Articolul de seara – MApN face licitaţie pentru cumpărarea de torpile uşoare antisubmarine

Ministerul Apărării Naţionale intenţionează să cumpere prin intermediul CN Romtehnica SA Bucureşti 18 torpile uşoare antisubmarin, cu o valoare estimată de aproape 55 de milioane de lei, fără TVA. Potrivit anunţului pentru licitaţie publicat pe SEAP, sursele de finanţare ale contractului de furnizare care urmează să fie atribuit sunt surse bugetare şi venituri proprii.

images

Valoarea estimată a acestei achiziţii este de 54.854.546 lei fără TVA. Procedura de achiziţie – licitaţie restrânsă – se va desfăşura în două etape: calificarea şi selectarea candidaţilor şi evaluarea ofertelor depuse de aceştia. Data limită pentru depunerea candidaturilor este 9 septembrie.

Achiziţia torpilelor se va face printr-un acord cadru valabil 36 de luni de la semnare.

Sursa: Mediafax.ro, cu multumiri colegului Volk pentru semnalare

 

Cel mai probabil, fiind vorba de torpile AS, aceste vor echipa, in sfarsit, elicopterele Puma Naval, ca tot le-au cumparat si sonare. O alta varianta ar putea fi inlocuirea torpilelor de pe fregatele Type 22, acestea sosind din UK cu cateva mini-torpile StingRay.

Daca ar fi sa cumparam torpile pentru elicoptere caracteristicile StingRay ne-ar putea ajuta sa ne facem o idee despre ce vom achizitiona, astfel:

Sting Ray: viteza- -45Mm, masa -267kg, un Puma ar putea zbura cu doua bucati, focos – 45kg, autoghidare prin sonar activ/pasiv, raza 8/11km, adancimea maxima – 800 metri.

 

48 de comentarii:

  1. Parca au luat 18 Stingray in uz dar revitalizate pt copaile T22. Nu prea vad rostul sa le inlocuiasca.

    • Pai poate s-au dus dracului 🙂 ! Doar la noi tehnica de lupta rezista juma’ de secol nemodernizata/revitalizata. Torpilele alea englezesti n-or fi la fel de „fiablie” precum nemuritoarele noastre rachete Styx.
      Adica nu le-o fi spus nimeni ca odata cu cetatenia romana au devenit si nemuritoare…Chestie de decalaj cultural si or fi dat ortu’ popii!

  2. Sa calculam babeste:
    18 torpile si cu celelalte 18 de pe fregate fac 36 bucati, impartit la 2 nave inseamna 18 bucati de fiecare sau trei incarcari complete (6 lanstorpile / fregata).
    18 torpile impartit la 3 Puma Naval = 6 torpile / helicopter. Adica 3 incarcari complete pentru fiecare. pare la fel de plauzibil.
    Acum, 55 milioane lei inseamna cca 16,5-17 milioane de $ si se cam pupa cu pretul unitar (1milion $ bucata) pentru Sting Ray, MU90 si altele. Sper sa se lipeasca de MU-90, mi se par cele mai reusite.

    • Eroule, or sa fie cel putin 4 Pume Naval, ca au mai comandat unul si probabil se lucra la el acuma.

      • Ma bucur ca au mai comandat un Puma Naval dar asta nu inseamna ca le vor face pe toate antisubmarin. Mai au nevoie si pentru transport desant search & rescue si mai stiu eu ce. Ideea ar fi sa le faca in asa fel incat sa le poata scimba rapid destinatia in functie de necesitati.

  3. Si pentru exercitii cate folosesc?

    Sau cate le raman de lupta? Ciudata achiztie, la numar f. mic de bucati ! Care-i faza din spate, ca nu ma prind…

  4. Sper sa nu faca si la rachete asa!

    Seamana mai mult cu cumpararea unui lot de evaluare, insa cererea nu e formulata astfel.

  5. Interesanta achizitia 🙂
    Dupa ce au mai comandat un Puma Naval, dupa ce instaleaza sonare pe ele, acum cumpara si torpile antisubmarin.

    Se intampla ceva interesant, hauiliu mancatzash, se inarmeaza Romania 🙂
    Interesant zic de ce, ca noi ne pregatim sa dam cu 32 de torpile in singurul sujimarin sovietic de la MN.

    In timp ce toata flota noastra n-are rachete si n-avem nici rachete de coasta iar rusii au destule fregate si corvete purtatoare de rachete plus magaiaoa aia mare Moskva.

    Asa ca nu ma prinz io in prostia mea care-i baiul cu agitatia asta antisubmarina la romani…in loc sa ne pregatim sa ne aparam de multele copai lansatoare de rachete ne agitam sa le scufundam singurul sujimarin….

    Ne-a cerut NATO noua capacitati ASW la Marea Neagra? Ca nu se apucau astia sa de capul lor si fix pe directia asta.

    • 36 de torpile vroiam sa zic 🙂

      • @gsg9 cum ziceam… orice achizitie buna, tot gasiti cate ceva de comentat! Nu conteaza ce tehnica, conteaza ca se cumpara. Dar cum unii sunt doar sa critici stiu, pentru ca sunt ne-satisfacuti de nimic….

        • @R.I
          Conteaza ai ce tehnica cumparam,mai les la noi unde achizitiile sunt subfinantate. in cazul de fata cred ca torpilele sunt pentru Pume, altfel nu ar avea sens sa le cumperi pentru un submarin care nu stii daca poate fi revitalizat
          . cred ca nu ar atrica ai cev rachete anti mava mai noi pt.fregate si eventual pt F16 alea…

          • Torpilele usoare sunt de 324mm iar submarinul foloseste de 533mm. Mi-e greu sa cred ca, dupa ce n-au bagat bani sa-i ia baterii, se vor apuca sa-i modifice lanstorpilele pentru a folosi 324mm, desi nu e imposibil tehnic.
            Oricum, in variantele SF, in care aveam si bani si cojones, se discuta de modernizarea submarinului pentru a lansa rachete (si Harpoon si Tomahawk au variante care pot fi lansate din tuburi de 533mm), dar astea erau demuuuult….

        • @Robert Ionut

          Nu inteleg de ce bati campii daca nu intelegi ce am vrut sa scriu in comentariu.
          Unde ti se pare tie ca ‘critic’.

          Ma bucur ca inarmeaza Pumele cu torpile ASW, daca asta vor sa faca.
          In general ma bucur de orice achizitie de rahat pe care o mai fac, ca e mai bine decat nimic.
          Asta nu inseamna ca nu avem voie sa „gasim cate ceva de comentat”.

          Ca pt asta e blogul.

          Ne dati voie sa comentam ceva domnu Robert Ionut?

          Am spus ca mi se pare ciudat accentul pus pe directia asta antisubmarina, atat timp cat rusii au un singur Kilo la MN. Aveam deja 2 fregate Type22 de la mama lor specializate pe antisubmarin cu 18 Stingray cumparate.
          Si mai aveam Tetalurile si Marasestiul cu torpilele alea vechi si RBU.

          Asa ca intrebarea mea era de ce s-a preferat sa se puna accentul pe directia asta, antisubmarin, cand toata flota militara n-are rachete moderne si rusii au la MN un crucisator plus fregate si o gramada de Tarantule.Si pe directia aia, anti-nava, suntem total descoperiti, n-avem rachete nici pe nave nici de coasta, ca Styx nu mai e racheta dupa 40 de ani.

          Presupun ca achizitia asta nu se face la misto. Deci ce-i arde pe astia de pun accent pe antisubmarin. Judecand dupa achizitii se pare ca principala amenintare la MN e vazuta ca fiind submarinele.

          Asa, acum ai inteles si matale ce mi-am permis sa comentez?

          Daca ai inteles, poate dai si vreun raspuns constructiv, nu doar asa ca precedentul…

          • Poate vom ajunge sa trimitem o fregata prin Golful Persic la democratizat de iranieni, pt ca in zona respectiva amenintarea, singura de altfel, pare sa vina de sub apa: mine si submarine. Tot pe segmentul ASW au americanii si principala lor vulnerabilitate, a se vedea preocuparile US Navy fata de submarinele cu propulsie clasica. Asadar s-ar putea sa ne inarmam pentru participarea in cine stie ce TO.
            In M.Neagra submarinele rusesti nu reprezinta, cel putin in urmatorii ani vreo problema, ci capacitatea lor in lupta de la suprafata si aviatia care asigura flota rusa.
            E bine ca le cumparam, dar si mai bine ra fi daca Delfinul ar fi operationalizat. Cel mai eficient mijloc ASW este tot un submarin.

          • Macar cu Stingray-urile e aceeasi dotare cu a fregatelor Type 22 de pe care opereaza Pumele. Deci vom avea 36 de Stingray-uri folosibile de pe fregate/Pume Naval, probabil cate 4 pt. fiecare din Pume.

            Totusi, dupa cum bine zice Gsg9, ar trebui sa ne gandim la rachete antinava si AA, ca acolo-i mare de tot buba si avem nevoie de loturi mai mari, de sute de bucati. Inclusiv pt. Puma naval ar fi nevoie de rachete antinava, care or fi mai compacte.

            Veste buna e un al 4-lea Puma Naval, nou. Intrebarea este daca il face IAR-Brasov, sau mai mult Eurocopter S.A. cu ceva subcontractare IAR-Brasov. Si cum ramane cu licenta de productie, daca e IAR Brasov, ca parca a expirat? Sau platesc o redeventa/ bucata catre Eurocopter S.A., o forma de licenta?

          • @GSG9… 🙂
            Eu ti-am zis odata ca Marea Neagra va fi cea mai populata mare din lume…vad ca nu vrei sa intelegi… 🙂
            Mai ales dupa ce va cadea intelegerea in privinta bazei rusesti de la Sevastopol… In acest moment (undeva in 2020!), marina ruseasca va fi intarita consistent in zona, fregate si submarine sub pavilion NATO vor patrula in zona, Bosforul va avea alt statut decat cel actual…

          • Daca iei de buna informatia pe aceasta tema relatata de presa, (ex.Gindul sau DCNEWS), achizitia s-ar face ptr dotarea Delfinului si nu ptr elicoptere sau fregate

        • @R.I. sunt bune, dar eu zic ca nu erau prioritatea nr 1

        • @ robert ionut. Ce mentalitate ai si tu … ”orice achizitie buna tot gasiti cate ceva de comentat ” ,”Nu conteaza ce tehnica, conteaza ca se cumpara”.Daca asa iti planifici si tu cumparaturile vai de tine, dar daca mai lucrezi si in MAPN, ,vai de noi!!
          Si la ce-o fi buna achizitia asta , ca vad ca nimeni nu intelege!

      • @dany

        Inteleg bre, inteleg 🙂
        Da uite, ca daca nu intrebi, nu-ti explica nime 🙂

        Si eu m-am gandit ca in perspectiva pornirii extractiei din platforma continentala (plus alte trasee energetice) astia se tem de ceva. Daca se adevereste cu sabotatul Rusiei pe partea de resurse prin inundarea Europei cu petrol si gaze extrase de aici sau aduse de la Caspica, iti dai seama ca rusii nu sunt ei genul sa moara cuminti.

        Si daca magaoaia aia mare ‘Moskva’ plus restul de magaoi mai mici sunt usor detectabile la suprafata din momentul in care se misca din port, avem doua radare over-the-horizon plus ce mai are NATO si americanul, sub apa e mai complicat. S-or fi temand de sabotaje cu echipe de scafandri de lupta de pe minisubmarine, chestii mai greu de prevenit si probat.

        Ca nu se apucau astia asa de capul lor sa bata fix in directia asta.

        O alta treaba logica ar fi impanzirea platformei continentale cu senzori subacvatici. Poate se face dar nu se discuta 🙂

      • A doua idee ar fi ca nu da nimeni din NATO doi bani pe Moskva-ul ala cu escorta lui de TARANTULE 🙂

        Doar de submarine si sabotori se mai tem…

        • Sa vezi scandal cand se va pune problema parasirii Sevastopolului… Ieri bateau saua ca de vezi doamne unde isi mai pun ei baze navale in alte state… 🙂 Indirect faceau referire la Venezuela…fara sa pronunte numele acelui stat…

        • @gsg9 da… momentan Rusia are doar un submarin, dar peste cativa ani vor fi cativa pestisori de aur nou noutzi prin marea neagra. ;). Plus ca e posibil si misiuni in afara Marii Negre…

          • Bravos natiune , halal sa-ti fie !
            Uite ca i-am ajuns din urma pe rusi la numarul de submarine – in Marea Neagra cel putin .Deci programul de dotare a ostirii romane merge snur ( ca funia mocanului in straita )
            De ce drac´ o fi vazand vesnic nemultumitul de GSG totul in negru ? 🙂

      • @nicusor
        „Bravos natiune , halal sa-ti fie !
        Uite ca i-am ajuns din urma pe rusi la numarul de submarine – in Marea Neagra cel putin .”

        Da, numa’ ca noua NU NI S-A MAI DAT VOIE SA-L OPERATIONALIZAM! Si ‘baetii’ si ‘fetili’ s-au executat. Asa ca putrezeste la cheu. Dupa cum ai scris si matale „Totu´ e sa fii ´al de imparte . Si daca NU FACI CE TI SE SPUNE , slaba nadejde sa ajungi .”

        Cand rusii vor avea mai multe si mai moderne si asta al nostru va parai din toate tevile si conductele de-l vor auzi din Mediterana, poate atunci ne va da voie stapanirea sa ne jucam si noi de-a sujimarinu’

  6. Ce nu a apucat George sa scrie in articol :
    ” Candidaţii care vor participa la licitaţie trebuie să demonstreze că au realizat o cifră de afaceri globală în perioada 2011-2013 de minimum 6 milioane de euro.De asemenea, candidaţii care participă trebuie să fi executat în ultimii 5 ani livrări de produse similare şi care cumulat să fi avut o valoare de cel puțin 6 milioane de euro.” http://www.cotidianul.ro

    Lovitura cu ricoseu . Unde dai si unde crapa .Exact asa a fost si data trecuta .

    ADIO TBT .

    • Ok, tu ce ai dedus de aici?
      Cifra minima de afaceri globala, pe 2011-2013, echivalenta cu 8 torpile si o livrare minima de 8 torpile in ultimii 5 ani. Mi se pare foarte putin, practic ar putea veni si un intermediar la licitatie dar nu stiu de unde ar iesi malaiul pentru ca plafonul licitatiei este sub valoarea de 1 milion $ / torpila, pretul la care se si vand pe piata.
      Ai dat linkul spre cotidianul dar la ce anume ai facut referire pentru ca n-am gasit nimic.
      Ai vrut sa spui ca mai bine finantau TBT-ul?

      • Că dacă s-ar pune condițiile astea și în cazul transportoarelor, adio U. A. Moreni.

        • Am inteles. Problema este ca este normal sa pui astfel de conditii ca sa nu te trezesti cu ateliere de croitorie sau spalatorii auto care-ti fac oferte pentru torpile (vezi cazul Hayssam- IPRS Baneasa), iar Moreniul beneficiaza de umbrela Romarm (atat cifra de afaceri cat si livrari de armament).
          Daca vor sa sprijine dezvoltarea produsului vor lansa, pentru inceput, o comanda mica (20-30 bucati) pentru testare in diverse configuratii iar dupa 1-2 ani sa vina cu o comanda mai substantiala, dupa ce Moreniul si-a indeplinit conditia privitoare la livrari anterioare.
          Daca vor sa-l ingroape vor veni din prima cu o comanda de 100-200 masini, cu conditii de cifre de afaceri si livrari anterioare, si vor lua, probabil, un Boxer mai subtire tehnic dacat originalul dar la un pret mult mai mare decat oferta Moreniului (cca 2 milioane$ fata de 1,2-1,3 milioane).

    • Voiam sa spun exact ce am spus .
      Cum a fost licitatia la care a castigat Piranha si a pierdut SAUR ?

      • Bre da sunteti cu capu’ cu TBTu asta fabricat la Moreni 🙂

        Cine vreti bre sa va fabrice TBTuri in industria de aparare autohtona, astia?

        http://www.gandul.info/politica/lista-completa-a-noilor-clienti-care-au-patruns-in-raiul-imobiliar-al-statului-cum-i-s-a-dat-unei-fete-muncitoare-o-locuinta-de-la-stat-desi-sotul-ei-are-casa-in-bucuresti-11174036

        Pai ei ce castiga la afacerea asta?

        De la import mai pica niste comisioane.
        Dupa aia or sa aiba nevoie in timp si de mentenanta, piese de schimb, tot din import. Deci au asigurate comisioane nu numai initial, ci si pe mai tarziu, e deja o sursa de venit, ca si vamile 🙂

        Asa ca nu mai visati TBTuri de la Moreni, ca nu mai e posibil asa ceva in Republica CentrAfricana Rromalia…

        • Da´ nu fi invidios bade draga !
          Nu castiga nici ei din comisioane .
          Vai de capu´lor sarmanii .
          Pur si simplu fac ce trebuie sa faca .
          Trebuie sa faca ce li se spune sa faca .
          Ai uitat de mai an cu pustia ceea de referendum ?
          Acuma, si tu… ca deh… oameni sunt si ei si ravnesc ,
          cum zicea Ionita Tunsu Haiducul .Ca o maslina ,
          o atentie , le scot ei de aici : http://www.porcisme.ro
          Totu´ e sa fii ´al de imparte . Si daca nu faci ce
          ti se spune , slaba nadejde sa ajungi .

        • @gsg9..tu inca mai speri ca suntem la rangul de republica centrafricana?:))poate trib condus de niste papadii, l-ai vazut pe ala de facea dansu ploii de la pdl

        • The neverendig story : achizitiile din bani publici
          http://www.cotidianul.ro/olguta-vasilescu-organizeaza-prima-mare-licitatie-pentru-finul-sau-de-la-rat-220028/
          Nici nu vreau sa-mi inchipui cum va fi caietul de sarcini pentru achizitia viitorului transportor blindat din dotarea armatei romane . Trecuta licitatie la care a pierdut SAUR mi-a fost de ajuns .

          • @nicusor
            „Nici nu vreau sa-mi inchipui cum va fi caietul de sarcini pentru achizitia viitorului transportor blindat din dotarea armatei romane”

            Bre, matale inca esti suparat, relaxeaza-te, ca nu se va cumpara TBT produs la Moreni 🙂

            Caietul de sarcini?
            Hai sa te ajute vesnic nemultumitul de GSG care vede totul in negru 🙂 , ca vad ca inca te mai zvarcolesti in incertitudine 🙂

            Weight 25.2 t (24.8 long tons; 27.8 short tons) (vehicle);
            33 t (32 long tons; 36 short tons) (gross)
            Length 7.88 m (25 ft 10 in)
            Width 2.99 m (9 ft 10 in)
            Height 2.37 m (7 ft 9 in) (baseline vehicle)
            Crew 3 (+8)
            Armor AMAP composite armour
            Main
            armament 40mm automatic grenade launcher (Heckler & Koch GMG) or 12.7 mm heavy machine gun (M3M)
            Engine MTU V8 199 TE20 Diesel
            530 kW (711 hp)
            Power/weight 16.1 kW/t (max weight)
            Suspension 8×8
            Operational
            range 1,100 km (684 mi)
            Speed 103 km/h (64 mph)

          • @gsg9
            Ai uitat sa treci doua elemente fundamentale in caietul de sarcini:
            1. Sa NU fie amfibiu;
            2. Sa coste minimum 2,5 milioane $ bucata;

  7. Pingback:Cacofonia inzestrarii armatei romane - Romania Military

  8. Pingback:Hibele sistemului romanesc de achizitii militare - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *