Un nonsens economic despre care toţi tac

488951603

Trebuie să vină străinii să se mire de nonsensul numărul unu al economiei româneşti – avem doar 4,5 milioane de salariaţi la o populaţie de 20 de milioane de locuitori, la fel ca Ungaria sau Cehia, la doar 10 milioane de locuitori – şi aceasta bineînţeles ca urmare a unei discuţii cu jurnaliştii şi nu cu oficialii statului român.

Preşedintele Cehiei Milos Zeman, economist de profesie, a rămas surprins miercuri într-un  interviu cu Ziarul Financiar când a aflat că România are doar 4,5 milioane de salariaţi, mai puţini decât în Cehia, care numără cinci milioane de angajaţi, dar o populaţie la jumătate.

„Cum? Trebuie să fie o greşeală aici. Şi aveţi un şomaj de doar 7,5%? Este imposibil“, a spus Zeman. Şi înaltul oficial ceh tocmai avusese discuţii cu premierul României, cu preşedintele României, şi chiar o cină cu acesta din urmă.

Ce or fi discutat aceşti lideri ai noştri cu şeful unei ţări care ar trebui să ne fie exemplu pentru dezvoltarea României în următorii 20 de ani? Or fi importante şi situaţia din Ucraina, dosarele de anticorupţie – noua marotă în loc de drepturile omului din urmă cu decenii pentru a arunca tot timpul cu săgeţi către zonele pe care vrei să le ţii sub control la periferie –, dar ce facem cu drumul spre dezvoltare al României? Cehia are astăzi un PIB per capita dublu faţă de România şi doar 3% din populaţie angrenată în agricultură faţă de 30% în România, iar salariul mediu net este la 900 de euro, mai mult decât dublu faţă de cel din România.

Nu era normal ca un subiect de discuţie uriaş între liderii noştri şi cei ai Cehiei să fie: voi cum aţi făcut ca astăzi să fiţi deja în clubul ţărilor dezvoltate, iar noi suntem încă în feudalism din punctul de vedere al modului în care practicăm agricultura, de exemplu?

Zeman a venit la Bucureşti cu un avion cu 50 de antreprenori cehi gata să vândă în România tehnologie, tramvaie, produse chimice şi electrotehnice sau să investească în energie ori real estate.

Când a fost vreodată prim-ministrul sau preşedintele României în străinătate cu măcar 10 întreprinzători români cărora să le deschidă uşa în Franţa, Germania sau, de ce nu, în Cehia pentru contracte şi vânzări, nu mai vorbim de investiţii?

Cehia, Polonia, Ungaria sunt de 10 ani încoace exportatoare de capital în ţările din jur pentru că economiile lor au putere. Noi delirăm cu poziţii geostrategice şi ne amestecăm în războaiele altora, dăm miliarde pe bucăţi de autostradă în mijlocul câmpului ca tichet de intrare în organizaţii de apărare, dar 5 milioane de români apţi de muncă nu au unde să lucreze, dintre care 2 milioane sunt în bejenie în Uniunea Europeană, iar 3 milioane lucrează cu ziua sau grădina proprie şi trăiesc de azi pe mâine.

În loc să fie obsedaţi de recuperarea acestui decalaj care s-a mărit în ultimii 20 de ani, nu numai faţă de Europa de Vest, ci de vestul Europei de Est, în loc să întrebe non-stop pe oricine ar putea să le dea o soluţie de grăbire a creşterii economice şi modernizare a economiei, liderii noştri au alte teme.

32% din PIB venituri la buget (media europeană 45% din PIB), 15 euro per capita cheltuieli pentru publicitate (130 de euro media în UE), 7.000 de euro PIB per capita (30.000 de euro media UE), 2.500 de euro exporturi per capita ( 10.000 de euro exporturi per capita în Ungaria şi în Cehia), 200 de automobile la mia de locuitori (600 de automobile în UE), 2% din PIB piaţa asigurărilor ( 10% din PIB în UE) – toate sunt consecinţe ale unui singur şi mare fapt: doar 5 milioane de români au astăzi o slujbă, deşi populaţia aptă de muncă este de 10 milioane.

Şomajul de 7,5% este cea mai mare minciună statistică astăzi în România. „Şi ce fac în Spania un milion de români, când acolo şomajul e de 22%“, întreba mirat preşedintele Zeman. Păi ce să facă? Fac muncile pe care nu le fac spaniolii. Sunt cetăţenii de categoria a doua ai Europei. Cei care în Roma Antică nu aveau drept de vot. Marocanii, algerienii, tunisienii şi românii – acolo suntem noi astăzi ca ţară, aliniaţi unor popoare pe care acum câteva decenii le asistam în drumul de la colonie la ţară.

Dar cine să vorbească despre bejenia din ţară a celor două milioane de români plecaţi în UE să muncească ce nu vor să muncească spaniolii şi italienii şi a celor trei milioane plecaţi din istorie pentru că nu sunt angrenaţi în nicio formă de civilizaţie adusă de o slujbă?

Primim preşedinţi şi vicepreşedinţi într-o ţară găunoasă ca un măr stricat, dar care se vrea lucios şi unde au curaj să spună „aţi progresat enorm“ numai străinii. Să vorbim, că avem libertatea de a vorbi. Măcar atât.

Autor: Sorin Pâslaru

Ziarul Financiar

 

 

27 de comentarii:

  1. Când a fost vreodată prim-ministrul sau preşedintele României în străinătate cu măcar 10 întreprinzători români cărora să le deschidă uşa în Franţa, Germania sau, de ce nu, în Cehia pentru contracte şi vânzări, numai vorbim de investiţii?

    N-au prevăzut în fişa postului, cre’că de aia…

  2. Statisticile sunt gresite deoarece la romanii stabiliti „afara” li se cere sa se legitimeze cu buletinul in unele institutii ale statului roman.
    De pasaport romanesc cu domiciliu in strainatate putini au auzit .
    Asta ca sa dea bine la statistici , numar de votanti , parlamentari , etc .
    Sunt de 15 ani in spania dar am buletin cu domiciliu in ro .

    • si ce vrei sa spui cu asta ?

      • @Preda Paul

        Vrea sa spuna ca nu mai sunt demult 20 de milioane de romani in tara.

        Pe langa asta, din cei care sunt in tara x% lucreaza la negru.

        Deci paradoxul economic mentionat nu trebuie sa ne surprinda.

        • vector

          sa dorit se doreste si se va dori in continuare scaderea populatiei
          din romania
          prin diverse metode emigrare scaderea natalitati etc.

      • @ Preda Paul
        Spre exemplu , la alegeri pt primar figurez pe liste in Spania si in Romania

  3. Consider că exodul românilor, mai ales prin Spania și Italia (și emigrarea în general), reprezintă una dintre cele mai mari probleme pe care le are această țară, acolo sus împreună cu neglijarea cercetării, sub-finanțarea armatei și corupția. Totuși, câteva completări:
    – P.I.B.-ul nominal pe cap de locuitor în România în 2013 a fost undeva la 9.000 euro iar cel în funcție de paritatea puterii de cumpărare (care contează pentru determinarea standardului de viață efectiv) a fost undeva la 13.000 euro;
    – Cehia a fost cam tot timpul cu mult în fața României, chiar și pe timpul tovarășilor, P.I.B.-ul P.P.P. pe cap de locuitor fiind de două ori și jumătate cel al României în 1995, deci în ultimele 2 decenii economia noastră a crescut ceva mai repede decât cea a cehilor (care mai au și avantajul că sunt vecini cu nemții, nu ca noi pe lângă Balcani);
    – față de Ungaria, aceasta, ca și Cehia, s-a situat înaintea noastră încă din 1989, creșterea procentuală cumulată a P.I.B.-ului P.P.P. pe cap de locuitor din 1989 până în 2012 fiind similară cu cea a României (115% ungurii, 124% noi);
    – o țară care merită într-adevăr apreciată este Polonia, care, în același interval (1989-2012), a avut o creștere cumulată a P.I.B.-ului P.P.P. pe cap de locuitor de 248%, fiind țara din fostul bloc ce s-a dezvoltat de departe cel mai repede.

    Am făcut aceste completări pentru a adăuga articolului, nu pentru a diminua mesajul acestuia – nonsensul pieței muncii și economiei românești.
    Datele sunt dintr-o lucrare proprie, cifrele putând fi verificate pe site-ul F.M.I.-ului.

  4. cam off:

    http://www.stratfor.com/weekly/borderlands-first-moves-romania

    cica procesul politic din Romania e cam legat de rusi (nu spun ca nu ar fi partial adevarat)……

    cam slabut, asta cu distragerea atentiei de la buda….

    • @ M.C

      Hola ! 🙂

      Despre Buda nu prea m-ai scrie nimeni nimic pt ca acolo-i clar de unde vin miresmele si cam ce culoare au ele 😉 😀 Ce dreacu` sa mai scrie Stratforu` cand aia sunt pe fatza si, mai ales, pe spate cu rusii? 😀 Bine ca ungurienii nu sunt vreo mare sfortza militara ca atunci era mai nasoala situatiunea 🙂
      Nu cred ca cel care-i va lua locu` lu` Baselu`- Udrelu` isi va permite, mai ales in actualul context, sa fuga-n bratele calduroase si languroase ale to`arasului Putin 🙂

  5. nonsensul pe care presedintele zeman il identifica este urmarea legislatiei muncii din romania care ascunde sub pres somajul real , in romania sunt inregistrati in statistici doar somerii in plata de aceea noi ne putem lauda cu un somaj de 7 si ceva la suta , am spus si pe site-ul asta ca somajul real in romania trece lejer de 30 %

    • De fapt cred ca e sub 7 la suta daca pui in calcul si economia gri si/sau neagra, pentru ca pun pariu ca din cei 8-9 milioane de oameni care muncesc in mod real in Romania, peste 50% o fac la negru sau ca zilieri.

      • arhengel cei care muncesc asa zis la gri sunt in categoria angajatilor au carte de munca dar sunt platiti 99% cu salarul minim pe acte si rest dumnezo cu mila cat vrea muschii patronului in mana
        mai e o categorie ff subtire care muncesc la negru ( amenzile sunt mari nu prea merita ca si angajator sa ai oameni la negru )
        diferenta dintre 4,5 milioane angajati si cei 8-9 milioane care zici tu ca muncesc in romania sunt cei care muncesc in propria gospodarie agricultura de subzistenta si intretinuti de familie insa aceia nu ii poti considera angajati .

        • florian,50% dintre cunoscutii mei lucreaza la negru,25% legal iar 25% nu muncesc deloc.deci cei 75%nu sunt inregistrati nicaieri.cam cat e somajul real in romania?nu-mi vine sa calculez ca ma apuca nervii

      • arhengel zilierul e un angajat trebuie sa-i faci acte de munca si sa platesti pentru el contributii si asigurari sociale .

  6. Ghita Bizonu'

    E si pai ce vreti ?
    Ca pe pcte :
    – „noi” am vreut Romania ante „comunism”. Adica si strictuira sociala. Asa ca jos industria ca este comunista!! Ca sa mearga muncitorii la sapa de un de i-a luat partidul.
    – „noi” am uitat ca penruia de alimnete din anii 80 se datora restrictiilor adtive proveocate de plata fortata a datoriilor exleene. Ins am tra conlcuzia „logica” ca trebe mai multa lume la sapa!!
    – „noi” am asjuns la concluzia ca urbanizaere a fots un complot comunist destinat sa sumbmineze „morala” si „poporu” romanesc.
    – „noi” am ajuns la conlcuzia ca e bine cu multi la sapa cat mai multi ca asa n u cunoastem criza!!
    – „noi” desteptii lu’ papuc am dorit sa obtinem rezultate keynesiene (satul bunastarii generale) prin mijlocare thatcheriste.
    – „noi” desteptii lu’ papuc am decis ca munca era viciu comunist (in anii 90!)
    – „noi” desteptii lu’ papuc am hotarat ca ne trebuie o „economie de servicii”. Azi „serviciile” inlforesc sunt de breop 5 ori mai multi securisti decat in 89!! Si bine platiti si bine dotatai ce mai! Plus avem o multime de guarzi …
    – „noi” desteptii lu’ papuc am hotarat ca e mai bine sa importam decat sa producem
    – „noi” desteptii lu’ papuc s, hotasrst cvs dtufile tehnice sunt „comunsite” da ne trebnuie multi prodcutivica filozofi, ziaristi, PiaRisti , propagandisti (stiinte plitice) comunicatologi , scatologi si lati ologi din astia .. Unii mai productivi decat altii..

    – „noi” desteptii lu’ papuc ma hotarat ca cine nu e dea ciord cu cele de mai sus e „comunist”, „tradator”, vandut rusilor” sau ca vrea sa refaca Canalul.

    Insa aiciasi „noi”, unu mai telctua ldecat altu nu stiau de ex ca urabnizaerea a fots un proces global (pe tot mapamondu) si ca in la inceputul anilor 70 fusese prin Bucale o conferinaa mondială a populatiei unde s-a diccuta si despre asa ceva.. „Deteptii” aia „care gandesc” zbierau ca de ce nu stiu ei… si ca ar fi fots”secreta”. Secreat cu tov NC precunmvatand in direct la tembelizgor ..

  7. Ca sa fiti mai la curent cu tot ce misca in zona noastra, republica Moldova, Ucraina si Rusia, urmariti site-urile astea din Rep.Moldova! Atentie: cateva sunt si pro-comuniste!

    http://www.topmedia.md/pagina-principala/

    • o prostie fara seaman

      nenea asta de care nu a auzit nimeni probabil vrea sa-si faca reclama gratuita cu asemenea enormitati

      chiar la TVR au aparut timpeniile asta? Asa ceva te-ai astepta sa vezi pe blogurile conspirationiste, langa articole despre extraterestri, triunghiul bermudelor, masoni, etc.

      • gata m-am lamurit

        de fapt sursele sunt bloguri conspirationiste de 2 lei ( trezirealarealitate.ro si http://www.badpolitics.ro) care „predica” despre WW 3, masoni, „guvernul mondial” si „marea finanta”. Numai „bubulii” lui Corut mai lipsesc pe acolo 🙂

  8. Asistam la un nonsens economic acompaniat de multa prostie in luarea deciziilor cu privire la fiscalitate. Cat de prost sa fii ca in urma cresterii unei taxe cu 5% sa incasezi mai putin cu 16% la buget ?! Pragul de suportabilitate intern pentru pretul la combustibil se pare ca a fost trecut.

    http://www.ziuaveche.ro/business-2/economic/acciza-pe-carburanti-a-redus-consumul-236420.html
    Comerţul intern cu motorină şi benzină a scăzut cu peste 16% în aprilie, prima lună de aplicare a accizei de 7 eurocenţi/litru.

    Transportatorii au ales ţările vecine când şi-au alimentat camioanele şi autocarele. Consecinţa: încasările din această sursă au scăzut în loc să crească.

    Guvernul a introdus din luna aprilie acciza suplimentară de 7 eurocenţi/litru la carburanţi pentru a colecta mai mulţi bani de la şoferi, dar statisticile oficiale arată o scădere abruptă, în aceeaşi lună, a vânzărilor de motorină şi benzină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *