US Navy a testat cu succes interceptori antirachetă care vor fi instalaţi în România

Marina americană a testat joi cu succes o nouă actualizare a sistemului de apărare antirachetă AEGIS, distrugând simultan două rachete de croazieră şi o rachetă balistică în largul coastelor Hawaii, anunţă Agenţia pentru Apărare Antirachetă (MDA) din cadrul Departamentului Apărării pe site.

Distrugătorul USS John Paul Jones, cu baza la Pearl Harbor, a interceptat racheta balistică cu o rachetă ghidată de tip SM-3, lansată simultan cu două rachete de tip SM-2 care au interceptate rachetele de croazieră la joasă altitudine, potrivit MDA.

Testul, care a avut loc joi la ora 1.00 GMT (3.00, ora României), a validat sistemul de apărarea antirachetă AEGIS construit de către Lockheed Martin Corp şi două rachete de tip diferit construite de Raytheon Co, precizează aceeaşi sursă.

sm6_test_john_paul_jones

Racheta de tip SM-3 este concepută pentru a distruge rachete balistice în spaţiu, potrivit producătorului Raytheon Co, un contractor al Apărării americane, iar rachetele de tip SM-2 ajută navele să apere spaţiul aerian din zona în care se află.

Testul este a 29-a interceptare efectuată cu succes dintre cele 35 de încercări în cadrul programului AEGIS de când au început testele, în 2002, potrivit Star and Stripes.

Actualizarea urmează să fie instalată la bordul distrugătoarelor americane dotate cu sistemul AEGIS şi face parte din sistemul AEGIS Ashore care urmează să devină operaţional în România.

NATO a inaugurat în octombrie instalaţia de la Deveselu, a cărei misiune este să apere Europa de Sud-Est de atacuri cu rachete balistice. O instalaţie de acelaşi tip urmează să devină operaţională în Polonia în 2018, în vederea apărării Europei de Nord de rachete balistice intercontinentale.

Testul efectuat cu succes are loc în contextul tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia, după anexarea Peninsulei ucrainene Crimeea şi conflictul armat din estul Ucrainei între forţele ucrainene şi separatişti proruşi susţinuţi de ruşi.

Mediafax

 

 

16 comentarii:

  1. http://www.airstrato.com/
    Uitati cateva imagini video, in zbor, cu dronele celor de la ARCA. Ei zic ca pe 25 noiembrie arata tot! 🙂

  2. E bun. Insa , ar trebui sa ne doteze suficient incat sa nu fim simple tinte pentru rusi.

  3. 24 interceptori nu inseamna nimic in fata Rusiei care are 6.000 rachete in dotare. Pur si simplu ne-am desenat o tinta pe spate degeaba si spun degeaba pentru ca se auzea in urma cu cativa ani pe blogurile din Ro ca polonezii ar fi primit 15 miliarde de la americani pentru a gazdui scutul pe teritoriul lor.

    • @ Raptor

      Cand te referi la 6000 de rachete te gandesti la rachete cu focoase nucleare?

      • Ma refer nu doar la cele cu focoase nucleare ci la toate cele pe care le pot trimite asupra noastra, de la rachete de croaziera pana la ICBM si IRBM, iar numarul acestora cu siguranta este mai mare decat 6000.

        • Tu realizezi ca lansarea de rachete nucleare asupra europei dinspre rusia ar insemna sfarsitul omenirii ?

          • Bun, si atunci acest „scut” pentru ce e? pentru Korea de Nord cum au declarat americanii? :))) Pentru Iran care nu are vectori capabili de a atinge SUA? Oricine poate lua un glob pamantesc scolar si o atza si poate vedea ce traiectorii ar avea niste rachete din Iran sau Korea de Nord in drum spre SUA. E clar ca scutul de la Deveselu nu le poate opri chiar de ele ar exista. Nu poate opri nici rachetele rusesti care oricum au MIRV-uri si se pot trage din Extremul Orient sau peste Popul Nord, si atunci care e rolul acestui „scut” care e de fapt o baza de rachete?
            Ghici ghicitoarea mea…

  4. Americanii cunosc foarte bine starea arsenalului balistic rusesc, iar rusii chiar se tem de 24-50 interceptori instalati prin europa de est

  5. Trimit rusii cateva zeci de scuduri si/sau froguri obosite drept momeala iar apoi cateva iskander si au rezolvat problema. Gargara pe care o fac e ca sa obtina ceva la schimb si sa arate norodului ce tare e maica Rusia.

  6. Un Scud sau un Iskander au parametri de zbor total diferiti de un ICBM, asa ca suprasaturarea sistemelor de interceptie US nu poate fi facuta decat cu ICBM-uri.

    • Am inteles, rusii nu au voie sa atace sistemul cu SRBM, numai cu ICBM :)))))))

      • Eu am spus doar ca sistemul aa GLOBAL al US nu poate fi pacalit cu momeli gen Iskander si ca ICBM-urile nu pot fi folosite impotriva unui adversar de aceiasi talie decat toate si o singura data.
        Nu vorbesc de scud si frog deoarece Rusia ar trebui sa le importe pentru a le utiliza.

  7. Rachetele ca rachetele dar Americanosi dezvolta arme cu energie dirijata pt distrugerea rachetelor balistice , deci exista alternativa laser frate laser :))) in curand rachetele balistice nu vor mai insemna nimic , implicit vor fi puteri care nu vor mai insemna nimic si aici ma refer la tarile comuniste

    • Magurele. Nu intamplator UE baga 1 MILIARD de euro int-run super-laser care e strategic pus intre Deveselu si Kogalniceanu…
      Sunt fraieri care inca mai cred ca laserul de la Magurele e pentru dezvoltarea cercetarii romanesti :))))

  8. Au si rusii niste chestii la sertar. Ma distreaza cum ne dam noi cu parerea bazandu-ne doar pe datele oferite de wikipedia sau site-uri de gen. Sincer,cred ca toti au „OZN-urile” lor de care vom afla poate peste 20-25 ani.
    Lasere,plasme,materie-antimaterie,teleportare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *