USS Coronado (LCS 4) si NSM

USS-Coronado-ftworth800

USS Coronado in plan apropiat si USS Fort Worth

Pe 23 septembrie, in largul coastelor californiene, LCS 4 – USS Coronado a lansat pentru prima data o racheta anti-nava  Kongsberg Naval Strike Missile (NSM). Racheta lansata de nava americana a inregistrat o lovitura directa impotriva unei tinte mobile.

Vice-amiralul Thomas Rowden, comandantul fortelor navale de suprafata a declarat:” We are extremely pleased with the outcome of today’s test on board Coronado. We view this successful missile test as a possible future warfighting capability for the LCS program”, marina fiind interesata de crestere puterii de foc pentru aceste nave ca si de sporirea razei de actiune a armamentului de la bord.

Iar NSM-ul pare a fi pe placul americanilor, in cadrul exercitilor navale din Pacific – Rim of the Pacific (Rimpac) – un ofiter amnerican a apreciat ca acest tip de racheta este perfecta pentru ambele clase de nave LCS. Tot cu ocazia exercitilor din Pacific si norvegienii de la bordul fregatei “Fridtjof Nansen” au lansat o racheta NSM cu rezultate foarte bune, racheta lovind tinta cu mare precizie in conditii atmosferice nu tocmai favorabile.

Pentru a lansa racheta NSM la bordul USS Coronado a fost montat provizoriu un lansator pe punte,  si cum navelor din clasa LCS le lipsesc lansatoarele verticale, rachetele anti-nava precum Harpon sau NSM vor folosi lansatoare exterioare pentru cresterea puterii de foc.

lcs_fired_from_lcs4800-300x180

Lansarea rachetei NSM de la bordul LCS 4

NSM este o racheta buna-la-toate, sau daca vreti multi-task, putand fi lansata de pe orice nava de suprafata si putand angaja cam orice tip de tinta, de la nave inamice pana la tinte terestre, vand un foarte inalt grad de versatilitate.

Pana acum Norvegia a integrat acest tip de rachete pe fregatele din clasa Fridtjof Nansen si pe navele de atac rapide  Skjold, in timp ce Polonia a comandat 50 de rachete cu lansare de la sol, polonezii vand deja operationala o baterie de coasta dotata cu 12 rachete inca din iunie 2013 si urmand ca pana in 2016 toate rachetele sa fie livrate.

Naval Strike Missile are o raza de peste 185 de kiliometri si este considerata astazi una dintre cele mai moderne rachete.

Norvegienii mai au in dezvoltare si varianta lansabila din aer – Joint Strike Missile (JSM), racheta care va fi integrata de catre Lockheed Martin pentru F 35, aparatul avand capacitatea sa trasporte in cale interne doua rachete JSM. Raza de actiune a JSM, in functie si de inaltimea de lansare, este de +300km.

Tinand cont atat de NSM cat si JSM este aproape cert faptul ca ambele versiuni vor intra in dotarea US Navy si US Air Forces, testele aratand ca norvegienii au construit o racheta de mare viitor.

 GeorgeGMT

 

 

 

 

40 de comentarii:

  1. Ce frumos zboara ea, manca-o-ar tata!
    Pot sa pun si io una pe Kogalniceanu pana se-ntoarce gesegeu’ de la piata?

    • Iei o poza cu Kogalniceanu, faci un „copy” pe poza din articol, dai „paste” pe cea cu Kogalniceanu si gata, „mission accomplished” 🙂

    • Eroule, iar n-ai treaba bre cu ciolanele lui soacra-ta 🙂 🙂 ?

      Din partea mea poti sa le pui si pe Emil Racoviță…
      Si VLSurile cu Tomahawk tot pe Emil Racoviță.

      Si de cacare Kogalniceanu vorbim bre, de monitoare, de comuna, de aeroport sau de statuia de Koganiceanu din Bucuresti?

      Ca mai amu facui confuzie cu Chipp 🙂
      Tu ai inceput cu monitorul, Chipp vorbea de aeroport samd

      Ce rahat sa faca Kogalnicean cu NSM mah mancatzash, sa traga cu NSM dupa pelicani 🙂 🙂

      NSM ar fi bune pe frecatele alea care or sa mearga la taiat peste 15 ani tot cu un tun chior pe ele. Si pe NPRuri.

      • Gsg9,
        „Si de cacare Kogalniceanu vorbim bre, de monitoare, de comuna, de aeroport sau de statuia de Koganiceanu din Bucuresti?”

        Eu zic sa le punem peste tot, sa impanzim tara cu ele, asa falnice cum sunt 🙂

        • Da bre, tractoare nu prea mai sunt, le instalam pe Logane, care se baga primeste tax credits or something 🙂
          Eroul, manager de proiect pe partea de implementare.
          La achizitii te punem pe matale 🙂

  2. Indienii au reusit sa puna orbiterul pe orbita lui Marte. Componentele sunt in mare parte facute de industria locala… pretul total 78 de milioane de dolari. Orbiterul a costat in jur de 25 de milioane restul fiind alocat pentru lansare si upgrade la infrastructura de lansare. Spre comparatie SUA a trimis un orbiter la un pret de de 671 de milioane. China si Japonia au esuat in misiuni similare India fiind a 4 natiune dupa USA, URSS si UE care a reusit o astfel de misiune.

    http://www.businessinsider.com/how-india-made-their-mars-orbiter-cheap-2014-9#ixzz3EQstyWOa

  3. @Eroule, ai grija cu flexu, sa nu sara scantei pe racheta …
    La noi, se mai da o vopsea pe stixuri….sa dea frumos pe 1 decembrie… ca in rest …
    Stie cineva daca laserul lui Coanda,ala din 68, e bun si impotriva navelor?

  4. Cam cat costa o astfel de racheta si este compatibila cu vreo orice de-a noastra ?

    • 1milion $ NSM, 1,2mil $ JSM. Pentru ce stie sa faca, este foarte avantajoasa ca pret si masa totala (400kg). Nu-mi dau seama la ce te-ai gandit cand ai vorbit despre compatibilitate. Cu sistemele radar de la tarm cred ca poate fi integrata dar trebuie s-o iei cu tot cu lansatoare, bloc de comanda-comunicatii, radar propriu sau s-o integrezi cu un radar multifunctional modern daca vrei s-o pui pe nave.

  5. Eh, Skjold … 🙂

    • Am mai zis eu, cum are Skjoldul spatile alea mari pentru rachete, scoti din fiecare cate-o canistra cu NSM si o inlocuiesti cu 4 canistre cu Python5 (ca poti s-o tragi si „peste umar”), mai inlocuiesti turela de 76mm prova cu una Strales, cu optiune pentru Vulcano, si faci o nava de cade inamicul pe spate. La 270 tone, fuge cu 60 Noduri, lanseaza 6 rachete antinava si are o protectie antiaeriana zdravana plus o turela multifunctionala, performanta, de 76mm.
      Pe asa ceva sa tot dai banul !

  6. NSM este o racheta buna-la-toate, sau daca vreti multi-task, putand fi lansata de pe orice nava de suprafata si putand angaja cam orice tip de tinta, de la nave inamice pana la tinte terestre, vand un foarte inalt grad de versatilitate.

    Naval Strike Missile are o raza de peste 185 de kiliometri si este considerata astazi una dintre cele mai moderne rachete.

    Norvegienii mai au in dezvoltare si varianta lansabila din aer – Joint Strike Missile (JSM), racheta care va fi integrata de catre Lockheed Martin pentru F 35, aparatul avand capacitatea sa trasporte in cale interne doua rachete JSM. Raza de actiune a JSM, in functie si de inaltimea de lansare, este de +300km.

    Versiune lansabila de la sol exista? Ca tot vorbeam acum vreo 2 zile de Smerch killer…si asta chiar ar fi un killer profi.

    • Nu folosesti asa ceva pentru Smerch. E scumpa si e si subsonica. Pentru o reactie rapida ar fi perfecta IMI Extra, 150km raza, viteza undeva spre 4Mach, mai ieftina decat NSM, mai simplu de utilizat.
      E ideala contra Smerch pe care ai nevoie s-o pocnesti inainte sa apuce sa-si termine salva si sa se mute din loc.

  7. „Versiune lansabila de la sol exista? Ca tot vorbeam acum vreo 2 zile de Smerch killer…si asta chiar ar fi un killer profi.”
    Exista si pe camioane si o cumpara polacii.
    Smerch killer – avem LAROmul cumparam Delilah GL. Simplu.
    NSM a antinava si e si prea scumpa sa dai cu ea dupa Smerch.

    • Nu se merita cu Delilah e lenta si nici macar nu e skimmer. Zboara cu 0.3-0.7 Mach la 8500m si de acolo coboara cu 0.85Mach. E ca o gustare pentru Pantsir.
      In plus, are incarcatura de lupta de 30kg adica ori lovesti direct lansatorul ori ai tras-o degeaba.
      Ideala pentru job ar fi IMI Extra datorita timpului mai scurt de lovire a tintei (viteza mult mai mare). In plus, incarcatura de lupta generoasa (120kg) poate consta din submunitii cu care sa acoperi o suprafata mare, cu mai multe sanse de lovire daca Smerch-ul s-a pus in miscare.

      • Delilah e micutza, nu stiu ce o detecta si o lovi Pantsirul.

        30 de kg e arhisuficient pt ca pe asta nu o tragi la hectar, e munitie ghidata cu datalink video, stai dracu cu joystickul si te amuzi, cu asta lovesti fix lansatorul.

        Daca Smerchul s-a pus sau nu in miscare nu are nici o importanta, loveste si tinte in miscare si oricum Smerchul nici nu e nici mic si nu e nici Ferrari.

        Delilah face loitering, adica bantuie pe deasupra zonei tinta si operatorul cauta tinta pe indelete cu input video de la racheta si cand da de el…zbang…

        Ca sa nu fii suparat 🙂 sunt f. bune si Extra contra Smerchului, dar omul a vorbit initial de o racheta ghidata (NSM). Sau combinatii.

        Asa poti sa tragi si cu LORA, ca si aia e foarte rapida si la o termobarica de 500+ kg nu mai conteaza daca Smerchul a apucat sa se miste cateva zeci de m.

        Dar asta e teorie Eroule. Pt romani, varianta de om sarac si econom, merem peste capetele lor cu ciocanele de 3 kile si incepem cu operatorii iara Smerchul poate-l rechizionam si folosim noi…

      • Nu cred ca poti sa iti dai seama ce face 30kile de exploziv. Filari destule sunt pe net cu un Javelin care are doar 8kile incarcatura de lupta…

        • Nu pun la indoiala faptul ca un cap de lupta de 30kg face praf un lansator Smerch.
          Problema este ca Smerch lanseaza salva in 38 secunde si in alte 2 minute a disparut din zona.
          Tu trebuie sa ajungi sub 2 minute sa-l lovesti. Cu o racheta subsonica nu reusesti: ajungi dupa 5 minute cand nu mai este nimeni.
          Cu IMI Extra lovesti sub 2 minute si incarcatura de lupta de 120kg iti permite sa acoperi cu submunitii o suprafata mare lovind mai multe masini in acelasi timp.

          • Bre Eroule 🙂

            Smerchul ala nu se teleporteaza in zona si nu trebuie sa stai pana lanseaza ca atunci e cam tarziu, zic eu.

            Cu cercetarea, dronele, satelitii americani poti si trebuie sa incepi sa-l cauti cand ajunge prin zona si inainte sa lanseze, si le lovesti din timp, nu neaparat dupa ce lanseaza.

            „Cu o racheta subsonica nu reusesti: ajungi dupa 5 minute cand nu mai este nimeni.”
            Presupunand ca lansezi dupa ce ala tras salva, iti tot egzplyk da’ nu pricepi 🙂

            Smerchul cam cate sute de km face in alea 3 minute de fuga?

            Presupunem ca Smerchul zboara cu 60 la ora pe teren accidentat, 1km pe minut, in 3 minute Smerchul zboara in regim hypersonic 3 km de la locul crimei.

            Eh, ti-am mai egzplykat ca Delilah nu e balistica, adica o dai si se descurca ea cum o sti, racheta are datalink video cu elicopterul/avionul/lansatorul si un Gigel cu mana pe joystick cauta Smerchul si de la cateva mii de m altitudine 3 km pe orizontala e nimica, racheta face loitering in zona, il cauta pe faptas, Gigel vede Smerchul si Gigel manevreaza racheta dupa Smerch pa iel pa mortii mamii lui si urmareste video feedul pana il loveste. Ce dreacu bre Eroule, vrei sa-ti desenez 🙂 ?

            Ce explici matale acolo e counter-batery fire, detectezi cu artilery radars de unde s-a comis nelegiuirea si dai repede un reply to sender. Mere si asa, dar asta nu e singura modalitate de abordare. Pt asta stai odata capra, sa lanseze ala, detectezi de unde se trage si tragi dupa el, e o optiune.

            Mai bine nu le lasi sa traga.

            Le cauti cu dronele sau iti spun americanii atarnati de satelit de se uita cu binoclurile in jos pe unde ruleaza Smerchurile si lansezi dupa ele si le lovesti din mars inainte sa se apuce sa se aseze in pozitie de lansare. Adica „vezi bah coloana Smerch in miscare la GPS coordinates”, LAROM sau SOCAT lanseaza Delilah GL/HL inspre zona aia, in 5 minute aia cu Smech nu fac 100 de km, ai cauti si incepe vanatoarea la TV cu josystickul. Nu mai spun ca Delilah se integreaza foarte usor si pe F16 si F16 e o platforma destul de rapida in comparatie cu un Smerch, nu crezi 🙂 ?

            • Situatia de care vorbesti tu este cea ideala, cand le descoperi inainte de a se amplasa pentru a trage asupra trupelor tale. Problema este ca daca au apucat sa deschida focul, o racheta subsonica iti este inutila in timp ce un IMI Extra ii loveste inainte a a apuca sa-si schimbe pozitia.
              Al doilea lucru pe care il omiti este ca vei opera impotriva unui inamic bine dotat in materie de bruiaj al comunicatiilor si radarelor asa ca este posibil sa pierzi controlul rachetei imediat ce intra deasupra teritoriului advers. La fel, e foarte posibil sa pierzi controlul dronelor de observatie.
              Cu Extra, cu ghidaj GPS/INS, ai lansat-o, se duce pe coordonatele stabilite si-si varsa submunitiile acoperind o zona mult mai mare.

            • „Smerchul ala nu se teleporteaza in zona si nu trebuie sa stai pana lanseaza ca atunci e cam tarziu, zic eu.

              Cu cercetarea, dronele, satelitii americani poti si trebuie sa incepi sa-l cauti cand ajunge prin zona si inainte sa lanseze, si le lovesti din timp, nu neaparat dupa ce lanseaza.”

              …depinde de teren! Rusia-i o mare…padure! O padure umeda ca sa spunem adevarul. O patrime din suprafata sa este taigaua si armele rusesti sunt proiectate pentru terenul „de acasa”. Aici nu mai e desertul irakian plat ca-n palma. Unde ( by the way), focul si fumul puturilor de petrol au orbit partial sistemele de ochire. Umiditatea are aceeasi functie de mascare ca si fumul sau focul fata de spectrul infrarosu. Absoarbe caldura!
              …cum descoperi un Topol patruland prin taiga? Cum al opresti sa devina „erect” daca nu stii pe unde patruleaza? Dar un regiment care se deplaseaza prin 1000 km patrati de padure cum al descoperi? Cum descoperi un Smerch care se pregateste de lansare intr-o padure de asemenea dimensiune? Dar o intreaga baterie? Cred cu sinceritate ca in cazul SMERCH-ului ( ca si in cazul altor categorii artileristice) rusii vor lansa primii fara nici o jena si se vor desconspira doar in acel moment. Se pune intrebarea daca mai conteaza asta dupa prima salva..:)
              ..in anii 60’…70′, SUA au periat in lung si-n lat URSS-ul cu U2-uri si sateliti si n-au gasit in taiga nici unul dintre „orasele secrete” in felul asta. Pana la urma CIA a facut-o clasic… cu agenti de informatii infiltrati la Kremlin!
              ..cat despre atacul in mars crezi ca aia-s prosti? De maskirovka ai auzit? :). Apoi Pantsir sau Tunguska pot acoperi din mars o coloana de lansatoare. Ramane totusi intrebarea… Un SMERCH este aprox. identic ca gabarit cu un TOPOL. Si nimeni pe lumea asta nu stie unde sunt TOPOL-urile cand pleaca la exercitii prin taiga…Nici Putin nici Obama nici mama NORAD-urilor. Cu exceptia lui Gherasimov! :). Cum devoalezi in aceste conditii geografice asa ceva inainte de lansare?

  8. nu-mi place NSM , e subsonica, e buna numai pentru tinte nonmilitare, daca ei fac si LRASM la fel subsonic atunci e naspa treaba, contra ursului nu te duci cu asa arme.

  9. am avea nevoie daca ar fi posibil, de o racheta polivalenta si de croaziera si anti-navala, care sa aibe o raza de actiune in jur de 1000 km maxim. polonezii parca deja au comandat cateva sute de Storm Shadow.daca nu, luam separate un tip de croaziera si un tip anti-nava.

    • asta ni se spune de cel putin 2 ani incoace, insa cei care sunt la butoane in Romania se fac ca nu inteleg…

      • Ie-te ce zice Nuland, desi tiparul imi pare mai asemanator Ungariei, la anumite puncte:
        http://www.ziuaveche.ro/revista-presei/revista-presei-victoria-nuland-revine-249122.html/

        „Victoria Nuland revine cu noi declaraţii dure. Cu toate că nu dă numele unei ţări, este clar că e vorba despre România. Victoria Nuland se referă la limbajul dublu al celor care, sub plapuma NATO, dorm bine în timp ce protejează corupţii.
        Revista Presei. Victoria Nuland revine revista presei

        Subsecretarul de stat american se referă, citată de România liberă, cu subiect şi predicat la ceea ce noi numim indolenţa autorităţilor române, ce sfidează pur şi simplu instituţiile anticorupţie: “Avem lideri politici din Europa Centrală care profită de avantajele de membri NATO și UE, găsim liderii din regiune, care par să fi uitat de valorile pe care se bazează aceste instituții. I-am întreba pe acești lideri: Cum putetii să dormiți dumneavoastră sub pătura articolului 5 al NATO în timp ce vorbiți deschis despre «democrație neliberală», teorie împinsă până la ultranaționalism; restricționarea presei libere sau demonizarea societății civile? Aș întreba același lucru despre protejarea oficialilor corupți de la urmărirea penală; ignorarea Parlamentulului când va este convenabil sau protejarea afacerilor murdare care cresc dependența țărilor dumneavostră de o sursă de energie străină, în ciuda politicilor declarat liberale“”

      • Marius eu as vedea lucrurile un pic mai radical.
        Strategia noastra de aparare a fost sa ne slugarim pe langa US sa le satisfacem toate conditiile si pretentiile in speranta ca ne vor apara ei. Probabil ca americanilor le-a convenit prima parte or fi dat si niste garantii dar acum cand ai nostrii bat campii prin tara ca art5 ne apara de orice amenintare probabil simt ca simt ca ai nostrii le-au fortat mana. Asa ca l-au folosit pe Friedman ca vector de opinie pentru a spune public despre ce trebuie sa faca decidentii de la Bucuresti.

      • Rusii sunt niste jigodii nu sunt de incredere niciodata.

      • Doar in ultimele 24 de ore solutia diplomatica ca doar nu exista solutie militara a dus la urmatoarele pierderi teritoriale:
        https://twitter.com/patriot_petya/status/517974120316018688

        Prin incetarea folcului armele grele (cal. +100 si tancurile) au fost retrase la 30km de la punctele care le controlau. Din prostie/tradare/naivitate ucrainienii si-au retras artileria desi erau bombardamente in zona si acum le este usor rus+pro sa atace putinle trupe aflate acolo fara nici un suport.
        OSECE trebuia sa verifice daca si rus+pro si-au retras artileria dar nu a fost lasata.
        Nu cumva si in Cecenia rusii au folosit aceeasi strategie semnand o intelegere ca ambele parti sa nu mai foloseasca armele grele, rebeli le-au predat iar dupa o saptamana au fost atacati cu tot ce aveau rusii?.

        OSCE este o rusine nu si-a indeplinit mai nimic din obligatiile asumate prin incetarea focului, nu drone, refuza sa se deplaseze la punctele unde au loc contruntari motivand ca nu este sigur!!! (pai la ce se astepatau), nu monitorizeaza decat acele sectoare care le permit rusii cand vor sa merga altundeva sunt inampinati cu focuri de arma si pleaca dar nu prea am auzit proteste din partea lor. Au fost suprinse imagini in care observatorii luau in masina soldati rusi+pro si se duceau sa inspecteze poztiile detinute de ucrainienii iar dupa, surpriza, acele pozitii erau bombardate.

        Ca sa stim la ce te poti astepta:
        Presedintele ceh a cerut liderului tatarilor din Crimeea sa accepte anexarea de catre Rusia….

    • Ce spune tipul asta, mai exact ce face el este echivalentul lui Rogozin fara insa sa implice in vre-un fel administratia americana. Mesajele lui sunt cerinte voalate ale conducerii SUA fata de terte state (inclusiv Romania).Probabil ca in urmatorii ani vom vedea alt curs in echiparea armatei romane mai ales ca decidentii nostri stau in ultima vreme cu urechea ciulita spre Washington mai abitir ca inainte. Sau poate nu vom vedea. Acum depinde cum va reactiona conducerea Romaniei la aceste presiuni care au devenit destul de stravezii.Ramane de vazut.Tipul a spus ceva de genul ca „evaluam inca ce fel de forta isi va construi Romania” deci daca se va intreprinde ceva tot dupa dorintele aliatului va fi.Probabil vom asista la inca o schimbare a structurii de forte nu doar a echipamentului. Dar presupun prea multe, asteptam si vedem ce se intampla si ne mai delectam cu pesimismul spumos al GsG-ului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *