110km distanta pentru noua munitie BAE Systems calibrul 155mm

La data de 15 aprilie 2023, BAE Systems au anuntat desfasurarea cu succes a unor teste de tragere impreuna cu U.S. Army pentru noua munitie calibrul 155mm cu bataie ultra lunga, reusind sa atinga o distanta de tragere de 110 kilometri.

.Este vorba de fapt de un test desfasurat in decembrie 2022, cand respectiva munitie a lovit o tinta la distanta de 68 de mile, aproximativ de peste 3 ori distanta obisnuita a munitiei trase de artilerie in ziua de azi. Pentru comparatie, XM907E2 si 58 calibre – ERCA poate atinge distante de pana la 24 de mile (39 de kilometri) iar munitia clasica doar 15,5 mile (25 de kilometri). Proiectilul este echipat cu niste aripioare de planare si ghidaj care se deschid dupa lansare, pentru a ii mari distanta de zbor. De asemenea, sistemul ghidat GPS contine si tehnologie de imunizare la bruiajul semnalului.

Proiectilul a  fost lansat de catre un sistem de test de tip XM907E2 si 58 calibre – ERCA (Army Extended Range Cannon Artillery) in poligonul de rachete White Sands, New Mexico. Practic noul sistem este dezvoltat in paralel cu munitia pe care o va folosi, aceasta din urma putand lovi atat tinte stationare cat si in miscare la respectivele distante..

Acest nou tip de proiectile ar trebui sa fie mai ieftin decat munitia HIMARS standard (cu bataie de 70km), costand 168.000 USD/bucata (pret 2023), dar si fata de cea de tip M982 Excalibur (bataie standard 50km, sau 70km lansat de ERCA), cotata la 113.000 USD/bucata, fiind posibila o limita superioara de pret la 85.000 USD/lovitura, potrivit unor surse. Totusi, ordinul de marime al pretului este de 100 ori fata de o lovitura standard neghidata de tip M777, care costa doar 800 USD.

Spre deosebire de Excalibur, noul proiectil foloseste o configuratie sabot subcalibru, avand baza de dimensiunea calibrului iar corpul mai subtire decat o lovitura clasica cu profil conic, peretii canistrei calibru 155mm separandu-se de proiectil la iesirea pe teava.

Se pare ca noua configuratie de proiectil este de asemenea mai precisa decat cea clasica, permitand neutralizarea tintelor cu o singura lovitura. Ea este si mai rapida, intrand in categoria hipervelocitate: Extended Range Hypervelocity Projectile (HVP-ER).

In urma sprijinirii Ucrainei, stocul american de munitie de artilerie a scazut si in consecinta Departamentul Apararii SUA a cerut cresterea de 6 ori a capacitatii de productie de munitie in urmatorii 5 ani.

Sub-Caliber infographic
Lovitura subcalibru 155mm cu raza extinsa a BAE Systems

Proiectilul contine si electronica de ghidaj GPS imunizata la bruiaj electronic, fiind rezistenta la acceleratia de lansare de aproximativ 15.500g (acceleratii terestre).

Se pare ca proiectilul nu contine si propulsant (de tip base-bleed) si isi bazeaza traiectoria pe forma speciala si niste mici aripioare de ghidaj, pentru a nu penaliza si mai mult sarcina utila deja redusa din cauza formei proiectilului.

 

Daca aruncam o privire si in Europa, Leonardo cu gama de proiectile Vulcano (disponibile in calibrul 127mm dar si pentru 155mm) intra in paine, finalizand in noiembrie 2022 certificarea pentru Deutsche Marine, in scopul instalarii pe fregatele F125 Baden Wurtemberg si noua clasa F126, productia fiind asigurata impreuna cu Diehl. Sistemul mai este folosit pe fregatele FREMM ale marinei italiene si egiptene si este planificat si pentru patrulorul (PPA) italian, pentru De Zeven Provincien olandeze precum si F110 spaniole si Surface Combattant canadiene.

Exista mai multe tipuri de munitie:

  • Guided Long Range putand atinge tinte la peste 80km, cu o raza de precizie de pana la 5 metri folosind ghidaj GPS, respectiv  pana la 3 metri cu ghidaj LASER semiactiv sau infrarosu.
  • Ballistic Extended Range, cu raza de actiune de pana la 60km

Faza finala de zbor poate fi programata a se realiza la verticala , pentru a maximiza efectul pe tinta.

Leonardo 127mm GLR

Apropos, va mai amintiti de 155mm Advanced Gun System (AGS) si Long Range Land Attack Projectile (LRLAP) al BAE de acum mai bine de 10 ani?

 

Marius Zgureanu

 

Surse:

BAE Systems

New Artillery Round Shoots Farther Than Some Missiles, Can Hit Moving Targets – Defense One

BAE Systems successfully tests artillery shell with double the range (newatlas.com)

41 de comentarii:

  1. „Ea este si mai rapida, intrand in categoria hipervelocitate”
    Cum ajunge la așa viteza ?
    De pe țeava obuzierului , ieșirea are prin definiție o viteza care nu poate fi depășită . Că se face praf țeava.
    Cele mai rapide proiectile ( cele pentru tancuri calibru 120 mm ) nu depășesc 1.700 – 1.900 și ceva metri / secunda)
    Și după părăsirea țevii, oricare proiectil și in oricare calibru, pierde viteza ( după ceva timp) .
    Nu reușesc să pricep cum au ajuns la așa bătaie fara propulsie suplimentara ( in zbor).

    4
    • Nu e proiectil balistic e „de croaziera”. Adică e săltat pe o traiectorie cvasi-balistica pana pe la 12000m și de acolo planeaza aproximativ 100km la viteza supersonica.

      12
  2. Daca este fiabil, ar merge si pentru noi vreo 200 de vehicule de artilerie cu 2 mil de obize 🙂

    1
  3. Sump fraticule, scump ! Pai de asta nu ne permitem nici Excalibur. La o lovitura de asta, de 85.000$, zboara 4 pensii speciale pe an ! Adio vita argentiniana sau japoneza si Taittingerul de rigoare, adio Bali, adio Hawai ! Doar1000 de lovituri/an si ne raman specialii cu pensii de muritori de rand ca mine ! Las’ ca pt racani merge si 152 pe 15 km !

    25
  4. Dar pentru oamenii săraci, flămânzi si desculț ce dați! Pentru foametea globală și subnitritie ce donați…. că pentru crime și distrugere sunteți binevoitori!
    Pentru bolile incurabile și molima de cancere, când donați, fiare feroce de oameni? când?
    Ne mai rabdă Dumnezeu oare!

    5
    • Mai discutăm și noi de una alta, tehnologie militară, bla-bla, că doar cu asta se ocupă site-ul ăsta. Iartă-ne!!

      14
    • Pai multe dintre astea vindeca definitiv problemele alea…
      Fiind produse SUA si italienesti descrise in articol, te rog sa contactezi respectivele guverne sa vezi ce programe de sanatate si de ajutorare au in curs.De exemplu USAID cu un buget de 27mld. $.
      Nu ezita sa contactezi si guvernele rus si chinez, ca si ei lucreaza la din astea, dar mai ieftine.

      29
    • Da’ pe lorzii locali din tarile cu populatie subnutrita care deturneaza banii pentru hranirea celor subnutriti ca se imbogateasca fara sa le pese ca ceilalti mor de foame in timp ce ei devin milionari in dolari de ce nu-i iei la scarmanat badie? De ce trebuie sa hraneasca altii populatia din tara lui Mobutu pe cand Mobutu si ai lui fac falci si burti pe spinarea propriei populatii?

      17
    • Inainte sa intrebi ce fac altii, ne spui te rog ce faci tu pt ” foametea globala, subnutritie, boli, molime „

      17
    • Așa , după mintea ta , Israel și Ucraina , in ce domenii ar trebui sa bage acum banii – in cercetarea vindecării cancerului și ajutorarea țărilor sărace din Africa sau sa bage bani pentru apărarea cetățenilor țărilor respective ? Ca uite , vine iarna și Rusia iar va bombarda centralele de transformare a energiei electrice ca sa lase ucrainienii fără lumina și caldura in case …
      Și totuși , când te gândești ca 1 singur proiectil costa 100 000 $ …

      12
    • „Ne mai rabdă Dumnezeu oare!”

      Acum, că tot ai pomenit…El ce face „pentru oamenii săraci, flămânzi si desculț ”? Sau pentru „bolile incurabile și molima de cancere ” ? Zic și eu, așa…

      În rest, zburătoare chemând la pacea mondială și dezarmare în timp ce favoriții lor se înarmează până-n dinți și plănuiesc invazii peste invazii s-au mai văzut, nu-i ceva nou.

      4
  5. „ordinul de marime al pretului este de 10 ori fata de”
    incearca de 100 de ori… tare-i grea aritmetica asta…

    1
  6. Ma uit si ma intreb; ce dracu e nevoie de obuz scump
    cand sunt rachete tot scumpe care bat la aceeasi
    distanta ?
    Ce e concurs scump vs scump ? Care i diferenta ?
    Doi lei mai mult/putin ?

    3
    • Acum dacă se injumatatesc costurile, vezi pretul rachetei standard Himars vs target-ul de pret noua muniție, tot ar fi ceva.

      2
    • Poate obuzele sunt mai greu de interceptat?

      4
      • Sau pentru că pot (a doua variantă) :))

        1
      • Este de discutat chestia asta cu interceptia
        La ieșire din tun obuzu are ceva temperatura pt ca este împins înainte de energia de la încărcătura de azvârlire
        La țeava ghintuită pui si frecarea de ghiunturi care tb sa dea mișcarea de rotație a proiectului si care ar trebui sa stabilizeze traiectoria
        Racheta dacă e supersonica are temperatura doar la vârf, la bordu de atac al aripilor si la ajutaj
        Racheta poate executa manevre de evitare, poate lua o traiectorie joasa care sa reducă capacitatea de descoperire si intercepție – cu excepția radarelor aeriene
        La proiectilu pe traiectorie balistica mai greu cu modificarea traiectoriei in timpu zborului – orice modificare a traiectoriei in timpu zborului presupune reducerea vitezei si implicit a razei de acțiune

        Poate sunt altii mai specialiști pe aici

        3
    • Dov, scrie in articol, e la jumatate pretul practic.

      Mai sunt probabil si alte considerente: cate rachete incap pe un Himars, versus cate proiectile poate cara un SPH. Volumul mult mai mic inseamna stocare mai ieftina si manipulare mai usoara.

      In plus, pot fi adoptate si de marina, initial parca unul din rolurile Zumwalt class era si de bombardament la tarm (vezi ce zice si Anla mai jos, si eu tot la programul ala m-am gandit cand am citit articolul). Pentru distante peste 40-50 de km, vasele din ziua de azi sunt limitate la folozirea rachetelor, mult mai scumpe.

      3
    • ,,Acest nou tip de proiectile ar trebui sa fie mai ieftin decat munitia HIMARS standard (cu bataie de 70km), costand 168.000 USD/bucata (pret 2023), dar si fata de cea de tip M982 Excalibur (bataie standard 50km, sau 70km lansat de ERCA), cotata la 113.000 USD/bucata, fiind posibila o limita superioara de pret la 85.000 USD/lovitura,,

  7. Asta nu-i obuzul avut in vedere initial pentru tunurile de 155 ale clasei Zumwalt?

    1
      • Nu, nu inaintea celui EM se preconiza instalarea unor tunuri de 155, care urmau sa traga la cca 100 km dar proiectilul utilizat oarea a fi foarte scump si s-a renuntat la ele si apoi si la railgun.

        3
        • Anla, ai dreptate, au dezvoltat tunuri speciale pentru Z-class, Advanced Gun Systems. Lockeed trebuia sa vina cu munitia minune, dar ajunsera la niste preturi ridicole (ultimele sume vehiculate cred ca se invarteau pe la 800.000 de dolari pe bucata) partial si din cauza reducerii drastice a numarului de unitati din clasa.

          Ultima discutie (dupa ce au trecut peste railgun) era sa inlocuiasca AGS-urile cu rachete hyper. Poate acum se razgandesc, daca munitia asta se pupa cu AGS.

          1
          • Le vor echipa cu rachete hypersonice,doar au bagat caruta de bani in navele alea.

            The first Zumwalt-class destroyer will be ready to test the CPS in 2025. In mid-August 2023 the lead vessel arrived at Pascagoula to have the AGS replaced by the Hypersonic missile tubes and the integration of the new weapons system. Cica asa zic aia….

            1
        • ala dinainte e in videoclipul din articol.

      • Slabut Bae Systems……. Uite la astia tehnologie”ha.ha.ha”https://www.digi24.ro/stiri/externe/soldatii-rusi-indeasa-rachetele-cu-barosul-in-lansator-2537623

        8
    • Călugărul Sofronie

      Iniţial, clasa Zumwalt trebuia să aibă tunuri „clasice” (2×155 mm) folosind muniţie cu rază extinsă LRLAP (140-190 km, depinde de sursă), numai că din cauza scăderii numărului de nave comandate de la 32 la 20 şi ceva, apoi la 7 şi în final la 3, preţul a explodat, aşa că un singur proiectil de artilerie a ajuns să coste cam cât o rachetă de croazieră. Rezultatul – „viitorul US Navy” a rămas fără armament principal.

      Au mai avut fantezii d-al de railguns, acum vor ceva hipersonice, că-s la modă, iar spre diferenţă de LCS-uri, Zumwalt-urile sunt mult prea scumpe ca să fie trase pe dreapta.

      3
  8. Sa presupunem ca tragem un astfel de proiectil cu un Archer.
    Punerea in pozitie, tragerea si deplasarea pe o noua pozitie se poate face in 1 minut.
    Cine va putea repera Archer-ul cu pricina in timp util?
    Posibil ca pe viitor proiectilul sa primeasca corectii de zbor de la un F-35 care se afla in zona (face asta cu SM6).
    Pentru obiective strategice importante pretul nu este mare deloc.
    Iar dimensiunile reduse l-ar face greu de reperat si doborat.
    Pentru distante abordabile de artileria clasica, ar fi nevoie de ~$23000/obiectiv/baterie (la $800 proiectilul).

    3
  9. M am decis: Nu cumpar !
    N au facut din asta pt Otomalara 76.
    Gata.?

    1
  10. S-a pus întrebarea de ce asta și nu HIMARS.
    1. E mult mai ieftin. Himars nu e 200 de mii lovitura, e în primul rand 400 de milioane batalionul. Valabil pentru armate mici, ce se mulțumesc cu o capabilitate limitata de lovire precisa la distanta.
    2. Oferă flexibilitate pentru artileria clasica. Nu mai ai nevoie sa duci masina HIMARS în zona de lupta pentru lovituri limitate, e de ajuns sa cari 5 proiectile și „valiza” de programare.
    Dincolo de asta, sistemele gen HIMARS sunt mult mai capabile din punctul de vedera la capacității distructive.
    Cea mai mare concurenta din punct de vedere al eficientei de cost rămâne din partea dronelor sinucigașe. Chiar dacă pierzi 3 drone din 4 tot ieși mai ieftin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *