Turcia ar putea cumpara HQ-9

images (1)

Turcia pare foarte hotarata sa achizitioneze sistemul AA cu raza lunga HQ-9 de la China, in cadrul programului sau de dotare cu un astfel de sistem, desi oficialii turci spun ca sansele ca acest sistem sa poata fi integrat in apararea antiaeriana a tarilor membre NATO este foarte mica.

Un oficial, care face parte din comisia pentru achizitionarea sistemului AA cu raza lunga turcesc, a declarat ca sistemul chinezesc se incadreaza in specificatile tehnice solicitate de Ankara, pretul este unul bun, iar transferul de tehnologie promitator. Decizia finala este asteptata sa vina din partea ministrului apararii, Ismet Yilmaz si a  Primului Ministru Recep Tayyip Erdogan.

Deczia va fi anuntata oficial la urmatoarea intrunire a Defense Industry Executive Committee, prezidat de primul ministru turc, fara a exista insa o data certa pentru acest eveniment. In ianuarie 2013, programul de achiztie pentru un sistem AA cu raza lunga, program pe care Turcia este gata sa cheltuie 4 miliarde de dolari a fost modificat, dintr-un contract de achizitie, intr-unul de co-productie, modificare care presupune un transfer serios de tehnologie catre industria de aparare turca si construirea unei parti importante a sistemelor in tara.

Programul turcesc T-Loramids, care prevede dotarea cu sisteme de aparare cu raza lunga antiaeriene si anti-racheta, va consta in achizitionarea/producerea a 12 astfel de sisteme. Un singur astfel de sistem consta din radar, lansator si rachete.

Companiile care au fost pre-selectate pentru a veni cu oferte sunt: Raytheon cu Patriot, Rosoboronexport cu S-300, China Precision Machinery Export-Import Corp cu HQ-9 si consortiul italiano-francez Eurosam, cu SAMP/T Aster 30. Specialisti in securitate au avertizat insa Turcia ca NATO nu-i va permite sa integreze sistemul chinezesc in cadrul sistemului de avertizare NATO.

Un diplomat american a declarat: “I cannot comment on how the [US] administration would react to that. But I can tell you that integrating a Chinese or Chinese-Turkish air defense system into NATO assets may not be a good idea.”

Un analist militar turc a mers chiar mai departe considerand ca: “I see that the Turks remain defiant. But I do not think it would be practically possible to integrate either the air defense or the anti-missile components of the planned Turkish-Chinese architecture into NATO radars. The Turks would have the same problem if they chose the Russian system, but I think for the Americans, China represents a more direct threat.”

Problema este insa data insa de faptul ca mai mult de jumatate din sistemul radar turcesc este construit pe banii NATO, iar interoperabilitatea HQ-9 cu aceste sisteme este foarte controversata. In acelasi timp sistemul trebuie sa fie interoperabil si asta datorita faptului ca pentru protectia anti-racheta  Turcia are nevoie de acces la sistemul de sateliti ai NATO si acces la radarele NATO dedicate avertizarii timpurii anti-racheta.

De asemenea pentru lupta impotriva avioanelor si a rachetelor de croaziera, Turcia va avea nevoie de date globale asupra intregului sau teritoriu, iar daca tinem cont ca cel putin jumatate este acoperit de radare NATO, functionarea eficienta a HQ-9 ar putea fi foarte dificila.

Analistul turc mai spune: “Turkey can always decide to build a stand-alone system. But in that case, abstracting the air defense system from NATO assets would mean that Turkey will lose half of its radar capabilities,” adaugand ca aceasta interfata este considerate top secret si sansele ca ea sa fie instalata pe un sistem chinezesc este extreme de mica. De asemenea : “how would Turkey have in its possession a made-in-China IFF system, and how would that system be integrated into its fleet of F-16 aircraft?

 

“There is an important degree of incompatibility here and all in all any Chinese-Turkish co-production program would look problematic.”

 

Sursa: Defensenews

GeorgeGMT

13 comentarii:

  1. Ce i-a tinut pe turci aproape de NATO a fost teama de URSS. Acum considera ca acest pericol a disparut si incep sa-si dezvolte o agenda proprie. Vor mai aparea surprize din partea lor.

  2. Au tupeu cu carul turcii! Iar occidentalii fac spume la gura, desi nu stiu cat de reala este faza cu interoperabilitatea, faza pe care sunt convins au luat-o si inginerii turci in considerare.

    • Nu cred ca aliatii se tem ca nu le vor putea cupla cu sistemele NATO. Teama lor este ca softurile cu care vin sistemele chinezesti sa nu includa virusi care, dupa cuplarea la sistemele NATO, sa inceapa sa umble, sa culeaga informatii, sa strice una-alta.

    • 4 miliarde vor sa dea pe 12 sisteme?

      • e ieftin… vin 12 baterii la 3 miliarde de euro, la SAMP/T-ul european 12 baterii ar costa 6 miliarde iar la PAC2 preturile sunt similare.

  3. s-au pur si simplu folosesc „interopeabilitatea” ca unealta de negociere. Da, chinezii va ofere conditii mai bune, un produs performant la un pret corect dar daca faceti asta va santajam cu radarele; pam pam

  4. Sa nu uitam ca grecii acum cativa ani au luat sisteme AA rusesti, desi au fost criticati dur de statele membre NATO care in final s-au ales doar cu criticile.
    Cat priveste Turcia, acestia in programul de elicoptere aveau ca favorit pe Ka-52 Aligator, iar la sisteme de artilerie sunt dotati cu puternicele baterii chinezesti WS-2 pe care le produc sub licenta de Roketsan.

  5. Depanda si un de le desfasoara …

  6. Americanii se oftica ca nu le cumpara lor gioarsele de pac

  7. Aveti dreptate.
    Faza cu interoperabilitatea este poveste;
    Firmele din tarile NATO vor sa faca bani si tinand cont ca se incearca din rasputeri sa se obtina niste monopoluri regionale/zonale/pe alianta etc nu vad de ce nu am face si noi la fel in conditiile in care ajutorul militar pentru Romania este sublim dar este doar simbolic.

    Sincer, daca chiar se doreste sa se mai traga de MIG21 eu as vorbi cu chinezii sa vad ce ar putea sa ne ofere la ele tinand cont ca Rusia este cam oprita.

    La cati bani (nu) investim in armata ar trebui sa fim foarte pragmatici in alegeri si sa lasam sforaielile si aburelile de aliati, factor de stabilitate in Balcani si alte emanatii urat mirositoare pentru ca la o adica, vom fi singuri singurei si nimeni nu va ridica un deget pentru noi.

    Dumnezeu ii ajuta pe cei care se ajuta singuri.

  8. Nu as vrea sa incep cu vesnicul „vedem si la altii si vrem si noi si de aia si de aia” dar ar fi fantastic sa avem si noi HQ-9. Este o solutie foarte ok atat ca performanta cat si ca cost. Tot de la Chinezi am putea lua si niste C803 pentru fregate. Sigur sunt mai ieftine decat variantele vestice iar ca performante tot pe acolo etc…

  9. Cineeee, noi sa luam echipamente militare rusesti sau chinezesti!!?? Nu bre, asa ceva nu-i posibil! Noi suntem aliati de nadejde ai NATO, mari cumparatori de rable, si-apoi la ce buget avem ne pricopsim cu de toate oricand, nu de oriunde, obligatoriu SUA, Portugalia, Anglia si de pe unde mai gasim ceva mai vechi de 30 de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *