Poza zilei…biatches!

1524617_673865652752688_6727085887394786122_n

De pe contul Facebook al MApN… , made in Windows Paint, nu-i mai intrebam cu ce camere profesionale de filmat cu rezolutie de valiza de lemn fac Pro Patria la TVR…

PS – sa fi fost vreun mesaj cu subinteles de 15 martie?

110 comentarii:

  1. snoop dogg a dat check in din greseala prin mures 🙂 )

  2. 😉

    Presupun si sper ca cine a trebuit sa inteleaga mesajul l-a inteles!!

    • domne important e ca ni se arata ca are shi FARo in dotare carabine M-4. ar fi super sa o tzinem toot asha shi sa mai luam shi alte echipamente militare de la americani atat ushoare cat shi grele, de uscat, plutitoare shi zburatoare….lol !!!

  3. pro patria se filmeaza cu sony dsr 250 si 390, camere din anii 2001-2003. daca mai merg. posibil sa fi ramas doar cu varul lui sony vx2100, sony pd 170e. in loc sa investeasca si in imaginea armatei sa filmeze cu drone, steady-cam, dslruri etc si sa vina cu clipuri, documentare, interviuri atractive, astia lucreaza ca-n 90 toamna…

    • Pai de unde cateva mii de euro o data la 3 ani sa schimbam camerele ?

      Avem 15 000 de salarii de platit prin birouri, luna de luna, unde mai pui laptopuri, birouri, veioze, scaune, cafea si incalzirea spatiilor iarna.

      • Si ce bre nu ie* bune salariatele subt birou? Care ie* broblema, ca tot nu inteleg? Pai matale nu ai dat peste un comandant din ala nemultumit pana in maduva oaselor, de aia nu stii cat de bune sunt salariatele subt birou…Aia ie* menirea lor… sa dezmorteasca lucrurile, sa mai taie din elanu’ patriotic al unora Pe birou sau subt birou tot al draq este… Lasa bre ca trupetii se incalzesc pe camp alergand, nu au aia ce cauta la birou…Si daca trupetele este chemat la birou iarasi este belea… pleaca de acolo de obicei fara solda de merit(o mai fi asa ceva???) si deja se gandeste cum sa o scalde cu consoarta in ziua de salariu…asa ca fiecare sa stea unde trebuie, trupetele la camp, iar salariatele subt birou…

        • Cat timp e pace, toate bune si frumoase: unii isi iau salariul, se pensioneaza mai devreme si perfect sanatosi, salariul se cheltuie tot in Romania dupa cum subliniaza eternii de la PSD, deci e bine, banu’ circula etc, avem milioane de angajati, magazinele fac vanzari, o data la 4 ani mai votam etc etc

          …pana cand vine razboiu’. Atunci, vom descoperi in valtoarea actiunilor ce am descoperit si in 1916 si in 1941, si anume ca n-avem aia, n-avem ailalta, nu suntem antrenati, pregatiti, calificati, ca doar x la suta e personal combatant in loc de y la suta, ca n-avem munitie decat pt 48 de ore, ca navele e vechi, avioanele nu poate sa zboara, oamenii zburau 30 de ore deci e necalificati pt nu stiu ce misiuni, n-avem camioane, ARO s-a stricat etc, deci ce sa facem ? A, stiu: cedam teritorii.

          • Stiu bre… raspunsul de mai sus se voia un pamflet… alea de rup biroul primarilor cu profundoru’ au destule corespondente in armata… Cu alte cuvinte cum e turcu’ asa este si pistolu’…
            Cand vine razboiu’ o sa descoperim ca doar o mana de oameni sunt capabili sa lupte pentru RO…in rest o taie in stil englezesc si de voie sau nevoie devin colaboratori…Cel putin primele 3 zile vor fi tragice pentru militarii care totusi vor dori sa lupte…

            • Stiu ca era pamflet da’ ma frustreaza situatia 🙂

              Adica putem face atat de multe, avem atatia bani si atatea resurse, nu trebuie sa ne rupem 16 ore pe zi ca altii care sunt in lumea a III-a sau traiesc intr-o starpitura de tara (vezi Japonia, Australia, Singapore, Qatar etc) ca sa facem ceva, si totusi… nu se misca nimic.

  4. Intrebare pentru George GMT sau pentru cine stie sa raspunda:

    -Cati membrii au trupele FOS din Romania….2000 cu totii, sau doar cei de la Mures? Ma refer la centrul de pregatire de acolo? 🙂

    PS – Poate lumea de prin Mures si imprejurimi intelege mai bine mesajul ala…..sau cine-i pastoreste, mai de la vest sau in principal de la EST! 🙂 Ca tot sunt ei liberi acum, dupa marea Retragere din Siria!!!

    • Depinde… in FOS intra cam tot ce este pe la scoala de aplicatie (sau cum se numeste acum) Buzau (cel putin un batalion de parasutisti), unitatile dedicate FOS de la Tg Mures, batalionul de parasutisti Bacau, la fel cei de la centrul de scafandri. Probabil mai sunt si alte unitati… Mai adauga si batalioanele de cercetare din teritoriu (313 , 317, Maracineni (mai exista??) ), stiu ca mai erau subunitati de cercetare prin parasutare la Braila, Craiova (probabil desfintat). Nu stiu precis daca aceste unitati / subunitati cercetare prin parasutare fac parte din FOS dar instructia este asemanatoare. Mai adauga un batalion care apartine DIA cu instructie foarte avansata, nu cred ca face parte din FOS. Astea sunt ale armatei, MI are si el diverse batalioane si detasamente foarte bine antrenate, brigada SRI nu mai vorbesc….

      • Ma refer strict la trupele FOS special create si antrenate cu ajutorul SUA, adica aia primii de au fost la instructie in SUA si instruiti acasa de americani, de au dus greul prin Afganistan. Ca de exemplu Tg Mures, nu parasutistii care au fost adaugati ulterior, unind anumite structurii si rezultand ceea ce avem azi. Mai pe romaneste trupele specializate pe antiinsurgenta sau operatiuni speciale dincolo de linia frontului, oameni care sa lupte direct cu omuletii verzi ai rusilor…..crema cremelor! 🙂

        • Si aia din batalioanele de parasutisti sunt chiar foarte capabili sa desfasoare actiuni dincolo de linia frontului… chiar pentru asta au fost creati…garantez asta! 🙂 La fel operatiuni antiinsurgenta si alte alea… Identic oamenii din batalioanele de cercetare in dispozitiv…
          Au fost doar unii la instructie in SUA… nu toata lumea, de fapt si de drept ofiteri si subofiteri care au devenit ulterior instructori…(ca poate unii au fost la aplicatii comune in SUA este cu totul altceva) la crearea FOS au fost luati oameni descompletand efectivele batalioanelor de parasutisti, cercetare.. .toti pe baza de examen si voluntariat. In majoritate oamenii astia aveau un minim de 100 salturi, alpinism la greu, multi din ei experti in scufundari de mica adancime. Practic a fost luata crema de la batalioanele de pst si cc… Dupa aia cineva s-a gandit ca ar fi bine sa desfinteze batalioane de parasutisti, cercetasi etc… Ca sa nu mai spun ca FOS-ul la infintare avea oameni pe functii de cdt grup dar care nu erau brevetati nici ca parasutisti nici ca scafandri… O anomalie ca multe altele in armata romana…
          Si acum „bazinul” de recrutare al FOS este constituit tot din batalioanele de parasutisti si cercetare + scafandrii de la Constanta…. Ca mai vine unul de la alta arma si vrea aia si aia… este cu totul altceva….

          • Si un numar ceva de total trupe FOS e disponibil publicului? Se stie cam cati avem? 🙂 Presupunand ca sunt totusi distribuiti cat de cat uniform in regiunile tarii! 🙂

            • Undeva la maxim 2000…
              Ce vrei sa faci matale cu astia? Au misiunile lor, nicidecum ce viseaza generalii de carton din RO…

              • Nu vreau nimic, bre! 🙂

                Eram doar curios sa stiu cate trupe de elita avem noi in tara asta a noastra, atata cata mai e si cam cati putem trimite prin HarCov la o adica, ori prin alte zari….mai spre est sa se ‘pupe’ cu omuletii verzi ai lui Putler! 🙂 Cam putini ce-i drept!

                Iti dai seama ca daca iese ceva fum prin Moldova dupa mirifica retragere in glorie din Siria, nu stiu daca putem sa punem la bataie mai mult de 3000 – 4000 de ‘omuleti vezi carpatini’, imbracati in straie de ale lui Stefan cel Mare si Sfant! Asta in cazul in care se decide vestul sa joace dupa partitura si cantec rusesc brevetat! Poate sa mai primim sprijin dim vest de undeva, dar asa doar noi….cam putinei!

                • Zona Harkov este acoperita destul de bine chiar… am mai spus eu pe aici cam care sunt masurile in caz ca zona Harkov da in clocot, si ce se intimpla in maxim 24 de ore cu ciolovecii verzi chiar destul de recent…
                  In privinta RM cam slabe sansele cei drept… au si aia brigada Fulgerul daca imi aduc aminte, dar total insuficienta fata de ce pun ciolovecii pe masa…
                  Am zis mai sus cam ce masuri ar trebui pentru a mari capacitatea si a degreva FOS-ul de unele sarcini din teritoriu… batalioanele VM sa aiba modul de parasutism (10 salturi minim pe an) sau macar companii cercetare prin parasutare incadrate 100%, la fel spuza de batalioane de infanterie sa aiba fiecare o companie cercetare prin parasutare incadrata 100% … Automat astia de la FOS pot fi folositi pentru adevaratele lor misiuni nu pentru ce viseaza haita de generali de carton… Si automat am avea cu ce sa ne descurcam in cazul unei agresiuni cu cioloveci verzi pe pereti in RM…. Bineinteles banii de panselute ar trebui redirectionati pt echiparea si incadrarea batalioanelor / companiilor nou infintate… Eh… dar astea sunt vise taica…

            • Bre Cezare, de ce tot întrebi p-acilea? Ți-a dat Dany mură-n gură, cine, ce și cum, pune mâna pe Goagăl și caută schema de organizare a Armatei, și o să-ți dai seama instant! Ce e așa greu? 😉
              Părerea mea, hîc…

    • Sunt 2 batalioane de forte speciale, 610 la Targu Mures si 620 la Buzau. Mai este un detasament de nivel maxim companie de scafandri de lupta la Constanta si o grupa foarte mica de cautare si salvare in lupta la Bucuresti.

      Socotind cu cifre realiste zic eu, asta ar veni 600 + 600 + 100 + 20 cam 1300 de oameni cu totul, cifra rotunda.

      La astia se mai adauga cateva unitati de elita MApN cum ar fi 3 batalioane de cercetare (313 Burebista din Bucuresti, 317 Vladeasa din Cluj-Napoca/Someseni si 528 Vlad Tepes din Braila), 1 batalion de parasutisti (630 Smaranda Braescu din Bacau) si un detasament mic de protectie VIP in Bucuresti. Daca tii neaparat ;), mai putem adauga inca 1 batalion Humint la Buzau, desi misiunea principala a astora nu e sa traga cu pusca 🙂 si 1 batalion infanterie Marina (307 Babadag).

      Deci ar fi minim inca 600 x 3 + 600 + 40 + 600 + 600 adica inca vreo 3000.

      …si tot daca tii neaparat, ar mai fi 2 companii de cercetare montana foarte buna care tin de cele 2 brigazi VM (Brig 2 VM Sarmizegetusa din Brasov si Brig 61 VM General Virgil Bădulescu din Miercurea Ciuc), deci inca vreo 400 de oameni maxim.

      Restul de unitati nu mai exista, si anume:
      – vreo 6-8 batalioane de cercetare apartinand de divizii care s-au desfiintat (la Timisoara, Satu Mare, Craiova, Constanta, Vaslui sau Barlad, Tg Mures, etc)
      – 2 batalioane de cercetare independente (119 Oradea si 404 Buzau)
      – cateva batalioane care de-a lungul timpului au fost denumite misiuni speciale, operatiuni speciale sau parasutisti (la Caracal, Campia Turzii, Buzau, Bucuresti-Domnesti, Titu-Boteni)
      – inca vreo 4 companii de cercetare montana apartinand de brigazile 5 VM Alba Iulia, 1 VM Bistrita, 4 VM Curtea de Arges si 7 VM Petrosani

      • „600 x 3 + 600 + 40 + 600 + 600 adica inca vreo 3000.”

        …adica… vreo 3600, am schimbat cifrele pe masura ce imi mai aminteam de cate o unitate si n-am mai actualizat si totalul in mod automat, ca nu-s Excel 😉

        • Multumim. Foarte interesant sa le vad listate.

          Ai vreo idee cum ne comparam cu alte tari ca proportie a fortelor speciale in cadrul intregii armate?

          • @Jorj pai ne putem uita la inceputuri, la concept.

            Pe vremea aia, Polonia la o populatie de 40 milioane de locuitori avea „batalionul” GROM, o unitate de doar 300 de oameni.

            Romania la 20 milioane de locuitori dorea infiintarea unui batalion, eu am presupus dimensiunea viitoare unitati la 400 de oameni, avand in vedere relieful si amenintarile.

            Ungaria la (pe vremea aia) 10 milioane de locuitori are tot un batalion, mai demult avea 400 de oameni, acum nu stiu. Cam mult pentru relieful si „amenintarile” Ungariei.

            Slovacia la 5 milioane de locuitori are un regiment (!!), acum nu stiu cat militari sunt in el dar insasi notiunea de regiment la o tara de dimensiunea aia ma face sa rad. E drept ca si Anglia avea „regimente” mici la fortele speciale dar totusi…

            La final, s-a infiintat un batalion de 500 de oameni, dupa parerea mea o solutie buna si adecvata. Asta era in perioada 2005-2007.

            Apoi prin 2011-2012 s-a decis transformarea batalionului 60 parasutisti Baneasa-Otopeni (din Buzau) in batalion de forte speciale. Atunci am spus ca se cam exagereaza, insa realitatile zilei de azi, cu teroristi peste tot, conflicte de inalta intensitate insa durata redusa, reactivarea Transnistriei, Crimeea, Donbas etc au aratat ca stiau ei ce stiau 🙂

            Asadar, Polonia la 40 milioane de locuitori are 300 de combatanti in unitatea lor de top, GROM, Romania are cam 1300 dupa cum am descris mai sus, Ungaria cred ca si-a marit efectivele cam pe la 500-600, in Anglia regimentul 22 SAS are cam tot 300 de combatanti efectiv, insa la ei unitate de Tier 1 (*) poate fi considerata si SBS-ul care probabil ar dubla cifra, deci sa zicem 600 pe tara.

            Statele Unite aveau acum vreo 10 ani aproximativ 4500 de berete verzi la fortele terestre, aproximativ 2500 de navy SEALs, unii zic aprox 450 operatori Delta Force plus inca niste sute la Fortele Aeriene (PJs, aia care se ocupa de CSAR – Combat Search & Rescue), totul la o populatie de 300 milioane de locuitori.

            *Tier 1 inseamna unitatea sau unitatile de top ale tarii respective.

            Acum eu am „comis-o” mai sus in sensul ca in SUA la Tier 1 sunt doar SEAL DEVGRU (aproximativ 1/7 din totalul de Navy SEALs) iar Beretele Verzi nu intra deloc acolo, asadar am numarat cam prost, insa am facut-o cu un motiv deoarece la noi cele 2 batalioane sunt cam tot Berete Verzi si am vrut sa vezi o comparatie, la noi ele sunt Tier 1, in SUA nu.

            Asadar, la populatia, teritoriul si nevoile noastre, sunt multe sau sunt putine? Eu as zice ca acum in 2016, la fel ca in urma cu 4 ani si probabil si peste 4 ani, sunt fix cat trebuie. Nu trebuiesc Doamne-feri desfiintate sau reduse, dar nici nu trebuie sa visam la infiintarea altora noi. Am vazut si aici pe blog si in alte locuri ca lumea vrea cel putin 4 asemenea batalioane, daca nu si mai multe.

            E o idee periculoasa fiindca in clipa in care incepe sa ploua cu forte speciale, ele nu mai au cum sa aiba calitatea necesara asadar aceasta se va reduce.

            Motivele scaderii calitatii tin de:

            – biologie – doar Y la suta din militari sunt cu adevarat apti pt asta, daca tu tii mortis sa ai unitate cu Y x 4 atunci va trebui automat sa reduci si baremele

            – de finante – abia ii antreneaza si „doteaza” si pe astia…

            – de nivelul instructiei – de unde naiba o sa ploaie cu instructori peste noapte, cand selectia unui operator dureaza 6 – 12 luni si formarea lui dureaza 5 ani

            – etc etc.

            Asadar, Polonia si Anglia au cateva sute de oameni la 40 respectiv 60 milioane de locuitori, noi avem 1300 la 20 de milioane, e de ajuns. De mentionat ca GROM sau SAS sunt dpdv al doctrinei americane „forte pentru operatii speciale” iar ai nostri (Tg Mures si Buzau) sunt „forte speciale”, au si alte tipuri de misiuni, de anduranta, etc, eu as zice ca suntem ok dar sa ramanem aici.

            • Multumesc foarte mult ca ai depus efortul pentru o replica atat de detaliata.

              O ultima chestie sa adaug – am citit un articol intr-un site de nisa axat pe chestii militare foarte critice la adres Pentagonului. De aici am aflat de „America’s Empire of Bases” etc
              http://www.tomdispatch.com/post/176048/tomgram%3A_nick_turse,_a_secret_war_in_135_countries/

              In articol, scrie ca americanii au 70.000 de oameni in special operations forces. Banuiesc ca include si stafful de support, dar oricum pare mult. Ce parere ai?

              „While SEAL Team 6 has received extensive coverage, what could be considered the military story of the twenty-first century, the massive, ongoing expansion of a secret force (functionally the president’s private army) cocooned inside the U.S. military – now at almost 70,000 personnel and growing – has gotten next to none.
              …..
              This year, U.S. Special Operations forces have already deployed to 135 nations, according to Ken McGraw, a spokesman for Special Operations Command (SOCOM). That’s roughly 70% of the countries on the planet. Every day, in fact, America’s most elite troops are carrying out missions in 80 to 90 nations, practicing night raids or sometimes conducting them for real, engaging in sniper training or sometimes actually gunning down enemies from afar. As part of a global engagement strategy of endless hush-hush operations conducted on every continent but Antarctica, they have now eclipsed the number and range of special ops missions undertaken at the height of the conflicts in Iraq and Afghanistan.
              ….
              The average number of Special Operations forces deployed overseas has nearly tripled during these same years, while SOCOM more than doubled its personnel from about 33,000 in 2001 to nearly 70,000 now.Each day, according to SOCOM commander General Joseph Votel, approximately 11,000 special operators are deployed or stationed outside the United States with many more on standby, ready to respond in the event of an overseas crisis. „

              • Depinde cum numeri…

                In primul rand cifra aia de 70 000 include si „support staff”. SEAL DEVGRU are doar 300 de operatori, eu asa i-am numarat pe ai nostri mai sus si pe cei ai americanilor tot acolo.

                In al doilea rand, in cifra aia de „11,000 operators” ei au numarat tot ce au prins, SOCOM-ul s-a extins foarte mult si include cam toate unitatile de elita de la trupele terestre, marina, puscasi marini si fortele aeriene.

                Daca am numara la fel si la noi ne-ar iesi cam asa:

                Combatanti:

                7 batalioane de vanatori de munte + 2 companii cc montana = aproape 5 000 de oameni doar la vanatorii de munte

                3 batalioane de cercetare + 13 plutoane de cercetare la batalioanele de infanterie = 2 200 de cercetasi

                1 batalion de infanterie marina = aprox 600 de oameni

                1 companie de parasutisti in cadrul batalionului 495 infanterie = alti 150 – 200 de oameni

                cam toti scafandrii de lupta, incursori etc = inca 150 – 200 de oameni

                detasamentul de protectie a demnitarilor din cadrul politiei militare = alti 50 – 100 de oameni

                2 batalioane de forte speciale si 1 detasament CSAR = cei 1300 descrisi mai sus

                Asadar am ajunge si noi la un total de vreo 9 400 de oameni, numarati din burta si dupa criterii doar de noi stiute 🙂

                La astia daca am adauga si sprijinul aferent pentru ei, respectiv 2 batalioane de logistica la VM, 2 batalioane de geniu la VM, 1 batalion de logistica la FOS s-ar mai adauga alti aproximativ 3 000 de oameni si asta fara sa numaram batalioanele Humint, Elint, Sigint din cadrul brigazii de informatii militare care „ii informeaza” pe combatanti 😉 si nici divizioanele de artilerie VM care ii sprijina pe vanatorii de munte in lupta.

                Asa ajungem si noi la 9 400 de combatanti si un total de vreo 12 400 de oameni sau chiar mai mult.

                Dar eu am raspuns doar la intrebarea „cati FOS avem ?” iar acolo raspunsul e unul singur, cam 1300 de oameni.

                Si Brigada 3 Comando a Marii Britanii includea pe vremuri pe langa regimentul 22 SAS, SBS, vreo doua grupe independente de comando si alte structuri de artilerie usoara, transmisiuni, structuri medicale, structuri de informatii.

                Totul tine de organizare si de „cum numeri”, SUA este o tara cu 320 milioane de locuitori, are „afaceri” 😉 pe tot globul, actioneaza si in zona arctica, si in jungla, si in desert, si colac peste pupaza mai au si vreo 3 ministere (forte aeriene, forte terestre, marina) care se bat intre ele pentru fonduri, fiecare avand propriile forte speciale si structurile implicite de sprijin – care sunt masive nu ca la noi ! Si tot colac peste pupaza US Marines care pana acum cativa ani nu aveau SOF (Force Recon nefiind considerat FOS) au infiintat Marine Special Forces, deci acum si a 4-a categorie de forte de la ei au SOF…

                E un peisaj prea mare si prea complicat pentru a fi descris in cuvinte, nu ma mir ca au extins SOCOM-ul la nesfarsit, nu ma mir ca au 11 000 de combatanti in el si sunt 70 000 cu tot cu structurile de sprijin, atatia combatanti ies daca numeri toti Army Rangers, toti Navy SEALs, Force Recon, MARSOF, Beretele Verzi, Delta Force, army snipers, army scouts etc, sa nu uitam ca Delta Force au spitale de campanie mobile care pot fi trimise in teatre de operatiuni in containere, sau pe tren, sau cu avionul, sa nu uitam ca au un intreg regiment de aviatie a carui singura misiune e sa ii sprijine pe toti astia (160th SOAR) si ala e mare, sa nu uitam ca la atatea aeronave si piloti sunt mii de oameni care fac mentenanta, transporta combustibil etc si toti sunt incadrati la SOCOM ca doar n-or fi incadrati la Ministerul Sanatatii 🙂

                In concluzie situatia e normala chiar daca pare ca au exagerat, si e normala si la noi, avem o brigada SOF cu 1 batalion de logistica, 2 batalioane SOF si 1 batalion de parasutisti, mai avem cele 3 batalioane de cercetare fiecare arondate unei divizii, 1 batalion de infanterie marina, o companie de scafandri, un detasament CSAR, 7 batalioane VM si 2 companii cercetare VM incadrate in doua brigazi VM si 1 companie de parasutisti intr-un batalion de infanterie – fost misiuni speciale.

                Daca maine m-ai pune ministru nu m-as apuca sa infiintez, desfintez si mut unitati dintr-un loc in altul, noi stam bine, suntem organizati normal si eficient avand in vedere relieful, populatia, amenintarile si bugetul nostru.

                Tot ce trebuie facut e sa mai creasca putin fondurile pentru oamenii astia, majoritatea Humvee-urilor si a armelor de asalt au fost primite prin programul de asistenta a SUA, adica donatii, au doar 3 elicoptere pentru CSAR si alea nu sunt blindate, n-are degivrare pe pale si pilotii zboara 50 ore/an (o gluma, la nivelul ala), n-au deloc elicoptere pentru operatii speciale (socotind cele 3 de la CSAR ca fiind doar pt CSAR), cu medicina de campanie pentru ei nici nu vreau sa ma gandesc, la noi nu exista conceptul de artilerie de sprijin pentru ei, etc etc.

                Ne intoarcem mereu la vesnica problema a banilor; organizarea si numarul sunt bune si suficiente, dar trebuie pompati bani, CONSTANT, altfel ramanem la 50% din ce am putea fi.

                • Si iata, ladies and gents, SOCOM – Mafia militara „Tutti Frutti” in toata splendoarea sa!

                  Multiroale si FOS cacalau, si in unitati mici si usoare care -vezi doamne – trebuie sa inlocuiasca trupele regulate si toata logistica „plicticoasa” din spatele sau!

                  Toti strategii cu tinichele pe umeri din generatia videogames vor acum „Jack of all trades”!

                  Doamne-pazeste-ma de aceasta paradigma contemporana! 🙂
                  Bleah!

                • Multumesc pentru explicatii

      • 404 a fost refacut sub alta sigla desi a mai trecut prin redenumiri, chiar daca lumea zice ca a fost desfintat… Humint… 620 a fost pe vremuri batalion de parasutisti denumit si redenumit in fel si chip, oricum Buzaul si-a tras spuza pe turta ca de obicei… 🙂 La inceput era vorba doar de Tg Mures, chiar nici nu se vorbea de conlucrare cu trupele de pst, dupa aceea absorbtie…
        Fostele batalioane de operatiuni speciale de care vorbesti aveau cu totul alte misiuni fata de cele de parasutisti, cat si o pregatire de nivel superior (predominant pst aripa, destui scafandri, alpinisti spre deosebire de batalioanele de parasutisti care aveau doar la compania cc cativa aripisti / scafandri si alpinisti). La un moment dat erau vreo 4 de Op Spc si inca 4 de parasutisti. Toate in comandamentul parasutistilor, + inca un batalion la Clinceni Op Spc care era al comandamentului daca imi aduc bine aminte, redenumit ulterior (singurul care a scapat de furia lui Ilici) si desfintat recent am inteles.
        Dupa opinia mea putem sa contam undeva la 2000 de oameni bine instruiti pe care putem sa mizam in prima faza …. Insuficient in cazul unei agresiuni cu omuleti verzi …

        • Comentariul este pentru @sorin2

        • eu cred ca ne descurcam in fata omuletilor verzi,ce si cat vine dupa ei e problema.

        • Daca e Ucraina style, e suficient. Daca e un atac pe bune, nu o sa fie, dar in cazul ala o sa se mobilizeze toata armata.

          • Restu’ la ce-i mobilizezi? Ca sa aibe ciolovecii tinte pentru aviatie si rachete? Pariez ca jumatate din unitati nu o sa apuce sa fie alarmate si vor fi bombardate la greu. Mai mult de 10 % nu vor fi capabili sa desfasoare actiuni de lupta…Mai adauga obiectivele strategice, comunicatiile, bruma aia de AA, aerodromuri / aeroporturi , bombardate la greu, dezinformare /manipulare la greu, omuleti verzi la greu pe langa principalele obiective… Si daca alarmezi si ramai cu 10% efective capabile sa duca actiuni de lupta ce ai facut? Nimic… taman ai distrus 90 % din efectivele terestre pe care le puteai folosi putin mai tarziu taman cand se stabiliza frontul….Deja in momentul asta apare aviatia NATO si primele unitati NATO ajung in RO
            Trebuie sa pleci de la premiza ca tot planul de alarmare actual al armatei romane este cunoscut in detaliu de catre cioloveci….
            Nici la „Ucraina style” nu este suficient… maxim 2000 de oameni instruiti, fara sa discut de personalul navigant din farsele aeriene + marina… Ai nevoie pe putin de 6000 de oameni foarte bine instruiti, avand in vedere ce pot pune pe masa ciolovecii in momentul asta….
            Care este punctul slab al FOS /parasutisti / cercetasi? Taman perioada aia cand se deplaseaza catre obiectiv … Care este forma cea mai rapida de deplasare a acestor trupe? Avionul /elicopterul…. Pe un camp de lupta intesat cu AA portabile un avion de transport militar este victima sigura, daca nu este doborat „din greseala” de catre aviatia celor cu omuleti verzi sigur se gaseste un „binevoitor” cu un MANPADS… Mai adauga si faptul ca ori trebuie sa parasuteze acest avion, ori trebuie sa aterizeze pe un aerodrom, inevitabil reduce viteza si altitudinea…Mai tineti minte avionul ucrainian cu cateva zeci de parasutisti la bord distrus in aer? Aceeasi poveste aplicabila oricui si oriunde… Daca a fost distrus un avion cu cateva grupuri de forte speciale poti sa iti iei adio taman de la atingerea obiectivelor intr-o anumita zona conflictuala… Rezolvarea in cazul „Ucraina style” consta in cresterea efectivelor FOS cat si marirea nr de batalioane de parasutisti… O alta rezolvare ar fi taman transformarea batalioanelor de vanatori de munte in batalioane mixte… Macar o companie de parasutisti-cercetare in actualele batalioane VM, sau de ce nu , respectivele batalioane sa beneficieze si de instructie de parasutare (macar 10 salturi pe an, in strainatate aveau asa ceva) Dar pentru asta trebuie bani… nu gluma!

            • Exact ca la Revolutie, se da interdictie aeriana totala si toata lumea se deplaseaza terestru, trebuie sa fii nebun sa-ti duci oamenii cu Pumele sau Spartanele cand tara de invadata / ocupata de rusi, fiindca pierzi si oamenii si aeronavele pe drum.

              Eu unul nu sunt de acord acum cu cresterea numarului de FOS, avem deja destui si de aici inainte cresterile ar cam insemna reducerea calitatii.

              Prin 2000 si ceva i s-a cerut comandantului de atunci al US SOCOM sa creasca numarul Beretelor Verzi de la 4500 la 5500 sau chiar 6000 fiindca era nevoie pentru Afghanistan. Ala a raspuns ca pentru o crestere de la 4500 la 5000 are nevoie de minim 5 ani, altfel se reduce calitatea…

              La parasutisti iar nu stiu ce sa zic, intr-adevar a ramas un singur batalion dar uita-te si la englezi, au ramas cu un singur regiment si ala face support pentru FOS… fix ca la noi 🙂

              Eu insa as creste nr la VM…. dintre toate categoriile astia sunt cel mai ieftin de echipat, cel mai ieftin de pregatit si de asemenea cel mai rapid de pregatit. Repede si ieftin, inca 1 sau 2 batalioane de VM ar fi un ghimpe imens in coasta oricui ar decide sa ne ocupe.

              Da, asta ar functiona doar in Transilvania si ar fi – aparent – irelevant pentru 2/3 din tara, insa sa nu uitam ca daca controlam muntii inamicul, oricare ar fi el, se impotmoleste la noi mai rau ca rusii-n Afghanistan.

              Sau putem face altceva, putem reinfiinta companiile de cercetare din cadrul brigazilor de infanterie / mecanizata, si da, brevetul de parasutisti pentru VM e o idee atat de veche de-a mea incat nici nu mai stiu in ce an a devenit o obsesie de-a mea.

              Sa stii ca prin anii ’90 un maior de la VM de prin Transilvania a incercat din rasputeri sa impuna parapanta in structurile de cercetare de la VM insa i s-a dat constant cu flit de catre aia care nu doreau sa se oboseasca prea mult cu pregatirea. In Franta si Italia se poate… alta lume, alta gandire, desi sunt tari latine…

              • ce aplicabilitate ar avea parapanta la noi? una e in alpi in care pleci de la 3000-3500m alta e la noi… in plus echipamentul de zb are catre 15 kile in plus de carat in sus pe langa echip. militar. plus ca dureaza destul de mult pana ajungi sa o stapanesti in orice conditii + ca depinzi prea mult de conditiile meteo in sensul in care intervalul propice zb e destul de ingust

                • am mai uitat de faptul ca viteza de inaintare e destul de mica, si daca se pune vant mai tare de fata stai pe loc si te uiti la inamic de sus, iar inamicul se uita la tine prin luneta 😛

                  mai degraba ar merita considerata ideea motoparapantelor ( alea fac in [ic de zgomot ca au motoare in 2 timpi) sau si mai interesant acu apar noi tipuri de acumulatori si se poate trece pe bulectrica 😉

                • Pentru insertie. E greu de carat dar in genul ala de unitati se cara si bagaje mai grele, de pana la 40 kg.

                  Plus ca poti avea cate 3-4 ascunse prin diverse locasuri, la un loc cu un minim de provizii.

                  Ideea era ca te chinui sa aduci ceva nou, nici macar inovator fiindca era deja folosit la altii, si te lovesti de sindromul „da’ ce ma-ntereseaza pe mine, mah ?”.

                  Fiindca solda le venea oricum 🙂

                  • asta cu solda nu comentez… dar revin la ce am zis mai sus, cand pleci pe creasta din alpi poti sa mergi zeci de km intr-adevar dar la noi relieful e un pic altfel si cred eu ca ar fi mai greu de folosit. dar aia cu moto para electrice e o idee buna zic eu poti zb i noaptea daca esti dibaci. poti si cu motor in doi timpi in sensul ca iei altitudine si apoi opresti motorul. atata numa ca noaptea risti sa f..tz niste trante urate la aterizare 🙂

              • VM-ul poate folosi oricand elicoptere (cand exista si sunt disponibile, vorba lui Dany, e nevoie si de bani pentru asta) si sunt instruiti pentru a folosi rapelul la coborare in caz ca elicopterul nu poate ateriza in locul respectiv (zona accidentata, de munte, padure etc). Au fost dealtfel primii din Romania care au folosit tehnica asta daca nu ma insel, si de la ei au invatat apoi toti ceilalti care mai fac asta.

                Pentru VM as vedea mai degraba o tinuta mai adecvata conditiilor meteo si geografice (de la bocanci la tinuta care sa tina la ploaie, vant, zapada, umezeala etc, vremea rece cu multa ceata si burnita e considerata „vremea vanatorilor de munte” pentru ca e cea mai propice pentru deplasare prin munti, vai si paduri pentru invaluire sau infiltrare, fiind cea in care tot omu vrea doar sa gaseasca un loc cat mai caldut si uscat), ceva mijloace de deplasare noi, 4×4, ATV-uri mai mari pe care sa poti monta si senile cand e cazul si cu care sa poti transporta cat mai departe inclusiv un aruncator de 120 mm, munitie, materiale, provizii (unele batalioane am vazut ca au pastrat si calutii, sunt si ei inca foarte folositori in privinta asta), un inlocuitor pentru MLVM eventual, drone de dimensiuni mai mici

            • Mie mi se pare interesant modul in care au actionat georgienii in conflictul din 2008. Ei au trimis o parte din trupele lor de elita catre linia frontului cu masini de teren, exact ca intr-un razboi de gherila. Flexibili si fiabili in abordare, fara riscuri prea mari, Fara camioane, fara coloane detectabile sau masini blindate, elicoptere e.t.c. Si foarte rasfirati, dealtfel. Veneau catre linia fronutului din toate directiile, individual, fara grupuri sau coloane pre mari. Cred ca Duster Army ar putea avea fix o astfel de intrebuintare….pentru trupele FOS ca alternativa de transport terestru. Fix fortele alea de au primit ordin sa se intoarca din drum pana sa dea nas in nas cu rusii. De remarcat ca ei, exact ca noi acum, aveau grosul FOS-ului in Afganistan. Se primise ordin de intoarcere in tara pentru a lupta cu rusii, avand ajutor american de transport rapid, insa odata cu armistitiul ala, rusii au insistat ca soldatii georgieni sa ramana acolo si asa s-a intamplat! 🙂

              E de invatat din patania georgiana si ucraineana cu rusii! 🙂

            • @dany

              Daca e atac pe bune iti trebuie aproximativ 150k soldati ca sa poti sa ai norma de 3:1 atacatori vs aparatori in cazul unei ofensive. Nu ai cum sa pornesti un asalt cu 150+k soldati de la 300 km in spatele liniei de contact, Asa ca rusii trebuie sa isi grupeze unitatile de asalt in formatii de lupta etc etc la max 20-30km de linia prezumtiva a frontului. Ori asta se vede, ca iti dai seama ca oricat de „stealth” ar fi, cand o sa inceapa sa curga coloanele de blindate la 50km de granita o sa apara si filmulete pe youtube etc, satelitii fratelui mai mare o sa prinda miscarile samd. Din momentul ala iti mobilizezi si tu armata si o pui si tu in dispozitiv defensiv.
              Noi aici plangem si ne dam cu curul de pamint ca nu avem nimic lalalalala dar cand ne sfaraie bucile sa vezi cum scoatem sute de transportoare de prin anii 70, APRAurile si ce dracu mai avem (inclusiv tunuri tractate) la care daca ai timp sa le instalezi pe pozitie samd o sa provoace pierderi destul de masive eventualilor atacatori. Nu o sa fie o plimbare prin parc pentru rusi, te asigur, desi pe hartie asa pare…

              • ” sa vezi cum scoatem sute de transportoare de prin anii 70, APRAurile si ce dracu mai avem (inclusiv tunuri tractate) ”

                Ma indoiesc ca o sa scoti sute din alea in teren. Ah da, in curtea unitatii dau bine, dar sa le pui in miscare si sa faci cu ele un mars de cateva sute de km pana unde trebuie sa se desfasoare e alta poveste. Si asta pentru ca in ultimii 15 ani au canibalizat in draci, fara sa comande stocuri de piese si mentenanta de la producatori, care cam toti au disparut sau s-au reprofilat.

              • Deci @Inima de Leu
                -„daca ai timp sa le instalezi pe pozitie” aici este cheia la tot comentariul tau…
                Pai crezi cumva ca ciolovecii ne asteapta pe noi sa ne instalam pe pozitii?
                Exista in gandirea militara romaneasca o tampenie perpetuata de zeci de ani…
                La ce ma refer pe scurt:
                -In momentul cand s-a dat alarma de lupta generala toate unitatile si marile unitati sunt alarmate… cu catzel si purcel toti alearga catre unitati (ma rog unde mai functioneaza retelele mobile). Ori viitorul inamic stie, la ora X +1 deja cazarma aia este plina cu militari care forfotesc de zor… Eu in locul ciolovecilor as folosi 2-3 rachete din alea despre care vorbiti voi aici exact la ora X+1… Si aleluia batalionul Y… Ramasitele glorioase se pot indrepta spre raionul de alarma daca mai au cu ce si cu cine… Toata powlimea cu grade de generali din buricu’ targului viseaza ca in acel moment X toata lumea sa fie prezenta in cazarma, oferind de fapt inamicului pe tava resurse umane pe care le poti folosi cu succes peste 3 zile cand frontul se incheaga si aliatii ne sprijina…
                A zburat de mult norma aia clasica 3:1 … sistemele de arme superioare / manevra pe verticala iti permit cu mult mai multe decat sistemele invechite de acum 100 de ani… Bine, pentru aia de la pifanterie o lasam asa batuta in cuie : 3:1…. 🙂 Un viitor atac al ciolovecilor va fi o surpriza totala pentru noi si se va merge pe manipulare la greu, acest atac va fi pus in aplicare exact pe fondul unor tensiuni interne extreme (vezi ce incearca unii pe toate canalele in RO), cat si in cazul unor tensiuni internationale in apropierea noastra. Priveste ce au antrenat in poligonul din Siria: forte speciale, parasutisti, infanterie marina… exact varful de lance cu care vor pleca la atac… deci pe undeva sunt previzibili, infanteria asa cum o stim noi a devenit arma de categoria a II-a daca nu a III-a in armata rusa…. 1/2 din FOS-ul rusesc+ parasutisti+infanterie marina+ fortele GRU sunt deja cat jumate din armata noastra … pe astia mizeaza ciolovecii in prima instanta + aviatia, rachete tactice, artilerie etc
                Mai adauga si distrugerea cailor de comunicatii, bruiaj si alte tehnici si ai tabloul complet… Nici Putin nici altul care va fi in locul lui nu vor repeta greselile din Georgia / Ucraina… Nu observi ca ciolovecul vrea sa ia prin surprindere pe toata lumea?

                • @dany

                  Visezi…
                  Deci scenariul tau e asa: se genereaza un eveniment care sa alerteze armata romana astfel incat CSAT sa decida scoaterea armatei in pozitie de lupta undeva pe camp. In momentul in care toata lumea e in cazarme sa se echipeze lanseaza rachete si ne distrug noua toata armata si asta e!!! (evident fara declaratie de razboi, fara nimic, asa pur si simplu). Presupunind ca cineva chiar incearca sa faca asta (NOTA: avem radare care detecteaza rachetele alea de la minim 400km deci o sa avem cateva minute sa ne pregatim) inseamna inceperea ww3 fara discutie, adica nimeni nu mai sta sa parlamenteze nimic, toata lumea se pregateste de razboi si merge la lupta, ca Putin a innebunit si trebuie eliminat.
                  Dupa aia trimit 20k FoS care o sa cucereasca o tara (lol!!!) ca nu avem armata (NOTA: conform scenariului meu, oricum batalioanele romane de voluntari o sa duca greul luptei, armata fiind in rol secundar) cu care sa ne aparam. Deci scenariul asta este SF de SF. Cu SoF nu cuceresti o tara, stai linistit, poti sa faci niste chestii punctuale, dar mentinerea controlului se face cu trupe regulate, politie militarizata (GROM parca le zicea) si o caruta de oameni.
                  Un scenariu cat de cat realist este urmatorul: cumva Ucraina re-pica sub influenta ruseasca, armata rusa vine la 50km de granita cu RO si de acolo lanseaza un atac armat asupra noastra. Doar ca in momentul in care Ucraina iese de sub influenta americana noi o sa incepem sa ne inarmam pina in dinti si te asigur ca prin rotatie vom avea trupe care executa exercitii prin Moldova, asa ca nu o sa ne prinda nimeni prin cazarmi. In plus, din momentul in care Ucraina e la rusi, mai dureaza eu zic intre 9 luni si un an ca sa faca planurile de invazie samd. Iara timp cacalau. Asa ca scenariile tale nu sunt realiste.

                  • Io * crez ca nu ai citit bine 🙂
                    -” acest atac va fi pus in aplicare exact pe fondul unor tensiuni interne extreme (vezi ce incearca unii pe toate canalele in RO), cat si in cazul unor tensiuni internationale in apropierea noastra.”… exact ce ziceai tu in privinta Ucrainei… 🙂
                    -Ai inteles total gresit ideea referitoare la alarma din pacate… am zis ca toti purtatorii de haine militare sunt obligati prin regulament sa fie prezenti in cazarma la ora H+1 din momentul cand a fost alarmat tot poporu’? Am zis… Pai si ce crezi ca-i impiedica pe rusnaci sa trimita cateva rachete pe la Buzau, Bacau, Galati etc taman la ora aia ? Si daca le vezi cu radaru’ ce faci? Nimic (ca sigur nu ai cu ce), te intrebi unde vor lovi, si in timp ce te intrebi au lovit oamenii tai care taman scot tehnica pe platou… Adica la o mica strigare undeva la 3000-5000 oameni pregatiti de lupta disparuti brusc din peisaj… Asta inseamna surpriza la drum de seara…
                    -„o sa avem cateva minute sa ne pregatim” … matale nu iti dai seama ce bulibaseala este si iese la o alarma de exercitiu… multiplica cu 3 si iti dai seama ce va fi la o alarma de lupta….intre 10 injuraturi de mama o sa auzi doua ordine care se bat cap in cap… si ma rog ce sa pregatesti? Poate paine si sare, flori gasim in centrul orasului…
                    -„Dupa aia trimit 20k FoS care o sa cucereasca o tara (lol!!!) ca nu avem armata”… pai si tu de ce crezi ca au antrenat pe viu in Siria FOS, parasutisti, infanterie marina la greu? Ca sa-i trimita in urma infanteriei sau inaintea infanteriei? Ce obiective importante au avut de cucerit prin Siria? In afara de capturare lideri si distrugerea catorva tinte mai nimic… Mai adauga ca au luptat cot la cot cu soldatii lui Assad… Adica botezul focului pentru unii… Uitasem, antrenarea armatei lui Assad…
                    Nu zice nimeni ca vei cuceri o tara cu FOS, dar obiectivele importante vor fi distruse / cucerite cu ajutorul FOS / parasutisti / infanterie marina… Si odata ce obiectivele importante sunt in mana ta … poa’ sa vina si infanteria la trap…
                    -„batalioanele romane de voluntari o sa duca greul luptei” cand????
                    –in alea 3 zile cat va dura atacul principal? Ma cam indoiesc ca vom putea forma macar cateva companii de voluntari
                    – Dupa o saptamana sigur putem sa incercam sa punem pe picioare cateva batalioane de voluntari,
                    Poate ca este nevoie sa revezi invazia URRS asupra Cehoslovaciei si acolo a fost folosit la greu Spetznatz … vezi in cat timp au pus mana ciolovecii pe principalele obiective si cat de rapid au fost blocate unitatile cehoslovace….
                    -„In plus, din momentul in care Ucraina e la rusi, mai dureaza eu zic intre 9 luni si un an ca sa faca planurile de invazie samd. Iara timp cacalau”… mai degraba se actualizeaza… tot timpul de prin ’58 pana in prezent a existat un plan de invazie… La fel in cazul altor state estice… Iar planul asta se actualizeaza continuu… poate ceva discontinuitati intre 91 si 2000… dar dupa 2000 iti spun sigur ca este actualizat la greu…

                    • Bro,ce zici tu merge ca scenariu.Dar tot ii ia mama lu belzebut.
                      Ca VDV,spetsnaz si morskaya piehota fac cat ai nostri ca brazii cantitativ,iar calitativ sunt mai buni nu e de obiectat.

                      Posibilitatile lor de a proiecta aceasta forta sunt insa vax albina.Un regiment la un transport.Cehoslovacia,Afganistan si Ucraina s-au facut in timp scurt si-n mod stralucit,dar in toate exista o sanatoasa retea si colaboratori bastinasi la greu care sa ordone non-combatul.
                      O campanie ruseasca de aceasta natura in mod indubitabil va produce un haos de nedescris la nivelul conducerii noastre.Dar in acelasi timp pt a fi viabila pt ei trebuie sa mearga ceas.E destul un pluton sau o companie cu un comandant cu initiativa pt a-i scoate de pe sina.Poftim,un grup de la SAS/BAT care tine pistele de pe Otopeni sub foc.Aterizeaza,daca ai unde.

                      Apoi,intervine o carcarcteristica a razboiului modern care scapa multora.Te-ai oprit din miscare,esti in buda.Ori ca sa ocupi obiective,trebuie sa te opresti.
                      Si despre ce obiective vorbim aici?Conducerea politico-militara?PAre mare chestie.Dar la noi nu are vreo initiativa.Initiativa e la nivele mijlocii/inferioare.In crize de kkt la noi sefimea spune :”baieti,faceti cum credeti ca-i bine”.Desigur,sa reactionam haotic nu e modul optim de a utiliza resurse putine,dar are marele beneficiu ca e imprevizibila.Ori succesul lor,dupa cum ziceam,depinde in intregime de predictibilitate.

                      Uita-te la Donbas.A cucerit Strelkov Slaviansk.Dar progresul a fost oprit de cateva sute de baieti veseli de la Ucreaina cu kalashuri luate din sectiile de politie si care manevrau in SUV-uri.Muscalii n-au vazut faza asta.Pt ca se bazau pe controlul total al institutiilor de forta ucrainene.In situatii fluide de genul asta,poate fi suficient sa dai jos steagul lor de pe o primarie si sa-l pui inapoi pe al nostru.

                    • De acord cu tine @mihais cu cateva rezerve
                      -Transportul… eu cred ca nu este atit de greu… pe langa alea militare au si altele cu destinatie duala : civila si militara… Pe ala civil daca il urc la 10.000 pot sa parasutez din el cateva grupuri de FOS… La un avion civil cu 300 de locuri sa zicem, poti imbarca minim 100 de FOS cu echipamentul de rigoare chiar daca pierd avionul tot se scot mai tarziu…important este sa aiba trapa…. Alea militare le lasa pt parasutistii obisnuiti ca pana la urma tot la fel de neajutorate in caz de…sunt ca si alea civile …Mai pot infiltra FOS si sub alte forme, nu doar parasutare sau transport pe un aeroport… macar un regiment va folosi o astfel de metoda de infiltrare
                      -retea de colaboratori… ce te face sa crezi ca nu sunt destui dispusi sa-si vanda serviciile pentru un pumn de arginti?
                      -Toate operatiile speciale au cate un punct slab, toate pot fi scoase „de pe sina” foarte usor cu conditia sa ai oameni pregatiti exact acolo unde trebuie
                      -Obiective? Poftim unul de mare interes… Cernavoda…Fetesti… Cunosti si tu destule…
                      -Tocmai haosul din primele zile va fi factorul care va multiplica pierderile noastre, si va ajusta pozitiv rezultatele rusilor…
                      -De acord ca nu a vazut faza muscalii referitor la Slaviansk, dar asta nu inseamna ca la fel vom proceda si noi, nu uita ca eu vorbeam de o ofensiva fulger care sa indoaie Romania in cateva zile… Pana se dezmeticesc ai nostri si gasesc papucii deja armata este decimata la greu…

                • Eu nu cred ca nimeni nu va vedea asa ceva, mai ales ca ceea ce spui tu mai sus sunt prezentate ca lectii de manual pentru inteligence-ul oricarei tari. Un fel de…..cand vedeti toate astea, sa va pregatiri ca vine urgia! La fel ca la profetii apocaliptici ai lu’ peste prajit! 🙂

                  Eu nu cred ca armata si serviciile mai au si alte metode de adunare, decat cele de pe timpul lui ceasca, mai ales astazi ca astazi, cu atatea mijloace de comunicare, publice sau speciale. Astea speciale trebuie musai sa existe, pentru ca distrugerea/blocarea celor publice fac parte din razboiul hibrid sau pregatirea unei invazii/atac major! Un fel de cod pe care-l primesti prin sms/echivalent, iar tu stii exact unde te duci, catre ce te indrepti. Nu toti ca gloata la unitate. Eu cred ca noi inca privim acest aspect din prisma lucrurilor pe care le faceam acum 30 de ani. Nu mai merge chiar asa. Nu cred nici macar ca lucrurile mai stau chiar ca inainte de invadarea Ucrainei, multe lucruri s-au schimbat de atunci. Cred ca Siria poate sa fie precursorul la ceva anume ce va urma sau poate doar implementarea unor tactic surpriza, care sa inlocuiasca ‘elementul surpriza’ pierdut odata cu invadarea nedorita si prematura a Ucrainei.

                  Nu cred ca toata lumea doarme in Romania sau in NATO! 🙂

                  • @Cezar (banui ca mie mi te adresai)
                    1ª-Vorbeam de armata nu de servicii… serviciile sigur au alte metode de anuntare si alarmare diferite de armata
                    2ª-Cate metode de adunare in caz de … cunosti matale pt un batalion din Bucuresti? In afara de telefon mai este vreuna? Adauga si un posibil agent trimis dupa cdt sau seful de stat major… Moda agentilor trimisi dupa cadre ca sa se prezinte la unitate a trecut de mult de pe vremea soldatilor… Repet, mai cunosti vreuna? Mai cunoaste cineva vreo metoda de anuntare folosita in armata romana??????
                    Matale vorbesti de coduri pe telefon ca in filme… nu uita ca armata romana joaca in filmele alea de prin anii ’60 cu indulgenta la multe capitole… vezi aviatia, tancurile, transportoarele si barcile alea ruginite de care tot vorbim pe aici… Ce te face sa crezi ca la capitolul alarma sta mai bine? Mai tii minte cand toata lumea de pe aici radea de alarma aia de la Buzau (destul de recenta)?
                    Unde vrei sa se duca bre babulanu’ militar in caz de alarma? Se prezinta la unitate in timpul stabilit si desfasoara activitatile cuprinse in planul de alarma… adica se echipeaza, scoate din rastel armamentul, la ordin scoate munitia din depozit, scoate tehnica din dotare, se deplaseaza cu subunitatea in raionul de alarmare al unitatii… deja este H+2 …. Ce zici in astea 2 ore cat timp scoate echipament si munitie au voie ciolovecii sa trimita macar o racheta catre unitatea in care desfasoara aceste activitati?
                    Mai mult, comunicatiile alea speciale de care vorbesti matale presupun macar un receptor (nu am zis telefon, atentie!) la fiecare militar… Cu indulgenta sa zicem undeva la 50.000 de receptoare… Ai vazut matale pe undeva prin planul de achizitii ceva despre receptoare? Mai mult… cine asigura comunicatiile alea speciale? Cumva STS-ul? Pai si pt astia nu exista antidot ? Ma cam indoiesc…
                    Or fi pe la FOS astfel de receptoare / telefoane speciale dar la trupa normala mai dureaza un sfert de secol pana ajung…
                    Intentia mea nu este sa discut in contradictoriu cu tine sau cu @Inima de Leu, sau altcineva, intentia mea este sa trag un semnal de alarma si pe aceasta cale… Reforma in armata nu a atins absolut nimic, desi multa lume pe aici crede totul este roz si cu fundite…
                    Si nu sunt bre „lectii de manual pentru inteligence-ul oricarei tari”, doar gandesc…in legatura stransa cu ce am vazut in tinerete si ceea ce vad acum…

        • Pai fostul 404 e actualul batalion 2000, Humint. Din cate stiu eu e singurul batalion al carui indicativ nu incepe cu 0, daca intr-adevar ala e indicativul.

          Actualul 620 e fostul 60, redenumit prin 2012 parca, sau 2011 nu mai retin sigur, atunci cand batalionul 1 de la Tg Mures a fost transformat in 610 si s-a infiintat regimentul 1, transformat apoi in brigada 6 prin alipirea parasutistilor de la Bacau – fostul 498, actualul 630.

          Buzaul si-a tras partea pt ca tot timpul asta centrul de pregatire pt operatii speciale (a avut si ala cel putin 3 denumiri din 2007 pana acum) a fost mereu la Buzau, acelasi Buzau cu 404 si cu „centrul de cercetare” din anii 2000 etc. Cam pe-acolo era centrul fortelor speciale romanesti din ’68 incoace, desi ca sa fiu rau cred ca in ziua de azi cei mai buni oameni tot la Tg Mures se gasesc.

          Stiam ca nu sunt totuna batalioanele de mis. spec. dar le-am bagat laolalta cu cele de parasutisti deoarece au fost infiintate, desfiintate, redenumite si mutate de o mie de ori din anii ’80 si pana prin 2013. Nu ca asta ar fi neaparat ceva rau, in fond trebuie sa te adaptezi vremurilor, dar toate detaliile alea nu-si aveau rostul in lista mea de mai sus pt Jorj.

          Si da, cele 2 batalioane au cam absorbit grosul celor buni din toate celelalte unitati, para, cc si vm; majoritatea nu toti – fiindca sunt unii mai ales pe la cc care se lauda ca-s mai versati si nu s-ar muta vreodata la Tg Mures sau Buzau 🙂

          Iar 495 din cate stiu eu nu e desfiintat, asta daca nu s-a desfiintat cumva in ultimele luni ?

          • @sorin2… 495 am inteles tot de pe aici ca a fost desfintat… Prin 2005 daca nu ma insel a fost redenumit din B Op Spc in batalion de infanterie dar avea si o companie sau doua de parasutisti…
            Referitor la disputa cc / para … Cand batalioanele de Op Spc erau deja profesionalizate astia de la cc veneau si ei sa breveteze soldati… Si pe vremea aia erau militari angajati care depaseau lejer 50-100 de salturi in toate conditiile, zi / noapte / apa cu destule aplicatii la activ… Cel putin pe vremea aia erau putin cam deprofesionalizati (dupa ’92 pana prin 2000) si tot din cauza alora cu varza pe umar care trebuiau sa multumeasca ceata de asistati care bateau la poarta unitatilor de infanterie… Pe vremea aia erau comparabili cu unitatile de parasutisti care aveau gramada de soldati de brevetat…Pariez pe cei de la Tg Mures ca profesionalism, dar cand va fi vorba de disponibilizari tot Tg Muresul va fi cel desfintat / redus… Sunt sigur ca stii despre ce vorbesc…
            Referitor la infintarea unor companii de cercetare prin parasutare la bt vm… aceeasi chestie ar fi necesara si la batalioanele de infanterie, tocmai ar fi ridicata stacheta si la astia… Si cu ocazia asta taman am avea forte usor dislocabile cam in orice parte a Ro indiferent de relief…

            • Eu cred ca mai degraba se poate merge pe un mai mare grad de profesionalizare al armatei romane, inclusiv pe faza asta cu soldatii care stiu sa faca mai multe….gem VM sa sara cu parasuta s.a.m.d. Doar asa putem sa mai suplinim numarul redus de soldati, apoi putem sa ne apucam si de tehnica! 🙂

          • 495 nu e desființat, a devenit „infanterie”!

          • @dany deci te refereai la faptul ca nu mai e bat mis spec, aia da.

            Am auzit si eu ca cei de la Cc in general erau sub cei de la Mis Spec, desi pana si remarca asta e discutabila. Poate in cei de la misiuni speciale se bagau ceva mai multi bani, oricum acum 20 de ani erau mult mai putini decat puhoaiele de cercetasi deci pe undeva e si logic.

            Sincer nu stiu daca se va desfiinta vreodata Targu Muresul, mi se pare atat de bine infipt acolo incat in viitorul previzibil nu cred ca se va intampla asa ceva, si nici la Buzau daca tot veni vorba, acolo doar se vor redenumi / redimensiona unitati la fel ca din anii ’60 incoace, dar mereu va fi un „cuib” de elita, sub o forma sau alta, o denumire sau alta.

            @sharky e infanterie cu o companie de parasutisti 🙂 interesant mod de a reduce pe hartie dar a mentine totusi, macar la nivel redus, niste capacitati.

            • Ca o comparatie intre CC si OpSpc pe vremea aia…
              -82 zile tabara munte iarna(schi, tactica)/ vara(alpinism, tactica), apa, paduri etc (in afara de aplicatiile de rigoare) / 365 zile…de obicei tabere de minim 12 zile, singurul care depasea de la CC era fostul 404 pe vremea cand erau cc-dv stransi legati de DIA…si pot sa spun ca baga Truti la greu in ei, multi plecau de acolo din cauza programului infernal, in rest celelalte batalioane / companii CC erau la dispozitia astora de la infanterie iar astia nu erau interesati sa aiba oameni instruiti… Toate bt OpSpc erau pe vremea aia direct in Comandamentul PST care se subordona direct aviatiei… pe vremea aia aviatia avea bani mai multi. Alea 82 zile de tabara erau obligatorii, nu scapai decat daca erai internat in spital, iar daca erai internat in spital mai mult de nu stiu cate zile trebuia sa mergi la IMA ce functiona in cadrul spitalului militar din Bucuresti, iar daca mirosea comandantul ca este rost de vrajeala mai mult ca sigur anul ala nu zburai si automat pierdeai clasificari si alte alea…
              -nr militari instruiti in diverse specialitati era aproape dublu fata de CC (cu exceptia 404), intre specialitati amintesc alpinism, scafandri, aripa, geniu, chimic, transmisiuni. Pe vremea aia cls III-a si a II-a la alpinism se obtinea direct la stanca in cheile Rasnoavei (era centrul la Predeal si ei dadeau clasificarile), spre deosebire de azi cand multi vm-isti obtin clasele respective prin examen teoretic…
              -companiile de cc si OpSpc din cadrul batalionelor mai sus amintite aveau in componenta ofiteri / subofiteri / MAC (SGV sau cum se numeste acum) calificati si pe BG si pe aripa(dupa ’98) (vechiul model PSD-2M introdus dupa 2000 si la batalioanele de cc), pe cand batalioanele de cc inca mai brevetau militari in termen…
              -nr de parasutari anuale era mai mare la Op Spc decat la batalioanele de pst sau la CC (exceptand 404 care de multe ori depaseau norma)
              In general cercetasii au fost magariti chiar de catre cei de la infanterie, materialul uman era de aceeasi calitate ca si la pst sau Op Spc, de exemplu compania de la Craiova a fost desfintata din cauza unui infanterist care efectiv a taiat cu pixul , la intrebarea altuia „pe cine sa taie” desi pifanterul respectiv nu avea nicio treaba cu cc , dar deh… era ditamai colonelu’… La fel si Someseniul a trecut pe langa desfintare…
              Repet 404 era exceptia pt ca astia se subordonau direct DIA si de aia primeau bani destui… in rest toti cc se subordonau comandamentelor de armata
              Ca o completare, nici pe vremea aia unitatile de Op Spc, pst, cc nu aveau efective complete… Veneau din scoala militara si in maxim un an plecau acasa pe motiv de… distanta… Ramaneau in continuare voluntarii… Imi este greu sa cred ca s-a schimbat ceva in privinta asta…
              Repet: materialul uman era cam acelasi si la unii si la altii, dar unii au beneficiat de o subordonare mai prietenoasa, respectiv Comandamentul Aviatiei, iar altii au beneficiat de o subordonare de tot rahatu’ ca sa nu zic mai dur si automat bani mai putini pentru instructie si echipare….

              • Ms pt raspuns, stiam si eu de numarul obligatoriu de zile de tabara pe an dar uitasem cifra exacta in zile. Tot asa, stiam si eu ca la 404 in general pregatirea era luata in serios si ca era cam singura unitate unde de multe ori se depasea norma – prin comparatie la Cc in general se faceau doar 30% din salturile planificate pe an.

                Plus ca e la fel ca peste tot, daca bugetul subunitatii respective e decis de catre comandantul unitatii, atunci ala va lua de la cercetare si va da altundeva; daca e o unitate independenta (404) sau macar grupata altundeva (Cdt Trupelor de Parasutisti), atunci si finantele vin altfel.

                Fix ca la interne, SIAS si BSIJ isi luau bugetul de la IGPR si respectiv Jandarmerie, ale caror prioritati erau secretarele si protocoalele, GSPI Acvila isi lua in schimb bugetul direct de la minister si deja era alta finantarea. Nu-i nimic, am scapat si de aia 😉

      • La Curtea de Arges nu s-a desfiintat nimic, exista si sunt perfect capabili si apti de lupta. Stiu oameni care lucreaza acolo si care au facut Afganistanul de fff multe ori!

        http://argesexpres.ro/index.php/actualitate/52-la-multi-ani-batalionului-33-vanatori-de-munte

        Batalionul 33 Vanatori de Munte POSADA! 🙂

        • S-a desfiintat Brigada 4 Vanatori de Munte si implicit compania ei de cercetare, la asta m-am referit aici:

          „– inca vreo 4 companii de cercetare montana apartinand de brigazile 5 VM Alba Iulia, 1 VM Bistrita, 4 VM Curtea de Arges si 7 VM Petrosani”

          Batalionul 33 VM a ramas dar apartine de Brigada 2 VM Sarmizegetusa din Brasov

    • Habarnuam, informatia asta chiar este secreta. Si daca as sti tot as spune ca nu stiu, dar nu-i cazul 🙂 .

  5. acuma observai,recuzita nord americana?

  6. Fratilor hai sa facem o cheta sa le facem cadou asa de la Romani iubitori de patrie ,armate noastre niste camere mai bune de filmat 🙂

    • alfa eu sunt cameraman si-ti spun ca e cam complicata propunerea ta. astora le trebuie minim 2(3 as zice eu) camere fhd semi sau profesionale. astea necesita ceva accesorii, 2-3 pcuri quad core, licente softuri. solutii sunt. acum nu stiu daca astia chiar au chef sa lucreze…

    • La ProPatria nu tehnica-i de vina ci prostia lor crasa. Numai cinci minute daca te uiti ti se face greata de la limbajul de lemn folosit si in general de la reportajele jalnice pe care le fac. Numa colocvii, ziua la nus ce arma, birou, directie si caine maidanez, de vezi salile pline de maiori, colonei si generali.
      Oamenii aia n-au nici o treaba cu jurnalismul, n-au nici macar imaginatiei. O drona buna cu camere zi/noapte si HD face ca 5000 lei, nu-i mare scofala…
      Capul si talentul nu-i duce.

      Exemplu. In urma cu vreo doua saptamani ma pune pacatul sa ma uit la ProPatria si ce vad?! Ziua Directiei pentru relatii cu parlamentul! Sa ma bata Dumnezeu daca am stiut ca exista asa ceva si daca mi-am inchipuit vreodata ca o astfel de tampenie are si o zi de nastere, sarbatorita ca atare. Ditamai colocviul, o gramada de trepadusi fara nici o treaba (ca daca aveau treaba nu erau acolo), discursuri abject de imbecile, etc, etc. In fruntea acestei directii o doamna care nici macar nu stiu ce dracu o avea trecut in fisa postului.
      Avem intr-adevar o gramada de zile de sarbatorit in armata, simpozioane tampe, discursuri „lemnpoase” si toata lumea mai bifeaza o activitate.

      • Stai sa vezi reportaje care n-au nici o legatura cu armata……..

        Imaginile arata niste frunze galbene care cad din copaci. O voce de femeie spune: a venit toamna, acel anotimp sangeriu care ne aduce in inima nu stiu ce, nu stiu cum. Cum spunea si marele poet Miricel Feciorel, toamna vine da’ nu pleaca, tristetea ma sugruma, vantul imi adie, etc etc etc

        Trec 1 minut, trec 2, trec 5, tot toamna, tot frunze, pasarile calatoare trec la al lor drum, etc etc

        Trec 10 minute, se termina aia cu toamna, incepe alta cu un colocviu cultural la ceas aniversar, nu stiu cate secole de atestare a nu stiu carui orasel, etc…

        Ce PANA MEA de legatura au toate astea cu armata ???

        Asa pot sa fac si eu emisiune de medicina, in care sa va prezint noul motor de la Ford, eu fiind de profesie pictor 😉

  7. DA 🙂 pe viitor sa stie armata ca are si sprijin, asa de la oamenii mici 🙂

  8. Five senior Polish generals resigned this month in a major and abrupt shakeup along NATO’s eastern flank. That is nearly a quarter of Poland’s general staff, according to the Gazeta newspaper.
    http://warisboring.com/articles/warsaws-generals-are-fed-up-with-polands-ted-cruz/?mc_cid=bc2941f651&mc_eid=68bbbd65e6

    • 5 generali sunt „aproape un sfert” ?????

      Adica au vreo 30 de generali cu totul, si cu indulgenta? Asta la o tara dubla cat noi, atat ca populatie cat si armata??

      Pentru cine nu stie, mult iubita noastra Romanie a ajuns la performanta uluitoare de a avea nu mai putin de 400 de generali.

      Unii-s in retragere, altii-n rezerva, altii se numesc Gheorghe Hagi, Ilie Nastase etc… mai ramane Mihaela Radulescu sa devina „generalesa” si ne-am scos.

      A, si Elodia… in rezerva.

      • elodia post mortem?
        dar esti generos cu lista asta,e mai lunga cat o zi de post.

      • Trebuie sa intelegi cine si cum publica respectiva stire (pe langa generali au fost si alti ofiteri superiori care au fost dati afara prin „demisie”)…nu mai vorbesc de titlul tendentios al articolului…

        Da, ministrul apararii poloneze este literalmente un „vanator” de militari polonezi pro-moscoviti.
        Si din cauza asta stanga poloneza e in soc, inclusiv in privinta contractului cu Airbus Helicopters care e pe cale sa se duca dracului.

    • Polonezii arunca din conservele kaghebiste care au rezistat pina acum!
      Ministrul apararii polonez e fost activist Solidaritatea si considera ca nu s-a facut destul pentru aflarea adevarul privind tragedia de la Smolensk – sigur nu e omul rusilor!

  9. Unde n-ar demisiona și la noi… Da nu 5, măcar vreo 50 din generalii de carton… Și la câți avem abia abia dacă s-ar simți ceva.

  10. S-a gasit in sfarsit solutia pentru economia de la litoralul Marii Negre pe timp de iarna:
    http://www.nasul.tv/revoltator-vama-veche-va-fi-transformata-in-tabara-penru-refugiati-500-de-persoane-vor-fi-cazate-pe-litoralul-romanesc/

    Vara turisti, iarna…”turisti”.

    • O sa vedem noi ficki ficki cu fetele pe plaja in Vama, Koln style 🙁 Si-au gasit unde.

    • He he ehe ehe he….

      Asta e strategie sa-i sperie pe musulmani. Cand dau aia de atata ‘satanism’ ori pleaca ori se dau cu dracu’. 🙂

      Muzica rock cat cuprinde, vodca si alte tipuri de alcool la greu, iarba si multi ‘obositi’ ai petrecerilor nocturne vamaiote. Ori se adapteaza, ori se razgandesc si o iau iarasi pe vechia ruta balcanica spre nemtalai. 🙂

      Asta sigur e strategie de sus! :)))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *