Hibele sistemului romanesc de achizitii militare

Si daca ar fi sa avem probleme doar cu achizitiile militare… ce bine ar fi!

In fine, iata o mica lista a problemelor majore din sarcina Departamentului de Armamente (DpA) al MApN dar si a celorlalti decidenti cu rol in inzestrarea Armatei Romane:

 • Carnetele de sarcini adesea nerealiste: performante, criterii si preturi aberante. In multe cazuri se cere un produs de top, « ca in reviste », dar la un pret cat mai redus si in cantitati mici. Ori asta inseamna ca se sacrifica integrarea unor sisteme de arme mai sofisticate, se renunta la unele echipamente – mergandu-se pe dotarea minimala sau calitatea unor subansamble. Un exemplu este achizitia de Piranha IIIC, un vehicul nu neaparat prost, insa intrat in dotare in doar cateva zeci de exemplare, fara kit-uri de protectie suplimentara si dotat minimalist cu o turela cu arma de calibru mic, care a avut si probleme de integrare si exploatare. O legenda este cazul motivarii neselectionarii transportorului SAUR2, pe motiv ca, alaturi de protectia insuficienta, nu ar fi capabil sa atinga viteze de 120km/h – informatie care nu poate fi confirmata sau infirmata oficial pe motivul transparentei reduse, vizate la punctul urmator. Si cu toate acestea, armata, prin declaratiile ministrilor de resort, a fost interesata sa achizitioneze SAUR2… O confirmare recenta o reprezinta licitatia anulata pentru doar 286 de vehicule 4×4 usor blindate… insa exemple de licitatii anulate pe motiv de oferte neconforme au mai fost.
 • Lipsa transparentei carnetelor de sarcini si licitatiilor – in sensul ca cerintele si punctarea (motivarea deciziei) sunt confidentiale, desi majoritatea producatorilor fac publice caracteristicile tehnico-tactice ale propriilor echipamente. Exemple recente: modernizarea fregatelor (pentru ridicola suma de 190 mil. euro) si alegerea tipurilor de corvete, ca sa nu mai vorbim de optiunea pentru achizitia aparatelor F-16.
 • Lipsa predictibilitatii finantarii corespunzatoare, multianuale, din cauza instabilitatii factorului politic. Vom vedea daca incepand de anul acesta lucrurile se vor indrepta. Un alt efect al instabilitatii politice si politicilor fiscale iresponsabile este anularea unor licitatii de la un an la altul, pentru a castiga timp si a economosi bani.
 • Lipsa coerentei programelor de inzestrare pe termen lung, in sensul in care, desi necesarul de anumite echipamente este in volum mare, se cumpara esantioane reduse prin licitatii separate, ceea ce poate duce la castigarea licitatiilor de produse diferite. Acesta poate fi un raspuns simptomatic la faptul ca parlamentul si alte institutii sunt incapabile sa asigure finantare multianuala a programelor, insa efectele perverse, dincolo de inzestrarea pestrita – un cosmar logistic – sunt pretul mai ridicat la bucata si incapacitatea de a negocia o compensatie industriala sau o integrare/productie partiala in tara. Exemple sunt achizitia de Piranha IIIC, care trebuiau produse partial in tara dupa lotul-esantion initial de import, cea de 4×4 Panhard PVP (doar 16 vehicule !), existand deja in inventar si vehicule 4×4 Humvee si Uro Vamtac.
 • Comenzi date in loturi mici, chiar daca necesarul e mult mai mare, interdependenta cu punctul anterior al coerentei programelor. Exemple: licitatia de anul trecut de vehicule 4×4 usor blindate precum, cea de doar 12 avioane multirol F-16 (inclusiv echipamentele aferente si munitiile, in cantitati farmaceutice), achizitia de camioane (necesar 2000 de bucati potrivit RFI-ului DPA) sau licitatiile de torpile (doar 18 bucati in 2013, alta incercare in 2016 pentru 36 de bucati) si achizitia de Panhard PVP. La capitolul 4×4 ar fi nevoie sa inlocuim aproximativ 2000 de vehicule, in principal ARO, fiind achizitionate deja putin peste 100 de vehicule HUMVEE respectiv URO Vamtac, MapN emitand in 2014 un RFI in care confirma interesul pentru 1200 de vehicule. De asemenea, in cazul multirolului, este deja unanim acceptat un minim de doua-trei escadrile, adica 36-48 de aeronave.
 • Lipsa unei viziuni integratoare a sistemelor de arme – in sensul in care mai exista putini profesionisti in cadrul MapN care sa puna cap la cap interfunctionarea sistemelor de arme si senzori in cadrul sistemului national de aparare, intr-un tot unitar, atunci cand se face o alegere. Exemple: modernizarea si integrarea sistemului MIM-23 Hawk cu alte viitoare si actuale sisteme AA, modernizarea SPAAG Gepard si a tunurilor Oerlikon, prin integrarea de rachete cu raza scurta sol-aer, alegerea rachetelor sol-aer si antinava pentru nave, intr-o solutie comuna cu fortele terestre sau aviatia. Pentru a pastra obiectivitatea, s-au intrevazut anumite intentii, insa pe moment nu s-a concretizat nimic, posibil si din cauza faptului ca decizia nu le-a apartinut respectivilor profesionisti ci unor structuri dependente de politic;
 • Lipsa unei preocupari reale pentru lantul logistic – in foarte putine cazuri s-a transferat mentenanta sau productia unor componente in tara. Daca in cazul transportoarelor Piranha, a avioanelor C-130 Hercules sau a sistemelar AA Gepard anumite faze ale mentenantei se realizeaza local (nu foarte clar la ce nivel), in cazul avioanelor C-27JAlenia Spartan sau al F-16 am asistat doar la declaratii de intentie;
 • Constrangerea pretului celui mai mic, provenita din legislatia cu privire la licitatii – o aberatie in cazul in care performantele si integrarea locala sunt mai importante decat pretul in sine. Aceasta constrangere pare sa fi fost rectificata de curand.
 • Obiceiul de a acorda contractele unor interpusi locali, de obicei firme de apartament sau fara experienta reala in domeniul respectiv, si nu direct companiilor mama, unor filiale ale acestora sau unor posibili parteneri locali, cu experienta in domeniu. Cazul CSR in achizitia Panhard PVP este un exemplu, ca sa nu mai vorbim de insistenta de a implica UTI in programul TBT 8×8 la un moment dat;
 • Evitarea pana in ultimul moment a formularii unor cerinte tehnico-tactice clare, in special in dialogul cu industria locala;
 • Lipsa unei implicari reale, finantate corespunzator, in cercetare – lucru dovedit de statisticile europene ale EDA (European Def. Agency) – vezi pag. 31 din propriul raport. Tot EDA ne spune bazat pe datele din 2014-2015 ca nu mergem in directia buna, crescandu-ne cheltuielile de personal in ritm accelerat, raportat la bugetul armatei.;
 • Evitarea/complicarea offsetului sau altor forme de compensatie industriala, separand partea de achizitie, aflata in custodia MApN, de cea a colaborarii industriale, aflate la Min. Economiei/ Romarm, astfel ca anumite contracte de achizitie sunt semnate inainte de a se ajunge si la un accord pe partea industrial. Ulterior semnarii, ramane ca min. Economiei sa se chinuie sa gaseasca o formula de compensatie, cu greu acceptata si de furnizor…
 • Evitarea colaborarii industriale sub pretextul contractelor guvern-guvern, al caror prim scop este reducerea la un minim a costului achizitiei;
 • Spargerea unei achizitii in mai multe sub-contracte, pentru a evita acordul parlamentului pentru sume ce depasesc un anumit prag sau pentru a face ne-necesar un acord de compensatie/offset.

Bineinteles, mai sunt si alte probleme, cum ar fi lipsa capacitatii de decizie a profesionistilor inca existenti in cadrul MApN, insa paienjenisul a devenit atat de dens, incat orice program corect de inzestrare poate fi implementat doar cu eforturi aproape ireale.

Articol publicat initial pe blogul lui Moise Guran

RomaniaMilitary

103 Comments:

 1. gogu de la pascani

  Problema e ca nu doar in domeniul militar sunt aceste „hibe” ci aproape in tot ceea ce inseamna achizitie de stat. Si cu asta basta. Probl din sist de achizitie militare sunt un caz particular al unui sistem „fucked up” aproape complet. De la achizitia marilor lucrari de infrastructura (autostrazi, metrou) pana la niste bancute sau topuri de hartie de scris pentru o comuna. Naiba stie cand se vor indrepta lucrurile.

  • „Naiba stie cand se vor indrepta lucrurile.”

   Niciodată…

  • 1.In tara asta trebuie sa ai si voie sa dai spaga.
   2.nimic nu se intampla in romania daca nu a fost aranjat dinainte
   3.asta am invatat-o in anul 3 de facultate-UMF Carol Davila, cand eram la o terasa pe la piata galati. dupa sesiunea de vara-1993
   Tot ce s-a intamplat in achizitiile publice din Ro in ultimii 28 ani se poate explica prin cele de mai sus

 2. Foarte buna expunere dar mai există și o alta motivație care eu cred că stă la baza ,,proastei” gestionari a achizițiilor militare…….reaua credință.

  Spre exemplu, aseară pe B1 dl. general Degeratu incerca sa ne explice că noi putem produce doar cartușe (7.62 s-a referit d-lui) ce tbt-uri d-le?…..de rachete nici nu poate fi vorba.
  Pentru transportor a argumentat că trebuie o noua fabrica și că nu mai este timp pentru cercetare/dezvoltare…..sa anunte oare deja prohodul Agilis-ului?….sper că nu!!

  • I s-a degerat creierul.
   INSA S-AR PUTEA SA FIE DOAR PROSTIE SI NESTIINTA.
   Din proprie experienta pot spune ca am vazut ofiteri de artilerie care nu faceau diferenta intre tun si obuzier si habar nu aveau sa traga.
   Nu stiau propriul armament si in mod sigur avansau pe tuici, ochi frumosi si buze catifelate.
   Nu sunt toti, dar sunt prea multi!
   Din pacate chiar si tatal meu a confirmat asta dupa 32 de ani de armata.
   Generatia aia care trebuie sa moara in tara, trebuie sa se intample si in armata.
   Din pacate mai apar unii gen Dusa sau Oprea sau Basescu (a avansat la cozi de topor…) si se tot duce mai departe pragul.

 3. nu poti cere performanta,coeerenta ,profesionalism si reponsabilitate unui colos cu picioare de lut ancorat in anii ’90.
  acest minister a fugit de modernism,reforma si schimbare mai ceva ca dracul de tamâie…si a facut-o in mod constient,asumat si tolerat de conducerea tarii.
  ministerul e blindat cu comisi,comitete si directii populate de personaje fara viziune ajunse pe posturi cumparate.
  putinii oameni competenti sunt sufocati de pile ,cunostite si relatii iar orice initiativa este rapid anihilata.
  cine crede ca acest minister se reformeaza cu vorba buna la o cafea traieste in alte timpuri.
  trebuie taiat in carne vie de sus in jos,de la coloneii si generalii care au cladit
  reteaua asta incompetenti.

 4. Ce sa mai comentezi frate , baietii sunt varza incepand cu factorul politic , factorul militar , industrie de aparare . Cel mai grav mi se pare lipsa unei coerente si continuitati in derularea programelor de inzestrare , lipsa de viziune si strategie pentru derularea programelor pe termen lung si foarte lung si nu in ultimul rand ( ar trebui sa fie primul de fapt ) factorul politic care nu reuseste de la an la an si de la guvern la guvern sa aiba o strategie pe termen lung privind modernizarea si restructurarea Amatei Romane . Recenta anulare a tuturor programelor de modernizare de catre PSD este cel mai elocvent exemplu .
  Cica congresul SUA a aprobat vanzarea de sisteme Patriot catre Romania . Yankeii s-au miscat cu talent si au aprobat foarte repede vanzarea . Urmeaza mutarea noastra . Sunt curios cum o sa ne miscam noi , desi cred ca anticipam toti cum o sa se miste ai nostrii .

 5. ‘Buba’ nu e la armata…acolo doar se vede efectul…asa cum se vede si in celelalte sectoare ale ‘statalitatii romane’…
  Totul isi are radacinile in sistemul educational care e praf…ai prea multi analfabeti ajunsi cu diplome si apoi impinsi de relatii in posturi de decizie…ce te poti astepta de la ei?
  Problema majora a Romaniei la ora actuala este PROSTIA, iar aici ma refer pur si simplu la a nu iti cunoaste propria meserie cum trebuie…

  • alecu machedon

   Prostia lacoma…

  • gogu de la pascani

   Tgg, domnule, n-am avut timp sa scriu dar ai pus un mare punct pe i. Toata putreziciunea incepe din sistemul educational. Sper sa am timp deseara sa dezvolt. Pana nu se rezolva in educatie e fix cum a fost cu „tratarea” infectiilor bacteriene pana la punerea la punct a antibioticelor. O cataplasma, o compresa, niste ceiutz…majoritatea mureau chiar si de la o masea infectata.

   • eu merg prima oara pe justitie,dupa aia totul merge de la sine.

    • gogu de la pascani

     @psycho…si pe aia din justitie cine ti-i pregateste? Crezi ca oameni care au copiat in facultate, care au dat spaga la examene sau care si-au facut diplomele prin plagiat sau pur si simplu le-au cumparat cu bani iti pot asigura procese si proceduri corecte?

     • Dar de ”doamnele” studente care si-au luat examenele cu genitalele de ce uitam? Marea majoritate sunt mari judecatoare si procuroare azi si isi mentin cariera ascendenta prin aceleasi mijloace.
      Cum ne spunea un preot cand eram studenti la Drept: ”Ce pretentii de moralitate si legitimitate in judecata poti sa ai de la o judecatoare care dimineata a facut avort, iar la amiaza condamna pe cineva pentru crima?”
      Subscriu la punctul de vedere ca Invatamantul este radacina tuturor relelor. Acesta a ramas nereformat in strafundurile lui la nivelul la care l-au adus bolsevicii dupa preluare puterii. Toti ateii, toti fripturistii, toti sinecuristii, toate scursurile morale ale natiei au ramas acolo si decid ei cum sa ne invete copiii. Mai nou incurajeaza zilele homosexualitatii prin scoli. Orice internationalism le este drag, iar orice nationalism dezinteresat le pute.
      Cu invatamantul trebuie inceput si trebuie continuat cu reducerea secretului militar la ceea ce este normal sa fie. In forma actuala este draperie pentru toate incompetentele si relele credinte. Armata este stat in stat cu justitie proprie si organe fiscale proprii. Pana civilii nu vor face generalii sa tremure, nu vom avea armata, ci o gigantica sinecura militarizata…numai buna de protejat jigodiile politice care o mentin.

 6. alecu machedon

  Offtopic si nu prea: va vine sa credeti sau nu, Fortele Navale Romane (Ro Navy, ce naiba…) au serbat sambata 15 iulie, Ziua Submarinistului Militar. Corect ar fi fost „au comemorat” 🙁 .

  https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1877440812515379&id=1540710746188389

 7. problema nr 1 sunt oamenii.

 8. Buba la cap .. asta este problema generala.
  Cum am mai scris eu am facut ceva programare. Nici un beneficiar (adica ala comanda programul) nu stia de fapt ce vrea (nu el „pe persoana fizica” ci el ca functie adtiva. Adica la ce i-ar trebui de fapt programul) si doamne fereste sa fi cgemat o statisticiana sau alticineva care sa stie la ce ar putea folosi un program! Ca numa seful stie! (pe dracu!) Asa ca pana la urma se lasa cu „rasoleala” …

  IMi vine sa zic ca si in sistemul romanesc de achizitii militare predomina buba la cap si Mircea fa-te ca lucrezi! Combinat cu adversitatea „ideologica” fata de orice program multianaula (asta ar fi planificare deci comunism). Plus ca prgramu multianual poate fi inceput de un altul si fiecare sef, sefuzt se simte pblogat sa faca el ceva FUNDAMENTAL NOU. adica totu d’a capo …

  PLus .. plus tot soiul de pareri „moderniste” (am avut pe aici niste discutii mai ales in ce priveste pistoalele … Nimeni nu ma va putea convinge ca un pistol militar nu poate fi complet din otel numa ptr ca are 1 kil sau ca trebe unu mai usor si mai mic. Ce naiba Beretta 92, Cz 75 , ba si vechitura aia de M 1911 sau Gu Power suint inca in dotarea unor amrmate cu bani …. numa ptr unii desteoti de la noi nu sunt bune !)

 9. Buna ziua
  Cind cheltuiesti 70 – 75 % din bugetul apararii in salarii si pensi , ce achizitii mai poti face tinand cont ca din restul de 30-25 % % ai de achitat :
  – cheltuieli cu personalul militar trimis in misiuni in strainatate.
  – plata de utilitati la cazarmile unde se afla trupa ( apa , canal , electricitate , gaz)
  – cheltuielile de protocol (delegatii straine care vin in vizita , delegatii romanesti care merg in vizita)
  Si asa am „papat” un alt 10-15-20 % din buget .
  Cu ce ramane , asiguri o minima antrenare , aplicatii , exercitii militare (si asta evident doar pentru un mic procent al fortelor ca cifra nu permite antrenament serios pentru masa trupei )
  Elocvent era procentul de ore de zbor la aviatia de vanatoare . Era (media) scazuta la 50 ore/pilot/an . Adica minimul NATO ca sa nu uiti cum se zboara . Clar ca pentru a asigura 180 ore zbor /pilot /an cum zice norma NATO pentru piloti „combat ready” , antreman 7-9 piloti la norma si in schimb tinem zeci de alti piloti „in iarba” . La zero ore zbor .

  Ca urmare , poti sa acorzi bugetului aparararii si 10 % PIB . Mentinand procentul mai sus mentionat , tot acolo esti .
  Adica la achizitii mici , marunte (hilara licitatia pentru doar 3 pusti cu luneta calibru 12,5mm. de parca e o cerinta a unui club sportiv nu a unei armate nationale)
  Toate ghidate mai mult de necesitatea de a prezenta peste hotare o trupa inarmata cu UN MIMIN DE TEHNICA modernizata .(ce ramane in tara e evident la nivelul RSR . Incepind de la castile din dotare si terminand cu armamentul)

  Din cite stiu eu (poate ma insel) UNICA achizitie de tehnica de lupta respectind cerintele internationale (adica licitatie bazata pe raportul pret – calitate ) a fost legata de avioanele tactice de transport . Castigata de C-27 Spartan . 7 bucati .
  In rest tot a fost prin procedura de urgenta .
  Piranha III , F- 16 doar doua exemple rasunatoare .

  Deci , ca sa vezi o armata modernizata trebuie sa intervii pe latura politica (decidentul banilor ) dar si pe organizarea interna ( cheltuitorul banilor ) a armatei .
  – Pe prima parte , nici o speranta . Bat doar din gura cum a fost evidentiat si la ultima reuniune CSAT .
  – La organizarea interna e mult de lucrat. Incepind cu eliminarea acelei monstruozitati legale prin care intri in armata ca ofiter la 22 de ani si te poti pensiona la 43 de ani cu garantia obtinerii unei pensii de cel putin 80 % din ultimul salariu . Doar in Romania exista asa ceva .

  PS . Se tot vorbeste peste tot de offset . Just si logic .
  Dar la ce sa ceri astfel de compensatii economice ?
  Una e sa faci un contract pentru 800 transportoare blindate sau 48 avioane de lupta si alta e socoteala cind cumperi doar 50 de transportoare (in doua rate) , 12 avioane (vechi , la a treia mana ) si cu partea financiara bagata la secret de stat .
  Nu se ofera nimeni pe planeta asta sa faca offset cu astfel de clienti si contracte.

  • Au fost destui ani in care unii au zburat inclusiv 5 sau 10 ore pe an, asadar media de 50 e doar statistica, realitatea era mult mai cruda 🙂

   Stiu pe cineva care era foarte entuziasmat in urma cu niste ani fiindca i s-au alocat 12 ore pe anul respectiv… S-a suparat tare cand altcineva l-a intrebat „…pe luna ??” 🙂 🙂 Nu, era PE AN.

   Achizitii gen 3 pusti cu luneta sunt laudate in unele medii virtuale romanesti…

   Asa e cu contractul Spartan, a fost singura achizitie de anvergura facuta cum trebuie in ultimii 27-28 de ani; pana si ultimele achizitii comuniste (MiG-29 sau SA-8) nu au fost exemple de planificare.

   Total de acord cu felul in care sunt cheltuiti banii si total de acord cu ce ai spus, se pot aloca si 10% pentru aparare dar rezultatul nu va fi spectaculos cat timp un procent foarte mic din suma anuala merge pe antrenament sau achizitii.

   In unele armate admirate dar necopiate la noi, se aloca 40% din buget pentru antrenament si pe la 20 sau 30 la suta pentru achizitii, in armatele mici cu bugete generoase, chiar mai mult.

   *****
   Incepind cu eliminarea acelei monstruozitati legale prin care intri in armata ca ofiter la 22 de ani si te poti pensiona la 43 de ani cu garantia obtinerii unei pensii de cel putin 80 % din ultimul salariu .

   Doar in Romania exista asa ceva .
   *****

   Felicitarile mele! Chiar vroiam sa pun problema asta dar nu am apucat saptamanile astea.

   Asa ceva nu exista nicaieri in lume. Chiar saptamanile trecute am discutat cu un taximetrist (relativ tanar) care era suparat ca nu a intrat in Politie fiindca, si-a calculat ei, daca ar fi intrat chiar si la varsta pe care o avea, s-ar fi pensionat la 47 de ani.

   Stam si ne miram ca avem deficit de 7 sau 10 miliarde de euro pe an la sistemul de pensii dar ani de zile am pensionat oameni la 43, 45 sau 47 de ani, oameni care nu au cotizat la vremea respectiva, iar pe altii i-am pensionat la 52 de ani anticipat dar cu o pensie aproape de 100% din suma aferenta pentru stagiul complet.

   Pana acum cativa ani, ce te invata sistemul din Romania? Ca ai doua posibilitati:

   – una, daca esti fraier, te duci in sistemul civil, ti se ia un procent gras din salariul brut, te pensionezi la 60 sau 63 de ani si ai o pensie medie de 900 de lei (in anul 2016)

   sau, daca esti jmeker,

   – cealalta varianta, te duci in sistemul de siguranta nationala, nu contribui la fondul de pensii, te pensionezi la 40 si ceva de ani si ai o pensie medie de 3500 de lei (in anul 2016).

   Unde mai pui salariile compensatorii la pensionare? Stiu o fata care si-a cumparat apartament de 3 camere atunci cand s-a pensionat „tati”. „Tati” a fost colonel.

   Ne miram ca da tara faliment?

   Revenind la achizitii, cat timp orice achizitie militara in echivalent a peste 100 milioane de euro trebuie aprobata de parlament, zici ca e cine stie de decizie strategica, nu ne vom inarma in veci.

   Traim intr-o lume in care un elicopter bun costa 45 de milioane iar un avion bun costa de pe la 60 de milioane in sus. Cifrele de mai sus de dubleaza atunci cand faci contract pe 30-40 de ani si se includ pregatirea personalului, armamentul, simulatoarele, infrastructura si mentenanta.

   Asadar, la orice „achizitie” a mai mult de un elicopter sau un avion, trebuie sa vina parlamentul sa o aprobe. Mai urmeaza aprobare pentru fiecare lot de sosete sau referendum national pentru 12 Humvee si ne-am scos.

   • cine mai apuca pensia in civil colegu’,tinta e sa crapi inainte de a te ”bucura” de asemenea beneficiu pentru care ai cotizat inzecit…altii trebuie sa beneficieze de ea.
    asta e tara care traim dar ne invartim in jurul cozii fara sa punem punctul pe i.civilul contribuabil sufera de sindromul stockholm,plange de mila celor care isi bat joc de el pe unde il prind si pe banii lui..spitale,scoli,primarii,ministere,etc.

    • Asa e colegul, pai ne-o arata cifrele.

     Prin 2015 sau 2016, speranta de viata in Romania era de vreo 68 de ani la barbati si 73 de ani la femei.

     Generatia noastra aparent se va pensiona la 65 de ani, asadar statistic vorbind, dupa ce au muncit 40 de ani, barbatii romani vor beneficia de pensie timp de 3 ani de zile iar femeile romance de 8 ani.

     De ce spun „aparent” ? Fiindca la Bruxelles se discuta de mult timp despre pensionarea la 70 de ani iar acest prag va fi adoptat si impus la nivelul UE in viitorul apropiat. Asadar, statistic vorbind, noi barbatii vom muri la lucru iar femeile romance vor primi pensie timp de 3 ani. Atunci pentru ce sa mai contribui?

     De fapt situatia e si mai rea, in Anglia se discuta oficial de vreo 2-3 ani despre un prag de pensionare la 80 de ani. Da, ati citit bine, 80 de ani! Anglia poate va iesi din UE, dar cifrele astea (70, 80 de ani) ne arata ce se discuta in mod oficial, in comisiile de experti ale institutiilor publice in Europa de Nord, de Vest sau ale Uniunii Europene si ne dau niste indicii despre viitorul nostru… ala care NU este.

     Dar e bine ca unii s-au pensionat pe la 40 si ceva de ani, tineri, sanatosi si fericiti, au pensii mai mari decat salariul mediu pe economie si tot ei vocifereaza nemultumiti pe la colturi.

     Dupa cum spuneam, pentru ce sa mai contribui ? Sa nu-mi zica cineva „pentru scoala si spitalul gratis de care ai beneficiat”, fiindca scoala mi-am platit-o de 20 de ori pana acum prin ce am contribuit iar de spital am avut nevoie in medie o data la 10 ani si am platit… asadar ?

     La momentul asta mi se iau 26,3 la suta din salariu (15,8 + 10,5) din care intr-adevar vreo 6 la suta sau cat or fi merg la Pilonul II insa restul merg la actualii pensionari. Daca se nationalizeaza si Pilonul II atunci felicitari noua, am dat peste o patrime din salariu toata viata pentru altii, iar noi vom primi … sa nu zic eu ce. Supersonice kenyene.

     Idem si pentru sistemul sanitar. Sa nu uitam ca grosul beneficiarilor (dupa unii directori de spital, 80% din pacienti) sunt pensionari insa acum pensionarii nu platesc CAS. Nu platesc, dar beneficiaza.

     Eu cand tot repet ca tara asta se indreapta spre faliment nu glumesc.

    • civilii au 5 ani in plus la varsta normala de pensionare.militarii au varsta standard 60 iar civilii 65.mult al naibii.

     • ce tot vor civilii astia dom’le?!
      muncesc zi de zi de la 8 la 5 ,mai au teme si pe acasa,cresc o familie,cotizeaza in stanga si dreapta ,sar concediile cu anii si mai au curajul sa vorbeasca?!…nu ca asta e culmea tupeului.

      • cine impiedica pe oricine in tara asta sa devina ofiter?faci 4 ani de liceu militar(instructie la greu,smotru,bataie de joc cat cuprinde),4 ani de scoala de ofiteri sau academie militara(aceleasi conditii),apoi 25-30 de ani de cariera militara(plina de beneficii gen: permanente,alarme,detasari la dracu in praznic,aplicatii in care pleci de acasa cu saptamanile sau cu lunile,lucru non stop cu subst chimice,radiatii,explozivi,munitie de lupta)si iesi la pensie la 50-52 de ani.

       • Nu putem fi toti ofiteri…

        Asta e fix replica pe care o auzim de la angajatii la stat, „de ce nu te-ai angajat si tu la stat”… Trebuie sa dai un raspuns mai bun de atat 🙂

        • doar doream sa iti arat toate „avantajele” carierei militare.datorita lor un tip care face o facultate civila nu alege cariera militara(care ii ofera o iesire la pensie mai rapida).

   • de unde scoti prostiile astea cu 43 de ani varsta de pensionare?ca sa poti iesi la pensie din armata trebuie sa indeplinesti doua conditii:25 de ani lucrati SI varsta de pensionare(care este 60 de ani).mai poti scade din astia 60 pana la 10 ani daca lucrezi 21 de ani in grupa 1 sau 8 ani daca lucrezi 35 de ani in grupa2.

    • militari,politai si jandarmi activi in serviciu la 60 de ani?!

     • asa spune legea.dar tinand cont ca multi din ei lucreaza in grupa 1 sau 2(explozivi,subst chimice periculoase,radiatii,etc.) majoritatea beneficiaza de o diminuare a vastei de pensionare cu 8-10 ani.de aceasta diminuare beneficiaza si civilii care lucreaza in conditiile respective.

    • Stiu personal pe cineva care s-a pensionat la nici 49 de ani dintr-o functie de ofiter de marina. Intrat la aproape 19 ani la Institut, a avut o cariera activa de maximum 25 de ani.

     Mie unul mi se pare cam putin!

     • a obosit omul,trebuie inteles.
      si dupa ce ies la pensie (anticipat sau nu numai conteaza)se angajeaza in privat cumulat cu pensia iar tineri care intemeiaza o familie si au nevoie de un loc de munca isi baga picioarele si pleaca.
      de ce?!…pentru că domn’ militar iesit la pensie in deplina putere fizica si psihica se multumeste cu un salar de baza minim pentru ca nici nu stă in el,are din ce sa traiasca.
      partronul cum sa rateze asemenea oportunitate cazuta pe capul lui?!
      si asa se duce dracului balanta in piata muncii.

     • Stiu si eu personal pe cineva care lipsea de la locul de „munca” de la stat si cate 2 luni consecutive; semna altcineva fluturasul de salariu.

      Zicea ca nu vine la lucru pentru un asemenea salariu (avea 2500 de lei pe luna prin 2010, plus sporuri…) asa ca statea acasa… ca salariul ii venea oricum.

      S-a pensionat la 50 si ceva de ani, anul acesta, iar acum am inteles ca se plange de pensia de „doar” 2300 de lei pe luna.

      Persoana respectiva a lucrat din greu, necontenit si asiduu, intr-o institutie care are legatura cu spatiul aerian.

      Pfui… greu in sistem. Bine ca sunt prosti care vor contribui pana la 65 de ani pentru toate mizeriile astea.

     • anii de institut se pun ca vechime in munca(si civilii beneficiaza de aceasta facilitate).deci omul a avut vechime in munca 30 de ani.si cum pe o nava militara lucrezi inconjurat de explozivi,subst chimice si radiatii precis a avut grupa 1.si a beneficiat de diminuarea max. a varstei de pensionare:10 ani jumate.

      • toti din sitemul de siguranta beneficiaza de sporuri si exceptii de tot felul si cand ies la pensie is mai sanatosi si odihniti decat un copil de 5 ani dupa somnul de dupa amiaza.
       is asa de macinati si erodati ca imediat isi gasesc un locsor de munca pe langa pensie.

       • Interesanta si laborioasa aceasta concluzie.
        Incearca se mergi intr-un cimitir militar si sa vezi cam ce varsta au militarii ( vorbesc de MApN) decedați in ultimii 15-20 de ani.

       • si este foarte normal.de sporuri si grupe beneficiaza si forjorii,turnatorii,minerii,operatorii de la electro nucleara,etc.ptr ca muncesc in conditii deosebite.cine te-a pus sa lucrezi la birou intr-o multinationala unde singura sursa de stres si pericol este idiotul de sef.ptr genul asta de idioti nu se da grupa 1 sau 2.dar poti sa iti dai demisia .

        • si cum ies forjorii,turnatorii,minerii,etc, la pensie daca mai ies bineinteles?!
         terminati din toate punctele de vedere ,morti umblatori.
         cum ies la pensie militarii,politaiim,jandarmii,etc la pensie?!..mai vioi ca la angajare.
         iar tampenia asta pe care ai scris-o cu multinationala si biroul imi confirma mentalitatea pe care refuz sa o accept si care tine romania blocata.
         nu rezistati nici o zi intr-un climat bazat pe merit si competente.
         ps.fac munca de teren zi lumina de la 20 de ani,is satul de munca ca boul de jog si de nu o sa tac niciodata pe tema asta.

         • ..si sa compari munca unui miner ,siderurgist,lucrator in petro-chimie,tabacar,etc. cu cea a unui miliar ,politai si jandarm in romania este blasfemie si scuipat pe munca si mormantul celor iesiti la pensie prin deces….astia sunt eroi nu purtatorii de uniforma fara continut.

         • nu iti doresc sa ai sanatatea unui subofiter sau ofiter care a lucrat 10-15 ani pe platforma oxidant sau carburant la volhov,sau a unuia care a stat ani de zile in radiatii in statia de radiolocatie.la 45-50 de ani au proteze in gura si par de o baie.si ca fapt divers am lucrat 18 ani in doua multinationale si am vazut cum se lucreaza acolo.majoritatea alora din birouri rupeau calculatoarele pe jocuri si facebook,luau enspe pauze de o tigare si cafea dar stateau pana la 6-7 seara ca dadea bine in fata idiotilor de sus.

          • nemultummirea mea fata de angajator este una personala si mi-i asum.
           voi face ce voi considera la momentul potrivit ,nu imi voi plange de mila…confunzi lucrurile.
           eu nu m-am angajat ca sa am loc de iesit la pensie dimpotriva ,sa aduc un beneficiu inclusiv tarii in cate traiesc.
           si aduci in discutie exceptii care sunt intelese de noi toti dar care nu pot fi regula.

          • esti tare frate! deci tu te duci la munca ptr. ca iti place sa platesti taxe si,prin urmare,sa ajuti la propasirea tarii.ghinion.te anunt cu regret(si stiu ce spun ca am ajutat la asta vreo 25 de ani) nu vei reusi cu taxele tale decat sa ajuti niste smecheri sa se umple de bani.indiferent ca este la putere psd,usr,pnl sau alianta intergalactica asta o sa fie rezultatul final.si la 65,67,70,111 ani cand vei ajunge in pragul pensiei vei face ce fac toti in situatia aia: vei dori o pensie cat mai mare.pe pariu!

         • cine te tine in multinationala?esti legat cu lanturi?nu iti convine da-ti demisia si fi propriul tau sef.daca nu o faci tu cat esti tanar oricum iti vor da ei un sut in cur cand te vei apropia de 50 de ani si nu mai esti bun.in 18 ani am vazut cazuri din astea zeci.

          • Nikk, nu te mai agita. Omul si-a ales nickname-ul ku mare arta. Nu ai absolut nici o sansa sa ii scoti din cap ideile lui. Trateaza cu „ignore” si treci mai departe.
           Chestia msi grava e ca dunt din ce in ce mai multi pe sici care nu au nici o legatura cu dpecificul site-ului si vin doar sa dea in taste, avind creierul decuplat, doar ca sa-si exprime frustrarile, neavind nimic concret de spus.
           Parerea mea, hic…

    • Cu alte cuvinte iesi la 50 de ani…

     Nu se poate iesi la pensie anticipat din armata ? Doar dupa aia 25 de ani ?

 10. Si nimeni nu face puscarie pentru acest dezastru. Pana cand nu vor fi incarcerati cateva zeci de ofiteri, ministrii si fosti ministrii ai apararii si alti functionari din minister nu cred ca se va schimba mare lucru.

 11. Mnezauuu maii mor de corupti

 12. Ordinea corecta ar fi in opinia mea : foshti minishtri, generali in rezerva, gennerali, colonei shi altzi functzionari din minister. Special, numai pentru faptele ce s-au petrecut sau se petrec in M.Ap.N shi M.I. , pentru incompetentza sau favorizarea
  unor firme, in detrimentul altor firme, ar trebui instituita prin lege pedeapsa cu inchisoarea pe viatza fara posibilitatea gratzierii . Asta pentru inceput, pina se porneshte treaba , ca la vecinii noshtri polonezi, de exemplu …

 13. Inclusiv pentru achizitia sistemelor Patriot nu s-a luat in considerare o negociere comuna atat pentru Patriot, cat si pentru NASAMS si Stinger+ integrarile intr-o retea stratificata unde sa intre si HAWK si poate de ce nu Vifor si Oerlikon GDF003. De asemenea puteau sa intre atat AA, rachetele antinava pentru fregate/corvete/coasta si rachete aer-nava/sol. Puteam sa discutam cu un singur producator principal Raytheon si in secundar Kongsberg, iar un contract pe 10-15 ani care sa includa tot pachetul de mai sus ne-ar fi adus cu siguranta si un transfer tehnologic important, mai ales la nivel de rachete VSHORAD unde mai avem cunostinte.

  Ar fi foarte tare ca dupa Patriot sa luam MICA si Mistral pe SHORAD SI VSHORAD (daca se vor achizitiona vreodata astfel de sisteme). 🙁
  Pretul cel mai mic si neluarea in seama a interoperabilitatii sistemelor sunt doar elemente care ascund: Tradarea de tara!

  PS: Sunt sigur ca Patriot va fi achizitionat, dar facem pariu ca 10 ani de aici incolo nu vor mai fi achizitii importante

  • Abia am reusit sa cumparam F-16 second hand pentru vreo 600 de milioane de dolari. Nu vom cumpara Patriot de patru miliarde de dolari.

 14. Nu-mi aminteam unde am vazut analiza.
  Blogul lui Moise.

  • asta e versiunea extinsa, mai putin „comerciala” 🙂

   • L-am vazut aseara pe Degeratu la un post TV, explicand teoria inzestrarii. din punctul lui de vedere .:
    – pe primul loc este urgenta dotarii : 3 Patriot SH, 4 noi mai tarziu .
    – amplasare : MK, Fetesti, Bucuresti, Deveselu, Campia Turzii, Timisoara, Iasi-Galati
    – dupa el un off-set e un fel de barter , la care noi nu avem ce oferi . Doar nu le dam Loganuri americanilor contra Patriot
    – armata nu poate astepta dupa industria de aparare romaneasca sa faca ceva performant. Un proiect nou de transportor este aberant, ar trebui eventual cumparata o fabrica la cheie, ceea ce e inutil. Putem face ceva munitie 7.62 mm si cu asta basta. Idem pentru alte produse.
    – la Cincu a fost o „orgie” de foc !? Avem militari buni care asteapta cea mai noua tehnica din import si asta cat mai repede.
    Nu prea mai am ce sa comentez.

    • Stau si ma intreb de ce nu aparea asa de des domnu general Degeratu la tv si pe vremea cand era sef al SMG si consilier prezidential . Dupa parerea mea acum este tardiv ce spune domu general . Tebuia sa o spuna si sa actioneze atunci cand a fost in functie . Cu tot respectul pentru domnu general dar aici se aplica cel mai bine zicala cu multi viteji dupa razboi …
     Cat despre chestia cu TBT -ul ce sa zic.. cred ca domu general cam bate campii.. Moreniul a dezvoltat Saur tot in fabrica aia , nemtii stiu cu cine s-au asociat , dupa cate inteleg au facut niste studii privind agentii economici de pe orizontala care pot participa la fabricarea acestui produs si cunosc fabrica de la Moreni . Raspunsul a fost ok , putem dezvolta un transportor in Romania folosind capacitatile existente de la Moreni . In alta ordine de idei in ziua de astazi nu cred ca este asa mare deranj sa faci o fabrica noua daca exista vointa si bani . Au facut ei Airbus una de elicoptere la Brasov …..

     • dar chiar nu-l intreaba nimeni pe acest oracol ce a realizat cat a fost in fucntiile respective,cu ce bilant a parasit postul?!….ca pensia si beneficiile le incaseaza pe repede inainte si integral.

     • Ge.. alul ,,degerat” produce vocalize alarmante pe la posturile tv. pt . a-si imbunatati nivelul de trai, nu pt. grija fata de securitatea pop. roman.

 15. Pentru „Domnul” Degeratu nu ar trebui sa avem niciun respect. Nu a facut nimic cand a avut functii, iar acum, ca mare analist ce este vorbeste numai prostii.

  Ref la TBT: vreau sa nu ma intelegeti gresit, cred ca Agilis o sa fie un proiect ok daca se va duce la bun sfarsit, dar cred ca daca MApN sau Ministerul Economiei acordau sume de bani decente pentru cercetare, dezvoltare si modernizare a fabricii, Moreniul ar fi scos un Saur 3 foarte reusit si mult mai ieftin.

  • In cercetare nu s-au dat bani, nu se dau si n-or sa se dea.
   E un obicei al pamantului 🙂
   Nu de mult, guvernul Grindeanu a creat un minister al cercetarii.
   Guvernul Tudose l-a desfiintat.
   In doar 6 luni.
   La altii a tinut ceva mai mult 🙂

  • Degeratu e acelasi care in 1989 a planificat / organizat dizlocarea trupelor in Cluj. Civili ucisi cu gramada au fost atunci.
   Ca recompensa a fost avansat in grad si functie , pensionat special , unu din fondatorii UNPR, decorat cu Steaua Romaniei.
   In USA sau Anglia era degradat la soldat si cu cel putin 50 de ani de inchisoare militara de executat.
   In Romania complicii au facut cariera.
   Daca in 2017 ne ghidam tot dupa astfel de „experti” , stati linistiti. Armata e tot cu cai de lemn.

  • Pare un T 55 cu placa suplimentara de blindaj pe turela. Solutia asta de blindaj suplimentar a fost inventata de sovietici pe vremea interventiei in Afganistan.
   Cind afganii cu AG 7 sovietic gaureau T 55 si din oricare unghi de tragere. Turela unde se afla munitia fara protectie de nici un fel , exploda ( e o boala a tuturor tancurilor lui Ivan pina la T 14) ucigand intregul echipaj.

  • Ăsta e T55 nu?. Are 5 găleți. Pare modificat un pic la turela. I-au pus guma de mestecat pe unde îl luase rugina? 🙂

  • t55 cu sprancenele lui brejnev atasate.

 16. cam asta e nivelul dotarii armatei..si la dotare..si la gandire..hippy style anii50..si cand ii aud ca armata noastra e in stare perfecta la dotare//instructie..nu s in stare sa puna ceva optica pe kalasurile alea din anii 60..ce patrioate visam noi?

 17. acum pe b1..barbu..vb de armata..

 18. Chiar acum pe B1 este emisiune despre inzestrarea armatei „Se intampla acum” cu Tudor Barbu

 19. Vàd cà au apàrut comentatori noi (cel putin pseudonime recente pe care nu le cunosteam) care ridicà nivelul general al site-ului. ïi salut si la mai bine !

 20. La B1 s_a vorbit și aseară la emisiunea lui Mănăstire tot despre dotarea armatei……trebuie urmarite cu mare atenție subtilitățile, in principiu se face referire în mod corect că dotarea nu ar trebui făcută fără implicarea industriei nationale dar totuși să ne gândim bine , cine ar specula intens aceasta situație …sa fie și asta o intoxicare ?

 21. ma doare capu..daca asta e nivelul general al cunoasterii problemelor din armata…pe noi nu ne ataca nimeni..de ce trebuie sa cumparam acuma?…adika eu din ce inteleg americanii vor sa ne impuna sa ne aparam aa teritoriul..doamneee…suntem ca in bancul cu bunica pe care o vrem trecuta strada..dar ea nu vrea..si noi tot insistam..va ti prins..bunica fiind romania..secretarul de stat pe inzestrare e medic..

 22. Zilele astea am intrat pe articolele mai vechi ale Romania Military. M-am întristat rău, si în articole și în comentarii se vorbea cu aceeași pasiune, speranța și câteodată dezamăgire. Și au trecut 5-6 ani și nu s-a schimbat nimic . Ne mai așteaptă încă 5-6 ani? Ar fi bine sa fie doar atât. …..

 23. Cristoiu a scris un articol ca ar fi vorba sa cumparam Patriot la mana a 7 a de la Israel.

 24. Super no ni la ce a apărut pe https://www.youtube.com/watch?v=iC0t7gP3m2g cica ……………Asa o fi oare sau se lauda………..

 25. Ca sa intelegem mai bine cum decidentul politic poate pune pe butuci o armata .

  http://cursdeguvernare.ro/estimari-guvernului-ii-mai-trebuie-taxe-de-07-08-din-pib-ca-sa-respecte-deficitul-bugetar-maxim-presiuni-duble-in-2018.html

  Ce achizitii sa se faca cind deficitul ajunge la 3,7 % PIB ? Sau inventeaza noi taxe (ca faimoasa taxa pe stalp) ?
  Vor taia ORICARE investitie civila si militara pentru a se mentine in deficitul maxim admic de 3 % PIB .
  Traiasca bugetarii si pensionatii . Restul tarii poate emigra daca nu le convine . 🙂

 26. Si aici o dovada de eficienta (militara) americana .

  http://cursdeguvernare.ro/10-proiecte-de-infrastructura-finantate-de-sua-sunt-inaugurate-luni-la-baza-kogalniceanu.html

  In articol e inclusa si rusinea aia nationala de Dumitru Martin , unchiul deputatului (PSD evident) Eduard Martin . Arestat de FBI in USA pentru ca a incercat coruperea unui ofiter american . 🙂
  De , „patriotii nationali” crescuti de mici cu spaga in mana nu stiau ca la americanos 🙂 , un ofiter prins ca a luat spaga vine dat afara si nu avansat , pierde dreptul la pensia militara iar in civilie va avea toata viata lipit de dosar concedierea cu dezonoare din armata . Adica va fi greu sa gaseasca si un post de munca ca portar .
  Noi in schimb am facut generali din spagari si membri de guvern din corupti . Dar asta face rau propagandei oficiale . . Mai bine dam vina pe Soros . 🙂

 27. Dumnezeu a coborât pe Pământ lângă un copil american care plângea de mama focului pe o bordură într-un oraş american .”De ce plângi ,puiule? Plâng pentru că ţara mea nu e cea mai mare ! Da, puiule,dar e cea mai puternică ! Acelaşi episod pe o stradă din Moscova :Plâng pentru că ţara mea nu e cea mai puternică ! Da puiule,dar e cea mai mare ! Idem pe o stradă din Bucureşti : un copil plângea în hohote ; Dumnezeu se aşează lângă el şi izbucneşte în hohote îngrozitoare de plâns……. Q.E.D….

 28. O mare problema este prioritizarea putinelor resurse disponibile. Nu posibil sa ai toate echipamentele din vest (chiar si ei eu probleme cu mentenanta lor) cand tu ai buget din est care este de cel putin 10 ori mai mic. Trebuie facuta o ierarhizare si reduse cat mai mult costurile unor echipamente care nu au un mare impact intr-un conflict (de cele mai multe ori adevaratele costuri sunt cu mentenanta). Alfel daca vrem de la orice tot ce este mai bun o sa avem „12 din fiecare” si s-ar putea nici macar sa nu reusim sa le mentinem functionale.

  Problema „celor 12” este ca sunt, in majoritatea, cazurilor inutile datorita nr. prea mic ca sa aiba vre-un impact si mai mult, consuma bani care ar fi fost mult mai necesari in alta parte. De ex. 1 mil $ poate inseamna nimic sau destul de mult. Cand tu importi pistoale si ar costa (inclusiv ce recuperi la buget prin taxe, impozite, locuri de munca, etc pana la 40%) cu 1 mil $ mai mult decat cele care le produci pare ca nu este chiar un capat de tara, numai ca de cei 1 mil economisiti poti sa cumperi 1000 rachete Grad care chiar pot sa aibe un efect enorm asupra cursului unui razboi (informatii sa ai ca pot opri o debarcare pe plaje, poti distruge batalioane mecanizate, tancuri, opri atacuri. etc) lucru care un pistol mai performant nu prea il are.

  Piranha III este un APC prost cu o mentenanta…. de aceea a fost ales si sabotata productia Saur2. Tot timpul scopul copilor lui Militaru a fost sabotarea industriei nationale (CADA a eliminat doar capul, restul a ramas).

  Cand vrei sa acorzi direct un contract unei firme din strainatate poate aparea problema asigurarii mentenantei. Din varii motive (loturi mici care nu asigura profitul unei firme mari sau incheierea unor contracte in care se specifica ca tara care a cumparat initial ori mai multe sa faca mentenanta echipamentelor vandute tarilor dintr-o anumita zona) acea firma nu poate face mentenanta in tara si atunci ai doua variante, cumperi tu sau o firma „mentenanta” sau duci echipamentele in tara unde este centrul zonal (din pacate se intampla asa ceva in anumite cazuri).
  Eu sunt pt. ca armata sa isi faca singura mententanta in cat mai multe situatii dar nu este posibil tot timpul la costuri mai mici decat la privati ori producator.
  Cred ca mai degraba de urmarit este ce fac acele firme care sunt bagate in contracte.

  Criteriul pretului cel mai mic este aberant cat timp nu ai in vedere si costurile cu mentenanta (care de multe ori sunt mai mari decat pretul produsului) si posibilitatea realizarii, De asemenea nu ti cont de beneficiile aduse economiei prin cumpararea acelui produs (inclusiv productie vs import).

 29. Un scurt comentariu despre discutarea politicilor de achizitzie a sistemului Patriot sau a avioanelor F-16 la B1 Tv, in direct, shi la dispozitzia unor tzarani, agronomi, pensionari, sau foshti angajatzi care toata viatza au lucrat in industria natzionala de armament shi au fabricat numai rachete care se vindeau cu tona in Irak shi Iran, inzestrind dupa spusele autorului elicopterele Mirage … Fara comentarii .
  Dupa aceea intrebarea cheie, care tradeaza limitarea in domeniu a lui Tudor Barbu, „cum dom’le de polonezii pot obtzine offset la Patriot shi romanii nu ?”
  Simplu, polonezii au o industrie de aparare dezvoltata continuu in ultimii 50 de ani, capabila de fabricarea de componente high- tech, incepind de miine, iar noi nimic.
  Propunerile de inspiratzie ruseasca, de a cumpani shi a achizitziona ce este mai ieftin, din Europa occidentala sunt menite de a ne duce intr- un scandal mai mare european decat cel ce l- am reushit cu cea mai mare furaciune dinaintea celui de- al doilea razboi mondial, vestita afacere Skoda …
  Nimeni in Europa nu are tehnologie comparabila shi verificata ca cea din sistemul Patriot, rushii pretind ca o au dar nu au demonstrat- o inca …
  Shi pentru cei care pretind ca America ar fi foarte interesata in vinzarea de armament oricui de pe glob, fac unele precizari importante :
  America, ca putere globala, este interesata politic in stabilitatea unor regiuni aliate , implicit in eliberarea unor certificate de vinzare a unor echipamente de un anumit grad tehnologic unor companii care le produc. Atit shi nimic mai mult.
  America nu cistiga nimic, ci doar companiile ce primesc dreptul la astfel de contracte.
  Pentru exemplificare sa vedem ultimele aranjamente al unor compannii militare, nu toate 100% sigure din ultimele 2 luni : 100 miliarde cu UAE defalcat pe 10 ani ; 8 miliarde cu Polonia defalcat pe 10 ani ; 4 miliarde cu Romania defalcat pe 10 ani ; aceasta grosso modo. Pe an ar rezulta , cu mult optimism 11,4 milarde pe an – un rahat , comparativ cu economia americana.
  Reamintesc unele cifre folositoare pentru comparatzii :
  – cind nu este criza shi economia americana „mishca” cat de cat ea creaza lunar 250000 de locuri de munca
  – deficitul lunar inregistrat de economia americana variaza intre 50 shi 80 miliarde dolari !
  – cifra la care este listata la bursa compania Boeing este de 80 miliarde dolari
  – majoritatea companiilor high-tech din domeniul apararii, listate la bursa , nu se apropie de valoarea listata la bursa a lui … Google.

  Am inshirat aceste cifre, pentru a va da seama ca pe americanul de rind il doare direct in fund de contractele diverselor companii militare americane cu Polonia, Romania, shi chiar toata Europa occidentala la un loc, sunt o firimitura prea mica pentru a le influentza viatza lor particulara …

  • da,dar pe aia care sunt actionari la firmele de armament ii intereseaza toate contractele astea „firimituri”.ei au bagat bani in c..ul lui trump sa ajunga presedinte si acum isi vor banii indarat(bine inteles multiplicati).

  • Alea 100 de miliarde cu sauditii sunt „intentii” nu contracte ferme. La fel si alea 4 miliarde cu noi. Nu s-a semnat nimic, si mai mult ca sigur ajungem de la 4 la 1. Ca si la F-uri am ajuns de la 48 la 12 si nu s-a facut rascoala.

   In privinta offsetului, am un mare feeling ca e numai o inventie care sa inchida gura unora si altora.. daca avem ceva bun de vanzare americanii vor cumpara si cu si fara offset; Ford a venit fara offset, si daca ramane o sa fie pentru ca iese banu’, nu pentru offset. Daca nu avem nimica atractiv de dat, tot la coada vacii ramanem, cu si fara offset.

 30. Nikk, s-ar putea sa ai tu sursele tale de informatzii cu adevarul lor, dar eu ma indoiesc ca la averea declarata a familiei Trump, macar unul din zecile de consilieri si advocatzi angajatzi pentru campania electorala l-ar fi sfatuit pe Trump sa intre intr-o asemenea capcana sinucigasha. In plus in SUA functzioneaza legal shi perfect institutzia lobby-ului (potzi sa faci „reclama” oficiala unei companii, care sa te plateasca pentru aceasta actziune in Senat, de exemplu).
  Laur, ai dreptate, contractele-firimituri pomenite de mine erau ipotetice.
  Am ramas dator cu doua cifre : ultima listare la bursa a lui Google ii atribuie o valoare de aproximativ 630 miliarde de dolari (daca se doreshte se poate face o medie intre valorile burselor din New York, Frankfurt, Tokyo shi Hong Kong), iar lui Apple de 510 miliarde de dolari.
  Cat despre Europa noastra cu ambitzii grozave , dar cu bani putzini, shi programe sociale care nu se pot autosustzine singure, ce sa mai vorbim ; mai nou ishi doreshte shi propria armata, cu carnea de tun probabil din est shi statul major probabil in west, …

Germanos.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *