1B75 Penicilin

Este un complex de cercetare in serviciul artileriei ruse. Actioneaza ca un radar de artilerie si are ca scop descoperirea pozitilor mortierelor inamice ca si a lansatoarelor de rachete sol-sol sau altor tipuri de lansatoare a proiectilelor sol-sol.

Doar ca spre deosebire de un radar de artilerie clasic, “penicilina” ruseasca nu prea poate fi deloc bruiata pentru ca foloseste pentru descoperirea proiectilelor aflate in zbor senzori pasivi in infrarosu si acustici.

Astfel ca proiectilul este descoperit pe baza zgomotului pe care-l face si dupa semnatura sa in IR, cunoscandu-se faptul ca un poiectil de artilerie (clasica sau reactiva) se incalzeste destul de mult atat la lansare cat si in timpul zborului prin frecarea cu aerul.

Raza este de maximum 25km, dar poate indica tintele catre propria artilerie pana la o distanta de 40km. In doar 5 secunde de la detectarea proiectilelor, locatia lansatorului apare pe harta digitala a unitatii ruse de artilerie si poate fi deschis focul la contra-baterie.

1B75 Penicilin a inceput sa intre in dotarea unitatilor rusesti in 2020.

Totul are la baza un camion Kamaz 8×8 si un catarg telescopic cu senzori in varf, sistemul avand o mobilitate foarte buna.

Avantajul unui astfel de sistem este in primul faptul ca functioneaza pasiv, nimeni nu stie ca este acolo, nu emite absolut nimic, nu-l poti nici bruia, nici lua la ochi cu vreo racheta anti-radiatie si, presupunem noi, ca in caz de conflict va fi mascat prin padurici, pe dupa obstacole, doar o parte a catargului telescopic fiind ridicat. Foarte greu de vazut si mai greu de combatut.

GeorgeGMT

47 de comentarii:

  1. Intrebare..romania detine ceva asemanator?

    5
  2. Cu ceva surubàrealà, ar putea fi folosit si pentru detectia dronelor de mici dimensiuni.

    Si un dosar destul de complet despre detectia acusticà din primul si al doilea ràzboi mondial :
    https://www.avionslegendaires.net/dossier/detection-acoustique-guerre-aerienne

    8
  3. Noi suntem ,,vaccinați’’ așa ca penicilina e vax pt noi , noi am pus microbu’ direct pe rana ce sa mai facem cu prostii din astea care costa bani.

    Pana la radare contrabaterie poate ar trebui sa trecem si noi in secolul 20 si sa luam ceva tunuri autopropulsate ……așa macar de ,,gust” sa vedem cum e!

    6
  4. Dacă pui puțin ciocanu pe el poți să-l faci și de detecție personal cu niște camere cu vedere ir sa ceva de genu care nu emana radiații de frunfel

    3
  5. Asta ar fi de vanat cu Spike NLOS si UAV-uri 🙂

    2
    • Alta inventie de la propaganda rusa. Ca sa poata functiona ar trebui sa fie vreo 3 bucati care sa poata face triangulatie. O alta problema ar fi ca trebuie sa functioneze intr-o zona fara prea multre alte zgomote.
      Asemenea arme minune care au aparut cu sutele in ultima vreme in arsenalul armatei rosii nu sunt decat propaganda. Ca si invincibilul sistem Pantsir, rachete hipersonice super manevrabile…rachete de croaziera atomice. Iata ca avem acum si un soi de radar pasiv care stie cand si unde trage NATO vreo basina.

      6
      • faptul ca exista, inseamna ca au o ratiune de a exista, dincolo de propaganda.
        Cat de bine fac ceea ce ar trebui sa faca, vom vedea.
        Combina senzori seismici, acustici si TV/IR.
        Ce vrei sa triangulezi la semnatura IR?

        5
        • Pozitia, viteza si directia de deplasare.

        • M-am uitat atent la catargul ala si nu am vazut nimic in varf care sa se poata misca in vreun fel, Te-ai putea astepta ca senzorii aia destepti care ar trebui sa vada o semnatura infrarosu, tv sau acustica de la un proiectil de artilerie sa se roteasca in plan orizontal si sa mai aiba o miscare de baleiaj vertical.
          Vad lumea pe aici ca se intreaba daca noi avem asa ceva sau daca americanii au asa ceva. Asta e scopul: Propaganda, intimidare si descurajare. Canalele media in ziua de azi sunt atat de diversificate si putin controlate.In felul asta, demersul propagandistic este ieftin si de mare efect.

          2
          • nu, scopul e sa iei aminte la ce au aia peste gard, chiar daca tehnic nu e la nivelul propagandei, totusi deschide niste posibilitati. Deci sa te pregatesti pentru cazul in care ala poate sa faca macar 50% din ce e laudat. Nu sa stai cu degetele in urechi sau in cur ca te apara americanii…

            4
            • Da. Din pacate exact asta facem. Stam in cur si dam bani grei pentru o tehnica care in scurt timp o sa fie fier vechi in timp ce inginerii nostrii lucreaza voiosi pe la Thales, Boeing Raytheon, etc.

              1
  6. Iron Dome este mai performant.

    1
    • Cela ce probabil nu ai înteles este cà medicamentul are sensori pasivi, deci indetectabil decât vizual.
      Iron Dome, cât o fi el de bun, lucreazà cu un radar tridimensional, detectabil la distantà si identifiabil în locatie.

      13
      • Aiurea , ca să transmită coordonatele pentru ghidarea focului contrabaterie , trebuie să emită ” ceva ” , iar acel ” ceva ” odată emis in spectrul electromagnetic , poate fi interceptat , localizat și ulterior pe adresa penicilinei poate fi trimis un proiectil cu ghidaj GPS sau similare .
        Da , este periculoasă penicilina , dar există alifie pentru orice bubă ??? .

        13
      • Am citit domnule si am retinut, din prima, caracteristicile Penicilin.

    • Corect. Ultima boacana, anul trecut, a fost cand au tras o duzina de rachete dupa niste salve de mitraliera de 14,5mm.explicatia oficiala a fost ca radarul e atat de sensibil ca a crezut ca sunt PpRND uri din alea facute din tevi de canalizare si ingrasaminte. E plin netul de filmari facute de evreii oripilati.

      4
  7. chestia cu acustica as lua-o mai cu grija. Sunetul are in aer o viteza comparabila cu a proiectilului (uneori mai mica) si in multe cazuri e influentat de: temperatura/densitatea aerului, umiditate sau incarcare cu alte particule, directia si viteza vantului, topografia si natura terenului, samd.

    5
    • Sunt parametri luati în seamà si tratate în timp real. Nu vorbesc de sistemul rusesc pe care îl descopàr astàzi, dar am lucrat pentru un sistem acustic pentru identificarea nocivitàtilor sonore la aeroportul Charles-de-Gaulle si am vàzut finetea detectiei si analizei sunetului.
      Probabil au ceva echivalent.

      9
      • @mirceas, una e o sursa de zgomot predictibila care deranjeaza si alta un proiectil care vine pe traiectorie inalta cu viteze comparabile sau deseori mai mari decat a sunetului. Chiar si V-2 era cunoscuta pt ca sunetul ajungea DUPA racheta.
        Vbim aici de o identificare f precisa pt combaterea unor obiecte de ordinul metrilor sau zecilor de cm nu de directia generala din care vine un avion de 30-50m cu 300km/ora.
        Poti obtine o directie generala din care a venit proiectilul, urmarirea in spectru IR, in schimb, pare interesanta.

        3
        • In principiu viteza la gura tevii, pt un obuzier, este de cca doua ori mai mare decat viteza de propagare a sunetului (daca discutam de proiectile conventionale nu hypervelocity sau ramjet)
          Totusi, datorita efectlui Doppler poti determina cu destula precizie (daca iei si variabilele de mediu: umiditate, temperature si densitatea aerului) sursa si directia proiectilului. Speed of sound (viteza) este o proprietatea a mediului asa cum e definite in termodinamica, iar viteza (velocity) este un vector
          Restul va trebui sa faca IR-ul (asa cum va putea, pt ca si acesta este influentat de factori de mediu: umiditate, ceata in special)
          Foarte probabil nu vor avea un rezultat la primul proiectil tras, insa dupa cateva (plus corectiile necesare), vor avea cat de cat o idee de unde vin.
          Eu sunt curios cum cum opereaza in cazul unei salve multiple round simultaneous impact trase de un Archer sau Caesar, care dupa ce a tras 6 proiectile, dupa 2 minute da la ultimul foc, o ia din loc

          6
          • @iat…ceva-ceva face dracovenia aia. Probabil maximul de eficienta e impotriva trupelor neinstruite sau armatelor care lupta ca la 1900 toamna tragand 2 zile la rand de pe aceleasi pozitii. Daca are de-a face cu artilerie moderna care isi schimba continuu pozitia…fix pix. De aici incolo intervine propaganda ruseasca care, dupa cum stim, ne spune ca lampa lui Ilici si cel mai mare pitic au fost inventati in Rusia.
            Oricum, o scula in plus nu strica, rusii sunt destul de inovativi si incearca fel de fel de trasnai, dar nici nu e cum zic ei.
            „nu prea poate fi deloc bruiata” ii trimiti la 3 proiectile cate unul cu flare si cu explozie in aer pt. efect de sunet si sa vezi ce o bruiezi.

            4
          • Spectrul IR poate fi cumva derutat de plase de mascare ….
            Există frâne de gură care cumva atenuează zgomotul de la gura țevii , parcă singaporezii au așa ceva în dotare .
            Or fi știind ei ceva , de au obținut un patent https://docdro.id/mxvvfwV frana de gură …

            1
        • Nu erau surse predictibile. Era o detectie 360° în azimut si 180° în elevatie, cu un program de auto-învàtare, care identifica apoi chiar tipul de avion si estimatia traiectoriei. Si în plus era doar o aplicatie civilà, nu militarà. E adevàrat cà erau obiecte subsonice.

          4
          • Erata : a se citi „nu erau obiecte supersonice”

            • Sunt obosit. Am scris acelasi lucru cu alte cuvinte. Nu e nici-o erata.

              2
              • Predictibila adica avionul vine pe directie, panta si cu viteze intr-un domeniu restrans. Adica avioane care vin la aterizare sau decoleaza, cateva grade lateral de ax pista, putin sub panta sau putin deasupra pantei. Adica nu cred c-ati masurat avioane care zburau random prin zona Parisului sau Mirage-uri care simulau „strafing” cu 900 la ora sau bombardament in picaj. Si lasa fiecare o amprenta acustica pe sol. Da, fiecare aparat are o „semnatura acustica” de multe ori destul de clara. Am copilarit langa baza de la Bobocu, reuseam sa identific fara probleme dupa zgomot majoritatea avioanelor din aviatia militara. In unele cazuri puuteam identifica si 2-3 regimuri/altitudini de zbor. Unele aparate au un sunet f distinctiv, Alouette si Dauphin in mod special, apoi Puma, Mi-8, Herculesul iar de la reactive IAR-99 si L-39, etc

                2
                • Nu te lăsa Gogule , nu te lăsaaaa..
                  Trage pe el ca pe fasole .

                  Ce importanta are ca in primul razboi mondial detectia sonora ( electronica, cu microfoane ) a bateriilor inamice se utiliza , iar in suta de ani trecuta fix umanitatea a inaintat in stiinta lovirii in crestetul capului a semenilor .
                  Ce importanta are s-a prezentat acum mai bine de 20 de ani s-a prezentat un sistem american pe baza de microfoane ce detecta franctirorii la 1 km+ in ambient urban , care e a dracului de imprevizibil .

                  Nu te lăsa Gogule , trage pe el ….. …….

                  P.S. Cu identificarea avioanelor dupa galagie te cred . Ca asa te-am prins si eu cand ai schimbat de nick 🙂

                  4
          • cum e afectat sistemul de conditiile meteo ?

    • Plus mai adaugi ca trebui sa nu fie surse pe zona ca sa perturbe detectia.. Un fel de SONAR pasiv .. Pentru contrabaterie este nevoie de precizie detectiei – plus precizie a tirului .

  8. Asta îmi aduce aminte despre un banc vechi vis-a-vis de care-i cel mai bun anticonceptional… o aspirină ținută strâns între picioare.

    5
  9. Noi avem sistemul baros -ranga care repara/ distruge orice sistem rusesc invizibil .

    4
  10. Si daca ai simulatoare de sunet si rachete de semnalizare, asa la deruta?

    6
  11. Pare o adaptare terestră mai complexă a sistemului IRST de pe Mig 29 și Și 27.
    Care tot senzori pasivi sunt.
    In spectrul vizibil și infraroșu.
    Bănuiesc că au adăugat și microfoane direcționale .
    Și astea exista. Israel are chiar sistem portabil de microfoane ( pe infanterist) care detectează și calculează de unde a tras desculțul cu PSL, Dragunov. Adică cu ce a a primit moștenire din părinți , sau făcut cadou de fratele iranian.

    4
  12. Pe langa senzorii de pe catarg mai are si senzori seismici amplasati pe sol.

    2
  13. Punem 10 telefoane pe un par (catarg)…
    Si gata scula…. ce atata haos pentru un par…
    Ukrainienii au furat cateva lovituri contrabaterie.
    Avem de unde auzi patanii…

    4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *