Tatar Bunar sau ce nu se invata la scoala…

Ce nu am invatat la scoala – si am impresia ca nu se invata nici azi – este faptul ca relatiile dintre Rusia in curs de bolsevizare si Romania au fost conflictuale din prima clipa.

descărcare (1)

Armata rusa bolsevizandu-se refuza sa lupte (ofensiva de la Oituz se intrerupe fiindca aliatu’ refuza sa inainteze). La Marasti si Marasesti trupele ruse fac “amistitii locale” cu Centralii , primesc “vizita” unor ofiteri centrali. Au trebuit sa fie scoase de pe pozitii…

Insa scoase de pe pozitii ce sa faca? Agitatie politica!! La Iasi ocupa puscaria si il elibereaza pe Cristian Racovski… Apoi au ideea sa faca o mica revolutie sa instaureze republica … In alte parti ataca ofiterii romani si ofiterii trebuie sa isi stapaneasca trupa ca sa nu se ajunga la omor.

Pana la urma trupele ruse sunt incolonate si poftite sa se intoarca acasa… Insa o trupa fara conducere, debandata se deda inevitabil la jafuri si violente. S-au dat batalii ca sa se opreasca jafurile si sa fie dezarmati soldatii rusi “revolutionari”. Rusii mor cu miile…

Apoi la cererea guvernului Republicii Democratice Moldovenesti trupele romane patrund in Basarabia ca sa asigure ordinea. Bolsevicii is poftiti sa treaca Nistrul (ha! generalul Brosteanu continua si azi sa dea numele unei strazi … ca si in anii “50. Cateodata necunoasterea are rezultate savuroase … ). Bine-nteles Rumcearodul din Odesa se sucare si se considera “in razboi” cu Romania, sechestreaza o nava romaneasca si aresteaza cetateni romani. La Piter ambasadorul roman este si el arestat… apoi eliberat la presiunea ambasadorilor si expulzat.

Si in 1920 pana in 1924 au loc mereu incidente de frontiera… Patrule de granita ruse (Rusia Sovietica) trag asupra granicerilor romani. Cu regularitate mici grupuri inamate fac incursiuni in Romania, adica Basarabia. Ataca uneori pichetele graniceresti (mai rar), ataca satele. In sate tintele preferate sunt popii si mai rar jandarmii (popii aveau patrafir da’ jandarmii Manlicher …) si uneori mai ucideau cate-un granicer – cand se intampla sa fie 1-2 graniceri contra 8-10 internationalisti.

Era perioada cand se incerca revolutia dinafara.

 

Si totul culmineaza cu Tatar Bunar.

La 20 iulie 1924 CE al Cominternului dadea o circulara catre Comitetele Centrale ale PC din Polonia, Littuania, Estonia, Romania, Cehoslovacia, Iugoslavia in care atentiona ca „proletariatul rus este amentintat de implicatii de razboi din partea Romaniei” si mai apoi „La frontiera Romaniei in localitatile Moghilev, Iarnopol, Ribnita, Sobododea, Odesa urmeaza sa fie trimise toate persoanele folositoare activitatii partidului care sunt amenintate de autoritatile locale. Aici se vor fixa puncte de primire si transportarii mai departe a persoanelor care urmeaza a fi ascunse”.

Comentariu : de ce sa se ascunda comunistii in Odesa? Ca Odesa era parte a Rusiei Sovietice! Continui citatul;

„ In urma rugamintilor comunistilor din Rusia Alba, Ucraina si Romania, Comitetul Executiv a infiintat in aceste regiuni detasamente inarmate. In ele se vor concentra comunistii pentru luptele cu guvernele tarilor cu armele in maini”.

Pe 8 august 1924 sub presedentia lui V. Kolorov, membru al CE al Comintern, se elaboreaza planul de declansare a operatiunilor revolutionare in Romania, care a fost impartita in 5 zone de operatiuni, fixandu-se organele conducatoare si componenta lor. Sudul Basarabiei facea parte din zona a 2-a unde urma sa aiba loc partea principala a „rivolutiei”. Conform planului miscarea trebuia sa se dezvolte pe linia Ismail-Chilia – Reni, dupa care urma atacul asupra Galatiului dupa unirea cu „detasamentul” lui Terente (ala de fura fete, legendar prin „dotarera” sa).

La 12 septembrie 1924 un grup de cca 30 indivizi veniti pe mare ataca comuna Nicolacovski si asezarile din apropiere, esuand in tentativa lor. La 15 acelasi lucru la Tatar Bunar si imprejurimi. Tipii ataca postul de jandarmi, pun mana pe comuna, fac miting, fagaduiesc ajutorul Armatei Rosii si a doua zi intervin trupele de la Ismail (romane).

Per total sunt arestati mai bine de 800 de insi, din care sunt trimisi in judecata 287 si 85 sunt condamnati la 13 decembrie 1925.

Da pana sa-i condamne mai vin sa-i sustina moral si un numar de intelectuali din vestica, cel mai marcant fiind H. Barbusse (intre noi fie vorba Focul nu mi s-a parut cine stie ce. Prefer Pe Frontul de vest nimic nou sau Scoala Vedunului).

Asta pe scurt.

Dar interesant e faptul ca PC din Romania habar n-avea! Au cazut de fraieri. Ca si aia din Basarabia – caci comunistii din Basarabia se subordonau direct Moscovei, fara sa mai treaca pe la Bucale. Ce stie ce prilejui niscai plangeri ca a daunat partidului.

La scurt timp dupa Tatar Bunar pica si legea Marzescu. Da pana la ea destui comunisti s-au retras din partid si s-au dus la socialisti. Ca totusi tradarea de tara nu prea le placea. In partid au ramas numai aia de le placea cuvantul tradator.

Daca vreti nitel mai mult, nu va trebuie aprobare de la CNAS. E suficient sa va duce la o biblioteca si sa cautati Romania dupa Marea Unire, de Mircea Musat si Ion Ardeleanu. Si cautati in vol II, la pag 780. Si daca tot ati facut efortu asta, mereti si la pag 607.

Puteti cauta si pe Wiki. Au pus de curand o pagina , extrem de tributara surselor sovietice nu numai ca informatie …

 

Buon. Si acu’ credeti-ma pe cuvant.

Tatar Bunar a fost ultima incercare a revolutiei dinafara. A se observa stupizenia: cca 30 de insi! Care promiteau insa ajutorul Armatei Rosii… Dar se miza pe un pic de rascoala, care sa prilejuiasca amestecul militar…

Imediat dupa esec s-a facut Republica Autonoma Sovietica Moldoveneasca. Si poate si asta a fost si cauza imediata declinului lui Trotzki – ca el era cu revolutia dinafara si permanenta.

 

Ghita Bizonu’

91 de comentarii:

 1. DA,DAR IN ACELASI TOMP POATE EXPLICA CINEVA DE CE ROMANIA PRIN GURA MARELUI TITULESCU, A FOST PRIMUL STAT CARE A RECUNOSCUT PUTEREA COMUNISTA SI INFIINTAREA URSS ???
  A, SA NU UITAM DE TITULESC: IN ANII 35 SAU MAI INCOLO AJUNSESE LA O ASEMENEA INFUMURARE INCAT A DECLARAT INTR-UN CERC DE PRIETENi:
  „MAI AM SA IMPAC FRANTA CU GERMANIA SI PUT SA MA RETRAG LINISTIT LA TZARA !”
  AJUNSESE SA CREADA CA ESTE CREATORUL EUROPEI MODERNE SI PACIFICATE !

  • Ghita Bizonu'

   Ei nu zau ? Primul stat care a?
   Pai onorarea ii revine indubitabil Germaniei: Tratataul de la Rapallo (1922) . Poai au rumat si latele. Asa ca atuinci cand in final Romania a recuoscut URSS a fotrs camun act formal. Ca mi se pare ca URSS cam se pregatea sa devina mamnru al Ligii Natiiniloe (primita in 1934) asa ca TREBUIA.
   Sa zic asa din nopu am cazut de fraieir cu marii nosstri aliati!!

   Ca ma org cateoat Titulewscu isis ieea din pene .. e altceva.

 2. Ce-ar fi fost să fi pus opinca şi pe Kremlin?

  ; )

  • 1-rusii nu sunt unguri,
   2-nu mai aveam fortza,eram storsi.

  • http://spetcu.wordpress.com/2013/08/25/cimitirul-de-dezonoare-al-eroilor-romani-de-la-tiganca/
   ___________

   Ceremonie de reînhumare la Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca, Republica Moldova

   În data de 10.05.2014, ora 15.00 la Cimitirul de Onoare Românesc de la Ţiganca s-a organizat ceremonia reînhumarii celor 81 de ostaşi români cunoscuţi şi necunoscuţi, căzuţi în luna iunie 1941 şi în intervalul mai-august 1944 pe teritoriul Republicii Moldova şi exhumaţi din raioanele Râşcani şi Ştefan Vodă. La activitate au participat: ataşatul român al apărării la Chişinău colonel Dumitru Neacşu, un sobor de preoţi condus de vicarul administrativ al Episcopiei Basarabiei de Sud, pr. Budescu Iulian, aparţinând Motropoliei Basarabiei, militari din Armata Naţională a Republicii Moldova conduşi de şeful Centrului de Cultură şi Istorie Militară, colonel Vitalie Ciobanu, reprezentanţi ai Asociaţiei “Cultul Eroilor” din Galaţi, gl.bg.(r) Valerian Paraschivan şi colonel (r) Valentin Severin, autorităţi locale, elevi şi profesori de la şcoala generală din localitatea Cania, cetăţeni din localitatea Cania. Lucrările specifice înhumării au fost efectuate de către militarii Armatei Naţionale a Republicii Moldova.

   Cimitirul de onoare românesc de la Ţiganca din Republica Moldova a fost reconstruit de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în cursul anului 2006. În prezent, se desfăşoară lucrări de îngrijire şi restaurare a acestei necropole de război iar acţiunea prezentă face parte din acest proiect… mai multe poze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.457569784346084.1073741849.322282494541481&type=1

   Nu prea s-a prins de mine chestia cu opinca de ai zis-o, scuze…

  • Cateva mari greseli romanesti oarecum recente:
   – Oprirea armetei romane in Budapesta, atunci cand Viena era tinta reala.
   – Stabilirea granitei de est a tarii noastre pe Nistru, cand defapt trebuia sa fie pe Bug! Natalitatea etnicilor romani de atunci ne ajuta, iar intr-un eventual razboi aveam altceva de cedat, nu Basarabia. Ulterior am avut o serie intreaga de greseli, printre care slabirea armetei si a statului in general, sub conducerea lui Carlo al II-lea si a clasei politice romane in general.
   Aceleasi greseli le facem si astazi, ascunzandu-ne ca si atunci in spatele aliatilor. Doar ignorantii aleg sa-si nesocoteasca istoria, si astfel risca sa o retraiasca mai repede decat pot ei crede….iar noi intr-acolo ne indreptam! 🙁

   • Pai la Viena era deja Maniu cu batalioanele lui … si la Praga 🙂 )))))

   • Marile Puteri nu i-au permis Romaniei sa mearga mai departe de Budapesta.Iuliu Maniu, colonel in armata austro-ungara, aflat in Viena in acea perioada, a asigurat ordinea publica cu unitatea sa.
    S-a dorit ca granita vestica sa fie pe Tisa insa britanicii s-au opus.Si atunci, ca si azi, ungurii sunt foarte bine vazuti de clasa politica britanica.

   • se considera ca a fost greseala chiar ocuparea Budapestei deoarece intrarea pe teritoriul Ungariei s-a facut fara binecuvantarea Antantei si asta ar fi motivul principal pentru care granita Romaniei nu a ajuns pana la Tisa deoarece ala a fost teritoriul cerut.
    Depinde pe cine asculti…

    Altii ar zice ca cea mai mare greseala a fost neexpulzarea celor 300000 de unguri veniti dupa 1940 (posibil sa fi fost si multi nascuti in Transilvania de dinainte de 1918). PCR a acceptat si a inchis ochii la asta si la indicatiile tovarasilor din URSS.
    Cehoslovacia si Polonia au deportat fortat aproape intreaga minoritate germana de pe teritoriul lor.
    In veci nu or sa mai aibe probleme de genula asta pe acolo. Uneori (in)evolutia poate fi impinsa in directia dorita…

  • Ghita Bizonu'

   Omu ar fi bine sa si mai gandeasca cand face propuneri ..

   Cu Budapesta a fost relativ simplu si usor. Odata data peste cap armata Unagriei Sovietice .. a fots usro de ocupat teritoriul unguresc pana la Budapesta. Nu era prea mare si aveam trupe suficiente… Linii de comunicatie scurte..

   Moscova? Ce distanta este pana la Moscova?! Ce suprafata era de „acoperit”?! Ce populatyie avea Rusia?!
   Deci pana sa ajunga la Moscova arata romana s-ar fi „subtiat” de\in czua nenuratelor garnizoane … ar fi ramas desculta ca se rupeau opincile … Ar fi trebuit sa jefuiasca teritoriul ptr provizii… cestie ce ar fi nemultuimit populatia locala care nu ar mai fi stata cuminte …
   In „discutia” cu Ungaria Sovietica armata romana a utilizat cam 90.000 de oamnei. Cati ar fi fpts necesari sa ajunga la Moscova?!

   Apoi mai tine cont ca in Rusia a fots una bucata de razboi civil.. In zona ucraineana s-au confruntat ” rosii, armata alab a lui Denikin, nationalistii ucraininei (petliuristi) si anarhistii lui Mahno 9cvam 100.000). Dupa cate vezi destui .. de fapt Armata Rosie a totalizat cam 3.000.000 de oameni .,,,
   A nu se uita ca in 191 Romania iesea cam paradita dupa ocuparea a mai bine de jumatate din teritioriuil Regatului si gravele oierderi umane (razboi, tifos si altele) … cu o economie secatuita (in 20 am importat haleala din SUA).
   A nu se uita ca mai apoi Anglia si Franta au prganizat interventia da …
   Asa ca cum vrei tu opinca pe Kremlin?!

   Plus ce nu stiti voi este ca Romania avea o pozitie grea printre „Aliati” . Care se cam purtau e parca erau aliatii Ungariei daca nu ai bolsevismului. Unii au calicata „Consiliului Suprem”, (alcătuit din cei „Patru Mari” – Franţa, Marea Britanie, SUA şi Italia) ca dfind al bolsevismului… Romania asigira oridnea si stabilitatea si primea numa bobarnace ..
   Pia cum sa iti zic .. genralul Mosoiu inainta catre Budapesta .. cand a fost prins din urma de un automobil trimis de „Aliati” Primeste o scrisoare f ferma care ii cerea sa nu mai inainteze ba si sa se retaga nitel! A ma rog ofiteru care i-a adus scisorica i-a urata succes .. dar numa strict personal daca pricepi. Asa ca Mosoiu a dat ordin sa se inainteze mai iute. Se pare ca nici el nu era prea „prowest” si „proamercan” …
   Sa nu ami ac ca la Budapesta musiu generalu „aliat” amercianu Bandholtz dinceva zis nter-Allied Supreme Command’s Military Mission (scuzati nu stiu cum sa traduc. Poa stie careva) era complet ostil romanilor.. Are stauie la Budapesta pentru efortu lui de aliat al Ungariei ..Daca azi in muzeele unguresti sunt piese si documnete care ar trebui sa fie in Transilvaia .. este si meritu lui. In imageria publica ungureasca viteazul Bundholzt a pus biciul pe netrebnicii soldati opincari care au fugit …
   Ei bine asa intre noi cum crezi ca ar fi privit draguii de aliati o eventuala inaintare a trupelor roamne in rusia? mai ales ca regina Maria era inrudita cu familia trarului si derci posibila pretendenta ?!.

  • Ideal ar fi fost ca Hitler să termine cu rușii și vesticii să termine cu Hitler.Dar atunci americanii i-au ajutat pe comuniști.Altfel,cine știe?Am fost la un pas să contribuim la distrugerea comunismului.

 3. Asa da! Pe astia sa-i calaresti! Poate gasesti ceva si despre piaza rea a natiunii Ilici… Nea Bizoane…la fel de bine poti face un articol despre Iprs baneasa….stii matale de ce….

  • Ghita Bizonu'

   dany

   istoria este altceva decat ce crezi tu ….
   Cat despre IPRS ce sa zic? „Capitalism” si „libera initiativa” si ….. multa prostie interesata….Ca de ce sa mai facem noi ca putem cumpara .. ca de ce sa nu lsama propretaru terenului sa faca ce vrea .. ca … numa prostii
   La capitolul numa prostii … de multe ori cei din Zona Marian Munteanu m-au facut sa ma gandesc la trotzchisti!!

   • @ Ghita Bizonu`

    „de multe ori cei din Zona Marian Munteanu m-au facut sa ma gandesc la trotzchisti!!”

    Nea Ghita, hai c-ai reusit sa-i injuri si pe unii si pe altii de toate mamele lor, comparandu-le tembeleniile 😉 😀 Pe dalta din capu` lu` Trotki de nu ti-a iesit de minune poanta, p-o onorea mea! :)))

    • Ghita Bizonu'

     Unica solutie inc-o revolutie pare a fi cam trotzhista revolutie continia …
     Ca asa e trotzchismu – nu le are decat cu rivolutia, cu agitaia ca la rest nu se pricepe.

   • @ Ghita Bizonu`

    Nea Ghita, mare adevar graiesti in legatura cu mentalitatea trotkista, insa daca s-ar fi aplicat intru totul ideile jeniale ale to`arasului Lev nu crez c-ar mai fi ramas nimeni prin URSS si Komitern care sa stinga lumina si sa-nchiza usa la partid 😉 :)) Ceea ce n-ar fi fost tocmai un lucru rau 😀

 4. Aici e articolul de pe wikipedia (si ala in engleza e interesant, spune cam aceleasi lucruri)

  http://ro.wikipedia.org/wiki/R%C4%83scoala_de_la_Tatarbunar

  Asemanarile cu ce se intampla acum in Ucraina sunt izbitoare. Agenti trimisi de Moscova, infiltrari ale lor peste granita, propaganda separatista cu infiintarea unor pseudo-republici, ruperea teritoriilor pentru a fi alipite la URSS etc, stocuri de arme ascunse, sume de bani (inclusiv jefuiti de la localnici), actiuni teroriste si atacuri ale insurgentilor etc.

  Atata doar ca reactia armatei si autoritatilor romane a fost mult mai clara, mai rapida si mai coordonata decat ce fac acum ucrainienii (zic eu ca a fost chiar un exemplu de cum sa se faca o actiune rapida si decisiva de contrainsurgenta) si totul s-a terminat in cateva zile (dar si numarul victimelor a fost mai mare se pare).

  Sigur, noi aveam la data aia o armata si un stat mult mai inchegate fata de ce are acum Ucraina

 5. Că tot veni vorba de istoricii „comunişti” (remarcaţi ghilimelele) Muşat şi Ardeleanu, în primăvara lui 1989 a fost reeditată celebra lucrare a lui Kiriţescu, „Istoria războiului pentru Întregirea României: 1916-1919”. INTEGRAL! Inclusiv capitolul despre luptele date de regimentele transilvănene cu bolşevicii în Siberia.

  • Tot un istoric „comunist”, Gheorghe Buzatu, a publicat o carte, INAINTE DE 89, „Enigme ale celui de-al doilea razboi mondial” (dar nu sunt sigur de titlu) in care a afirmat, negru pe alb, ca sovieticii au invadat Romania si ……AU IMPUS UN REGIM COMUNIST !!!

   • fara suparare dar in 1988 profesoara de istorie de la liceu a zis acelasi lucru fara nici un fel de perdea la lectia de istorie.
    Istoricii romani nu prea aveau greturi la a spune chestii din astea….

 6. Foarte fain articolul.

  Personal stiam fespre atitudinea provocqtoare a militarilor rusi, in timpul armistitiului.

  Ba chiar si despre pregatirea armatei ruse de a ocupa Iasul apoi despre luptele de la Galati, cu trupe de elita kazace.

  Toate astea in timpul Armistiului, in timp ce Austriecii si Germanii faceau galerie pe marginea Siretului, probabil ca jucau si la pariuri

  😀

 7. Un articol misto pe aceasta tema:

  http://istoria.md/articol/973/Opera%C5%A3iunea_Tatar_Bunar_%C3%AEntre_propagand%C4%83_%C5%9Fi_dezinformare

  Remarcati si „solidaritatea” comunistilor bulgari cu bolsevicii…

  • Ghita Bizonu'

   De rrmarcat mai ales parerile despre romani : popor „degenerat”, „neviabil”, „un popor fără istorie”, fără vreo „capacitate de supravieţuire” şi fără vreo speranţă de a obţine „vreun mod de independenţă, destinat doar asimilării de către alte popoare”
   E si acu daca cautam prin presa romaneasca pareri asemnatoare …e?!

   • In concluzie, nimic nou sub soare. Ca sa-l parafrazez pe Puskin, intre romani si rusi este mai mult decat…(si aici completati voi).

 8. Ghita Bizonu'

  Hm … daca doriti mai mult atunci cautati cartea lui Ardeleanu si Musat . Chiar daca scrisa in anii 80 … are niste documnete f deranjante ptr comunistii anilor interbelici ..
  Si mai cautaiti Constantin Kiriţescu, „Istoria războiului pentru întregirea României: 1916-1919”. Ultima editie in toaman lui 89. Sa zicem ca are unle parti curat antibolsevice,,,

  Recuosc ca artocolasul este reciclat. Sscris .. de ani buni de zile.
  Nu am mai verificat pagina de Wiki cu Tatabunar, Azi este mult mai putin bolsevizanta.
  Ce mi se pare curios este ca nu sunt mentinati si Ardeleanu si Musat (ei dau si niste docomnete)
  Insa nu vi se pare ciudata cu acest episod este bagat sub covor? Avem instorici „anticomunisti” insa ocuparea Buadapestei si Tatarbunar sunt tratate cu aceiasi „discretie” ca in anii 60 ..

 9. Off topic …..

  MĂCEL ÎN UCRAINA

  150 de teroriști sunt morți și peste 300 sunt răniți

  http://timpul.md/articol/%28macel-in-ucraina%29-aeroportul-din-donek-a-fost-eliberat-de-teroriti–puterea-anuna-ca-operaiunea-anti-terorista-va-continua-pana-vor-fi-lichidai-toi-separatitii-59512.html

  🙂 … in sfirsit mai misca si ucrainienii ceva …… noul presedinte pare destul de decis …… atit timp cit Ucraina se opuna Rusiei , noi romanii mai avem speranta de pace ….. daca Ucraina pica ( si este foarte probabil sa pice pentru ca pina acum Putin nu a dat niciodata inapoi !!!!!! ) , noi urmam pe lista !!!!!

  din nefericire un convoi cu teroristi rusi a intrat asta noapte in Ucraina !!!!!!

  „Un convoi de mașini pline cu teroriști înarmați din Rusia au pătruns în această noapte în Ucraina, scrie censor cu referire la Serviciul de Grăniceri al statului vecin. Convoiul, alcătuit din câteva camioane, microbuze și automobile, a traversat frontiera în regiunea Lugansk în jurul orei 15:30. Acesta a fost întâmpinat, însă, cu focuri de către grăniceri.”

  http://deschide.md/ro/news/externe/1676/%28VIDEO%29-Noi-for%C8%9Be-teroriste-%C3%AEn-Ucraina-Opera%C8%9Biunea-antitero-continu%C4%83.htm

  „Între timp au apărut dovezi clare referitor la faptul că în rândul teroriștilor din Ucraina luptă foarte mulți militari din Republica Cecenia din Federația Rusă. Un reporter al postului american de televiziune CNN a reușit să obțină mărturii în acest sens chiar de la câțiva dintre ei.”

  http://www.youtube.com/watch?v=RAAqqBIRxIY

  PUTIN VA CONSIDERA INACCEPTABILE ACESTE PIERDERI …..

  ESTIMEZ CA ARMATA RUSIEI VA INTERVENI IN CURIND IN UCRAINA !!!!!!

 10. buzu, mai usor cu plantele alea, Bear Grills avea un episod unde explica diferenta sa nu le confunzi…

  te-au dat afara aia de la gandul si iti cauti alt loc de munca?

  • @ M.C……

   ce sa-i faci vecine ? … nici mi-e nu-mi convine coflictul dar Putin e fixist si are niste planuri cu distrugerea interceptoarelor anti ICBM …. poate-l convingi tu s-a o lase mai moale ….. 🙂

   eu nu depind de un loc de munca …. dar in curind multi nu vor avea nici bani de mincare , de loc de munca nici nu mai vorbim….. fiecare cum isi asterne , asa doarme ….

 11. Nu stiu cati din voi inteleg germana insa va dau aici o mostra clara de partizanat pro moscovit al retelei euronews in limba germana!Ai pur si simplu impresia ca asisti la o relatare a faptelor pusa in scena de o televiziune rusa fidela lui Putin!

  http://de.euronews.com/2014/05/27/tote-und-verletzte-bei-gefechten-in-donezk/

  La inceput se relateaza despre conflictul din jurul aeroportului dupa care e prezentata opinia unor „cetateni„ care se declara consternati de faptul ca fortele de la kiev trag asupra „bietilor cetateni„ protestatari.In momentul in care se pronunta fraza „forte ale kievului „apar imagini cu separatistii inarmati si in plin asalt asupra aeroportului! Cam toata media germana,mai putin Bildul este cel putin cel mult neutra sau chiar partizana a actiunilor Moscovei! Si asta chiar de la inceputul conflictului!In Germania,opinia generala este mai degraba pro-russia,desi presa incearca pe cat posibil sa ascunda aceasta tendinta clara! Este incredibil!

 12. Ca o comparatie ascultati aceasi stire de la sectia euronews in italiana!Desi imaginile sunt aceleasi,relatarea reporterului este absolut in regula facandu se precizarea clara ca este vb de rebeli si militii ruse care incearca sa patrunda in regiunea donetsk pt a-si ajuta camarazii implicati in conflictul din raza aeroportului.Oricum,relatarea lasa impresia corecta al asaltului militiilor pro ruse asupra aeroportului si a incercarii guvernului ukrainian de a elibera zona!Relatarea este absolut diferita de cea in limba germana,cea din urma parand a fi pur si simplu un comentariu al unui post cu clare valnte filo-ruse!

 13. off

  http://adevarul.ro/live/

  …La eveniment de lansare a proiectului, care are loc la Palatul Victoria, marţi (27 mai), ora 15.00, participă premierul Victor Ponta, Wesley Clark, fost Comandant Suprem al Forţelor NATO în Europa, Frank G. Wisner, Ambasador, Consultant Afaceri Externe Patton Boggs, şi David Dunn, preşedinte şi co-fondator United Global Resources LLC. De asemenea, sunt prezenţi Florin Georgescu, prim-viceguvernator BNR, Elisabeta Capannelli,…

 14. Daca unchiu Sam va stii sa si joace asa cum trebuie cartea,Rusia va manca o papara geopolitica cum nu a mai mancat de la razboiul crimeei …importanta si cruciala vaa fi pozitionarea Germaniei!Aceasta tara este cheie in administrarea unei infringeri geopolitice pe termen lung a RUSIEI.Pierderea Ukrainei si a ultimei urme de simpatii(cat o fi fost) din partea popilatiei ucrainiene fata de rusi va arunca Rusia in fundul mare al Asiei pe o perioada luuunga de timp!Este posibil sa asistam chiar la fragmentarea si chiar DISPARITIA statului rus asa cum il stim noi astazi!!!Ar fi practic un cutremur de mare intensitate pe care l ar simtii mai degraba europenii!!!

  Intr un articol mai vechi, George gmt reitera faptul ca tacticienii rusi simuleaza,ca la box o lovitura la cap(Kiev) si o dau la plex(gurile dunarii,romania)!Eu zic ca ar putea sa fie exact invers:rusii sa fi incercat sa dea la plex si sa fii primit un croseu de DREAPTA la CAP care s-ar putea sa i coste partida!..zic si eu,nu dau cu..pumnu

 15. @Alex.S ar putea ca Putin sa nu aiba totusi incotro sa sa atace Ucraina,cu toate riscurile ce rezulta de aici! Ma risc in a afirma ca pierderea Uucrainei este echivalenta cu disparitia Rusiei ca putere regionala si chiar cu prabusirea statului rus!..

  • Ghita Bizonu'

   Nu. Riscuri prea mari …
   sI exgerezi cu pierderea Ucrainii „este echivalenta cu disparitia Rusiei ca putere regionala si chiar cu prabusirea statului rus!” . Statu rus este bine mersi si Rusia putere importanta chiar daca a pierdut Ucraina!! Ma rog nu mai este un imperiu asta da.

   Insa dpv rusesc tit rausl poa spre bine. Au recuperat Crimeea , poa vor mai recupera ceva si sunt siliti ca in sfarsit sa se intoarca spre Est! Extremul est unde se jioaca viitorul lumii.
   Ca chiar daca nu se sctie cine va fi Marea Putoare Viitoare – China are sanse excelente, SUA se straduie sa ramana , Indioa ar putea siea sa incerce ceva – un lucuru este clar : va fi o Putoare Pacifica!!
   Iar Atlnticul va decadea la statut de zona secunda … si Mediterana la ala de balta.
   Deja de vreo 30 de ani cei mai mulyi bani s e invarat in zona Asiei pacifice. Cam d eatunci se observase ca comertul dintre Indonezia, Filipine, Indochina si Coreea de Nord ,egala sau depasea ca valoare comertul dintre tarile Europei de vest. Asta fara a pune China, Japonia …
   Sub acest aspect Rusia a intarziat nepermis de mult incurcandu-se cu daraveli europene. Pe termne mediu Ucraina se va dovedi o piatra de moara de piciorul Rusiei … Jocul e face in Extremul Orient
   Si chiar daca Europa de vest va ramane „bine” ,, ei bine va fi precum Venetia si Toscana in sec XVIII (trecut bogat, przent mediocru si viitor submediocru) [Nu zbierati unde vom fi noi … tot acolo unde suntem .. bullsheet!)

   • Nu cred ca Europa e asa moarta si ingropata cum spui tu. Pana la urma e tehnologic e inca in top. Rusii au ceva cercetare si produse de top, dar EXCLUSIV in indusrtria militara. In rest pauza … iar astea nu conteaza in razboiul economic. China desi se zbate si e o tanara speranta e inca departe de a fi ceva si dpdv al tehnologieci civile sau militare. Civil e piata de outsourcing, militar copiaza si ea ce poate de unde poate.

    • @ Alex

     Lasa-i in pace sa „prezica” moartea Europei 🙂

     Asta imi aduce aminte despre reportajele despre „moartea iminenta” a capitalismului „putred” ce se dadeau pe timpul lui „Ceasca”. Filmau in NY cativa homlesi si drogati si spuneau in reportaj ca asa e intreaga societate 🙂

     Evident, nu vedeai in reportaj nimic care sa aiba legatura cu restul de 99% din adevarata realitate. Mai nou, homlesii si drogatii sunt inlocuiti cu homosexualii … si daca la moscali nu am pretentii sa nu prinda o astfel de propaganda stupida, la noi (care suntem totusi mai umblati) aveam alte pretentii.

     Occidentul are tehnologii la care moscalii inca nu viseaza (ma refer la piata civila, nu militara) iar China …. e doar o vrajela. O tara cu o moneda artificial sustinuta de stat, care nu conteaza pe piata internationala nu poate fi o putere economica de viitor.

     Faceti un mic exercitiu de imaginatie in care occidentul se „imbatosestee” si inchide unitatile de productie de China :). Cam cati someri si ce miscari sociale vor fi? 🙂 Dar asta e SF deoarece nu ar avantaja pe nimeni, iar China depinde de occident mai mult decat depinde occidentul de China 🙂

    • Ghita Bizonu'

     UIa te org arata (citeaza) unde ma scris moarta si ingropata?!
     Dau cumva nu stii ca si azii Toscaona este f bine? De fpta N Italiei continua si azi sa se adfle printre cele mai dezvoltate zone.. si auz ca Lombardia (unde e si Milano) este chiar opulenta..Insa pondera .lor nu mai este ce a fost …
     Asa si cu Europa. va ramne cu destule in patrimoniu .. insa insa ..mde.
     De fapt Eruopa a „dat mana” de prin 1920 si locul ei a fots luat de SUA.
     vezi tu istoria este dinamica. Ai fost invatat prost sa o vezi static si restrans. Eu privesc „dinamic” si „in devnire” a da.. si cam intitderauna am in „vedere”macar ultimii 200 de ani . Nu fac pe nebunu. Si trebe sa recunosc ca mp0ma distrat si pe seama unor profi de istorie care gandeau „normal” adica max 200 de ani! (minimul meu) asa ca m-am stricat de ras cand i-m auzit zicand ca „intptdeauna occidentul a fost mai dezvoltat”. Si ipam intrebat cum arata Londra sau Roma cand avea loc razboiulTroiei. Ca pe urma s aii intreb ce inteleg ei prin „intotdeauna” ca eu cand zic intotdeauna ma gandesc de la ultima glaciatiune incoa.
     Asa ca pot sa iti zic ca din totdeauna lucrurile se schimba!!
     Si ca atunci cand banu se misca .. se vor misca si altele – tehnologie, putere, influenta!
     Nu iti reprosez asta .. INSA TE ROG arata-mi unde am scris eu moarta si ingropata?

    • Ghita Bizonu'

     FN SCAR H

     bun occidentu se imbatoseaa si inchide uzinele din China
     De unde va mai importa ? Ca de ani de zile acelasi occident sipa eportat uzinele in China!!
     Bun vor siferi chiezii.
     Dar vor fi singurii?!

   • @FN SCAR H

    „China …. e doar o vrajela.”

    Serios? 🙂

    • Da Vector, serios!

     E doar o fabrica ieftina si slaba calitativ uriasa si un xerox urias!!

     Atat! E doar o bula!

    • @FN SCAR H

     E a doua economie a lumii si pana la sfarsitul deceniului va depasi SUA.

    • Vectore, nu au cum depasi SUA!

     Ei nu sunt in stare sa-si fabrice propriul motor rectiv, propriul submarin sau tanc (toate sunt licente sau copii cosmetizate de la rusi). Elicopterul lor de atac e o copie slaba de Apache, HQ 9 – le lor mult laudat e copie … etc.

     Ei exporta mult dar totul e extrem de slab calitativ si extrem de ieftin, moneda lor e o gluma proasta … etc.

     Astia vrei sa-i intreaca pe americani? 🙂

     Doar uzinele Ford din America au mai mult know how tehnologic decat intreaga China (nu mai vorbesc de L.M. & others).

     Eonomia Chinei e precum bula imobiliara de curand la noi. Pe baze artificiale, deci cu putine sanse de a fi viitorul.

    • EDIT:

     motor reactiv NU „rectiv” 🙂

     Sory!

    • @FN SCAR H

     „Ei exporta mult dar totul e extrem de slab calitativ si extrem de ieftin”

     China exporta inalta tehnologie de 500 de mlrd de $ pe an (26% din exporturile sale de produse industriale de 1,9 trilioane $/an). SUA exporta inalta tehnologie de 150 de mlrd $ pe an (18% din exporturile sale de produse industriale de 825 de mlrd $/an).

     „Astia vrei sa-i intreaca pe americani?”

     Nu e chestie de vrut sau de nevrut, e o realitate. E doar o chestiune de „cand” nu de „daca” cum zic americanii.

     http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2014/05/chinese-and-american-gdp-forecasts

    • @vector

     Sa fie cum spui tu … 🙂

     Mai vedem in 15-20 de ani!

   • @Ghita: Corect, nu ai spus „moarta si ingropata” insa mesajul cam asta a fost. Cel putin din context eu asa l-am vazut. Never mind.

    Legat de partea economica, mi-am amintit intre timp de paralela facuta de Moise Guran intre Rusia si Romania lui Ceausescu. Foarte interesanta, recomand:

    http://www.biziday.ro/2014/05/27/biziday-luni-26-mai-2014/ Minutul 38+

    Mi se pare drama principala a Rusilor. Sunt un popor prea mic pentru ambitiile pe care le au.

    – Daca se dedica pe tehnologii miliare au realizari frumoase (vezi epoca Sovietica) insa devin dependenti economic de tehnologiile eccidentului si mai devreme sau mai tarziu sucombeaza economic (asa cum a cazut URSS-UL).

    Degeaba ai super-armata daca toata economia se bazeaza pe importuri de la occident. Ex: Piese de schimb pentru camioane/transporturi. Nu le mai primesti, razboiul se termina foarte repede. Sunt si alte exemple mai putin vizibile.

    – Daca incearca sa devina independeti pe partea economica nu mai au reusurse umane sa aiba realizari in miliar.

    Bottom line: 150 mil populatie (cat au Rusii) nu poate concura cu 500+ mil Europa + 350mil SUA . In cele din urma tot razboiul (miliar sau economic) e doar un razboi tehnologic. Iar razboiul tehnologic e doar un razboi de resurse umane.

    Asta ar putea fi unul din motivele pentru care am intrat noi in UE: 23 mil din care poti sa recrutezi talente/inteligenta.

   • continuare

    China nu e un pericol acum. Dar e un potential pericol tocmai datorita populatiei pe care o are. Momentan se dau cu capul de pereti si incearca sa copieze si ei ce pot, insa in viitor vor trece la faza a 2-a: imbunatatirea produselor copiate. Japonezii au avut aceeasi stragegie si au ajuns destul de departe. Gen McArtur a spus dupa WW2 ca se arunca in fata primuluin automobil conceptie 100% japoneza pe care il vede. Nu a facut-o 20 ani mai tarziu cand a aparut …..

    Pe termen lung China e statul care poate mobiliza o armata cel putin egala cu SUA+UE si are un bazin de inteligenta egal sau mai mare cu SUA+UE. China este singurul stat care in perspectiva poate fi o amenintare serioasa la suprematia SUA+UE. SI e devazut ce li se „pregateste”. A fost o incercare, Tienanmeng. A esuat. insa sigur urmeaza candva .. altceva.

    Rusia traieste din visele si proiectele sovietice, dezvoltate cand aveau alte resurse umane. Nu e un pericol. Tot ce scot acum sunt uprade-uri la arme din perioada respectiva. Si cele mai multe sunt nereusite, cu probleme de fiabilitate. Chiar e de mirare lovitura primita in Ukraina. Personal nu mai asteptam la atata interes pentru ea. Eu China ma astept sa urmeze cumva…

    • @ Alex …

     China este deja un pericol acum si un potential pericol , mai mult terestru decit naval …naval daca o compar cu US NAVY ….. China are un portavion functional , inca doua in constructie si inca unul in plan !!!!! ….. Rusia a ramas cu un portavoin Kusnetov …..si ala nici macar nu poate fi insotit si supraveghet de statele NATO din vestul Europei ….mai mare rusinea 🙁

     acum China poate mobiliza jumatate de miliard de rezervisti …fiecare nenorocit poate fi inarmat cu o pusca automata type 95 , cal 5,8 mm ….depozitele lor de armament sint uriase ….!!!! si costruiesc si perfectioneaza armament in disperare …..de la an la an au investit sume din ce in ce mai mari …in timp ce SUA taie din cheltuieli , China suplimenteaza cu sume astronomice …e tara cu cea mai mare crestere investita in armata ….. !!!asa facea si Germania nazista inainte de WW2 ….. ” cine uita istoria risca sa o repete ”

     Rusia de 10 ani isi modernizeaza armata la ordinul lui Putin …armata e moderna in proportie de 30% aproximativ …iar sumele destinate investitiilor militare au fost crescute pentru anii urmatori …intimp ce UE le-a scazut …adica Rusia si China se pregatesc de Razboi iar SUAsi UE se pregatesc de pace ….

     Ti-a zis-o bine Ghita Bizonu’ ca nu vezi bine istoria …….istoria este foarte dinamica …..iar in zilele noaste acest dinanism e de o rapiditate covirsitoare ……acu 3 luni nici unul nu vb de invazia Crimeii … acum vb de lupte grele in Estul Ucrainei …… in cit timp vb de actiuni armate linga granitele Romaniei ?????

     sa-ti mai aduc aminte de armata chineza plasata in 2 saptamini la granitele Vietnamului si care asteapta ordinul de atac ????

     sau credeai ca acordul energetic intre rusi si chinezi includea doar nenorocita aia de conducta cu data de folosinta abia peste 3 ani !!!!…pai mai vecine nu aduce anul ce aduce ceasul …..

     asta spune tot !!!!!

  • @Mihu ….

   ” S ar putea ca Putin sa nu aiba totusi incotro sa sa atace Ucraina,cu toate riscurile ce rezulta de aici! Ma risc in a afirma ca pierderea Uucrainei este echivalenta cu disparitia Rusiei ca putere regionala si chiar cu prabusirea statului rus!..”

   vecine ,e foarte limpede analiza ta ……daca Putin pierde Ucraina , va pierde rapid popularitate si control ……..urmarea ar fi demonstratii masive iar el va zbura de la putere urgent ….. apoi o debandada in Rusia de neimaginat …….

   debandada va veni dar nu acum … doar dupa caderea lui Putin ….

   • Buzu, tu esti un tip haios. Putin nu o sa aiba incotro, Putin o sa atace. Putin o sa

    Pai intrebarea e de ce nu atacat inca ? Ce astepta ? A trecut 9 mai, are motive cate vrei … dar in afara de niste manevre militare si sustinere tacita nu a facut NIMIC

    Nu cumva raspunsul e: Pentru ca a mirost ca e o capcana ? Ca e un razboi din care o sa iasa cam terfelit ?

    Eu vad un singur motiv: Estul Ukrainei nu are avantajul de a fi peninsula (usor de izolat). Daca intra, va fi un razboi costisitor, de durata in care va avea de suportat in plus si sanctiuni economice. Economia Rusa nu va suporta si efectul asupra populatiei se va intoarce impotriva lui Putin. Si apoi exact cum spui tu .. demonstratii … Putin jos … Rusia Kaput.

    Rusia nu o sa pentru ca nu poate … Nu are capacitatea de a ocupa intrega Ukraina, iar un razboi in est va fi lung si insuportabil. Putin nu poate face nimic nici in estul Ukrainei nici in Transnistria.

    • @ Alex ….

     bre , prea nerabdator si optimist esti ………. o invazie are nevoie de un cumul de elemente care duc la un succes sigur ……. intensificarea luptelor in Ucraina nu sit decit preludiul care precede invazia propriuzisa ……. si-ti mai repet inca o data

     UCRAINA NU ESTE DECIT O TREAPTA INTERMEDIARA DIN PRIMA PARTE A PLANULUI SI ANUME ELIMINAREA ELEMENTELOR SCUTULUI ANTIBALISTIC AMERICAN ……

     daca exista SCUT rusii nu-si pot lansa toate ICBM-urile ….

     pai tu daca ai avea SCUT la granita l-ai lasa acolo sa creasca si sa infloreasca frumos pentru design ….. :))))))))))))))))))))

     ce naivi si nerebdatori sint copii astia 🙂

     P.S. ucrainienii sint maro in turul pantalonilor …… cer ajutor american ….

     http://www.publika.md/petro-porosenko-cere-ajutor-militar-din-partea-sua_1947581.html

     iar Porosenco nu prea mai vrea in UE acum …poate mai incolo …putin ameninta ca vrea plata gazelor inainte si daca nu se platesc datoriile taie gazul

     http://epochtimes-romania.com/news/porosenko-vrea-sa-amane-incheierea-acordului-de-asociere-dintre-ucraina-si-uniunea-europeana–218154

     iar Porosenco a fost omul lui Ianukovici !!!!! …un afacerist care se uita doar la bani …… !!!!

     si nu-l mai subestima pe Putin ….. cind americanii au vrus sa invadeze Siria anul acesta Putin s-a opus iar americanii s-au intors cu coada intre picioare

     Putin nu va ataca Ucraina decit atunci cind va avea toti asii in mineca ……

     si mai pune odata harta asat sub lupa …Purtin nu vrea deocamdata toata Ucraina

     http://ic.pics.livejournal.com/danko_rus/66035028/7336/7336_900.jpg

    • EU NERABDATOR ????? Pai Buzu, te tot inciti aici ca Putin face si drege si el saracu nevinovat complet. Ba ca nu o sa prinda alegerile neinvadati ca nu apuca presedinte legitim, ba ca dupa 9 mai ca te sa termine parada, ba ca stai sa vina momentul propice. Pai momentul propice a cam trecut … Ukrainienii s-au cam dezmeticit dupa bumbaceala cu Crimeea si devin pe si ce trece mai coerenti, UE isi rezolva.negociaza nehotararile interne si are o pregatesc pachete de sanctiuni:
     http://www.capital.ro/liderii-uniunii-europene-pregatesc-un-nou-pachet-de-sanctiuni-impotriva-rusiei.html

     Daca Putin nu a invadat Ukraian pana acum nici nu o sa o faca.

     „UCRAINA NU ESTE DECIT O TREAPTA INTERMEDIARA DIN PRIMA PARTE A PLANULUI SI ANUME ELIMINAREA ELEMENTELOR SCUTULUI .. ” Tu citesti ce scrii ? Adica Putin a pus la cale toata mizeria din Ukraina ca sa ce ? Sa elimine scutul. PAI BAI BUZU, SCUTUL E IN CEALATA DIRECTIE !!! Si ca sa ajungi la el trebuia sa ai o Ukraian stabila si prietena. Ceea ce nu e cazul. Rusii sunt mault mai departe de acum 6 luni de a obtine concesii privind scutul.

     Poroseco nu e prost ca cere ajutor American.

     1) Are spatele acoperit si „specialii” americani de la MK pot interveni oricand se impute treaba. Legal si oficial la cererea unui stat independent. In plus Sua poate oricand poate invoca acordul de la Budapesta. Deci adio interventie in militara Rusa.
     2) Subiect de negociere cu Putin. Daca nu isi „securizeaza granita” si mai face magarii, baza de la MK o sa fie si mai aproape de Rusia.

     Porosenco nu prea mai vrea in UE ? he he … Unde crezi ca vrea ? In Uniunea Asiatica ? Mai vorbim de sta peste 1 an.

     Si legat de harta Ukrainei .. securizeaza tu fontiera aia. Cred ca are 1000km … Asta am spus.

    • @ Alex …

     bre vecine pai nu dupa 10-11 mai a inceput accelerarea nebuniei luptelor

     cu sanctiunile nu merge …. ..cel putin pe termen scurt …..1-2 ani de blocada tutala !!!! …pina acum afacerile cu UE merg struna …numic deosebit…altceva

     ASA ZICEAI SI INAINTE DE 1 MARTIE ?… daca Putin nu a invadat Crimea nici de acum incolo nu o va face ….. astea nu sint accidente …Crimea , NOVOROSSIA nu sint accidente …sint planuri strategice

     care cealalta directie …tari cu scut mai mare sau mai mic sint Polonia ,Romania Tucia …… de acea ce 2 mari directii vizate de Putin …..

     1. Alierea cu Bielorusia ….. tinta vizata fiind Polonia …(Lukasenco acum este foarte disponibil in al ajuta pe Putin mai ales dupa uniunea economica parafata recent )

     2 . Strapungerea Ucrainei prin sud ( NOVOROSSIA )si apoi Dobrogea pentru tintele din Romania si Turcia ….

     cu tine m-am lamurit …… mai departe de virful bocancului nu vezi …..poate pt ca esti prea tinar …. o sa mai cresti ….. sper sa fie pace dar Putin nu se lasa

    • @ Alex …

     la faza cu securizarea frontierelor esti nostim … 🙂

     in razboi e linie de front ofensiv ….o securizeaza armata Rusiei …..;)

 16. in contextul actualei crize din ucraina Romania ar fi trebuit, daca era o forta puternica economica, politica si militara, precum Israel, sa fi intrat si sa ocupe Bugeacul. in prealabil ar fi trebuit sa ne fi asociat cu rep.moldova. preintampinam accensiunea rusiei la gurile dunarii si securizam aceasta regiune de o importanta covarsitoare dtpdv. plus se facea o reparatie istorica si nationala a Romaniei. o faceam la schimb cu ucraina, ei luand transnistria. astfel se anihila capul de pod al rusiei. prin negocieri sigur aveam si acordul americanilor. dar cum Romania este condusa de niste verze si tomberonezi, vom vedea steagul rusiei fluturand la reni, izmali, kilia si valcov la nord de bratul kilia. mai ramane speranta in petro porosenko, noul presedinte al ucrainei, ca sa nu fim vecini cu statul marioneta al rusiei in nordul deltei dunarii.

  • Romania trebuia sa .. daca … Ehee .. daca si cu parca.

   Tu ce ai facut petru Romania si impotriva tomberonezilor ? Ai iesit macar odata in strada cand a fost cu Rosia Montana ? Sau cu numirile politice ? Ceva, orice ? Sau esti genul care sta pe canapea si e nemultumit ca nu se intampla de la sine.

 17. @bizonu suntem acolo undem suntem si trebuie sa ne descurcam cumva fie si inotand in rahat pana n gat..ne am obisnuit cu el si o scoatem ca intotdeauna la capat numai bine cat se ne afundam in altul samd.Numai ca rahatul asta nu e al nostru.Suntem prea mici sa producem atat de mult c..t.Rahatul e al vecinului Ivan si-l tot da peste gard sau pe unde apuca pt ca nu are chef de atat cacat la el in batatura.
  In alta ordine de idei.daca Rusia nu mai este Imperiu(dupa cum ai afirmat)atunci Rusia chiar nu mai este.Rusia este o tara unde despotismul oriental si militarismul meritocratic german se imbina pt a da nastere unei oligarhii perfecte.Ea are nevoie de devize pt a supravietui,si mai are nevoie de maretie,grandoare,nevoia de a se uita in oglinda,a-si gadila amoul propriu.Masura Rusiei a fost si este occidentul nu orientul!Asia este,a fost si va fi grota de unde Rusia a vrut intotdeauna sa iasa si..nu a reusit.Economic vb, Rusia este incapabila sa intre in competitie cu economiile asiatice.Se va sufoca rapid iar lipsa unei piete europene setoasa de hidrocarburi rusesti e sg lucru care o mai tine in viata!
  Sa fim seriosi..Indonezia,Filipine….:)sunt tari unde se moare de foame la propriu,invadate de mastodontul chinez!Tari care practic nu mai exista din pt de vedere economic.Din pt de vedere al populatiei ele pot fi comparate cu Rusia!Tocmai de asta a-i este frica Rusiei!!!Pe piata Asiei ea nu va mai valora nimic!!!DiN potriva,va fii tinta expansionismului comercial chinez!In Urali spre exemplu rusii mor literlamente de foame datorita faptului ca prin intermediul mafiei ruso-chineze,comerciantii chinezi detin monopolul total asupra micului comert.In Romania de ex,chinezii sunt mai degraba un element pozitiv(in ciuda evaziunii)in snsul ca aprovizioneaza micii comercianti din provincie cu produse ieftine,intretinand multe microfirme din afara Bbucurestiului.Chinezii nu s-au extins in tara asa cum s-a intamplat in Rusia!!!
  Rusia ar putea face fata Asiei numai daca s-ar reforma si ar ajunge competitiva! Din nefericire pt ei,rusii sunt un popor narcisistic care nu si va contempla niciodata altceva decat iluzoria maretie ale unor vremuri in care nu au trait de loc mai bine!!!Rusia este vrajitoarea care are mereu nevoie de sange tanar ca sa-si pastreze tenul tanar.Pe dinauntru insa pute a hoit!Se pare insa ca fecioarele dornice de sacrificiu in favoarea hoastei batrane nu mai sunt asa de usor de abordat ca inainte,cea ce pt hoasca batrana este un adevarat pericol! Tind sa cred ca Rusia se va prabusii,mi e frica numai de hoitu i toxic!

 18. Rusia îşi foloseşte serviciile de informaţii în încercarea de a manipula procesul politic din România şi creează reţele de influenţă economică, astfel încât opoziţia faţă de acţiunile Moscovei să devină costisitoare pentru Bucureşti, potrivit unei analize a preşedintelui Stratfor, George Friedman.

  http://www.realitatea.net/avertisment-cumplit-al-pre-edintelui-stratfor-pentru-romania-rusia-manipuleaza_1449262.html?utm_source=Cub-Homepage&utm_medium=Clicks&utm_campaign=trkweb

 19. http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Stiri/Premiera+pentru+armata+romana+un+tanc+romanesc+participa+la+exer

  Ma intreb cum nu a vazut nimeni mareata isprava a armiei rumane.

  „ Am plecat putin cu emoţii, cu emotia românului că alţii sunt mai buni, dar nu a fost aşa. Alaltăieri, camarazii mei cu şase tancuri au doborât opt Abrams-uri din 11. Am vorbit cu un american care era vădit iritat”, spune un militar român.

  MA PUFNESTE RASUL SINCER.Chiar arata nivelul penibil al trupetilor din armie.adica asta chiar nu intelege ca intr-o lupta reala tunul ala de 100 mm cel mult va zgaria vopseaua dupa Abrams :))…e vorba de niste senzori ca ai apasat primul pe un buton e cu totu altceva decat o lupta reala,

  • @ Unul

   „MA PUFNESTE RASUL SINCER”

   Maamaaa, ce te mai razi tu, nebunaticule! 😉 Si cata sinceritate-i `n rasu` tau inocent si cristalin 😉 Zuza mica si dulcica ce esti tu, nebunaticule 🙂

   Bai Boola, tanchistii aia s-au pregatit cum au putut si ei mai bine si, judecand dupa rezultate, au facut-o intr-un mod profesionist. Nu-i vina lor ca au niste tanculetze ceva mai depasite si de vremuri si realitati; pur si simplu ei isi fac meseria si-i normal sa fie bucurosi chiar si dupa o simulare 😉
   Pe de alta parte, dupa ce-ti vei potoli surasul cristalin, gandeste-te si matalutza cu neuronasii tai ca tanculetzele noastre simulau fortele inamice 😉 Intr-o lupta reala daca in locul TR-ului nostr` erau niste T-90 -uri, tanchistii americani zburdau instantaneu pe vesnicele plaiuri ale vanatoarei 😉

  • @unul
   O sa-ti raspund si eu dar mai putin caustic decat Jimmy chiar daca mi-am promis ca nu mai postez aici.
   In primul rand succesul tanchistilor nu-i de luat in ras pentru ca in fata unui „inamic ” superior si in materie de senzori s-au comportat mai mult decat bine. In al doilea rand arata ca in conditiile unor conditii dictate de exercitiu s-au adaptat si au facut fata cerintelor. In al treilea rand intr-un ipotetic conflict este putin probabil ca Bizonul sa aiba ca inamic un Abrams ci mai curand tancuri din seria T care in ciuda gargarei rusesti sunt ceva mai putin protejate decatAbrams-urile. Si in al 4-lea rand se pare ca Bizonul se misca binisor pe teren framantat desi este „underpowered” comparativ cu cei de la concurenta.Iar Abrams ca si tancurile din seria sa nu sunt indestructibile ci doar mai bine blindate si chiar si asa au destule puncte slabe.

 20. Ghita Bizonu'

  Ar trebui sa lamurim unele lucruri.
  Ca place sau nu istoria continua. Si ca nu continua asa cum vrea unu sau altul si mai ales ca in general doar Dumnezeu stie de ce (poa si Dracu da cred ca uneori se mira si el).
  Si ca pozitia eminenta a SUA este recenta .. Idem si a “Occidentului”. Insa eminenta nu este o garantie pentru continuitate..

  De exemplu in urma cu vreo 5000 de ani zona aceasta , numita azi Romania , era una dintre cele mai dezvoltate zone ale lumii. Si cam cea mai din Europa.
  Dupa inca 2000 de ani Grecia si Creta erau cele mai dezvoltate si findca erau in legatura cu Egiptul … Ca apoi dupa numa 500 de ani sa se ridice si alte puteri.
  Ce observam?
  Ca pe aici trecea un drum comercial. Drumul Chihlimbarului. Ducea chilimbarul Marii Baltice spre Egipt.. Lucrurile au inceput sa se schimbe nitel cand Egiptul a inceput sa exporte diverse produse de lux catre Creta si Grecia … Carea ua trecut iniantea zonei nostre care inca nu se numea nici Dacia darmite Romania.
  Insa acum cca 2500 aceasta artera economica a inceput sa fie concurata de o alta. Dinpre Persia catre Egipt si Siria.. Si aceatsa a devenit mai importanta. Zona care depindea exlcisov de Drumul Chilimbarului a ramas in urma .. zonele care accesau cele 2 circuite comerciale treceau in fata.
  Nitel mai tarziu, pe la 100 ien apare si matasea chineza si numele Drumul Matasii.
  Este apogeul Mediteranei de Est si dintai regatele elenistice urmate de Imperiul Roman si cel Persan sunt in partea asta de lume cele mai dezvoltate societati : tehnologic si cultural. Ca Imperiul de evst se prabuseste si subzista cel Bizantin se poate explica si prin faptul ca Bizantul devenise prea importanat ca sa fie abandonat. Este abandonata Italia, galia, Iberia nu Tracia sau Anatolia ori Siria
  “Accidentul” arab nu face decat sa schimbe principalul beneficiar al drumurilor comerciale nu si ascendentul celor care le controleaza. Si astfel se ridica Damascul si Bagdadul (si altele dar ma restrang)
  Pana in jurul anului 1550 in Mediterana de Est pulseaza viata economica .. Si in,legatura cu ea se ridica Venetia. Care controla piperul si nucsoara Indilior si matasea si multe altele si le transporta catre Nord. Insa nu pe vechiul Drum al Chilimbarului ci peste Alpi prin pasurile San Gottardo si St Bernard . Se ridica orasele germanice si ale N Italiei. N Italiei devine zona cea mai bogata si dezvoltata din Europa …
  Pana cand portughezii nu ajung in India su nu deschid circuitul comeracial al Atlanticului. De acu incepe lunga decaderea a Italiei de Nord si a Turciei … desi Italia de Nord mai ramne ptr o vreme zona cea mai cultivata intelectual si cu cele mai mari capacitati tehnologice (cat erau in epoca!)
  Si se ridica tarile de pe fatada atlantica . Ma rog nu toate dar “centrul” se muta din Mediterana in Atlantic. Adica banii ….
  In functie de cat reusesc sa opreasca din beneficiu atata se dezvolta si tarile.
  Portughezii nu prea reusesc nimic. In plus vor fi azvarliti fara din Indii de catre olandezi. Care reusesc sa pastreze mai mult. Concurati de englezi sunt si ei zvarliti in fara Indiilor de est …
  Englezii reusesc sa monopolizeze comertul cu Indiile si in curand si pe cel cu China. Si Anglia devine putere dominata. Desi la inceput erau mai putin dezvolatati decat Olanda ba am impresia si decat Franta.
  Ce vreau sa zic ..
  Dezvoltarea depinde in primul rand de circuitele comerciale. Si de valoarea comertului dezvoltat de acestea. Zonele care nu prind fluxul principal nu se dezvolta sau decad …
  Iar in cadrul celor care sunt conectati al un circuit castiga cel care isi pastreaza cel mai mult din castig. De obicei cel care manufactureaza…

  Ori in ultimele decenii circuitul comercial atlantic a fots depasit de cel pacific.
  Acesta devine circuitul principal si avantajeaza tarile servite de el.
  In mod inegal dar asta este altceva.

  Deci in mod normal sunt avantajate tarile pacifice. Adiuca care au acces direct la Pacific.
  SUA are si o fatada pacifica. Deja gliseaza spre ea. Are avantajul puterii financiare si a avantajului tehnologic. Momentan. Ca mai are si devantajele Romei sec I- III en…

  Japonia – are o “greutate” prea scazuta. Asta nu inseamna ca nu este bine pozitionata si ca nu se va “ingrasa” considerabil . Idem ptr Coreea de Sud. Nici ea nu va deveni un mare actor politic insa bani nu ii vor lipsi (cam in stilul Olandei. Olanda este o tara totusi opulenta)

  Rusia – o multime de dezavantaje. Incepand cu populatia rarefiata a Extremului Est. Jucand inteligent poa sa reuseasca sa isi pastreze teritoriul si sa prospere. Rol secund dar banos. In caz de esec … naspa. Saracie, pierderi teritoriale.

  China se pare ca va fi marele castigator. Are un mare atu care este si vechiul ei handicap : o populatie pletorica. Alt atu este ca are o conducere ambitioasa. Care doreste sa faca China sa “insemne ceva” (a avut si SUA ..cand s-a ridicat. Acum…) si nu prea precupeteste banii sa isi intruiasca tinerii (cica prin campusurile americane chinezii au bani ptr cele mai bune calculatore, pentru manuale , orice carti de specialitate. Dar nu se distreaza.. tocesc!!) . Si foloseste banii ptr dezvoltare .
  Alt avantaj – devine atelierul lumii. Da sunt dependenti de apotul de tehnologie vestica. Insa invata iute si stiu sa “sublereasca” (nu numa Maglevu da si MIG 21 si .. eghe cate altele!). Momnetan nu dezvolta tehnologii proprii , mai au de acumulat pana sa fie in stare… Insa acumuleza! (hm .. in anii 60 niponii copiau cu nerusinae ceasurile elevetiene. Inlcus designul. Cand au fost interzise aparatelele de fotografiat in loc de 3 fotografi cu 7 aparate au aparut vreo 2 duzini de desenatori rapizi si f buni. In 90 nu mai copiau ca erau in frunte! In 2000 elvetienii s-au stricat de ras cand Seiko and co s-au plans de alti asiatici) Mai rau acum cumpara si uzine – de ex Volvo si Rover … Ai uzina ai aces la specialistii ei (de la motoare la tapiserie. Rover avea cel mai bun finisaj dupa Jaguar peste Audi ori BMW/ Conteaza si asta!)
  Deja acumuleaza multi bani .. care fac posibile dezvoltarile ulterioare…
  La acestea mai trebuie adaugate un profund sentiment identitar si dorinta de “revenire”. Findca se pare ca in sec XVIII China era prima tara din lume in ce priveste bogatia si exportul. Singura marfa pe care o accepata era argintul .. in rest cum zicea nu mai stiu ce imparat chinez “nu imi doresc nimic din ce aveti voi” si pe bune Europa nu prea avea ce sa ofere (facuse deja greseala sa ii ofere un iezuit priceput la orologerie!! Pomenit si azi ca zeul orologierilor chinezi!!) .
  Si mai avantajul ca nu este “distrasa” de diverse “preocupari” de tip “geopolitic” precum principalul concurent SUA – care meru are “treburi” va prin Orientul Mijlociu, ba prin Europa ba prin …

  De fapt atat Rusia cat si SUA sunt prea “distrase” …….

  In toata cestia de mai sus nu prea are importanta daca simpatizez cu vreuna din parti. Simpatia personala a mea sau a altuia nu va influenta devenirea istorica – cel mult va creste tensiunea cuiva!

  In fine am simplificat la maxim. Ca circuite comerciale mai sunt (si in dezvoltarea Europei circuitul baltic a avut o mare importanta .. ca si comertul italian cu postavuri olandeze din sec XIII). Plus ca mai sunt o serie intreaga de “variabile” ale dezvoltarii si cam nimeni nu stie de ce si cum . Pareri sunt destule – rasa, religie, geografie, ideologie (lupt de clasa de ex) dar luate la bani marunti de cele mai multe ori se dovedesc a fio eronate (daca nu si rizibile.. cum este cazul primului capitol al mult prea celebrei Originile înapoierii în Europa de Est. Care capitol este o oda a “luptei de clasa” intr-o maniera tezista si dogmatica pe care istoriografia romana o depsise in 1970, Faptul ca zisul capitol este scris pe la 2000 de un universitar american face grotescul si mai … savuros! Daca nu ma inseala memoria glumetul este unu Robert P. Brenner de la UCLA!! Ilie Ceasusescu era liberal pe langa asta!)

  A da. Dezvoltarea Europei se datoreaza unor accidente. Pirmul este plugul greu si tractat de cai grei cu hanuri de piept. Apraut in sec IX in Ile de France. Dupa cateva decenii apre si prima catedrala gotica (aveau resurse!) Asta apermis dezvoltarea agriculturii , defrisarea codrilor …. Al doilea accident fericit a fost carma cu “trote” care a permis navigarea in cruciera si deci cucerirea marilor.

 21. Domle, nu știu dacă puteam pune opinca pe Kremlin dar uite că voluntari români au ajuns să lupte cu bolșevici până hăt în Siberia (textul citat este din cartea Luptele românilor cu bolșevicii în Siberia (1918 – 1920) scrisă de ofițerul român Simion Ghișa:

  Simion Ghişa a făcut parte din grupul de ofiţeri inimoşi care, după încetarea luptelor de pe teritoriul românesc în urma păcii de la Buftea-Bucureşti, a traversat imperiul rus în haos pentru a ajunge la trupele de voluntari români constituite din foştii prizonieri ardeleni şi bucovineni din armata austro-ungară capturaţi de ruşi în prima parte a primului război mondial. A traversat Rusia cuprinsă de războiul civil, a fost luat prizonier de bolşevici, a scăpat ca prin minune şi a reuşit să ajungă la Corpul Voluntarilor Români după nenumărate peripeţii.

  Aici a preluat comanda unei companii româneşti în luptele sălbatice împotriva bolşevicilor. Acestea sunt memoriile lui şi a unei generaţii de patrioţi adevăraţi, care nu au dat nici un pas înapoi, vărsându-şi sângele şi riscându-şi viaţa pentru un vis şi un suprem ideal: România Mare. Redăm integral amintirile sale din memorabila campanie românească din Siberia, la mii de kilometri de ţara mamă, unde bărbaţi vajnici şi neînfricaţi au făcut gloria numelui de român, lăsând generaţiilor următoare o extraordinară pildă de curaj şi dăruire sub culorile drapelului patriei.

  Să le preţuim faptele şi să le venerăm amintirea, deoarece uitarea ar fi cea mai grea jignire adusă actelor eroice ale celor care ne-au lăsat moştenire această cronică ce dovedeşte încă o dată că realitatea depăşeşte de departe orice ficţiune.

  „ …dintr-odată valea răsună de trăsnetele puştilor şi ale mitralierilor. Bolşevicii se vedeau atacaţi chiar în capul coloanei, dar erau atât de buimăciţi, încât o tuliră iarăşi înapoi, din ce în ce mai aproape de bătaia armelor noastre. Se adunară ca o turmă de oi, toţi strigau şi nu ştiau încotro să o apuce. Numai după vreo zece minute înţeleseră că plumbii zboară dinapoia lor. Atunci învălmăşeala fuse şi mai mare. Cei mai mici şi slabi fură turtiţi, cei tari îşi tăiară drum înainte şi apucară în goană nebună spre gura văii. Ieşirea, însă, era ţinută sub focul mitralierei şi detaşamentului de pe dâmb. Cei din vale trăgeau fără să mai ochească în mulţimea care turbase de groază. Bolşevicii aruncară armele şi se puseră în zăpadă, unii pe pântece, alţii şezând. Semn de predare.

  …În timpul acesta, coloana începu înaintarea pe vale şi îndată după cotitură, bolşevicii se văzură faţă în faţă cu albii.

  – La baionetă! comandă cineva de la bolşevici şi vreo 200 se aruncară asupra coloanei noastre.

  Dar nu s-au putut apropia nici până la 100 de paşi şi, orbiţi de focurile noastre, aruncară armele. 900 de prizonieri, cei mai mulţi erau din evadaţii de la Alexandrovsk. Armele fură adunate şi sub o pază puternică fură ţinuţi pe loc, iar restul trupelor merse înainte, de unde se mai auzeau încă împuşcături dese.

  Înaintea noastră era un sat de chirghizi, unde urma o luptă îndârjită şi de unde se vede că grupa a II-a fusese respinsă, deoarece se afla în mâinile roşilor.

  Din partea opusă nouă, cânta mitraliera cu mici întreruperi şi salve după salve, trase de grupuri mai mici, se vede ale grupei a II-a pe care bolşevicii o înteţeau.

  Când ajunserăm în preajma satului, linia de trăgători era desfăşurată şi dădurăm drumul la schiuri pe deal în jos. Patru sute de oameni zburară pe schiuri într-o linie, până aproape de marginea satului.

  Bolşevicii îi întâmpinară cu o grindină de plumbi, dar nimic nu putea opri elanul acestor trupe şi în goană se începu înconjurarea satului.

  Bolşevicii făcură o sforţare deznădăjduită spre a scăpa prin fugă, însă totul se sfârşi atât de repede, cât ai clipi din ochi. Un foc înfricoşat porni asupra satului, unde era un zgomot şi un vaiet ca în iad. Plumbii treceau prin şatrele chirghize, ucigând pe mulţi dintre locuitorii paşnici.

  Mitraliera de pe creasta dealului dădu câteva împuşcături asupra satului şi bolşevicii furioşi se avântară la atac, dar fură respinşi după o jumătate de oră de luptă crâncenă. Şi pe aici erau evadaţi, văzându-se prinşi în cleşte, aruncară armele şi cu pumnii năvăliră asupra albilor. Se muşcau şi sugrumau unul pe celălalt.

  Ruşii însă, fură doborâţi, şi cum niciunul nu voia să se dea prins, aproape toţi fură ucişi. Dinspre pădure se arătară alţi prizonieri, făcuţi de grupa a II-a. La ora 12 lupta se sfârşise şi inamicul era complet distrus. Fură făcuţi prizonieri în total 1700 de oameni, dintre care aproape 600 evadaţi de la Alexandrovsk, restul mineri şi puţini din foştii soldaţi ai garnizoanei din Ceremkovo, care se ţinură vitejeşte, dar văzând că lupta e pierdută, se împrăştiară prin păduri, spre frontiera chineză.”</b

  • Ghita Bizonu'

   Ar fi bine sa m ia si citesti ce ai postat : trupele de voluntari români constituite din foştii prizonieri ardeleni şi bucovineni din armata austro-ungară capturaţi de ruşi în prima parte a primului război mondial.
   Mai este nevoie de alte clarificari?!

 22. Ma mai uit la filmulete pe youtube cu evenimentele recente.Observ ca militarii si separatistii stau toti gramada , nu vad o dispunere la distanta unu de altu intr-o forma geometrica.Daca cade un obuz ii omoara pe toti odata.Dar asta nu e numai la rusi si ucrainieni, vazand alt film recent de pregatire in muntii nostrii unde se pregatesc soldati romani si puscasi marini americani, am vazut ca se pastreaza distanta intre soldati si organizarea mai buna dar am vazut un asalt in camp deschis cand padurea era langa ei ,adica ocolesti prin padure sa nu fii vazut.Din intamplare eu am rude la munte care stau la cota 1200 si stau an de an aproape o luna la munte si ca sa cumpar paine urc un munte ,cobor o vale si iar urc alt munte .Acolo daca pierzi un cal stii ca totdeauna gasesti calu la vale pe marginea raului pe unde e si soseaua.Deplasarile prin munti daca sunt in scop militar nu trebuie facute niciodata prin vai pentru ca poti fi asteptat la cotitura, dar nici pe creasta ca esti vazut.Trebuie sa mergi pe la jumatea muntelui prin padure sau pe la marginea padurii. Marsu nu trebuie fortat pentru ca un om care merge incet merge toata ziua si unu care se grabeste dupa o ora doua cade definitiv.Oricum militarii romani mi s-au parut mai pregatiti si mai barbati fata de americani.

 23. Să nu uităm de muniţia subcalibru a TR-ului, de provenienţă israeliană -„săgeata” din tungsten…

 24. Nea Ghiţă, păi care e problema?
  Ideea era că başbuzucii bolşevici nu erau nuş ce supermani pe care armata română să nu-i fi putut trimite la naiba.
  Dacă au luat bătaie de la nişte voluntari ce crezi că făceau în faţa unei armate române renăscută din propria cenuşă, reorganizată, antrenată si reînarmată?

 25. Lugansk: Teroriștii se omoară între ei, iar presa rusă dă vina pe aviația Kievului
  http://independent.md/foto-lugansk-teroristii-se-omoara-intre-ei-iar-presa-rusa-da-vina-pe-aviatia-kievului/#.U41eiSj4IVR

  17:27: Ministerul de Interne de la Kiev a emis un comunicat prin care confirmă spusele martorilor. Explozia a survenit din cauza rachetei trase spre avion, care și-a schimbat cursul spre aparatul de aer condiționat, transmite Korrespondent.net.

  O situația bizară s-a petrecut în după-amiaza zilei de luni la Lugansk, acolo unde o explozie s-a produs în sediul administrației regionale, ocupat acum de așa-zisa conducere a autoproclamatei ”republici” separatiste.

  Conform martorilor de la fața locului, unul dintre teroriști a încercat să tragă dintr-un lansator de rachete într-un avion al Kievului care survola orașul, însă a nimerit într-un aparat de aer condiționat de la etajul 4 al sediului Consiliului Local din Lugansk, acolo unde separatiștii și-au proclamat sediul ”guvernului”.

  ”Au tras dintr-un lansator de rachete spre un avion, dar au nimerit în clădire, din cauza unei ”momeli de căldură”, a scris pe Twitter un martor. Cauza este că acest tip de rachete ar urmări aparatele care emit căldură, iar aparatul de aer condiționat s-ar fi aflat exact în calea sa.

  Oficialii din conducerea Operațiunii Antiteroriste, citați de Unian, au comentat incidentul, declarând că acesta a fost posibil din cauza ”neprofesionalismului” celor ce s-au folosit de lansatorul de rachete.

  În schimb, în presa rusă se vehiculează cu totul alte scenarii. Astfel, Ria Novosti titrează că, de fapt, în clădire s-ar fi tras dintr-un avion al Kievului. Tot agenția rusească anunță că cel puțin 5 oameni au murit în urma exploziei, nu însă și așa-zisul lider al ”republicii” și nici alți ”membri ai administrației”.

  • @ Marius Zgureanu ….

   nu cred vecine in treaba cu aerul conditionat … :)))

   in primul rind acum e rece si spliterul din casa e dat pe fierbinte deci unitatea de afara e inghetata zdravan pentru ca elimina frigul din casa … plus ca mai e si ventilata unitatea exterioara ca sa nu faca gheata … chestie elementara cunoscuta de cei care instaleaza unitati de aer conditionat …am instalat si eu 🙂

   doar vara emit caldura …cind spliterul din casa e dat pe rece 😉

   probabil pilotii au lansat o racheta … cu citeva minute un avion de vinatoare a survolat zona …sau teroristii si-au tintit propriai cladire de beti ce erau … 😉

  • meseriasii baietii aia. keep up the good work!

 26. http://glasul-moldovei.blogspot.ro/2014/06/lege-impotriva-autonomiei-teritoriale.html

  La Parlament s-a depus un proiect legislativ pentru o lege care interzice autonomia teritoriala. Propunerea legislativa a fost initiata de deputatul PSD Bogdan Diaconu si prevede asa cum a spus si initatorul ei intr-o conferinte de presa : “este interzis orice fel de demers sub formă de mitinguri, manifestaţii publice, dezbateri, iniţiative politice sau civice prin care este susţinută autonomia teritorială sau orice fel de secesionism şi este interzisă afişarea de steaguri, simboluri, însemne, pancarte, bannere sau afişe, indiferent de împrejurare şi circumstanţe, prin care este susţinută autonomia teritorială sau orice fel de secesionism“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *