PCZ-Mb

PCZ-Mb este, dupa cum sugereaza acronimul, un punct de control de zbor, mobil, produs de IEMI  S.A. Bucuresti. A fost conceput pentru a asigura controlul zborului pe aeroporturile de campanie, si executarea procedurilor de decolare si aterizare. Functioneaza ca parte a unui sistem, mentinand legatura cu un post de comanda, cu centrul meteo, cu un sistem radio mobil situat in afara aeroportului si, bineinteles, cu aparatele de zbor.

PCZ-Mb este un sistem autonom,  incorporand toate mijloacele necesare pentru comunicatii, navigatie si meteo. Sistemul este versatil, si datorita amplasarii pe un vehicul de teren cu remorca, cu mare capacitate de trecere in terenuri grele. Timpul de instalare este de ordinul minutelor, datorita gradului inalt de mecanizare .

Componentele sale sunt :

PCZ 1, instalat pe un sasiu ARO  4×4, care poate fi ridicat la o inaltime de 3 m, datorita cabinei montata pe un sistem foarfeca cu actionare hidraulica, mecanizata.Ofera un unghi de vizibilitatede 360º in plan orizontal si de 35º in plan vertical. Echipajul este format din 3 persoane, conducatorul de zbor , asistentul acestuia si soferul vehiculului. Este dotat cu:

– 2 statii radio tip ACG 430, pentru comunicatii sol-aer si sol-sol. Lucreaza in gamele de frecventa IF , FIF si UIF ( HF-UHF-VHF ), intre 30 – 400 Mz. Pot lucra in modulatie de amplitudine, modulatie de frecventa, transmisie de date si salt de frecventa.

Gama de frecvente :

– VHF FM 30 – 88MHz si 150 – 175MHz

– UHF FM 225 – 400MHz

– VHF AM 110 – 150MHz

– UHF AM 225 – 400 MHz

Ecart 25 KHz, 99 de canale preselectate. Puterea de iesire: redusa 3-5 W, maxima 50 W,cu impedanta antenei de 50 ohmi.

– 1 statie de radio mobila, tip 9100, lucrand pe frecventa de 146-174 MHz, pentru  asigurarea legaturii cu celelalte elemente de pe aerodrom

– 1 echipament de intercomunicatie intre PCZ-1 si PCZ-2  ( pana la 10 m distanta )

– 1 dispozitiv de inregistrare a vocii cu 8 canale  ( statii radio principale, radio de mana, echipament de intercomunicatie intre PCZ-1 si PCZ-2, telefon, conversatia din PCZ )

– 1 statie meteo de campanie

– echipament de comanda pentru sistemele de aterizare fara vizibilitate  si recunoastere amic/inamic

( ILS, SRE/IFF )

– echipament de jonctiune pentru 12 linii de comunicatii

– echipament de control de la distanta pentru sistemul radio

– calculator  cu programele specifice necesare

– echipament pentru alimentare cu energie ( de la reteaua de 230 V, de la generatorul aflat in PCZ-2, sistem de avarie pe vehicul de 150 Ah, UPS )

PCZ 2, instalat pe o remorca, si care este locul unde isi desfasoara activitatea transmisionistul, meteorologul si medicul. Este dotat cu un sistem de intercomunicatie cu PCZ 1 si cu un grup electrogen.

 

Ambele caroserii  sunt prevazute cu aer conditionat.

De notat ca la Expomil  punctul de comanda a fost prevazut si cu un sistem de iluminare montat pe o remorca, apropiat „farului luminos cu sclipiri „, utilizat curent pe aeroporturile militare.

 PCZ

PCZ

Far

Radio mobil

 ASR-8340

 ASR-8340

Antena de aviatie   100-400 MHz

 

Sistemul radio mobil care functioneaza in afara aeroportului este o statie de radio ASR-8430, produsa tot de IEMI-SA. Este instalat intr-un container standard NATO prevazut cu sistem de filtroventilatie si aer conditionat,  transportat de un vehicul 4×4 ARO.

Sistemul contine 2 statii de radio VHF-UHF ( 30 -400MHz ) pentru legatura cu aparatele de zbor.

In regim stationar utilizeaza o antena de banda larga tip ABL 30-108  ( 30 – 88 MHz ) si o antena discoconica (100 – 400 MhZ ). In miscare este posibila doar folosirea antenei ABL 30-108. Dispune de un sistem de inregistrare a comunicatiilor, grup electrogen, sistem de alimentare de avarie de 24 V si UPS. Statiile de radio au urmatoarele caracteristici:

– gama de frecventa VHF  FM 30 – 88 MHz si 150 – 175 MHz

UHF  FM 225 – 400 MHz

VHF  AM 110 – 150 MHz

UHF  AM 225 – 400 MHz

– ecart 25 KHz

– canale preselectate 99

– salt de frecventa cu 50 salturi/sec, cu 10 algoritmi de salt

– putere de iesire: redusa 3-5 W, maxima 50 W

– retranslatie in AM/FM, analogic, voce

– transmisie digitala de voce, cu sau fara criptare

 

Antena discoconica, utilizata atat de punctul de control, cat si de statia de radio  exterioara, este produsa tot de IEMI S.A. Bucuresti. Poate fi utilizata de orice emitator-receptor cu orice tip  de modulatie. Conexiunea cu statia radio se face printr-un cablu coaxial cu impedanta de 50 ohmi.

Poate fi utilizata pana la o viteza a vantului de 158 km/h.

Caracteristici:

– gama de frecventa 100-400 MHz

– putere maxima 500 W

– impedanta 50 ohmi

– VSWR  max 2

– inaltime 800 mm, diametru 900 mm

 

La vremea aparitiei sale, sistemul s-a dovedit un sistem modern, raspunzand cerintelor. Era si timpul pentru inlocuirea vechilor sisteme, pe remorca tractata sau pe autocamion. Dar ma intreb, IEMI o mai fi existand? Caci  uzina ARO este istorie deja.

Punct control mobil vechi

 

 

 Si totusi se poate, realizari in domeniul tehnicii militare romanesti

 

Surse :

– album EXPOMIL 1999 realizat de Ionica Fonos

– http://tpb.traderom.ro

– www.mapn.ro

– www.roaf.ro

– emisiunea ProPatria , TVR 1

– site IEMI

 

Nicusor

 

 

 

 

 

 

2 comentarii:

  1. inconfundabil stilul, bine-ai revenit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *