Sustinem cercetarea medicala romaneasca

Mai jos publicam continutul unui mesaj de sustinere a cercetarii romanesti si in special a celei medicale, implicand si o crestere pe baze sanatoase a industriei asociate. Acest mesaj a fost adresat unor factori de raspundere din Ministerul Sanatatii acum cateva luni, in contextul crizei de la Institutul Cantacuzino, dar cred ca poate fi reluat,  important fiind continutul si dezbaterea a ceea ce dorim sa sustinem in contextul crearii unui nou guvern si probabil a unei noi strategii de guvernare careb sa se reflecte coerent in buget si legislatie adecvate. Probabil unii dintre cei care cititi aceste randuri ati fost deja implicati in campaniile de sustinere a institutului Cantacuzino, o parte din ceea ce a fost scris mai jos fiindu-va deja familiar…     

  Aceasta initiativa ar putea lua, la nevoie, forma unei petitii de sustinere a cercetarii romanesti printr-un cadru legislativ mai amplu,  in conditiile in care va exista suficienta sustinere din partea unor personalitati dar si a anumitor actori ai societatii civile.

„Situatia critica a Institutului Cantacuzino, care a fost la un pas de desfiintare, este doar un simptom al faptului ca cercetarea romaneasca aproape a disparut cu totul in domeniul medical si farmaceutic, dar si pe ansamblu, in Romania, tara noastra clasandu-se pe unul dintre ultimele locuri in lume la acest capitol.

Astfel se taie accesul populatiei la tratamente si imunizari ieftine dar se si vulnerabilizeaza Romania in fata unor epidemii, facand-o dependenta de importuri. Ca sa nu mai vorbim de impactul pentru bugetul sanatatii al medicamentelor si vaccinurilor, in multe cazuri de cateva ori mai scumpe decat echivalentele lor produse in tara, cum era cazul Polidinului, care era de aproape 10 ori mai ieftin decat echivalentele straine. Prin compensarea cu predilectie a unor medicamente si tratamente mai ieftine produse in tara, dar cu acelasi principiu activ si efecte similare, s-ar putea disponibiliza bani la buget pentru o mai buna dotare a spitalelor dar si pentru o mai buna remunerare a activitatii personalului medical. In acelasi timp, o populatie sanatoasa la nivelul mediei europene ar salva alte cateva miliarde de euro de la buget, deoarece preventia si tratarea in faze incipiente sunt mult mai ieftine decat tratamentele in etape avansate, cronice.

                A existat recomandarea ca Institutul Cantacuzino sa fi fost incadrat in patrimoniu protejat al Romaniei si subordonat CSAT si , desi decizia guvernului de rezolvare rapida a crizei a fost aceea a privatizarii institutului, este inca posibil ca pe viitor anumite aspecte sa se schimbe. Iata si recomandarea Academiei de Stiinte Medicale din iulie 2012 cu privire la Institutul Cantacuzino, de a fi subordonat CSAT:

www.antena3.ro/romania/institutul-cantacuzino-ar-putea-fi-salvat-daca-ar-fi-trecut-in-subordinea-csat-176764.html   

                Pentru a evita in viitor astfel de situatii care atenteaza la siguranta nationala a Romaniei dar si pentru a genera locuri de munca foarte bine platite si de inalta calificare, este imperativa crearea unui pachet de legi si facilitati fiscale care sa incurajeze cercetarea romaneasca dar si sustinerea unei legislatii similare la nivel UE. In plus, trebuie garantata alocarea unui procent de minim de 2,5-3 % din PIB pentru cercetare precum si atragerea de proiecte europene, asa cum este cazul investitiei de la Magurele.

 Practic cercetarea este cel mai bun indicator al starii de sanatate a economiei unei tari, furnizand si o proiectie in viitorul tehnologic si economic al tarii respective. Iar cercetarea medicala nu face rabat de la acest aspect, ea fiind o investitie intr-o viata sanatoasa a populatiei Romaniei.

Exista de asemenea o intiativa legislativa pentru incurajarea cercetarii, referitoare la deduceri de 50-100% pentru cheltuiala firmelor cu cercetarea si inovarea  insa ar trebui facilitata si transpunerea rezultatelor cercetarii (patente) in productie, deci o simplificare pe cat posibil a intregului sistem de patentare.

In acelasi timp, daca vorbim de specificul medical, ar fi necesara alcatuirea unui pachet legislativ si fiscal care sa incurajeze productia in tara a vaccinurilor si medicamentelor, atat prin incadrarea lor obligatorie in listele de compensare cat si prin taxarea lor diferentiata, prin scaderea CAS sau a altor taxe si impozite pentru firmele din domeniu, fara a contraveni normelor europene in domeniu. Nu in ultimul rand, trebuie gasite parghii pentru ca medicii sa fie co-interesati sa prescrie medicamente si vaccinuri fabricate in tara, asa cum se intampla cu colegii lor din Italia sau din alte tari din Uniunea Europeana.

O solutie poate fi impunerea unui procentaj minim obligatoriu de medicamente romanesti in orice prescriptie si compensarea majoritara sau totala a medicamentelor produse in tara, cu exceptiile de rigoare date de absenta unui produs echivalent produs in Romania sau a unor tratamente speciale. Probabil ca in aceasta forma ar intra in conflict cu cerintele si reglementarileUniunii Europene, insa acesta ar fi principiul de baza.

Ca termen de marime, piata romaneasca de profil medical are un potential de peste 5 miliarde de euro si este acoperita din productia interna in proportie de sub 30%… Ca sa nu mai vorbim de posibilitatile de export, care cel putin ar dubla aceasta cifra.

Inchei aici cu speranta ca veti binevoi sa ajutati aceasta initiativa care, prin transpunerea in legislatie si masuri adecvate sa ofere conditii de viata cat mai sanatoase si ingrijire medicala la standarde europene pentru noi si urmasii nostri in Romania.”

 

Iar in final, poate ar trebui sa ne gandim la acei oameni care ar fi printre cei mai capabili sa re-puna acest domeniu pe picioare, domeniul medical avand nevoie urgenta de reprofesionalizare, in special la nivelul strategiilor si al managementului de ramura si bineinteles de o legislatie pe masura. Si deocamdata, suntem probabil cu totii de accord, unul dintre acei oameni exista si poate face ceva, chiar daca pe moment refuza numirea la Ministerul Sanatatii.

 

Marius Zgureanu

 

 

 

 

8 comentarii:

  1. In fine, avem un ministru delegat pentru cercetare, ceea ce, cel putin la nivel de intentie, este un lucru bun…

    • Mereu am dubii fata de Politehnisti, e pepiniera de socialisti inraiti acolo (sa vezi ce scaltoace o sa-mi fur). Cat despre Guvernul Ponta 2, vad ca a inceput cu…stangul, o gramada de ministere aiuritoare, rupte din altele, mi se pare ca suntem acum in top 3 european al numarului mare de ministere, oricum nu-i ajungem pe francezi, aia se invart pe la 40…

    • Sincer, daca ar merita o sansa, l-as vrea de curiozitate pe Costoiu de la Cercetare la MApN, nu pe Dusa. O fi el baiatul de casa al lui Ponta (SC Citex SA…Targu-Jiu), nu stiu ce implicare are in falimentul respectivei societati, dar macar e mai „tanar si nelinistit” (si Colegiul de Aparare bifat), poate e mai „aventuros” cu privire la proiecte romanesti. Dusa e mai degraba din specia „huo ungurilor!”. Cel putin nu-l mai vad pe blegul ala de Mos Teaca, dar si cu Oprea vicepremier…nu mai zic nimic 🙂

  2. Si cateva vesti bune…

    2013-2014. 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal de la Institutul Cantacuzino

    http://www.ziuaveche.ro/actualitate-interna/social/2013-2014-15-milioane-de-doze-de-vaccin-antigripal-de-la-institutul-cantacuzino-141773.html
    Guvernul alocă 8 milioane de lei pentru reluarea activităţii la Insititul Cantacuzino, astfel că au fost deja comandate 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru 2013-2014.

    Vaccinul antigripal pentru sezonul 2013-2014 va fi produs la Institutul Cantacuzino, fiind deja comandate 1,5 milioane de doze, în bugetul pe anul în curs figurând opt milioane de lei pentru reluarea activităţii unităţii, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu. “Am prins în bugetul pe anul 2013 suma de opt milioane de lei pentru pregătirile necesare reluării activităţii Institutului Cantacuzino. După ce vor fi alocaţi banii, ei au zis cu aproximaţie şase luni pentru a finaliza toate lucrările, astfel încât să aibă GMP (Good Manufacturing Practice, n.r.), să-şi finalizeze linia de fiolaj şi tot ce mai au pe acolo. Pentru sezonul viitor vom face 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal la Institutul Cantacuzino. Ei mi-au promis că la 30 septembrie sunt cu totul puşi la punct “, a precizat ministrul Sănătăţii, transmite Mediafax.

    Totodată, ministrul Sănătăţii a spus că pentru Institutul Cantacuzino mai sunt pregătite încă două milioane de lei. “Şi avem două milioane de lei tot pentru ei (Institutul Cantqacuzino, n.r.), pentru acţiuni nedesfăşurate. Altfel spus, două milioane de lei este suma care n-a fost prinsă pe un anume proiect, este prinsă tot pentru Institutul Cantacuzino, pentru preluarea secţiei care este închisă la Antibiotice Iaşi. Aveau o secţie acolo la Iaşi, pe care vom încerca s-o transferăm la Bucureşti. Rămâne să facem o analiză. Eu am prins o sumă care să asigure şi alte tipuri de vaccinuri”, a adăugat Eugen Nicolăescu.

    Potrivit ministrului, România trebuie să devină independentă pe principalele tipuri de vaccinuri şi chiar un exportator al acestor produse în zonă. “Încă nu pot spune despre ce vaccinuri vorbesc, dar cu certitudine unul este vaccinul antigripal“, a mai spus Nicolăescu. Ministrul Sănătăţii a explicat că pentru vaccinul antigripal au fost prinşi în bugetul din 2013 bani pentru fabricarea a 1,5 milioane de doze. “Acestea le voi lua de la Cantacuzino. Sunt mai ieftine de trei ori decât să iau din import. Eu aşa sper. De aceea am şi micşorat suma la antigripal în buget, special că o să iau de la Cantacuzino. De aceea le dau banii de investiţii”, a spus Eugen Nicolăescu.

  3. Pingback:Demografia Romaniei... tot mai precara - Romania Military

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *