Vanzarile de armament in crestere

În contabilitatea firmelor care se ocupă cu producţia şi plasarea armamentului, cifrele strălucesc şi ignoră criza în care se zbate cea mai mare parte a planetei.

Între 2007 şi 2011, cifra de afaceri în lumea comercianţilor de arme a crescut cu 24 de procente, după cum reiese din raportul publicat luni de institutul de cercetare a păcii, SIPRI, din Stockholm. Germania stă deasupra de această medie, cu un plus de 34% acumulat în perioada vizată.

De fapt, Germania ocupă, în prezent, poziţia a treia în lume, interesul pentru tehnologia militară germană (în special submarine şi tancuri) fiind devansat doar de cel pentru ofertele Statelor Unite şi Rusiei. Potrivit Deutsche Welle, principalii beneficiari ai exporturilor federale sunt partenerii europeni – dar şi naţiuni din Asia şi bazinul Oceanului Pacific.

Conform unui bilanţ estimativ emis de Naţiunile Unite, de la începutul, în urmă cu un an, al protestelor din Siria au fost înregistrate circa 8000 de victime. O bună parte dintre acestea au suferit de pe urma arsenalului pus Damascului la dispoziţie de către Rusia. Regimul al-Assad şi-a procurat de la Moscova mai bine de trei sferturi din întreaga tehnică militară achiziţionată în ultimii cinci ani, restul venind din Belarus (17%) şi Iran (5%).

Ignorând apelurile comunităţii internaţionale, cele trei state au permis Siriei o creştere a importurilor de arme cu 580 la sută. Potrivit argumentului Moscovei – care nu doar că s-a opus unui embargou internaţional dar a şi suplimentat stocul de arme livrate sirienilor -, Damascul ar avea nevoie să facă faţă “ameninţărilor externe”. În realitate, tancurile, avioanele de luptă şi rachetele ruseşti importate de sirieni sunt îndreptate împotriva unor inamici interni ai regimului. “Chiar şi sistemele de radar sunt folosite pentru a supraveghea mişcările demonstranţilor“, explică Pieter Wezeman, expert în Orientul Mijlociu la SIPRI.

În urmă cu un an, Rusia susţinea rezoluţia ONU referitoare la interdicţia de survol a Libiei; NATO a interpretat într-o notă mult mai largă acel document, intervenind aerian în beneficiul adversarilor regimului Gaddafi (un regim care dispunea, la acea dată, de arme pe care şi le procurase din Marea Britanie şi Franţa). Un asemenea scenariu pare Moscova a dori să evite, de data aceasta, comentează Wezeman.

Primăvara arabă a demonstrat că armele livrate unor guverne cândva partenere se pot oricând întoarce împotriva civililor din respectivele ţări. Libia a fost un exemplu elocvent, anterior se văzuse asta şi în Bahrein, în Egipt sau Tunisia.

Dar experienţele trăite nu sunt în măsură să schimbe mersul lucrurilor. Egiptul, se arată în raportul SIPRI, primeşte pe mai departe tehnică militară – 125 de tancuri americane M-1A1 se află pe lista de cumpărături a regimului de la Cairo; aceasta, după ce printre tancurile scoase în Piaţa Tahrir, în primăvara trecută, s-au aflat şi maşini de război fabricate în Germania.

În Algeria şi Arabia Saudită nu a izbucnit, încă, revolta populară; dar guvernele de acolo continuă să fie alimentate cu arme. La Alger se achiziţionează tehnologie germană, de exemplu. Iar Arabia Saudită a semnat recent cel mai mare contract din ultimii doi ani, remarcă SIPRI: 84 de avioane de luptă noi şi 70 modernizate pentru care şeicii plătesc Statelor Unite 29 de miliarde de dolari; raportul nu include referiri la posibilul transfer a peste 200 de tancuri Leopard-2, semnat în secret de autorităţile de la Berlin vara trecută şi care, odată dezvăluit, a încins spiritele în spaţiul public federal.

Din nefericire, este de părere Mark Bromley, de la departamentul care se ocupă de analiza exporturilor de armament în cadrul SIPRI, legislaţia europeană impune, la tranzacţiile militare, obţinerea de informaţii despre scopul utilizării arsenalului achiziţionat. “Uniunea Europeană nu se întreabă la ce ar putea fi folosit. Germania este parcă mai prudentă decât partenerii săi”, adaugă Bromley, mai ales atunci când e vorba despre Orientul Mijlociu: “În gândirea germană se strecoară mereu o întrebare legată de implicaţiile pentru Israel ale unui eventual export”.

Ziuaveche

 

Si aici am mai putea adauga:

-India cu mega-contractul pentru Rafale, estimat undeva intre 11 si 20 de miliarde de euro

-inarmarea Chinei, adevarat in mare parte din productia interna, dar vorbim totusi de sume uriase

Iar pana la urma totul este normal. Actuala perioada de criza, nu este una obisnuita, nu avem de a face cu simpla resetare economica a pietelor, o simpla reasezare a capitalului, ci cel mai probabil, avem in fata prima iesire pe scena, in lumina reflectoarelor, a ceea ce numim cu totii: GLOBALIZARE!

Acest efect, devenit acum un scop in sine, poate fi privit si comparat, ca amplitudine a schimbarii, cu caderea Imperiului Roman de Apus. Probabil ca de peste 1500 de ani Europa si intreaga omenire, nu au ami cunoscut o schimbare atat de fundamentala. Problema nostra, fiind in interior, este ca nu vedem imaginea de ansamblu.

Ca si cum am fi in interiorul unui val tsunami, la noi totul pare dezirabil, dar pentru cei de pe tarm vine prapadul. Foamete in Africa, la un nivel nemaivazut din anii „70, scaderea dramatica a fondurilor destinate ajutorarii tarilor sarace, presiunuile enorme puse pe guverne, de reducere a beneficiilor sociale in proprile tari, cresterea saraciei in tarile bogate, si toate acestea cuplate cu modificari in structura balantei puterii mondiale.

Asistam de fapt la o imensa revolutie, la o reasezare dureroasa a polilor puterii in lume, la o migrare fara precedent a capitalului si unor industrii intregi. Iar in acest context prea putini stiu catre ce ne indreptam, sau daca exista un scop, o destinatie finala…

Lumea veche trage sa moara, iar cea noua nu stim cum va arata. O demolare aproape totala a vechii lumii, economice si sociale, o miscare seismica de mare amplitudine, o noua Revolutie Franceza, la fel de sangeroasa si la fel de drastica, doar ca in locul ghilotinei acum se folosesc banii.

In locul armatelor invadatoare avem acum datoriile suverane, cele care gatuiesc si inrobesc natiunile, iar in locul Iacobinilor vine FMI-ul si bancile private, care, la fel ca mai celebrii lor inaintasi, taie in carne vie.

 

Asadar, ca in acest context unii care se simt mai vulnerabili, baga multi bani in armament, nu ar trebui sa ne mire. La ce le-o trebui insa?! Pentru ca istoria ne invata ca in fata unei furtuni care vine din interiorul respectivei tari/societati, gradul de dotare a armatei este cu totul neimportant.

Posibilele probleme, in cazul Arabiei Saudite, nu vin de la un inamic extern, acolo SUA se ocupa sa nu fie cazul, ci din politica interna. Ori la ce ar folosi F-15 sa comabata demonstrantii, sau coruptia din sanul propriei puteri?!

 

Cum sta Romania in acest context global, intr-un viitor articol focusat pe situatia noastra. Dar pana una alta se pare ca in 2012, pentru prima oara din 1989, Romania va devenii exportator net de produse agricole…Un lucru in sfarsit bun!

 

 

22 de comentarii:

  1. Razboiul Mondial Episodul Trei: Intoarcerea. 😉

  2. E ciudat ca vorbesc de vanzarile de M1 Abrams ale SUA catre Egipt, ca apoi sa pomeneasca de masini de lupta germane folosite in reprimarea manifestantilor… Fac confuzie sau ce?

  3. Domle,
    Asta cu ‘primaverili’ arabe, imi permiteti sa fiu mai circumspect…

    Se vazu in Libia cum se interpreteaza o virgula doua in ‘rezolutia’ aia si se dadu cu interdictia aeriana de pe pilonii de acrosare pana-l asasinara pe tanarul ala simpatic si viril, Gaddafi.

    In Egipt se asteapta sa moara Mubarak de inima, eventual un pic ajutat, ca vad ca le e totusi jena si nu se grabesc sa-l spanzure. Oricum, tot militarii-s la putere, s-a inlocuit o dictatura nedemocratica cu o dictatura profund democratica.

    In Siria e razboi civil, alimentat din afara (pe fondul nemultumirilor populatiei, care e masa de manevra, aia care umplu gropile), cu speciali infiltrati in fortele ‘revolutionare’ si lideri politici revolutionari comandati din occident si armament strecurat peste granita, cu propaganda violenta la tembeliziunile occidentale.

    De fapt se lupta Israel + USA + UK + France + Turcia + slugi arabe din Qatar/Arabia Saudita contra Siria + Iran + Rusia. Daca ne uitam cine contra cine ‘discuta’ putem estima finalul…

    Expertul lui peste, Pieter Wezeman, expert(normal ca-i expert) în Orientul Mijlociu, latra si el la rusi ca le dau sirienilor armament si nu mai pica guvernul ala odata. Si rusii sunt complici la crime etc. Nimic surprinzator aici.

    „În Algeria şi Arabia Saudită nu a izbucnit, încă, revolta populară; dar guvernele de acolo continuă să fie alimentate cu arme.”

    Cu armamentul ala nu fac nimic, astea-s noile forme de tribut:

    Pe vremea lui Stefan se dadeau copii si galbeni.
    Acum dam petrolul, gazele, aurul. Parca mai latra americanii din cand in cand sa dam drumul si la adoptiile internationale: „da-ti si copiii bah!”.

    Guvernul saudit TREBUIE sa bage miliardele in industria de armament americana.
    Pt ca daca nu cumpara armamentul, vor incepe revoltele populare si se vor democratiza brusc si aia…

    De aia stau ‘imparatzii’ sauditii linistiti, pt ca fac business.
    Sau asa li se lasa impresia, pt ca daca decide licuriciul, zboara si aia si sunt inlocuiti de alte slugi mai ‘democratice’.

    E la fel ca pe vremea fanariotilor, cand zburau turcii pe unul, il aduceau pe altul, eventual il zburau pe al doilea dupa cateva luni, pt ca nu se descurca, si-l aduceau pe primul inapoi.

    Nimic nou sub soare, doar forma s-a schimbat…

    Lumea se schimba intr-adevar. Cum schimbarile astea nu se pot face in conditii de pace, echilibru, bunastare, pt asta e nevoie de o criza nasoala. Si avem.

    „Cum sta Romania in acest context global”

    Romania sta foarte bine.

    Cum am scris mai sus: petrolul, gazele, aurul sunt date.

    Armata e subdimensionata si dezarmata.

    ‘Servitziili’ sunt supra-populate, dar parca nu se ocupa cu nimic romanesc, probabil se ocupa cu contrabanda de tigari, droguri, prostitutie si armament, shmenurile de campanie electorala etc.

    Industria a fost demolata, importam de la altii.
    Din lipsa de locuri de munca si perspective, romanii au emigrat cu milioanele.

    Tezaurul Romaniei (asta actual, nu ala de la rusi 🙂 ), aurul, nu sta in Romania, sta la Londra
    si in Elvetia, ce sa facem noi cu el, ni-l pastreaza altii. La fel si rezervele valutare.
    Asta ma duce inpoi cu gandul la istorie, cand domnitorul Tarii Romanesti isi tinea copilul la turci, ca garantie.

    Noi avem niste chitante 🙂 🙂 🙂
    Avem chitanta si de la rusi, asa ca putem sa stam linistitzi 🙂

    Avea si Gaddafi bani la ei, dar cum a inceput democratizarea, banii aia au fost blocatzi pt a fi dati ‘poporului’, sa cumpere armanent cu ei de la cine trebuie 🙂

    „Romania va deveni exportator net de produse agricole…Un lucru in sfarsit bun”

    Ca exportam alimente nu-i rau, e trist ca in Romania sunt oameni care se hranesc prost din cauza saraciei, si-s destui. Era bine daca se exportau si mai multe produse industriale.
    Stai asa ca or sa se vanda si terenurile de la anul, si se va exporta cat mai mult, iar proshtii sa se descurce cum pot.

    Gata, v-am delectat destul cu gandirea mea nationalisto-arhaica non television oriented, cu amintirile mele despre istorie, pe care le-am inteles cum m-a dus pe mine mintea, si cu monstrele mele de paranoia 🙂

    Varsta breh…

    Peace 🙂

    • Bre ai mine cel mai mare fan al tau. Ai un mod de a anunta pe cineva ca tocmai i-a murit o ruda…extrem de antrenant. La pompe funebre tre sa lucrezi, ca faceai rudele defunctului sa rada la inmormantare 🙂 🙂 🙂 In rest vorba lui matale: Pis baaaaa aurolacilor si democratie sa fie pe capul vostru si banii pe al nostru!
      PS Pis inseamna Peace scris fonetic! 🙂 , sa nu zici domnia ta ca nu as avea cultura.
      PSS Poate imi dai si mie o adresa de mail functionala, sa-ti zic ceva intre patru ochii.

  4. interesant ca vanzarile de armament ale Suediei au crescut cu 30 la suta in 2011.

    Si spaniolii au crescut, cu navele SH pe care le-au vandut, dar asta e o crestere pe factori unici.

    interesant si ca India e cumparatorul nr. 1, si inca nici n-a apucat sa cumpere Rafale, alea nu sunt incluse.

  5. DOMNULE gsg9 mai uns la inima .VINOVATII PRINCIPALI DE STAREA ACESTEI NATIUNI SUNT SERVICIILE CARE TOTODATA SUNT SI BENEFICIARII ACESTOR VANZARI DE TARA SI BINENTELES NOI CA NE UITAM CA ……LA EI SI LA MARIONETELE LOR DIN FRUNTEA TARII.CEL MAI MULT MA MIRA CUM AI VENEREAZA UNII PE ACESTI VANZATORI,TRDATORI….

  6. SI NICI EXPORTUL DE PRODUSE AGRICOLE NU ESTE MARE LUCRU,SMECHERIA ESTE CA ACESTE PRODUSE SA FIE CONSUMATE DE TURISTII VENITI IN ROMANIA,DE POPULATIE CARE SE UITA LA VITRINE CA LA OPERE DE ARTA…CEI MAI PROSTI SUNTEM

  7. Ce cumpara India ori China este nimic! Vax albina! Stati sa vedeti cand s-o apuca Romanica cea mandra si bogata, condusa de pxxe luminate, bantuita in lung si-n lat de „iexperti” in pritocirea si „ascunderea” banului public, sa cumpere armeeee…Atunci sa vedeti fratilor ce explozie in vanzarile de armament! Cand s-o apuca badita Traian (daca o mai apuca!) sa comande multiroale -bimotoare, nave mandre -misionare, suburi si-alte suruburi, TBT-uri cu duiumul, arme de asalt bengoase, Hawk-uri si-alte Tomahawk-uri; atunci fratiorilor sa va tineti, fiecare de ce ati apuca, fiindca „explozia” nu va intarzia! Rabdare! Rabdareeeeee…ce mai conteaza inca 20 de ani!

    • Breh, 20 de ani trec repede, mai scrii un roman cu muschetari, mai faci niste piscine la tzara etc…

      Pai d’aia i s-o fi aratat pisica lui Traian cu ‘demonstratziili’, ceva de genul:
      domle ne mai aburesti mult ca o sa cumperi F16 alea? ca daca nu, aducem pe altul sa le cumpere 🙂 🙂

      Bine, aici s-a adaugat si talentul incontestabil al lui Traian de a fi insuportabil, de genul „ghici cine pleaca” si cred ca a avut surpriza vietzii lui 🙂

      E trist ca se vor cumpara din afara fara prea multe avantaje pt industria locala.

      Prin alt articol am citit ca s-a lichidat instalatia de pulberi compozite si nu suntem in stare sa facem nici amaratele de proiectile pt LAROM, presa aia de turele s-a dat demult si nu vom mai face nici tancuri… viitorul suna bine…

      • Da bre, mare surpriza a avut cand si-a pus, precum vrajitoarea din basm, intrebarea existentiala: „electorat, electorat, cine-i cel mai tare-n stat?”. Si astia nerecunoscatori pentru noptile nedormite ale ilustrului ganditor bahic, agitat de treburiliii tarii impanata cu patrihoti tricolori -rosii, galbeni, portocalii- i-au raspuns: „tu Traiane barosane, ca ne-ai scos peri albi cu taxe si-alte babaroase”. Recunostinta se va vedea la alegeri!
        Amu altul de-o veni, cu siguranta tot ne v-a minti! Traditia romaneasca nu trebe pierduta, uitata ori ratacita, mai cu seama ca suntem un popor traditionalist prin definitie -„noi pe altii ii ingrasam, nu ne pasa de urmari!”. Presa aia am auzit ca a ajuns in State, consfiintind prietenia romano-americana…

      • ziceau ca vor sa o privatizeze ,ca urmare a restructurarii romarm

  8. Noi suntem nr.1 la exportat „cubanezi”…
    Deci avem si noi un loc bun la exportat ceva 🙂

    • Ehe, frate RoArmyMedia, cubanezii nostrii se exporta singuri! Oriunde si oricand, atata timp cat lumea „civilizata”, europeana, le ofera conditii optime de furaciune si haleala, mersane si jipane, vile si vilisoare, si-un purcoi de euroi. Faptul ca se exporta nu-i problema, da-i dracu’, dar nenorocirea sti care este? Ca „exporturile” se intorc inapoi in RO, prelucrati si evoluati insa, in „zmecheri, patroni, baieti de baieti, manelisti, etc”. Si parca vin mai multi decat „exporta”!!!

      • Corect 🙂
        Parerea mea, daca ar fi armata obligatorie, ar mai aduce ceva educatie prin Romanica noastra, indiferent de etnie, cu „politica”/antrenament gen LE.

        Sa vezi atunci ce le vine mintea la cap cubanezilor, e valabil si pentru destui Romani.

        • Just! Dar irealizabil in conditiile in care Armata nu-i obligatorie. Am avut cubanezi care nu stiau sa scrie ori sa se spele, si-au invatat rapid cu un pic de „ajutor” din partea noastra, iubitorii de etnii colorate. Ba am avut chiar si unguri care la instructie „nem tudom rumanom” -atata stiau, dar au invatat rapid limba romana intr-o singura noapte! Ehei, ce-am putea noi romanii face daca am vrea si-am fi uniti; EDUCATIE,EDUCATIE si IAR EDUCATIE pentru toti neispravitii!

        • E adevarat ca armata conscripta e mai democratica decit cea voluntara dar calitativ o armata de voluntari e ineficienta si neperformanta mai ales acum cint armata e atit de tehnica iar soldati nu mai au o arma , o marmida si o patura . Eu unul cu toate ca nu am avut de ales in ce priveste serviciul militar , cred in cariera militara si sunt pentru armata voluntara si profesionala . Armata noastra voluntara a performat slab atit in razboiul al 2lea cit si in Corea si Vietnam iar pierderile umana au fost enorme . A armata voluntara nu are nici o sansa intrun conflic militar cu o armata profesionala nici atunci cind are superioriatea numerica .

  9. Ciudat. Educatie, educatie si iar educatie suna teribil de leninist. Nu zicea asta : „Invatati , invatati si iar invatati”?(Uchite , uchite i apiati uchite) ?
    Eu n-as prea asculta cu ambele urechi ce spune Wezeman asta. Numele cam suna a cuiva cu perciuni si perciunatii au propriile interese in ceea ce priveste Siria numai daca ne gandim la Golan.

    • educatie in sensul:sa-ti cunosti istoria, sa-ti cunosti poporul,sa fii in stare sa legi doua cuvinte(macar in limba romana),sa fii in stare sa scrii(macar in limba romana).sa cunosti legislatie(elementara-dr constitutional,dr civil,dr penal,dr admin,dr muncii).educatie civica,etc.si pe urma mai vorbim.atata timp cat romanul nu vrea sa invete lucrurile elementare nu va face nimic.si oricum lumea se inarmeaza in draci numa romanica pacifista nu face nica.adica va face in al 12-lea ceas pe bani grei si oricum va fi neperformant.istoria se repeta si numai cine nu are oki sa vaza si sa auda nu va face nimic.aliantele se fac si SE RUP in functie de interese

      • @bogdangeorge. Corect! Ai punctat foarte bine sensul cuvintelor mele.
        @Stu Wilson. Desi n-am nicio legatura cu comunismul si cu atat mai putin cu Lenin, trebuie sa recunosc ca citatul lui mentionat de catre tine, nu suna deloc rau. O natiune fara educatie este usor de manipulat, prostit si amagit. Spre exemplu, desi comentul nu-si are rostul aici, faptul ca ungurii, in numar din ce in ce mai mare, refuza a mai invata limba romana este cumva un motiv de bucurie pentru noi? Faptul ca au un tupeu fantastic (conducatorii lor) sub aripa ocrotitoare a clasei politice romanesti, este cumva pentru noi un motiv de bucurie? Eu, ca roman, peste cativa ani daca merg in Har-Cov, ma intreb daca voi avea cu cine ma intelege. Separatismul unguresc din ce in ce mai fatis, de parca romanii ar fi ciumati si ei elita civilizatiei mondiale, nu v-a aduce nimic bun. Pe ei ii doare cand li se reaminteste istoria (vezi recenta lor indignare cu privire la Baba Novac), fiindca chiar au de ce se rusina!
        Si-apoi fara educatie, cultura si…munca, ramanem unde suntem acum. Astazi, cultura inseamna manele si can-can; istoria este…o rusine; educatia -optionala si in haos; industria -o amintire; armata -putem vorbi despre ea numai la trecut, fiindca viitorul este…incert, etc.

        • Ai dreptate si lozinca lui Lenin e mai actuala ca oricand. Dar educatia e apanajul statului si statul nostru parca face totul ca sa fim o natie de imbecili. Ca sa ne manipuleze ulterior cum vrea el , cand s-or duce pe lumea cealalta generatiile care mai sunt educate. Politica lui se vede in fondurile alocate de guvern pentru educatie. E la mintea cocosului ca nu e o prioritate. Eu cred ca nu e vorba de prioritate ci de premeditare. De o politica antinationala consecventa.

        • @Stu Wilson. Absolut! Atat timp cat suntem condusi de neispraviti, ei insisi niste potlogari corupti si nesimtiti, nu putem vorbi despre politica coerenta, educatie si progres. Au fost rare momentele in istoria noastra cand am avut cu adevarat clasa politica culta, competenta si cu viziune. Insa, atunci cand am avut-o, am realizat ceva cu si in tara asta. Din pacate, nu stiu daca acum, astazi, maine la alegeri, am avea de unde alege! Ai perfecta dreptate si adevarul doare…Ne doare pe noi cei carora ne pasa si incercam prin umilele noastre puteri sa schimbam ceva, si daca nu putem, atunci macar ne mentinem mintea vie si iscoditoare, ca sa nu inghitim cu polonicul toate mizeriile din ziua de astazi, ale unora si ale altora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *