Zuhai airshow

j-31_800-300x179

La targul aeronautic care se va deschide in noiembrie in China vor fi surprize frumoase pentru toata lumea.

Astfel este de asteptat sa fie expus avionul greu de transport Y-20 Xian, dar si mai important, este asteptata prima aparitie in public a avionului multirol J – 31. China International Aviation & Aerospace Exhibition din Zuhai va fi locul unde avionul stealth chinezesc, destinat deocamdata doar exportului, va zbura pentru prima oara in fata publicului, iar zborul este sigur, atat timp cat a fost anuntat pe canale oficiale.

Shenyang J-31 se afla acum inca in faza de prototip, asteptandu-se ca primul avion de serie sa vada lumina zilei cam in cinci ani. Aparatul, mai mic si mai usor decat J 20, este gandit ca aparat multirol cu baza la sol, insa exista speculatii, mai ales datorita dimensiunilor mai mici, ca in viitor am putea sa vedem si o varianta navalizata a J 31 zburand de pe noile portavioane chineze, desi –stim deja – s-a anuntat ca va exista  o varianta navalizata a lui J 20.

Y-20-

Desi poate parea un avion de generatia a V-a, chinezii il declara unul de generatia 4++ si probabil ca stiu ce vorbesc, atat timp cat avionica si sistemele de la bord sunt similare ca performante unui avion 4++. In prezent aparatul foloseste motoare rusesti RD 93, dar se asteapta ca in fazele ulterioare de dezvoltare sa fie folosite motoare chinezesti WS- 13A, care i-ar asigura un plus de putere de pana la 20%.

Pe langa cele doua avioane mentionate mai sus – Y 20 si J 31 – la Zuhai vom putea vedea evoluand in zbor si noul J-10B, avion deja operational in cadrul fortelor aeriene. Un alt exponat va fi J-15  “Fei Sha” (Flying Shark), destinat exclusiv uzului pe portavioane, ruda destul de apropiata cu Suhoiul 33 rusesc.

Ca avion multirol bi-motor, chinezii vor aduce la expozitie Shenyang J-16, varianta modernizata a J 11, copie la randul lui a Suhoi 30. J 16 are in dotare un radar AESA si dispune de o avionica si sisteme de armament special gandite pentru lupta BVR, primele avioane J 16 intrand in serviciul operational in luna mai a acestui an.

j16_725

J 16

Haios a fost cand in 2012 am primit o invitatie pentru a particpa la China International Aviation & Aerospace Exhibition. Evident am multumit frumos si am explicat ca un drum dus-intors Ro-China este destul de mult peste posibilitatile mele financiare J . Anul acesta n-am mai primit invitatie…

GeorgeGMT

14 comentarii:

  1. Chitrosi chinezii astia. Puteau sa dea si ei un bilet dus-intors ……….

  2. Pai anul asta cred ca i-or dat biletu’ lu ponta …un ”pisic ” [vorba aia ]

  3. http://adevarul.ro/international/europa/rusia-simulat-atac-danemarcei-1_545790c90d133766a87f00f6/index.html
    Din cenaclul…altii la fel de prosti ca noi, danezii nu cred ca Rusia ii poate ataca, desi Ivanii au simulat un atatc direct, in iunie, cu avioane innarmate pana in dinti, asupra unei insule daneze, in timp ce acolo se tinea un congres cu peste 9000 de participanti la o intrunire politica. Ha!

    • @ciprian daca ar fi avut ucraina 4 focoase nucleare nu se mai intampla chestia asta…sau daca ar fi fost pe punctul sa obtina macar un focos nuclear, atunci ar fi fost violati de rusi cu acordul americanilor…nu cred eu ca atunci cand au cedat armele nucleare au mai pastrat ceva

  4. Incetati odata. Credeti ca Nato se sperie de 3 bombardiere din ’56 si 10 su-27 ? Intr-o confruntare reala rusii nu au cum sa invinga Us. Tot ce pot face este sa se apere. Us ii folosesc pe post de sperietoare pentru a isi justifica bugetul alocat armatei care este URIAS !!! 690 miliarde $ fata de 80 miliarde alocate anual de Rusia,la un teritoriu mult mai mare…. Cine se pricepe la strategie stie clar cine este agresorul aici. Cu o aviatie si marina infinit mai puternica decat a Rusiei ,Us este clar actorul ofensiv care detine cea mai puternica si ofensiva armata din toata istoria omenirii. Cu un numar urias de submarine,portavioane,avioane,distrugatoare si cu un timp de interventie la nivel global as spune ridicol de mic (sub 24h) Us este Goliat ,nu Rusia.

    • *Rosu*
      Stai linistit frate, totul e doar…. propaganda si jocuri de -a pornirea radarelor, spargerea codurilor la coputere , fixarea timpului de reactie si…. desigur antrenamentul echipajelor…., si chestiile astea au fost tottimpul, e ca doar presa trambiteaza mai tare uneori, in dependenta de care parte a creierului trebuie „spalata” 🙂

    • Pai nu de bombardierele din anii 50-60 le e frica celor din NATO ci de ceea ce pot azvirli aceste bombardiere.
      Rachete de croaziera cu capacitati nucleare cu raza de actiune cuprinse intre 2500 si 3000 de km.
      Intr-o confruntare reala nici americanii nu au cum sa invinga,fiindca totul se va transforma intr-un holocaust nuclear.
      Degeaba are SUA un buget de 690 de Miliarde daca jumatate sau mai mult din buget merge pe personalul militar.Fara sa punem la socoteala ca orice aparat militar american costa de la doua la trei ori mai mult decit echivalentul lui rusesc.
      Chiar si in timpul razboiului rece doctrina URSS era de riposta spre deosebire de cea a NATO de first strike,asa ca nici acuma Rusia nu va fi prima care sa atace.
      Doctrina noua a Rusiei,cea din 2010 spune ca vor retalia nuclear doar in cazul in care vor fi atacati.
      Iarasi nu inteleg ce ar putea face portavioanele,sau navele de suprafata impotriva Rusiei.
      Chiar credeti ca s-ar putea apropia de teritoriul rus pe mare ?
      Apararea antiaeriana si antiracheta ruseasca asa cum se prezinta astazi ar nega orice incercare de lovituri aeriene,iar aviatia rusa s-ar ocupa de restul.
      La fel apararea de coasta ruseasca este formidabila prin rachetele anti-nava Klub 3M 54.

  5. Daca tot suntem prin aer: contra unei drone a obeservatorilor OSCE din Ucraina s-au folosit aparate de bruiaj ale semnalelor inclusiv cel GPS dar drona a reusit sa revina „acasa”. Dupa, zona care o observa a fost atacata de rus+pro.

  6. Ce s-ar mai zgaria pe ochi americanii daca ne-am trage o escadrila-doua de J31…
    Nu cred ca nu ne-ar vinde chinezoii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *