Lorana/ALAS

800px-Ракета_АЛАС_изложена_на_сајму_наоружања_и_војне_опреме_Партнер_2011

Racheta AT ALAS in prim-plan si LORENA in plan secund

ALAS/LORANA este o familie de rachete anti-tanc cu raza lunga, dezvoltata in Serbia si prezentata la expozitia de tehnica militara Partner 2013 de la Belgrad. Aceste rachete au un sistem modern de navigatie si nu necesita ca tragatorul sa poata vedea tinta in mod direct, ci pot fi lansate in orb, racheta avand capacitatea sa se autoghideze pe prima parte a traiectoriei cu ajutorul unui sistem de navigatie inertial si de recunoastere topografica a terenului.

Pe partea a doua a traiectoriei rachete este ghidata de catre operator cu ajutorul unei camera TV montate la bordul acesteia, cam la fel ca sistemul de pe Spike-ul israelian.

Camera TV transmite imagini normale sau in infra-rosu, are doua cai de transmitere a datelor, avand la baza un cablu din fibra optica. Racheta LORANA are un motor cu combustibil solid care-i confera o raza de 9 km, in timp ce racheta ALAS are ca sistem de propulsie un turbojet care o poate propulsa 25 de kilometri sau chiar 50 in functie de anumiti factori.

ALAS este asemanatoare ca performante si design cu Spike NLOS, in timp ce LORANA aduce din punctul de vedere al performatelor cu Spike ER. Rachetele pot fi integrate pe toate tipurile de platforme de lansare, aeriane, terestre sau navale, oferind foarte multa suplete utilizatorului.

Rachetele ALAS beneficiaza din fabrica de o platforma pe roti 4×4, care ofera si posibilitatea de ghidare a rachetei, in acelasi timp cu o mobilitate foarte mare.

images

Sursa: Armyrecognition

 

GeorgeGMT

 

 

4 comentarii:

  1. De o astfel de capacitate de productie am fi avut si noi nevoie, dar s-a preferat cumpararea cu banii jos a 2000 de rachete AT Spike, in diverse variante.
    Puteam face in loc un plan cu bataie pe 10-15 ani, in care sa producem etapizat pana la 4000 de bucati si eventual sa asiguram si reconditionarea celor in curs de expirare.
    Din nou polonezii aia prosti au stiut sa abordeze problema, producand local sub licenta Spike. De sarbi ce sa mai vorbesc.
    La noi MAPN zici ca merge la supermarket, eventual cauta pe rafturile cu produse gata de expirare.

    • Marius, nu cred ca decizia in sine, de a achizitiona rachetele Spike, a fost gresita ci faptul ca autoritatile noastre n-au trecut la pasul urmator, respectiv cumpararea licentei. Daca israelienii au acordat licenta de fabricatie polonezilor, nu vad de ce n-ar fi acordat-o si Romaniei.
      Probabil ca au considerat ca plata betivanilor lui Dogaru este mai importanta decat achizitionarea unei licente pentru Spike.

      • Pai la asta ma refer, decizii luate in functie de urgente de moment fara a gandi in perspectiva… dupa care urmeaza pauze lungi in care alte echipamente devin urgente, urmate iar de decizii pripite.

  2. Pingback:Serbia poate… - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *