Uniunea Europeana , criza economica si euro…

Probabil ca muti dintre voi ma vor injura, pentru ca toti am suferit de pe urma crizei, dar aceasta recesiune mondiala a venit ca o manusa pentru crearea, in sfarsit, a unei Uniunii Europene care sa coincida, cat de cat, cu definitia de dictionar a unei uniuni. Pentru ca daca inainte de 2008, incercarile Germaniei de a restructura UE, prin crearea unei politici fiscale comune si unitare, a unor bugete nationale, care sa aiba la baza aceleasi principii macroeconomice, a fost o incercare neagreata de majoritatea tarilor membre, acum lucrurile s-au schimbat.

Si s-au schimbat atat de dramatic, incat nu se mai aude decat vocea Germaniei si Franta care da din cap aprobator. In mod sigur se va crea, in cativa ani, un sistem fiscal unitar si un buget general consolidat al UE, daca-mi permiteti licenta, pentru ca astazi aproape jumatate din tarile membre au nevoie de ajutorul german, iar ceilalti au nevoie ca Germania sa-i ajute pe faliti. Pentru ca altfel ne-a luat dracu pe toti. Cei care discuta despre iesire EURO din scena…nu stiu ce vorbesc. O astfel de catastrofa ar opri orice sansa ca Europa sa devina, sau macar sa-si pastreze locul in lume, economic vorbind.Am depinde prea mult de moneda altora si chiar Germania nu ar putea rezista in viitor singura. UE este o sansa pentru toti, iar eu sunt adeptul acestei idei.

In privinta EURO…este oportunitatea ca Europa sa devina un organism bine articulate, mai eficient si mai puternic. Si asta datorita Germaniei. In mod foarte clar EURO este facut dupa chipul si asemanarea marcii germane, iar BCE este o banca centrala care a adoptat sistemul economic german. In opozitie cu Federal Reserve al SUA, Banca Centrala Europena, nu imprumuta direct guvernele tarilor member, ci numai bancile comerciale, prin cumpararea sau gajare cu titluri de stat.In aceasta ecuatie apare si faptul UE in ansamblul sau nu prea are deficite externe mari, sau nu are deloc.Mentalitatea Germaniei de a avea in permanenta excedente si focusarea sa pe export, face ca suma in moneda europeana disponibila pentru tranzactii intre terti sa fie foarte mica. Intr-unul dintre cei mai prosti ani, deficitul de cont curent al zonei Euro a fost undeva la cateva zeci de miliarde de euro…Foarte putin, pentru a impune euro ca moneda de referinta si tranzactionare international.Pur si simplu nu sunt suficienti euro pe piata!

Statele Unite, in schimb, imediat dupa WW2 au dat drumul la deficit, in sensul ca importa mai mult decat exporta. Astfel mii de miliarde de dolari sunt in afara granitelor SUA, 2/3 din total masa monetara, facilitand astfel capacitatea dolarului de a fi moneda international de schimb.

Asdar principalele cauza pentru care euro nu a devenit  o moneda “mondiala” rezida in insasi politica monetara a BCE, adica a modelului de economie ales,  a modelului german sau renan.

Pe piata mondiala, principalele monede cu care euro ar trebui sa intre in competitie directa sunt dolarul si intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat, Yuan-ul chinezsc.

Dolarul American, are insa in spate aproape 60 de ani de dominatie neintrerupta, pe plan mondial si cateva atuuri greu de doborat! In primul rand forta economiei americane bazata pe cercetare-dezvoltare tehnologica si stiintifica, lider mondial in domeniu. Apoi piata interna, a SUA, este extreme de puternica si adanca. Iar al treilea pilon, faptul ca dolarul este folosit in cvasitotalitatea tranzactilor internationale, mai ales pe piata de materii prime. Probabil ca unii ditre voi au remarcat ca de cate ori creste pretul /baril , la petrol, dolarul scade si …viceversa. Asdar pentru a putea intra in competitie cu dolarul, euro ar avea nevoie de o schimbare de filozofie comerciala, care asa cum arata astazi economia UE nu prea se intrevede…

Yuanul chinezesc sta inca si mai prost ca euro! Conditionat de un curs fix, subevaluat de Banca Centrala a Chinei, pentru facilitarea exporturilor, moneda Chinei are handicapuri prea severe pentru a ameninta suveranitatea dolarului. In primul rand China se dezvolta pe baza exporturilor, deci aceeasi problema ca si euro. Pur si simplu nu sunt suficienti yuani pentru tranzactionare. In al doilea rand, faptul ca economia chineza este o economie controlata si cursul este si el controlat.Practic nici o tara nu va folosi yuanul ca moneda de rezerva, atata timp cat cursul monedei nu este liber pe piata.In al treilea rand economia chineza este una inca aflata in plina dezvoltare si inerent supusa unor riscuri foarte mari. In anul 2010 dezvoltarea PIB-ului chinezesc a avut o importanta component imobiliara. Preturile in industria imobiliara au explodat, iar experienta SUA cu aceasta piata nu face decat sa creasca incertitudinile fata de piata chineza.

Despre rubla chiar nu merita discutat. Rusia are o economie “bananiera”, bazata in proportie de peste80%( ca PIB) pe exportul de materii prime. Banane, scortisoara, petrol, gaze…tot un drac!

Relatia stransa a Rusiei cu Germania da insa fiori, pentru ca o angajare in comun a tehnologiei si finantelor germane, cu resursele Rusiei…poate crea un dezechilibru major in Europa. Poate ca acesta este un raspuns indirect la alegerea strategiaca a Romaniei in a avea o relatie privilegiata, pe linie de aparae, cu Statele Unite…

O analiza mai complete a economiei SUA si a puterii dolarului,aici: http://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/06/26/fenomenul-crizelor-economice-la-fel-de-naturale-ca-si-schimbare-sexului/

 

GeorgeGMT

Un comentariu:

  1. Uitasi sa scrii ca puterea dolarului se bazeaza mai ales pe puterea militara a SUA .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *