Un sistem rusesc anti-balistic mai putin cunoscut: A-135

Acest sistem este unul gandit special si doar impotriva rachetelor balistice si este  dislocate in jurul Moscovei si nu numai. A devenit operational in 1995 si este succesorul lui A-35.

A-135 foloseste rachete de foarte mare viteza Gazelle (SH-08/ABM-3), cunoscute in Rusia si ca 53T6. Gazelle sunt rachete cu raza scurta de actiune si aproximativ 68 de bucati sunt operationale in cadrul sistemelor A-136.

Rachetele Gazelle sunt privite de Armata Rusa ca fiind ultima linie de aparare in cazul unui atac nuclear, fiind pregatite sa anihileze focoasele nucleare dupa desprinderea acestora de racheta purtatoare si pantru a face acest lucru racheta poate atinge viteze dincolo de 10 mach, intr-un timp extrem de csurt. De asemenea Gazelle are capacitatea de a executa manevre bruste la viteze foarte mari, fiind special proiectata pentru a suporta forte G mari.

Raza unei rachete este de 80-100 km si modalitatea de a distruge focoasele inamice este tot o explozie nucleara. Racheta are un focos de 10 kt. Acesta ar trebui, teoretic cel putin, sa distruga capetele inamice inainte ca acestea sa loveasca tintele de la sol.

Sistemul A-135 mai are in componenta si o rachete cu raza lunga de actiune, Gorgon, care lucreaza in tandem cu Gazelle, in doua faze: la inceput este lansata Gorgon, pentru a incerca distrugerea capetelor de lupta inamice la o distanta mare, iar mai apoi Gazelle pentru raza scurta.

Desi Rusia a anuntat ca sistemul A-135 nu mai detine focoase nucleare, ci doar explozibili clasici, nu este sigur daca toate rachetele au fost modificate, sau doar cateva.

SUA, pe de alta parte, admite ca A-135 poate fi folositor in cazul unui atac de foarte mica amploare: maximum cateva focoase, dar pretinde ca ca un astfel de sistem nu are nici o relevanta in fata unui atac masiv cu zeci de focoase odata.

Deocamdata A-135 este activ si va fi chiar modernizat de Rusia.

Sursa: russiadefence.net

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=RK6W0OATveQ&w=420&h=315]

Un comentariu:

  1. Interesanta abordare. Cred ca, inarmata cu focos conventional, de fragmentatie, ar putea fi foarte utila si pentru alte tinte aeriene, in special avioane ce zboara la altitudini mari si cu viteze mari… vezi proiectul Aurora, etc.

    Avand insa in vedere numarul mic de exemplare produse, eficienta sistemului este scazuta mai ales in cazul interceptariii in etapa desprinderii focosului de purtatoare, deoarece se stie ca purtatoarele moderne au focoase multiple.

    Iar o explozie nucleara in atmosfera mi se pare chiar ultima solutie, cu risc ridicat de a imbolnavi populatia, chiar daca scapa de focoasele inamice…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *