Turcia a primit aprobarea pentru F 16 Block 70

In urma votului pozitiv pentru aderarea Suediei la NATO al parlamentului turc (adica presedintele Turciei le-a spus parlamentarilor sa fie de acord), presedintele Biden a cerut Congresului sa aprobe vanzarea catre Republica Turca a 40 de aparate noi F 16 E/F Block 70/72 si a 79 de kit-uri de modernizare pentru aducerea F 16 turcesti la standardul F 16 Block 70. 29 Block 50+ si 50 Block 40M vor fi modernizate la standardul “V”.

Congresul a fost de acord si Turcia urmeaza sa plateasca pentru intregul pachet suma de 23 de miliarde de dolari. Contratul nu a fost inca semnat si nu avem un grafic de livrare.

Cu aceeasi ocazie a fost aprobata si vanzarea a 40 de avioane F 35A catre Grecia, contra sumei de 8,6 miliarde de dolari. Faptul ca cele doua solicitari au fost aprobate concomitent ar putea lasa loc pentru anumite speculatii.

Daca punem fata-n fata fortele aeriene grecesti cu cele turcesti observam ca Turcia va detine, candva in viitor, un numar de 119 avioane moderne de lupta F 16 Block 70/72, in timp ce Grecia va dispune de 84 F 16 Block 70/72 (in cazul grecilor programul de modernizare este demarat si au fost deja livrate 10 aparate), 40 de F 35A si 24 de Rafale.

Astfel incat desi Turcia va putea sustine inca o anumita superioritate numerica (Ankara are si multe alte avioane F 16 modele mai vechi), Grecia nu va avea motive temeinice de teama, detinand suficiente aeronave ultra-moderne cu care sa faca fata turcilor. Si desi americanii sau francezii nu au invocat niciodata mentinerea unui avans tehnologic al Greciei fata de Turcia, lucrurile par sa stea in acest fel dupa ce politica Ankarei a creat nemultumiri si neincredere in NATO si mai ales de cand turcii i-au amenintat fatis atat pe greci cat si pe italieni sau francezi.

Daca inainte de schimbarea orientarii pro-Vest, turcii erau bine priviti din punctul de vedere al detinerii de tehnologie militara moderna – in rand cu restul membrilor Aliantei – astazi Ankara se afla inca sub embargo militar iar trenul F 35A pare pierdut pentru foarte mult timp.

Revenind la Grecia, pe 26 ianuarie, Statele Unite si guvernul grec ar fi ajuns la un acord care priveste un ajutor financiar american in valoare de 200 de milioane de dolari in schimbul livrarii de catre Atena Ucrainei a unor sisteme anti-aeriene de sorginte sovietica. Grecia ar urma sa livreze Kievului sisteme S 300, Tor, OSA si ZU-23-2, impreuna cu stocurile de munitie detinute.

GeorgeGMT

51 de comentarii:

  1. Și se pare că Washington-ul a fost de acord să vândă Turciei 40 de avioane de luptă F-16 și să modernizeze alte 80 de avioane, cu condiția ca Ankara să nu le folosească în acțiuni împotriva Greciei.
    https://www.defenseromania.ro/avioanele-f-16-vor-fi-vandute-turciei-cu-o-singura-conditie-nu-vor-fi-folosite-impotriva-greciei_626665.html#google_vignette

    5
  2. Da bani or mai avea otomanii?!

    4
  3. Turcii au negociat bine, oare noi am obtinut ceva in urma aderarii suediei si finlandei?

    8
  4. Nu pot sa cred, unde este mândria aia de anatolian adevărat bărbos și membru în Frăția musulmana?! Ne milogim la amerloci când noi am replicat perfect de la tricouri Lacoste cu 3 euro duzina pana la ceasuri Rolex cu 50 de dolari per kg? Pai sa vezi păsăroi Kaan f35 cu îmbunătățiri, sa nu mai spun ca lucram deja la generația a șasea, de fapt și a șaptea, dar este secret de stat, sa nu mai spuneți la nimeni!

    31
  5. Latest news are zice ca la presiunea Uncle Sam, Ankara va ceda S-400 Ucrainei ca sa fie reintrodusa in programul F-35.

    4
  6. Chiar nu i se pare vreunuia suma exorbitanta?? 23 melearde ptr 40 avioane noi si 79 kituri?Adica la kituri sunt neste piese componente ale avionului nu avioane complete! Iar manopera o executa otomanii. Acu niste ani, cand vecinii bulgari dadura 1,2 miliarde coco pe 8 zburatoare identice(pe care nu se stie cand le vor primi, desi le au platit, cu banii inainte ca la curve) ,toti au explodat. Ca e o trecere la avioane vestice, ca au nevoie de armament, piese, infrastructura, etc. Neica, otomanii le au de niste decenii, in nr mare, o parte facute de ei in licenta, inclusiv motoarele! ! Daca pui 200 mil un F16 NOU, reiese ca UN kit de modernizare este 150 mil$!! Pe bune?? Parerea mea este ca prosti or fi daca ar accesa aceasta „aprobare”(facuta,parerea mea, la misto). De 23 miliarde, isi iau motoare, radare si suita electronica de la altii ptr KAAN ul lor. In care au bagat pana acum o galagie de bani si l au adus deja la faza de prototiptil care a facut testele de pista, nu e un mock up ca la europeni. Si de 20 de miliarde isi inlocuiesc TOATA aviatia militara. Daca nu, inseamna ca sunt prosti facuti gramada.

    10
    • O inlocuiesc cu ce ??? Cu biplane ?? Ce vorbim pe aici ?? Ca nu le vinde nimeni nimic …Poate fratii rusi si chinezi sa le dea ceva dar asta chiar ar insemna sinucidere politica..Turcaletii s-au invatat la bunaciuni occidentale nu balalaice rusesti…Si pana una alta sunt in NATO

      10
    • La poarta fabricii e 65 mil f16 block 70 , probabil aia cumpara caruta de suport piese , nu numa sculele pt banii aia si cam dovedeste cat de avansate fata de modelul ala de avion sunt proiectele proprii

      3
      • Câte piese sa iei sa ajunga un pasaroi 200 mil$? Da l dracu de F16 ca a ajuns la pret de Raptor. Cred ca americanii au facut o intentionat. Daca aia pun botul ok, daca nu, noi zicem ca am vrut sa le dam. Repet, otomanii nu sunt la primul contact cu Falcon. L au produs chiar in licenta, inclusiv motorul. In locul lor i as contacta pe chinezi, macar ptr licenta motorului de pe J35 si a radarului AESA. E pacat de avionul lor, care chiar arata belea, sa se inece ca tiganu la mal.

        3
        • ma glumesti ,pe langa ce a scris alex, one hundred forty-nine (149) AN/APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Scalable Agile Beam Radars (SABR) (40 installed, 10 spares, 99 for modernization program (79 installed, 20 spares),deci cum i-am scris lui it au luat piese de avioane sa se bata cu rusia siria si iran cu superioritate aeriana tehnologica pe 30 de ani si radarele alea sunt doar o mica parte

          3
          • lasa-l naibii de radar,costa unul sub 3 mil.$.tocmai ce au suplimentat americanii comanda cu 31 bucati la 88,24 mil $(in iulie 2022).astea sunt scuze aiuristice.da l dracu de avion ca nici daca il faceau de la zero nu costa 150 mil.

            4
    • Inca o data dai dovada ca nu ai curiozitatea intelectuala sa vezi ce cuprinde achizitia.

      https://www.dsca.mil/press-media/major-arms-sales/turkiye-f-16-aircraft-acquisition-and-modernization

      20
      • Balariile insirate apar in orice program de achizitie de la muricani. La ei, avionul cumparat e de fapt carcasa goala, ca dupa, incepe vesnica insiruire de componente :motoare, scaune catapultare, radare, casti, eventual parasute, veste de salvare si chiar rachete de semnalizare si ratii de supravietuire in caz de ceva. Cu cat e lista mai stufoasa, cu atat contribuabilul pune botul si e mai fericit de achizitia facuta. Asa ca, scuti’ ca ma plicti’.!!

        8
        • Am inceput sa realizez ca vidul din cutia ta craniana nu este prea diferit de gaurile negre din univers. In lenea ta primordiala ai facut macar efortul sa vezi ce armament se cumpara? Hai curaj; fa un mic exercitiu artimetic sa vedem din ce joben scoti un avion la $200 de bulioane.

          18
          • stai chill.Turcia,cat timp e erdo la putere,e cam scapata din „lesa” angajatorilor tai.nu prea mai accepta de niste ani sa fie aliat de mana a cinspea.pun pariu ca nu vor pune botul la oferta.palicarii isi pot cumpara si warbird uri klingoniene.sunt atat de bagati in datorii(si inca se baga) incat in caz de rezbel dau faliment dupa prima luna.pana la dotarile armatei,conteaza economia din spate.in timp ce palicarii se bazeaza pe turism(inexistent in caz de conflict armat),otomanii au industrie kklau.ce as mai rade sa se repete istoria de acum un deceniu cand in programul T-LORAMIDS au ales sistemul ceainiz HQ-9. Si sa bage motoare si radare chinezesti in KAAN ul lor.

            7
            • Vise umede, cleioase…lipsa de haloperidol isi spune cuvantul.

              9
            • Turcia a realizat cu deciziile din ultimul timp ca si o tara de dimensiunea ucrainei indiferent cat armament are ca cantitate daca nu e dupa un gard care sa ii asigure logistica,suport si echipamente moderne vestice e cam degeaba mare si tare si face productia loco

              3
              • Nu sufera comparatie poate decat in privinta nivelului democratiei – cu toate ca si aici, potential mai mare ar avea probabil, in lipsa presiunii externe pe care o are UA, tot Turcia.
                – Conectivitatea de care depine rezilienta logisticii e intr-un caz inchisa intre doua blocuri politice, in celalalt e legata pe mare si pe uscat de doua continente – razboaiele si tensiunile din Armenia si din Balcani arata ca sunt TK e dispusa sa o extinda.
                – Dimensiunea teritoriului nu inseamna mare lucru daca nu exista forta de munca, nivelul tehnologic si capitalul financiar necesare sa o exploateze. Cel putin in primul caz, TK sta mult mai bine.

                Dupa ce Rusia a infrant la MN, nefiind nici pe departe un fan al Turciei cu toate problemele pe care le are tara asta si pe care si le exporta pe undese nimereste, cred ca doar interconectate solid economic, politic si militar ar putea tarile din zona Marii Negre sa o echilibreze geostrategic. Solutia de compromis o ofera din fericire, insa doar pentru moment SUA.

                Nu cred ca e asa deplasat ce zice Strumpf despre alinierea Turciei cu China, ca alta contrapondere la nivel global pentru SUA nu exista, iar interesele de termen lung ale Turciei si Chinei par convergente. Asta e un risc major pentru Romania, ca alianta asta ostila ar putea sa atraga si Ucraina, daca dupa alegeri scade sprijinul occidental pentru efortul lor de razboi.

                5
    • Deci pana la urma ce au facut turcaletzii cu TAI TF Kaan – ul lor? mare bimotor supersonicos? Sau de la vointa pana la puterinta este cale lunga mai ales cand nu ai tot ce i-ti trebuie si ti se taie baclavaua pt ca ai fost cam tare in gura? Daca ramaneau cu sud-coreeni impreuna poate acum Kaan-ul lor poate zbura precum KAI KF-21 Boramae. E cam ciudata toata disperarea asta mondiala dupa F-16 Falcon. Ucrainienii zici ca sunt mega disperati dupa F-16 Falcon. De ce nu vor si F/A-18 Hornet? In FARo as vedea F/A-18 CD Hornet ca urmas dar mult mai superior a lui IAR-93 Vultur.

      3
  7. “Turcu plătește “ Banii aia multi nu sunt nimic altceva decât un cost ascuns al S400. E o greșeală sa ii iei de prosti pe americani. Mulți au făcut o și le a părut rău. Apoi sa mergi ca milogul la ei cu pălăria in mâna și cu portofelul in mâna sa ia americanul de acolo oricât vrea el. Puteau sa ceara și 230 de miliarde pt ca turcii tot dădeau. Turcii nu ar trebui sa cada in capcana de a face impresie in lumea Orientului Mijlociu încercând sa umilească un prieten,SUA, care au fost alături de ei in momente in care URSS ul ii voiau ștersi de pe harta și transformați intr un “stan” pentru ca imperiul celor o mie de secole sa aibă ieșire la Mediterana.

    22
    • banii aia le asigura un avion mediu tehnologic pt inca 30 de ani,ca sa aiba cu ce sa se bate cu siria rusia si iran,pt ca dupa 2030 majoritatea aviatiilor din Nato, speram si noi daca se tin de cuvant politrucii, vor fi tehnologic peste ei

      4
  8. Buna teeaba cu contractul asta pe care nu ma indoiesc ca turcii il vor semna……Cand 32 de F35-A + piese de schimb + logistica+ arme+pregatire infrastructura+…. costa pe la 6 mld $. Deci cu cu 24 mld $ cumperi 120 de F35-A plus tot ce iti trebuie pt ele…..turcii cu aceiasi bani cumpara 40 F16 si niste echipamente pt inca 80 pe care si le monteaza singuri……super afacere…..Bravo sultane. Ai castigat inca o data……chiar daca americanii nu voiau sa iti dea pasaroaie F16…..le-ai aratat tu:))))

    9

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *