Ce s-ar putea intampla ca Romania sa iasa din marasma in care s-a adancit?!

Stau si ma uit buimac spre scena politica! Inteleg ce se intampla, nu pricep insa miopia celor de sus, dar le inteleg  insa capacitatea mintala limitata. Asta e! Sunt tampiti. Nu-i de ras, adica ar putea fi, daca ar forma clasa politica a altei tari, da asa e de plans. Totusi ce putem face?!

De impuscat…nu mai e la moda, si-i pacat 🙂 , de dat afara din tara…ar fi misto sa-i batem pana la granita, sa le facem vant si apoi sa le aruncam in cap boarfele, exact asa cum faci cu o bagaboanta, cand te-ai prins ca-i bagaboanta! “Pleaca fa fir-ai adracu” !”, da faza e ca nimeni nu-i primeste, ca nu sunt buni de munca si la cat de saraci cu duhul sunt…greu sa-si castige painea cinstit!

Asadar este nevoie de o calamitate sa putem scapa de aurolaci, sau de ceva sa-i mobilizeze. Si asa cum va spunem si cu alte ocazii, eu sunt un tip foarte destept! Da destept bre, cu adevarat, nu cu copy-paste dastea, adica io cand nu stiu un lucru, intreb! De aceea sunt eu sunt baiat destept, sau cel putin sunt fraier maximum-maxirmorum cinci minute.

Zilele trecute m-am intalnit cu un fost coleg de grupa, ceva mai destept ca mine, dar in linii mari baiat bun si pe deasupra foarte bun in analize economice globale, audit adica. Stateam noi asa si ne plangeam de neveste, de politica, de Basescu si de Ponta, bineinteles amandoi eram de parere ca celele mai rele tot nevestele raman, ca atunci cand le apuca dau cu….da ma rog, imi cer scuze m-a cam luat valul 🙂 .Asadar vorbind relaxati, la un pahar de coca-cola, intr-un aproximativ racoros parc bucurestean, Cretu’, ca asa-i ziceam in facultate, vine cu o idee si incepe incetisor, cu bagare de seama.

-Auzi bai George, da sti care-i de facto poanta cu tantalaii astia de ne conduc si cu fraierii astia care-i tot aleg?

Eu curios din cale afara, sau de fapt cam mort de cald, dar, din curtoazie intreb monosilabic:

-Care domne?

-Pai…daca stam si ne uitam la tarile care s-au dezvoltat sustinut, cam toate au facut astea  dupa catastrofe, si trebuie si tu sa recunosti,  comunismul a fost o catastrofa. Numitorul lor comun a fost o amenintare externa majora, sau un ajutor extern major, ambele venite dupa ce practic respectiva catastrofa le-a eradicat din temeli sistemul politic si social anterior, cu tot cu clasa politica care i-a bagat in necaz!

Am cascat ochii, am dat din cap si am parut intersat…eram toropit total de cele 39 de grade din Bucuresti, dar zic si eu:

-Asa ma si ce-i cu asta? Iar a dat filosofia politica in tine?! Ce catastrofa, ce sistem, social, mergem vinerea ailata  la munte?! Scorpia aia de nevastata ce zice?!

-Lasa domne ca mergem, au vorbit fetele si zic ca mergem. Da zi si tu daca nu am drepate?! Noua, Romaniei ne-a lipsit o catastrofa, o distrugere majora, un inamic extern care sa ne vrea gatlejul! Noi dupa “89 am ramas cu aceeiasi politurci si cu copiii lor!Este?!

-Bai Dane, am batut juma’ de oras si tu ai chef de misto?! Lasa-ma domne cu inamici si catastrofe. De unde dracu’ vrei tu in Romania tsunami ca la Fukusima, sau poate ca ti s-a nazarit sa facem schimb de teritorii cu Israelul? Vrei sa ai propia ta Intifada, vrei sinuciagasii cu bombe la buric prin saormariile din Dristor?! Ba tu esti matol?!

-Nu domne, da am citit dimineata pe blogul tau despre ce vorbiram noi cu euro si economia. Si frate…va fi mai rau de atat, cade leul ceva de speriat, in lupta cu euro, tradat de ai lui, lovit pe la spate de propriul guvern, asa ca daia zic, noi am fost prea linistiti. Uite-te la Japonia, rasa de suprafata pamntului de americani, Coreea de Sud, Germania, etc, ba pana si Serbia s-a pus pe picioare…

OK, am mai flecarit noi ceva, ne-am adus aminte de o colega buna-buna, pe care amandoi am vanat-o, dar de prins a prins-o un aurolac mic, pricajit si cu nasu’ mare, aurolac care este acum mare smecher prin nu  stiu ce partid. Adica stiu, da…Ma rog, aia de ne curgeau nou ochii dupa ea, are cu 15-16 ani mai mult si cu aproximativ, zice Cretu’, eu nu am mai vazut-o, cu cel putin 50 de kile in plus….Brrrr sa fie la la ala pat!

Plecam, fiecare cu metroul lui. Pe drum, racorit un pic, stau rezemat intr-o bara de sustinere, ma holbez la o hidosenie tanara si foarte grasa, ea la mine, eu privesc in gol….pana la urma aurolacu’ s-ar putea sa aiba dreptate.

Daca noi nu eram in NATO si avem situatia Iranului, sau a Filipine, sau Israelul, oare cum a fi reactionat?!

Oare pericolul iminent ne-ar fi scuturat de secaturi, ne-ar fi facut mai responsabili, mai destepti?!

Polonia, tara cu care semanam cel mai mult, are o situatie ingrata. Impartita frateste in WW2, de doi dictatori, s-a invata minte. Polacii nu-si permit glume nici cu economia, nici cu apararea. Filipine tocmai ce a demarat un plan masiv de inarmare, dupa ce pana acum cativa ani practic isi desfintase fortele armate. Dar ridicarea Chinei si cateva insulate aflate in litigiu, i-au facut brusc foarte destepti si au uitat insantaneu de faptul ca tara nu are bani! Acum are!

Numai noi ne jucam de-a economia de piata, ba e , ba nu e, ba privatizam, ba le dam pe nimic, ne jucam cu aparare, care este pentru toti o prioritate, da nu le da Finatele bani, de parca Ministerul de Finanate ar fi stat in stat, nu face ce-i spune guvernul!

S-ar putea ca bunul meu prieten si foarte vechi de altfel, sa aiba drepate. Dupa 1945 am fost mereu la adapost: ba aparati de URSS, ba de NATO, dupa 2007. Noi, poate, ca sa devenim mai rai si in acelasi timp mai performati si mai seriosi, ar trebui sa fim dati afara din NATO si UE, ar trebui ca Ungaria si Ucraina sa ne ameninte militar, ar trebui sa nu mai primim bani de la nimeni…Ar trebui poate sa dam cu capul de sus! Ar fi bine?!

Sincer nu stiu, dar ce stiu cu siguranta este faptul ca puiul pana nu-l imping parinti din cuib, nu zboara, pana nu-l lasa sa flamanzeasca, nu cauta mancare.

La noi…asa si asa. Adica nici nu traiesti, da nici nu mori. Garantat.

Ei acest… Garantat este cel mai mare dusman al omului. Si asta pentru ca nimic nu-i garantat in viata. Insa noi vrem garantii!

Ca ala ne da pensii, altu’ ajutoare, ca ne face si ne drege, insa daca vine cineva si ne spune: Nu va dau nimic, insa va lasa sa munciti si fiecare sa se descurce cum poate…atunci ala saracu’ n-are nici o sansa. Oamenii vor sa fie mintiti frumos, ca o sa fie bine, ca o sa aiba guvernul, primarul, popa, etc, grija de ei. Oamenii vor afaceri sigure si foarte banoase: Caritas, FNI, tatuci si amici care sa-i escrocheze . Faimosul truc cu ia frate un ghiul de aur la 50 de lei, ca mi-e foame rau…Si prostimea pune botul, si-l va pune mereu. Garantie, asta vor oameni, asta vor cei care nu sunt suficienti de oameni sa-si ia viata in proprile maini si sa nu cera nici un favor, sa nu astepte sa castige la loto toata viata, sa nu accepte afaceri ireale cu castiguri fabuloase. Ciudat este ca majoritate a celor care se lasa astfel prostiti, nu sunt de fapt atat de prosti, numai ca sunt crescuti ca sclavi, fara simtul libertati. Pentru ca libertatea iti ofera multe, inclusiv dreptul de a muri de foame, dar oamenii vor numai anumite caracteristici ale libertati, iar cand nu le convin incep sa fie prosti.

Sa fi liber inseamna sa fi pe picioarele tale, fara sa astepti nimic de la nimeni, doar pe forta ta.

Asadar are Romania nevoie de un inamic extern pentru a porspera, pentru a fi in sfarsit libera, fara garantiile NATO si UE?! Probabail ca doar asta ne-ar mai lipsi. Nu! Avem nevoie doar de o schimbare majora de mentalitate. Asta s-a schimbat la natiunile care au trecut prin catastrofe majore! Mentalitatea!

Ori mentalitatea este CEL MAI GREU DE SCHIMBAT. In principiu, odata crescut cu o anumita mentaliatate,  aceasta nu mai poate fi schimbata pe parcursul vietii.

Adica te nasti liber si sigur pe tine, sau sclav!

GeorgeGMT

53 de comentarii:

  1. Pe scurt și în prințipiu consider și eu că națiile evoluează în jurul unor puncte pivot, desemnate istoric după. Deși Regatul Român a înghițit teritorii la 1918 și a prosperat bine un deceniu pe vînzarea de resurse + bani mai mult americani (investiții în petrol de ex.).
    Regatul Român s-a mișcat mai cu talent din 1867. Nu știu dacă a contat mai mult acțiunea demarată de venirea neamțului care a luat măsuri de bun simț precum construirea comunicațiilor, industrializare, modernizare, sau recristalizarea pericolului turcesc. Oricum, spiritul „Ne pregătim să rezistăm mai bine” s-a transformat în „Le dăm la gioale, numa să fie ocazie”. Lupta în sine și urmările (cam fără cîștig de resurse sau teritoriu), care au crescut moralul cetățenesc și mîndria, au dus la integrarea teritorială de mai tîrziu.
    No, presupun că o repetare a situației va rezulta în același mod. Dacă ești pus în pericol te adaptezi, iar instinctul de autoconservare va dicta asumarea unui mod de lucru corect pt că e nevoie de rezultate.
    În concluzie cred sincer că românii duc lipsă de stimă și mândrie și atunci cînd vor începe să facă pași o să o rupă la fugă bine. Desigur că trebui organizare, nu la nivel fabulos, doar decent.
    Pe de altă parte, pregătirea de răzbel stimulează economia și fortifică spiritul populației. La fel, pregătirea armatei de luptă și dotarea, sporește în ritm amețitor. Mulți ar rămîne impresionați de dotări și de dinamica lor în cazul pregătirii pt scandal.

  2. Se potriveste urmatorul mesaj catre clasa politica : Desi vorbesti pe inteles eu nu te pot pricepe

  3. Romania, daca vrea sa-si incordeze muschii, ar trebui sa mearga pe diplomatie, culegere de informatii si actiuni startegice in punctele de presiune. Zici ca esti destept ? Scrie despre punctele de presiune si modul in care pot fi anihilate. 🙂

    In alta ordine de idei Romania trebuie sa investeasca in zone strategice. Orice investitie in aceste zoane inseamna inteligence si aparare. Gues where can we invest?

    • Nu prea înțeleg la ce vă referiți.
      a – Mesajul e legat de ? postarea lui G. reacția mea ? Clarificați, vă rog.

      b – doriți să spuneți că trebuie diplomație…? – de acord, dar cu susținere structurală și materială.
      Este și mai nevoie de O VIZIUNE, care e exprimată într-un PLAN INTEGRAT de acțiune.

      c – nu există „puncte de presiune”. Există puncte vulnerabile. Există noduri strategice (în sens politic, economic, financiar, turistic, informațional… militar, industrial), dar care e ideea?

      d – ar fi poate util să exprimi mai clar/explicit ce dorești să comunici, pentru cei dintre noi care nu au datele implicite ale procesului dvs. mental prin care se formulează aceste judecăți

      • Comentariul era pentru George 🙂 the smart man 🙂

        c – ma refeream la puncte de presiune geopolitice
        d – pentru cei care nu au date, recomand revista Geopolitica

        • Înțeleg ideea, dar mă refer că atunci cînd comunici ceva fie explici, fie faci trimitere; altfel riști să te faci neînțeles. Este probabil ca G. să intuiască exact ce vrei să spui, dar în umila mea experiență, ajută enorm să explicitezi.
          Acum exprimarea „pentru cei care nu au date, recomand revista Geopolitica” – nu e tocmai frumoasă aruncată așa, cred eu, și nici tare constructiv pt o discuție în general.
          Ar mai fi și faptul că românii tot au auzit de termenul geopolitică de ceva ani, dar se cam ferește lumea să intre în detalii precum ce presupune fix a se face și cum (la mijloacele existente) – detalii care țin de esența lucrurilor, de ex. cu ce structuri și cum îți susții interesele, cu ce atu convingi, impresionezi, sperii în negocieri, cu ce forță susții promovarea intereselor (economic, cultural, militar)… chestiuni din acestea.

          Părerea mea.

      • @Flogger

        Breh, no offense,
        Nu te mai aventura la discutii :), ca esti pa’ domeniu’ domsoarei…

        Domsoara e analista si are si master in d’astea internationale si geostrategice (doctoratele si scolile de vara sunt pa’ vine), genul ala ‘cam trecuta’ si care nici daca dai cu pietre dupa ea nu pleaca :), acum se promoveaza pe blog, ca vrea sa ajunga prezidenta samdei nat tudei, maine poimaine o vedem ca ne ‘reprezenteaza’ in Harlametu’ Ioropii…

        Din nefericire a picat pe blogul asta, radarele AESA i se par ‘nice!’, comentariile rautacioase adresate ei i se par funny, se pare ca o atrage Gripenul (e asa shinny and sexy) ca intreaba despre el pe alt thread care n-are nici o legatura cu avioanele, dar se pare ca citeste Geopolitica 🙂 si acolo isi gaseste toate datele, nu am timp sa caut revista aia, o fi vreun fel de ‘Geopolitica for d(m)ummies’…

        Asa ca nu va mai aventurati, lasati-o in pace 🙂

        PS: si a dat si ‘Like’ la articol, George esti in ‘Likes’ list, you’re screwed 🙂 🙂 🙂

    • Nu stiu ce sunt alea puncte de presiune, nici ce inseamna sa investesti?! in zonele strategice.

      • Pai atunci ce faci cu armata? O tii sub shopron? 🙂

        • D-șoarei (?) Angela:

          – deci investești matale resursele țării… adicătelea armata .. utilizînd un amplu proces de investire a dînsei care este armată.
          dacă bine înțeleg vrei să „investești” cu armata zone sensibile la dujman?
          dacă asta e ideea, să știi că pregătirea într-ale cele milităroase progresează corespunzător – a da cu bățu în cărniță fragedă e într-adevăr o chestie de bun simț. Ai gîndire de general, e bine 😉
          Așteptăm cu interes ordinul de trecere a… (completați cursul de apă dorit)!
          VERI NAIS INDIID!

    • „diplomatie, culegere de informatii si actiuni strategice in punctele de presiune” astea sunt vise , nici nu ai acces in zona lor fara sa ai „muschi” . Americanii au „muschi” 4,8 % din PIB de 12.000 mld dolari , ei chiar au muschi , au un buget al apararii mai mare decat Europa,Rusia si China la un loc , proiecte de 2500 avioane dintre cele mai performante care au existat vreodata pe pamant si porobabil destul de greu de egalat in viitorul apropiat……
      Pentru asta sunt stapanii lumii nu pentru „punctele de presiune” .
      Intai oferi siguranta si dupa faci investitii , cred ca asta e ordinea , nici tu nu cred ca umblii noaptea pe strazi intunecate si cunoscute cu multi nebuni pe ele ( decat daca iti face placere, dar asta e o alta discutie ….)

  4. Pe langa comisioane si comisioane astia stau cu burta la soare ca suntem in NATO si sunt americanii la noi in tara…ca si in ww2 cand se bazau pe Franta si Anglia…

  5. Dintr-un anumit punct de vedere sunt de acord cu tine, „ca sa reconstruiesti trebuie mai intai sa distrugi”. Asta ne-a lipsit noua in 89, un nou start un nou inceput…

  6. @Flogger

    Marea Neagra , ca tot si-au luat fregata sau ce e aia salupa nearmata 🙂

    • Îmi cer scuze, dar consider că dvs. nu prea integrați realitatea ce transcende harta mării acesteia. Deci subiectul ar fi Marea Neagră… deduc, însă ce e cu asta?
      Însemnează interes de… ce la mare?
      -hidrocarburi
      -pește
      căi de comunicații, ce?

      Ref la frecate (zisele fregate), dînsele sînt într-adevăr la nivel de șalupoaie cvasi-neînarmate (au tunuri automate) purtătoare de elicoptere. Ar mai avea nevoie de sonare, radare și rachete antiaeriene/navă-navă + torpile montate pt sistemul de luptă integrat.
      Fosta navă amiral, Mărășești, e singura care are (măcar în teorie) capacități de luptă cu nave 8 Styx-uri(nu de ronțăit), lansatoare de torpile, de grenade antisubmarine și tunuri de 30 automate ghidate de radar de proximitate (utile împotriva „muștelor și țînțarilor marini”) + are elicopter.
      Problema lui ar fi că se cam aproape răstoarnă (centrul de greutate e sus bine) datorită suprastructurii supradimensionate și a armamentului în special… + e vechiuț, nu prea are sprint și consumă multicel (rază scurtă – patrulă în proximitate).
      Avantajul e că e alături de cele (cîte mai is?) purtătoare de rachete, e singurul combatant românesc care poate face ceva.

      Va urma… în episodul urmăritor carevasăzică

  7. Nu stiu daca ar merge faza cu mobilizarea din cauza unei amenintari la „populatiunea” noastra romaneasca, ca natiune nu prea mai indraznesc sa o numesc! Asta merge la slavi si unguri, nu la noi, pentru ca suntem prea obisnuiti si chiar am dezvoltat un comportament specific, de indiferenta.
    A se vedea si perioada interbelica cand, dupa ce intre 1916-1918 Romania se redusese la o bucatica de Moldova si restul tarii fusese sub ocupatie, imediat dupa tratatul de pace de la Paris toata lumea s-a relaxat!

    Cum s-a ajuns ca, inclusiv pe directia Ungariei, care a continuat sa fie agresiva si dupa 1919, Romania s-a multumit doar sa culeaga informatii ! Lui Maniu i s-a permis sa primeasca fonduri pe filiera ungaro-britanica pentru actiuni care au destabilizat Romania si democratia de la noi, prin „Restauratia” li Carol al 2-lea. Si atunci am vazut ce se intampla dar am ales indolenta si acum pare sa se mearga in aceeasi directie!

  8. Dar sa va intreb si eu ceva : care ar putea fi strategia de aparare a proiectului NABUCO. Dupa cum stiti ar trebui sa porneasca din Baku, merge prin Georgia care are de-o parte si de alta trupe rusesti, intra pe sub Marea Neagra si ajunge in port … la Constanta .

    • Nabucco nu trece prin Georgia, ci prin Turcia si Bulgaria. Ala care trece prin Georgia, dar nu si pe sub M.Neagra este AGRI. Nu se pune problema sa aperi un astfel de gazoduct militar vorbind. Astfel de proiecte se apara doar politic.

      • Astfel de proiecte se apara doar poilitic 🙂 🙂 🙂 Si daca trece armeanul peste nagorno karabagh si-ti sparge gazoductul , se duce ponta la azeri cu diploma lui de doctor in stiinte juridice? Sau daca vin abhazii prin culoarul Caucazului cu niste akm-uri de la rusi, il trimiti pe Antonescu sa le povesteasca istorie?

    • stimată d-șoară, Nabuco e în suspensie (ne)animată, nu mai e în discuție. Verificați-vă informațiile mai vechi de 1 an. Pe de altă parte, structura acestui gazoduct este infinit mai complexă (ați omis partea cu să treacă prin România, Ungaria, Austria (în zona noastră)- care să acopere costul de 6.000.000.000 de euro). În cazul Ro, Transgaz (TGN bursier) trebuia să asigure cam 1.000.000.000 + parcă…
      Practic însă s-au căutat mereu variante, mai nou ungurii s-au retras oficial din proiect, optînd pt SouthStream-ul rusesc…
      Cea mai probabilă opțiune de Nabuco este în acest mom varianta unui Nabuco prea-scurtat cu finanțare turcească (care ei și controlează ce se petrece) și debit mai scăzut.
      Nu am idee de unde posedați informațiile aruncate acolo sus, dar recomand cartea d-lui Alin Codoban, care e expert în materie (lucrează acum ca trader de energie pt o companie mare din domeniu).
      Cartea e proaspăt apărută în București (din câte știu) și are la bază cercetarea doctorală a dînsului, muncită și nu plagiată.

      Cu stimă!

      • NABUCO, AGRI, LNG-ul toate sunt un esec politic, miliar si informational. Dar am sa citesc cartea lui Codoban sa vad cum au facut altii istoria energiei.

        • Domnu Codoban nu reface istoria, ci pune în perspectivă energia și relațiile geopolitice (pă bune). În ideea de a păstra dialogul informat, sugerez că această lectură este punctul minim de pornire în abodarea subiectului. În plus, clarifică în mod pragmatic locul nost- României în contextul luptei enregetice (care este fără îndoială enregică…).

    • N-are nici o legatura cu trupele . Rusii au concesionat si ei terenuri petrolifere in Azerbaidjan asa ca daca Nabucco se face prin el ar trece si gaz rusesc si ne-am intoarce de unde am plecat…dependenta energetica de Rusia. Iata de ce Nabucco e inoportun. Pur si simplu altii ne-au luat-o inainte. S-au asigurat ca daca facem vre-o magistrala pana in Caspica nu vom scapa de ei astfel si au inceput mult mai repede South Stream care ar da gaze mai repede si mai sigur caci Rusia e un partener serios care investeste in proiecte energetice impreuna cu firme occidentale si e un furnizor cunoscut, vechi si cu experienta in domeniu iar Azerbaidjanul nu are aceeasi „fata”, e un jucator nou pe piata, cam suspect si fara traditie. Acelasi lucru despre ceilalti din zona. Iranul are traditie si experienta dar e un stat neagreat iar in Irak zilnic sare in aer o masina cu siiti. Mai e si criza. Subit UE a constat ca gazoductul e cam scump.

  9. You are a loser baby , and now you are alone !

  10. Rog patronul blogului să afișeze (poate într-un articolaș disinestătăreț) acest rezultate al dialogului și muncii împreună – rod al colaborării la nivelul celui mai înalt între semeții membrii ai rumaniamilitary și cei ai soțietății țivile:
    http://prezidenta.wordpress.com/2012/07/15/proiect-gripen/

    Cu maximă stimă!

  11. @Flogger:

    Relativ la asta:
    „Asteptăm cu interes ordinul de trecere a… (completati cursul de apă dorit)!”

    Care…ermm…’armata’… sa treaca ‘care’ curs de apa?
    Armata aia ‘care este’, sau aia pe care o visam ca ar fi nice to have…

    In timp ce tu iti investesti resursele in Armata, si celalat popor prieten isi investeste resursele momentan tot in Armata.

    Numai ca la un alt ordin de marime! Ca deh, marimea inca conteaza, there’s quality in quantity…

    Ca tot vorbim despre asta, de pe threadul celalalt cu si ‘eu as fi dat’:
    „Citatul pe care îl repet obsesiv este: „Dacă faci pasii în aceeasi directie, există riscul să ajungi undeva în aceasta directie”.”

    Exista si riscul ca intr-adevar sa ajungi acolo unde-ti doresti si sa-ti ramana oasele pe acolo.

    Problema in principiu nu ar fi de cum ajungi acolo, ca vorba ta, daca iti faci curaj si mergi in directia aia e posibil sa ajungi.

    Problema e ce faci acolo si cum te mai intorci de acolo in caz ca ti-au dat calculele cu prea multe zecimale si ai dat intr-un overflow…

    Sa mergem noi cu Armata sa facem ordine peste rau e cam sinucigas, nu crezi?
    O sa o luam in bot a la Georgia, si o sa ne intoarcem in dezordine tot a la Georgia.

    Am mers noi in WWII, dar nu am mers singuri, am avut in spate pe cineva cel putin la fel de puternic ca rusul. Am inceput razboiul cu nemtii si l-am terminat cu rusii. Dar asta e alta problema…

    Informatii, alocare de resurse pt ai ajuta pe moldoveni sa se apropie si sa supravietuiasca fara ‘perfuzia’ rusilor, le dai cetatenie, si, DACA moldovenii VOR, folosind tactica pasilor marunti, poate se intampla ceva…

    Altfel militar nu prea avem sanse si irosim toate celelalte demersuri, se pierde tot ce s-a castigat pana acum.

    Relativ la ‘Marasesti’:
    „Problema lui ar fi că se cam aproape răstoarna (centrul de greutate e sus bine) datorită suprastructurii supradimensionate si a armamentului în special… + e vechiut, nu prea are sprint si consumă multicel (rază scurtă – patrulă în proximitate).”

    Problema aia cu centrul de greutate stiu s-a mai rezolvat ceva.
    S-au operat modificari, am salvata pe undeva o poza mai veche cu crucisatorul Muntenia(parca sa se numea) in varianta initiala cu rachetele urcate undeva sus pe lateralele structurii, dupa aia le-au coborat in pozitia actuala, plus alte modificari.

    Problemele lui sunt: o structura cam complicata cu o intretinere cam complicata si posibilitati reduse de crestere, motoarele nu se mai fabrica in tara (ca deh, ce se mai fabrica in tara), armamentul invechit, varsta in general…
    Ca e mai lent si ca are raza de actiune mai mica, ar fi suportabile…

    @George
    „Concentrat spus cam asa ar suna. Noi nu am distrus, ci s-a continuat sub un alt stindard.”

    Imediat in 89, la noi a preluat puterea esalonul II din PCR plus Secu.

    Care aia cand s-au vazut stapani pe tarla, prostimea linistita la pascut, rusul nu mai era in ceafa lor sa le sparga capul in caz ca sar calul, deci aia s-au apucat frumos de ‘afaceri’.

    Acum Romania culege resturile ospatului.

    La noi nu s-a facut o curatenie in clasa politica si in serviciile de informatii cum s-a facut in alte tari foste comuniste. Altii au tras linie, i-au dat pe toti afara si au inceput cu alti oameni.

    Pe scurt, evenimentul s-a intamplat la toti, ailalti au luat-o pe poteca aia de bun simt, noi, mai acana…

    @Articol

    Pai sa luam datele existente:

    Clasa politica pusa pe japca si absolut incontrolabila.
    Iar ‘tanara’ generatie de politicieni…la fel de buni ca ‘tata lor’

    Oamenii simpli dezinteresati si stresati de ale lor marunte.
    Prea multi depind cumva de stat si deci sunt usor controlabil.

    Educatia cam la pamant, pt ca prostii sunt mai usor de controlat.

    Industria plecata cu flota, agricultura cu sapa, resursele date.

    O Armata mica in proces de Kalashnicovizare.

    Milioane de romani plecati in bejanie. Aia tineri, fertili(copiii lor vor fi cetateni ai altor tari) si cu ceva pregatire, spirit de initiativa sau, daca nu, macar chititi sa munceasca.
    Ramas acasa bugetarii, pensionarii plus ceva tineret (unii dintre ei emigranti in devenire).

    Nu prea luati deloc in calcul efectul negativ pe termen lung al emigrarii romanilor…
    Pana la urma populatiile ocupa/mentin teritoriile, armatele vin si la un moment dat mai si pleaca/se dezintegreaza.

    Deci populatie in scadere si imbatranire, dependenta intr-un fel sau altul de stat.

    Crezi ca ne salveaza vreo catastrofa?

    Cu ce am enumerat mai sus e posibil ca in timp sa mai pierdem teritorii, eventual sa ne spargem iar in Regate: ungurii sa forteze autonomia, mai pierzi Delta Dunarii etc

    • Pai cam astea erau riscurile despre care am vorbit si eu in articolul despre „demografie” de acum cateva luni…

      Din pacate, continuand in aceeasi directie ca in ultimii 23 de ani, ne vom stinge si ca si tara (ca natiune deja suntem cvasi-inexistenti) in maxim 50-60 de ani.

  12. -pt. gsg9-
    Stimabile, dacă permiți, comentariul meu ar fi că poți să faci articol din răspunsul matale.
    Pentru a nu fi (prea) interpretabil, aș pune ideea mea în contextul a ceea ce postula Angela – anume ziceam că se poate orice numa să ai viziunea de a formula un plan și să îl respecți.
    DE EX:
    – vrem siguranță sporită (implicit armată+spionaj+diplomație) și urmărirea intereselor, trebe bănuț (implicit stimulare economico-tehnologico-industrială), crescut populație, venit, nivel de trai, cheltuieli, taxe (rata de colectare adică vreau să spun) și orientarea spre ceva care va aduce valoare. Că îs drumuri mai bune, că e sistem medical și învățămînt, că e armată (înarmare), sau că e o abordare axată pe puncte precum:
    – infrastructură feroviară + rutieră + aeroportuară + fluvială
    – energetică (ceva hidrocentrale noi și modernizare/schimbarea turbinelor la cele mai vechi) + sistem de echilibrare și transfer (Transelectrica)
    – reducerea materiilor și aprofundare în funcție de traseul școlar (gimnaziu) + învățatul în mod real de cunoștiințe + sistem de verifiare/filtrare (liceu), apoi aprofundarea la nivel superior real a acestora (la nivel universitar) cu scopul de a oferi oameni calificați pt ce trebuie și cît de cît adaptat numărului cerut…
    se poate continua așa………….

    SAU capacitățile militare, de informații, diplomatice și să te joci cu astea – e altă problemă.

    Acum că am o slăbiciune pt sporirea teritoriului în NE și E și SE, asta ar fi altă poveste în alt vis.

    Ce zic e că trebuie viziune, nu că mă arunc să iau pielea ursulețului.
    În contextul PRIN NOI ÎNȘINE arătam cam cum aș purcede eu și ce susțin referitor la acest principiu.

    În rest pertinente observațiuni.
    Mărășești încă are sensibilități la rulaj mare atunci cînd execută manevre gen BANDĂ TRIBORD/BABORD adică timonă complet dreapta/stînga la viteze de peste 18 noduri parcă și pe mare cu hulă.
    Nu se datorează doar suprastructurii cît concepției și proiectului schimbat (modificată de 2 ori cînd se numea Muntenia / Timișoara fiind crucișător încă (pentru cîteva luni în 1990) și apoi în anii 90 cînd a devenit distrugător-fregată cu numele actual). Rachetele navă-navă Styx – 2C de care aminteam sunt foarte grele, din cîte spun marineii, dacă se vor schimba rachetele – asta ar îmbunătăți situația puțin.

  13. La expozitia „Agenţia pentru Cercetare şi Tehnica Tehnologiilor Militare” Dobritoiu a spus ca nu are bani sa cumpere ce a vazut pe acolo desi ar trebui…+”Din nefericire armata fiind critic subfinantata nu poate sa dea comenzi ferme pentru toate produsele prezentate”

    Pai nu vroia el taburi si tati seli?

    Mama ei de campanie…….

  14. Doamne,vad ca esti citit cu asiduitate!Nimeni nu iti poate imputa impartialitatea!Totusi,am avut de dat bara de la pagina serios de mult pana sa ajung la „comentarii”.Si aici,ce sa spun?Eu,cetateanul demis,o sa votez pe ‘NU”.Asta iarna,am fost printre primii care am iesit in strada impotriva Basescului.Dar acuma,nene,e un joc ce nu imi place!Pai tu,pitpalac politic,imi furi tara?Tara mea?Vreau sa ne intalnim la vot!Ghici ce o sa fac?

  15. Ai scris un ditamai articolul cand puteai pur si simplu zice vorba veche din popor:
    „Da Doamne mintea romanului cea de pe urma!”

  16. Excelent articolul. Sint un pic dezamagit de discutii.

    Institutia la care lucrez invita in fiecare quarter cite o somitate sa ne tina cite o prelegere. De cele mai multe ori vine cite un CEO, mai vin politicieni, generali, etc. (se plateste bine, deci vin oameni care chiar au cite ceva de spus). Anu’ trecut a venit si Ben Bernanke. Cum era cam curind dupa criza finaciara, noi i-am sugerat ca ar fi interesant sa auzim cam ce-ar trebui sa se faca pentru a scoate economia din rahat. Ne asteptam la ceva foarte complicat, eforturi colosale, etc.. Pe naiba. Omu’ ne-a vorbit o juma de ora despre Washington consensus si 15 minute despre inovatie (rolul sau in economie, cum sa o incurajezi, sa o sustii, sa o implementezi, etc.). In opinia lu’ Bernanke, toate tarile care si-au dezvoltat rapid economii puternice au respectat perceptele Washington Consensus (nu detaliez, e usor de gasit pe Google si Wikipedia). Performanta superioara a fost atinsa insa doar de citeva tari care au reusit sa inoveze continuu. Deci si pentru Romania calea e clara. De fapt daca va uitati la majoritatea cerintelor UE, asta se urmareste, cu exceptia inovatiei (UE nu prea e in clar cu asta).

    Dar cine sa implementeze toate astea? Aici ii dau mare dreptate lui George: totul porneste de la oameni. Dar oamenii (indiferent unde) sint lenesi, lacomi, fricosi (sa ridice mina ala care nu se simte). De aceea razboaiele, calamitatile, crizele, amenintarile catalizeaza schimbarile (progresul) rapide, pentru ca furnizeaza motivatia suprema. Si tot de aceea sintem condamnati sa visam si sa cladim in continuu utopii in care sa traim bine si in siguranta, fara sa facem nimic, fara sa riscam. Evident, periodic totul se duce pe copca, fie abrupt, fie printr-o moarte lenta.

    Deci cum ar trebui procedat pentru ca Romania sa devina o tara unde un individ obisnuit ar avea sansa ca prin eforturi proprii sa aiba o viata confortabila? Evident, d.p.d.v. al sistemului, Washington Criteria trebuiesc implementate. N-o sa credeti, dar Ro are o bafta fantastica (ca de obicei). E silita sa adopte mai toate cerintele, pentru ca e in UE. Vedeti si voi zilele astea ce important e sa te traga de perciuni cineva de la Berlin, Washington, Bruxelles. Nu va faceti griji, pe termen scurt totul e cam tulbure, dar rezultatele pe termen lung se vor vedea.

    Parte dificila pentru toata lumea, nu numai Ro, e inovatia. Pentru asta iti trebuie multe ingrediente. Pentru inceput iti trebuie o educatie solida. Din gradinita, dar pe parcursul intregului sistem educativ copii/tinerii trebuie sa invete sa gaseasca probleme si sa vina cu solutii. In paralel, trebuie sa invete respectul pentru competenta. Initiativa trebuie incurajata la toate nivelurile, nu numai prin recompensarea celor ce au succes, cit mai ales (si aici e unul din secrete) prin evitarea sanctionarii celor care si-au asumat riscuri calculate si care au esuat. Sportul si poate serviciul militar obligatoriu ar servi la cresterea increderii in sine, in abilitatea proprie de a concura si obtine rezultate prin autodisciplina si colaborare. Trebuie sa existe citiva centri de performanta (4-5 universitati bune) si mai multe universitati medii, dar clasificarea trebuie sa fie foarte clara (adica sa nu existe posibilitatea de a mima rezultate si educatie). Educatia tehnica (profesionala) trebuie sa fie puternica, la nivel liceal (sau echivalent-scoli profesionale) si post-liceal.

    In economie, prin scutirea de taxe si impozite se poate incuraja concentrarea anumitor tipuri de activitati in anumite regiuni. Asta va crea masa critica pentru dezvoltarea expertizei, infrastructurii si a fortei de munca necesare pentru obtinerea performantei. Evident, aceste zone trebuiesc sa fie centrate in jurul unor universitati performante (exemplul Silicon Valley, Research Triangle, chiar si Ruhr).

    Sistemul social va trebui sa incurajeze acumularea de capital (taxe mici pe venituri si dividende), furnizind doar o minima plasa de siguranta. In plus, impozitele pe transferul inter-generational de bogatie (practic mostenire) ar fi bine sa fie mari, stimulind astfel initiativa noilor generatii.

    Din pacate, in afara unei educatii slabutze, Ro are si un foarte mare dezavantaj la nivelul mentalitatilor. Nu numai ca anii de comunism au dus la crearea de generatii de asistati sociali, incapabili sa-si poarte singuri de grija, dar cei multi din cei cu initiativa, deschisi spre nou si increzatori in fortele proprii au emigrat. Imigratia in Ro e minima si nu e bazata pe criterii profesionale sau capital, deci nu aduce baneficiile de are se bucura USA, Canasa, Australia. Poate ca timpul va rezolva si problema asta, dar cred ca asta (mentalitatea) e principalul impediment in calea unei dezvoltari rapide.

    Daca va uitati la Germania, Coreea, Japonia, Singapore, toate au pornit la drum cu populatii bine educate dar flaminde si speriate de posibili adversari. Ei au inteles ca mostenirile trecutului nu ii ajutau si ca daca voiau sa supravietuiasca trebuiau sa munceasca si sa riste. Sistemele sociale si economice implementate (nu de bunavoie…) respectau toate principiile Washington consensus.

    Am scris mult, dar ceea ce voiam sa spun e ca nu exista nici un secret: daca romanii doresc sa le fie mai bine, n-au decit sa urmeze caile batatorite de altii si sa isi asume riscul de a avea succes prin ei insisi. Iar tot textul e destinat celor din tara. Noi, astia cu traista-n batz deja stim asta.

    • Exact cum soun chinezii: cand nu sti un lucru…intreaba. Vrem sa traim ca in Germania?! Extrem de simplu. Trebuie sa-i intreb pe nemti cum fac. Nimic nou sub soare, da sa te minti singur: „Lasa domne, ca are grija cutare si cutare de noi…” e mult mai simplu. Multora pur si simplu nu le place libertatea, sclavia are si ea virtutiile ei! Din pacate…

      • – Reguletto :
        felicitări pt mesaj, care e cam în concordanță cu ceea ce scriam și eu – că se poate atinge cam orice obiective dacă se fac pași concreți și non-aleatorii, pe baza unui plan de bun simț cu un scop clar determinat. Asta cu atît mai mult cu cît ar avea în spate energia/inerția unei nații motivate.
        Pe de altă parte, în acest moment, poporul e bolnăvior – deprimat, confuz, scindat, polarizat (atingerea unor linii de consens este dificilă tare) și sărac (în special cu duhul).

        Soluția stă în avansul, chiar la pas pt început în direcția corectă: a susține și promova valoarea + pregătirea celor angajați, crearea și întreținerea unei infrastructuri utile care susține crearea de plusvaloare, stimularea companiilor locale și asigurarea unui mediu economic economic previzibil – cu politici publice pe termen lung, pe cale administrativă asigurarea siguranței și transparenței pt cetățeni/agenți economici (în relație cu statul).

        Atunci cînd aruncă morcovul „nu există resurse financiare pt avioane/tancuri/revitalizarea submarinului/modernizarea frecatelor/integrarea sistemelor AA/blindate pt infanterie/camioane/autobuze/etc.” nu pot să mă abțin a îmi aminti că în anul de grație 2005 statul a încasat 3.750.000.000 de euro de la banca Erste pe 62% din banca BCR – bani care ar fi asigurat mare parte din tot ce am scris mai sus, sau cîte autostrăzi, spitale, reactoare nucleare, centrale hidro, centrale eoliene, refacerea căii ferate, modernizarea aeroporturilor………………………………………………. – dar, bani care au ajuns în pensii de 6.000-8.000 de lei lunar la sute de generali, pensii de 35.000/lună la aviatori, la angajarea a sute de mii de căpușenii prin ministere, deconcentrate în 2008.
        să vă trăiască Tăriceanu (după el furtuna) și Vlădescu și Ionuț Popescu!

      • Total de accord cu tine. Multi sint atit de convinsi ca nu se pot descurca pe puterile proprii incit pur si simplu refuza sa fie responsabili pentru propria existenta. Prefera un trai la limita de jos, intr-o semi-mocirla morala, nici liberi, nici sclavi. Cersitul de pomeni de la guvern si vaicareala continua sint singura lor atitudine politica.

        Partea cea mai enervanta e ca lipsa lor de realizari si de ambitie nu se asociaza cu toleranta pentru succesul celor care se zbat si care pina la urma ii sustin. Dimpotriva, invidia si chiar ura fata de cei care vor sa o rupa cu „sistemul ticalosit” (care arata ca se poate si altcumva) sint o prezenta constanta. Se ajunge la o perversiune incredibila a valorilor, in care „destept” e cel care „se descurca” nu cel care produce si creeaza (de fapt asta e „fraier” si trebuie sabotat). Cu scuza ca „nu se poate” se evita orice efort, schimbare si mai ales CONCURENTA DESCHISA, CINSTITA.

        Poate ca sint eu cam aspru. Daca am constientiza ca de fapt orice locuitor al Romaniei are asigurat un minim necesar (realitatea e ca nimeni nu moare de foame sau frig in Romania), poate ca gloatele s-ar relaxa si ar percepe libertatea ca o oportunitate de a realiza mai mult. Nu stiu. Dar ce stiu sigur e ca e nevoie urgenta de educatie economica, civica si de instilarea unui spirit antreprenorial.

        Pe de alta parte, degeaba mai scriem noi de inzestrarea armatei, cind tocmai aflu ca pensiile tembele alocate unor armate de Mos Teaca burtosi care n-au facut o zi de razboi in viata lor s-au aprobat din nou. E o irosire de resurse enorma, ilogica (practic voturile acestora , oricum USL, vor fi anulate de invidia celor care nu primesc pomeni). Ce-o sa zica FMI (baietii cu dobinda mica si garantii putine) nici n-am chef sa speculez.

        Hai noroc si multam’ pentru munca la forum.

        • Desigur că perspectiva americană transpiră bine în mesajul anterior acestuia, dar asta nu îi scade cu nimic meritul.
          Ai perfectă dreptate și e nevoie de cît mai mulți cetățeni cu asemenea gînduri și practici (să aplice corectitudinea și crearea de valoare). Personal, consider că asemenea practici sunt mai necesare la rotițele care mișcă ansamblul (în cazul acesta clasa politică), motiv pt care spun dechis că de asta, de realism și de hotărîre e nevoie în cei care fac politică. Eu mă consider unul din exponenți – nu cel mai bun – dar mai bun decît cei care își fac vînt pe la TV. Mai important este că și alți tineri fac pasul în față, asumîndu-și sarcina de a face pași. Politica nu trebuie să fie o scîrboșenie de care să strîmbe toți nasul, ci să fie conectată la partea civică a populației, cea care crează, gîndește și se implică în mersul cetății noastre.
          Nu îmi fac reclamă, însă vreau să fac propaganda acestei perspective care se va traduce prin bunăstare (și deschide șansa spre buna echipare și pregătire a armatei… despre asta vorbim aici).

          Să ne fie cu baftă!

  17. RomaniaTricolor

    Fiscul scoate la licitaţie o parte din terenurile producătorului de tancuri UMB: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/169235.html

    • vai de capu’ nostru…

      • RomaniaTricolor

        A fost aseara o stire aruncata pe Antena 3 (cred) despre IAR-XT, a vazut-o cineva? Am prins doar cateva secunde din ea si ceva bolboroseli cu „avionul SF” (cred ca se refereau la XT)…si trancanea Dobritoiu…

        • RomaniaTricolor

          Am impresia ca era legata stirea de vizita lui Dobritoiu la Agenţia de Cercetare pentru Tehnică şi Tehnologii Militare şi Academia Tehnică Militară, pt. ca imi amintii si de mini UAV-ul ala mititel al ACTTM, era si el in stirea aia de pe Antena 3…

        • Despre aia era vorba, zicea ca ar vrea sa ia cam tot parca da nu sunt bani..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *