Comunicat MApN privind noile uniforme combat

 

Foto: Gabriel ion

COMUNICAT NR. 307 
Data: 17.10.2018 

Precizări M.Ap.N.

 

Referitor la aspectele sesizate în spațiul public în legătură cu noile uniforme combat ale Armatei României, Biroul de presă al MApN face următoarele precizări:

Toate produsele de echipament din cadrul ținutei combat, intrată în echiparea militarilor români, au fost achiziționate prin licitație deschisă desfășurată în mod transparent pe platforma on-line SEAP, prin anunț publicat în data de 23 februarie 2017. Astfel, au fost achiziționate următoarele produse: bocanci combat din piele întoarsă, capelă combat, centură combat, costum de protecție împotriva intemperiilor, costum combat categorii de forțe, costum termic, ecuson brodat, emblemă coifură, fes, lenjerie termică, mănuși combat, mănuși tactice, pălărie, pulover polar, scurtă, tricou, vestă tactică multifuncțională.

Pentru elaborarea specificațiilor tehnice, au fost testate o serie de materiale și prototipuri de uniforme produse în laboratoarele Armatei, evaluate prin purtare de un număr de 436 militari, în perioada 2015-2016.

După finalizarea procedurii de licitație deschisă, a fost încheiat în data de 12 iulie 2017 un acord -cadru cu 13 furnizori, pentru produsele menționate mai sus. Unul dintre acești furnizori este S.C. ADINA SRL care are de livrat Armatei Române, printre altele, costumul combat.

Valoarea maximă estimată totală a acordului-cadru este de 146 milioane lei, pentru toate cele 17 produse. Costumul combat (veston și doi pantaloni) reprezintă 9 la sută din total, adică aproximativ 14 milioane lei, la un preț de 161 de RON, fără TVA, per bucată.

Primul contract subsecvent s-a încheiat cu S.C. ADINA SRL, în data de 7 august 2017. Alături de alte produse atribuite, s-au livrat la termen aproximativ 30.000 costume combat pentru toate categoriile de forțe.

În luna aprilie 2018, s-a semnat al doilea contract subsecvent pentru aproximativ 50.000 de costume combat, care urmează a fi livrate până la sfârșitul anului.

Cu privire la costumele combat:

• norma de echipare a militarilor este de două costume la doi ani, pentru misiunile desfășurate în țară și două costume la șase luni, pentru perioada misiunilor din teatrele de operații. La sfârșitul perioadelor menționate, costumele combat își consumă durata de utilizare.

• pentru buna păstrare în timp a echipamentului combat este foarte importantă respectarea condițiilor de întreținere precizate atât pe etichetele de produs, cât și în specificațiile tehnice.

• au o perioadă de garanție prevăzută prin contract de 12 luni, timp în care furnizorul are obligația a înlocui produsele, fără costuri suplimentare, în maximum 10 zile lucrătoare de la data notificării furnizorului de către beneficiar.

• În urma echipării militarilor cu noua ținută și în special după dislocarea primului contingent în teatrele de operații, în luna februarie 2018, au fost sesizate o serie de disfuncții legate de scămoșarea și decolorarea costumelor. Toate aceste probleme au fost colectate periodic prin intermediul chestionarelor de evaluare distribuite fiecărui militar. În plus, echipe ale ministerului s-au deplasat în Afganistan pentru evaluarea la fața locului.

• În baza concluziilor rezultate, MApN a notificat firma producătoare cu privire la problemele semnalate, astfel încât acestea să fie rezolvate înainte de producția celui de-al doilea lot de ținute combat.

Biroul presă

Fortele Terestre – maro inchis, maro deschis, verde, kaki-bej (verde oliv) si bej deschis. Tricou bej (sau bej cu mozaic specific pe piept). Pulover polar si fesul kaki. Vesta multifunctionala (cu mozaic specific), centura, genunchiere si cotiere kaki.

Fortele Navale – albastru ultramarin, bleumarin, bleu, albastru si negru. Tricou bleu (sau bleu cu mozaic specific pe piept). Pulover polar si fes negre. Vesta multifunctionala (cu mozaic specific), centura, genunchiere si cotiere negre.

Fortele Aeriene – albastru ultramarin, albastru aviatie, bleu si verde. Tricou kaki (sau kaki cu mozaic specific pe piept). Pulover polar si fes bleumarin. Vesta multifunctionala (cu mozaic specific), centura, genunchiere si cotiere negre.

48 de comentarii:

  1. 161 lei pentru 2 perechi de pantaloni și o vestă este un preț foarte, foarte mic. Nu este de mirare că și calitatea este una foarte proastă. Pentru o comparație simplistă, am căutat online produse vestimentare de camuflaj, prețurile sunt mult mai mari (produsele de calitate sunt chiar și de 10 ori mai scumpe). E de înțeles ca la o comandă atât de mare precum cea a armatei să fie furnizate produse de calitate la un preț mai mic decât ce găsesc eu online, dar tot nu cred că se poate furniza ceva de calitate superioară la prețul acesta.
    Sunt de părere că pentru militari e nevoie de cea mai bună calitate (măcar pentru misiuni) !

    1
  2. „Am afirmat ca sunt 3 variante in test (adevarat) desi in poza se disting 4 eventual 5. Nu stiu daca sursa mea ii si sursa lui Dragos Patraru daaaar, nuantele 4/5 sunt defapt una din cele 3 variante decolorate. Aparent la uz indelungat se decoloreaza la soare si la spalat.
    Tare, nu?
    Nu am crezut ca voi ajunge sa deplang ripstolul ala dpm/ mozaic de padure cum ii zicea pe la noi.
    Aporpo, bine am intels ca au costat 30 mil de euro si contractul s-a dat prin atribuire directa?”

    Aoleu domnilor, pai asta postai si eu aici pe topicul ala de acum o luna si dita mai ministerul s-a trezit? Ho ba nu dati.
    L-au pus in seap si aia insemna ca-i ok?Nu era vorbad e procedura mai baieti. Chiar in mos craciun nu mai credem.
    In fine, nu-i vorba de Adina, ca ei sunt ok ci ii vorba de ce anume ceri. Exista standarde in materie de productie de haine, densitate pe mm2, grosime material. Am avut in mana 5 minute un multicam englezesc, bumbac 100%. Genial materialul, am cautat pe net si mi-am comandat sa port sub vesta cand merg pe motor. Spalat si ras-spalat si belit de la un accident minor. Materialul arata ca nou cumparat in 2017 la inceput.
    Despre ce vorbim mai fratilor? Bluza din uk cu 18 lire…

  3. MAPN , face afaceri cu Adina SRL. Cum naiba sa ai o calitate , garantie si calitate ? China import?

    1
    • Ceea ce personal nu-mi place la aceste noi uniforme de combat pe langa culorile de la mozaicul de camulfaj si calitatea slaba a materialului, este forma buzunarelor cargou aplicate pe lateralele exterioare ale pantalonilor. In loc sa fie ca la tipul precedent de uniforme de combat de inspiratie britanica complet paralelogram-dreptunghiular, au acea forma ciudata copiata de la USArmy in forma de jumatate de trapez., care diminueaza din capacitatea de incarcare a buzunarului cargo. Faza e ca USArmy au un mic buzunar si pe lateralele pantalonilor de combat pe jambe ceea ce ArmRo nu a copiat plus ca la FMRo pantalonii de combat-camuflaj nu au buzunare cargo, ciudat, precum pantalonii de combat-camuflaj la FTRo si FARo.

  4. Cei din foto (B 30 VM,comanda batalionului) coborasera din avion de nici 30 de minute dupa o excursie de 6 luni. De unde si decolorarea.
    Coloranti prosti,oricum,se decoloreaza si uniformele straine (inclusiv multicamul,DPM-ul,woodlandul etc), dar dupa niste ani de spalat si stat cu ele in soare.
    Croiala e ok.

    • Oricata decolorare ar fi in functie de „x” luni, tot e clar ca au fost mai multe versiuni coloristice. Fie prestabilite fie pur si simplu nu a existat o minima conditie logistica privind codurile de culori.

      • Primele doua nu sunt decolorate,trage concluziile

        • How the fuq do I know?

          Eu merg in continuare pe ochiometrul meu „Type 1, 2 si 3”:
          1 este prima varianta, prototipul;
          2 este mai „rece”, cu mult verde;
          3 este mai „calda”, cu mult maro…

          si de aici…incep speculatiile.

          La fel si la Marina, clar sunt doua palete diferite din start: una mai bluemarin si alta mai violeta.
          La RoaF la fel, tot doua variante (se observa ceva mai greu in poza de la sfarsitul articolului, dar clar pantalonii sunt diferiti de veston).

          Asta vreau de la pwoolile astea din varful MApN: sa ne spuna dracu, cu subiect si predicat cate variante sunt! Ca doar nu e secret de stat!

          Uita-te la americani, stim ca au inceput US NAVY sa inlocuiasca la NWU, acel blueberry/aquaflage Type I, cu Type III – AOR2 camo si cu Type II- AOR1 camo. Mare scofala!

          La MultiCam la fel, stim care sunt variantele pentru US Army, USAF, pentru englezi, australieni…etc…
          MARPAT…

          Numai geniile de la noi tin secret!

          1
          • Sau… Sauuuu… explicatii mai simple: doi furnizori de material sau acelasi furnizor, doua loturi diferite.

            Ce te intereseaza pe tine secretele uniformelor armatei? Le fura dusmanii daca sint spuse public!!

          • Da, sunt diferente de nuante intre scurta de iarna si pantaloni in cele 2 foto, probabil din cauza procesului tehnologic de la producator

            • Nu numai procesul tehnologic. E posibil ca si materialele sa fie diferite, caz in care furnizorii sint diferiti, deci testele de validare a culorilor sint diferite, in conditii diferite.

              • Lucru temeinic facut de cei de la logistica,eh… De-aia nu-i suporta nimeni.

                • Vlad, sint curios: a studiat cineva din Minister pentru uniforma si alte aspecte (cum se comporta la iluminare/observare IR, teste pentru a vedea eficienta la diverse distante in diverse iluminari, etc) – macar pentru cea utilizata la ForTer?

                  • La cea facuta de ACTTM cu siguranta

                  • http://rft.forter.ro/sala-armelor/832/un-nou-costum-de-lupt%C4%83

                    Ultima variantă a costumului de camuflaj este destinat camuflării în mediul vizibil şi infraroşu apropiat, pentru aparatele de vedere pe timp de noapte care au intensificator de imagine şi depăşesc cu puţin sfera vizibilului.

                    „Costumul este acum în faza de testare la beneficiar – ne-a spus în final căpitanul dr.ing.Cornel Todirică – după care vom primi un feedback ce se va transpune în prototipul costumului.”

                    • Da, este cel realizat de ACTTM.
                      Ma rog, daca ar fi sa vorbim despre sfera normalitatii, ar trebui ca toate uniformele sa fi trecut prin etapele de testare si sa fi fost luate in considerare aceste aspecte.

  5. Tinuta au ,dar arma noua au?,

    • Cred ca aud de a 3-a schimbare de uniforme in ultimii 4-6 ani !!! Ar trebui schimbate curvele, nu paturile !
      A, in caz de mobilizare generala cati au uniforme ? Sau la fiecare schimbare de tinuta se comanda cate 1.000.000 ? Probabil ca in buget, uniformele intra in dotare la un loc cu armele, la gramada. Sau asa se imbunatateste % la dotare !?

  6. dacă e prin seap stau relax… NOT !!Dumnezeule câte parândărături se fac prin seap.cel puțin pe partea de reparații/mentenanță la parcurile auto umblă banii în plicuri pe toate direcțiile…și aici vorbim de sume pământene.la contractele de genul celui de mai sus câștigătorii sunt cei care trebuie nu cei care merită.

  7. lipseste un paragraf in comunicatul ala(e „clasificat”), doar duamna ADINASLRL il cunoaste:
    ….”militarii sunt obligati sa pastreze tinuta de combat in locuri uscate, ferite de molii si alti daunatori. echipamentul poate fi utlizat doar in prezenta ministrilor si a altor oficiali. in situatiile de lupta fiecare militar e liber sa-si cumpere ceea ce crede ca e vital pentru supravietuire. cu bani proprii.

    1
  8. In tot comunicatul asta termenul „combat” pur si simplu te zgarie pe creier. Nu pricep de ce nu folosesc romanescul „de lupta”, „pt TO/front” etc. L-as bate numai in gura pe ala de l-a scris. Cu ranga…
    In rest nu-mi dau cu parerea, stim care-i boala.

    • Combat e simptom al aceleiasi boli.

    • Ma intreb daca cineva are curiozitatea sa vada ce parere au avut militarii nostri dupa ce au testat noile tinute, in perioada de proba. Ca de testat s-au testat. A tinut cineva cont de aceste pareri? Poate ar fi util sa se compare si materialele initial propuse cu cele din care s-au croit apoi tinutele. Au aceleasi caracteristici?

    • E la moda acum sa o dam in englezisme.Cand a aparut m-am uitat in DEX si nici macar nu exista cuvantul in lb romana.

    • Comisaru' Moldovan

      Asta nu-i nimic, mor când văd comunicate MApN cu batalioane denumite „protecția forței”. Chiar nu știe nimeni acolo măcar să traducă bine dacă nu să adapteze din limba engleză pe românește?
      De slugărnicia tipică, cu denumiri de alde blue scorpions și steaguri inscripționate în engleză nu mai spun. Dacă nici armata nu mai dă doi bani pe tradiție, limbă și istorie putem pune batista pe tambal.
      Xenomania ucide România.

  9. Tinuta aia decolorata imi place cel mai mult iar ochelarii gen US Army is chiar cireasa de pe tort in schimb tinuta albastra pe soldateii aia rotunjori mi-aduce aminte de tinuta de jandarmi de dupa revolutie……e clar ca n-avem nici o treaba cu spiritu’ estetic!

  10. Am dus-o la curatatorie o data si intr-adevar a ramas .ca noua. Dar 30roni pe saptamana e cam mult . MATEI CONF SRL produce aceeasi tinuta combat la ~500 roni fata de 180 roni pretul stabilit in norma. Calitate mult superioara.

  11. Daca ar ajunge la urechile noastre numai un sfert din manarelile care s-au facut si fac sub umbrela secretului militar (sub toate guvernarile postdecembriste), am avea motive suficiente sa iesim in strada si sa maturam totul. Armata, Serviciile Secrete si Sanatatea sunt gauri negre vechi si neatinse de nimeni. Nu se micsoreaza, ci cresc. Armata este stat in stat cu toate institutiile statului clonate intern si controlate la sange. Ia incercati voi sa desfaceti caracatita asta si o sa vedeti ca nu zgariati macar coaja si o sa va ”convinga” baietii sa renuntanti, de dragul sanatatii dvs. si al familiei. Mafie e prea putin spus!

  12. In UK se fac altfel achizitiile de aparare.

    1) Daca vrei sa vinzi armatei trebuie sa te inscrii pe o lista de potentiali furnizori si sa listezi produsele.

    2) Vin niste inspectori sa vada ce produci tu acolo, ce fabrica ai tu, calitate, etc.

    3) Vine raspunsul – esti acceptat sau nu esti acceptat – in care caz ti se spune care sunt deficientele.

    4) Anual trebuie sa faci reinscriere. Daca ai dat chix cu un contract, nu mai esti acceptat pe lista.

    Acest sistem usureaza mult licitatiile, pentru ca se tin numai intre firme pre-aprobate si nu mai trebuie sa vina cu o tona de hartii la fiecare licitatie, partea de eligibilitate nu mai exista, se trimit doar ofertele.

    Comparati cu sistemul romanesc – pai daca tii licitatie cu cine se nimereste, cu pretul cel mai mic, normal ca numai chinezarii de Dragonul Rosu vei lua…. Cine face ceva de calitate nu va participa la astfel de concursuri – iar mesajul e ca daca nu apreciezi calitatea, de ce sa iti dau ceva bun?

    In plus, in faza licitatiei, armata engleza cand cumpara uniforme, corturi, etc. cere sa trimita toti competitorii mostre impreuna cu oferta. Daca nu le place mostra, salut si la revedere, nu esti luat in calcul.

    Pe vremuri lucram cu o firma din Hong Kong care facea geci in China si le exporta in Europa. Aia ziceau, in Anglia vindeam geaca cu 60 de lire. Punem fermoar garantat pe viata, costa o lira. Punem capse garantate pe viata, si alea o lira, etc.
    In Romania, la target price de 20 de dolari, punem fermoare de 10 centi, capse de 10 centi, etc. – negarantate nici 5 minute. Asta face si Adina SRL probabil, daca au castigat cu un anume pret, 180 lei, iti fac produsul in felul asta, fermoar de 10 bani, stofa, etc..

    Armata romana va continua sa ia rahaturi, si nu e vorba numai de uniforme, pana cand se va schimba sistemul de achizitie si va deveni unul profesional si serios.

    Trendul insa e prost. Daca acum 10 ani vedeam licitatii unde se dadea punctaj pe criteriul tehnic, acum nu mai vezi asa ceva, ci doar „pretul cel mai mic” – si ala cu produse luate in orb, pe hartie, fara sa le fi vazut si atins careva in prealabil.

    Chiar si la masini 4×4 facusera o licitatie si nu cerusera sa vina concurentii cu masinile la evaluat, erau doar masini pe hartie…

    • Nu numai in UK, si nu numai in aparare, ci in toata lumea civilizata si civila, exista liste de furnizori calificati/agreati, conform unor criterii de calificare verificate periodic. In procesele de achizitii nu participa decat acesti furnizori calificati/agreati.
      Si in Romania, sucursalele multinationalelor fac achizitii conform unor astfel de proceduri identice cu cele din afara.
      Numai statul roman a ramas populat de aceleasi maimute retardate si de progeniturile lor.

  13. Mi-am cumparat in iarna 1980-1981 de la un magazin de pe Campineanu colt cu Balcescu (exista si acum magazinul, mare minune!) o pereche de bocanci ‘NATO’ facuti in lohn la noi, chiar pentru americani. Din piele intoarsa, de culoare galben nisip, talpa de plastic dur si totusi flexibil, captusiti in interior tot cu piele, sireturi impletite, solide.
    I-am purtat in fiecare an, din noiembrie pana in martie, din 1981 pana in 1984, in stagiatura in creierii muntilor, in Covasna, la o schela petroliera: zapada, noroi, bolovani, titei, produse chimice… I-am mai purtat pe urma in Bucuresti si prin tara, inca vreo 10 ani, dupa ce le-a putrezit pielea din interior. Talpa mai tinea vreo 10 ani, desi se tocise usor la calcaie si in varf, iar pielea din exterior incepuse sa se crape. Nu li s-au rupt sireturile. Cat i-am purtat nu i-am intretinut cu nimic special, dar in indolenta mea ii lasam din primavara pana in toamna pe balcon, unde se coceau vara.
    Mi-au tinut de cald in Covasna si la -30°C, iar primavara si toamna ii purtam fara probleme si la +20°C.
    Țin să se consemneze ca arătau si foarte cool și că am dat pe ei 300 lei in 1980.

  14. Sa imi bag…..
    Problema nu-i firma am zis-o de 10 ori ci ii ceea ce ministerul ii cere firmei. Tot adina face si alea pentru MI, daca acolo cineva are mai mult cap si sunt ceva mai bune calitativ. Nu se decoloreaza, asta ii alt punct de luat in vedere.
    am auzit si eu ca urmeaza noua uniforma „de strada”, din amintirile mele se numeste uniforma de oras dar in fine.Ei uniforma aia este o porcarie care daca vor trece la ea vor face cacatul praf – https://www.activenews.ro/stiri-politic/MAPN-acuzat-ca-vrea-%E2%80%9Esa-distruga-si-ultimele-elemente-de-traditie-din-uniforma-militara-romaneasca-E-o-rusine-sa-porti-insemne-pe-care-le-au-purtat-bunicii-strabunicii-si-strabunii-nostri-149372
    Cu tinuta aia iti bati joc de militari.

    • Completare: da ba, strainii ne f… straini iti distrug 200 de ani de traditie si istorie militara adica fix ce vor sa faca tembelii astia.
      Mi scarba efectiv.

    • as completa ca problema nu e (doar) Adina, ci sistemul de achizitii, fara mostre, fara evaluari, cu pretul cel mai mic.

      astfel, firmele gen Adina pun pretul cat trebuie ca sa castige, apoi incearca sa faca un produs de banii aia, pe principiul, am castigat cu 2 lei, facem un produs de 1 leu sa ne ramana si noua ceva.

      am vazut si mai rau. macar aici nu e o chestiune de viata si de moarte, ci mai mult estetica.

      trebuie schimbat complet sistemul de achizitii

  15. Comisaru' Moldovan

    Unele sunt frumoase, altele urâte cu spume. Important e să fie bune și să se camufleze cum trebuie. Fostele uniforme erau infecte, vara fierbeai în ele și iarna înghețai.
    Știe cineva ce e de uniformele noi? Sunt comode, au spații de depozitare în regulă, țin de cald, respira pielea?

    • „Armata suține că între cele două nuanțe este o diferență de doar o jumătate de ton, iar problema a apărut într-un lot de 1500 de bucăți. Abaterea a fost verificată chiar și de un laborator independent, însă se înscrie în normele europene.”

      Incepui sa rad ca un magar la faza cu „normele europene”…uniforme Made in China. „Plumb” de George Bacovia.

  16. foarte inteligent sa facem camuflajul marinei albastru, sa se camufleze pe barca gri din mijlocul marii, si sa nu ii vedem daca pica peste bord

    1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *