Genealogia turelelor telecomandate romanesti

Deschiderea aratata de Armata Romana pentru dotarea cu turele telecomandate, inca din perioada cand nu intrasera in dotarea standard a diverselor APC/IFV-uri, a fost un impuls si pentru producatorii romani de a-si indrepta atentia spre acest domeniu.

De cand nu mai are comenzi pentru productia de tancuri, Uzina Mecanica Bucuresti s-a reprofilat pe productia de turele telecomandate: la inceput a fost DMT-85 M1 prezentat pentru prima data la Expomil 2007.

DMT-85 M1 – Sursa: Revista Fortelor Terestre

Urmatorul pas pentru UMB a fost Grifon.

Nu JAS-39, ci GPSS Grifon Intelligence Concept, un prototip al unui vehicul de cercetare si culegere de informatii, prezentat in 2009.

Construit pe o platforma Mitsubishi L200, era dotat cu o turela telecomandata produsa de UMB avand o mitraliera de 7.62mm, un radar Thales SQUIRE si senzori de zi/noapte.

Turela Grifon – Sursa: constanteanul.com

GIC Grifon – Sursa: www.promotor.ro


GIC Grifon – Sursa: www.promotor.ro

Desi conceptul era oferit cu titlu gratuit ROMARM/UMB, urmand ca GPSS sa incaseze o redeventa, conceptul nu a fost dezvoltat mai departe de faza de prototip.

In cadrul Expomil 2011 la standul Digital Bit a fost prezentata o turela derivata, montata pe un vehicul IVECO.

Turela UMB – Digital Bit – Sursa: Revista Fortelor Terestre


Turela UMB – Digital Bit – Sursa: Revista Fortelor Terestre


Turela UMB – Digital Bit – Sursa: Revista Fortelor Terestre

O versiune inrudita, mai usoara, a fost montata pe o salupa rapida cu aparenta “stealth”, Q Selva Industries „Stealth Interceptor 700”, una din suprizele Expomil-ului 2011.


Turela UMB Q Selva Stealth Interceptor 700 – Sursa: Revista Fortelor Terestre


Turela UMB Q Selva Stealth Interceptor 700 – Sursa: Revista Fortelor Terestre

O varianta evoluata, pentru mitraliere grele de calibrul 12.7mm, rezultat al colaborarii cu Digital Bit, a fost recent instalata la bordul fregatei Regele Ferdinand in urma programului menit sa aduca fregata la un nivel echivalent unui OPV capabil de misiuni anti-piraterie.


Turela UMB la bordul T22 Regele Ferdinand – Sursa: militaryphotos.net


Turela UMB la bordul T22 Regele Ferdinand – Sursa: militaryphotos.net

Ar fi de remarcat:
1. Aspectul rustic, pentru a nu spune improvizat al postamentului. Desi in cazul echipamentelor militare functia dicteaza forma si este clar ca montarea turelei s-a facut in graba, totusi nu trebuie uitat ca cele doua fregate T22 sint acum navele port-drapel ale Marinei Militare si aspectul de ansamblu al echipamentelor instalate la bord este important, impresia ca ar fi produse intr-un atelier mecanic de cartier nu este cea mai fericita. Chiar si in domeniul echipamentelor militare, estetica vinde mai bine.

O sursa inspiratie pentru postament ar putea fi gasita tot aici:


Turela operata manual T22 Regele Ferdinand – Sursa: militaryphotos.net

2. Turela UMB este dotata cu echipament de observare (camera tv de zi si de noapte sau telemetru laser) dar nu pare sa aiba nici o modalitate de detectie a tintelor. Ar fi interesant de explorat posibilitatea instalarii unui radar LPI pentru detectia tintelor rapide, de mici dimensiuni din apropierea navei, ceva similar Thales Scout sau chiar o varianta navala a sistemului DISCUS bazat pe un set de radare SQUIRE al aceluiasi producator.

O alta firma preocupata de dezvoltarea turelelor telecomandate este ProOptica, o evolutie naturala tinand cont ca produce deja modulele electro-optice necesare.
Turela este cunoscuta ca RCWS-RO (Remote Control Weapon Station for Small Caliber Guns), este dotata cu un bloc de senzori compus din camera de vedere/ochire pe timp de zi, camera termala de vedere/ochire pe timp de noapte, un telemetru laser si un modul GPS. Se pot monta arme de la calibrul 7.62mm pana la 12.7mm (tip Est sau NATO).


RCWS-RO – Sursa: ProOptica


RCWS-RO montata pe SAUR 1 – Sursa: Revista Fortelor Terestre

La final, trei turele care, chiar daca nu sint de conceptie romaneasca, sint partial produse in Romania:

Rafael OWS-25R, montata pe MLI-84M Jderul, este realizata in cooperare cu MFA Mizil si, tinand cont ca a fost prima turela de acest gen integrata pe un vehicul romanesc, a constituit o posibila sursa de inspiratie pentru dezvoltarea produselor locale.


Rafael OWS-25 – Sursa: www.army-guide.com


MLI-84M – Sursa: wikipedia

Elbit ORCWS, in varianta cu mitraliera grea de 12.7mm montata pe Mowag Piranha din dotarea Romaniei, realizata de filiala locala a Elbit, Elmet International Bacau in cooperare cu ProOptica Bucuresti.


Elbit ORCWS – Sursa: elbitsystems.com


Mowag Piranha cu turela Elbit ORCWS – Sursa: www.armyrecognition.com

Elbit UT30BR, parte al unui contract pentru dotarea armatei braziliene castigat de Elbit Systems, este partial fabricata tot la Elmet International Bacau.


VBTP-MR Guarani cu UT30BR – Sursa: defesaglobal.wordpress.com

Sursa: Tehnomil.net

Surse:
constanteanul.com/2009/masina-soldatului-universal-sistemul-grifon/
www.promotor.ro/masini-noi/concepte-auto/mitsubishi-l200-grifon-intelligence-concept-in-romania-4780057
www.gandul.info/news/afacerea-grifon-cum-sa-dai-ceva-gratis-si-sa-primesti-10-4792217
www.rft.forter.ro/15_galerie/20080519_dragor/galerie/dragor.htm
www.rft.forter.ro/15_galerie/20110922_expomil/index.htm
www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?155123-Romanian-Armed-Forces-Photos/page39
www.prooptica.ro
www.rafael.co.il/marketing/SIP_STORAGE/FILES/0/540.pdf
www.army-guide.com/eng/product3193.html
en.wikipedia.org/wiki/MLI-84
www.armyrecognition.com/forum/viewtopic.php?t=935

www.dcnews.ro/2011/01/contract-de-260-milioane-dolari-pentru-livrarea-de-turele-telecomandate-de-30-mm-fabricate-la-bacau-catre-armata-braziliana/
www.zf.ro/companii/filiala-locala-a-elbit-produce-echipamente-pentru-armata-evaluate-la-10-9-mil-euro-3075958/
www.dpa.ro/simapa/programe/programe/3_mli84.pdf
www.presamil.ro/OM/2005/28/07.htm
elbitsystems.com/Elbitmain/files/ORCWS.pdf
defesaglobal.wordpress.com/2011/09/07/1105/

www.aviationweek.com/Blogs.aspx?plckBlogId=Blog:27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7&plckController=Blog&plckScript=blogScript&plckElementId=blogDest&plckBlogPage=BlogViewPost&plckPostId=Blog:27ec4a53-dcc8-42d0-bd3a-01329aef79a7Post:2ab120e2-992b-454f-82b2-8361a5cf82

13 comentarii:

  1. iti citesc articolele de mai bine de un an cred.
    excelente dar te rog fa ceva cu noua structura a pagini web ca e nasoala rau pe bune.
    cum pot vedea pozele la o rezolutie mai mare?

    • Scuze, inca lucrez la capitolul acesta. In cateva zile se va rezolva.Stiu ca sunt probleme, mai ales la comentarii. Pt poze este simplu: dai un clik pe poza si iti apare la rezolutia maxima, cu conditia ca respectiva poza sa aiba o rezolutie mai mare.

      • Nu te duce link-ul cu comentariile la commentul selectat ci la inceputul articolului, este destul de greu de urmarit asa, te rog sa remediezi si chestia asta, stiu ca atunci cand te muti pe format web sunt o droaie de chestii de reparat dar cu timpul o sa fie bine.

  2. Stie cineva ce componente ale turelei ElbitUT30BR de pe VBTP-MR Guarani sunt fabricate la Bacau? Pare un contract bun, Brazilia e o magaoaie de tara si are planuri serioase cu Guarani (apropo, e de fapt IVECO…si intelegeti unde bat) http://www.army-technology.com/news/newsbrazilian-army-orders-guarani-apcs-from-iveco/

  3. Asta e turela la care participam si noi alaturi de Elbit pt. contractul cu Brazilia – Iveco VBTP-MR Guarani ? E si un BMP1/MLI-84 cu noua turela in videoclip : secunda 54 si 1:20… Poate ar trebui adaugat link pe tube-ul nostru…

    Turela UT 30- Elbit Systems
    http://www.youtube.com/watch?v=-4a8ODHNbuA&feature=player_embedded#!

    The Elbit Systems UT-30 is a dual-axis stabilized unmanned turret designed to turn an Armored Personnel Carrier (APC) into an Infantry Fighting Vehicle (IFV) with no deck penetration. The UT-30 unmanned turret includes a sensor package and a 30mm gun each of them with its own independent stabilization system. The UT-25 is basically the same unmanned turret but equipped with a 25mm gun. UT-30 and UT-20 turrets feature very low silhouette, light weight and a fold-flat capability. Both can accept anti-tank missiles delivering enhanced IFV combat capability.

  4. frums e GUARANI,, arată mic dar musculos

  5. păcat că nu merge ultimul clip postat de Marius

  6. Eu as face un tab cu trei turele.
    Una sus si doua jos in fatza si in spate.
    De ce trei? Pentru ca ar marii puterea de foc .

  7. Pingback:Turele usoare – calibre medii - Romania Military

  8. Pingback:EOS RWS R400S Mk-2 - turela usoara multicalibre - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *