14 decembrie 1989: A început sau nu Revoluţia la Iaşi?

„Revoluţie eşuată” sau „scânteia Revoluţiei române„? „Revoluţie de catifea” sau un pretext pentru obţinerea unor titluri şi merite? Sunt întrebări ale căror răspunsuri au fost aşezate în cărţi în încercarea de a tranşa natura evenimentelor de la Iaşi din 14 decembrie 1989.

Sursa: https://revolutions.mediafax.ro/stiri/14-decembrie-1989-a-inceput-sau-nu-revolutia-la-iasi-18666509

81 de comentarii:

  1. Eram foarte tânăr atunci. Mai țin minte că atunci umblau prin centrul Iașului patrule mixte, dar nu milițian + trupet din miliție ci milițian +trupet grăniceri, sau toți trei. Grănicerii tocmai trecuseră la MAI după fuga Nadiei. Tot în 89, dar nu mai știu dacă în decembrie, au zburat niște fluturași anti Ceașcă de pe podul spre Alexandru.

    4
  2. Dacă știrea provine de la Mediafax sau G4media și sateliții online …
    Ăștia ( cei din spatele Mediafax ) insistă să ne convingă că a fost revoluție .
    De parcă nu am trăit acele vremuri .
    Hai pa .

    4
    • De acord.
      Insa…desi „hai pa” este acceptabil in cercurile noastre, „sanatate” e o injuratura mai barbateasca cand vrei sa dai si sa fugi.
      Sanatate.

      2
      • putini am fost, multi am ramas 🙂

        10
      • … pai nu chiar aia a fost intentia mea , ci o injuratura de morti , dar am dorit sa las loc de buna ziua ( diplomatic ) pentru cei ce cred cu tarie ca a fost o revolutie …

        4
        • Iliescu si cu Gorbi, zelotii ideologi onesti si cinstiti si curati ai reformarii comunismului…pe astia doi, hac-tiu-m-as pe ei.

          2
        • Cum, nu a fost Revolutie? De ce imi stricati idealurile? ?

          Pentru majoritatea celor care au murit atunci, exact asta a fost. Sa le fie tarina usoara.

          8
          • Bre , cum să fie revoluție o lovitură de stat ?

            În fine , nu contează amănuntele trăite de mine .
            Dar dacă e unul care susține o asemenea dobitocie in fața mea , îi scot dinții din prima .
            Indiferent cine e fraierul : un manipulat spălat pe creier sau , mai rău , un manipulator jegos .
            Nu mă refer la oamenii simpli și neinformați .

            Cât despre Perfectul Simplu , foarte puțini olteni mai fac diferența între ” fui la oraș ” și ” fusei la oraș ”
            Perfectul Simplu permite o precizie superioară de exprimare în limba română , spre exemplu ” fui la oraș ” se referă la un trecut foarte aproape de prezent , iar ” fusei la oraș ” se referă la un trecut neprecizat în timp …

            6
            • Prima parte a raspunsului meu era o ironie (sintem pe aceeasi lungime de unda cu lovitura de stat). 🙂 Scuze daca a fost nepotrivita.

              Stiam ca fui si fusei (ca si avui si avusei) sint forma lunga sau scurta, fara a diferentia momwntul in timp (perfectul simplu oricum arata o actiune care tocmai ce se intimpla).

            • Perfectul simplu are 12 ore (in ambele forme fui si fusei)

          • Cei cu „n-a fost revolutie ” sunt:
            a) ilustrarea analfabetismului functional pt. ca tot e la moda expresia asta
            b) securisti care nu-si accepta infrangerea. In general genul mai batraiori si care n-au prins si ei un varf de aripioara.
            Conform DEX:
            REVOLÚȚIE, revoluții, s. f. I. 1. Schimbare fundamentală a valorilor, a instituțiilor politice, a structurii sociale, a conducătorilor și ideologiilor unei societăți.
            1) Inainte de 1989 sistemul politic era unipartinic, dupa a devenit pluripartinic
            2) Inainte de 1989 economia era o economie de comanda de tip socialist, dupa s-a schimbat intr-o economie de piata (poate prea dereglementata pe alocuri)
            3) Inainte de 1989 Romania era parte a Pactului de la Varsovia pe orbita URSS, actualmente e membra NATO, pe orbita SUA si relatii reci cu Rusia, succesoarea fostului URSS.
            Aaa…ca toate astea au luat 20 de ani sa se intample (tranzitia s-a finalizat in jur de 2008 odata cu „racordarea” Romaniei la mecanismele economice globale in timpul crizei din 2008) asta e, doar naivii isi pot imagina ca Revolutia Franceza din ’79 s-a intamplat intr-o dupa amiaza sau ca generalul Washington pastea gaste inainte de 1776.
            Nu, dupa standardele romanilor verzi, francezii au facut o „lovilutie” pt. ca oricum a venit Restauratia iar Washington a fost un nomenclaturist pt. ca 6 ani a fost ofiter britanic.
            Deci dragi toa’rasi si pretini, asa arata revolutiile, sunt episoade scapate de sub control, de aia e de dorit sa nu se ajunga la ele si schimbarile sa se faca democratic.
            Da, o revolutie poate incepe cu o lovitura de stat, cu o rascoala, cu o razmerita, cu o invazie straina, cu un atentat, cu un accident, sau pur si simplu cu moartea naturala a dictatorului.
            Daca in final sistemul politic si economic se schimba radical si noua putere e recunoscuta ca legima de majoritatea populatiei (la care de obicei se adauga ulterior si organismele internationale) atunci e revolutie. Supararile si ofuscarile unuia si altuia ca nu a iesit cum vrea el sunt de obicei dovada de imaturitate.
            Tehnic vbind la noi in ’89 au fost trei faze:
            Faza 1 (17-22 Dec): cateva focare de rascoala/revolta (Brasov ’85 ar putea fi inclus) apoi Timisoara in 17 Dec, Bucuresti 21 Dec care s-au generalizat in majoritatea teritoriului pe 22 Dec
            Faza 2 (23Dec-alegerile din mai 1990): profitand de instabilitatea politica generata, un grup oportunist de dizidenti ai regimului si ofiteri in armata (unii cu legaturi cu diverse puteri straine) initiaza o lovitura de stat preluand controlul armatei dar dovedesc lipsa de profesionalism scapand in cateva zile situatia militara si politica de sub control
            Faza 3 (mai1990-2008) odata scapata situatia militara si politica de sub control, capacitatea statului de a insufla frica in randul populatiei se diminueaza aproape complet si incepe perioada salbatica a tranzitiei. Rezultatul final este o revolutie dpdv al politicii interne, economiei, politicii externe si armatei. Daca nu era revolutie acum se discuta daca sa luam T-72B3 sau T90 nu Abrams sau Leo2.
            Tranzitia s-a incheiat tehnic in 2008 cand economia Ro a fost pt prima data influentata mai mult de un eveniment extern (criza din 2008) decat de factorii interni si „mostenirea dezastruoasa”.

            10
            • Epava kaghebista numita Ion Iliescu, presedinte trei mandate in ciuda Constitutiei, a scris pe blogul lui acum citeva zile citeva lucruri interesante. Citind printre rinduri vei vedea de fapt ca lucrurile au stat altfel. Citez citeva paragrafe mai jos. Animalul Tradatorul Nenorocitul asta a fost presedintele Romaniei 10 ani.

              Sint de acord cu habarnistul – a fost o lovitura de stat in timp ce multi credeau ca e revolutie. Schimbare de conducere a PCR, rebranded in altceva – FSN. Revolutia socialista trebuia continuata. Inca ne luptam cu revolutia socialista, 30 de ani mai tirziu (vezi 10 august si scaparile dictatoriale ale lui Dragnea).

              Regimul totalitar ceaușist a avut o caracteristică: intoleranța extremă la diversitate, la orice însemna abatere de la dogmă, de la linia oficială. Intoleranță care a fost abil justificată, atât prin prezentarea celor care se îndoiau de dogmă, care încercau și altceva-atât dinspre dreapta ideologică, dar și dinspre stânga ideologică-drept dușmani ai ,,mărețelor realizări ale poporului român”, cât și ca un fel de coloană a cincea, la început a imperialismului american, apoi a Moscovei, spre sfârșitul epocii ceaușiste.

              Orice mișcare radicală de acest gen, orice revoluție, are niște forțe motrice. În 1989 ele au fost muncitorimea din marile orașe industrializate și embrionul de clasă de mijloc, constituit din intelectualitatea tehnică, economică și umanistă, pe de altă parte. De menționat prezența masivă, în stradă, a tinerilor. Acest lucru era evident încă de la revolta socială de la Brașov, din 15 noiembrie 1987. Se năștea un fel de conștiință civică, într-o țară cu o structură socială premodernă, până după cel de-al Doilea Război Mondial, când la sat locuia circa 80% din populația țării. Iar intelectualitatea se extinsese ca număr, și ca importanță socială, abia după 1960, odată cu accelerarea urbanizării. Fiecare dintre cele două forțe avea propriile nevoi și propriile frustrări, dar și propriile viziuni despre viitor.

              Revoluția Română a fost un mare moment de demnitate al poporului român. Și ne lasă o moștenire: democrația, care însă nu este un dat. Pentru ea trebuie luptat permanent. Pentru că știm ce înseamnă lipsa ei. Și nu putem accepta revenirea la totalitarism. La fel de periculos este procesul de golire de conținut a democrației, marginalizarea instituțiilor ei fundamentale, Parlamentul, în special, transformarea partidelor politice într-un soi de spectatori, menite doar să dea impresia de pluralism politic, și, ceea ce nu putem accepta, deposedarea poporului de suveranitatea sa, prin anularea, pe diverse căi, a votului său.

              Toate aceste probleme se pot rezolva doar dacă rămânem o democrație funcțională, și fiecare își face datoria de cetățean. Refuzul politicii este o falsă soluție. El nu va face decât să accentueze criza democrației. Din păcate, spiritul civic este marele absent al ultimilor ani, care coincid cu cea mai gravă degradare a vieții politice. Să nu ne iluzionăm: nu vom avea o democrație funcțională cu partide care sunt, în tot ceea ce fac, și în modul în care se raportează la societate, totalitare, intolerante cu diversitatea ideilor și proiectelor politice.

              4
              • Veniamine Franqueline

                Iliescu are perfecta dreptate in ce scrie aici. Mai lipseste insa, IMHO, observatia ca piramida varstelor in Romania 1989 arata o mare umflatura in dreptul celor nascuti dupa decretul cu interzicerea avorturilor („De menționat prezența masivă, în stradă, a tinerilor”). In 1989 era o foarte mare masa de români tineri cu frustrari culturale, sexuale, materiale care i-au adus pe tineri in pragul exploziei. Ceea ce s-a si POC!
                Cum sa tii capacul nemultumirilor si frustrarilor cu o ‘elita’ semianalfabeta, decrepita fizic si in esenta profund incompetenta in a face fata ‘provocarilor’? Cu un Prim Ministru ca Dascalescu care se inchide in WC ca sa evite sa fuga in cariciopter cu Ceausescu, cu un bodyguard personal, maior al Securitatii aleia patrioate, care se ‘orienteaza’ si o sterge si el de langa Marele Carmaci si sinistra lui savanta (care vasazica a dezertat), cu un ministru al apararii alcoolic si papa lapte ca Milea, cu un sef al MStM idiot si fanfaron, dar care avea instinctul criminal al acoperirii curului personal, ca Gușe, cu un secretar personal care spala putina din CC de langa seful lui atunci cand isi da seama ca au belit-o, cu un aparat de securitate incompetent in a asigura securitatea sefului statului, incapabil sa urmeze niste proceduri de extragere(daca vor fi existat) si prinzand ‘spioni’ in manieră melitzieneasca, si cu atatia si atatia impostori la cele mai inalte nivele ale statului Romania…
                Ce ruși, ce americani, ce Malta, ce unguri, ce evrei, ce KGB, ce CIA, ce Mossad?… Romania a fost in 22 decembrie 1989 un stat ramas in curul gol, fara conducatori, care putea sa dispara de pe harta in dupa amiaza si seara zilei de 22, daca cineva chiar si punea mintea sa faca asta.
                Noroc cu Stanculescu si Iliescu si cu milioanele de români ieșiti in stradă. Si cu rușii si cu americanii si evreii care au zis ‘Stop! Romania ramâne!’

                1
                • Hahaha!
                  Buna asta.

                • Benjamine Frankline, chiar crezi ce ai scris? Sau decit trolezi?
                  Intreb si eu sa stiu ce sa raspund…

                  • Veniamine Franqueline

                    Cum sa nu cred ca Dascalescu s-a ascuns în WC, când el induși a povestit asta? Și mărturiile altora care au fost acolo și propria mea judecata?
                    Dacă vrei sa crezi în lecturile tale din Mirel Curea și Dan Andronic ești liber sa o faci, în fond trăim acum într-o tara libera. Plus ca erai prea tânăr sa fii înțeles ce vedeai la televizor, altfel decât cu ochii unui purtător de cravată roșie.

                    • Tocmai ai fabricat un straw man de toata frumusetea. Ce legatura are virsta cu intelegerea sau cu o parere? Ce conteaza daca eram in scutece atunci?

                      Si nu ma refeream doar la Dascalescu ci la tot ce ai scris.

                    • Veniamine Franqueline

                      Cum sa nu aibă legătură vârstă cu înțelegerea? Din pacate, în cazul tău, forța convingerilor și a părerilor este invers proporțională cu vârsta pe care o aveai la momentul evenimentelor pe care le ‘stii’ atat de bine.
                      P. S. Recunosc ca habar nu am ce este ala un ‘Straw Man’, so I mi este rușine ca nu știu.

                    • Atunci tu de ce iti spui parerea despre WW2, sigur ai una.
                      De ce, daca nu ai fost la AT&T, Xerox si la CERN, folosesti un telefon bazat pe Unix, un PC cu radaci ile la PARC si web-ul scornit de Tim Barnes-Lee?

                      Tocmai ti-am servit si eu doua argumente identice cu ale tale.

                      1
            • La noi a fost lovitura de stat data de oamenii Kremlinului. Adică de rog. Iliescu, Stanculescu, Militaru, Brucan, Roman și foarte mulți alții. Scopul loviturii de stat a fost înlăturarea regimului Ceaușescu, lichidarea fizica a cuplului Ceaușescu și a altor persoane deranjante și instaurarea în tara noastră a unui guvern pro sovietic care sa implementeze reformele lui Gorbaciov.Inclusiv liberalizarea vieții politice și ceva economie de piață. Dacă lui Iliescu nu ii ieșea lovitura de stat sau Securitatea ar fi înăbușit în sânge, cum ar fi putut ușor sa o facă, miscarea de strada, trupele sovietice ar fi invadat România. Securitatea cunoștea aceasta stare de fapt asa ca în dimineața zilei de 22.12.1989, împreună cu conducerea armatei, respectiv gen. Stanculescu, l-a abandonat pe Ceaușescu.
              Dacă suntem corecti, recunoaștem ca pana la colapsul URSS, tara noastră a fost fidela Moscovei și programului politic a lui Gorbaciov.PCR s-a rebranduit în FSN. După decesul URSS, rămas fără stăpân, Iliescu a mai lalait-o însă neavând ce face, a început sa se uite, de nevoie, și spre vest. În decembrie 1989,din totalul populației de 24 milioane de locuitori, au ieșit în strada, în toată tara, câteva sute de mii.

              2
        • @ haba4nistule

          Cea mai mare parte a evenimentelor au avut caracteristici clare de revolutie mai exact schimbate de regim prin violenta…..doar partea cu masele constiente cam lipseste fiind inlocuita de papusarii revolutiei , Iliescu&Co.

          1
          • serghey…nu exista mase constiente. Constiinta de masa e o prostie (in general promovata cu ravna de marxism). Constiinta e individuala. Exista cel mult constiinta de grup organizat (esprit de corps) in armata, bresle, mafii, corporatii, secte, in ce ordine vreti 🙂 dar e artificiala si in general se lucreaza la ea in mod activ prin indoctrinare. Masele actioneaza in virtutea instinctelor destul de primare (foame, panica, agresivitate, in general ce tine de instinctul de conservare) sau a manipularilor. Stii ce se intampla daca intr-o sala aglomerata striga unul „arde!”?
            Nu exista mase organizate, constiente, democratice, samd.

            6
            • Ok, pot fi de acord cu asta si mai ales cu ce ai spus mai sus legat de definirea revolutiei……doar ca as fi si mai de acord cu termenul de ,,revolutia confiscata” sau furata de fostii nomenclaturisti de mana a doua si de securistii participanti la complot.

              Dar pana la urma ai dreptate, evenimentele din ’89 au dus clar la schimbate de regim si de ordine sociala deci definirea clara a unei revolutii.

              1
        • Herr Von Renn Weg

          Habarnistule, revolutie deturnata mai de graba… dar oricum, ne-a adus unde suntem astazi, si nu unde am fi putut ajunge, vezi Korea de nord spre exemplu!
          Deci hai sa ii spunem simplu: „Revolutie”, nu revolutie pe termen lung, revolutia imbogatirii membrilor PCR, actuali PSD, pe spatele sperantelor noastre ale tuturor… etc

          2
          • Răspund provocărilor anterioare doar pentru că respect adevărul istoric …
            Lovitura de stat ( de fapt au fost 4 lovituri aproape simultane ) a fost condimentata cu puțină sare ( revoluție ) ca să păcălească vigilența poporului .
            De aia s-au făcut câteva filme românești cu tema revoluției , se bate apa in piua la greu in fie de Decembrie , se manipulează ca la manual și încă se merge pe acest motiv SF psiho aiuristic , cel al mișcării populare spontane .
            Nimic mai fals , revoluția și democrația sunt , pentru români , două cuvinte lipsite de conținut .
            Fiți vigilenți , dușmanul nu doarme !

            3
            • Sper ca spusele mele de mai sus nu le consideri provicari, nu asta a fost scopul.. daca cumva te-am jignit insa, iertare rog atunci.

              Cat despre ce ai scris mai sus (mult mai explicit si mai elocvent decat mesajul initial!) , da eu sunt inteutotul de acord cu tine!….doar ca , in mediile romanesti culturale se prefera revolutie confiscate, furata sau deturnata pentru a nu stirbi meritele celor care au murit in acele zile.

              Si da, ,,revolutia” a avut nevoie de morti, cat mai multi ca de aia e revolutie nu?!…….eu astept in continuare ca justitia din Romania sa inceapa cu inceputurile altfel vom ramane in acelasi mocirla de care nu mai scapam chiar daca timpul e singurul care poate purifica ceva ……Dumnezeu sa ne ajute si sa-i ierte pe cei care au murit pentru noi in acele vremuri!

              2
  3. Veniamine Franqueline

    Doua personalități care au contribuit mult mai mult la răsturnarea regimului ceaușist decât vor sa ne lase sa credem propagandistii populari și istoricii de casă : Ioan Petru Culianu care a descris foarte exact deși alegoric, înainte de decembrie 1989, scenariul rasturnarii regimului ceausist, și Irina Margareta Nistor a cărei voce a picurat timp de zece ani în urechile a milioane de români povesti din viața ‘de dincolo’.

    5
    • Hai, Kauardule…sa ne…in masina carului meu…Jump…Van Halen…

      3
      • Veniamine Franqueline

        La 30 de ani de la căderea comunismului, aruncăm o privire spre anii ’80 ai regimul comunist din România, cel mai dur din Europa de Est. Mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier, deschizând o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare pasionată au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi, aprinzând scânteia unei revoluţii. Aceasta este povestea filmului Chuck Norris vs comunism. Casetele video piratate au transformat vocea unei femei într-un simbol al libertății și au permis unor milioane de români să vadă Occidentul altfel decât îl prezenta propaganda comunistă.
        Filmul va fi proiectat la Cinema Pro in data de 19 decembrie, ora 19.00 și va fi urmat de o discuție la care vor participa realizatorii filmului, actori din toate generațiile, personalități ale vieții publice.

        Știu cu adevărat tinerii de azi cum se trăia în România anilor ’80? Democrația, libertatea de exprimare, libertatea de a călători, dreptul de a-ți construi liber destinul erau de neconceput atunci. Așa cum democrația socialistă cu un partid unic, presa controlată de partid, teroarea impusă de Securitate, imposibilitatea de a călători liber peste graniță, cele două ore de televiziune, lipsa apei calde și a căldurii, raționalizarea alimentelor sunt de neconceput acum.
        La 30 de ani de la căderea comunismului discutăm despre puterea culturii în general și a filmului în special, despre libertate si democrație, care trebuie apărate în fiecare zi.
        Invitați speciali – Victor Rebengiuc, Șerban Pavlu, Irina Margareta NIstor, Ilinca Călugăreanu, Ana Maria Moldovan, Raluca Feher
        Un eveniment produs de Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români și Frontline Bucharest.

        7
      • Veniamine Franqueline

        Bagă una cu olteni d’astia ‘oți și despre Culianu, muică…

  4. Bravo Razvan!….

    Cu siguranta a fost un amestec de lovitutie cu revolutie….sau mai corect au fost scantei de lovitutie dar care cred eu nu au declansat revolutia apoi a inceput revolutia adevarata confiscate de esonul doi din PCR mai precision cei care au infiintat PSD, PD si de ce nu o parte din restul esichierului politic.

    Sa spui ca tineri care au demonstrat si murit la Timisoara ( nu doar cei care au sarit sa-l apere pe Tokes) , Sibiu, Brasov, Bucuresti cu scopul de a schimba regimul nu au fost revolutionaries sau ca proclamatia de la Timisoara nu avea caracter revolutionar clar e la fel ca si cum ai incerce sa mai confisti Inca odata revolutia romana asa cum au facut Iliescu si securistii lui.

    Despre evenimentele de la Iasi eu nu am stiut nimic pana astazi spre rusinea mea si mi-e foarte greu sa ma dau cu parerea…..dupa cum au evoluat luc4urile in primii ani de dupa ’89 mi-e foarte clar ca au fost mai multe scenarii atat pe fillers maghiara cat si sovietica iar vestul aproape ca nu s-a bagat doar a asteptat sa va da cum evoluau lucrurile…ei au inceput sa lucreze la apropiere Romaniei de vest mult mai tarziu abia atunci cand au fost pe deplin constienti ca romanii asta-si doresc mai precis drumul european

  5. În decembrie ’89 (și după) la noi s-au întâmplat 2 fenomene: deschidere și restructurare. Adică glasnost și perestroika. ?
    Într-o dictatură puterea nu e nici bună, nici rea, nici mare, nici mică, etc. ci e, întotdeauna, COMPLETĂ!

    1
  6. Pe 14 decembrie 1989 am fost cu maica-mea sa fac poze pentru școală, fiind proaspăt uns pionier. Cand am iesit de la fotograful din Piața Unirii ( pentru cine stie Iasul) am vazut ditamai bannerul cu ” TRAIASCA EPOCA NICOLAE CEAUȘESCU ” si cu poza nenorocitului lățite pe blocul turn de linga pasaj, o autospeciala de pompieri tot acolo, plus grupuri -grupuri de militieni si militari care misunau de colo – colo. Ne-am mirat de toata scena asta, pentru ca nu era nicio ” sarbatoare”- gen 26 ianuarie pentru cunoscatori? – asa ca ne-am dus linistiti acasa, unde eu cu sora-mea ne-am facut sarguincios temele la luminare, in timp ce mama pregatea sticlele cu apa fierbinte de strans in brate pentru somnul de noapte.

    9
    • „fotograful din Piața Unirii”
      Ala care era in locul actualei farmacii Sf. Parascheva, de pe esplanada P.Unirii? ?

      „asa ca ne-am dus linistiti acasa, unde eu cu sora-mea ne-am facut sarguincios temele la luminare, in timp ce mama pregatea sticlele cu apa fierbinte de strans in brate pentru somnul de noapte.”
      Trist..? a fost o perioada intunecata atunci..
      Eu, fiind putin mai mic decat tine, imi amintesc doar cum ma tinea mama sau sora mea in brate cand stateai la cozi interminabile ca sa cumpere alimente, sau lapte sau suc pentru mine…si momentele de imediat dupa sfarsitul lui Ceausescu, cand toata lumea era bucuroasa…desi nu intelegeam de ce, ma bucuram si eu cu ei..

      3
  7. Da, și pt ăia de mai regretă pe Ceaușescu : căldură pe sponci și apă caldă cu program

    2
    • O banana si doua portocale am mancat in 13 ani de comunism.

      Nu glumesc, nici o aluzie sexuala, pur si simplu ala este exact numarul de fructe exotice pe care mi le amintesc eu ca le-am mancat in vreo 9-10 ani de memorii de copilarie in comunism. Deh, nu am trait in Banat, iar in Constanta (un Pepsi imi amintesc) doar primii 4 ani de viata. Oltenia, eterna Terra Kansas, manca-ti-as!
      editat*…ies, ma duc peste strada la complex…sa iau un pomelo maaare de tot de vreo 2 kile, d’ala chinezesc…si inca vreo 2 kile de rodii (astea cu bobitele lor dulci-acrisoare…nu mai pot de dragul lor)!
      Ah, si sa nu uit…si o cutie-doua de 2 litri de suc de mere de la Valenii de Munte (ca nu au „vitamine” adaugate in ele, ca-n cele de multifructe).

      6
  8. Aveam 12 ani in ’89…..nu regret deloc anii aia chiar daca eram preadolescent si nu intelegean mare lucru, mi-era foarte clar partea de pile cunostinte si relatii….

    Apoi au venit sa zicem ani relativ ok 90-94 ..din 94 a innceput nasoleala , crsterea prerului la carburanti etc…..

    La bloc unde locuiam cu parintii in ultima camera ( apartakent cu trei camere srul wagon construit la sf anilor ’60) pe pareri erau stalagmite si stalactite…

    2
  9. da…la iasi a inceput

    2
  10. Daca s-ar fi pus in practica punctul 8 de la Timisoara cu siguranta altfel arata Romania astazi….sa-i fut In gura pe toti aia care au facut ca tara asta sa sufere atata timp, Iliescu cu ai lui , securistii, militienii vechi si noi (vezi jegdarmii scoliti de securistii batausi si de militieni !!) si nu in ultimul rand toti miliardarii de carton care au jefuit tara. ..

    8
  11. Articolul pe care-l preluați are un iz de Alex Mihai Stoenescu,omul care scrie la comandă..
    Pt. cei mai tineri care nu au prins epoca de aur , luați de aici scânteia rebeliunii:https://youtu.be/0REAzcbMwXc
    . Cand am auzit asa ceva la radio ,am stiut că e terminat.

    1
  12. Bre …e de la tastatura, eu nu am nicio vina?…..

    1
  13. in 89 am fost facut pionier si la revolutie un vecin pe care il tin minte si acuma ca se juca cu mine a fost impuscat in Craiova in ziua de craciun. Era soldat in termen si era la plimbare in parc.. Tin minte frigul crunt din apartament si din scoala, tin minte cum plangeam cand trebuia sa stau la rand la carne..la naiba cu toti nostalgicii (ca sa nu zic mai urat)

    4
    • Ureaza-i si tu „sanatate” lui Iliescu, sa nu moara, sa traiasca macar 1000 de ani…ca Efialtes…si Bicilis.

      4
      • i-am urat destula.. in 90 in mai eram in bucuresti in vacanta de primavara… eram cu maicamea la cumparaturi si am fost alergati de mineri..” Iubesc” PSD-ul si pe absolut toti membri acestui partid..

        2
        • nu ii vaita pe copii cominternistilor inca sunt sustinuti de papusari ,altfel cum ar aparea in interviuri la tass sau documentare frantuzesti

          1
    • Asta inseamna ca nu ai prins anii 68-77 .. buni!
      A da.. jumatate din fostii mei colegi operatori calculatir au azi apartamente cu 3 camere in zona Circului, Tei, Doamna Ghica .

      Nosdtalogia este [tr acestiani nu ptr mizeria din anii 80

      1
      • Anii 68-77 „buni”… comparativ cu ce i-a precedat si cu ceea ce a urmat, ai dreptate! Comparandu-i cu ce ar fi trebuit sa fie, discutabil. In general, oamenii asociaza „bunastarea” si cu o perioada „de aur” a propriei vieti – adolescenta, studentia, casatoria si aparitia copiilor, maxima sanatate si momentul marilor sperante intr-un viitor prosper. De aici si „nostalgia”.

  14. @ Razvan, asa ca nu fi carcotas de aiure ca nu-i cazul!!!

    . …du doar apartament e stalcit ci aproape toata partea a doua a textului……un amestec de neglijenta si autocorrect klingonian?…..ma transform usor usor in Ghita Bizonu’ …..Doamne ferste-ma!!!!

    3
  15. Recomand volumul 4, in doua parti, al seriei Istoria loviturilor de stat in Romania a istoricului Alex Mihai Stoenescu. Istoricul amintit mai inainte confirma ca Iasiul s-a dorit sa fie primul oras de unde sa porneasca revolta… Dar cititi!

    1
    • La Iasi a inceput totul legat de evenimentele din ’89. Dupa pomenitele manifeste, statiile de tramvai din zona hotelului Traian au fost desfiintate, statiile cele mai apropiate pe ruta spre Universitate, fiind cele din zona „Conservator” si „Fundatie”. Dupa ora 20:00 Iasiul era impanzit de patrule ale militarilor de la Militie, Securitate, Graniceri si militieni care legitimau „tot ce misca”. In caminele studentesti se faceau razii regulat de catre personaje care puneau intrebari. Un coleg inspirat a facut praf radioul la care ascultam Europa Libera (selectata banda de US, 40m). Este motivul pentru care personal, nu am aflat nimic despre evenimentele de la Timisoara pana ce nu am ajuns acasa (vive Europa Libera), la mijlocul saptamanii ce a urmat lui 14 decembrie 1989 de la Iasi.

    • Ha ?
      Ce a vrut sa zică „poetul” ?

      • Ca e un film bun
        Si ca pe 11.11 generalul Vlad a anuntat sefii de inspectorate judetene ca se schimba regimul
        DIA a trimis 4 ofiteri in teritoriu si pe 17 a introdus in dispozitiv reteaua R la ordinul lui Ilie Ceasca

        1
        • Securitatea avea informații ca SUA și URSS au ajuns la o înțelegere având ca rezultat final eliminarea fizica a cuplului Ceaușescu și a regimului ceaușist din România. Generalul Vlad l-a informat personal pe Ceaușescu însă acesta a ignorat informația. Din pragmatism, știind ce se va întâmpla dacă Securitatea îl va apară pe Ceaușescu, în dimineața zilei de 22.12.1989, generalul Vlad și colaboratorii sai din fruntea Securității, l-au abandonat pe Ceaușescu. La fel a procedat și conducerea Armatei, reprezentata de gen. Stanculescu.

          2
  16. Cata prostie. Armata tragea fara sa aibe habar,
    https://youtu.be/Y8sAYcjcXsA

    2
  17. Ma faceti sa ma raz …..

    Ce nu ati aflat ca „pe urma” lucurile se „cosmetizeaza” ca sa dea mai bine? Un X care a reusit prin bafta chioara la un examen (sau care a avut un unchi) zice „pe urma” ca a avut „o inspiratie geniala” adica tot e ceva de capul sau …. Y a rams fermecat de frumusetea sufleterasca a celei care i-adevenit sotie desi „vai sarace sustele cum marita slutele!” samd etc .

    Idem si in politica..
    Francezii zic ca o „revolutie este o rascoala care a invins” . Ca „revolutie” suna mia bine ca „rascoala” care se acompaniaza „cum a cazut banu/zaru’ sortii” . Invers piterea care se mentine dupa un epsod din asta contestatar zice a a invins .. o rascoala nu o revolutie! Adica ii relega pe frunatsi in randul nemultumitilor cu revendicari dar cam fara capacitate de organizare , prevedere samd .
    „Dupa” unii ambitiosi pot sustine mu;lte.. De ex sunt impartit intre scarba si indiganre cand citesc opinii ca agitatia din Mai 68 din Franta ar fi fost ..”revolutie”….

    E si acum cu aplicare la oaia noastra. A fost o raioasa capie de galbeaza sau caprioara gratioasa?

    Depanda de cum vreti voi sa aratati in lume!

    Vreti considerare ? A fost Revolutia Romana si va aparati sustinerea asta „calare sau pe jos”!

    Vreti sa provocati ranjete batjocoritoaere? A fost lovilutie! Sunteti parte a unjui popor josnic , care nici sa se exprime nu stie , care adora biciul atunci a fots ;lovitura de stat!!! Incompetenti ca suntem romani si fiti mandri de flegmele de pe obraz si nu le stergeti!!!

    Depinde de cum vreti sa fiti perceputi .. de asta depinde daca a fost Revolitie sau puci.

    Insa tineti minte – daca a fost puci … atunci poate Ceasca nu era chiar atat de nasol … poate era „legitim” si aia impuscati au primit ce au meritat (!!!) . Daca a fost lovitura atunci .. ei cam naspa contestarii de dupa poate erau „ceausisti” care luptau impotriva conducerii ilegitime, ilegale samd .
    Si totu se va termina cu statuia lu Ceasca inaugurata pe Bdul Nicolae Ceausescu….

    Voi alegeti dar tineti minte electa una via non datur recursus ad alteram

    1
  18. Incepand cu 9 decembrie 1989 in Romania intra dinspre URSS 1000 masini/zi pana la ordinul dat de Ceausescu de inchiderea a granitelor care a fost sabotat de Postelnicu. Traficul mormal pt. aceasta perioada era de sub 100 masini.
    Dinspre vest se incepuse mai din vreme, in 89 se inversase trendul reveneau in tara mai multi decat plecau.
    Inceputul
    Cu ceva timp inainte Iulian Vlad aduna sefii Seuritatii din tara si practic le spune sa nu mai apere regimul Ceusescu.

    Iasi-Timisoara-Cluj-Bucuresti
    Iasi a fost inceputul avand si rol de a bloca o parte din fortele loiale regimului ca sa aibe mana libera in Timisoara?.
    Loviturile de stat se fac si cu revolutionari sinceri. Revolutia si lovitura de stat nu se exclud.

    1
    • Veniamine Franqueline

      Glorei eterna lui Cioflina care a distrus la Filiasi o importanta coloana de masini Lada (albe) cu luptatori Spetznaz. 🙂 🙂 🙂
      Nu va mai saturati dom’ne cu legenda celor 20000(sau 40000, depinde cat de mare este euforia) agenti sovietici care ne-au invadat țărișoara in decembrie 89 imbarcati in Lade albe? Asa saraca imaginatie? Nu i-ati vazut pe cei 5000 de luptatori Spetznaz parasutati in noaptea de 22 in Parcul Herastrau?

    • Cum sa iti spun .. eu ma cunoscut (in 1991) o pereche de „teroristi” de langa Chisnau care erau la Timisoara exact in monentul izbucnirii ce o fi fost. Erau bucuroisi ca bisnita lor nu a fost afectata …

      Care este baza ? In 89 URSS a oblanzit prevederile care reglemtau vzitele la rusele din .. Romania! Asa ca multi au zis acum e atunci , au facit cereri, au dauata marfa si au trecut granita.
      Da ce cauatu aia in timis?
      Pai simplu . Multi refugiatai basarabeni si bucovineni , in 1944 , au fots relocati in Banat!!

      Acu ca printre ei au fots infiltrati si unii dela KGB mi se pare normal/ Normal ca numa KGB ul nu manca painea statului sovietic degeaba!
      Insa nu ced in poesteile alea cu mi de spetznatzi. Ca daca spetzii e numai 1/4 din ce se zice … 3000 sunt o pacoste! Adica vin cu mainile goale… insa ptr ei orice sectie de politie/militie sau chiar uniatte militara este o magazie de arme cu livrare ..gratis! Ma rog trebe sa omoare pe cativa dar asta se pare ca nu ii deranzeaza decat pe aia omoriti !

      Ma rog nici aia din Seals sau SAS nu ar fi avut dificultati de aprovizionare cu arme in RSR in 1989

      6
      • Veniamine Franqueline

        Bine zis!

      • bați câmpii! nu știau basarabenii unde e Timișoara pe hartă în 1989, mulți din ei nu știu nici acum și e puțin probabil că îi lovea dintrodată să facă bișniță tocmai acolo în 1989
        chiar dacă aveau rude acolo, nu li se permitea să aibă contact cu ei așa ușor, chiar și în 1989
        sovieticii au avut armate aici și e foarte probabil că nu trebuiau să spargă sectie de militie sa facă rost de arme-au avut (au) și în Occident depozite de arme pentru actiuni clandestine, aveau Tir-uri și vase fluviale și maritime care tranzitau România

  19. Veniamine Franqueline

    Desigur ca am citit, încă de când a apărut.
    NU s-au aflat cele câteva.mii de militari Spetznaz. Ce s-au întâmplat însă au fost Active Measures (Cf. Terminologiei KGB) desfășurate nu numai de KGB, ci și de MOSSAD și de serviciile americane.

  20. Veniamine Franqueline

    Acum (21:48) la Antena 3 Gelu VV vorbește despre 60,000 (șaizeci de mii!!!) luptători Spetznaz. 60,000 dela nașu mareeee!
    În fără unei asemenea enormități, chiar și Mircea Badea nu poate decât sa fie inteligent și sa îl suspecteze pe Voican ca delireaza.

    2
  21. 30 de ani… Duminică…
    Armata a deschis focul asupra demonstranților la Timișoara.
    Să le fie țărâna ușoară!
    In noaptea aia am fost legitimat de trei ori, de militari.
    La ora două noaptea eram in sediul județenei de partid. M-au preluat doi milițieni. Mi-au dat drumul pe la patru dimineața.
    Doi militari m-au escortat până la Podul Traian. Îmi tot spuneau că ei nu au tras, că arma le era curată.
    Pe pod erau două TAB-uri, un tanc cu motorul pornit și baraj din două rânduri de militari. De acolo am plecat sigur. Dinspre Piața Traian se auzeau focuri de armă (500 m in față). Am rămas până luni dimineață sub un gang cu cei din curte, lângă Biserica Millenium. Nu cred că a dormit cineva in zonă în noaptea aia.
    Se mai auzeau focuri dinspre Girocului și Buziașului (actualmente Gral Gheorghe Domășneanu).
    Cât am fost pe străzi, am văzut tot timpul pe cer salve de trasoare in diverse zone ale orașului. Girocului cel mai frecvent!

    3

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *