Factorii decizionali

Orice stat cu un  sistem economic de tip capitalist pentru a putea evolua are nevoie de INVESTITII. Investitia este o cheltuiala ce se efectueaza in prezent si care aduce beneficii in viitor. Ea poate fi realizata public ori privat. Pentru a putea fi inteles ma voi referi la Romania si domeniul sau militar care are nevoie de investitii. Multe.

Dar cum ziceam mai sus investitia este o cheltuiala, iar economia Romaniei nu poate sustine simultan foarte multe investitii, cu atat mai mult cu cat textul face referire  doar la domeniul militar. Iar aici intervine un factor decisiv: PRIORITIZAREA.

Cum se ajunge la prioritizare? Prin 4 factori care doar lucrand impreuna pot sa duca la reusita investitiei.Am sa-i enumar, ei avand aceeasi importanta pe orizontala, dar o ordine fireasca.

1.Factorul Geostrategic-Romania ca si stat este pozitionata la congruenta unor sfere de influenta:Vest, Nord-Est si Sud-Est, ele existand dinainte ca Romania sa existe ca si stat. Pentru a-si apara teritoriul si a fi credibila din punct de vedere militar se creeaza nevoia investitiei-inarmarea. Astfel se genereaza al 2-lea factor.

2.Factorul politic-in urma crearii nevoii de inarmare, pentru a se putea realiza trebuie trecuta prin mana politicului si astfel se genereaza decizia investitiei. O decizie politica este egala cu zero daca nu intervine al 3-lea factor.

3.Factorul economic-avand decizia este nevoie de bani, de un buget disponibil pentru a ajunge mai aproape de investitie. Astfel se genereaza mijloacele,parghiile necesare.

Cei 3 factori ar fi inutili, iar investitia nu ar avea loc, daca cel de-al 4-lea factor nu ar exista.

4.Factorul social– intr-o economie capitalista si democrata majoritatea decide, iar astfel se genereaza sustinerea populatiei. Fara o sustinere din partea populatiei a factorilor politici si celor economici investitia nu va exista.

Deci iata cum este nevoie ca 4 factori sa existe si sa conlucreze pentru o reusita a investitiei.

Simplu, schematic ca pentru toti oamenii. Acum, vi se pare voua ca cei patru factori sunt luati in considerare sau macar vehiculati intr-un mod articulat pe meleagurile noastre?!

Capitalistul

16 comentarii:

  1. ” Acum, vi se pare voua ca cei patru factori sunt luati in considerare sau macar vehiculati intr-un mod articulat pe meleagurile noastre?! ”

    Bineinteles ca NU! Poate ca ar trebui adaugat l articol si intrebarea DE CE?

    raspunsul ar fi o reintoarcere la punctul 1 si la nitzica istorie. Nici un mahar de pe planeta nu inghite doo lucruri: inca un jucator la masa, si 2: o regiune ce iese din sfera jocurilor. daca ne uitam o tzara inapoi in timp, vedem ca la toate intalnirile bastanilor, s-a negociat folosindu-se de pozitia de influenta a Romaniei in aceasta zona de confluentza. ( bine, de cele mai multe ori, fara sa fim intrebati, asa cum era frumos). Dpdv „strategic” noi stam mai naspa ca polonezii ( care si ei la randul lor au luat muja larga vezi WWII) pentru ca la ecuatia est-vest mai e si „chestiunea orientala”

    pe noi tot timpul s-au chinuit toti sa ne tina cu talpa pe cap, sa nu cumva sa nu mai poata ei chibitza in zona. cam asta e explicatia generala . dupa ca suntem fttti, mai vin si o gramada sa ne arate cu degetul.

  2. sunt convins , sper, ma rog din tot sufletul ca acolo, la nivel inalt sa existe si oameni care sa gandeasca ptr tara. poate si iarasi spun- sper ca acolo la nivel decizional sa existe oameni care au gandit o strategie ptr tara. poate nu stim noi, poate nu vedem noi, poate nu cunoastem noi. sa speram ca poate – sa dea bunul Dumnezeu sa nu se intample asta niciodata – desii se va intampla nu foarte curand da se va intampla, sa inceapa un conflict. sper din tot sufletul, ptr binele copiilor si viitorului nostru ca in astia 25 de ani a existat constiinta umana si nationala in inima si sufletul celor care au decis. sper din tot sufletul ca macar ceva sa se fi facut ptr tara. ptr oameni va garantez ca nu s-a facut si nu se face nimic. daca maine incepe un razboi, noi avem hartii. nimeni din oamenii de rand nu va avea decat protectia divina si sansa propie la supravietuire. nu avem structuri, nu avem oameni, nu avem pregatire, nu avem strategie, nu avem resurese. vb aici de ce se afla in spatele unui conflict-protejarea populatiei, inarmarea fortelor paramilitare, pregatirea de baza, macar ptr astfel de situatii, evacuarea sinistratilor, rezerve de apa si alimente si carburanti, pregatire medicala de baza, etc. tot ce inseamna in fapt tragedia unui razboi. SUNTEM TOTAL NEPREGATITI. si nimeni de acolo de sus nu da doi bani. se fac hartii, raportari, vorbe, sedinte, „instruirii” de 2-3-4 zile fara noima si continut, si in caz de conflict tragedia este a civililor, soldatii sunt soldati si de bine de rau au ceva tratament medical, mancare, si altele. dar civilii? nu ca sirienii vom fi ci mai rau. nimeni in tara asta nu vede „maruntisul ” asta. nu exista adaposturi, nu exista dotare, nu exista nici macar planuri viabile in caz de conflic-adica referitoare la evacuare, cazare, hrana, asistenta medicala. nici macar planuri. si poate CINEVA va trage aici un semnal de alarma. suntem in caz de conflict mai rau pregatiti sa facem fata decat am fost la colectiv. asta este adevarul tragic

  3. DA, investitiile si prioritizarea exsita la maplmn si sunt luate foarte bine in calcul. De fapt nu exista nimic mai concret implementat in faptele lor decat investiile si prioritizarea.
    Mai precis totul este foarte bine prioritizat: interesul personal zdravan, grija fata de aproapele tau(rude, amante ,secretare,prieteni), preocuparea neostoita pentru diplome de fackultate la ff sau doctorate Xerox, casuta casuta, masinutza, copilutii sa fie bine si iesitul la pensie pe o suma cat mai mare si mai tare.
    Spune articolul ca nu exista investitii?? Total gresit! Ce poate fi mai clar ca si investitie decat un burdihan respectabil care intimideaza de la distanta orice adversar, decat o masiputza colorata cat mai zgomotoasa care da pe spate orice militian de la rutiera, decat o vilutza, casuta noastra cuibushor de nebunii, decat o colectie de amante de invidiat? A, stim ce: investitia in pensioara noastra, care dealtfel este si scopul tuturor mapnistilor prostanaci, de rand, pulime. Ca aia respectabli o ard pe partea de comisioane si camioane, pe partea de plati de la diversi „terti” contra distrugerii fabricilor de armament locale. Cum, vreti sa spuneti ca le-au distrus gratis?
    Dincolo de prioritizare si investitii se poate admira si consecventa dura, cu caracter adevarat militar, pe care domnii o dovedesc in urmarirea fericirii, in indeplinirea cu neobosit avant a implinirii personale fara de care, ati ghicit, onor amanta romana si industria de aparare nu ar fi atat de bine ancorate pe culmile propasirii materiale si sufletesti. Caci cum altfel putem elogia mareata lupta, data cu neinfricat stoicism, pe care toata conducerea armatei si a mapnplmului o poarta de ani si ani de zile, de secole am putea spune chiar, in indeplinirea cu cel mai inalt profesionalism a datoriei fata de popor si patrie, a jertfei pe altarele de beton ciclopic din care sunt facute fundatiile vilelor proprii, din care au fost facute fundatiile fabricilor de armament desfiintate si din care ar fi putut fi facute temeliile de baza ale fundamentului fabricilor investitorilor straini care au ajuns totusi prin Polonia sau aiurea, numai la noi nu. Niste tradatori!
    Spuneti ca nu exista offset, ca nu exista planuri de investitii multianuhale in armata, ca nu exista dezvoltari pe verticala si orizontala, ca nu ezixsta viitor?
    O, dar viitorul, aceasta perla sfanta a oricarui popor… nu este de competenta noastra, a pulimii de rand sa cugetam la cazuistica unui asemenea concept complex, sa ne parerim noi tembelistic despre ce urmeaza sa se intample, despre cum dinamica lucrurilor ne va praji elegant la fund cu aruncatoare de flacari rusesti! Nu, aici trebuie sa avem inceredere totala si absoluta in mapn care ne spune intotdeauna ca Romania este furnizor de securitate locala si regionala, membru de baza al nato, garant al securitatii flancului estic al aliantei si un exemplu in conlucrarea militara efectiva. Clar?
    Cum poate fi mai bine implementat offsetul in aceasta tara remarcabila decat prin cheltuielile pe care veniturile ultraumflatelor pensii si sporuri le genereaza la caseria supermarketurilor, la dealerii auto, la benzinarii, la imobiliare,cosmetice,hainutze si plapumioare, la bauturici si gratare? BA! Voi stiti cat costa sa-ti faci un viloi de neam prost? Sau spaga la un apartament atribuit pe naspa? Pai astea nu-s investitii si prioritizari? Ba chiar si un management al riscului chiar foarta bine facut pentru ca nimeni din aia nu a ajuns la puscarie? Ce dovada mai buna de meserie vreti?
    Spuneti ca nu se sprijina investitiile si economia locala? Pai cand dai de lucru la tot fameleonul si rudele si pretenii in cadrul armatei, asigurandu-le un salariu si persepctiva unei cariere fulminante, daca vor cotiza si diploma corespunzator, nu se cheama ca ai creat locuri de munca? Ce atata offset si fabrici noi si linii de asmblare, si arme? Cate locuri de munca se fac frate asa? Mult mai putine!!
    Spuneti ca alea ar fi mai bine platite?? Pai cand avem atatia jenerali si colonei cu burdihanul si cardul plin.. cum puteti mah sa spuneti ca astia pot fi comparati cu pulimea care ar trudi pe ogoarele liniilor de asamblare de caricioptere, tancuri sau tbt 8×8=64?
    Chiar credeti ca nu se cunoaste motivul real de respingere al Saurului? E prea stramt si nu incap burtosii inauntru! Cifra de 120 (kmh) invocata nu se referea la viteza ci la greutatea MINIMA a ocupantilor! In viu.
    Asa ca, da, ezixsta investii si prioritizare, doar ca sunt facute la cel mai brut nivel , direct la coltul blocului si radacina economiei nationala, intravenos si nedureros. iar astia care comentati pe aici ca vrei fabrici de armament, exporturi de arme, armata dotata cu tehnica noua facuta local, locuri de munca bine platite si descurajarea agresorilor externi, sunteti toti niste incompetenti hoti, profitori si, ce s-o mai lungim, sunteti niste bulangii!

  4. da ce spui e corect. dar eu vb de ce este in spatele unui dezastru. retine dezastru. nu suntem deloc pregatiti. nu 1000 de tancuri sute de avioane tab si ce-or mai fi va apara populatia civila. eu vb de logistica de aparare a civililor din spatele unui front. adica de viata poate a ta, a copilului tau, a mamei, tatalui, bunicului. adica de cei dragi. orice tara normala, trecuta prin conflicte, trebuie sa-si gandeasca strategia si sa apere civilii. ca altfel soldatii n-au obiect si mor ca prostii. eu vb de ce ar trebui sa se faca ptr a proteja populatia, sa nu ajungem precum sirienii. inainte de 89 existau adaposturi, planuri de evacuare, depozite de munitii si carburanti, spitale mobile, corturi ptr sinistati, personal specializat in evacuari de refugiati, protocoale ptr evacuare raniti, etc. nu spun ca erau bine pregatiti, sau macar dotati. dar toate astea erau existau, spre deosebire de acum cand toate sunt doar pe hartie. sa va dau un exemplu. comitetul ptr situatii de urgenta. conform legii si nu intru in detalii juridice-sunt 76 acte normative incalcite-nu comentez, deci comitetul ptr situatii de urgenta local, singurul, repet singurul instrument al statului roman de a proteja populatia civila in caz de dezastru-militar, cutremur, inundatii, etc are o „viteza ” de reactie in astfel de cazuri(membrii sunt civili si multi poate nici nu stau in localitatile unde lucreaza si sunt membrii) de aproximativ 2-2,3 ore, ptr a se intruni si a lua decizii, inclusiv a actiona(cu ce au la indemana) si a chema institutii specializate (vb aici in cunostiinta de cauza si nu spun povesti) in caz de cutremur, sa dam un exemplu. 2 ore sa se intruneasca, juma de ora sa ia o decizie, 1 ora sa actioneze…….si imi spuneti si mie ce anume mai salvam dupa 4 ore de la producerea unui cutremur? cadavre? .si am luat in calcul cea mai rapida perioada de reactie. si ia ganditi-va in caz de razboi. 4 ore sa gandim ceva. si cum actionam? ca nu avem plan, nu avem locatie, nu avem mijloace, nu avem multe. iar „baza ” sunt rechizitionarile de la populatie. da intrebarea este „nea vasile care are jeep e acasa atunci? si magazinul din colt s-a aprovizionat cu 2 tone de cartofi? si oare medicu de la noi nu e in concediu? dar farmaciile au medicamente? si ………asta e tragedia. si poate cineva va trage un semnal de alarma. si poate o ancheta serioasa si o analiza. poate va rezolva ceva

  5. George, daca BNR ar emite monda cum face FED-ul, ar exista oarece rezultate.

    • #Sergiu, daca am avea ”puterea” care o are FED-ul de abia dupa aceasta am ”emite moneda”.
      Moneda LEI sa fie ceruta de mai toate tarile trebuie sa creezi o valoare sau un bun foarte valoros care se poate plati numai in LEI !!!!!
      Pai ce bun ( bunuri ) ai la care noi cerem doar in LEI ?
      mai nou cerem in Euro……la care EURo e condusa de BCE sau ECB adica Banca Centrala Europeana.
      Sac !

  6. Vezi tu Capitalistule cestii precum investitie, capital, randament si profit nu tin doar de „capitalism” ci de activitatea economica umana ….

    Capital este si la cizmarul care repara pantofi (ma rog azi nu mai repara nu mai sunt cizmari) intr-o cotineata de scandura de 3 mp. Cele 2 cutite, „calul”, 3 ciocane , sulele , acele si pleducele sunt „capital” fara de care nu poate lucra si devine salahor sau „penal”.
    Ca sa fac rost de amaratul ala de „capital” trebuie dintai sa „investeasca” ….
    In fine cestia cu randamentu si profitui este universala .. mi se pare ca tine de legea a 2a a termodinamcii (mi se pare ca eu umanist ..)

    • @Ghita-Contra…pe mine ma denumesti Capitalistule ? daca e asa esti …plecat rau.

      Eu Tovarase expuneam logica, demersul cum ar fi trebuit sa fie daca LEUL ar fi valuta forte si asata e fezabila.
      Dar se vede ca degeaba, de aia multi oameni buni pleaca din tara…..ca-s mult mai multi care au se cred buni la toate, cati dintre multi buni la toate chiar stiu ceva ?

    • Nene Ghita, stiu eu ce zic despre emiterea de moneda (Victor ii da cu teoria). Sunt doua tari care au banca centrala nationala: Iranul si Coreea de Nord (nu stiu despre Cuba). Pe toate stau sanctiuni si limite de circulatie a bunurilor. Sa scot iepurele din joben: mecanismul de acaparare al resurselor unei regiuni, dincolo de John Perkins, este utilizarea judicioasa a masei monetare, banul ca mijloc de schimb (si in acelasi timp ca obiect de achizitionat). BNR (sau alte banci) cumpara lei de pe piata, reducand masa monetara, necesara fluxului comercial. Cetateanul proprietar de afacere are oameni de platit, furnizori de achitat, trebuie sa fie platit de cei ce ii cumpara marfa. Lipsesc banii – fizic – de pe piata. El ii are virtual (trebuie sa i se plateasca marfa) dar practic nu, iar Fiscul nu asteapta. Firesc, se duce unde sunt banii – la bancile care au cumparat lei. Se imprumuta, iar circuitul economic se reia (acest scenariu nu se repeta la infinit, doar cand e nevoie de presiuni pe economia locala). Inevitabil, plateste dobanzi, posibilitatea investitiilor ulterioare e redusa, profitul e diminuat. Banul este sangele economiei, dar exista posibilitati de manipulare a masei monetare intru avantajul actorilor care au parghiile necesare. Pentru ce scopuri, cautati directia in care ies banii din ROmania. Nu discut de coruptie sau rea-vointa, ci de posibilitatea de a face profit dintr-o piata locala fara ca producatorii locali sa poata fi protejati.
      Victor, mai lipseste sa-mi vorbesti de European Stability Mechanism si mi-ai inchis gura.

      • @Sergiu, nu stiu ce e aia ESM, si nu doresc sa ”inchid” gura ci…ca vrednicul om politic Ratiu sa las parerile bune sa iasa la suprafata, fiecare dintre noi ”vede” ceva si asta datorita Capitalistului….corect ? ei sunt si eu pa’aci cu ”parerea” si sigur e pertinenta.
        Ia zii, de ce lipsesc banii ”fizic” de pe piata in Romania ? sau apare blocajul la fuctuatia banilor ?

  7. „Modelul celor 4 factori” prezentat de „Capitalist” ridica cateva semne de intrebare.
    Avem un exemplu care corespunde criteriilor prezentate: Rusia.
    Si cum a evoluat Rusia ? Pai se vede cu ochiul liber 🙂
    Un Bangladesh cu arme nucleare, vorba dnei Albright.
    Dar daca tara nu are o pozitie geostrategica ? Adio investitii ? 🙂
    Evident ca nu, exemple sunt peste tot.
    Dar neavand o pozitie geostrategica, putem recurge la inarmare pe modelul de mai sus ?
    Desigur ca se poate. Si avem si aici un model rasunator: Coreea de Nord 🙂 🙂
    Da, Coreea de Nord corespunde perfect modelului, factorul politic, economic si social mergand mana-n mana. E cineva impotriva ? 🙂
    In fine, cum sa uitam de Germania lui Hitler, de u nde cred eu ca s-a inspirat „Capitalistul” nostru.
    Consecintele s-au vazut.
    Nu asta-i modelul. Din alt punct se porneste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *