EOS RWS R400S Mk-2 – turela usoara multicalibre

 

Daca tot se facea nu demult reclama la turelele usoare teleoperabile Elbit si Kongsberg, iar mai demult Rheinmetall… iata ca si australienii americanizati de la EOS Defence ofera cate ceva.

Deci, de la australieni citire, EOS R-400s MK2, turela usoara duala:

iar aici versiunea „la cutie”

Iar aici ceva mai multe detalii ale variantelor de configuratie:

Un tweet din data de 10 martie (al contului „ChevalDeFrise”) informeaza ca au fost realizate studii pentru echiparea Boxer APC cu arme mai grele decat o mitraliera cal. 12,7mm montate pe un EOS RWS: HK 40mm AGL si M230LF 30mm chaingun. Acesta este completat aditional de sistemul de detectie acustica si localizarea directiei (mortiere, focuri de arma) de tip Microflown Castle si a fost montat si pe THeMIS UGV al Milrem.
EOS RWS R-400s MK2 acompaniat de senzor de detectie a directiei tragerii
Dupa cum se observa in imaginile de mai sus, turela usoara pentru arme duale de tip R6400s MK2 integreaza si lansator de rachete antitanc Javelin si poata fi instalata si pe vehicule 4×4 mai uoare, din categorie Humvee sau Toyota pick-up.
EOS RWS R-400s MK2 pe Boxer APC si UGV MILREM
Strategia de produs a EOS se concentreaza pe proiectarea unui sistem bazat pe operarea celei mai grele arme posibile pe cel mai usor vehicul posibil, la cel mai mic cost posibil. Cinci ani de cercetare si dezvoltare au produs actualul R400 stabilizat in 3 axe, capabil sa monteze un tun de 30 mm cu recul redus si sa loveasca tinte in miscare de la 2 kilometri.

Iata unde au mai catarat-o – tocmai pe turela T-2000 Elbit (vom reveni la aceasta turela intr-un alt articol) a MLI-ului Hanwha Redback (sursa Sturgeonshouse.ipbhost.com):

Si iata si brosura produsului (Sursa Eos-aus.com):

 

Fisa tehnica EOS R-400s MK2

 

Reamintim ca filiala americana a firmei australiene EOS au testat cu succes tun de 30mm LF si ATGMs Javelin integrata in statia lor de arme R400S comandata de la distanta si montata pe un HMMWV (High Mobility Multi-purpose wheeled Vehicle). Studiile au avut loc la sfarsitul lunii martie 2020 la Centrul de Testare Redstone din Alabama. Pana la testare a fost nevoie de un an de munca de dezvoltare alaturi de Javelin Joint Venture, parteneriat Raytheon Technologies si Lockheed Martin cu EOS pentru a integra Javelin cu EOS R400S Mk2.

Doua rachete Javelin au fost lansate alaturi de un test de tragere cu 30mm ATK M230LF Bushmaster.
Unitatea standard de comanda si lansare a Javelin (CLU) ofera o distanta de 2500 de metri, iar noul CLU  poate ajunge la 4000 de metri. Distanta maxima de tragere a FGM-148 Javelin este de 4,75km.

O astfel de turela permite infanteriei usoare si vehiculelor de cavalerie sa angajeze de la distanta si sa distruga tancurile inamice in timp ce 30mm ofera letalitate excelenta  contra trupelor inamice debarcate, a vehiculelor usoare si a  transportoarelor blindate de generație mai veche si a  vehiculelor de lupta a infanterieiei mai putin protejate.

 

Iar pe final, reamintim concurenta de  la Elbit:

Si daca Elbit tot ne-a prezentat produse, iata un derivat interesant de care nu prea s-a auzit la noi, dar a carui osatura e usor de recunoscut:

 

Nu mai am nimic de declarat!

Marius Zgureanu
Surse:
Citeste si:
S-60/ 57mm loveste din nou
Artileria autopropulsata – cea antiaeriana
M53/59 Praha
Oto Melara cal.76mm va inlocui cal. 57mm in flota americana?
Tun cal.20mm suficient pe elicopterele de atac?
Noul tun CTA calibrul 40mm intra in productie
EAPS-ID cal.50mm
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap
Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II)
Noutati in gama BMP-3
Rheinmetall Lynx
Noul AFV singaporez
Turela Odin KM-570
Centauro II MGS
CV-90 cu Mjölner si Iron Fist
LAZAR 3 si Lakota
Cockerill Systems: lucrul in echipa cu UAV si rachete AT
BTR-4 si module de lupta
ZSU-57-2 Terminator?
Namer devine masina de lupta
Conceptul de MLI Carmel, si un pic de competitie la cehi
Da’ turela, cat e turela?
Turele si arme calibru mediu pentru masini de lupta
Rachete multirol Thales LMM integrate pe turele
Rachete si turele turcesti la IDEF 2015
Turele multirol RIwP
Genealogia turelelor telecomandate romanesti

18 comentarii:

 1. turelele astea au devenit un accesoriu „must have” ,se pot purta la orice…..aglomeratie mare si in piatța asta.
  ce ne facem fetele☺️

  4
  • Gogu de la Stână

   Deah …. sunt necesare … de la elicoptere la vehicule ușoare ale infanteriei …. rad tot.

   Raza de acțiune a proiectilelor lor ar putea creste dacă s-ar folosi un tip inovator de proiectile – cu sabot cu „umbrela” care funcționează numai în cazul calibrelor mici :

   Proiectilul iese – în mijloc are o sageata kinetica din tungsten – iar în locul clasicului sabot se folosește o ” umbrela ” sub forma a 12 brate prinse între la mijlocul lor și care se prostesc in coada sagetii. Cum funcționează? Proiectul iese umbrela se desface si se propteste / frineaza în aer și pe principiul pârghiei cele 12 brate azvirl sageata. Nu se adaugă energie ci doar se păstrează momentul cinetic cu ceva pierderi evident.

   Dacă se zicem un proiectil calibru 40 mm are 1.200 m/s la gura țevii si 3 kg greutate sageata va avea 800 grame greutate și 2,200 m/s si deci o raza mai mare și o putere de penetrare mai mare.

   Datorita forțelor de rupere extrem de mari nici mama lui firu din carbon nu va rezista pentru sageti mai grele de 1 kg. Oricum un astfel de proiectil poate străpunge blindajul Bizonului nostru si în general tot ce este sub 2.000 mm RHA.

   1
 2. WOW …EOS compenseaza complet reculul la tun si mitraliere. Nu se misca de loc sasiul..

  • Gogu de la Stână

   Himm…. tot se misca. Cel mai mult îmi place momentul cind lovește drona aia cu tunul. Super-cool .

   Din păcate un vehicul din asta este foarte expus ATG-urilor si mitralierelor grele ale infanteriei. Într-un război real toate blindate astea ușoare nu zburda ele ca Vodă prin loboda. Daca mai au și norocul sa fie intr-o zona impadurita devin extrem de vulnerabile – războaiele din anii ’90 din Balcani si invazia sovietica din Donbass ne arata ca sunt folosite mai ales ca transportoare de trupe . Tancul tot tanc rămâne. Bine camuflat si cu un echipaj bun poate face prapad. Cu mulți ani în urma Michael Wittmann , Otto Carius si Kurt Knispel ne-au demonstrat cu prisosință asta.

   5
 3. Technical pe Landcruiser cu M230. Noroc ca nu se prea gasesc scule de-astea sau munitie pentru ele prin Africa, altfel s-ar revolutiona razboiul Toyotelor.
  Orbital ATK propune deja de niste ani upgrade la M230, iar KMW venise la Eurosatory 2016 cu o turela duala (30mm/7,62mm) cu 150 de proiectile. https://thaimilitaryandasianregion.files.wordpress.com/2016/06/gibka_3m_47_naval_turret_mount_by_kutejnikov-d9164bh.jpg?w=624
  Doar mitraliere nu mai sunt azi de ajuns ca armament pentru transportoare, a cam devenit necesara o RWS cu arma automata cu proiectile explozive (30×113, 40×53) o 7,62 coaxiala si o ATGM usoara. In angajamente asimetrice gen Afghanistan si Mali astea sunt ideale datorita flexibilitatii lor si pot fi mutualizate intr-un parc de vehicule diferite datorita greutatii mici.
  Niste Oshkosh cu 1xM230LF ATK / 1×7,62mm / 2-4xSpike LR s-ar preta bine, zic eu, programului mioritic de vehicule blindate usoare antitanc; ar rezulta un vehicul polivalent bun la multe.
  https://1.bp.blogspot.com/-bvTZLIkCJ7I/W2_ZE53kbcI/AAAAAAABmpA/JxjYaOmvzmI2wUcwuLJhnhj5tSzSQbtNgCEwYBhgL/s640/4c20166528fe396b8e1aa28576b3da366c6ea81f00f19f4df1ef96fb0e2ba62e.jpg
  https://preview.redd.it/v7yycw53qxv01.png?auto=webp&s=8c44635c12f834bf7d6340070e5e8e254139a112
  Hai, ca se poate!

  1
 4. Da turel, cat costa turela ?

  1
 5. Bune ar fi cateva sute din astea suite pe… orice am mai avea in materie de motorizate si blindate usoare.

  3
 6. Deci tancurile vor dispărea ca și cuirasatele. Tocmai când ne propuneam și noi serios să lansăm o strategie de intenție cu studiu de prefezabilitate pentru achiziția a măcar trei batalioane și care au fost ale unui general cu patru stele ce mergea cu ele doar la defilare…

  1
 7. noi avem pe stoc si nu le folosim,asta da aroganta.

  3
 8. Pana la urma, turela Kongsberg e cea au aleasa de americani, care puteau sa isi ia de oriunde, au bani. Au ales ce e mai bun.

  Interesanta si solutia EOS, pare si asta un produs de inalta calitate.

  1
 9. Pe humvee -JTLV ar merge si calibru 20mm nu neaparat 30. Darvsabaiba si spyke integrat nu Javelina ca e scumpa..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *