Documentarul pe care investitorii de la Rosia Montana n-ar vrea sa-l vada vreodata

 

Mina de aur Yanacocha se intinde pe o suprafata de 23.000 de metri patrati, unde sunt sapate cinci cariere

 

Tensiunile sociale, saracia, pierderea traditiilor locale, contaminarea apelor potabile si bolile reprezinta numitori comuni ai comunitatilor din apropierea exploatatiilor pe baza de cianura. Un documentar realizat de un grup de jurnalisti de investigatie, despre efectele pe care le produce una dintre cele mai mari mine de aur din lume, situata intr-o zona cu istorie bogata din Peru, surprinde prin asemanarile cu situatia de la Rosia Montana. Poate materialul jurnalistic sa ofere indicii despre soarta comunitatii din Muntii Apuseni?

„Open Pit” (Mina de suprafata) este un film documentar lansat in 2011, care isi propune sa ofere o imagine asupra impactului mineritului pe baza de cianura, dincolo de studiile corporatiste.

Yanacocha, cea mai profitabila mina din America Latina si a doua ca marime din lume, este situata la 4000 de metri altitudine, pe culmile Anzilor, la 50 de km de orasul peruan cu bogata istorie incasa, Cajamarca.

 

re
Vedere de ansamblu a minei de aur Yanacocha, Peru

Mina este detinuta in prezent de americanii de la Newmont Mining Corp (51%), compania peruana Buenaventura of Peru si de Banca Mondiala, prin International Finance Corporation, care detine 5% si care ar trebui sa reprezinte o garantie a respectarii standardelor etice din domeniu. De precizat este ca Newmont detine si o participatie de 13% la Gabriel Resources, in timp ce Banca Mondiala a refuzat sa finanteze proiectul minier din Romania.

Mina de aur, promisiunea unei vieti mai bune

Deschiderea exploatarii in 1993 a reprezentat pentru comunitatea locala, care practica in principal agricultura de subzistenta, o mare speranta pentru dezvoltare economica si cresterea nivelului de trai.

Si intr-adevar, din punct de vedere economic, mina reprezinta un real succes – conditiile geologice sunt favorabile, expertii locali spun ca implicarea companiei peruane asigura respectarea standardelor nationale, iar guvernul este incantat de incasarile generate de activitatea economica.

Potrivit politicii de redevente, regiunea Cajamarca beneficiaza de jumatate din impozitul pe venit platit de Yanacocha, bani care contribuie la dezvoltarea unor proiecte economice si sociale, generatoare de locuri de munca, pentru promovarea educatiei, agriculturii si turismului. Potrivit datelor companiei, Yanacocha lucreaza cu 500 de furnizori locali, de unde cumpara totul, de la materiale de constructii, la echipamente si servicii de telefonie. Compania a construit sute de kilometri de drumuri in zona, inclusiv un drum pentru trafic greu, de 40 de milioane de dolari, care asigura accesul la mina.

In total, valoarea investitiilor directe depaseste suma de doua miliarde de dolari, in timp ce profitul sare binisor de sapte miliarde de dolari. Totul, in schimbul unei exploatatii gigant, cu cinci cariere, care se intinde pe o suprafata de 23.000 de metri patrati. Circa 600.000 de tone de pamant sunt dislocate in fiecare zi, prin explozii controlate. Dintr-o suta de tone de pamant, se obtine o singura uncie de aur, echivalentul unui inel.

 

f
Vedere din satelit a minei de aur Yanacocha, Peru

Prea frumos ca sa fie adevarat

Am putea spune ca regiunea Cajamarca a facut un pact avantajos cu diavolul, dar cat de avantajos este, de fapt, acest compromis?

In apropiere de piata centrala din Cajamarca se afla o cladire din piatra numita „Camera rascumpararii”. In acea incapere a fost intemnitat, in 1532, regele incas Atahualpa. El a facut un pact cu colonialistii spanioli, promitandu-le ca va umple camera cu bijuterii din aur, in schimbul libertatii sale. Desi s-a tinut de cuvant, spaniolii tot l-au ucis. Iar de atunci, strainii continua sa „fure” aurul, se plang batranii locului.

De 20 de ani, de cand a inceput exploatarea zacamantului aurifer, zeci de protestatari au murit in urma ciocnirilor violente cu fortele de ordine.

s
In timp ce mina se extinde tot mai mult, inghitand munte dupa munte, localnicii raman fara surse de apa potabila. Panza freatica este contaminata, specii intregi de plante medicinale dispar, animalele mor, iar oamenii se imbolnavesc.

Ocupatiile lor de baza, agricultura si pastoritul, sunt amenintate de noile conditii de mediu, in timp ce comunitati intregi care au fost stramutate, au pierdut contactul cu vechile traditii si obiceiuri locale.

Bastinasii acuza inselatorie

Un studiu de caz realizat in anii 2000 de o organizatie internationala dezvaluie cum resimt bastinasii activitatea miniera. Oamenii si-au vandut pamananturile pe nimic, deoarece li s-a spus ca nu vor fi sapate decat cateva „gauri”, iar activitatile agricole vor putea continua in acel loc. Ei nici macar nu au inteles pe deplin conceptul de „vanzare definitiva” a pamantului, in conditiile in care, conform traditiilor milenare din comunitatile de pe culmile Anzilor, oamenii fac schimb de pamanturi de generatii intregi, insa continua sa il foloseasca la comun.

Apele repezi de munte, pline de duhoare

In plus, oamenii se plang de duhoarea apei din rauri, care capata uneori nuante galbui sau maronii si care transporta de multe ori deseuri din zona de exploatare. Totusi, cateva comunitati se bazeaza exclusiv pe aceasta sursa de apa si au fost raportate multe cazuri de imbolnavire a oamenilor si a animalelor.

 

a
Rau care curge in apropierea exploatatiei miniere de la Yanacocha, Peru

Intr-adevar, investigatii ale Organizatiei Mondiale de Sanatate arata ca apa este poluata cu diferite substante toxice, precum cuprul, a caror concentratie este si zeci de ori mai mare decat standardele internationale. De asemenea, rapoartele intocmite arata ca aciditatea apei este deosebit de crescuta. In astfel de conditii, pestii si broastele au disparut, desi reprezentau o sursa de hrana pentru locuitori.

Un stil de viata milenar, care se stinge

Alte comunitati au fost stramutate in intregime in Cajamarca, dar le este imposibil sa se adapteze vietii de oras. Traditii milenare sunt pe cale de disparitie, in timp ce oamenii nu reusesc sa isi gaseasca un loc de munca si traiesc din ajutoare sociale.

De la inceperea exploatarii, s-a inregistrat o crestere de pana la 20% a numarului de copii abandonati, dar si amplificarea violentei domestice si a dificultatilor financiare.

Intoxicatie cu mercur

In vara anului 2000, un camion incarcat cu mercur, care se indrepta catre Lima, s-a rasturnat in apropierea localitatii Choropampa, deversand pana la 150 de kg de substanta toxica. Localnicii au crezut ca este vorba despre un tip de metal pretios, au strans substanta si au depozitat-o in case. Simptomele intoxicatiei cu mercur au inceput sa apara in cateva zile si cateva persoane au fost spitalizate. Compania a fost acuzata ca nu a informat corect si la timp localnicii despre pericol. Pe de alta parte, incidentul a demonstrat ca accidente cu risc ridicat pentru mediu si pentru sanatatea oamenilor pot avea loc in orice moment.

 

 Roxana Garaiman 

Business24.ro

 

36 de comentarii:

  1. Romania plateste mereu asa a fost cu suedezii aia ,iam iertat pe irakieni de datorie ,pe cubanezi,pt nichel,etc da nu avem cohones sa le cerem nemtilor datoria pina nu punem mina pe pari sai linistim si sa dam o lege prin care statul roman nu mai returneaza tva, nu da facilitate fiscale vom fi supti de seva economica generatia asta nu intelege ca la preturi ca in Germania trebuie si salarii sa putem platii tot lor.
    FURATI NE DA PLATITI NE SA NU VA LUAM GITU
    AM PIERDUT RAZBOIUL ECONOMIC VAI DE COPII NOSTRI MULTI II PREGATESC SA FIE EMIGRANTI
    PATRIOTISM IN CAPITALISM INSEAMNA SALARII NORMALE PLATIRI DE TAXE CISTIG FIFTY FIFTY NU SPOLIERE
    NU MAI VREAU DEMOCRATIE DASTA MAM SATURAT SA FIU SLUGA IN TARA MEA

  2. Cand Green Peace Ungaria cumpara teren la Rosia Montana incep sa tin cu exploatarea….

  3. Ca de obicei presa zburda pe campii si incearca sa induca lumea in eroare. Soros se considera maghiar cum sunt eu cosmonaut.
    E tot evreu (si mai tine evident mai mult la cetatenia americana), faptul ca s-a nascut in Ungaria e nesemnificativ (sau il foloseste doar cand ii convine), articolul doar incearca sa faca apel la sentmimentele anti-sorosiste care exista pe drept in Romania, si astfel sa-l puna in antiteza cu evreul alalalt de la RMGC care ar parea astfel mai bun, si in acelasi timp sa loveasca in protestatarii care sunt de buna credinta.
    In momentul in care se va aplica o lege serioasa in Romania nu va mai putea profita nimeni pe spatele poporului roman

    Rosia Montana e o teapa dat in stilul celor date unor tari din lumea a treia. Am inteles ca si in Canada corporatiile astea fac legea, iar exploatari cu cianura (de dimensiuni mai mici) de acolo sau din SUA au nevoie de miliarde investite dupa, pentru ecologizare sau mentinerea lacurilor de decantare (inclusiv tehnologii sofisticate de inghetare a solului).

    Statul roman poate sa scoata tampenia cu RM zona monoindustriala, poate accesa fonduri UE (sunt vreo 40 de miliarde daca nu ma insel) pentru a dezvolta si altceva in zona (turism, zootehnie, o fabrica de ceva etc) si poate practica acolo un minerit ecologic de dimensiuni mai reduse (dar pe o perioada mai indelungata de cei 15 ani cat zice RMGC) care sa nu distruga zona si sa lase acolo cele mai mare lac cu cianuri din Europa (daca nu din lume).

    Mai ales ca nu ne arde buza atat de mult dupa aurul ala (pe noi ca natie sau tara) si nici castigurile obtinute din contractul de toata jena cu RMGC nu sunt cine stie ce.
    Pentru asta insa trebuie oameni competenti, patrioti si incoruptibili

  4. Despre „rechinii” imobiliari de la R M:
    http://www.kmkz.ro/de-pe-teren/interviu-dezvaluiri/incendiar-rechinul-imobiliar-patapievici-i-a-tepuit-pe-gadea-si-ponta/
    pentru cine nu o sa citeasca, cei de la fundatia locala au vandut simbolic cate 1mp de pamant la pretul de 1 leu mai multor personalitati si fundatii pentru a imlica cat mai multa lume in procesul de expropriere in cazul in care proiectul chiar porneste, deci manipulare si minciuna groasa, marca Antena 3 si Ponta, oare a cata oara ne minte cu nerusinare?
    Raport Gabriel LTD Canada (unde nimeni nu isi permita sa minta) prezentat pentru Bursa locala – ar urma sa se creeze 880 locuri de munca, nu 3600 asa cum zic la noi in Ro.
    „…locurile de muncă ar fi create cu preţul demolării a 4 munţi, săpării a 1.258 de hectare, adică echivalentul a circa 1750 de terenuri de fotbal, folosirea a 13.000 de tone de cianuri pe an (în condiţiile în care media europenă este de 1.000 de tone/an), din care ar rezulta 215 milioane meri cubi de apă cu cianuri şi metale grele toxice, înmagazinate în baraje uriaşe, care ar trebui întreţinute „pentru eternitate”” (eternitate = minim 400 ani)
    mai departe:
    „…. din redevenţă, statul român ar avea un profit de 3 miliarde de dolari şi încă 146 de milioane de dolari pentru ecologizarea zonei. „Fie, deci, 3,2 miliarde de dolari profit, adică 287.169 de dolari/hectar/400 de ani, adică 719 dolari pe hectar în fiecare an”.
    Ridicol de putin. Alternative sunt cu duiumul, investitii accesibile – un mic exemplu:
    „Dacă s-ar fi făcut o cultură de afin cu o productivitate mică, soiul Collins, de 4,72 tone/ha/an, şi s-ar vinde la preţul pieţei de 12 lei/kg, s-ar câştiga 16.810 dolari pe an, adică de vreo 24 de ori mai mult decât din aur!” Riscuri ecologice = 0, ab chiar plusuri foarte mari.
    Pentru orice om decent s-a demonstrat ca aceasta investitie este prea periculoasa si prea putin profitabila, chiar si daca ar fi efectuata direct de catre statul roman, fara nici un fel de investitie straina.
    Alternative exista dar altele sunt interesele.

  5. De pe pagina lui Radu Golban:

    raportul PWC din 2012. La pagina 12 puteti vedea redeventele la nivel mondial:

    http://www.pwc.com/en_GX/gx/energy-utilities-mining/publications/pdf/pwc-gx-miining-taxes-and-royalties.pdf

  6. Soros asta face manevre la bursa. Cum se zvoneste ca incepe exploatarea la RM, cum scade putin pretul aurului, apoi cade iar proiectul si creste pretul din nou.

  7. protectia mediului si ecologia sunt sigurele cauze in care ar trebuii sa credem in mod fanatic trebuie sa ocrotim ce ne-a mai ramas din fondul forestier in final tot aurul lumii nu face cit o cizma rupta daca panza freatica e contaminata paduriile
    transformate in scobitori aerul devine irespirabil si boliile sunt nelipsite un mediu curat asta trebuie sa fie cauza tuturor se pare ca noi nu avem nevoie de inamici puternici pt a ne fii pusa in pericol existenta ca natiune, de asta se ocupa statul nostru corupt si clientelar,justitie ,protectia mediului de aici trebuie sa-ncepem spun asta pt ca de 23 orice smecher a defrista dupa cum a vrut paduriile vezi cazul lui verestoy attila de la 55-60 % suprafat inpadurita am ajuns in anul 2013 la 27% si asta e nu mai un exemplu din cit s-a furat in tara asta in toate domeniile ,suntem tara unde se fura de la nivelul primarului din ierbiceni pana la ministri prim ministri secretari de stat senatori si deputati nu dau numept sunt bine cunoscuti si mi-ar trebuii 50 -60 de pagini.MULTUMIM PT ARTICOL GEORGE

  8. Intradevar mediul si ecologia vor fi adevaratele mine de aur ale viitorului. Peste ceva timp cine va avea apa curata de baut si pt irigatii, cine va avea pamant unde sa-si cultive painea, cine va avea munti, ei bine acela va fi cu adevarat cel mai bogat popor din lume.
    Afacerea Rosia Montana este dpmdv o crima inimaginabila asupra intregi tari si asupra generatilor viitore, iar economic vorbiind o escrocherie dupe urma caruia nu vom vedea un sfant, in vecii vecilor!
    Dumnezeu sa ne ajute s-o putem bloca!
    Cine nu cred acest lucru…ganditi-va ca sunteti in desert cu un milion de dolari sau si mai bine cu 10 tone de lingouri de aur, dar fara nimic altceva. Dupa un timp destul de scurt, veti remarca cum un pahar de apa curata si o bucatica de umbra sub cel mai umil copacel, valoreza mult mai mult decat tonele de aur pe care le aveti. Abia atunci unii dintre noi vor pricepe ca lucrurile cu adevarat trebuincioase unei vieti normale, Dumnezeu ni le-a dat gratis, dar hotii si politrucii au pus impozit pe ele.
    Zona Rosiei Montane poate trai foarte bine cu cateva zeci de milioane de euro, din fonduri europene investite in turism, milioane de euro gratis si care ar crea cateva MII de locuri de munca, nu 900, si ar aduce la buget mai multi bani decat otrava aia de exploatare.
    De ce ntreaga zona este blocata prin legea de la dezvoltare turistica?! Si apoi ne plangem ca oamenii de acolo nu au unde lucra, dupa ce tu ca stat le blochezi prin lege orice urma de dezvoltare, aruncandu-i practic in ghearele jefuitorilor de la RMGC?!

  9. Nu ma supara faptul ca astia 2 evrei se bat intre ei .Cu atat mai bine , daca iasa chestia cu respingerea proiectului , maine poate-l cooptam pe alalalt impotriva gazelor de sist ,[la care cica se infige de regula Soros] daca politrucii nu sunt capabili sa protejeze resursele vitale [apa , agricultura , mediu ] .Problema cu toate filmuletele lacrimogene in care se arata cat de greu o duc cei de acolo , pe langa faptul ca arata doar o fata [ cei din Campeni fiind preponderent impotriva , iar seful demonstratilor pro rmgc are un salariu de 200.000 euro doar pt lucrul asta -p.r. desi isi etaleaza casca DE PLASTIC ! ] nu ni se zice cand au fost facute , pt. ca astfel se va diovedi ca starea aceasta a fost mentinuta expre de politicieni impreuna cu firma [ care a scindat in 2 tabere oamenii din zona preponderent fiind impotriva pt., ca nu primesc decat suturi din chestiune ]tocmai pt a arata cata nevoie e de o ”persoana providentiala” adica acelas personaj care se ocupa de diamante insangerate ,provocand razboaie in Africa . Si lor li s-a fost prezentat la inceput ca ”salvatorul trimis din ceruri”dupa care a inceput masacrul .Apropo , ati vazut ce curatei sunt minerii ? parca ar fi martorii lui iehova . Asta e propaganda bolsevica .

  10. pardon , din brosurile prezentate de martorii lui iehova . [religia lor e treaba lor ]

  11. @George noi ,nici macar n-o sa fim in desert cu lingourile dupa noi , o sa fim cu buzunarele goale in propriul desert [daca o mai fi a nostru , la cum concep canaliile astia ”master planu”], in timp ce altii o sa-si mangaie lingourile razandu-ne in nas ca la saracii din Africa ! Asta e mai revoltator .

  12. Cu chestia asta au resit sa supere o tara intreaga. Publicitatea proiectului e de rasul lumii. Cine mai crede in ziua de azi ca iti vrea corporatia x binele?.
    De la vechii romani pana la turci, austroungari, rusi etc, toti au luat sapte piei de pe noi.
    Nici copii nu cred reclamele alea penibile de la TV, parca nu mai poate Gabriel ca nu au aia loc de munca, fantastic.
    Treaba asta cu rosia Montana a indignat o tara intreaga, e prima oara cand ies in strada, pana acum nu numai ca nu m-am gandit la asa ceva dar eram chiar impotriva.
    http://www.rosiamontana.org/ro/stiri/15-septembrie-protestul-continua-in-intreaga-lume

  13. Usor usor se contureaza o unitate romaneasca. Sper sa tina macar 1 an dupa ce ii gonim pe „investitori”. preferabil ar fi sa ramana unitatea asta si in alte planuri romanesti.

  14. Eu as spera ca toate miscarile astea [poate si altele viitoare ?daca situatia continua] sa inceapa sa coaguleze o noua formatiune , o abordare mai constiente a tendintelor nationale, poate chiar un viitor partid [desi cam am repulsie mai nou de cuvantul asta , totusi e o formula a democratiei ] sau chiar partide promovate de oameni mai capabili mai curajosi si mai incoruptibili decat majoritatea imbuibatilor actuali aka progeniturile lor care oricum nu dovedesc capabilitate a se integra prin fapte cerintelor populatiei . Parca as simti nevoia de un aer mai primavaratec [ nu neaparat tineresc desi prefer entuziasmul generatiei care acum se ridica ,limbii de lemn si ifoselor fosilizate ] ,o infuzie de sanatate reformatoare in noianu ala de parveniti slugarnici made in ”nkvd”[formatarea astora cam a asa ceva miroase ] .Ar fi extraordinar , daca generatia tanara a majoritatii protestatarilor , nu ar mai ajunge in centrifuga scarbei asteia de clasa politica [ cu exceptii desigur sa nu generalizam …] .Unitatea si schimbul de informatie ar fi esentiale pt. ca ,desigur , prioritatea principala a astora e sa dezbine ,ca sa poata controla .
    pe 15 ! Viva la Revolution !

  15. Nu vreau sa fiu „avocatul diavolului” dar am sa va intreb pe totii daca ati fost macar la R.M., ati stat macar cateva zile acolo si ia-ti ascultat pe oameni?
    Din start am sa va spun, ca desi nici eu nu am fost la RM si doar am vorbit cu cineva care locuieste acolo, sunt complet impotriva exploatari cu tehnologia actuala. DAR, pentru ca exista un mare „DAR” ceva trebuie facut in zona . Se vorbeste intens despre cele 880-900 de locuri de munca generate de Gabriel R. si se spune ca mai multe locuri de munca si cu un profit mai mare pentru statul Roman ar fi generat din turism in zona, DAR dupa 2000-2500 de ani de eploatare, zona este deja extrem de contaminata acesta fiind si motivul pentru care zona este blocata d. p. d. v. turistic. Am o veste proasta pentru multi, DAR, multe din apele din zona RM sunt deja colorate in rosu sau alte culori.
    Asa cum am scris mai sus nu cred ca noua exploatare ar trebui sa primeasca unda verde. Intrebarea pe care trebuie sa si-o puna guvernanti este ” Poluam foarte grav zona RM si scoatem niste bani de „rahat ” din asta sau facem un proiect (chiar si cu bani europeni) de ecologizare a zonei”, si cred ca acest plan de ecologizare se va intinde tot pe o perioada de 15-20 de ani si va fi facut tot cu oameni din zona RM. Deabia dupa ecologizarea zonei vom putea vorbi de turism.

  16. Eu sunt destul de plimbaret de felul meu.
    O sa-mi programez un concediu la vara pentru Rosia Montana.De ce ? Pentru ca personal cred ca am o datorie morala fata de acest obiectiv pentru care lupt.
    Am sa merg sa vad cu ochii mei si sa-mi formez propria opinie.Am sa cheltui bani la baru’ din sat, am sa o caut pe Sanda ”fut buha” Lungu, si am sa ma uit la ea , sa vad cu ochii mei cum arata o ipocrita in viata, am sa-mi pun cortul in curte la dl. Eugen David iar seara am sa stau cu el la povesti despre aur si mineri…
    O sa vizitez chiar si muzeul in care s-au inchis minerii rmgc , sper sa gasesc inca acolo scheletele celor care si-au tradat tara, imbracati frumos in salopete nou-noute!!
    O sa ma plimb pe dealurile si muntii care vor fi scapat de lacomia rmgc, si cu un mic tarnacop si o tipsie de spalat aur, o sa stau pe malul apei sa spal cateva grausoare din acest metal care ia mintile oamenilor….poate poate voi intelege ce ii impinge la gesturi care le pun in pericol comunitatea si chiar integritatea fizica.
    Daca in fiecare an cateva sute de insi dintre cei care au participat la proteste vor merge la Rosia Montana, sa viziteze galeriile, sa vada oamenii cum traiesc, sa dea un impuls economic prin turism acestui loc ,eu cred ca ar fi nu numai foarte frumos dar si o lectie pentru fosta clasa politica.Pentru ca sper ,vreau ca lucrurile sa evolueze in acest caz Rosia Montana, pana la schimbarea definitiva a acelei parti infectate din adunatura asta de nespalati moral numiti politicieni.
    Pe 15 sept. este acel moment de ”acum ori niciodata”!

  17. Daca politicienii romani vor o „mina de aur” ea exista si e la indemana lor – se numeste „fonduri UE”. Exploatabile fara cianura. Un zacamant de vreo 30 de miliarde de euro a fost sub picioarele noastre asteptand „exploatarea” in 2007-2013, acum in 2014-2020 e tot la vreo 30-40 de miliarde (nu mai tin minte exact). Valoarea lui depaseste cu mult zacamantul de la Rosia Montana. De ce nu pun osul la treaba autoritatile sa exploateze zacamantul asta???

    • Pai UE a uitat sa le dea spaga ca sa foloseasca fondurile, ba ii mai urmaresc cum le folosesc, desi bani sunt dati de pomana…
      Daca am spanzura cateva mii de politruci, am trai muuuuult mai bine, poate cateva zeci de mii ar chiar mai indicat, am mai stopa molima!

    • Pentru ca acesti bani nu pot fi furati. Iar totusi atunci cand se intampla UE te obliga sa ii dai banii inapoi. Principiul de baza al acestor fonduri este de a lua bani de unde sunt mai multi si ai directiona spre dezvoltarea zonele defavorizate. Astfel banii sunt investiti mereu in interiorul UE crescand productivitatea si nivelul de trai la nivelul intregii comunitati europene. Totusi coruptia de la noi este endemica si doar daca vom aproba legi speciale precum si puteri exceptionale pentru magistratura vom putea scapa de ea. Ar trebuii ca coruptia sa fie considerata delict mafios si tratata ca atare.

  18. Eu as fi de acord cu proiectul minier cu cateva conditii esentiale :

    – La ora actuala detaliile tranzactiei precum si cele tehnice sunt secret de stat. Cred ca populatia are dreptul de a cunoaste aceste ,,detalii,,.
    – Reverenta actuala sa fie crescuta de la 6% cat este acum la 20%. In acest proiect participa si statul cu 20% implicit asta inseamna si 20% din profit.
    – Prezentarea de garantii ferme de ecologizare a zonei dupa terminarea exploatarii miniere. In anii 30 in Romania exista o lege care ii obliga pe cei care exploatau padure sa depuna in banca inainte de inceperea exploatarii o suma de bani echivalenta cu costul reimpaduririi. Aceasta lege cred ca ar trebuii reintrodusa si extinsa catre toate activitatile care afecteaza in mod direct mediul.

    • Astea Cristi sunt, cu tot respectul, niste prostii! Un astfel de proiect distruge iremediabil intreaga zona pentru totdeauna. Poate reface RMGC muntii la loc, poate reface vestigiile arheologice, poate reface apa freatica si scoate definitiv cianurile din sol, oameni si animale?!
      Si totul pt ce, pt 3-4 miliarde de euro pe 15-20 de ani si pt 900 de locuri de munca?! Tu esti serios cant spui ca ai fi de acord?! Care ar fi castigurile economice, si care ar fi distrugerile iremediabile ale zonei?! Pai daca RMGC depune in banca suficienti bani sa ne refacem cei patru munti care vor efectiv demolati, mai vorbim, deocamdata hai sa fim macar un pic maturi si bine informati sa nu rada lumea de noi, sa nu amestecam smechereste taiatul padurilor, care este reversibil, cu exploatarile miniere de suprafata care sunt definitive!
      E ca si cum ai sustine ca omori pe cineva „doar” un pic nu de tot, sau spargi un pahar „doar” putin, astfel de atitudini sunt facute de PR-ul celor de la RMGC pt a aplana dezastrul mediatic in care se afla acum compania si pt a spala creierele oamenilor.
      Eu am mai scris pe aici, dar se pare ca nu sunt citit suficient de atent, ca am lucrat in domeniul manipularii populatiei prin media cu cei mai buni din lume: americanii, asa ca astfel de idei ma fac doar sa zambesc… Astia de acum sunt simpli amatori fata de aia de la care am invata eu meserie.
      Hai fa sa te violez si eu doar asa un pic 🙂 😉 Cam asta ar fi filosofia cu conditile alea!
      🙂 🙂 😉 No thanks, prefer sa-mi pastrez muntii asa cum sunt acum, duca-se dracului Rosia Montana Gold Corporation cu tot cu actionarii ei si cu pacalicii aia de s-au blocat in subteran, care subteran este de fapt un muzeu.
      Hai si noi sa ne blocam in Antipa! 🙂 😉 😉 Mai sunt si talambi pe deasupra, nu gaseau dracului si o scorbura mai acatarii si mai infricosatoare unde sa se blocheze?!

  19. nimeni , din tv care le plang de mila nu i-o intrebat de pilda cat primesc pt. ora de greva ?Sa vezi atunci priviri prietenoase . [cand i-o luat foamea , or renuntat la greva foamei ]..
    @ Andrei Cristinel Negru sunt ferm convins de replierea pdl , am si vazut fosti colegi de-ai dvs. , chiar nevasta lui Boc se zice ca a participat , si apoi la ce te poti astepta daca ”her primeminister ” a declarat ca el era impotriva proiectului , numa ase ca basescu era pro .? ! PAI ASTA- I Politica ?!!! Astia chiar iau decizii in interesul si numele nostru ?Decreteii se joaca de-a tara-n bumbi pe nervii nostri , . Parca vad cel mai prost film cu cuck noris , sau segal , si mi-e rusine nu ca sunt eu roman asa cum incearca sa ne indoctrineze ,ci pt. ca au fost fatati ei pe pamintul asta in vremurile noastre.

  20. cred totusi intr-un protest calm dar numeros si ferm ,pe care sa nu il poata folosi in justificari de manipulare [externa mai ales ],si care sa scoata in evidenta nevoia de resetare pe mai multe planuri [nu doar rosia montana] desi imi vine si mie sa arunc cu tv-ul dupa ei

  21. faine filmuletele postate de seba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *