cu noi”. Maia Sandu, la telefonu’ lu’ Biden „vrei 1000 de soldați NATO ?” ar răspunde „mai bine 10000, da’ imediat” – cred că are mai mult testosteron în ea decât toți președinții europeni la un loc, dar să nu uităm că are la dispoziție 6000 de soldați incerți dotați ca acu’ 40 de ani versus 12000 de soldați transnistrieni la 45 km de dormitoru’ ei bașca parașutiștii ruși …

            1
            • @Gigi Gagu

              Sunt cateva comentatori pe aici care sigur sunt militari, ii descoperi tu la un moment dat.

              Cum crezi tu ca ar fi aratat actiunea asta speciala din Ucrain acu Trump la butoane?

              2
              • @steppewolf. Intuiesc că avem opinii diferite despre Trump. Din punctul meu de vedere, cu Trump POTUS, Fox News ar fi titrat „Operațiune specială împotriva terorismului ucrainean” – Trump era o paiață vulnerabilă în fața lui Putin și FSB / GRU care a făcut perfect jocul Rusiei – a mimat sancțiuni, a mimat militarism de doi bani, s-a luat în colți cu Xi fără a atrage Rusia de partea lui și certându-se economic cu Europa, deci i-a creat lui Putin poziție puternică în Europa și în China. Nu m-ar mira să fi fost mai mult decât paiață, adică păpușă manevrată din fire. Iar ultraindependenta presă americană – hai s-avem realism – ăia nici dacă ar apare pe Youtube momentul în care un general GRU îi zice lui Trump „fă asta și ailaltă” n-ar recunoaște că au avut președinte un trădător – „Vai, măreața Americă”. Și aceeași măreață presă ar ridica în slăvi politica POTUS indiferent care-ar fi din același respect pe care-l are pentru autoritatea statului lor.
                Deci, răspuns : cu boul ăla în al doilea mandat, deci fără frică de nimic, în 2023 am fi sărbătorit ieșirea din NATO și înaintarea spre deplina integrare eurasiatică sub îndrumarea cârmaciului Dragneev …

                1
                • Nicidecum, am rasuflat usurat cand a pierdut alegerile, ne-a trecut glontul pe la ureche, idiotul ne vindea pe un cazino la Odessa.

                  Ce ma ingrijoreaza insa e ca republicanii sutn inca in degringolada si are un puternic suport. Biden nu cred sa mai duca un al doilea mandat iar Harris nu pare potrivita pentru rolul de presedinte si efortul asta pe care-l fac americanii in Europa e abia la inceput

                  • @steppewolf. Să-ți iei porecla Dungaciu Don’t look up (referința : https://adevarul.ro/international/in-lume/dan-dungaciu-dont-look-up-nu-nicio-invazie-ucraina-1_61f0fdaf5163ec427129e470/index.html )
                    Tot cu idei de abureală la Odessa ?
                    https://liveuamap.com/en/2022/15-march-russian-ships-shelled-area-of-bazaryanka-levedivka
                    Ruşii pregătesc debarcarea din Odessa. Expert militar: Dacă puşcaşii marini pun piciorul pe pământ, fără o acoperire a trupelor de la sol, va fi un carnagiu Citeste mai mult: adev.ro/r8tjgu
                    UPDATE 04.22 În jurul miezului nopţii, nave ruseşti au executat foc asupra coastei ucrainene, lângă satul Tuzla din regiunea Odesa, a anunţat consilierul ministrului afacerilor interne, Anton Gerashchenko pe Facebook. Potrivit acestuia, ocupanţii ruşi au tras cu rachete şi artilerie asupra coastei ucrainene. „Au lansat o cantitate imensă de muniţie de la distanţă foarte mare. Au vrut să testeze sistemul apărării de coastă ucrainene, dar nu au obţinut rezultatul dorit”, a scris Geraşcenko. El a adăugat că nu au existat încercări de debarcare sau aterizare. Anterior, mass-media a raportat că navele de debarcare ale forţelor navale ale Federaţiei Ruse s-au apropiat de coasta Odessei. Cel puţin 14 nave ruseşti se îndreptau spre teritoriul ucrainean. Citeste mai mult: adev.ro/r8tbzg
                    –-
                    De ce insist cu subiectul acesta ? Ce pot face rușii dacă debarcă la vest de delta Nistrului ? Bugeacul are legătură terestră cu Ucraina prin limanul Bugaz, o limbă de pământ de 10 km lungime cu 100 m lățime cu poduri, construcții (case, hoteluri) și o șosea între ele, deci o zonă extrem de vulnerabilă pentru traversare terestră (pentru liniile de aprovizionare ucrainene din partea marinei ruse și pentru forța de desant rusă din partea apărării ucrainene). De aceea, tot Bugeacul e o zonă fără interes militar pentru Ucraina, dar are interes pentru Rusia, numai și numai în scenariul unui desant naval, urmat de trecere din Bugeac prin Moldova – raionul Ștefan Vodă în Transnistria pentru ca de acolo să poată tăia legătura Odessei cu restul Ucrainei. Din cauza limanelor și lacurilor mari din zonă, singura zonă de debarcare nu poate fi decât segmentul Budachi – Lebedivka, și acela cu doar câteva plaje fără faleză înaltă abruptă, asta exceptând total ideea unei aroganțe totale la adresa NATO gen intrare pe brațul Chilia. Intrarea unui singur soldat rus pe teritoriul Moldovei (ăia din Transnistria sunt personal ‘tehnic’ sau ‘pacificator’) înseamnă clar război Rusia – Moldova. Sau nu, dacă noul președinte moldovean venit călare pe tancurile rusești zice nu. Sau nu, dacă Maia Sandu va face capu’ plecat … că oricum n-are armată …
                    Concluzie : Desantul rus în Bugeac înseamnă căderea Moldovei sub ocupația militară rusă directă. Tot ce este sub ocupație militară rusă directă nu intră în sfera de atenție NATO, adică va intra în zona estică a noii cortine de fier, care va exista atât timp cât e Putin președinte
                    Propunere : imediat după un acord de armistițiu Rusia – Ucraina, la noi – demonstrații masive – afară cu pupincuriștii rușilor, adică afară PSD din guvern, afară Herr Mămăligă și altu’ mai român, reconfirmarea atașamentului față de valorile vestice și NATO și UE (da’ să-nțeleagă și tolomacii ăia că nu suntem cârpe precum preșu’ nostru pasionat de golf) … Vise nene, vise …

                    • Nu inteleg cu cine te certi dar in mod sigur nu cu mine, ca eu n-am zis ca debarca rusii la Odesa, ba chiar am zis de cateva ori ca nu prea au cum; am zis doar ca Trump ne-ar fi vandut pe un cazino la Odesa (trebuia sa zic Crimea, te mai scuteam sa scrii atata)

                      Am aceeasi opinie si despre un desant la Cetatea Alba sau in zona Bugeacului, va fi o misiune esuata din lipsa logisticii necesare, a suportului aviatiei sau a lipsei mijloacelor de suport cu foc la tarm a flotei ruse din MN, nu au aceasta capabilitate. La fel si jonctiunea sau un eventual atac coordonat cu grupul de trupe ruse din Tranistria ar fi sortit esecului

                      Am vazut plajele de acolo, inclusiv la drumuri m-am uitat, am mai si scris aici pe site de problema terenului din zona.

                      S-a discutat aici inclusiv ipoteza unei debarcari la Oceakov ca sa ajute trupele care incearca ca incercuiasca Nikolaev/Mikolaiv ;

                      Odesa sau Bugeac ar fi „un pod prea indepartat” 🙂

                      Nu mai aduc in discutie Moldova, e clar ca ei vor sta la locul lor si atat si nu cred ca e momentul pentru o unire. Nu stiu daca va fi vreodata.

                    • Nu mă cert cu tine. Văd că îți menții opinia fermă că Bugeacul e „a bridge too far” din lipsa suportului la debarcare și din cauza joncțiunii sortite eșecului cu trupele transnistrene (n-am înțeles de ce eșec, dar … opinia ta).
                      Deși avem cam aceleași opinii (eu zic că Trump ne-ar fi vândut și pentru o c… dintr-un cazino de oriunde, că o unire cu Moldova e mai mult decât improbabilă fie acum fie peste 10 sau 20 de ani), eu persist să cred că o cădere a Moldovei de partea estică a unei cortine de fier înseamnă cel puțin un PIB per capita în România cu 5 % mai mic decât dacă n-am ajunge un fel de Pakistan pentru Afganistanul anilor ’80. Și acest PIB distribuit prost de tot …

          • Poți face airsoft. Ca sa ai o idee. Militar nu înseamnă numai trageri si acțiuni gen rambo. În mare parte sectoare, plantoane, curățat armele… garda, punct, control, dat cu mopul etc. Biscuiti cu conserve si suc…de-astea

            1
            • Am fost la trageri la poligon cu nevasta-mea ca era curioasa si i-a placut, am discutat in principiu sa ne luam permise port-arma si sa facem niste cursuri..problema e ca toate ofertele sunt de la ora 17 si e prea devreme pt joburile noastre. Am mai tras cu diverse arme de vanatoare dar nu ma pasioneaza sportul asta desi am mult prieteni si rude pasionati/pasionate de asta si care au tot incercat sa ma atraga ..nu-mi place ideea sa omor animale for fun dar de cate ori am ocazia ma mai duc cu ei si mai exersez, mai invat una alta.. Am mai fost in niste tabere de supravieturire (si probabil o sa reeditez in curand experienta), pe vremuri am facut catarare si munte la greu…

              M-am gandit si la airsoft mai demult insa am un hobby/second job care-mi mananca mult timp si-s si prin niste comisii internationale, nu am timp de altceva desi mi-ar placea. Deocamdata incerc sa fac loc pentru inot, de cateva ori/saptamana ca de altele nu ma mai tin tendoanele si oasele dupa ani de rugby. E mai simplu cu un sport individual ca nu depinzi de un intreg grup, iti faci programul cum vrei…deocamdata n-am alternativa.

              1
    • Cum mai e pe la Moscova?
      Iti mai ajung banii pana la sfarsitul lunii?

      4
      • @Adrian. ” Cum mai e pe la Moscova? „. Nu cred sau îmi doresc să nu cred că-mi adresai mie întrebarea sau celor ce comentau pe acest fir, pentru că niciunul nu e troll, nici măcar acel Green Strumpfy – e doar un … util cu atitudini pro-est pentru că așa consideră el că poate ieși mai în față să-și satisfacă personalitatea frustrată de eșecurile vieții reale, mai ales ceva legat de activitatea motorie.
        A analiza critic un lucru înseamnă să încerci să refaci raționamentul adversarului. Și asta nu e trolling. Dar a lansa acuzații doar să dea cool … tot tu ești perdantul, pentru că scazi în ochii celorlalți.

        2
  17. capatu satului

    pai daca are coviltir,
    pai atunci la rusii le trebuie si caruta,
    piranda si puradei,
    si cativa căței,

    ca numai ei stie cum muncesc si cum trudesc
    https://www.youtube.com/watch?v=MNUl0kwjk7U

    5
  18. Tanc cu parasolar.
    După cum se mișcă se vede ca armata rusa e lovită de insolație.

    3
  19. Lansatoarele portabile de rachete AA și AT sunt responsabile de distrugerea majorității aeronavelor și blindatelor/tancurilor rusești asa ca și acestea ar trebui sa fie în cantități suficiente, în dotarea infanteriei.
    Pentru forțele noastre armate, prioritate maxima ar trebui sa fie dezvoltarea și modernizarea apărării AA stratificate, artileriei(inclusiv reactiva), bateriilor mobile de rachete sol sol si sol nava, infanteriei(inclusiv celei marine si de munte) , armei geniu.Nu as ignora nici arma NBC.In Ucraina, forțele speciale joaca un rol foarte important.Si la noi pot juca același rol.
    In fata unui adversar mai puternic ca Romania, dronele mi se par mult mai ok decât folosirea elicopterelor și avioanelor multirol.
    Tancurile nu ar trebui sa constituie o prioritate pentru înzestrarea forțelor armate terestre.

    22
  20. ionica fonosch

    * bill-2
    The warhead contains both an optical and a magnetic sensor. The optical (laser) sensor functions as a rangefinder, measuring the height of the target beneath the missile and profiling the target simultaneously.
    The magnetic sensor measures metallic signatures and algorithms recognise the turret or centre of the target and determine the optimum position for the warheads to detonate. The missile has an inertial
    impact fuze for direct attack as well as a proximity fuse.

    * javelin
    cred ca cel mai simplu e sa ii rupa „aripioarele” :-))))
    https://digitalcommons.georgefox.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1008&context=mece_fac
    Results showed that changes to ATGM performance from observed field damage are extremely sensitive to the location
    of damage. Vertical mid-body wing damage had little effect on performance while damage to horizontal and adjacent mid-
    body wings resulted in significant failures. The failure mode demonstrated was not a large increase in CEP but rather seeker
    failure due to excessive roll and yawing of the airframe. This highlights that the seeker and seeker gimbal performance are
    significant factors in an ATGM’s ability to tolerate field handling damag

    PS Fara prea multa matematica zic eu ca ar trebui montat coviltir la 3 metri de turela si pus pe el blindaj reactiv :-)))
    sau balon captiv cu camera video ca sa nu mai apelze la a drona :-))))) sau merge in fata lui T-90 un BTR radiocomandat :-)))
    https://worldwar2database.com/gallery/wwii2399
    Sa auzim de bine !

    8
  21. Un articol foarte interesant si aparent chiar bine documentat care ar explica mult din performanta slaba a armatei ruse.

    https://threadreaderapp.com/thread/1502673952572854278.html

    Practic, din ce am mai citit si inteleg si de acolo,Rusia este un stat condus de, si prin intermediul „serviciilor de securitate”. Pentru care lucreaza inclusiv mafia rusa, care in mod poate surprinzator, isi permite sa-si bata joc de militarii rusi, pana intr-acolo incat sa le ceara „taxa de protectie” sau „tribut”,inclusiv (sau mai ales) veteranilor din Siria de ex, care ar fi castigat bani mai multi acolo,si inclusiv celor din fortele nucleare.

    Seful uneia din gastile mafiote care se ocupa cu asa ceva a fost arestat pana la urma dar eliberat dupa doar cateva luni.

    Ideea e ca nu doar ca li se permite sa faca d-astea (de catre „servicii”) ci sunt chiar incurajati uneori,pentru a tine armata la respect si cat mai jos in ierarhia puterii.

    Din acelasi motiv, zice autorul, exista o limita maxima a IQ-ului ori inteligentei native peste care nu sunt admisi ofiteri, subofiteri etc in armata si scolile militare ruse. Daca cineva se dovedeste prea destept pentru pozitia lui in armata, e demis, lichidat sau transferat la FSB.

    Nu sunt acceptati generali de prea mare succes, si mai ales acestia nu pot ramane in functii dupa campanii victorioase, nu sunt lasati sa capete renume si simpatia trupelor. Cadre FSB sunt transferate la conducere in armata daca e cazul, pentru a controla lucrurile din interior. Inclusiv Shoigu e adus din afara.

    Totul pentru ca „serviciilor” le e frica ca nu cumva armata sa preia puterea peste capul lor, fiind singura institutie capabila sa rivalizeze cu ei.

    Recrutii sunt la fel, desconsiderati de multe ori, inclusiv folositi la munci sau „inchiriati” cu ziua, inclusiv pentru prostitutie.

    Asadar armata rusa (cu exceptia unor unitati de elita) e formata in mare parte din personal slabut instruit, tinut sub bocanc de „serviciile de securitate”/FSB, cu un anumit tipar si nivel de inteligenta tinut fortat sa nu sara de medie de obicei, considerati la baza piramidei puterii din Rusia, cu o coruptie infloritoare.

    Noile tipuri de arme sunt mai mult de parada, prototipuri ori chestii care nu functioneaza chiar ca-n reclama. Dotarea e tot slabuta pentru o armata serioasa de sec XXI, la fel instruirea si moralul care face ca armata rusa sa ramana una centrata pe artilerie, pentru ca nu are o infanterie foarte capabila. Tactica lor ramane tot aceea de a bombarda orice cu tot ce au la mana si eventual sa trimita carnea de tun (nu prea pregatita si tinuta fortat sub un anumit nivel, combinat cu frica de represalii si cu o indoctrinare la care rusii se pricep foarte bine)sa curete locul si sa avanseze.

    Atunci cand incearca altceva, ori cand dau de o riposta serioasa si bine pregatita si de o rezistenta puternica, se fasaie imediat, se blocheaza si incep sa inregistreze pierderi tot mai mari. In WW 2 mergea si asta,si atunci Stalin, de voie de nevoie, a dat liber si unor generali sa se desfasoare (unii spun ca de asta se tem FSB-isti si Putin si azi,Jukov a ramas pe pozitii, un general cu mare influenta fiind unul din principalii oameni care l-au ras pe Beria cand a vrut sa preia comanda dupa moartea lui Stalin, Jukov avand armata in spate,iar Beria KGB-ul).

    Azi, din fericire sau nefericire, pare ca nu mai e cazul si se impotmolesc tot mai mult. Chestia e ca exista un control a lui Putin si al serviciilor mult mai mare, si astia vor impinge pana la capat spre ceea ce considera o victorie majora, pentru ca altfel istoria rusa spune ca Putin are zilele numarate chiar si in cazul unei presupuse victorii de palmares,de mica amploare, e deja umilit si va fi considerat slab deja.

    Ramane de vazut ce se va mai intampla, toata treaba e greu de descalcit spre final

    28
    • Foarte plauzibila analiza. Si care explica ce si de ce se intampla pe teren cu armata rusa. Si care ne mai spune ca nu e vorba de o intamplare sau context. E ceva sistemic. Un proces care face o contraselectie, nu selectie.

      4
    • In Rusia, ca de altfel in tot spatiul unde a fost activa minciuna comunista, au existat si exista zone uitate de lume, unde saracia si inapoierea sunt omniprezente. In unele gubernii rusesti, doar 10% din populatie are un loc de munca si acela foarte slab platit. Restul traiesc din ce reusesc sa cultive in gospodarie sau munca la negru cu ziua. Acela e bazinul social de unde sunt recrutati soldatii armatei rosii. Sunt oameni desprinsi de realitate. Oameni needucati, multi analfabeti tinuti in neagra ignoranta. Sunt usor de manipulat, usor de trimis la inaintare. EI au fost carnea de tun dintotdeauna.

      14
    • Si uite asa armata rusa care era ursul fioros si de nebatut din perioada sovietica redevine uriasul cu picioare de lut din perioada tarista. Ca tot se poarta Vova ca un tar.
      Multi reamintesc revenirea armatei rosii in razboiul de iarna din Finlanda. Problema este ca armata rusa actuala seamana din ce in ce mai putin cu oastea lui Stalin si seamana din ce in ce mai mult cu armata batuta de japonezi la Port Arthur. Raman doar nukes sa faca diferenta

      18
    • E sistemul sovietic. De ce crezi ca în 89 au fost și la noi incidentele de la Sibiu, din Drumu Taberei, Brăila?

      2
  22. ionica fonosch

    nu e peste ca bibanu
    https://twitter.com/jpg2t785/status/1413321595884474368
    rachetist , ca iranianu
    https://twitter.com/pataramesh/status/1322463620358377472?lang=tr
    [ar trebui rusii sa colaboreze mai strans cu ei daca au copiat spike ]
    PS ar putea pune cauciucuri aprinse pe coviltir , care vor „orbi” Javelinul :-))))

    6
  23. ideea gratarului nu e rea, mie mi se pare prost pusa in practica.
    Uite un T72 distrus de mina, se vede cum gratarul s-a rupt din suduri numai din soc, precum si profilele grilajului indoite la greu. E prea slaba structura, cred ca racheta indoie zabrelele si trece prin ele sau pur si simplu rupe din suduri tot panoul.
    https://twitter.com/ua_industrial/status/1501339379087953920?t=bFFZ1MflEqz062jZ7lS8Hg&s=19

    4
  24. V-am mai spus, pana sa inceapa razboiul in Ucraina, sa aveti un pic de rabdare, si o sa vedeti reactia fiecarei arme. Deocamdata vedem ce se intampla cu T 72 B3 (cel mai simplu tank rusesc); inca nu stim cum vor reactiona T 90, T 14 Armata, etc. Nu stim prea multe cum se comporta Mig 29, si toata familia de Suhoi. Mie tare teama ca o sa aflam si despre comportamenul Leoparzilor, M1A1, M1A2, Leclerc, etc. precum si F 16, F 18, F 22, Mirage de toate felurile, Mig 21 Lancer, Tr85 M1, s.a.m.d.

    • T14 ? Exista si alt exemplar in afara celui care s-a oprit in timpul paradei ?

      35
    • Dar se stie prea bine cum reactioneaza T90 in Ucraina: la fel ca T72B3 ala cel mai simplu. Cel putin 16 bucati de T90 sunt documentate independent ca si distruse/capturate etc.
      T14 e un fel de semi-prototip deocamdata. Si probabil ar trebui sa nu le arunce in lupta sa incerce sa pastreze macar la alea ceva mister de chestie sovietica tare 🙂
      La aviatie la fel: se stie ca ard frumos avioane de genul Su30 , Su34. Or fi si astea vechituri si au rusii altele mult mai bune si mai multe? 😀
      la ce pregatire au aratat rusii posibil ca in caz de contact direct sa nu vedem cum se comporta Leoparzii, M1, Leclerc. in schimb sigur vom vedea F-urile de toate felurile, Eurofighter etc. Si sa nu uitam A10. La ce coloane au avut rusii prin ucraina saracii piloti de A10 cred ca au dezvoltat ceva boli psihologice stiind ca nu au voie sa le faca o vizita 😀

      44
      • din ce am cititi pilotii de A-10 nu s-ar fi bagat deloc! ar fi avut nevoie de suprematie aeriana, altfel ar fi inregistrat pierderi care nu se justificau

        rusii nu au reusit sa distruga apararea anti aeriana a ucrainienilor, asa ca nu au avut de ales decat sa zboare la altitudine joasa, si sa isi asume riscul de devenii tinte pt MANPADS (nu degeaba s-a propus trimiterea de AA de sorginte sovietica)

        in plus nu au reusit sa distruga rapid, in primele zile nici aviatia ucrainiana – SEAD / DEAD (cel mai probabil un cumul de factori: volumul rachetelor de croaziera asupra tintelor strategice sub cel necesar distrugerii acestora, precizia rachetelor de croaziera lasa de dorit, neverificarea rezultatelor in urma lansarii rachetelor de croaziera si lansarea altor operatiuniplecand de la premiza ca si-au atins obiectivul)

        14
        • Acuma nah, nu vreau sa fac wall of text aici sa explic fiecare pas care probabil s-ar face.
          Zic eu ca nu trebuie spus explicit ca NATO or sa faca SEAD/DEAD cum trebuie inainte de a atrimite A10. Au cu ce, atat ca si senzori cat si ca armament. Si abia dupa aia ar veni niste A10, probabil si AH64 care sa faca curatenie pe acolo.
          Daca ucrainienii dau cu Bayraktar in AA-ul rusesc de le sar capacele, nu vreau sa stiu cum ar fi cu tehnica aia de top…

          4
        • Au lansat racheta, au bifat-o și nimeni nu a verificat efectul…
          Din maus știe oricine, dar în teren se schimbă Kalimera.
          Plus că ăia de au fabricat armamentul is tot aia cu cei ce trebuia să îl verifice/avizeze.

          1
    • vezi ca e mai sus un link pus de mine cu T90, intradevar nu are turela saritoare, dar tot iese flacari din ea ?
      La alea vestice e simplu, Abrams, Challenger le vezi in Irak, Leclerc in Yemen, iar Leo in Siria. Nici unul nu are comportamentul deplorabil al tinichelelor sovietice.
      F16, F15, F18 vezi ca exista pe net statistica de kill ratio detaliata cu un scor ca intre o echipa de Premier league si una din capionatul comunal. Nu au combat proof cele produse in EU, dar nu te hazarda, ca vor fi cam la acelasi scor cu F-urile actuale, iar F35/F22 sunt din alta liga.
      Legat de ale nostre, le stim limitele si de aia nu are nimeni figuri in cap de mare putere.

      17
    • Bre, voi n-ați înțeles ce a vrut să spună @cârstea.
      El amenință voalat cu WW3!
      Probabil asta e noua marotă a Kremlinului.
      Părerea mea, hâc…

      11
    • Deja stim cum au reactionat T90…. Arzand frumos. Sunt filmulete destule pe net, in care se vede ca mitul invulnerabilitatii lor s-a fasait de tot

      1
    • vad si eroare de dimensionare la cage-ul acesta – dar e bine, bine ca noi suntem de cealalta parte a gardului. Pacat de oamenii simpli din Ukraina ei duc greul acestor lupte inutile si salbatice.

  25. Pana la urma, orice MBT e vulnerabil la top attack, in Irak Americanii pierdura un Abrams de la o amarata de bomba de mortier de 120 cazuta pe motor. Alte Abramsuri, Merkave, Leo2 si cel putin un Leclerc au patit-o de la rachete prin Orientul Mijlociu si tot in conditii de superioritate relativa. Coviltirele de pe T72uri cred ca sunt mai degraba anti-RPG, reminiscenta experientelor din Grozny cand trageau Cecenii in ei de pe acoperisuri si eventual contra submunitiilor trase de artileria reactiva. Rusii nu cred ca au luat in calcul inflatia de Javelin si NLAW de pe teren, probabil bazat si pe niste estimari extra-optimiste ale duratei si intensitatii campaniei (gen intram peste ei si astia o iau la fuga, iar noi ocupam tara in pas de defilare). Si din cauza dispunerii munitiei, T-urile de orice fel bubuie la fel de bine plesnite din lateral, nu doar de deasupra.
    ATGMurile sunt eficace contra unui inamic nemodernizat, exista insa contra-masuri eficace contra lor, atat tehnice (protectie activa/pasiva, ERA/NERA, blindaj compozit, alerta de iluminare, etc) cat si operationale (arme combinate, pregatire de artilerie, insotirea blindatelor cu infanterie, utilizarea mastilor din teren, recunoastere de proximitate cu drone/infanterie, acoperire aeriana, etc). Experienta israeliana din 2006 in Liban cand au suferit serios din cauza Metisurilor si adaptarea cu succes a fortei lor terestre la noua situatie sunt elocvente pentru capacitatile si limitele combaterii blindatelor cu ATGMuri la sol. Personal nu cred ca MBTul si-a trait ceasul, ci ca va evolua spre ceva mai sprintar si bazat pe protectie activa/pasiva electronica, plus integrat intr-o forta complexa de blindate care sa schimbe permanent informatii in retea, in genul sistemului Scorpion frantuzesc.
    Cat despre Rusi, in opinia mea, problema lor principala nu e tehnica deficitara, ci se situeaza la nivel conceptual/intelectual – strategic, operativ si tactic par inapti. La marea strategie (adica daca era oportun sau nu sa atace Ucraina) nu comentez, necunoscand dedesubturile (dar presupun ca nu era). Strategia militara insa e slabuta rau : au atacat cu forte insuficiente ditamai tara, fara logistica si rezerve adecvate si in conditiile astea si-au mai si dispersat fortele creand concomitent practic trei teatre diferite (Kiev, Harkov, Kherson-Mariupol) fara sustinere reala intre ele. Efectiv e imposibil sa identifici un concept strategic unitar, altul decat intram ca-n branza si ocupam ce vrem.
    Operativ, aceeasi mizerie, nu prea vedem operatii intrunite (uscat/aer/mare) si te intrebi daca exista o adevarata coordonare a diferitelor categorii de forte, o comanda unica in teatrele de operatiuni sau vreun scop unitar. In plus orasele mari sunt atacate direct in loc sa fie izolate prin exterior si lasate sa cada de la sine din lipsa de provizii. Iar Rusii inca nu au obtinut suprematia aeriana absoluta, lucru de neinteles luand in considerare discrepanta de forte.
    Tactic nici nu mai are rost sa discutam, de-aia pica cu regularitate in ambuscade, se ingramadesc ca oile si avanseaza ca melcul.
    Ce ar fi trebuit Rusii sa faca cu ce aveau la dispozitie era sa mearga pe etape, teatru dupa teatru, concentrandu-si fortele si mai ales logistica, sub acoperirea aviatiei. Bafta Ucrainenilor (si probabil si a noastra) ca n-au facut-o.
    In fine, astea sunt mai mult divagatii pe tema, eu consider campania impotmolita de ceva timp, motiv pentru care si Rusii sunt mai deschisi la aranjamente si cred ca se va discuta oprirea ostilitatilor in curand. Strategia ucraineana ar trebui sa fie trasul de timp si blocarea Rusilor in orase, in paralel cu absorbtia de tehnica occidentala si mobilizarea recrutilor in vederea obtinerii superioritatii numerice. Timpul joaca oricum in favoarea lor.

    24
  26. Coviltirul o fi fost contra atacurilor cu AG7 de la balcoanele/ ferestrele blocurilor din orasele asaltate ….

    Probabil ca tancul viitorului va avea propriile drone si AI conectat la apararea contra armelor antitanc. Presupun ca drone cu ceva camere cu specru, 360 grade si autonomie mai buna pot avea si rusii … sunt unele si pe piata civila care au functia sa te urmareasca … sigur pot sa fie modificate sa faca inclusiv o scanare a traseului …. iar un laptop poate procesa imaginile …

    Refuz sa cred ca nu poate fi implementat asa ceva de niste ingineri militari.

    Oare ambuscada filmata HD mai putea avea loc …?

  27. Unul din putinele dueluri intre blindate pe care le-am vazut video, BTR 4 vs BMP-1

    https://www.facebook.com/1240027385/videos/1614165188937254/

    4
  28. Radeti voi radeti dar rusii au dreptate.cu „coviltirul”
    Trimit la lupta 1200 de tancuri.
    Isi asuma pierderi estimate de 50% 600 tancuri
    Coviltirul reduce pierderile cu 5% 30 tancuri
    Deci coviltirul a salvat 30 de tancuri.
    …acu ce te faci cu celelalte 570 tancuri asumate ca pierdere …

    6
    • @Bloomberg

      50% pierderi asumate când esti in ofensivă? Nu că in defensivă e mai bine

      Bre, io n-am treaba cu militaria, dar zic nu că e un plan prost, ci extrem de prost….te-ar da afară din orice școală militară…
      1. Si cum îi mai convingi pe restul de 50% să lupte ?
      2. Să zicem că ai succes, cu ce mai exploatezi avansul inițial?
      3. Asta cu pierderi fără număr sunt pt „ultima șansă, ultima speranța” sau all in, ca la poker….

      Zic si io….

      2
  29. Inca acum nu mai mult de doua luni, se dezbatea in draci si aici ce MBT ne-ar trebui noua, unii cu Abramsu, altii cu Leoparzii, altii cu leclercii.
    Bun, nenii astia era specialisti, eu nefiind defel specialist, zic: ne-ar trebui un kkt de MBT. Si continui, ce ceea ce am sustinut aici. spre indignarea generala („ce, ba, noi suntem desculti d-aia?’): ne trebuie cel mult cateva sute de JLTV, in rest mii de Landcruisere sau echivalent, fiecare cu un ATGM si cu o Stinger, si ‘fo 8-9 baetzi snaiperi su cu o mitraliera mai greuta, toti individual si grupa ca atare cu mijloace de comunicatie securizate si reziliente la jamming. Cateva mii de Landcruisere in permanenta miscare, sincronizate in retea, fara comandamente cu semnaturi electronice, termice si vizuale de la care sa astepte indicatii si ordine pretioase, si nedependente de sisteme logistice greoaie.
    Deci NU MBT-uri, NU Piranha si alte autobuze greoaie luate la tinta si de copii cu oarece abilitate pe calculator.
    La fel si cu aviatia. Sute de milioane si miliarde bagate in baze aerien? Ca sa ce? Sa ti le distruga rusu cu Iskanderuri si Kalibruri din prima zi? Unde iti vei ateriza apoi F-urile care nu au fost facute muci la sol? Sigur ca sunt baetzi destepti care saliveaza la gandul banilor pentru construirea de ‘infrastructura’ da’ banu’ ar trebui marcat sa platim cisternele NATO care ne-ar alimenta deasupra Curburii avioanele venite dela Aviano sau mai stiu eu de unde, cat mei departe de rachetele trase din Caspica, Marea Neagra si din TUurile 160 rusesti dela Engels. Atunci am putea plati rusilor double down. Plus achizitia de mijloace de lovire strategice, in adancimea teritoriului inamic: ATACMS, Tomahawks si ce s-ar mai indura Licuriciul sa ne vanda, pentru a mai taia din impunitatea ruseasca. Si neaparat, pentru facut curat in curte, drone frate…
    La final, de fapt la inceput sau la mijloc si peste tot, un sistem/sisteme C4I ca la mama lu’ Israel.

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25433725-imagini-dintr-blindat-ucrainean-timpul-unui-schimb-focuri-tunul-30mm-folosit-succes-impotriva-tancurilor-rusesti.htm

    https://www.hotnews.ro/stiri-razboi_ucraina-25433822-camionete-toyota-inarmate-ucrainenii-trecut-nivelul-urmator-bmw-decapotabil-mitraliera-calibru-12-7.htm

    9
  30. Schützenpanzer Puma si PzH 200 au Igel Panzerung, acele „tepuse” de cauciuc dispuse pe plafonul turelei.Ce-i drept sunt doar pt. bombletii cu „shaped charge” nu pt. ditamai Javelinul https://www.panzer-modell.de/referenz/in_detail/puma/028g.jpg https://forum.nationstates.net/viewtopic.php?f=23&t=419951&start=10725

  31. Vasie Băcăuanul

    Daca iau astia pauza o saptamana, o sa vedem minunea minunilor cum se pot evapora fara lasere tancurile sparte.Apoi vor mai aparea niste palate noi, haurite pe ici, pe colo. Numai sa afle conlocuitorii de asa pomana ca vor si matura locul unde a fost tancul. Vor zice si bougdaproste barosaneeeee!

  32. Din ciclu: Cum se utilizeaza tehnica din dotare

    https://www.youtube.com/watch?v=aJ4Auwi7_FA;
    BTR-4E ucrainean in actiune …

    5
  33. Dar unde or fi tancurile rusesti cu sistem activ de protectie? Acum era momentul sa-si arata forta si evident sa convinga musterii…

    7
    • le gasesti acolo unde au fost mereu, pe youtube. ?

      17
    • Sunt tinute la cutie, ca sa nu le vada dusmanu’ cat de puternice sunt. Asta e tactica ruseasca victorioasa : trimiti oameni in fundu’ gol, nemancati, si ii lasi acolo, sa ti-i omoara la greu. Si lasi dusmanu’ sa oboseasca si sa-si termine munitia. Pe urma aduci ceceni, sirieni si central africani, ca ai tai nu mai ai de unde sa strangi.
      In final pleci cu coada intre picioare, sangerand de peste tot. Dar, na, dusmanu’ nu ti-a vazut armele minune si secrete.

      5
      • Au ratii militare și bucatarii de campanie

        • Acum 2 saptamani erau expirate. Acum le-au terminat si pe alea.

          • Ratii militare expirate. Ai idee ce contin ratiile militare? Ca e clar ca nu

            • In poze aveau o data de expirare. A, au cumva miere si ulei de masline, care nu expira niciodata ? 🙂

              1
            • Si apropo tu ai vazut ? In RSR, printre altele, ratiile militare contineau mazare decorticata si cartofi deshidratati. Dar si astea, desi oribile la gust, aveau termen de valabilitate. Am avut „sansa” sa ma bucur de ele, cand se apropia expirarea lor, si s-a dat la „trupa”, ca sa reinnoiasca stocu’.

              1
              • Am mâncat, cea mai mare norma. N-ai idee ce contine. Ce norma ai mâncat? Ca e eticheta pe ele

              • Confunzi. Ce norma erau?

                • Nu stiu ce norma erau, dar stiu ca desi ne era foame, le mancam cu greu… Ceva oribil.
                  Si sigur aveau termen de expirare, ca de asta ni le-a dat. Reinnoiau stocul, inainte sa expire. Si erau „gatite” chestiile astea… Adica mazarea decorticata si cartofii deshidratati.
                  Daca gatite erau oribile, imi e greu sa imi imaginez cat de savuroase sunt scoase direct din „tzipla”…

                  • Cum sa nu știi ce norma sunt, când scrie pe ele??

                  • Ciocolata afrikana, conserve carne, branza topita, pastile purificat apa, biscuiti, bomboane. Uneori lapte condensat in tub

                    • @Vlad
                      El spune de ratiile de pe vremea RSR.
                      Ce spui tu sunt cele aparute între ’90 și 2000.
                      Apoi au disparut si alea, a rămas la „descurcarea” fiecăruia.
                      Părerea mea, hâc…

              • „aveau termen de valabilitate”

                nu pot sa vorbesc de astea romanesti dar vezi ca pe multe ratii scrie data de inspectie nu data expirarii

                1
    • Daca te uiti cu atentie la tinta din plan indepartat pare ca se disting 3 rachete in pozitie de tragere, eu cred ca este un Buk nu un tank. Cat despre BRM cred ca era lovit dinainte ca se vad pe sub vehicul picioarele soldatilor care vroiau sa iasa prin spate, de aia a si incercat sa traga pe sub el.

      3
  34. Apropo de contramăsuri noi, Iskander-M au lansat niște sosii în miniatură aparent necunoscute până acum:
    https://twitter.com/Global_Mil_Info/status/1503541496250867712

    1
  35. Rusii tot pierd blindate. Si-au luat-o și azi. Insa castiga teren. Nu știu cât mai rezista Kiev

    1
    • Pana se vor fi consumat toate blindatele. Si toti soldatii rusi.

      6
      • Plus ca de ce or sa aiba liniile de aprovizionare mai lungi si teritorii mai multe ocupate in care trebuie sa pastreze armata or sa fie si mai rasfirati si vulnerabili la atacuri.
        Daca tancurile alea de langa Kiev raman fara benzina si munitie or sa fie piatra legata de gat nu atu…
        Rusii si-au adus juma din armata in Ucraina (unii zic ca mai mult chiar). Bine ma refer in special la fortele terestre in special.

        Si ideea de baza – pe care voia Putin sa o evidentieze- e ca Rusia are super armata, dupa spusele lui la nivel de USA. La asa pretentii trebuia sa distruga complet armata Ucrainei pana acum iar pierderile sa fie ceva de genul 20-30 max 40 de tancuri. Nush cum sa zic dar nu prea e cazul, inca nu au invins armata ucrainiana, iar pierderile sunt la momentul asta (destul de probabil vor mai creste) cu muuult mai mari decat ce ar fi trebuit sa fie la ce pretentii aveau rusii…

        4
  36. Cinci generali ruşi ucişi în Ukraina,pe câmpul de luptă.Dacă se mută câmpul de luptă în România câţi generali români vor fi pe teren ? Generalul Total din subsolul ştatelor de plată,şi poate General Dynamics.Doamne-ajută……..

    2
  37. #5
    NOU
    Civilu’
    15 martie 2022

    5 generali ruşi ucişi pe câmpul de luptă ;câţi generali români vor fi pe câmpul de luptă în caz de Doamne-fereşte ? Total General din subsolul ştatului de plată şi poate General Dynamics.Ar fi util şi Generalul Oprea pe partea de CI (cămăşi+izmene),că e încă frig.Generalul Iarnă se pare că va trece în rezervă.PACE TUTUROR.
    0

    1
  38. Miltar în termen 1981. Învățam atacul asupra unei machete de tanc pe câmpul de pe Antiaeriană.Atacați pe unghiul mort al tancului ,vă urcați pe el,îi astupați vizoarele cu noroi,așteptați ca echipajul să deschidă capacul și aruncați grenade înăuntru.

    4
    • Regimentul 1 mecanizat ?
      Cazarma era pe Antiaeriana.
      Câmpul de instrucție era în spatele stadionului Steaua.
      Aveai 3 tancuri T 34 pe simulatoare mecanice la intrarea în câmpul de instrucție. ???
      Batalionul de tancuri era în aceiași clădire cu batalionul TR.
      Scara 2. Pe scara 1 erau 3 companii. Transport , cercetare și transmisiuni.
      Tot locotenent colonelul Talinga era comandantul regimentului ?

      1
  39. ai gresit cand ai spus coviltir, pai ce fac iubitorii nostrii de fer’ e opera de arta fata de ce fac astia:
    https://twitter.com/oryxspioenkop/status/1504082473902387209?t=KkWDvXUZ2KSgij9O6nD9CA&s=19
    Niste tevi tubulare de 1 tzol si o plasa de buzau, cam asta a constructia. Cat de idiot sa fii sa crezi ca sandramaua aia va fi buna de ceva

  40. Teste ACTTM privind eficacitatea sistemelor de protectie pasiva contra loviturii de AG-7
    – sistem grilaj 25 %
    – sistem plasa +50 %
    https://www.acttm.ro/ccisa/realizari-semnificative-din-activitatea-de-cercetare-dezvoltare/

    • Da da daaaaa…
      Americanii aveau grilaje pe MRAP-uri din 2008, și plase din 2012. Atunci le-am văzut eu, în 2008 în Iraq, în 2012 în Afgha.
      Acecetetemeul s-a mișcat ultrarapid, ca de obicei, și a cercetat subiectul în 2016.
      Cam în perioada aia au început să apară pe MRAP-urile noastre plase improvizate de băieții din teatru, din 2 bucăți de plasă, gen plasă de Buzău suprapuse, nu știu dacă aduse din țară cu C-130, sau „obținute” pe plan local.
      Părerea mea, hâc…

      2
      • Plasa de Buzău :D. Se folosesc și saci de nisip, ca nu toată lumea are chobham. Erau si blindate din aluminiu, dar a fost fiasco, ardeau repede

        • @Vlad
          Vorbesc serios, nu fac caterincă.
          Au fost poze postate de băieții din teatre, nu mai stiu sigur, dar parca am vazut si pe ceva site-uri si pagini oficiale.
          Părerea mea, hâc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *