T-84 Oplot catre Thailanda

oplot_m

 

In luna mai a acestui an primele 5 tancuri T-84 Oplot destinate Thailandei vor fi livrate, urmate mai apoi de inca 50 de bucati pana la sfarsitul anului 2015, a anunta seful statului major thailandez generalul Prayuth Chan-och, pe 5 ianuarie.

In total Thailanda a comandat 200 de tancuri T-84 Oplot in Ucraina, iar in recentele discutii purtate cu partenerii ucrainenei, generalul Prayuth a cerut urgentarea livrarilor. Astfel primele 5 vehicule vor fi folosite in scop de antrenament al echipajelor. Acelasi generala mai declarat ca este foarte multumit atat de tanc, cat si rapotul calitate-pret. Pana in prezent armata tarii sale operand in principal tehnica militarea vestica care are un pret mult mai mare decat oferta ucraineana.

Cu toate aceste laude, militari thailandezi nu sunt foarte incantati de Oplot datorita faptului ca acest tanc foloseste un sistem automat de incarcare, sistem care nu genereaza prea multa incredere printre echipajele locale de tancuri. Astfel tanchistii ar fi preferat siguranta unui tun cu incarcare manuala.

Cel mai probabil T-84 foloseste acelsi sistem de inacrcare automata ca T-80, adica Korzina, iar acesta are o viteza de reincarcare cuprinsa intre 7.1 si 19.5 secunde, in functie de pozitia initiala a incarcatorului, ori un operator uman antrenat poate ajunge la o performanta de un proiectil la 6 secunde. Aceasta lentoare a fost remarcata si de tanchisti americani in cele doua razboaie din Golf, atunci cand au avut de a face cu T-72-urile irakiene.

T-84_Oplot_line_drawing_001

Fata de T-80, Oplotul T-84 are compartiment separat de munitie, prin turela cu design nou, care scade riscul de explozie in interior…

Deocamdata insa nu pot decat sa remarc inca odata faptul ca industria militara ucraineana se misca din ce in ce mai bine, are contracte la export, nu mari, dar are, in timp ce noi inca mai discutam ce si cum.

 

Sursa: armyrecognition

 

 Marius Z

6 comentarii:

  1. Ei bine astia au ce da.
    Noi nu mai putem nici sa intretinem ce avem, cam asta e diferenta.
    Daca vine cineva maine si pune pe masa un contract cine construieste tancurile/transportoarele alea? UTI ?

    Sa fim seriosi, nu mai putem trage decat un glontz dintr-un akm indoit. Si asta pana cand cineva o sa considere ca Cugiru poate fi dat la fier vechi.

    Eu consider ca este cel putin copilareste sa ne gandim ca noi am mai putea vinde tehnica de lupta.Este utopic.
    Voi aveti idee prin ce trebuie sa traca un inginer aici in Bucuresti de exemplu ca sa faca o piesa de rahat pe un CNC de 3 lei ? Zici ca le ceri sa se duca pe luna si inapoi fara sa se zgarie. Daca te duci la 23 August speri sa iesi in viata de acolo ca oricand poate cadea o schela pe tine si daca te raneste mai vin si rechinii patrupezi din curte sa te manance… Si sa facem tancuri 🙂

    Nici o sansa. In chiloti cu AKM-uri ruginite nu merge.

    O zi buna.

  2. Cristian, noi inca putem produce tehnica similara cu ce au ucrainenii pe anumite paliere, problema noastra fiind lipsa de sprijin politic pentru negocierea unor astfel de contracte dar si tehnologia liniilor de productie care din cauza lipsei de comenzi serioase in ultimii 10 ani au intrat in conservare.

    Este posibil ca si ucrainenii sa aiba problema liniei tehnologice – a se vedea numarul mic de exemplare livrabile pana in 2015, care presupune cam un maxim de 15 tancuri pe an, pornind de la 5, la care se adauga probabil cateva bucati pentru armata nationala.

  3. ha ha deci ucrainieni export si tot nu este situatia roz atunci noi sutme vidul absolut. Cum ar veni noi nu avem probleme la liniile tehnologice pentru din simplu motiv ca nu le mai avem ha ha.

  4. Ca sa putem fabrica un tanc modern cred ca trebuie sa inlocuim complet liniile de productie.Pacat ca acum, cand avem acces la tehnologie de ultima generatie, sigur, cu anumite exceptii, politicienii romani au pus pe butuci industria de aparare.
    Tancul Armata va fi disponibil pentru export?Presupun ca da.

  5. In afara ca sistemul automat de incarcare automata a tunului este mai lent decat un un operator uman antrenat, daca se defecteaza in cursul unei lupte cu alte tancuri, ipotetic vorbind, te sifoneaza inamicul.

  6. da sunt avantaje si dezavantaje…in primul rand irakienii au luptat cu tankurile lor produse de ei si slabe..incarcatorul automat nu se defecteaza chiar asa usor.viteza e buna iar apoi in minutul 3-4 deja intrece operatorul.irakienii nici nu prea au vazut bine ce ii loveste in schimb americanii au avut toate datele…asa e mai usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *