Vehicule Panhard in dotare

France_PVP_2_PANHARD

Din pacate nu stiu cat este veste buna sau dimpotriva subiect de gluma amara. Pe langa o suta si ceva de Humvee, Armata Romana mai detine si cam acelasi numar de vehicule URO Vamtac, folosite atat pentru transportul trupelor cat si pentru genisti.

Nici Humvee nici Vamtac nu au facut obiectul unui contract serios, pe mai multi ani si in cantitati rezonabile, ci au fost cumparate sau primite moca, in numar de cateva zeci odata. Acum, odata cu intrarea in dotarea si a „francezului” Panhard, un Mercedez G class frantuzit, avem trei tipuri diferite de vehicule, si din pacate din fiecare model avem un numar foarte mic.

Despre achizitia de Panhard se zvonea prin targ de ceva vremea, insa luni am avut ocazia sa vad un astfel de vehicul de foarte aproape, avand numere de proba. Nu stiu cate astfel de masini 4×4 vom cumpara, nu stiu nimic despre contract sau pret, etc, va pot spune doar ca desi suntem vai de mama noastra la capitolul dotarii cu masini blindate sau neblindate 4×4, masini care ar trebui sa inlocuiasca ARO-ul, pana acum avem in jur de +200 Humvee si Vamtac, iar de curand si ceva Panhard.

De ce se merge pe aceaste achizitii mozaicate nu-mi pot explica, atata timp cat rolul acestor vehicule este in general acelasi, nefiind cu nimic deosebite unele de altele cu exceptia poate a Vamtacului folosit de EOD, in rest, ori Humvee M1113M1114, ori Vamtac, ori Panhard, tot un drac si atunci de ce vom avea trei modele, basca sutele de ARO care inca mai misca prin garajele Armatei?!

Care este logica unui astfel de program de achizitii?! Sau mai exact, exista o logica in spatele unei astfel de politici?! De ce nu se lanseaza o competitie publica pentru dotarea, in cadrul unui proiect multianual, a Armatei cu cele +2000 de vehicule 4×4, printr-un proces transparent, cu licitatie, cu fabricarea in tara, cu investitii compensatorii?! OK, nu avem bani, dar tot putem cumpara 100-150 de astfel de vehicule pe an, numai ca nu trebuie s-o facem in astfel de cantitati mici si neregulat, pentru ca vom ajunge sa avem o menajerie de vehicule cu costuri foarte mari la capitolul intretinere si care va aduce un cosmar logistic pe capul Armatei.

 

GeorgeGMT 

63 de comentarii:

  1. ai uitat ceva, dau bine la parada 🙂 sa vada lumea ca am cumparat lucruri noi

  2. De mentionat ca aceste vehicule par a fi destinate in special logisticii, tocmai cei care ar trebui sa fie preocupati de diversitatea prea mare a echipamentelor din inzestrare si de asigurarea mentenantei si lanturilor de aprovizionare cu piese de schimb.

    • Ala din poza articolului. Adica tipul ala.

    • ala din a treia poza e chiar frumos…cred ca ar merge pentru niste unitati de cavalerie

      • si din cate am inteles Panhard SPHINX merge ridicat si cu hercules, deci ar merge si in dotarea parasiutistilor…

        • Pai pentru cavalerie il si vor francezii. Usoara that is. Si cum jumatate din cavalerie franceza este si aeropurtata ca de ei au inventat conceptul de Cavalerie Aeriana in Algeria. Dupa cum, zice aici: http://www.military-today.com/apc/panhard_sphinx.htm este facut dupa noua doctrina franceza de cavalerie usoara care zice ca vrem vehicule usoare dar care cara armament puternic. Adica pe romaneste Mic si-al Dracu. Tun de 40 mm ca CV-90 probabil usor de upgradad pentru capacitati AA, 4 rachete AT cu raza lunga de actiune. Va lucra probabil cot la cot (sau umar la umar sau sold la sold daca preferati) cu fratiorul mai mic http://www.military-today.com/apc/panhard_crab.htm care probabil ca va cara dismounts-ii.
          Exceptand senzori si motor cam mai tot de la vehiculul asta putem face si noi in tara. De ce nu investeste armata romana in asa ceva ca sa, cum s-a sugerat intr-un articol aici pe site, echipeze unitati de cavalerie.

          • Salutare. A Folosii PARASUTISTI in diverse moduri de de desantare nu cred ca se poate spune ca e vorba de Cavalerie Aeriana. Caci cam asta au folosit alde fransoa si in Algeria si in Indochina char daca ii mai transportau si desanta u cu elicoptere . Cred ca in Indochina au fost folosite pt prima ooara si cele cu dorua rotoare carora le spuneau „banane zburatoare”. Cat despre conceptul de cavalerie de la noi ca tot se mai aduce in „catare” nu cumva trebuie sa FACEM TOTUL PT A OPTA PT VEHICULE CU CAPACITATI AMFIBII ?!! TINAND CONT DE RELIEFUL TARII NOASTRE.?! Panhardurile alea nu prea au asa ceva.Sanatate si cer senin.

  3. Mașini bune și exagerat de necesare, dar ideea a „n” tipuri diferite – având caracteristici, repere, resurse șamd la fel de diferite e prea subtilă pentru mintea mea.
    Totuși, mă bucur să văd că ați revenit la esența problemei. Departe de mine gândul că o dezbatare serioasă asupra unor categorii de tehnică „grea” ar fi dăunătoare, un exercițiu. Dar abordarea planurilor fanteziste de sute de avioane și tancuri, în condițiile în care armata nu posedă uniforme, arme de asalt, muniție, camioane și alte vehicule auxiliare… e de rău augur pare-mi-se.
    Nu poți utiliza nimic fără logistică, avionul și tancul, deopotrivă, au nevoie de camioane și de oameni. Au nevoie de protecție activă și pasivă, centre de întreținere locală (la nivel de bază/regiment/escadrilă).
    Armata rămână, așa cum e azi, are capacitate operațională scăzută prin degradarea bazei umane și logistice și nu doar a tehnicii. Tehnica e problema următoare.

    În loc să vă plângeți de politicieni, imbecili și cum mai doriți, mergeți să vă plătiți taxele și impozitele în mod corect. Nu mai scuipați pe stradă. Respectați regulile de circulație și de cuviință. Întrețineți cultură și nu subcultură!

    Când ați parcurs toți pașii, adunați-vă și desemnați alți oameni care să vă reprezinte – oameni care să fie o imagine avoastră, așa cum am descris: corecți, civilizați, demni și patrioți.

    Dacă nu doriți complicația schimbării sociale, foarte bine, mulțumiți-vă cu oameni precum Mazăre, Oprescu, Iliescu, Becali și toate orătaniile care este și, implicit, cu armata care este!

    • Eu imi platesc taxele si impozitele in mod corect, nu scuip, respect regulile de circulatie, daca ma trage politistul pe dreapta ii vorbesc cuvincios si respectos si-mi recunosc greseala, motiv pentru care n-am luat nicio amenda nesimitita, asa ca conform definitie tale intretin cultura.
      Daca-i pe asa atunci te intreb respectuos: imi dai voie sa-i bag in pizda mami lor pe politicienii romani, care cumpara avione SH din Portugalia si isi baga picioarele in industria si cercetarea romaneasca, amenintandu-mi astfel locul de munca? Sau ar trebui sa le mananc cacatul si sa le mai cer si o a doua portie.
      Si apropo in enumerarea din ultimul paragraf l-ai uitat tocmai pe domnul presedinte (actual) care este tocmai exponentul subculturii prin limbajul de mahala pe care il adopta in discursul politic. „Mai animalule” lui Iiescu nici nu se compara cu „Tiganca ” lui „imputita”, Sova care face centura etc. etc.

      • dArhangel-
        Cinste ție.
        Nu am amintit mulți exponenți vajnici… neesențial în discuție.
        Din partea mea bagă-i și trimite-i unde dorești, e o țară liberă doar. Ideea e că trebuie gândit și acționat în sensul creării valorii – în societate, ca și în armată sau invers. Nu fac cultul unor oameni pe care un îi respect, însă respect ideea guvernării politice – una care reflectă societatea.
        Nu acuz pe nimeni individual, însă îmi e clar că „ei sunem noi” fără a fi eu sau tu.
        Nu poți crea valoare fără fundament, iar fundamentele sunt proritatea în orice evoluție.

        • @ Flogger

          „Ideea e că trebuie gândit și acționat în sensul creării valorii – în societate, ca și în armată sau invers.”

          Va salut Onorabile Domn „Flogger”! 🙂 Sunt intru totul de acord cu ideea Dvs insa, din (multe) pacate, cei care ar fi putut crea o noua sotzietate bazata pe alte printzipii decat cele anterioare anului `89, nu prea s-au implicat in mod constant si profesionist. Mai mult decat atat, intr-un final au sfarsit prin a accepta functii in diverse institute, institutii, ministere sau comisii……….Au avut si ei pretul lor 🙁
          Mult mai rea decat bata minerului sau flegma pensionarului a fost acceptarea tacita a remunaratiei (dupa buget, bineinteles) de catre „creierele” natiei asteia…..
          „Unde nu-i cap, vai de picioare!” 😉

          P.S.

          Inca va mai astept la Bv pentru a ne bericiza sau vinifiza papilele gustative si a dezbate cate-n luna si-n stele 🙂

    • @Flogger
      ” Foaie verde si-o lalea
      Fie painea cat de rea
      Chiar aici in tara ta
      Tot ti-o fura cineva ”
      Cam asa cantau cei de la Spitalul de urgenta .Prima parte e clara : nu mai sunt bani de supt la buget , imprumuturi de impartit nu mai primim , platiti-va impozitele . Bugetarii trebuie sa traiasca si ei , nu ?
      In ceea ce ma priveste pe mine eu mi le-am platit . Pensionarii le-au platit inaintea mea Simbriasii la privat si ei, in masura in care plateste patronul CAS-ul . Bun.
      Ramane sa mai plateasca deci micii intreprinzatori , care in general fac afaceri cu onor primaria .
      Cu schimbarea mai complicat : am schimbat o data in ´89 , cu „romani veniti cu noi „, ole-ole ” si o rafala de pistol-mitraliera la Targoviste , am mai schimbat o data in ´96 cand a luat puterea cine trebuia sa o ia de fapt si sa ruineze tara . Era sa mai schimbam de 3 ori , o data cu marsul minerilor lui Miron Cosma , alta cu candidatura lui Vadim si ultima anul trecut cu referendumul . Acestea sunt singurele cazuri cand s-a schimbat ceva , sau putea sa mai schimbe cineva ceva . In bine sau in rau, nu stiu .Adica stim cu totii .
      Dupa cum am vazut in cele 3 ” tentative de schimbare ” sa fie cam greu cu schimbarea Flogger cand o sa inceapa sa latre cateii dinlauntru si dulaii de afara . Ai uitat de anul trecut, nu ?
      Sau chemam armata sa faca ordine , dictatura militara cum cer unii pe forumuri ? Ma indoiesc ca sutele de generali si miile de colonei se vor jertfi pentru Romania , fie si politic ,am o senzatie de ” deja vu ” …
      De ce nu schimbi tu Romania ? Fa primul pas: nu scuipa pe strada si nici pe forum .In zilele acestea , totusi, cineva incearca sa schimbe ceva , in strada .

      Apropo , cand cu marsul minerilor lui Cozma , dupa ce jandarii mancasera bataie la Costesti ,in seara decretarii legii martiale care nu a fost decretata , Patria mama si-a adus aminte de rezervistul Nicusor si a trimas soldatul de la unitate cu un ordin de verificare , sa vada daca ma mai aflu in Rromanica si , in general , daca mai sunt apt sa port ranita in spate, . Just in case . In caz de ” wind of change „

      • nicule dragă-
        Cred că tura asta suntem în acord… în mare. Nu știu la ce te rerefi legat de vara trecută – domnia mea a scris atunci ceea ce a crezut de bun simț – s-a văzut apoi că era corect.
        Dacă ne-am contrat în trecut nu înseamnă că trebuie să mă dușmănești, sau cum?
        De scuipat nu scuip, așa am fost învățat și instruit. Pe forumul vost– cred că nici atât, dar poate ar trebui să explicitezi.
        Ai mai aruncat tu idei cum că ți-am hăcuit emailu… și alte marmote.
        Ne-am clarificat dară sau vrei să ne contrăm așa de plictis?

        Ref. la schimbatul țării, cred că nu e cazul să ascult morală… am făcut ce am putut, am schimbat cât am putut. Mi-am făcut datoria și o voi face.
        Investesc în România și cred în potențialul ei. Pe de altă parte, de mulți ani, prin liceu, m-am convins asupra diferenței între potențial și realitate. Realitatea contează la orice moment dat, iar potențialul îți dă o limită – limită posibilă care nu înseamnă că ceea ce se întâmplă în acel moment atinge limita.

        Cu schimbările succesive, nu sunt la fel de sigur ca matale. Mai degrabă cred că au fost în contratimp ce ceea ce ar fi trebuit. Retrospectiv lucrurile arată total diferit, nu? Legat de „revoluție” și scopurile acesteia, nu are sens să discutăm, cred.

      • * pe unii ” jocurile ” astea ii pot lasa fara serviciu …..
        http://www.gandul.info/stiri/rezervistii-au-fost-chemati-trei-zile-la-unitatile-militare-pentru-activitati-de-pregatire-11392776
        (misto sa fi interlop indatoriri zero , drepturi fara numar ! )

  4. http://observator.tv/social/tanc-implicat-intrun-accident-pe-autostrada-soarelui-109545.html

    „Iar lovitura nu a provocat vreo defectiune tancului” :)))))
    Lasa soferu’……..

    • 🙂 „..camionul MApN care transporta în Capitală un tanc, pentru o expoziţie de echipament militar, a fost acroşat din spate de un tir încărcat cu frigidere..”

      Dcpa punem niste roti pe frigiderele alea, le putem transforma in buncare antiatomice mobile cum am vazut eu in „Indiana Jones 4”?

  5. Offtopic: se pare ca tancul ‘care este’ de prezentat la ‘expozitie’ a fost atacat!!!

    http://www.gandul.info/stiri/camion-al-mapn-care-transporta-un-tanc-lovit-de-un-tir-pe-autostrada-soarelui-11391155

    Cu mobilizarea asta, toate incep sa se lege 🙂
    Era sa ramanem fara batalioanele de tancuri, pfui…

  6. Nu stiam ca avem cam 100 de Humvee si 100 de Vamtac, traiam cu impresia ca sunt maxim 48 de Humvee si 24 de URO. Dar chiar si-asa… nu vad sensul sa avem 4 autoturisme de teren la un necesar de 1 000 – 2 000 de vehicule, e un cosmar. Nu stiu cine naiba ia deciziile astea si pe ce criterii.

    Singura varianta acceptabila ar fi fost daca s-ar fi decis producerea in tara a unui autoturism de teren nou, eventual cu Renault, iar in cazul ala pana ce ar trece 5-10 ani sa intre in dotare vreo mie de vehicule noi construite am fi avut intr-adevar 4 modele, pe urma am fi ramas cu 3 (noul vehicul, Humvee, URO).

    Dar sa tot cumperi cate 24 odata la cativa ani, din tipuri diferite, e un cosmar logistic. Acum mai urmeaza sa mai cumpere vreo 12 MOWAG Eagle, vreo 48 de Mercedes-uri si tabloul e complet. Imi aduc aminte de armata romana la inceperea celui de-al doilea razboi mondial, salata de fructe de nimic pe langa ce dotare avea atunci. Cam intr-acolo ne indreptam.

    PS: GeorgeGMT, imi trimiti chestia aia?

  7. @sorin2 „nu vad sensul sa avem 4 autoturisme de teren”
    Sorine, ce sensuri nu vezi matale bre 🙂
    Las ca mai cumpara ‘baetii’ inca 24 de Mercedesuri si 24 de Eagle si vreo 12 Iveco. Daca la 4 autoturisme de teren nu vezi sensul, la 6-8 tipuri sigur o sa-l vezi 🙂

    „Nu stiu cine naiba ia deciziile astea si pe ce criterii.”
    Ia ghici 🙂

    „Singura varianta acceptabila ar fi fost daca s-ar fi decis producerea in tara a unui autoturism de teren nou”
    Whoaaa…no offense, da’ zau ca matale esti cu capu’ azi 🙂
    Cum adecatelea ‘producerea in tara’…what have you been smoking lately 🙂
    Nu bre, in tara numai chestii de slaba calitate se produc, iti explica Stelian, asa ca importul e singura solutie (in afara de inca o revolutie 🙂 )

    Deci sa fie de import si cat mai variate. Serii multe si mici.

    ” intr-acolo ne indreptam.”
    Si aici gresesti fatalmente fatalic falic 🙂
    Ca-n bancurile alea cu radio Erevan cu ‘e adevarat ca’.
    E adevarat ca nu intr-acolo ne indreptam ‘ci anume’ acolo suntem deja 🙂

    • Pe mine ma afecteaza deja cianurile de la Rosia, asta e adevarul 😛

      • Sa intelegem ca viata ta sexuala s-a imbunatatit semnificativ?

        Glumesc, apropo de declaratia primarului din Certej…(„Peştii cu cianură îmbunătăţesc viaţa SEXUALĂ!”. )

        Nu stiu daca sa radem sau sa plangem.

  8. Asta scrie pe wiki.
    La Roumanie est le troisième client à l’exportation avec 15 PVP commandés durant le deuxième semestre 2012.

  9. 15 masini 🙂 😉 😉 )))))) Da ce putem noi face cu cinspe scule dalea?!

  10. E posibil sa le facem in tara astea, humvee-urile le am luat aproape gratis, o parte au fost si donate. URO si acolo a fost o intelegere politica. Panhard este singura optiune valabila, unde ne putem alege si cu un offset. Avem doar 15, momentan sunt pentru teste mai mult, daca se va dovedi viabila optiunea, e cam singura unde putem cere off-set si fabricatie in tara!

    • Numa’ ca Panhard astea’s cam mici si neincapatoare, comparate cu Humvee/Vamtac sau cu altele mai noi, care duc de la 5 la 10 militari… poate utile mai mult ca masina de ordonanta… Fiind mici, si cam greu cu blindarea mai consistenta si turele RWS pe ele sau sisteme AA/AT. Daca se chinuie putin ar intra unele sisteme.

      • Daia e bine sa avem cat mai multe tipuri (Humvee, Vamtac…) pentru ca fiecare are rostul ei. Pentru a inlocui ARO sunt perfecte Panhard, parerea mea. Nu sunt partizanul de a avea un singur tip de… in numar mare.

        • Bai Ionute tu, frate chiar habarnuai ce vorbesti! Ia poveste-ne matale care este diferenta intre un Humvee, URO Vamtac si un Panhard?! Cum servesc ele unor scopuri tactice diferite, atat de secrete si obscure ca nici unul de pe blog nu reusim sa le deslusim?!
          Tu vrei cate mai multe modele?! Pai my brother, cu toata prietenia, spui niste tampenii mult mai mari decat ar putea sa spuna unul cu 12 clase macar… Tu chiar nu sti despre ce vorbim noi aici, dar dupa atatea luni ar fi trebuit sa te prinzi, sau sa ai asa, macar o banuiala, ca unii dintre noi chiar stiu diferenta dintre un vehicul tactic usor si unul de cercetare. 🙂 😉 )))))))))))))
          Astfel nu te-ai mai face de ras intr-un mod repetat si de loc hazliu pana la urma.
          Cu toata amicitia iti urez o cariera cat mai lunga si plina de realizari, dar pe alte bloguri si portale! Du-te frate si innebuneste-i pe altii, ca noi pe aici ne-am ispasit deja pacatele!
          Pa, pusi si un spam cat mai placut!

  11. Modelu’ respectiv pare si instabil….mic si nefolositor….

  12. poate o parte le asambleaza la Mezel pt. inceput,dupa care le produc acolo. nu se vorbea de o firma franceza care va colabora cu Mizilul?

  13. Panhard CRAB ce avea?

    http://www.youtube.com/watch?v=POEU0gchYIM

    Retrasati mintali, spagari de cacat astia cu achizitiile…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *