După E.R.C.A americanii renuntă și la M10 Booker

Bookerul ar fi fost să fie un tanc ușor, aerotransportabil și chiar parasutabil, destinat sprijinirii infanteriei americane. El ar fi trebuit să înlocuiască tancul ușor M551 Sheridan, retras de US Army în 1996, atunci când Pentagonul credea că epoca conflictelor de mare intensitate s-a terminat și doar ceva bătăi cu insurgentii ar mai fi la ordinea zilei. Au mai presupus planificatorii americanii că Strykerul dotat cu tun de 105mm ar fi foarte suficient în înlocuirea Sheridan.

Între timp lucrurile s-au schimbat și conflictele de mare intensitate au revenit în actualitate, dar spre cinstea lor, americanii au văzut acest lucru încă din 2018 atunci când Strykerul cu tun n-a dat mare satisfacție și US Army a lansat programul MPF (Mobile Fire Protection), adică un nou tanc ușor.

Două companii și-au făcut curaj să participe: General Dynamics Land Systems – cu un derivat care folosește șasiul “Ajax”, împreună cu componente preluate de la M1A2 Sep V3 Abrams și un tun de 105mm și BAE Systems cu o nouă versiune a tancului ușor M8. Într-un final GDLS a fost desemnată câștigătoare – în iunie 2022 – și a semnat un contract în valoare de 1,4 miliarde de dolari pentru primele 70 de blindate.

Doar că US Army a constatat cu regret că tancul sau ușor nu era chiar așa de ușor, atingând 42 de tone, ceea ce depășea clar caietul de sarcini. Zvonurile despre anularea întregului program circulau de mult timp, dar pe 1 mai lucrurile au fost complet clarificate când Dan Driscoll, secretarul de stat al US Army, a confirmat că programul a fost anulat.

M551 Sheridan

Întrebarea care se pune este cum s-a ajuns aici – de ai senzația că asiști la un program indian – iar răspunsul este… inerția birocratică.

Adică deși toată lumea știe că tancul nu se mai încadra de mult în cerințele contractuale nu s-a obosit nimeni să-i pună stop. C-o fi doar inerție, c-o fi vorba și de altceva nu știm încă, generalul Randy George, Șeful Statului Major al US Army, își pune cenușă-n cap, explicând cum că: „The Booker is a great example of bad procurement practices. We wanted to develop a small, agile tank that could be dropped where our convențional tanks can’t. We got a heavy tank.”

Ca idee generală, M551 Sheridan avea o masă de doar 15 tone și putea fi parașutat dintr-un C-130, despre M10 nici vorba de Hercules sau de parașutare, deși inițial ar fi trebuit să poată fi lansat dintr-un C-130.

În același timp, armata susține că M10 nu este un tanc ușor ci un tun de asalt destinat să distrugă fortificațiile și să ofere susținere împotriva altor blindate. Întradevar, tunul de 105mm de pe Booker era unul de joasă presiune și putea folosi poiectile explozive împotriva fortificațiilor sau perforante împotriva blindatelor, altele decât tancurile.

Dar sfârșitul i-a venit atunci când mini-tancul a fost testat în baza militară Fort Campbell, sediul diviziei 101 Parasutisti și s-a constatat că opt din cele 11 poduri din baza nu rezistă la greutatea tancului ușor, deși este de mirare că abia acum au remarcat asta, atât timp cât podurile respective au o limita de greutate cunoscută deja și fuseseră proiectate să susțină vehicule ușoare de tipul Humvee sau Sheridan, nu un monstru de 40 de tone.

Însă o întrebare tot răsare, dacă US Army își dorea cu ardoare un tanc ușor, de ce n-a așteptat să vadă cine va câștiga competiția pentru viitoarea MLI (inlocuitoarea Bradley) și mai apoi monta și un tun de 105mm pe același șasiu?!

Oricum, la o masă de +40 de tone, M10 Booker nu avea ce să caute în cala unui C 130, fie el și Super Hercules, iar un C-17 GlobeMaster III ar fi putut transporta un singur exemplar și nu două așa cum se dorea.

 

GeorgeGMT

7 comentarii:

  1. Păi, ce vor face cu alea construite până acum? Le pun la păstrare în deșert, le vând la aliații cu pantalonii rupți în kour, le trimit în Ukraina?

  2. Sorin-Vasile

    Toate MLi-urile moderne au în jur de 30 tone cu un tun de 105 sau 120 ajung sigur pe la 40.
    Soluția ar fii o mașină special construită să rămână la 20 tone cu compromisul de protecție acceptat.
    Mli-urile au o carcasă mare pentru a acomoda grupa de infanterie.
    Deci din capul locului sa greșit când sa pornit proiectarea de la Ascod.
    De ce sa continuat programul este marea întrebare și dacă este util în forma actuală.
    Sunt țări care nu au sau nu pot opera MBT-uri
    Dar care vorfi în mod sigur descurajate de prețul de peste 10 milioane unitatea.
    Rămân la părerea că un tanc ușor ar avea piață dar cu condiția să fie mai compact și să coste cât un Mli

    1
  3. Daniel Sihastru

    Expresiile de gen „inerție birocratică” ascund de fapt factori că corupție, cumatrizm, nepotizm și lobby.
    Clasele politice au degradat nu doar la noi .

    6
  4. Să le doneze României.Fata de ce avem acum, ar fi in mare câștig.
    Daca SUA le va dona, poate că le va trimite în Taiwan sau Israel.

  5. Question is, why did the Israel want that? (smiley)

  6. Asta se intampla cand nu vrei simplitate. Acum sa faci ceva de genu ar trebui sa fie lejer dar uite ca nu e. Tehnologia e frumoasa dar e complexa si grea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *