Unitatea Pentru Integrarea Forțelor NATO (NFIU) – prima structură concretă a Alianței in România

Vizita secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg în România, din data de 2 iulie, a cuprins printre altele și inaugurarea Unitatății pentru Integrarea Forţelor NATO (NFIU) care va funcţiona în incinta Statului Major al Forţelor Terestre.

Alături de Jens Stoltenberg, au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea, ministrul Apărării Naționale  Mircea Duşa, precum şi comandantul adjunct al comandamentului NATO de la Napoli, generalul canadian Michael Day.

Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti este prima din cele şase centre de comandă din statele din flancul estic care va fi funcţională din toamna acestui an, alături de alte cinci centre similare înfiinţate în Bulgaria, Polonia, Estonia, Letonia şi Lituania.

În acest centru vor activa 42 de militari, dintre care 27 vor fi români, iar restul de 15 posturi vor fi ocupate de militari ai aliaţilor din NATO.

După vizitarea sediului, secretarul general al NATO, preşedintele Klaus Iohannis, premierul interimar Gabriel Oprea și ministrul Apărării Naționale, Mircea Duşa au plantat un brad argintiu la intrarea în clădire.

”Bradul este un simbol deosebit deoarece este mereu verde. Acest brad  va creşte pe pământ românesc pentru următoarele generaţii”, a ținut să precizeze oficialul NATO și a asemănat rădăcinile copacului cu relaţia pe care NATO şi România o au de mai bine de zece ani şi care este ”la fel de puternică şi în creştere”.

La rândul său, Iohannis a explicat simbolistica bradului plantat împreună cu Stoltenberg: “Bradul pe care l-am plantat împreună este, într-adevăr, un simbol al trăiniciei şi rezistenţei în faţa circumstanţelor şi dificultăţilor, un simbol al angajamentului solid al României în cadrul NATO şi al NATO faţă de securitatea României”.

După plantarea bradului, oficialii au ţinut discursuri prin care au ținut să sublinieze, în primul rând, importanţa inaugurării acestui centru, dar au fost menţionate şi activităţile de monitorizare a spaţiului aerian, creşterea numărului de vizite şi exerciţii pe teritoriul României, precum şi consolidarea planificării apărării României şi a întregului flanc estic al NATO.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a arătat ”foarte bucuros” că a vizitat Comandamentul împreună cu secretarul general NATO şi a ținut să precizeze că acesta reprezintă prima structură concretă a Alianţei în România.

Iohannis a mai  reamintit că înființarea acestui Comandament nu este primul pas al NATO în România, și a enumerat în acest context operațiunile Alianței de monitorizare a spațiului aerian, cele privind creșterea numărului de nave aliate din Marea Neagră, dar și consolidarea planificării apărării României și a întregului flanc estic al Alianței. Președintele României a mai spus că riscurile care există în Marea Neagră “provin atât din est, cât și din sud”. Klaus Iohannis s-a mai referit în discursul său și la  contribuția Statelor Unite în domeniul apărării autohtone.

Stoltenberg a spus, la rândul său, că prezenţa centrului NATO la Bucureşti dă un semnal clar că ”NATO este aici şi este pregătit să apere România şi să ajute partenerii din est, adică Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, să devină mai puternici”.

La finalul vizitei, oficialii i-au salutat pe militarii dintr-un detaşament al Forţelor Terestre present la activitate şi au schimbat câteva vorbe cu aceștia.

ForTer – Locotenent-colonel Ion Adrian CURIMAN

11 comentarii:

  1. S-a facut pana in prezent vre un anunt referitor la numarul vehiculelor militare grele dislocate in Romania de NATO, precum si ce anume vor disloca aici….precis?

  2. Eu inca astept sa incercam si noi sa intram in eurocorps

  3. eurocorps este un vis urat din mai multe motive si cred ca le-am mai expus aici. Avem Nato este suficient. De altfel cu totii suntem de acord ca nu suntem la punct cu dotarea nici fata de standardele NATO. Cu ce bani s-ar dota si armata ce o sa fie parte a „eurocorps”. Si as mai adauga ca NATO fara SUA este doar o gluma proasta. Europenii se certa mai mereu si isi urmaresc numai interesul personal. Chiar crezi ca daca nu ar fi Statele Unite in alianta in caz de atac (doamne fereste) din partea Rusiei asupra Romaniei, ar interveni cineva? Exemplu franco-britanic din al doilea razboi mondial impotriva nazistilor este destul de elocvent dupa cum si atitudinea Germaniei, Frantei sau chiar Italiei in cazul Ucrainei de azi…. Ucraina pe care sincer nu o iubesc, nu este stat NATO dar care merita o cu totul alta atitudine din partea unor tari „puternice” europene fie si numai pentru faptul de a pastra un tampon intre noi si rusi. Frantei si Germaniei le-a luat peste un an ca sa ajunga la o atitudine cat de cat potrivita, apropiata intereslor NATO. Franta a sperat pana in ultima clipa sa vanda Rusiei cele doua Mistral (si ar fi facut-o fara interventia amerlocilor si englezoilor) iar nemtii si acum ii cam pupa’n fund pe rusi numai sa le tina gazul la un pret scazut… si sa nu-mi spui ca in cazul mai sus mentionat (SUA in afara NATO si atacarea Romaniei cu omuleti verzi) cele doua „super-puteri” ar fi avut o alta atitudine…
    Din pacate asta-i doar realitatea…. era frumos fiecare stat sa fie un „producator de securitate” si toata lumea sa vorbeasca pe acelasi glas dar din nefericire nu-i chiar asa

  4. Off Topic

    „Secretarul de stat în Ministerul Economiei, Comerțului și Turismului, Sorin Encuțescu a primit, în data de 2 iulie a.c., o delegație a Companiei Turkish Aerospace Industries, Inc. (TAI), din care au făcut parte Muammer Akpýnar, vicepreședinte pentru serviciul logistic, și Sadi SAY, lider de program suport logistic.

    La întâlnirea cu oficialii TAI, au participat reprezentanți ai companiilor românești IAR Brașov, AVIOANE Craiova, AEROSTAR Bacău, ROMAERO, precum și ai Organizației Patronale din Industria Aeronautică Română.

    În expunerea sa, vicepreședintele Companiei TAI a subliniat disponibilitatea și posibilitatea acestei companii de a participa la un amplu Program de colaborare și cooperare cu companiile românești din domeniul aeronautic. Parteneriatul ar putea viza activități precum: mentenanță, reparații, training etc.

    Pentru evaluarea capacităților din domeniul industriei aeronautice, stabilirea detaliilor de conlucrare și parteneriat și elaborarea proiectului acordului de cooperare, o echipă de specialiști ai acestei companii se va deplasa in România in perioada imediat următoare.”

    http://www.agerpres.ro/comunicate/2015/07/03/comunicat-de-presa-mect-10-53-30

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *