9 mai la rusi

russian-t-90-battle-tanks-roll-through-red-square-during-the-victory-day-military-parade-in-moscow-may-9-2008

Putina lume stie ca imediat dupa terminarea conflagratiei mondiale si destul timp dupa, ziua de 9 mai nu avea o semnificatie speciala in panteonul sovietic, nefiind sarbatorita in mod oficial. In acea zi, in cel mai bun caz, aveau loc manifestari restranse, colocvii, intalniri ale veteranilor de razboi, comunicari stiintifice, insa parada anuala a Armatei Rosii avea loc de ziua Revolutiei din Octombrie.

Ziua de 9 mai a fost trecut ca sarbatoare nationala si cinstita cu parada militara, astazi este singura zi onorata astfel, dupa debarcarea lui Hrusciov si venirea la putere a lui Leonid Brejnev.

Practic “tatal” zilei de 9 mai, ca sarbatoare sovietica/rusa principala a fost Brejnev si acest lucru s-a  hotarat pe la mijlocul anilor “60, odata cu accederea la putere a acestuia.

De asemenea locul unde are loc parada, si poate si cel cea mai cunoscuta locatie din Moscova, Piata Rosie, nu are absolut nici o legatura cu comunismul, asa cum s-ar putea crede in mod foarte eronat. Numele Pietei Rosii este foarte vechi si provine inca de pe vremea tarului Ivan cel Groaznic, avand mai mult legatura cu culoarea caramizilor din zidul Kremlinului.

red_square_1941

Inainte de epoca lui Brejnev parada militara se desfasura in noiembrie si sarbatoarea victoria revolutiei bolsevice. In poza de mai sus parada din noiembrie 1941. Trupele plecau din Piata Roaie direct pe frontul din apropierea Moscovei.

 

GeorgeGMT

16 comentarii:

  1. Krasnaya (rosie) mai abea in trecut si intelesul de „frumoasa”

    • Moldoveanul ( de peste Prut )

      Da, din limba slavona, ” krasna” – frumoasa. Paremi-se ca la polonezi, sau la slovaci si acum krasna are intelesul de frumoasa..

  2. Dom’ George daca se poate am sa motivez eu sarbatoarea lui 9 mai la rusi acceptand ca general valabil punctul de vedere al lui Victor Suvorov.
    In speta , dupa asa zisa ”victorie” in cel de-al WW, Stalin intelegand de fapt esecul intregului lui sistem de cucerire a Europei si implicit prin coloniile detinute de Franta, Anglia,Belgia,Olanda, a aproape intregului Pamant, a lasat-o balta cu comemorarea unui lucru de care nici nu mai dorea sa-si aminteasca. Acesta este motivul pentru care in URSS -ul lui Stalin si Hrusciov nu s-a sarbatorit victoria in razboi.Pentru ca nu a fost nici o victorie daca privim din balcoanele Kremlinului (nu sunt sigur daca imi amintesc corect dar kreml sau krim parca inseamna zid-perete in rusa).
    Insa cum deja pe timpul lui Brejnev economia mergea prost, societatea o ducea greu, s-au gandit psihosociologii de la Biroul Politic ca n-ar fi rau sa ii arate poprului rus ofilit de foame si deznadejde cat de maret ,curajos si nemaipomenit este el in realitate.Si asa s-a nascut 9 mai cand tot rusu’ privind regimentele alea trase la dunga defiland prin Piata Rosie isi umplea pieptul de mandrie si nu-si mai incapea in pielea de eliberator al popoarelor, chit ca-i ghioraiau matele de foame.
    Propaganda aferenta acestui tip de sarbatoare deturna atentia de la problemele principale ale economiei si in schimb asigura un fond patriotic necesar invingerii tuturor obstacolelor care chipurile se opuneau sistemului sovietic.De fapt asa cum o face si acum.
    C-am asa se prezinta lucrurile cu 9 mai-ul ruso-sovietic.
    Apropo, ca parere personala cred ca Suvorov ar trebui citat mai des dat fiind incarcatura destul de semnificativa de adevar istoric relevat de scrierile lui.

    • Dom’ Wandoo s-ar putea sa ai dreptate. Nu m-am gandit la motivatia politica a introducerii sarabatori de 9 mai, am avut in intentie doar o usoara ridicare a valului istoriei. L-am citit pe Suvororv, dar articolul n-are legatura cu el.

    • Moldoveanul ( de peste Prut )

      * Wandoo*
      Am citit si eu pe Suvorov. Nu neaparat ca cunoaste bine istoria, si nu neaparat ca are dreptate, exista foarte multi „istorici” astazi care incearca sa egaleze Germania fascista cu URSS. Tin sa te contrazic, pe timpul lui Brejnev popoarele in URSS au dus-o cel mai bine, ca martori buneii mei si parintii mei, si eu am apucat fiind mic, plus URSS ajuta financiar o multime de alte state..
      Faptul ca rusii sarbatoresc ziua biruintei este un lucru firesc, atat timp cit lumea tine minte razboiul – va fi pace, cind razboul se uita- asteptati razboiu. Desi eu, personal as fi cheltuit banii pentru alte chestii – de exemplu as da ajutoare pensionarilor ,inclusiv veteranilor de razboi….

  3. Da, poate reusesc eu ceva, dar pentru 10 mai, bineinteles prin prisma lui 9 mai 🙂

    Din pacate suntem doar cativa oameni care scriem pentru acest blog in timpul liber (si aici George duce greul)…. iar uneori suntem depasiti de evenimente, avand si alte actiuni casnice sau care nu se traduc in articole si preluari de articole…

    • @ Marius Z

      Stiu cum este cand nu ai timp si iti rupi din putinul ramas doar pt a sustine o pasiune 😉 Oricum, intre 9 si 10 Mai chiar a existat o legatura: principele Carol I 😉

  4. Frumoasa este „krasivaia” , faci o confuzie.

  5. M-am uitat la parazile de 9mai la rusi.Avem vreo 2-3 ore de rezistenta in fata tehnologiei lor. .Sa speram ca nu ne lasa bateria la telefoane cand sunam dupa nato, si sa speram ca nu suna ocupat .Probabil o sa sune si polonezii in acelasi timp.Ungurii nu, ca astia sunt pe aceeasi lungime de unda cu rusii, istoriceste vorbind.
    Ma duc sa beau o vodca ! Poate daca o sa miros constant a vodca o sa se gandeasca ciolovecu de 2 ori inainte sa ma impuste pe motiv ca sunt roman fascist.Auzi, fascist!

  6. daca vrei sa ataci un stat si sa paralizezi complect capitala e bine sa incerci de ziua nationala sau sfarsit de an, pt ca ar crea un haos total….nu stiu de ce ” imi plac asa de mult rusii”

  7. @wandoo….serios,cand(re)vii in Tulcea ar trebui sa bem o bere si sa stam la taclale….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *